Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

VIŠŇÁK NA RÁNY

OBSAH

Višňák versus černá mast

Višňák je suspenze ke kožnímu podání. Podává se k léčbě růže, červenky, postupujícího neohraničeného kožního zánětu, nežitu, hlízy, hnisavého zánětu nehtového lůžka, zánětu podpažních žláz, zánětu povrchových křečových žil a na sekundárně infikované vředy jiného původu.

Višněvského balzám obsahuje jako léčivou látku bismuthi tribromphenolas (zásaditý tribromfenolát bismutitý). Bismuthi tribromphenolas působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Urychluje ohraničení zánětu a vyhnisání. Podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a regeneraci tkáně.

Ošetřené části kůže je třeba chránit před slunečním zářením obvazem nebo oděvem, a to vzhledem k látkám obsaženým v bukovém dehtu, které jsou citlivé na UV záření.

Pokud nemáte k dispozici černou mast, tak je možné ji nahradit právě Višněvského balzámem, který obsahuje léčivý dehet z buku a několik různých olejů.

Zdroj: Ichtyolová mast

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠŇÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Mohu použít višnák na zanícenou odřeninu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To spíše ne, višňák se nehodí na otevřené rány. Ve vašem případě doporučuji ránu ošetřit 3% peroxidem vodíku a udržovat ji v suchu, v čistotě a chránit ji před sluncem po dobu 3 měsíců. Kdyby se to nelepšilo, tak s tím zajděte do většího města na ambulanci na chirurgii, tam to vyřeší nejrychleji. Počítejte s tím, že odřenina bolí intenzivně po dobu pěti dní, ačkoliv se hojí normálně. Pro utišení těchto bolestí je vhodné ránu ledovat ledem v igelitovém sáčku a uklidnit se.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višňák

Černá mast na záněty

Na rozsáhlé hnisavé otevřené rány není vhodné používat černou mast. Černá mast je vhodná pouze k léčbě mírnějších infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Mast je možné nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem.

Zdroj: Ichtyolová mast

Višněvského balzám složení

Višňák se dělá ve dvou variantách, z nichž jedna obsahuje peruánský balzám a ve výsledku je tekutá a voní po třešních a ta druhá varianta je pak s pixem (bukový dehet), je mnohem hustší, spíše už jako mast a „voní“ po uzeném. Obvykle ta tužší a smradivější varianta je více oblíbená. Někdy se také můžeme setkat s názorem, že správný višňák je vždy tekutý, ale není to pravda.
Hlavní složky višněvského balsámu (složení višňáku):

  • Bismuthi tribromphenolas, což je sloučenina bizmutu a bromu 3 gramy.
  • Pix fasi neboli bukový dehet 5 gramů.
  • Oleum Ricini, ricinový olej 100 gramů.

Zdroj: Višněvského balzám, pomoc na záněty

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ K LÉČBĚ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrdá.

Dobrý den,
prosím Vás o radu,děda má cukrovku II. a má otevřené rány na nohou- pata,prsty u nohou,jsou to takové zhnisané mokvající rány,okolí je zarudlé,už to bude skoro rok a stále se to nelepší,ani lékaři nepomáhají! Lékaři udělali i stěr z rány na rozbor,ale žádná bakterie se nenašla. Používal na to dezinfekci nebo peroxid,i nějaké mastičky a říká jak ho to pálí. Máme velké obavy,aby nedošlo k amputaci. Předem děkuji za odpověd´. S pozdravem Hrdá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průvodním jevem u diabetu bývají otevřené rány na kůži. Tomuto stavu se říká diabetická noha. Přítomnost bakterií je zde až na druhém místě, kdy se infekce dostane do vzniklé rány. Účinným řešením je vhodné krytí těchto postižených míst pomocí takzvaného hydrofilního obvazu. To jsou obvazy se speciálním povrchem, který udržuje žádoucí vlhké prostředí, což umožňuje regeneraci postižené kůže a zároveň zabraňuje vniknutí bakterií. Hydrofilní krytí můžete koupit v lékárně. Tady jsou vidět nabídky a jejich cena www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Léčba

Léčba poruchy imunitního systému není jednoduchá, podobně jako u alergií, ale v mnoha případech se léčit dá. Pokud chcete zahájit léčbu svého zánětu v nehtu okamžitě, tak je možné v lékárně koupit višněvského balzám s bukovým dehtem a začít si bolavé místo mazat. Višňák by měl být na bolavém místě co nejdéle v tekutém stavu, takže je dobré ho namazat a hned zakrýt igelitem. Pokud by višňák nezabral a záděra hodně bolela, tak je možné začít užívat Ibuprofen 400mg v dávkování 1 tabletu každých 6 hodin po dobu tří dnů. Ibuprofen je volně prodejný v lékárně, ale i tak si před jeho užitím prostudujte příbalovou informaci o kontraindikacích a nežádoucích účincích, jde o vysoké dávky protizánětlivého léku.

Zdroj: Plíseň pod nehtem

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠŇÁK MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SOREIA.

Dobrý den,
hodí se višňák mast na popáleniny?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám se nehodí na léčení popálenin ani spálenin od slunce. Uplatnil by se zde jen tehdy, když by se při hojení tkáň zanítila nějakou infekcí, tak pak by višňák pomohl na zhojení toho zánětu. Na popáleniny zabírá výborně Panthenol, který kůži rychleji regeneruje a zrychlí její obnovu po spálení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višňák mast

Co je to višňová mast

Višněvského balzám, někdy také Višňovského balzám, višňová mast, višňák, nesprávně černá mast, je produkt dostupný ve dvou variantách, z nichž jedna obsahuje peruánský balzám a výsledkem je tekutá varianta vonící po třešních a ta druhá je s pixem, což je bukový dehet, takže výsledný produkt je mnohem hustší, spíše už jako Višněvského mast, a má charakteristickou vůni po uzeném mase. Obvykle tužší a více aromatická forma je více preferovaná, i když je účinnost obou variant srovnatelná. Často záleží na volbě lékaře. Někdy se také můžete setkat s názorem, že správný „višňák“ je vždy tekutý, ale není to pravda.

Složení Višněvského balzámu:

  • Bismuthi tribromphenolas (sloučenina bizmutu a bromu) 3 g
  • Pix fasi (bukový dehet) 5 g
  • Oleum ricini (ricinový olej) 100 g

Zdroj: Višněvského mast

Diskuze

V diskuzi ČESNEK !! DĚSIVÉ LŽI !! ZBLÁZNILISTE SE NA OBLIČEJ EŠTĚ KTOMU DO RÁNY JAKO JE AKNÉ ???!!! STOP LIDI ANI OTOM NEUVAŽUJTE !! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Hele lidi tak já jsem byl extrémní pokusný králik při hledání toho pravého pro mou pleť, vyzkoušel jsem, sodu, teetrea, citron, a taky udělal zasadní chybu kdy jsem na obrovský bolák na tváři použil koňskou mast... to sem tomu dal.. nateklo mi celé lico a bolák mokval asi 2h vkuse ještě dva dny to bylo mírně nateklé a vytvořil se mega strup a dlouho seto léčilo... dále citron zase do právě pomačkaného akné je zkouška prahu bolesti :D:D ale krátkodobě pomáhá, bleskově ovšem neměl sem dobrý tušení po dlouhodobé aplikaci, a přestával pomalu učinkovat... dále Framykoin, teď trochu bláznivější pleťová voda, vtom nadrcený prášek antibiotika parkapek citronu no prostě comě napadlo... efekt ulepený ksicht a podrážděné akné. OVŠEM POUŽÍT ČESNEK NA TY BOLÁKY... TAK JEDINE SNAŽIL BYCH SE SIMULOVAT NEMOCENSKOU NA DLOOOUHOU DOBU :D NEBO ... NO NENAPADÁ MĚ JINÁ MOTIVACE KTOMU ZVĚTŠIT A RAZANTNĚ ZHORŠIT TY BOLÁKY A SNAŽIT SE O TRVALÉ POŠKOZENÍ PLETI... HELE ČESNEK AČ SE TO NEZDÁ A NEVÍ TO KAŽDÝ JE VELICE AGRESIVNÍ POTRAVINA... DOSLOVA VÁM POPÁLÍ KŮŽI PO NĚJAKÉ DOBĚ !! JÁ HO POUŽIL U VELKE BRADAVICE NA NOZE... A VÝSLEDEK BYL ŽE JÍ TO VLASTNĚ DOHLOUBKY VYPÁLILO CCA ZA 1-2 DNY.. TAKSAMO JSE MI STALA NEPŘÍJEMNOST KDY JSEM ROZKOUSAL DVA STROUŽKY ČESNEKU SAMOTNÉ A ŠEL SPÁT RÁNO JSEM MĚL TAK ROZDRÁŽDĚNÝ ŽALUDEK.,.. ŽE UŽ SE ČESNEKU DRŽÍM DÁLE.. JÁ OSOBNĚ JSEM PONĚM ZAŽIL JEN PRO TĚLO NEPŘÍJEMNÉ STAVY JAKO, ZHORŠENÍ AKNÉ.. ŘEK BYCH SOUVISÍ STÍM I ŽE POT A ZEJMÉNA HNIS VTOM AKNÉ SILNĚ SMRDĚL ČESNEKEM, BŘICHO PONĚM TRPĚLO .. A NIC POZITIVNÍHO... JEN DOBŘE CHUTNÁ ... PODOBNĚ NAMĚ PŮSOBÍ I VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ KONZUMACE CYBULE KTEROU ALE MILUJI A NEODPUSTÍM SI JI :D A CHTĚLO BYTO HONEM RYCHLE ZLIKVIDOVAT TYTO INFORMACE A NÁVODY JAK SI TRVALE ZNETVOŘIT OBLIČEJ... KDYBY RADY TAK TADY Haluzakfest@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viki.

a skusil si med a škoricu ?? :-×

Zdroj: diskuze ČESNEK !! DĚSIVÉ LŽI !! ZBLÁZNILISTE SE NA OBLIČEJ EŠTĚ KTOMU DO RÁNY JAKO JE AKNÉ ???!!! STOP LIDI ANI OTOM NEUVAŽUJTE !!

Ošetření zranění v nose

Pro poranění nosu je nutná první pomoc. Toto poranění se zastavuje pomocí sterilního polštářku. Mírným tlakem se zastaví krvácení a vyhneme se dalším kontaminacím. Péče o otevřené rány nosu by měla být prováděna lékařem. Cílem ošetření je předejít infekci rány a dosáhnout rychlé a funkční regenerace tkáně. Před zahájením léčby by měla být jasná velikost, stáří a přítomnost přidružených poranění. Rána se šije, až po dezinfekci. Tyto rány bývají velmi špinavé, takže jsou vyčištěny fyziologickým roztokem nebo peroxidem vodíku. Vyčištění rány je důležité u otevřených ran, kožních poranění, při obnažení chrupavek nebo kostí.. Pokud se jedná o poranění, které vzniklo pokousáním zvířetem nakaženým vzteklinou, tak zde se podává profylaxe tetanu. Antibiotická profylaxe by měla být podávána v závislosti na stupni a velikosti hojení. Intubace je nezbytná v případech, kdy je velké krvácení a dochází ke krvácení do dutiny nosní či ústní.

Zdroj: Zranění v nose

Diskuze

V diskuzi FAKULTNÍ POLIKLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ 32 PRAHA KOŽNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Hojdova.

Dobrý den ,prosím nemohu nikde se dočíst jestli berete děti bez objednání a bez doporučení.Dekuji Hojdova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Od června mám problém s bércem na levé noze,zatím mě léčí denním převazem s debriecasan gelem a přelepit gázou bactigras.nyní po stěru z rány zjistili v ráně přítomnost streptokoka,Protože jsem alergik,bojí se dát penicili.Nejdříve se musí udělat testy.Rána a celá noha mě trvale i v noci hodně bolí-štípe a pálí-,prosím poraďte,co s tím.Vrlmi děkuji za každou radu/ je mi 80 let/.Přeji hezký den.Hana

Zdroj: diskuze Fakultní poliklinika karlovo náměstí 32 praha kožní

Diagnostika zranění v nose

Rány v nose mohou hodně krvácet a mohou tak být rychle a bezpečně uzavřeny. Po opatrném vyčištění se dá zjistit rozsah a druh rány. Pro vyloučení zlomeniny se používá počítačový tomograf nebo magnetická rezonance lebky. Pacienti si mohou stěžovat na nevolnost, zvracení, podráždění, ztráta vědomí nebo jsou bledí. Proto je další diagnóza velmi užitečná. Následně se zjišťují poranění mozku, která mohou být posléze vyloučena. Pomocí neurologických testů lícního nervu se zkoumá čich a chuť, aby nebyly ovlivněny.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kropáčová Jana.

Jsem po operaci laparoskopicé žlučníku. Po 3 dnech jsem byla propuštěna. Mám 4 vpichy v břiše zašité a přelepené. Mohu si lepenky sundat a osprchovat rany. N a vyndání stehů jdu za 5 dní. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po třech dnech od laparoskopické operace můžete náplast odlepit a krátce se osprchovat. Jemně omýt mýdlem a žádné dlouhé cachtání ani nahřejvání horkou vodou. Koupání ve vaně je moźné až po čtyřech týdnech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Cena

Černou mast je možné koupit v lékárně, stojí cca 30 Kč.

Černá mast

Zde můžete vidět cenu černé masti.

Ichtyolová mast

Zde můžete vidět cenu Ichtoxylu.

Višňák

Zde můžete vidět cenu Višněvského balzámu.

Zdroj: Černá mast na záněty

Poradna

V naší poradně s názvem NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tina.

Dobrý večer, mám na nohách (oboch predkoleniach a lýtkach) dlho nehojace sa rany hlboké cca pol centimetra. Pomôže hypermangán?
Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže, ale jen jako desinfekce. Nejlepší by byla mast s antibiotiky a vhodné zvlhčující krytí speciálním obvazem. Vše vám doporučí a předepíše lékař na kožním oddělení a pak to dostanete v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nohy

Višněvského balzám dávkování

Višňák se nanáší na gázu, která se pak přikládá na postižené místo. Toto se provádí jednou denně po dobu několika dnů, až se v zánětlivé oblasti uleví. Pokud by do tří dnů nenastalo zlepšení nebo by se situace ještě zhoršila, tak je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc a zánět řádně vyšetřit.

Zdroj: Višněvského balzám, pomoc na záněty

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN SODNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den,chci se zeptat na použití u koček,po použití Advete pipetka co se na nanáší za krk zvířete se ušní svrab ztratí cca2dny,a je to drahá záležitost.Kočka se drápe na spáncích do krve.Může se hypermanganem potírat kočce uši,rozdrápané spánky?děkuji za odpověd´ mecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomas.

Dobrý den,

rozhodně ne, hypermangan není běžná desinfekce. Je jedovatý a neměl by se používat vnitřně, tedy ani na otevřené rány. Použijte standardní desinfekci na bázi jódu atd..

Zdroj: diskuze Hypermangan sodný

Pozor na višňák v létě!

Višněvského balzám pokud páchne po uzeném, tak obsahuje bitumózní dehet, nejčastěji bukový dehet. Tento dehet je fotocitlivý a na slunečním záření, vlivem UV paprsků, velmi často podráždí pokožku v místě aplikace. Podráždění se projeví výrazným zčervenáním. Nevystavujte višňákem namazanou kůži slunci!

Zdroj: Višněvského balzám, pomoc na záněty

Diskuze

V diskuzi ČESNEK !! DĚSIVÉ LŽI !! ZBLÁZNILISTE SE NA OBLIČEJ EŠTĚ KTOMU DO RÁNY JAKO JE AKNÉ ???!!! STOP LIDI ANI OTOM NEUVAŽUJTE !! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Hele lidi tak já jsem byl extrémní pokusný králik při hledání toho pravého pro mou pleť, vyzkoušel jsem, sodu, teetrea, citron, a taky udělal zasadní chybu kdy jsem na obrovský bolák na tváři použil koňskou mast... to sem tomu dal.. nateklo mi celé lico a bolák mokval asi 2h vkuse ještě dva dny to bylo mírně nateklé a vytvořil se mega strup a dlouho seto léčilo... dále citron zase do právě pomačkaného akné je zkouška prahu bolesti :D:D ale krátkodobě pomáhá, bleskově ovšem neměl sem dobrý tušení po dlouhodobé aplikaci, a přestával pomalu učinkovat... dále Framykoin, teď trochu bláznivější pleťová voda, vtom nadrcený prášek antibiotika parkapek citronu no prostě comě napadlo... efekt ulepený ksicht a podrážděné akné. OVŠEM POUŽÍT ČESNEK NA TY BOLÁKY... TAK JEDINE SNAŽIL BYCH SE SIMULOVAT NEMOCENSKOU NA DLOOOUHOU DOBU :D NEBO ... NO NENAPADÁ MĚ JINÁ MOTIVACE KTOMU ZVĚTŠIT A RAZANTNĚ ZHORŠIT TY BOLÁKY A SNAŽIT SE O TRVALÉ POŠKOZENÍ PLETI... HELE ČESNEK AČ SE TO NEZDÁ A NEVÍ TO KAŽDÝ JE VELICE AGRESIVNÍ POTRAVINA... DOSLOVA VÁM POPÁLÍ KŮŽI PO NĚJAKÉ DOBĚ !! JÁ HO POUŽIL U VELKE BRADAVICE NA NOZE... A VÝSLEDEK BYL ŽE JÍ TO VLASTNĚ DOHLOUBKY VYPÁLILO CCA ZA 1-2 DNY.. TAKSAMO JSE MI STALA NEPŘÍJEMNOST KDY JSEM ROZKOUSAL DVA STROUŽKY ČESNEKU SAMOTNÉ A ŠEL SPÁT RÁNO JSEM MĚL TAK ROZDRÁŽDĚNÝ ŽALUDEK.,.. ŽE UŽ SE ČESNEKU DRŽÍM DÁLE.. JÁ OSOBNĚ JSEM PONĚM ZAŽIL JEN PRO TĚLO NEPŘÍJEMNÉ STAVY JAKO, ZHORŠENÍ AKNÉ.. ŘEK BYCH SOUVISÍ STÍM I ŽE POT A ZEJMÉNA HNIS VTOM AKNÉ SILNĚ SMRDĚL ČESNEKEM, BŘICHO PONĚM TRPĚLO .. A NIC POZITIVNÍHO... JEN DOBŘE CHUTNÁ ... PODOBNĚ NAMĚ PŮSOBÍ I VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ KONZUMACE CYBULE KTEROU ALE MILUJI A NEODPUSTÍM SI JI :D A CHTĚLO BYTO HONEM RYCHLE ZLIKVIDOVAT TYTO INFORMACE A NÁVODY JAK SI TRVALE ZNETVOŘIT OBLIČEJ... KDYBY RADY TAK TADY Haluzakfest@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ester.

Ahoj rozhodně se nezastávám česneku, ale můžeš ho jíst bez následků dál, když vyndáš ze stroužku srdíčko. Mám to vyzkoušené a žaludek po tom nebolí. :)

Zdroj: diskuze ČESNEK !! DĚSIVÉ LŽI !! ZBLÁZNILISTE SE NA OBLIČEJ EŠTĚ KTOMU DO RÁNY JAKO JE AKNÉ ???!!! STOP LIDI ANI OTOM NEUVAŽUJTE !!

Hojení dásně po vytržení zubu

Hojení extrakční rány probíhá tak, že se rána nejprve vyplnění krevní sraženinou – koagulem, které je následně z okolní kosti nahrazeno „hojivou tkání“ (granulační tkáň). Ta se změní na vazivo, které se posléze promění v kost. Ze strany sliznice dochází k přerůstání epitelu přes granulace a vazivo. Poruchy hojení mohou nastat zejména v případě, že dojde k rozpadu krevní sraženiny. Lůžko poté zůstává prázdné, může se infikovat bakteriemi z dutiny ústní a dochází k zánětu v přilehlé kosti a měkkých tkáních. To je někdy provázeno poměrně silnými bolestmi. Jedná se o takzvané suché lůžko. Onemocnění se léčí opakovanými výplachy rány a vkládáním různých tamponád a drénů.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Léčba

Postup při léčení alveolitid je konzervativní a doba léčby je individuální. Cílem léčby je likvidovat infekci, tlumit bolest a podpořit tvorbu granulační tkáně v extrakční ráně. Ošetření spočívá v masivním, ale šetrném výplachu rány vlažným antiseptikem, kterým se odstraní rozpadlé zbytky koagula nebo zbytky potravy. Následné lehké vtlačení mulového drénu smočeného v roztoku do rány tlumí vedle protizánětlivých účinků bolest, stimuluje tvorbu granulační tkáně v extrakční ráně a epitelizaci jejích stěn a brání ulpívání zbytků potravy v prázdném lůžku. Drén je třeba denně vyměňovat po dobu cca 5–7 dní. Ránu lze ošetřit řadami postupů a záleží jen na zvážení ošetřujícího lékaře, který postup zvolí.

Cílem léčby je vytvořit ideální podmínky pro vznik nové granulační tkáně.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Příznaky poranění v nose

Zranění v nose mohou být při krvácení velmi bolestivá. Nos může být značně oteklý a červený. Záleží na velikosti poranění a na silném bobtnání zevní rány. Pozornost by měla být věnována i frakturám nosu. Zlomenina je zřejmá ze sklonu nosu. Zlomenina nosu může také potrhat obložení s následným překrvením nosní sliznice a vést ke ztrátě čichu.

Zdroj: Zranění v nose

Použití

Nejčastěji se využívá pro zahojení zanícené rány. Používá se pro urychlení ohraničení zánětu, jeho vyhnisání a zhojení. Podporuje také vstřebávání zánětlivého výpotku a regeneraci tkáně.

Balzám se nanese na gázu, která se přiloží na postižené místo. Každý den se gáza s balzámem vymění za novou, a to do doby, než se postižené oblasti uleví. V případě, že do tří dnů nedojde ke zlepšení, doporučuje se vyhledat odbornou pomoc a zánět řádně vyšetřit.

Zdroj: Višněvského balzám

Co znamená suché lůžko

Alveolitis neboli suché lůžko patří k nejčastějším komplikacím po extrakci dolních zubů moudrosti. Klinicky je tato komplikace charakterizována zejména bolestí obtížně tlumitelnou analgetiky, a to nejen v místě extrakční rány, ale i v oblasti celé dolní čelisti, ucha, bývá přítomen foetor ex ore – zápach z úst. S výraznou bolestí je pochopitelně spojena omezená aktivita pacienta a tím i ekonomické hledisko – pacient je nucen opakovaně vyhledávat lékaře, mnohdy vyžaduje pracovní neschopnost. Začátek potíží je obvykle udáván 1. až 3. den po extrakci.

Zvýšené riziko vzniku alveolární ostitidy nastává, pokud je přítomna perikoronitida, periapikální infekce, periodontitida, gingivitida, malhygiena (špatné čištění zubů). Dalšími etiologickými faktory vzniku jsou zejména: kouření, užívání orální antikoncepce, menses, anestetika (pro účinek vasokonstrikční složky), traumatická protrahovaná extrakce, nepřiměřená pooperační irigace extrakční rány.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Prevence zranění nosu

V první řadě prevence je přirozená opatrnost a vyhýbání se jakémukoliv nebezpečí, které by zapříčinilo porušení nosu. Pro sporty a povolání, kde hrozí nebezpečí poranění čelní plochy jsou určené chrániče. Ochrannými pomůckami se míní masky, helmy nebo chrániče nosu. Při častých poraněních nosu může dojít k poškození hluboké tkáně. Tato poškození vznikají nadměrným krvácením a nevyčištěním rány.

Zdroj: Zranění v nose


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP