Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PEČENÁ KRKOVIČKA VCELKU


Zajímáte se o téma PEČENÁ KRKOVIČKA VCELKU? Tak právě pro vás je určen tento článek. Pálení na hrudi je pro někoho banální příznak, pro jiného noční můra. Je mnoho jedinců, které sužuje tento problém a se svými lékaři opakovaně absolvují různá diferenciálně-diagnostická vyšetření. Rozpoznat pravděpodobnou příčinu a stupeň závažnosti obtíží dokáže jedině lékař, který je s konkrétním člověkem v přímém kontaktu a podle potřeby doplní klinické vyšetření pomocnými metodami.


Pálení na hrudi je pro někoho banální příznak, pro jiného noční můra. Je mnoho jedinců, které sužuje tento problém a se svými lékaři opakovaně absolvují různá diferenciálně-diagnostická vyšetření. Rozpoznat pravděpodobnou příčinu a stupeň závažnosti obtíží dokáže jedině lékař, který je s konkrétním člověkem v přímém kontaktu a podle potřeby doplní klinické vyšetření pomocnými metodami.

Zdroj: článek Pálení na hrudi

Příběh

Ve svém příspěvku ŽIVOT KARDIAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubín.

pro Milušku http://www.biotronik.cz vcelku prosté, že?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Re: život kardiaka

Pálení na hrudi a v krku

Nepříjemné pocity na hrudi a v krku zná zřejmě každý z nás. Na vině může být infekce, kouření, alkohol, suchý vzduch nebo reflux jícnu.

Nejčastěji jde o pocity škrábání a bolesti, které jsou vyvolány prostupem nějakého mikroba do sliznice a skrz ni i do krve, hlavně viry či bakterie, ty vyvolávají spíše hnisavé záněty s velkým otokem „krčních mandlí“, na něž tělo reaguje zánětlivou reakcí, během které se do dané oblasti přesouvají bílé krvinky. Následně dochází k otoku a k dráždění nervových zakončení, což pociťujeme právě jako škrábání, bolest a pálení v krku a přidružené pálení na hrudi.

Po příčinách můžeme však pátrat i jinde. Dráždivý je tabákový kouř, ať už během kouření aktivního či pasivního (pobyt v zakouřených místnostech). Podobně působí alkohol – dlouhodobým užíváním (u alkoholiků) dochází postupně ke vzniku chronického dlouhodobého zánětu jícnu, který vyvolává právě dané pocity pálení.

Dlouhodobé vystavení suchému vzduchu, především v přetopených místnostech v zimě, které nejsou větrané, dochází k vysychání sliznic, což se může projevovat jako pálení očí, nosu, ale i v krku. Je třeba pamatovat také na to, že kouř, alkohol a suchý vzduch zvyšují vysušováním a drážděním sliznic jejich prostupnost pro různé mikroorganismy, takže se výrazně snižuje obranyschopnost našeho organismu.

Velmi častou a vcelku závažnou příčinou pálení v krku a na hrudi je takzvaná refluxní ezofagitida. Tento termín vyjadřuje stav, kdy se kvůli nedokonalému svěrači mezi jícnem a žaludkem dostávají žaludeční kyseliny do jícnu, kde způsobují zánět. Lidově se tomuto stavu říká pálení žáhy. Jde o vcelku běžný problém vyskytující se spíše u žen, ojediněle se projeví asi u každého člověka. Problémem začíná být, pokud se kyselý žaludeční obsah do jícnu dostává často. Sliznice jícnu totiž na silnou kyselost není připravená a s každým dalším kontaktem se zvyšuje šance vzniku rakoviny jícnu. Je proto potřeba tento stav řešit. K léčbě refluxní choroby jícnu se využívají látky neutralizující kyselost žaludku a velké spektrum látek snižujících tvorbu žaludečních kyselin.

Zdroj: článek Pálení na hrudi

Příběh

Ve svém příspěvku ŽIVOT KARDIAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

nedá mi to abych se nepřipojila. Domácí monitoring má můj manžel, je mu nyní už 64 let (já jsem o dost mladší) a já osobně si nemohu vynachválit, že to máme doma. Nejdřív jsem byla vcelku skeptická, ale už se stalo několikrát, že mu bylo špatně, museli jsme jet na kontrolu, cestou se jeho stav změnil, srdce reagovalo na rozrušení a lékaři nebyli schopni situaci vyhodnotit. Takhle dostal nové prášky a po dvou dnech mu svítil ten přístroj, on zavolal lékaři a po telefonu se domluvili na návratu původních léků, které jsem já vyzvedla. Manželovi dokonce ještě ani nebylo špatně a jeho doktor už věděl o změněné situaci se srdcem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Re: život kardiaka

Ruční lis na olej za studena

Lis na olej Piteba je mechanický lis, který má rozměry 20 x 13 x 6 cm a váží 2,3 kg. Tento ruční domácí lis je jedním z mála cenově nenáročných řešení, jak si doma vyrobit čerstvý olej lisovaný za studena.

Lis je kovový a má český a anglický návod na použití (vyrábí se v Holandsku). Samotné složení je jednoduché. K lisu se nedodává žádný úchyt, a to proto, že ho lze připevnit několika způsoby: jak na horizontální plochu, tak na vertikální, což je asi trochu složitější na místo, ale na druhou stranu lepší pro pravidelnou práci. Chce to tedy trochu šikovnosti a dílenského nářadí. Přestože se jedná o lisování za studena, je třeba semena při lisování zahřívat. K tomu slouží malá lahvička na lampový olej (stačí běžný, jaký se dá koupit v každém hobby marketu). Knot se z víčka lahvičky vcelku špatně vytahuje, je tedy dobré se vybavit pinzetou na jeho postupné vytahování. Také je třeba pamatovat, že lis je nutné ještě dovybavit nějakým trychtýřem nebo nádobkou, která se upevní k násypu. Před nalitím vylisovaného oleje do skleničky (výrobci doporučují do tmavé lahvičky) je třeba olej přecedit od napadaných semínek. K tomu stačí běžné čajové sítko s jemným okem. Olej vyrobený na domácím lisu je chuťově nesrovnatelný i s oleji prodávanými ve zdravé výživě. Výrobce, respektive prodejce by mohl k lisu dodávat i lampový olej.

Ze zkušeností se lis nedoporučuje instalovat doma v kuchyni, při výrobě oleje je z něj vcelku dost nepořádku a mastnoty kolem. Na točení a připevnění si raději přivolejte zručného kamaráda. Přesto je lis na olej Piteba velmi dobrým řešením, pokud hledáte cestu, jak si doma vyrábět zdravé, nerafinované oleje pro vlastní spotřebu za relativně dobrou cenu.

Manipulaci s tímto ručním lisem zvládne i žena. Samozřejmě je rozdíl mezi jednotlivými typy semen, některá mohou být tvrdší, jiná měkčí. Třeba lněné semínko dá docela zabrat, naopak dýňové jde snadno. Často je to ale i o vlhkosti, respektive vysušení semen. Chce to trochu experimentovat nejen s tím, ale i s plamínkem, který zahřívá tělo mlýnku.

Ruční lis na výrobu oleje se čistí jako jakýkoli jiný mlýnek, třeba na mák nebo karbanátky. Vřeteno (šroubovice) na lisování je z kvalitního nerezového materiálu, které vymontujete a omyjete běžným saponátovým prostředkem. Před použitím je dobré některé části promáznout rostlinným olejem.

Kolik oleje lze lisem zpracovat, to záleží na vašich silách. Obecně lze za hodinu zvládnout něco mezi litrem až dvěma litry oleje. Lisování za studena si vyžaduje pomalejší otáčky, cca 35–50 za minutu, takže není vhodné kombinovat stroj s výkonnějšími pohony, než je lidská ruka, například vrtačkou.

Zdroj: článek Domácí lis na oleje

Příběh

Ve svém příspěvku LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tadeáš.

Dito, co já vím tak biologická léčba se taky jmenuje "cílená", což hodně napodívá, určitě je to pro celý organismus přívětivější, než chemoterapie. Problémem je, že pro tuto léčbu se hodí jen vcelku malé procento pacientů, před jejím aplikováním se prochází testováním.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Re: léčba rakoviny

Špatná funkce jícnu

Špatná funkce jícnu znamená proniknutí obsahu žaludku, a to části natrávené potravy a žaludečních šťáv do jícnu. Žaludeční šťáva obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, která nepříznivě působí na sliznici jícnu. Její buňky jsou tak odlupovány a vzniká zde zánět, který sliznici dále poškozuje. Buňky sliznice se sice obnovují, ale pokud je růst nových buněk pomalejší než ztráta dosavadních buněk a jejich funkce k ochraně jícnu je nedostatečná, dochází k refluxní ezofagitidě – tedy zánětu jícnu na podkladě dráždění kyselou žaludeční šťávou. Toto onemocnění, pokud je dobře léčeno, nemusí spět až k zánětlivým změnám. Zároveň ne každý reflux musí být hned považován za nemoc. Krátkodobě se vyskytuje docela často i u zdravých jedinců. Může být způsoben určitou stravou, například kořeněnými jídly, sladkými pokrmy či alkoholem. Pokud příznaky přicházejí zřídka, nejsou důvodem návštěvy u lékaře, stačí jen upravit jídelníček.

Jícen má ve své stěně jícnové svěrače, přičemž dolní svěrač má nejvýznamnější roli ze všech protirefluxních činitelů. Jeho správnou funkci pozitivně ovlivňuje potrava bohatá na bílkoviny, alkalizace žaludečního obsahu (tu zajišťují jednak sliny a jednak o něco níž slinivka břišní) a tzv. prokinetika, což jsou léky užívané při léčbě refluxu. Naopak svěrač uvolňují a tím nahrávají zpětnému chodu žaludečního obsahu tučná a kořeněná jídla, peprmint, čokoláda, kofein, nikotin a alkohol. U gravidních žen dochází k refluxu častěji vlivem hormonálních změn (působení progesteronu). V tomto případě není reflux nebezpečný, po porodu se stav většinou sám upraví.

Je známá i celá řada léků, které způsobují reflux, např. theophyllin (Afonilum, Euphyllin, Spophyllin, Theoplus) používaný k léčbě astmatu, dále nitráty k léčbě akutního srdečního selhávání, některá antiarytmika (Verapamil, Isoptin, Lekoptin, Blocalcin, Diacordin) a nesteroidní antirevmatika, což je například Ibuprofen (Brufen) a Acylpyrin. Při nadměrném užívání uvedených léků se mohou tedy vyskytnout potíže spojené s reflexem a je dobré poradit se o další a vhodnější léčbě s vaším lékařem.

Hlavním příznakem je pálení žáhy, které se odborně nazývá pyróza. Jde o bolestivý pocit pálení za hrudní kostí (může být podobný jako u anginy pectoris), který sahá od žaludku až do krku a může být spojený s hořkokyselým pocitem v ústech. Někdy se totiž kyselý obsah vrací až do úst. To se v lékařské terminologii nazývá regurgitace (návrat). Pálení žáhy se objevuje zpočátku jen po některých jídlech (sladká, pečená jídla, smažené pokrmy, alkohol, černá káva), v pokročilých případech trpí nemocný pyrózou po každém jídle, někdy dokonce i nalačno a v noci. Tomu přispívá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Funkce jícnu

Příběh

Ve svém příspěvku MORBUS CROHN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adriana.

J

á se přidávám. Crohna mi diagnostikovali na podzim po pár týdnech ve špitále. Teď je to vcelku stabilizovaný ale varovali mě že se nemám stresovat. Tak nevim co mám dělat. Mam zameškaný zkoušky ze zimy a teď už se mi pomalu rozbíhá letní semestr.



Kde bych se o Crohnu dověděla víc? Zatim jsou informace takový neucelený. Je někdo kdo si to vyléčil úplně do uzdravení? A jaký léky považujete za opravdu účinný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Johana.

:´o( :fire: :fire: mám crohna a je to hrozné :armati42:

Zdroj: příběh Re: Morbus Crohn

Jídelníček na reflux

Snídaně

  • pondělí: obyčejné ovesné vločky a oblíbený jogurt smíchané dohromady
  • úterý: kukuřičné lupínky a oblíbený kefír smíchané dohromady
  • středa: míchaná vejce a rýžové chlebíčky (polystyrén)
  • čtvrtek: obyčejné ovesné vločky a oblíbený kefír smíchané dohromady
  • pátek: plátkový sýr a rýžové chlebíčky (polystyrén)
  • sobota: krupicová kaše
  • neděle: obyčejné vločky zalité vodou a na tři minuty povařené v mikrovlnné troubě, med a oblíbené ovoce smíchané dohromady.

Svačina

  • oblíbené ovoce, jogurt, kefírový nápoj, ořechy všeho druhu

Oběd

  • pondělí: thajské curry s rýží
  • úterý: grilované kuře a rýžové chlebíčky
  • středa: těstovinový salát s kuřecím masem
  • čtvrtek: čínský Tex Mex s ananasem a rýží
  • pátek: nudle s mákem
  • sobota: kuskus s grilovanou zeleninou
  • neděle: pečená kachna s bramborovou kaší

Svačina

  • oblíbené ovoce, jogurt, kefírový nápoj, ořechy všeho druhu

Večeře

  • pondělí: steak z kuřecího masa a na sucho pečené brambory v troubě posléze omaštěné trochou másla
  • úterý: vcelku pečené brambory s pomazánkou z tvarohu, jogurtu, soli a česneku
  • středa: zeleninové lečo nebo rajčatové caprese s mozzarelou
  • čtvrtek: tlačenka s cibulí a octem
  • pátek: hovězí steak se šťouchanými brambory a strouhaným tvarohem
  • sobota: zeleninový salát s olivovým olejem, balsamiko octem a nesekanými mandlemi
  • neděle: rozmrazená mražená zelenina zakrytá plátky sýra a zapečená v mikrovlnné troubě na tři minuty

Druhá večeře

  • pondělí: neslazený nízkotučný jogurt
  • úterý: neslazený kefír
  • středa: utřený nízkotučný tvaroh s nastrouhanou červenou paprikou
  • čtvrtek: nízkotučný tvrdý sýr nakrájený na kostičky a červené víno
  • pátek: tvrdý tvaroh na strouhání nakrájený na plátky, které jsou pokryty kouskem cibule a plátkovým sýrem a zapečené v mikrovlnné troubě na tři minuty
  • sobota: sterilované okurky
  • neděle: opražené tofu

Zdroj: článek Reflux jícnu - dieta

Příběh

Ve svém příspěvku DOMÁCÍ MONITOROVÁNÍ SRDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klara.

O něco výš je diskuse "život kardiaka". Podívejte se tam. Oni tam možnosti domácího monitoringu probírají vcelku podrobně. Anebo si najděte stránky biotroniku, to je asi nejvhodnější zdroj informací. Budete to tam mít všechno najednou a nebudete to muset honit po diskusích.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Re: domácí monitorování srdce

Co obsahuje nejvíc draslíku

Draslík se nachází v široké škále potravin. Přidává se jako složka potravin a přirozeně se vyskytuje v řadě rostlinných a živočišných potravin.

Co obsahuje nejvíce draslíku

  • balené výrobky se sníženým obsahem soli
  • maso, vepřové, kuřecí a rybí
  • ovocné šťávy a mléčné koktejly
  • čokoláda a káva
  • mléko a jogurt

Draslík také obsahuje

  • kořenová zelenina, jako jsou brambory a batáty
  • vinná réva, jako jsou rajčata, okurky, cuketa, lilek a dýně
  • sušené ovoce, jako jsou meruňky
  • listová zelenina, jako je špenát
  • ovoce ze stromů, jako jsou manga a banány
  • luštěniny jako cizrna, fazole a hrášek

Nejvíce draslíku v potravinách

  • Mungo fazole 1 hrnek obsahuje 938 mg draslíku.
  • Brambory (pečené) ½ střední brambory obsahuje 583 mg draslíku.
  • Banán (Cavendish) 1 střední banán obsahuje 519 mg draslíku.
  • Špenát (baby, syrový) 1 hrnek obsahuje 454 mg draslíku.
  • Meruňka, sušená 30 gramů obsahuje 453 mg draslíku.
  • Losos (vařený) 100 gramů obsahuje 380 mg draslíku.
  • Mléko (plnotučné) 1 hrnek obsahuje 377 mg draslíku.
  • Vepřové, panenská kotleta 65 gramů obsahuje 353 mg draslíku.
  • Dýně, máslová (pečená) ½ hrnku obsahuje 332 mg draslíku.
  • Kuřecí prsa (pečená) 80 gramů obsahuje 256 mg draslíku.
  • Tuňák (konzervovaný) 100 gramů obsahuje 250 mg draslíku.
  • Sladké brambory (pečené) ½ střední brambory obsahuje 229 mg draslíku.
  • Cizrna (konzervovaná) 1 hrnek obsahuje 210 mg draslíku.
  • Cuketa ½ hrnku obsahuje 201 mg draslíku.

Zdroj: článek Minerál draslík

Příběh

Ve svém příspěvku ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bíbka.

To má vcelku jasný vysvětlení. Obezita, stejně jako většina nemocí, na které poukazuje Genscan je multifaktoriální. To znamená, že k jejímu propuknutí se toho musí sejít povícero. Takže např. u obezity to budou ony pověstné geny a taky návyky při stravování (jak si myslela Olga) a vůbec celkový styl rodiny. Podle mého i když by například dítě se sklony k obezitě adoptovali fanatičtí sportovci, tak z děcka totální hubeňour a asketa nebude nikdy, ale taky nebude obézní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Re: účinná prevence

Jídelníček při pálení žáhy

Pondělí

  • snídaně: ovesná kaše se skořicí a rozinkami, vajíčko natvrdo, čaj bez kofeinu
  • svačina: nízkotučný cottage cheese, bobulové ovoce
  • oběd: slepičí polévka s nudlemi, celozrnný krůtí sendvič, jablko, nízkotučné mléko
  • svačina: nízkotučný jogurtový nápoj
  • večeře: pečený losos, dušený chřest, naturální rýže, čerstvé ovoce

Úterý

  • snídaně: celozrnné palačinky se sirupem, čerstvé maliny, čaj bez kofeinu
  • svačina: kousky celeru a mrkve s dresinkem bez tuku
  • oběd: čočková polévka, grilované kuře s bramborami, ovoce, nízkotučné mléko
  • svačina: rýžový koláč
  • večeře: pečená vepřová panenka, bramborová kaše s mrkví, čerstvé ovoce, nízkotučné mléko

Středa

  • snídaně: celozrnný muffin, broskev, nízkotučné mléko
  • svačina: jablko
  • oběd: libové pečené hovězí, pečený brambor, salát z čerstvého ovoce (bez citrusů), nízkotučné mléko
  • svačina: odtučněný jogurt
  • večeře: pečený krocan, dušená zeleninová směs, hruška, nízkotučné mléko

Čtvrtek

  • snídaně: celozrnné cereálie s mandlemi, červený meloun, nízkotučné mléko
  • svačina: nízkotučný cottage cheese, broskev
  • oběd: zeleninový závin, špenátový salát s dresinkem bez tuku
  • svačina: nízkotučný jogurt
  • večeře: pečené kuře s bramborami, dušené zelené fazole, nízkotučné mléko

Pátek

  • snídaně: ovesná kaše s vlašskými ořechy, 100% jablečný džus s přidaným vitamínem C
  • svačina: krekry
  • oběd: zeleninová polévka, tuňákový salát ve vlastní šťávě, zeleninové tyčinky, nízkotučné mléko
  • svačina: čerstvé ovoce (bez citrusových plodů)
  • večeře: pečená šunka se zeleninovou oblohou, čerstvé ovoce, nízkotučné mléko

Zdroj: článek Reflux jícnu

Příběh

Ve svém příspěvku OČKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nátálka.

Ahoj Mary. O očkování Silgardem je tady samostatná diskuse. Jenom se podívej kousek výš. Jinak jsem o očkování proti rakovině děložního čípku našla hodně vůbec na Internetu, tak se určitě podívej. Těch článků je sousta. Nebo jestli máš nějaký konkrétní dotaz, klidně mi napiš sem, já sama jsem se nechala očkovat před pár měsíci, vcelku hodně jsem se tomu věnovala, tak snad přeci jenom budu něco vědět. Měj se pěkně.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Re: očkování

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš


pečená krkovice podle pohlreicha
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pečená panenka v troubě v alobalu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo sedmnáct.