Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

TANTUM VERDE NA RANU PO VYTRHNUTI ZUBU

OBSAH

Co dělat po vytržení zubu

Pacient by měl vědět, že první den po zákroku má jen minimálně vyplachovat ústa, následně dodržovat zvýšenou hygienu ústní dutiny. Velmi vhodné je instruovat pacienta nejen verbálně, ale také formou psané informace, kterou si může následně v klidu domova pročíst.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU MOUDROSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mara.

Dobry den ja sem se chtel zeptat co pomuze na bolest zubu moudrosti ten zub je uz trohu prorizli ven jenom tak z pulky a druha pulka jeste ne a jeste mam na teklou dasen okolo zubu a boli me i ucho stoho ja mel jit na trhani ale ja byl nemocny a obednali me az za naky tri mesice tak nevim co stym mam ted delat...dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zuby moudrosti rostou pomalu a ve vlnách. Vždycky, když trošku povyroste, tak nadzvedne dáseň nad ním a ta se pak vlivem kousání naruší a zanítí. Nejúčinnější pomocí je odříznutí této dásně zubařem. Sám si můžete pomoci aplikací spreje Tantum Verde nebo Jox a vyčištěním zubů po každém jídle a počkat, než se dostanete na objednané trhání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu moudrosti

Komplikace po extrakci zubu

Trhání zubů je poměrně obávaný zákrok, proto existují různé možnosti tišení bolesti a uvolnění stresu. Kromě klasické anestetické injekce můžete zkusit také anestetický plyn, který vás příjemně uvolní a zbaví strachu, nebo analgosedaci, která vás utlumí tak, že zákrok téměř nebudete vnímat.

Častou komplikací je otok po vytržení zubu. Otok vymizí i bez antibiotik, pokud byla správně diagnostikována příčina. Ale může trvat i 5–7 dnů. Otok lze zmírnit chladnými obklady.

Pokud se objeví hnis a silný zápach z úst, je to špatně a je potřeba ránu odborně vyčistit.

Další komplikací po extrakci osmičky může být obnažená kost, jestliže je kost hladká, přeroste a zahojí se.

Při nekomplikované extrakci osmičky je možné najíst se zhruba za 3–4 hodiny. Konzumace alkoholu se doporučuje nejdříve po 48 hodinách. Fyzická zátěž se doporučuje nejdříve za 7–10 dní.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Diskuze

V diskuzi BOLEST JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Kourkova ml..

Dobrý den, bolí mě jazyk na pravé straně u kořene, nejedla jsem nic dráždivého a pijí jen vodu, 1x denně kávu s mlékem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie14.

Může to být více věcí ale mě takhle vždycky začíná aft. Zkuste kloktat tantum verde nebo střiknout ten sprej.

Zdroj: diskuze Bolest jazyka

Kloktadlo Tantum verde

Kloktadlo Tantum verde je roztok, který je určený k vyplachování ústní dutiny, ke kloktání či vytírání úst a potírání postižených míst. Léčivá látka benzydamin-hydrochlorid má výrazné protizánětlivé, dezinfekční a bolest tlumící účinky. Po podání přípravku přímo na zanícenou tkáň se dostaví účinek za krátkou dobu a potíže ustoupí. Roztok je účinný při léčbě zánětlivých procesů spojených s bolestí v ústní dutině a v krku. Přípravek je určen k léčbě zánětů a otoků v dutině ústní a hltanu, při zánětech dásní, paradontóze, zánětech mandlí, aftách a podobně. Roztok je vhodné používat během léčby po ošetření zubů. Přípravek smí užívat dospělí, mladiství a děti od 6 let. U dětí od 4 let je možno postižené místo potírat tamponem namočeným v roztoku.

Nepoužívejte přípravek, jestliže jste alergičtí na benzydamin-hydrochlorid nebo na kteroukoli další pomocnou látku obsaženou v přípravku, a pokud kojíte.

Přípravek obsahuje: 9,6 % obj. etanolu (alkohol) a methylparaben. Parabeny mohou vyvolat alergickou reakci (někdy i opožděnou).

Přípravek se používá neředěný k vyplachování úst, ke kloktání, nebo vytírání úst (potírání postižených míst). Neurčí-li lékař jinak, vyplachuje se či kloktá minimálně půl minuty až 6krát denně po 1,5 až 3 hodinách. Přípravek se používá obvykle po jídle, a to v množství 10–15 ml, což odpovídá 1–2 polévkovým lžícím neředěného roztoku. Pokud nedojde k ústupu nebo zmírnění příznaků nemoci do 7 dní nebo se stav zhorší, popřípadě dojde-li k výskytu nežádoucích účinků nebo neobvyklých reakcí, vyhledejte lékaře. Bez porady s lékařem nepoužívejte přípravek déle než 14 dní.

Zde můžete vidět cenu přídavku Tantum verde.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Diskuze

V diskuzi BOLEST JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Kourkova ml..

Dobrý den, bolí mě jazyk na pravé straně u kořene, nejedla jsem nic dráždivého a pijí jen vodu, 1x denně kávu s mlékem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Zdravím, mě takhle vždycky začíná aft. Zkusila bych tantum verde sprej nebo kloktat, to mě většinou pomohlo, Marie

Zdroj: diskuze Bolest jazyka

Sýrová salsa verde

Sýrová salsa verde je vhodná k dochucení mas, ale i těstovin nebo polévek.

Ingredience:

  • 200 g strouhaného sýra ementál
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • snítku bazalky či rozmarýnu

Postup:

Utřete česnek s troškou soli, nasekejte najemno bylinky, přidejte ořechy a smíchejte v misce, pak přisypte nastrouhaný sýr a nakonec přilijte olivový olej.

Zdroj: Salsa verde

Poradna

V naší poradně s názvem VYTRHNUTÍ ZUBU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Platí VZP vytrhnutí zubu i s lokální anestézií ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zdravotně nezbytná extrakce zubu je hrazena ze zdravotního pojištění včetně lokální anestezie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vytrhnutí zubu.

Jak dlouho bolí rána po vytržení zubu

Bolest po extrakci je většinou zvládnutelná běžnými analgetiky, o konkrétním léku je vždy dobré domluvit se s ošetřujícím lékařem. Bolesti mohou trvat několik dnů, zhruba od třetího dne by však měly začít ustupovat. Pokud se naopak zvyšují, objeví-li se otok, nebo dokonce teplota, bude nutné další odborné ošetření.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Diskuze

V diskuzi LICHEN PLANUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Konečná.

Mám v ústech rok a půl Lichen, lékařka mi předepisuje kortikoidní masti. Často se přidá stomatitis, pak je vše ještě bolestivější. Vyplachuji ústa šalvějí, občas Tantum verde, občas Corsodylem.
Je ještě něco, co by mi ulevilo? Děkuji Ivana konečná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Zatím nejlepší co mě o dost zmírní příznaky je užívání Aloe vera gelu. Prodávají v lékárnách, ale i např. na webu prozdraví. Pravda je, že když si udělám pauzu tak se mi potíže opět objeví, tak začnu na nanovo. Přeji úspěšnou léčbu.

Zdroj: diskuze Mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Bolest po extrakci zubu moudrosti

Po zákroku přetrvává působení lokální anestezie po několik hodin. Po jejím odeznění může nastoupit citlivost až bolestivost rány přetrvávající po další 2 až 3 dny. Tato bolest je zvládnutelná běžně dostupnými léky proti bolesti. Aby se snížilo riziko komplikací při hojení (například zánětu), poskytne lékař po ošetření dostatečné informace o tom, jak o ránu pečovat. Při nekomplikovaném průběhu hojení je pacient bez obtíží zpravidla během jednoho týdne.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Diskuze

V diskuzi CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.

Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.

Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.

Zdroj: diskuze Co na afty v puse

Hnis po extrakci zubu

Hnis po extrakci zubu je jednou z komplikací, které se při hojení extrakčních ran vyskytují, a za její vznik nelze přičítat vinu lékaři. Léčba spočívá většinou v odstranění eventuálních stehů, v odstranění nekrotických (odumřelých a rozpadlých) zbytků tkáně – nemusí to být vždy hnis – a v aplikaci výplachů a látek, které jednak dezinfikují ránu a jednak podpoří granulaci (novotvorbu vaziva) a tím hojení. Těchto látek je mnoho druhů, často jsou v kombinaci s mulovým drénem. V případě heřmánku lze uvažovat o mírném dezinfekčním účinku, granulační je v tomto případě nulový. Pokud nevznikne hnisavá (purulentní) alveolitida, nepovažují se antibiotika za nutné, snad jen u pacientů silně oslabených či s imunitním defektem jako prevence. K potlačení bolesti kromě běžných analgetik pomůže též aplikace chladu na tvář v místě extrakce.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolesti krku po narkóze jsou normální. Někdy se nepodaří lehce zavést inkubační katetr a poškodí - odře se sliznice a ta pak krvácí. Při tomto stavu pak krk cítíme jako při angíně. Hojení je tak na deset dní, než bolesti při polykání ustanou. Dobré je po dobu hojení kloktat Stopangin nebo vystříkat krk Tantum Verde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Recept na salsa verde

Jak jsem již uvedla, bylinková omáčka salsa verde, někdy také nazývaná zelená omáčka, má velice jednoduchý recept. K její přípravě budete potřebovat tyto ingredience:

  • 120 g plocholisté petržele
  • 10 g pažitky, bazalky nebo máty
  • 100 g olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kaparů
  • 3 ks ančovičkových filátek
  • šťáva z polovičky citronu nebo 50 g vinného octa

Pro dochucení:

  • mořskou sůl
  • pepř

Možno přidat dle vlastní chuti a fantazie některou z těchto surovin:

  • 1 kus nakládané okurky
  • 2 na tvrdo uvařené žloutky
  • 10 ks vypeckovaných oliv
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice kremžské nebo francouzské
  • případně pro zahuštění střída z housky
  • feferonky
  • rajský protlak

Postup:

Dávku surovin nemusíte 100% dodržovat, řiďte se především vlastními chuťovými buňkami. Ingredience očistěte, poté je buď najemno nasekejte, nebo pokrájejte a pak rozmačkejte v hmoždíři, či rozsekejte pomoci kuchyňského robotu, ale pozor, abyste to nepřehnali, konzistence musí být hladká, ale ne kašovitá. Vždy začněte nejprve mixovat základní suroviny jako petržel, bylinky, olivový olej, česnek a citronovou šťáva či ocet, kapary a ančovičky, teprve poté dochucujte. Hotovou salsu verde nechte před použitím několik hodin rozležet v ledničce. Pokud ji nespotřebujete, zalijte ji olejem a můžete ji nějakou dobu skladovat v ledničce v uzavřené nádobě.

Zdroj: Salsa verde

Diskuze

V diskuzi VYTRHNUTÍ ZUBU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Platí VZP vytrhnutí zubu i s lokální anestézií ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Novotny.

Dobrý den, v pátek jsem postoupil vytržení nemocného zubu,sedmička vpravo dole. Jsem pojištěn u VZP a přesto mě doktorka účtovala za výkon 300.-Kč. Měla na to právo, na těchto stránkách jsem pod kodem 00950 viděl,že je tento zákrok zadarmo ?
Děkuji za odpověď, Jiří Novotný.

Zdroj: diskuze Vytrhnutí zubu.

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem CO DNES DOSTANEME U ZUBAŘE ZDVARMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Vnučka (23) byla nucena si po dvouměsíční léčbě nechat vytrhnout zub moudrosti . Účet za úkon byl 5000,-. ( Navíc ji praskl 1?? steh) a pro velké bolesti si musela nechat vystavit neschopnost.
Můžete mi napsat , kde je a k čemu si platíme VZP . Nebo alespoň poradit , kam se obrátit o případný příspěvek . Je to hnus . Děda Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vytrhnutí zubů moudrosti ze zdravotních důvodů je plně hrazeno ze zdravotního pojištění.
Vezměte účet a obratťe se na svou zdravotní pojišťovnu a požádejte o proplacení účtu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik zaplatím za vytržení zubu

Počet zubů

Vývoj lidského chrupu je velmi složitý. Původní počet lidských zubů byl 44, to znamená 22 zubů v horní a 22 zubů v dolní čelisti. S postupem vývoje zemědělství, dále s průmyslem a hlavně s tepelnou úpravou jídel se počet a tvar zubů upravoval. Dnes je ustáleno 32 zubů. Odchylky se však nemusí týkat pouze počtu zubů (nadpočetné zuby, menší počet zubů), ale i tvaru, kvality skloviny či zuboviny, ať již vrozené, či získané.

Zdroj: Zuby

Bolest mrtvého zubu

Bolest mrtvého zubu vždy záleží na tom, v jakém stavu zub je, jak kvalitně byl ošetřen, zda se nalezly všechny kořenové kanálky a opracovaly se až ke svému konci.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Korunka a bolest zubů

S největší pravděpodobností se vždy jedná o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce by mělo dojit k endodontickému ošetření zubu (zaplnění kanálku).

Zdroj: Bolest zubů

Zkoušky a testy na bolesti zubů

Anamnéza a fyzikální vyšetření vedou ke správné diagnóze bolavých zubů. Někdy už panoramatický rentgen zubů a čelisti zobrazí dané problémy. Pokud je příčinou něco jiného než problém s chrupem, může vás lékař poslat do nemocnice nebo k zubaři, aby provedl další kontrolu.

Zdroj: Bolest zubů

Léčba

Léčba takto poškozeného zubu je individuální podle rozsahu vydrolení a nálezu. V případě větší destrukce zubu následuje dostavba zubu vsazeným čepem, a to buď titanovým, nebo čepem ze skelných vláken, dále dostavba pahýlku pryskyřicí a celou rekonstrukci završuje korunka.

Zdroj: Drolení zubů

Bolest zubů na skus

Obecně může být citlivost na skus způsobena zánětem v okolí hrotu kořene zubu, prasklým nebo naprasklým zubem, případně přetížením z kousání příliš tuhé stravy.

Zdroj: Bolest zubů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP