Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

TŘÍDENNÍ ANTIBIOTIKA PŮSOBÍ I PO DOBRÁNÍ

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem! 24 hodin po dobrání Zinnatu už popíjet s mírou můžete.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO PŮSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Běhůnková.

Beru Dalacin C 300 mg. Clindamycinum . 16 tobolek.Za jak dlouho se mohu naočkovat proti chřipce?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování proti chřipce vždy zváží příslušný lékař, který vás bude očkovat. Měl by znát váš zdravotní stav a vědět o všech lécích, které užíváte.
Obecně se může očkovat, i když užíváte antibiotika. Rozhodující je váš aktuální stav - jestli se cítíte dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Třídenní antibiotika

Mezi třídenní antibiotika patří Sumamed a Azitromycin Sandoz, Actavis nebo Mylan. Tato antibiotika patří do skupiny makrolidů a jedná se o totožné léky, přičemž Sumamed je originálním lékem a Azytromycin Sandoz či Mylan jsou generické přípravky.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO PŮSOBÍ LÉKY PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Skalská.

Dobrý den, chci se zeptat: brala jsem Roxilip na cholesterol 5 měsíců a začla jsem po něm hubnout o 7 kg. vysadila jsem ho před 14 dny, ale stále hubnu. Jak dlouho lék ještě bude působit? Děkuji za odpověď Skalská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Skalská.

Děkuji za vyčerpávající informaci, nikdo mi nedokázal na toto odpovědět ani v lékárně. Přeji vám hezký věčer. Skalská LENKA

Zdroj: diskuze Jak dlouho působí léky po dobrání

Pití alkoholu po dobrání antibiotik

Po dobrání antibiotik už alkohol můžete. Alkohol by se neměl požívat během doby užívání antibiotik.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Fyzická námaha po antibiotikách

Alespoň týden až dva po dobrání antibiotik obecně lékaři doporučují klidový režim. Vždy záleží na rozsahu infekce. Jde o individuální posouzení konkrétní situace.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO PÚSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomi.

Antibiotický účinek léků proti bakteriální infekci se po ukončení léčby vytrácí po uplynutí dvojnásobné doby, která byla mezi dávkami.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Dobrý den,srdečně vás zdravím a prosím o radu.Měla jsem zánět průdušek a brala jsem antibiotikum Ciplox 500 co 12 hod. Protože při užívání mívám vedlejší účinky a to hlavně bolesti kříže a kloubů,přikoupila jsem si k Ciploxu i Probiotika Premium a po celý čas,co jsem brala antibiotika,jsem byla v pohodě,bez vedlejších účinků.Po dobrní Ciploxu jsem už nebrala ani Probiotika a během 3 dnů se mi objevili bolesti zad,v oblasti kříže a taky bolesti kloubů.Neumím si o vysvětlit,bolí mne už druhý den,i když už méně a proto prosím o odpověď,zda to může být ještě vedlejší účinek antibiotika a jak dlouho to může působit.Zda je nutné dál brát probiotika? Děkuji moc za odpověď.Marta.

Zdroj: diskuze Jak dlouho púsobí antibiotika po dobrání

Jak dlouho působí antibiotika na antikoncepci

Při užívání antibiotik dochází ke sníženému vstřebávání antikoncepce ve střevě. Proto může být účinek antikoncepce během užívání antibiotik nižší, což může způsobit nepravidelnosti cyklu (nepravidelné krvácení) a také snížit antikoncepční účinek. Proto je taky vhodné v daném menstruačním cyklu používat při sexuálním styku ještě jinou formu antikoncepce (například kondom). Po dobrání antibiotik není ve většině případů nutné používat jinou metodu kontracepce, účinek antibiotik na antikoncepci by neměl být snížen.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Diskuze

V diskuzi ZA JAK DLOUHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Za jak dlouho začnou antibiotika působit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den chci se optat měla jsem třídenní antibiotika somamed dobrala jsem tak jak jsem měla ten třetí den se mi ulevilo ale čtvrtý a paty den mi je zase mizerne....chci se zeptat zda už antibiotika co jsem dobrala nepůsobí ?nechci do sebe cpát hned další...dekuji

Zdroj: diskuze Za jak dlouho

Kdy zaberou třídenní antibiotika

Azithromycin je antibiotikum stabilní vůči kyselinám, takže jej lze užívat perorálně bez potřeby ochrany před žaludečními kyselinami. Snadno se vstřebává, ale absorpce je větší na prázdný žaludek. Čas do dosažení maximální koncentrace u dospělých je 2,1 až 3,2 hodiny po spolknutí tablety. Vzhledem ke své vysoké koncentraci ve fagocytech je Azithromycin rychle transportován do místa infekce.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Měla bych na Vám prosbu.Po dobrání třech dávek antibiotika - zápal plic a následně tromboza,mě nesmírně svědí celé tělo a mám drobniou červenou krupičku.Nevíte někdo čím to mazat.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Majko, to co popisujete je běžná reakce na vysoké dávky antibiotik, obvykle podávaných nitrožilně. Po vysazení antibiotik obvykle reakce červené krupice a svědění postupně zmizí. Nezmizí to hned, ale bude se to hojit, podobně jako by to byly malé odřeninky. Snažte se to nerozškrábat, ať se to nekomplikuje (nezdržuje) následnou bakteriální infekcí po rozškrabání. Kdyby problémy nepřestaly, tak se prosím vraťte k lékaři, který Vás antibiotiky léčil a zkonzultujte s ním svůj zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na svědění kůže

Antibiotika a  práce

Pokud lékař předepíše pacientovi antibiotika je jasné, že je jeho onemocnění nutné doléčit v klidu. Je třeba tedy dodržovat dobu rekonvalescence. Organismus tuto rekonvalescenci potřebuje, navíc ani po dobrání antibiotik nebývá organismus ještě zcela v pořádku, a proto je vhodné s antibiotiky zůstat doma, už proto, že v době braní antibiotik je imunita člověka oslabena a on by se mohl lehce nakazit další nemocí. Alespoň dva dny po dobrání antibiotik by měl být na prostředí, v němž se pohybuje, opatrný. Někteří lidé s antibiotiky chodí ale i do práce, pokud nemoc neprovází horečky a není nakažlivá (například antibiotika na zuby), tak chození do práce vlastně nic nebrání. Pokud člověk trpí bakteriální angínou a dostal na ni antibiotika tak by s angínou do práce chodit neměl, i když se cítí lépe, jde právě o to, že je jeho organismus oslabený. Obvykle se pak lékaře ptá, jak dlouho být doma s angínou. To záleží na tom, jak antibiotika zabírají, vždy je dobré zůstat doma po celou dobu léčby.

Zdroj: Antibiotika

Jak dlouho působí třídenní antibiotika

Poločas Azithromycinu umožňuje podat velkou jednotlivou dávku a přitom udržet bakteriostatické hladiny v infikované tkáni po několik dní.

Po jedné dávce 500 mg je terminální poločas eliminace Azithromycinu 68 hodin (téměř tři dny). Vylučování Azithromycinu žlučí, v převážně nezměněné formě, je hlavní cestou eliminace. V průběhu týdne se ještě asi 6 % podané dávky objevuje v moči jako nezměněné léčivo.

K úplnému vyloučení léku z těla dochází za 374 hodin, což je 15,5 dne. K definici úplného odstranění léku z těla se používá vzorec 5,5 x poločas a po tomto čase již lék nemá žádnou účinnost. Azithromycin má poločas eliminace 68 hodin (5,5 x 68 hodin), což je 15,5 dne.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Poradna

V naší poradně s názvem ČEP NA MANDLI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Loskotová.

Dobrý den, prosím o radu jak mám odstranit čep na mandli, který se mi objeví, když přijdu do styku s někým nemocným. Pokaždé to mám na jednom místě na pravé mandli a skončím na antibiotikách. Měla jsem to v září a ted v listopadu opět. Nikam už nechci chodit, bojím se, že se nakazím. Chtěla bych vědět jestli se mohu toho čepu nějak zbavit, který se mi stále vrací. Už tím trpím 6 let. Moc děkuji. Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Osvědčený postup: udělat stěr z krku a nechat ho laboratorně vyšetřit. V laboratoři zjistí, co je to za původce a rovnou k tomu určí účinná antibiotika. Po jejich dobrání budete mít natrvalo pokoj. Po vyléčení se vyhýbejte oralnímu sexu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit čepy na mandlích

Azitromycin a antikoncepce

Azitromycin patří mezi antibiotika, která účinnost hormonální antikoncepce neovlivňují. Problém by mohl vzniknout v případě, že by se při léčbě vyskytl průjem či zvracení a antikoncepční tableta by se řádně nevstřebala. V tomto případě se doporučuje ještě minimálně 7 dní po dobrání antibiotik používat kondom.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Já osobně považuju za nejdůležitější hlavně ta probiotika, protože na negativní následky antibiotik dost trpím, takže si už nedovedu představit antibiotika bez probiotik. Navíc jsem zjistila, že je dobré je užívat i nějaký čas po dobrání antibiotik (nevím, zda je to možné u všech, ale u biopronu 9, který si kupuji já je dlouhodobé užívání možné), protože dají dohromady střeva i imunitu, která je po antibiotikách většinou hodně nabouraná.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika

Jak dlouho jsou antibiotika v krvi

Antibiotika (ATB) jsou léky pro akutní použití, jejich biologický poločas odpovídá přesně tomu, po kolika hodinách se používají, poté se již v těle přemění a vyloučí a je nutno podat další dávku. To znamená, že pokud jsou podávány po 8 hodinách, v těle jsou 8 hodin, pokud po 12 hodinách, tak jsou v těle 12 hodin.

Beta-laktamová antibiotika (peniciliny, cefalosporiny, monobaktamy, karbapenemy) jsou dle své farmakokinetiky řazena mezi time-dependent ATB. Klíčové u nich je, jakou dobu převyšuje koncentrace léku takzvanou minimální inhibiční koncentraci (MIC). Při perorálním podávání proto nevychází 12hodinový interval jako ideální, vhodnější je 8hodinový, nejvhodnější pak 6hodinový, tam ale prudce klesá ochota pacienta spolupracovat – nechce vstávat v noci, aby užil 1 dávku léku. A proto 8hodinová dávkovací strategie vychází nejlépe. Obdobnou kinetiku mají například i glykopeptidy, mezi které patří vankomycin a teikoplanin, které by bylo ideální podávat kontinuální injekcí (účinek záleží na AUC = area under the curve, tedy na eliminační křivce a MIC).

Pro přesné určení, jak dlouho zůstanou po dobrání antibiotika v krvi, není dostatek údajů. Po monitorování TDM (therapeutic drug monitoring) by se dala určit aktuální koncentrace léčiva, byť již při vysazení 1 dávky nám po notnou dobu účinnost antibiotika vypadne (aminopeniciliny nemají post-ATB efekt jako cefalosporiny, karbapenemy nebo aminoglykosidy). Konkrétně dle specifikace antibiotika lze najít poločas eliminace. To je doba, za kterou koncentrace antibiotika v krvi klesne na polovinu.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO PŮSOBÍ LÉKY PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Skalská.

Dobrý den, chci se zeptat: brala jsem Roxilip na cholesterol 5 měsíců a začla jsem po něm hubnout o 7 kg. vysadila jsem ho před 14 dny, ale stále hubnu. Jak dlouho lék ještě bude působit? Děkuji za odpověď Skalská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V laboratorní studii na myších bylo prokázáno hubnutí po léčbě Rosuvastatinem - účinná látka Roxilipu. Obvykle tento lék působí ještě 7 dní od poslední dávky. Takže 14 dní po skončení léčby je stále krátká doba, aby se mohlo projevit zlepšení. Nyní byste se měla soustředit na příjem vyvážené stravy bez živočišných tuků. Pokud můžete, tak začněte s nějakým typem fyzické námahy, abyste zbytečně nepřibrala jen tukovou tkáň, ale i svaly. Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a sdělujte mu své pokroky ve výživě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho působí léky po dobrání

Antibiotika a sport

Odborníci se shodují, že při užívání antibiotik se nedoporučuje vysoká fyzická námaha. Co je ale ještě přijatelné a co není, to je velmi individuální. Rozhodnout by o tom měl lékař případně spolu s trenérem. Mírná námaha by neměla organismu příliš škodit, nevadí tedy pomalé procházky, mírné posilování ať už doma nebo v posilovně, jednoduchý strečink a jiná jednoduchá cvičení. Ale nesmí se nic přehánět.

Někteří sportovci s antibiotiky i závodí, je nutné ale snížit zatížení alespoň o čtvrtinu. Řada vrcholových sportovců musí počítat také s tím, že budou podrobeni dopingovým testům. Antibiotika by neměly mít velký vliv na dopingové zkoušky. Při dopingu jsou zakázány látky, které mohou sportovci výrazně pomoci.

Řada sportovců se rekreačně ale i závodně věnuje běhu, pak je otázka, kdy začít běhat po dobrání antibiotik. Vždy je důležité nejprve dobrat antibiotika, ideální dobu kdy začít běhat vám poradí lékař. Termín kdy běhat je totiž velmi individuální a závisí na zdravotním stavu i typu onemocnění. Například, pokud byla antibiotika předepsána na zánět průdušek, tak se běhání nedoporučuje ještě několik týdnů po dobrání antibiotik. Rozhodně by se v takovém případě nemělo ještě začínat s běháním po ránu nebo ve smogu.

Jedním z antibiotik, u kterého se doporučuje počkat se sportem až po doléčení, je Amoksiklav. Naopak co se týká antibiotik na zuby a sportu, tak pokud nemoc nedoprovází horečky, tak se sport nezakazuje. Vždy je ale důležité číst příbalové letáky, protože u každého antibiotika to může být jiné.

Zdroj: Antibiotika

Nepříznivé účinky antibiotik

Antibiotika jako léčivo nám pomáhá, ale může i škodit. A to zejména v případech, kdy je jejich užívání neuvážené, případně kombinované s nevhodnými potravinami, jako je káva nebo alkohol.

Antibiotika v organismu likvidují nejen bakterie patogenní, ale i bakterie „přátelské“, zvláště ty, které osídlují trávicí trakt. Tyto bakterie (takzvaná probiotika) umožňují využití důležitých látek z potravy (například vitamín A, vitamín B12, železo), pomáhají při trávení, regulují pohyb a funkci střev a sehrávají velmi důležitou roli v imunitních pochodech v organismu.

Určité typy antibiotik jsou velkou zátěží pro některé tělesné orgány; například tetracyklin pro játra, streptomycin pro ledviny a podobně.

Antibiotika mohou způsobit přecitlivělost, někdy až alergickou reakci, v nejhorších případech i nebezpečný anafylaktický šok.

Opakované užívání antibiotik oslabuje imunitu a způsobuje přemnožení kvasinek (nejčastěji rodu Candida albicans), ty stojí v pozadí mnoha zdravotních problémů, například urogenitálních infekcí, průjmových onemocnění, zažívacích obtíží a mnoha dalších.

Platí zlaté pravidlo, že jak dlouho je člověk nemocný, tak dlouho by měl být v rekonvalescenci. To bohužel mnoho lidí nedodržuje. Organismus je po dobrání antibiotik vyčerpaný, antibiotika přestávají účinkovat a člověk je náchylnější k dalším nákazám. Minimálně dva dny by si měl každý dávat pozor, v jakém prostředí se pohybuje (zejména v dopravních prostředcích). Jako podporu po dobrání antibiotik lze určitě doporučit živou kulturu – laktobacily, prodávají se v různých formách, například jako nápoje, tabletky, najdete je v jogurtech. Neuškodí ani preparáty na podporu imunity. Také je vhodná podpora organismu koloidním stříbrem. Je to přírodní antibiotikum, které působí proti „zlým“ bakteriím, vírům a plísním. Za 6 minut dokáže usmrtit 650 různých choroboplodných zárodků, aniž by napadalo pro život důležité zdravé bakterie.

Zdroj: Očista organismu po antibiotikách

Shrnutí výhod a nevýhod antibiotických léčiv

Výhody antibiotik

Nevýhody antibiotik

Působí rychle

Jsou na předpis

Působí i preventivně

Mohou být toxické

Jsou jasně zaměřené na problémové mikroorganismy

Mají řadu vedlejších účinků

Při častém užívání nemusí zabírat

Zdroj: Antibiotika

Třídenní antibiotika

Tlak na co nejrychlejší vyléčení je vysoký, a tak se zkracuje i délka léčby antibiotiky. Rozhodnutí o vhodnosti podání třídenních antibiotik je vždy na lékaři po zvážení individuálního stavu pacienta. Mezi třídenní antibiotika patří Sumamed, Azitromycin. Antibiotikum Zinnat patří mezi pětidenní antibiotika.

Léčivé formy produktu Zinnat:

  • filmem obalené tablety 125 a 250 mg (5 nebo 10 ks v blistrech, 1 nebo 2 blistry v balení);
  • granule, ze kterých je připravena suspenze pro požití 125 mg/5 ml (1,25 g v lahvích s dávkovací lžící nebo odměrkou).
  • Přípravek Zinnat se používá k léčbě infekčních a zánětlivých onemocnění způsobených mikroorganismy citlivými na cefuroxim, a to:
  • onemocnění horních cest dýchacích a orgánů ENT, včetně faryngitidy, zánětu středního ucha, tonzilitidy a sinusitidy;
  • infekce dolních cest dýchacích, jako je pneumonie, akutní bakteriální bronchitida a chronická bronchitida v akutní fázi;
  • nemoci močových cest – pyelonefritida, uretritida, cystitida;
  • infekce genitálií – cervicitis, kapavka, akutní nekomplikovaná gonoreální uretritida;
  • počáteční stadium lymské boreliózy;
  • nemoci měkkých tkání a kůže – pyoderma, impetigo, furunkulóza.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Kdy by měla být užívána antibiotika?

Antibiotika jsou předepsána pro onemocnění způsobená bakteriemi, ne viry. Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry, ne bakteriemi. Antibiotika nefungují proti virům. Při použití buďte obezřetní, protože antibiotika jsou mocným lékařským nástrojem, který je účinný pouze na bakteriální onemocnění.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP