Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

VYTRZENY ZUB KDY KLOKTAT

OBSAH

Prodej a cena

Hypermangan se používá k dezinfekčním účelům, ale i při výrobě deodorantů a parfémovaných přípravků, které mají stahující vlastnosti. V surovém stavu je manganistan draselný bez zápachu. Jedná se o tmavě fialové nebo černé krystaly či zrnka. Hlavní formou použití je roztok, který se vyrábí rozpuštěním krystalů nebo prášku ve vodě. K dispozici jsou také 400mg tablety. Krystaly a tablety jsou k dostání v lékárně. K dezinfekci vody se do vody přidávají jeho krystaly. Podle zbarvení roztoku vody ho můžeme použít na řadu účelů. Manganistan silně zbarvuje vše, s čím přijde do styku.

Zde můžete vidět cenu hypermanganu.

Dávkování:

  • Slabě růžový roztok – po 30 minutách jím můžeme kloktat.
  • Silně růžový roztok používáme k vymývání a dezinfekci ran.
  • Tmavě červený roztok – ošetřování plísňových onemocnění, například nohou a podobně.

Zdroj: Na co je dobrý hypermangan

Poradna

V naší poradně s názvem KLOKTADLA NA DOMÁCÍ LÉČBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Bravenec.

Vážená paní Vinšová,

Slyšel jsem, že i kloktání má nežádoucí účinky. A to, že není dobré dlouho-době kloktat jednu ingredienci (šalvěj, heřmánek, zelený čaj, tymián, vin-centka, apod.), ale prý dlouhodobě se můžou kloktat, když tyto ingredience střídáme.
Mám chronický zánět hltanu a chtěl bych vědět, zda-li můžu tyto ingredience
kloktat neustále 3x denně po jídle, když je střídám.

Děkuji za odpověď.

Ivo Bravenec - 1964

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba chronické laryngitidy je zaměřena na léčbu základních příčin, jako je pálení žáhy, kouření nebo nadměrné užívání alkoholu. Kloktání je fajn, ale vede jen ke zvlhčení hrdla a k dezinfekci dutiny ústní. Nejefektivnější kloktadlo při chronické laryngitidě je teplá slaná voda. Ve 250 ml sklenici s teplou vodou rozpusťte půl lžičky soli a kloktejte 15 minut s častým vyplivováním kloktací kapaliny. Opakujte podle možností několikrát denně. Ostatní bylinky, které uvádíte, jsou jen na zpříjemnění kloktání, ale terapeutický účinek slané vody nepředčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kloktadla na domácí léčbu

Co dělat po vytržení zubu

Pacient by měl vědět, že první den po zákroku má jen minimálně vyplachovat ústa, následně dodržovat zvýšenou hygienu ústní dutiny. Velmi vhodné je instruovat pacienta nejen verbálně, ale také formou psané informace, kterou si může následně v klidu domova pročíst.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Diskuze

V diskuzi BOLEST JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Kourkova ml..

Dobrý den, bolí mě jazyk na pravé straně u kořene, nejedla jsem nic dráždivého a pijí jen vodu, 1x denně kávu s mlékem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie14.

Může to být více věcí ale mě takhle vždycky začíná aft. Zkuste kloktat tantum verde nebo střiknout ten sprej.

Zdroj: diskuze Bolest jazyka

Kloktadlo 4 solí

Složení ve 20 g: natrii benzoas 5,0 g, natrii hydrogencarbonas 5,0 g, natrii chloridum 5,0 g, natrii perboras hydricus 5,0 g. Solné kloktadlo (takzvané 4sole nebo 4Na) obsahuje směs čtyř různých sloučenin – solí natria (chloridum, perboras, benzoas, hydrogencarbonas). Jedná se o efektivní a bezpečný prostředek k léčbě bolesti v krku; jeho použití někdy může limitovat nepříjemná chuť (není nijak dramatická, dá se kloktat).

Dávkování kloktadla 4 solí: 1 čajovou lžičku nasypte do sklenice vlažné vody a kloktejte maximálně 8krát za den. Přípravek snižuje otoky, po otevření vydrží cca půl roku. Dle ORL je dobré kloktat i preventivně. Po kloktání by se nemělo cca půl hodiny nic jíst a pít, aby opravdu působilo. Kloktadlo je volně prodejné, vyrábí jej firma VAKOS XT a.s., Pernerova 28a, Praha 8. V lékárně vám doporučí do skleničky množství na špičku nože a kloktat 3krát denně. Na bolení v krku je to opravdu výborné!

VAKOS XT a. s. působí v České republice od 1. 4. 1998 a svou činnost zaměřuje především na oblast farmacie, kosmetiky, doplňků stravy, s nimi spojený výzkum, vývoj a poradenskou činnost.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Poradna

V naší poradně s názvem AFTY V ZADNI ČÁSTI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat na afty v zadni části jazyka jestli se mám něčeho obávat a zajít k lékaři. Jen mi šimraji v krku něco jako kdybych polkl zvířecí chlup a uvízl v krku...posílám foto k upřesnění.
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stačí kloktat ústní vodu Listerine a počkat pár dní než to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Odvar z prhy chlumní na rány

Odvar z prhy chlumní má vynikající dezinfekční účinky, takže s ním můžeme omývat rány i ho kloktat. Odvar z arniky se připraví z jedné kávové lžičky sušených květů arniky a dvou deci vody. Vodou zředěný odvar v poměru 1:1 poslouží velmi dobře i jako náhrada místo jodové tinktury.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Diskuze

V diskuzi BOLEST JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Kourkova ml..

Dobrý den, bolí mě jazyk na pravé straně u kořene, nejedla jsem nic dráždivého a pijí jen vodu, 1x denně kávu s mlékem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Zdravím, mě takhle vždycky začíná aft. Zkusila bych tantum verde sprej nebo kloktat, to mě většinou pomohlo, Marie

Zdroj: diskuze Bolest jazyka

Bylinky na zalehlé ucho

Babské rady na zalehlé ucho:

  • vložit dovnitř ucha kopretinu (tu část se stonkem), a to tak, aby šla samozřejmě vytáhnout
  • dát si teplý obklad z heřmánku uvařeného v mléce
  • pít čaj ze směsi na pročištění organismu a na odhlenění
  • kloktat slanou vodu
  • použít „Švédské kapky“ z bylinek – vatu namočenou v těchto kapkách vložte do ucha a nechte působit několik desítek minut, opakujte 3–5x denně

Zdroj: Zalehlé ucho

Poradna

V naší poradně s názvem OLIVOVÝ OLEJ NECHAT PŮSOBIT V ÚSTECH A POTÉ VYPLIVNOUT DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.

k tomu oliváči mám dotaz, jak velká lžíce se tu myslí. ( polévková nebo čajová )?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kloktání oleje: Polévková lžíce olivového oleje do úst každý den kloktat a převalovat v ústech.

Zdroj: diskuze Olivový olej nechat působit v ústech a poté vyplivnout diskuse

Hnědý povlak

Hnědý povlak jako příznak nemoci signalizuje nesprávnou funkci jater, onemocnění žlučníku, vysoký cholesterol.

Jak se zbavit hnědého povlaku

Odstranit příčinu a hydratovat organismus. Vhodné je kloktat třeba šalvějí nebo slanou vodou, eventuálně kloktadlem Tantum Verde.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá hnědý povlak jazyka.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA PROTI ŠPATNÉMU DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenny.

Proti špatnému dechu je skvělá jedlá soda - ať už na kartáček a jemně si vyčistit zuby, nebo jí kloktat. Dobře neutralizuje bakterie - www.belenizubu.info/…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jedlá soda proti špatnému dechu

Zavolejte svému zubnímu lékaři

Na otok tváře 100% zabírá jednoduchá rada. Zavolejte svému zubnímu lékaři a ten jediný vám 100% pomůže. Můžete chladit, mrazit, kloktat, užívat léky proti bolesti, stejně vám kromě zubaře nikdo a nic nepomůže! Otok je známkou komplikace zubního kazu a šíření zánětu do okolních tkání, proto byste návštěvu zubního lékaře neměli odkládat. Do té doby se doporučuje užívat například Ibalgin 400 mg co 8 hodin, nebo Aescin (2-2-2).

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Poradna

V naší poradně s názvem POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolesti krku po narkóze jsou normální. Někdy se nepodaří lehce zavést inkubační katetr a poškodí - odře se sliznice a ta pak krvácí. Při tomto stavu pak krk cítíme jako při angíně. Hojení je tak na deset dní, než bolesti při polykání ustanou. Dobré je po dobu hojení kloktat Stopangin nebo vystříkat krk Tantum Verde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Co znamená bolest okolních zubů po extrakci

Bolest okolních zubů po extrakci může být důsledkem podráždění nervu zánětlivým procesem či otokem dásně a pohmožděním, po zaléčení zánětu odezní, pokud ne, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Diskuze

V diskuzi VYTRŽENÝ ZUB - JAK HOJIT RÁNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Jednoznačně bych nasadil hned Wobenzym a užívejte ho přesně podle návodu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vytržený zub - jak hojit ránu

Kloktadlo na čepy

Čaj z třapatky (Echinacea): použijeme list s květy. Na ¼ litru vroucí vody dáme 1 čajovou lžičku směsi a necháme luhovat 10 minut, potom scedíme. Neskladovat (maximálně 24 hodin v ledničce), připravit vždy čerstvý. Tohoto čaje můžeme vypít ¼ litru při akutních problémech 3x denně, kloktat můžeme každé 2 až 3 hodiny, při použití roztoku k omývání zanícených míst omýváme každé dvě hodiny. Používáme 14 dní a potom následuje 14dennní přestávka.

Odvar: využívá se hlavně z tužších částí rostliny, což je v tomto případě kořen. Ten umyjeme a čerstvý nebo sušený nakrájíme v množství 1 čajové lžičky na ¼ litru vody a vaříme 20 minut. Potom scedíme a používáme podobně jako čaj. Odvar je o něco účinnější než čaj, maximální doba skladování je 48 hodin. Opět užíváme jako čaj, tedy 14 dní, poté 14 dní přestávka. Při akutním stadiu infekce užíváme 1 polévkovou lžíci odvaru každé 2 hodiny.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mispulina.

dobry den,
ze strany vzadu na jazyku jsem objevila cervene bublinky a uprostred jazyka takove cervene hrbolky,pritom mam trochu zluty povlak na jazyku ale kdyz si zuby vycistim i s jazykem,tak je to lepsi.taky par let uz kourim.
Nevim z ceho to muze byt.
Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzadu na jazyku jsou takové červené hrbolky, které vystupují z šedší tkáně. Někdy se stane, že se zduří a pak vytvářejí pocit, že vám uvízlo jídlo v krku. Zduření nastává jako reakce většinou na bakteriální nákazu. Někdy si s ní poradí imunitní systém a zduření za den dva zmizí. Někdy to nezvládne a infekce propukne s typickou bolestí a škrábáním v krku. preventivně můžete zkusit kloktat Stopangin nebo kloktadlo JOX. Žlutý povlak na jazyku může být způsoben kouřením. Zkuste ho odstranit dvouminutovým výplachem úst pomocí čerstvě vymačkané neředěné citronové šťávy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene skvrny

Jak dlouho bolí rána po vytržení zubu

Bolest po extrakci je většinou zvládnutelná běžnými analgetiky, o konkrétním léku je vždy dobré domluvit se s ošetřujícím lékařem. Bolesti mohou trvat několik dnů, zhruba od třetího dne by však měly začít ustupovat. Pokud se naopak zvyšují, objeví-li se otok, nebo dokonce teplota, bude nutné další odborné ošetření.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Diskuze

V diskuzi NEMOCNÉ DÁSNĚ U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin hysky.

dobrý den mužete poradit fenka po zákroku zanětu dásní byly vytrženy zuby ponechány jen čtyři.je to už 14dní nasazeny anibiotika ale fenka odmítá stravu jen opravdu málo co sní alespon pije docela dobře.trápí mě že nejí děkuji Hyský Martin

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemocné dásně u psa

Co znamená bílý povlak po vytržení zubu

Po vytažení zubu je nutno věnovat zvýšenou péči ústní hygieně. Doporučuje se čistit zuby častěji, než je obvyklé, nejlépe po každém jídle, zvláště pečlivě pak na noc. Povlak se zpravidla objevuje po úraze jako následek zhmoždění tkání, rovněž tak i po jakémkoliv chirurgickém výkonu. Pokud se navíc dostaví otok, bolest a teplota, je nutné navštívit lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Recept na odvar ze šalvěje pro kloktání a výplachy dutiny ústní

Tento recept je vhodný na angínu nebo na paradontózu anebo také jako domácí léčba aftů či při ústní mykóze. 

Na silný odvar ze šalvěje budeme potřebovat 5 odměrek sušené nebo čerstvé natě ze šalvěje. Nať z yzopu 2 odměrky. Květ heřmánku 2 odměrky. Nať z přesličky 2 odměrky. Všechny tyto suroviny smísíme a pak dvě lžíce této směsi bylin přelijeme čtvrtlitrem studené vody a necháme krátce přejít varem. Pak přiklopené necháme 15 minut louhovat a potom scedíme. Až tento odvar vychladne, tak ještě vlažný ho hned začneme kloktat. Důležité je udržet tekutinu co nejdéle v ústech, aby mohl co nejdéle působit v dutině ústní. K tomuto čaji je vhodné ještě popíjet čaj z třezalky, který pomáhá doléčit zánět vnitřně.

Domácí výroba ústní vody 

Tento odvar ze šalvěje se dá použít i na domácí výrobu ústní vody, když do něho přidáme půl množství konzumního lihu, několik kapek esence z máty peprné a trochu umělého sladidla Kandisin.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Bolest po extrakci zubu moudrosti

Po zákroku přetrvává působení lokální anestezie po několik hodin. Po jejím odeznění může nastoupit citlivost až bolestivost rány přetrvávající po další 2 až 3 dny. Tato bolest je zvládnutelná běžně dostupnými léky proti bolesti. Aby se snížilo riziko komplikací při hojení (například zánětu), poskytne lékař po ošetření dostatečné informace o tom, jak o ránu pečovat. Při nekomplikovaném průběhu hojení je pacient bez obtíží zpravidla během jednoho týdne.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Kloktadlo na mandle

Do teplé vody dejte 1 lžičku propolisové tinktury. Kloktejte každé 2 hodiny. Nebo tinkturu nařeďte vodou, namočte do ní vatu na špejli a potřete si mandle. Pak půl hodiny nic nepijte.

Při začínající bolesti v krku si několik sekund vykloktejte 1 malou odlivku domácí slivovice. Potom vyplivněte a půl hodiny nic nepijte. Užívejte, když neberete antibiotika.

Při zánětu mandlí je dobré kloktat lipový čaj: 2 čajové lžičky květů z lípy obecné přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Teplým čajem kloktejte. Můžete do něho přidat i 1 čajovou lžičku medu.

Kloktadlo si připravte ze stejných dílů listu máty peprné, listu šalvěje lékařské a květu heřmánku pravého. Čajovou lžičku směsi přelijte šálkem vroucí vody, 10 minut luhujte a poté sceďte. Teplým čajem kloktejte každou půlhodinu.

Povařte 4 čajové lžičky měsíčku lékařského 5 minut v 0,5 l vody, 1 hodinu nechte luhovat a pak sceďte. Teplým nálevem kloktejte 5–6x za sebou každé 2 hodiny.

Povařte 1 lžičku dubové kůry 5 minut v 0,5 l vody, 30 minut vyluhujte, sceďte a kloktejte 3x denně.

Šťávu z citronu smíchejte ve stejném poměru s medem. Touto směsí proplachujete krk několik minut.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Pomoc proti bolesti

Po chirurgických zákrocích v dutině ústní je nutná důsledná hygiena dutiny ústní, vhodné jsou výplachy heřmánkem, šalvějí či jinými dezinfekčními roztoky, doporučuje se přijímat měkkou, kašovitou stravu, pooperační otoky ošetřovat studenými obklady. Bolest může být tlumena léky tišícími bolest ve formě tablet, často jsou ordinována antibiotika. Doba léčení je asi 7–10 dnů při nekomplikovaném průběhu, během nichž bývá podle pooperačního stavu několik kontrol.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Další zajímavosti

Myrta byla v jižních zemích už od starověku také uznávanou léčivou rostlinou a využívala se i v kuchyni. V dobách, kdy ještě nebyl znám pepř, sloužila ke kořenění jídel, v Řecku a Římě se přidávala větévka myrty do piva a vína. Vyráběla se z ní tzv. Andělská voda, kterou ženy používaly k omývání pokožky pro její omlazení a navrácení ztraceného půvabu. V podstatě byla takovou pleťovou vodou své doby. Díky jejím desinfekčním účinkům se z ní vyráběly a i dnes vyrábějí tinktury, které je dobré užívat při problémech s močovými cestami. Čaj z myrty lze pak kloktat, pokud trpíte záněty dásní, dutin nebo při kašli. Užití myrty v jakékoli podobě by ale nemělo přesahovat dva až tři týdny, dlouhodobé užívání není vhodné. Její éterický olej myrtol se používá v aromaterapii k pročištění dýchacích cest, kdy napomáhá vykašlávání, dále posiluje imunitu a celkové zklidňuje. Své místo našla myrta i v kosmetickém průmyslu a při výrobě parfémů.

V kuchyni má myrta své uplatnění především při grilování nebo pečení masa. V poslední fázi úpravy můžeme přidat snítku k vepřovému nebo jehněčímu, čímž mu dodáte specifickou, výraznou chuť. Je podobná chuti jalovce, ale o trochu méně aromatická.

Zdroj: Myrta


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Romana Šebková

Gabriela Štummerová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP