VEPŘOVÁ LÍČKA PODLE POHLREICHA je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Dna je chronické onemocnění, které se vyznačuje zvýšeným množstvím kyseliny močové ve tkáních těla. Kyselina močová se usazuje zejména v kloubu palce u nohy, ale náchylné k jejímu ukládání mohou být i jiné klouby. Kyselina močová je vedlejší produkt rozkladu některých potravin, dna tedy úzce souvisí s výživou, jako je přejídání, avšak na jejím vzniku se mohou podílet i další faktory, např.: některé léky, stres, operace nebo poranění kloubu, infekce, časté rentgenování určitého kloubu při jiné nemoci.
Dna je chronické onemocnění, které se vyznačuje zvýšeným množstvím kyseliny močové ve tkáních těla. Kyselina močová se usazuje zejména v kloubu palce u nohy, ale náchylné k jejímu ukládání mohou být i jiné klouby. Kyselina močová je vedlejší produkt rozkladu některých potravin, dna tedy úzce souvisí s výživou, jako je přejídání, avšak na jejím vzniku se mohou podílet i další faktory, např.: některé léky, stres, operace nebo poranění kloubu, infekce, časté rentgenování určitého kloubu při jiné nemoci.
Zdroj: článek Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Příběh
Ve svém příspěvku CO NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.
Dodrý den prosím prostudujte si ,která masa jsou tučná ,kuřecí je tučné víc než vepřová kýta.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Co nejíst při cukrovce
Obsah purinů v potravinách - tabulka
Množství purinů je vyjádřeno množstvím kyseliny močové v mg na 100 gramů dané potraviny. Jednoduše, čím více mg, tím hůře pro dnu.
Potraviny s nejvyšším množstvím purinů (nad 400 mg)
- Theobromin (syn: teobromin, xanteóza), obsahuje ho kakao a čokoláda - 2 300 mg
- Pivovarské kvasinky - 1 810 mg
- Telecí brzlík - 1 260 mg
- Uzený šprot - 804 mg
- Skopová slezina - 773 mg
- Pekařské droždí - 680 mg
- Hovězí játra - 554 mg
- Vepřové srdce - 530 mg
- Vepřová slezina - 516 mg
- Vepřová játra - 515 mg
- Lesní houby (měřeno na sušených houbách) - 488 mg
- Rybičky olejovky, sardinky v oleji - 480 mg
- Telecí játra - 460 mg
- Hovězí slezina - 444 mg
- Vepřové plíce - 434 mg
Potraviny s vyšším obsahem purinů (100 až 400 mg)
- Hovězí plíce - 399 mg
- Sardinky - 345 mg
- Telecí slezina - 343 mg
- Vepřová ledvina - 334 mg
- Pstruh - 297 mg
- Tuňák v oleji - 290 mg
- Ledviny - 269 mg
- Tuňák - 257 mg
- Hovězí srdce - 256 mg
- Kuřecí játra - 243 mg
- Okoun - 241 mg
- Skopové srdce - 241 mg
- Sardel neboli ančovičky - 239 mg
- Fazole mungo suché - 222 mg
- Sleď z umělého chovu - 219 mg
- Telecí ledviny - 218 mg
- Sleď z Atlantiku - 210 mg
- Koňské maso - 200 mg
- Sojové boby suché - 190 mg
- Jikry sledě - 190 mg
- Jehněčí svalovina - 182 mg
- Halibut - 178 mg
- Kuřecí prsa i s kůží - 175 mg
- Telecí svalovina - 172 mg
- Losos - 170 mg
- Mák suchý - 170 mg
- Vepřová svalovina - 166 mg
- Husa - 165 mg
- Jitrnice - 165 mg
- Treska tmavá - 163 mg
- Kapr - 160 mg
- Hovězí jazyk - 160 mg
- Vepřová kýta - 160 mg
- Vepřová svíčková - 150 mg
- Krůtí maso s kůží - 150 mg
- Telecí plíce - 147 mg
- Krevety hnědé - 147 mg
- Makrela - 145 mg
- Vepřové kotlety s kostí - 145 mg
- Kaviár - 144 mg
- Slunečnicové semínko - 143 mg
- Štika - 140 mg
- Vepřová plec - 140 mg
- Telecí kotlet s kostí - 140 mg
- Telecí maso - 140 mg
- Treska jednoskvrnná - 139 mg
- Kachna - 138 mg
- Zvěřina nohy - 138 mg
- Vepřový jazyk - 136 mg
- Hřebenatka islandská - 136 mg
- Hovězí svalovina - 133 mg
- Králičí maso s kostma - 132 mg
- Ryba jazyk obecný - 131 mg
- Šunka vařená - 131 mg
- Fazole bílé suché - 128 mg
- Čočka suchá - 127 mg
- Hovězí plec - 120 mg
- Hovězí vysoký roštěnec -
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Hovězí na houbách podle Pohlreicha
Hovězí na houbách je klasika, co ale zkusit pochoutku z hovězího a hub od Pohlreicha v této podobě:
Hovězí bourguignon
Ingredience: 1 kg hovězí kýty, cibule, mrkev, majoránka, bobkový list, červené víno, slanina, malé cibulky, žampiony, koňak, olivový olej, máslo, sůl, celý pepř, rozmarýn, tymián, petrželka
Postup: Den předem naložíme maso nakrájené na velké kusy do mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, mrkví, několika kuličkami černého pepře, rozmarýnem, tymiánem, majoránkou a bobkovým listem. Vše zalijeme červeným vínem a necháme v lednici.
Druhý den slijeme z marinády tekutinu do jiné misky. Maso osušíme v papírové utěrce, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm nakrájenou slaninu a malé oloupané cibulky, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme. Po chvilce zeleninový základ přendáme do jiného hrnce a do pánve vhodíme maso (podle potřeby můžeme pánev zakápnout olivovým olejem), maso opečeme ze všech stran dohněda, moc s ním nemícháme, aby nám nevznikl guláš. Jakmile jsou všechny kousky masa opečené, přendáme je k zelenině a do pánve nalijeme marinádu, kterou spojíme s výpekem z masa. Vše poté nalijeme do hrnce k masu a zelenině a necháme vařit alespoň hodinu a půl.
V rendlíku na másle orestujeme pár žampionů se špetkou soli a pepře, stačí jen chvilka. Houby zalijeme asi 1 dl koňaku, necháme vyvařit alkohol (můžeme oflambovat). Do burgundské omáčky přidáme kousek másla a přimícháme žampiony. Hovězí bourguignon podáváme s nasekanou petrželkou.
Zdroj: článek Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Co má střední obsah purinů
STŘEDNĚ VYSOKÁ HODNOTA PURINŮ = 100 až 400 mg na 100 g
U potravin jsou uvedeny tyto veličiny:
U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:
- fazole bílé, suché 128; 127,1
- sója suchá 190; 139,1
- hovězí maso 120; 192
- hovězí maso, filé 110; 216,4
- hovězí maso, přední žebro 120; 185,4
- hovězí maso, svaly 133; 292,1
- hovězí maso, hovězí pečeně, svíčková 110; 201,4
- hovězí maso, rameno 110; 203,9
- černé fazole mungo, suché 222; 194,3
- kaviár (pravý) 144; 141,6
- kuře (prsa s kůží) 175; 288,4
- kuře (pečené kuře), průměr 115; 165,8
- vařená slepice, průměr 159; 149,2
- kuře, stehno s kůží, bez kostí 110; 152,2
- kachna, průměr 138; 146,2
- sardel 239; 560
- kapr 160; 330,9
- ryba průměr 109; 335,9
- treska jednoskvrnná 139; 425,2
- halibut 178; 439,9
- sleď obecný 190; 342,4
- sleď atlantik 210; 216,9
- sledě obecně 219; 197,6
- makrela 145; 191,2
- okoun 110; 311,3
- okouni obecně 241; 544,1
- treska tmavá 163; 473,4
- losos 170; 202
- sardinky 345; 693,2
- pstruh 297; 686,7
- tuňák 257; 273,7
- tuňák v oleji 290; 246,2
- husa 165; 116,7
- hrozny, sušené, rozinky 107; 86,4
- šunka, vařená 131; 248,1
- srdce ovce 241; 367,6
- koňské maso 200; 438,8
- ledviny 218; 419,6
- jehněčí maso (pouze svaly) 182; 371
- čočka suchá 127; 93,8
- lněné semínko 105; 67,4
- játra kuře 243; 426,3
- humr 118; 346,4
- plíce 147; 389,1
- slávky 112; 391,5
- hovězí srdce 256; 504,3
- hovězí ledvina 269; 569,5
- hovězí plíce 399; 961,4
- hovězí jazyk 160; 186
- hrách suchý 109; 84,2
- vepřová ledvina 334; 784,5
- vepřový jazyk 136; 208,2
- štika 140; 406,7
- semeno máku suché 170; 86
- vepřové břicho 100; 92,3
- vepřové břicho, syrové, uzené, sušené 127; 82,6
- vepřová kotleta s kostí 145; 260
- vepřová líčka 140; 170,4
- vepřová panenka 150; 334,8
- vepřové s kostí (zadní stehno) 120; 155
- vepřové stehno (zadní stehno) 160; 357,4
- vepřové svaly 166; 374,9
- vepřové rameno s kůží (lopatka) 150; 165,2
- králičí maso, průměr s kostí 132; 207,7
- králík/zajíc (průměr) 105; 219,4
- klobása „jagdwurst“ 112; 127,8
- salám německý 104; 65,9
- játrový salám 165; 122,2
- párky z vepřového masa 101; 80,2
- hřebenatka 136; 505,8
- krevety 147; 397,9
- slezina obecně 343; 815,9
- slunečnicové semeno, suché 143; 59,5
- telecí kotleta, kotleta s kostí 140; 309,6
- telecí filé 140; 347,3
- telecí koleno s kostí 150; 353,2
- telecí stehno s kostí 150; 310,2
- telecí maso, pouze svaly 172; 438,7
- telecí, krk s kostí 150; 326,9
- telecí rameno 140; 309,3
- zvěř
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Tabulka potravin podle obsahu purinů