Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

POLIBEK NA CELO

OBSAH

Co prozradí polibek

  • Polibek na krk – Patříme k sobě.
  • Polibek na rameno – Chci tě.
  • Polibek na rty – Miluju tě a chci tě.
  • Smích během polibku – Cítím se s tebou příjemně a přirozeně.
  • Polibek na vlasy – Láska.
  • Polibek na čelo – Ochrana.
  • Polibek na oči – Věrnost.
  • Polibek na šíji – Vášeň.
  • Polibek na ňadra – Žárlivost.
  • Polibek na rameno – Touha.
  • Polibek na ruku – Ctím tě.
  • Polibek na tvář – Chtěl bych být pouze kamarád.
  • Polibek na ucho – Jen si s tebou hraju.

Zdroj: Pusa na čelo

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gizela.

dobry den mam svedeni kolem nosu obliceje brada celo ale nejvice me svedi kolem nosu mam stim jit k doktorovi dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi běžné příčiny svědění kolem nosu patří alergie, infekce, respirační dráždivé látky, a vzácně i nádory. Prodiskutujte své příznaky se svým lékařem, pokud přetrvávají. Možná budete muset navštívit specialistu na kožní onemocnění, abyste zjistila základní příčinu vašeho svědění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Význam pusy na čelo

Pusa na čelo se řadí k takzvaným nepartnerským polibkům. Takovýto polibek se užívá pro vyjádření určitého citu či náklonnosti. Pokud se kupříkladu chlapec ještě neodváží děvče políbit na pusu, učiní tak jemněji, sladce – na čelíčko. Stejnou formu vyjádření lásky často praktikují i maminky se svými batolátky. Najít by se daly jistě i další příklady. Co pro někoho také znamená pusa na čelo? Jde o projev nadřazené přízně a požehnání například dítěti. V podstatě pusa na čelo znamená ochranu jedince. Takže pokud vás přítel líbá na čelo, buďte si jistí, že vás vždy ochrání. Polibek na čelo má své kouzlo, nezapomínejte na něj!

Zdroj: Pusa na čelo

Poradna

V naší poradně s názvem MYRTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julir90.

Takže venku by zimu nepřežila v našich podmínkách? Hledám něco na zahradu co by vydrželo celo ročně zelené.. Jinak super článek je vidět že paní co to psala tak super. Taky se teď snažím věnovat takovému www.seoprofy.cz/ marketingu tak doufám že jednou budu psát takové super články.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Myrta je mrazuvzdorná do -12°C. Nižší teploty ji zničí.

Zdroj: diskuze Myrta

Polibek do vlasů

Polibek do vlasů jsme mohli vidět v romantických filmech. Jde o emotivní vyjádření citů a znamená lásku. Představte si historický film a zamilovaný pár, kdy milenec vtiskne své vyvolené srdcervoucí polibek do vlasů. No není to nádhera? To jsou okamžiky, pro které stojí za to žít.

Zdroj: Pusa na čelo

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobry vecer rada bych se chtela zeptat.Mam vzdy kdyz nanesu makeup mam mastny oblicej prevazne celo,nos bradu:( pomahaji treba i nejake prasky,vitaminy aby se oblicej tak.nemastil.Ted jsem zakoupila makeup od Mac kosmetiky.Tak snad bude kvalitnejsi.Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obličej se mastí přirozeným mechanizmem, který se stará o to, aby kůže byla stále vláčná. Tento tuk se nazývá sebum. U každého člověka je jeho množství individuální. Někteří lidé jsou obdaření zvýšenou tvorbou a nejde s tím nic moc dělat. U těch ostatních se občas pokožka mastí díky složení stravy. Především přemíra soli a tuků může způsobit mastný vzhled pokožky. Někdy se mastná pleť objeví u pacientů s kardiovaskulárními problémy. Zkuste si místo doplňků stravy naordinovat dietní jídelníček, saunu a zdravý pohyb a naplánujte si prohlídku u kardiologa. Jídelníček můžete použít ze žlučníkové diety, který najdete zde: www.ceskenemoci.cz/d…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu?

Co znamenají polibky

Polibek není jen lidský projev, podobné chování nebo alespoň jeho náznaky byly mnohokrát pozorovány i u zvířat (savců, ptáků i hmyzu). Na původ polibku jsou dva pohledy:

  • Podle Sigmunda Freuda má líbání přímou souvislost s pocity, které prožíváme jako kojenci při sání mléka z matčiných ňader. Protože jde o nejranější slastný pocit, je mimořádně silný.
  • Podle německé vědkyně Ingelore Ebberfeldové se líbání vyvinulo ze vzájemného očichávání zvířat. Když se pak předchůdce člověka naučil vzpřímenému postoji, obrátil svoji pozornost k horním partiím těla.

Polibek je sociálním projevem moderní společnosti. Starší společnosti jako lovci a sběrači jej téměř nepoužívají. Polibek se používá jako přátelský pozdrav při uvítání i při loučení zpravidla jako polibek na tvář, zpravidla současně, často oboustranně a postupně na obě tváře, případně ještě potřetí. V tom se liší zvyky podle zemí a zejména zemské šířky – jižní národy se zpravidla zdraví více polibky. Také se polibek naznačuje do vzduchu a posílá na dálku.

Zdroj: Pusa na čelo

Diskuze

V diskuzi LÉKY PROTI NADMĚRNÉMU POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Myslim si že ty připravky jsou jen tahani peněz, použil jsem toho už dost a nic nefunguje, koupil jsem elektroantiperspirant- škoda vyhozenych peněz, poslal jsem několik recenzi na sveat stop ti zveřejni jen kladne recenze ale učinek žadny, ještě chci skusit homeopatika ale už tomu moc nevěřim.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tom.

Mně s pocením ve vlasech a na čele electro antiperspirant pomohl. Trvalo cca týden než jsem měl čelo v suchu a asi 3 týdny než i vlasy. S tou hlavou to chtělo pořádně namočit tu helmu a natáhnout na hlavu aby to doléhalo. Nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat. Přikládám web, tak kdo další hledá ať to určitě zkusí: www.iontoforeza.cz/n…

Zdroj: diskuze Léky proti nadměrnému pocení

Typy polibků

Vlhký polibek: Je všechno možné, jen ne romantický! Určitě by vás rád něžně a dobře líbal. Ale chybí mu ještě cit a zkušenosti. Berte to jako výzvu a naučte ho líbat tak, jak to máte ráda!

Kousavý polibek: Je to ohňostroj citů. Oběma se vám jeho jemné hryzání rtů líbí, je to sexy. Oba chcete víc. Jeho polibek prozrazuje, že je mezi vámi velká porce vášnivosti. Je z vás rozechvělý a chce vás mít jen sám pro sebe. Člověk musí být opravdu talentovaný na líbání, aby se mu při jemném okusování nestala nehoda. Ale cvičením se člověk učí a zlepšuje.

Veřejný polibek: Okolní pozorovatelé jsou mu ukradení. Jeho polibek prozrazuje, že se nestydí ukázat celému světu, že je zamilovaný. Chce se s vámi před kamarády taky trochu vytáhnout: to je moje holka! Body pro něj! Je otevřený a extrovertní. Jen pozor, jestli také nejde o majetnický tah – trošku z toho zavání žárlivost.

Polibek na uši: Prozrazuje, že neustále při líbání odbíhá od vašich rtů. Chce vás ochutnávat a poznávat, na kterých místech jste nejcitlivější. Je zvědavý, vynalézavý a opravdu ho zajímáte.

Francouzský polibek: Je to klasika, není nikdo, kdo by tuhle milou a někdy velmi vášnivou hru jazyků neznal. Jde o elektrizující a velmi intimní polibek, který ukazuje, že od vás chce víc, než se jen držet za ruce. To ale neznamená, že touží po vztahu. S někým se líbat pro něj nemusí být ničím zvláštním.

Sání rtů: Udělá z líbání hru na kočku a myš. Začne vám jemně sát horní ret. Jeho polibek prozrazuje, že je to hravý milenec. Je empatický, líbí se mu jen tak se mazlit a užívat si vzájemnou lásku.

Zdroj: Pusa na čelo

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LENKA 75.

Dobrý den, mám posldních pár let problém s pigmentovými skvrnami hnědé barvy na obličeji a opravdu to záleží na délce opalování.
Jednou mi kamarád doporučil 7% pantenol krém od firmy OMEGA a kapsle a opravdu musím říci, že mi to pomohlo a to jsem vyzkoušela snad skoro všechno od krémů k tomuto určených drahých i levných a nic, vyhozené peníze. Doporučuji každému kdo má tyto problémy určitě vyzkoušet a cena je také v pohodě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Já mám tytéž problémy.Letos v létě u moře mi to udělalo poprvé.Velké skvrny-mapy na celém obličeji nejvíce pod nosem a celé čelo,jinak na těle nic.Píšete tady o krému-dá se koupit klasicky v lékárně?a nejaké kapsle-ty jsou k vnitřnímu užití?a jak se presně jmenují?děkuji za odpověď.Katka.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na obličeji

Význam polibků

Polibek na znamení úcty: Jako pozdrav na přivítání se v Evropě vyvinulo políbení podané ruky nadřízeného, milostpána, vladaře. Z toho vznikl i slovní (nyní již zastaralý) pozdrav „Ruku líbám“. Políbení podané ženské ruky mužem je v Česku spíše výjimečným a vysoce zdvořilým pozdravem, ale například v Polsku naprosto běžným, rozšířeným až závazným. V křesťanských církvích se používá podobný polibek na znak společenské (například církevní) hodnosti – papežský, biskupský nebo kardinálský prsten. Rovněž se takto uctivě líbají a zdraví i jiné symboly, například kříž jako znak víry, vojenské zástavy, zem a podobně.

Milostný polibek: Jako výraz romantického citu a sexuální přitažlivosti bývá polibek delší a intenzivnější, například francouzský polibek nebo hlazení rty. Takové líbání je obvyklou součástí pettingu a milostné předehry. Po zvláště intenzivním polibku na kůži mimo úst zůstává modřina, zvaná lidově cucflek. Francouzský polibek je akt, při němž se do líbání zapojí i jazyk, který vnikne do (pootevřených) úst partnera. Bývá považován za analogii pohlavního styku. Pro francouzský polibek existoval koncem středověku i výraz florentinský polibek, a byl katolickou církví i v manželství považován za závažný hřích. V pohádkách má (zejména milostný) polibek, obvykle zpravidla příznivý, zázračný účinek, například políbením žáby se zlomí kletba a promění se v krásného prince nebo spící Růženka procitne z věčného spánku.

Svatební polibek: Polibek je také součástí svatebního obřadu, je jeho vrcholem, kdy po potvrzení vůle snoubenců uzavřít manželství se novomanželé – zpravidla na výzvu sezdávajícího po jeho potvrzení vzniku svazku – políbí poprvé jako manželé.

Polibek smrti: Formou polibku se v legendách a pohádkách přenášelo zlé kouzlo, prokletí, často způsobující smrt políbeného. Polibek smrti zavedli také v mafii – gangsteři tak dávali člověku najevo, že se ho budou snažit zabít všemi možnými prostředky. Je odvozen z Nového zákona, kde zrazuje Jidáš Ježíše Krista biřicům právě polibkem.

Zdroj: Pusa na čelo

Diskuze

V diskuzi PODKOŽNÍ PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna.

Dobry den!
Mám problem s malymi podkožnímí pupínky na obličejí: brada,čelo,spánky. Nejsou červené, spíše mají bílý střed. Když ushnou, tak odpadnou, ale občas se zanítí a sčervenají. Je jích hodně, nevím, jestli mám jít za dermatologem. Mám spíše suchou plěť. S kosmetykou jsem opatrná, používám spíše přirodní. Má někdo podobný problem?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Podkožní pupinky

Diamantový tvar obličeje

Tento typ obličeje se od kulatého liší tím, že jsou lícní kosti výrazně širší než brada a čelo. Diamantový obličej je nejširší v oblasti tváří a čelo i brada jsou menší. Obličej je poněkud delší. Pokud máte tváře širší než čelo a bradu máte malou a špičatou, pravděpodobně máte tento typ obličeje.

Tipy – účesy pro ženy

Vyhněte se účesům, které mají největší objem na úrovni uší. Nejslušivější bude účes, který buď zakryje lícní kosti, anebo bude mít větší objem na temeni. Nevhodné jsou krátké účesy s pěšinkou uprostřed hlavy.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Tipy – účesy muži

K tomuto tvaru obličeje nejvíce ladí mírně zvlněné ofiny, sestříhané účesy i vlnité vlasy, které mají zjemňující účinek a nerovnost obličeje snadněji vyváží. Obloukem se pak vyhněte nepřirozeně rovným vlasům.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Zdroj: Typy obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK OBLIČEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marky.

dobré odpoledne, jsem na dovolené a nechala sem si udelat na krátkých vlasech minicopánky, byli dosti stažené,které jsem si musela po 3 dnech rozplést,jak me bolela na dotyk hlava resp.vlasy.
jeěte jsem neměla pokrývku hlavy,takže mám i trochu spálenou hlavu
vlasy sem tedy rozpletla a po pár hodinách mi nateklo čelo a ted druhý den se otok snižuje k očím,chladím,vzala sem si i prášek an aleriia brufen,ale otok stale neustupuje, co stím jiného poradíte? jak dlouho to muže být napuchle a mužu stím k moři,na slunce
dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš otok zřejmě souvisí s úžehem, který se Vám přihodil po odkrytí pokožky hlavy. Otok na čele bude ustupovat pomalu. Pokud pominuly jeho příčiny, které přesně neznáme, tak to může trvat 4 až 7 dní, než se vše vrátí do normálu. K moři s tím můžete, ale na slunce pozor. Oteklá pokožka je roztažená a slunce tak může pronikat do hlubších vrstev a způsobovat další spálení. Použijte široký klobouk a na pokožku si aplikujte ochranný faktor 50 a více, který vždy po koupání obnovte. Ústup otoku můžete podpořit střídáním teplot chlad/teplo. Když je pokožka rozehřátá, tak provádějte masáž. Pro přesné zjištění příčin bude potřeba navštívit místního lékaře, který rovněž zabrání možným zdravotním komplikacím. Tato péče je pro obyvatele Evropské unie poskytována bezplatně po předložení českého průkazu pojištěnce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok v obličeji

Jaký mám tvar obličeje

V několika jednoduchých krocích můžete určit svůj jedinečný tvar obličeje. Nejprve se postavte před zrcadlo v dobře osvětlené místnosti. Odstraňte vlasy pryč z obličeje. Uvažte si vlasy nebo si vezměte čelenku nebo něco jiného, ale tak abyste opravdu dobře viděli celý obličej a mohli vyhodnotit jeho tvar. Nyní se pozorně podívejte na svou tvář. Pokud se podíváte na linii vlasů a čelisti, jaký je převážně tvar vašeho obličeje: široký, průměrný nebo úzký? Dále si představte pomyslnou svislou čáru procházející nejširším místem čela. Představte si linku jdoucí přes linii čelisti. Je vaše čelo širší než čelist, nebo je to naopak? Jsou stejné šířky? Chcete-li získat přesný poměr, použijte metr. Uvědomte si také, jsou-li vaše lícní kosti dominantou obličeje – jsou nejširší částí obličeje? Také je potřeba změřit délku obličeje a porovnat jej se šířkou. Použijte svinovací metr a měřte svisle středem obličeje ke špičce brady. Podívej se na bradu. Jaký je její převážný tvar: kulatý, čtvercový nebo špičatý? Jakmile uděláte tyto kroky, můžete vyhodnotit své výsledky.

Rozeznává se šest základních tvarů obličeje:

Oválný

Čelo je mírně širší než brada. Délka obličeje je zhruba jeden a půl násobek šířky.

Kulatý

U kulatého tvaru jsou délka a šířka obličeje přibližně stejné a tváře jsou výrazné.

Protáhlý

Protáhlý obličej je podobný oválnému tvaru, ale obličej je mírně protáhlejší a hranatější. Brada je také špičatá nebo hranatá.

Čtvercový

Čelo a čelist mají stejnou šířku. V podstatě je čelist nejvýraznějším prvkem obličeje.

Srdcovitý

Čelo a lícní kosti jsou širší než čelist, brada je špičatá.

Diamantový

Lícní kosti jsou nejvýraznějším prvkem, čelo a brada jsou užší.

Zdroj: Kulatý obličej

Diskuze

V diskuzi NEMOC LEDVIN A JEJÍCH PŘÍZNAKY HNĚDÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teri.

Dbrý den.Asi před 2 roky jsem se léčila s ledvinami,nebot mi levá ledvina pracuje jen na 18 procent doporučil mi lékař ledvinu odebrat jiný lékař mě léčil dostávala jsem antibiotika více druhů.Zároven jsem měla zánět močových cest.Počástečném zlepšení antibiotiky se mi na těle hlavně pod prsy na břiše utvořili hnědé docela velké fleky dostala jsem na léčení mast která mi moc nepomáhá.Můžete mi poradit co s tím a nějakou léčbu.Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Vážení

Všiml jsem si že mám velké hnědé fleky na obličeji, tváře a čelo. Nevím zda to souvisí z mými nemocemi či je to prášky na úzkost či zánětu slinivky.
Po psychické stránce nejsem v pořádku mám tiky a škuby očí, tepání a tlak v hlavě, motání a bolesti hlavy, pocení děsivé a nepříjemné sny z minulosti kde jsem byl jednak šikanován, vydírán nebo se mi spolužáci vysmívali a také strachy chodit na učiliště kvůli tomu e jsem nebyl manuálně zručný a další neshody.
Mám invalidní důchod 1 stupně, jsem bez práce a úzkostí trpím již 2 roky začalo to panickou atakou, silným pocením, děsivými sny a velkými křečovímy bolestmi až tak že jsem nebyl schopen nikam dojít. Byl jsem jednak na léčení na psychoterapii a hospitalizován na psychiatriích bez velkého úspěchu. Zkouším masáže, jogu, ale jak více pohnu hlavou tak se mi nepříjemně motá a dělá se mi od žaludku špatně a to tepání nejvíce cítím když si lehnu, je to velmi nepříjemné, musím se stále přemáhat. s pozdravem Hofman Jiří Broumov

Zdroj: diskuze Nemoc ledvin a jejích příznaky hnědé fleky

Domácí léčba zimnice

V domácích podmínkách můžete zimnici zvládnout pomocí těchto doporučení:

  • pijte hodně tekutin, abyste zůstali hydratovaní.
  • užívejte volně prodejné léky proti bolesti ke snížení nepohodlí.
  • odpočívejte.
  • užívejte acetaminofen pro úlevu od bolesti.
  • přikládejte vlhké, vlažné hadříky na čelo.
  • noste pohodlné oblečení.
  • mějte dostatek přikrývek, abyste se cítili pohodlně.

Zdroj: Každý večer zimnice

Masáž obličeje

Masáž začíná tak, že si dáte pravou ruku přes čelo a jemně ji táhnete. Tímto způsobem se přizpůsobí i obočí. Potom otočíte ruce a to samé provedete i levou rukou. Tlak, který vyvinete, může být silnější nebo slabší, ale závisí na vás. Při masáži spánků si položíte ruce na spánky a děláte jemné krouživé pohyby. Tato masáž je bez tlaku. Masáž spánku vám pomůže zesílit relaxaci.

Zdroj: Masáž obličeje

Babské rady

Večer si umyjte obličej, vezměte si sírové mýdlo, které trochu pokropte vodou, a namažte si jím tváře, čelo a nos, nechte působit přes noc a ráno si obličej omyjte teplou vodou a pak použijte krém na růžovku Rozex.

Růžovka souvisí i se životním stylem. Změňte stravovací návyky, omezte sůl a koření. Doporučuje se pít čaje na pročištění a úplně vyřadit bílou mouku v jakékoli podobě i sladkosti.

Dále zkuste:

  • gel z aloe vera;
  • čaje roibos s citronem;
  • mýdla se sírou;
  • masti s ichtamolem.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Jak učesat mikádo

Pomocí různých délek, sestříhání a vrstvení, s ofinou či bez a také díky kouzlům s barvami si na své přijde každá žena, ať už je tvar jejího obličeje jakýkoli. Velmi moderním účesem dneška je roztřepené, postupně sestříhané mikádo, a to jak s ofinou, tak bez ní. Konečky vlasů vytočené pomocí gelu ven, stejně tak i celý účes upravený jen prsty působí vzdušně a rošťácky. Zastánci klasiky pak mohou naopak účes učesat do hladka a pomocí fénu mu dodat oblé tvary. Vysoké čelo lze zakrýt ofinou, a to od rovné přes moderní šikmou trošku do očí až po extravagantní nepravidelné sestřihy se zuby.

Zdroj: Francouzské mikádo

Účesy vhodné pro ženy s kulatým obličejem

Kulatý obličej se vyznačuje tím, že člověk nemá ostré rysy, brada a čelo jsou zaoblené a lícní kosti jsou široké. Obličej je přibližně stejně dlouhý jako široký, nejširší je v oblasti lícních kostí, čelo bývá nízké a široké. Krk působí, že je krátký.

Pokud máte kulatý obličej a toužíte po krátkých vlasech, měly byste volit asymetrický střih vlasů s větším objemem na temeni a po stranách uhlazený.

K dokonalému vzhledu vám může pomoci i delší patka, která obličej opticky prodlužuje. Delší patka se dobře kombinuje s mikádem.

Pokud toužíte po středně dlouhých vlasech, měly byste si uvědomit, že vaše vlasy by neměly být kratší, než je obličej. Pokud bude účes o něco delší (až k ramenům), vhodné jsou sestříhané vlasy, které jsou bohaté kolem brady a po stranách překrývající část obličeje.

Ani s kulatým obličejem se nemusíte bát dlouhých vlasů. Ženám s kulatým obličejem sluší vlasy, které volně splývají. Pokud chcete ještě hlavu o něco opticky prodloužit, stačí si učesat pěšinku uprostřed hlavy a doplnit ji dlouhou ofinou (pod lícní kosti).

Pro úpravu těchto vlasů je dobré snažit se je vyfoukat do výšky, aby se obličej opticky prodloužil.

Pro tento typ obličeje se příliš nehodí objemné kudrny, příliš stažené vlasy a už zmiňované vlasy končící u brady. Příliš kudrnaté vlasy a vlasy končící u brady obličej ještě více rozšiřují. Stažené vlasy zase přitahují pozornost k obličeji, a upozorňují tak na jeho kulatost.

Zdroj: Účesy podle tvaru obličeje

Hranatý tvar obličeje

Hranatý obličej čtvercového tvaru je tvarově krátký, ale široký, s výraznými hranatými rysy. Čtvercový obličej má výrazné široké čelo i čelist. V těchto oblastech je šířka obličeje přibližně stejná a současně je tato šířka přibližně stejná jako výška (délka) obličeje. Hranatý obličej může sice působit zajímavě, ale dost často potřebuje zjemnit rysy, čehož lze snadno docílit vhodně zvoleným účesem pro tento tvar obličeje.

Obdélníkový obličej je o něco delší než oválnější, což je třeba mít při výběru nového sestřihu na paměti. Rozhodně se vyhýbejte dlouhým vlasům a naopak i těm extrémně krátkým. Ideální je jakýsi střed, který nijak neuškodí vašim obličejovým proporcím.

Tipy – účesy ženy

Obdélníkový obličej je o něco delší než oválnější, což je třeba mít při výběru nového sestřihu na paměti. Rozhodně se vyhýbejte dlouhým vlasům a naopak i těm extrémně krátkým. Ideální je jakýsi střed, který nijak neuškodí vašim obličejovým proporcím.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Tipy – účesy muži

Pro tento tvar obličeje se hodí široká škála střihů. Je však třeba mít na paměti, že lépe vypadají účesy, které jsou z bočních stran více prostříhané. Velmi krátké sestřihy tomuto obličeji svědčí a zlepšují celkové rysy. Vyhnout byste se měl účesům s pěšinkou uprostřed a ofinou.

Hranatý obličej protáhlého tvaru se nazývá také obdélníkový tvar obličeje. Obličej je delší než širší, v oblasti čela a čelisti zhruba stejně široký. Charakterizuje jej rovná linie mezi čelní a čelistní oblastí, široké čelo i široká brada.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Zdroj: Typy obličeje

Příčiny

Nachlazení, horečnaté onemocnění: Jde pravděpodobně o nejčastější příčinu. K ucpání nosu dochází vlivem otoku nosní sliznice, což je zapříčiněno místně probíhajícím zánětem. Žádný člověk nemá přesně stejné poloviny obličeje, a tudíž ani obě nosní dírky, jedna je vždy menší, ta se ucpe jako první. V případě ucpaného nosu během rýmy je možno používat různé kapky a spreje do nosu, díky nimž oteklá sliznice „splaskne“. Tyto kapky jsou vhodné především na noc, nebo pokud od ucpaného nosu vznikají bolesti hlavy. Neměly by se však používat delší dobu, jelikož při delším používání a následném vysazení způsobují právě ucpání nosu.

Alergická rýma (senná rýma): Jde také o velmi časté onemocnění projevující se dlouhodobě ucpaným nosem především od jara do podzimu, kdy kvetou různé rostliny. Příznaky lze zmírnit antihistaminiky – látkami k léčbě alergie.

Nosní mandle (odborně adenoidní vegetace): Jedná se o lymfatický výrůstek či výchlipku, která je uložena v klenbě nosohltanu. Nosní mandle hraje svou největší roli v dětském věku, kdy nabývá největší velikosti. Plní zde funkci jakéhosi obranáře, který má chránit dýchací systém před vniknutím virů a jiných infekcí. V některých případech, kdy je útok infekčních chorob příliš častý, může nosní mandle trvale zbytnět a ojediněle se stát sama zdrojem infekce. Pak je nutno nastalou situaci nějakým způsobem řešit, většinou se provede chirurgické odstranění zvětšené nosní mandle.

Cizí těleso: Korálek nebo drobná hračka mohou skončit v nosíku malého dítěte. Ne vždy je nutné utíkat hned k lékaři. Existují různé metody, jak dostat předmět z nosu ven...

Smrkat a smrkat: Pokud dítě není nachlazené, nemá rýmu nebo chřipku, pak můžete zkusit hračku nejprve vysmrkat. Dítěti předkloňte hlavu, ucpěte mu nosní dírku, v níž není hračka, jemně prstem a pak nechejte dítě smrkat. Obvykle vyletí sama. Pokud ale vaše dítě ještě neumí smrkat, můžete zkusit odsávačku na hleny. Nejlepší volbou je ta, která se připevní k vysavači. Když ani to nezabírá, pak můžete zkusit ještě jednu metodu...

Foukání do pusy – mateřský polibek: V podstatě jde o to, že rodič ucpe dítěti volnou nosní dírku, přiloží své rty na jeho a prudce mu vdechne do úst. Předmět by měl okamžitě vyletět ven. Výhodou této metody je, že nehrozí žádné krvácení ani jiné komplikace. Takže proč nezkusit nejprve obě metody a teprve potom vyrazit k lékaři? Možná vám to ušetří spoustu času i nervů.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Masáž hlavy – postup

Jedná se o maximálně pohodlný a relaxační typ masáže, kterou provádíte vsedě nebo vleže. Zpočátku je třeba urychlit krevní oběh v oblasti hlavy, a proto své čelo, spánky a zátylek masírujete jemným kruhovým pohybem. Následuje hlazení hlavy ve směrech čelo–zátylek, temeno–spodní část uší, od vrcholu hlavy ve všech směrech, ale vždy po směru růstu vlasů. Pohyby mohou být přímé, kruhové nebo spirálovité, lehce při nich tlačíme polštářky prstů proti pokožce hlavy. Na závěr zlehka masírujeme oblast krku. Celková doba masáže by se měla pohybovat mezi 4–10 minutami. Masáž účinkuje nejen proti vypadávání vlasů, ale blahodárně působí také při léčbě kožních onemocnění hlavy.

Zdroj: Masáž vlasové pokožky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP