Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ŘASY PO CHEMOTERAPII

OBSAH

Barvení vlasů po chemoterapii

Ženy po chemoterapii by se neměly stresovat svými vlasy, pokud zatím nejsou po nemoci takové, jaké by si přály mít. Chce to jen trochu trpělivosti a času, než se vše vrátí k normálu. Domácí barvení vlasů po chemoterapii se nedoporučuje, protože barva může chytnout špatně nebo může vlasy a pokožku poškodit. Před barvením si nikdy nemyjte vlasy, protože pokožka hlavy je chráněna alespoň přirozenou vrstvou tuku. Barvu použijte až po konzultaci s odborníkem, který zhodnotí kvalitu vašich vlasů a doporučí vám tu nejšetrnější variantu vhodnou právě pro vaše vlasy.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem OPALOVÁNÍ NA SLUNÍČKU PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Vaňková.

Dobrý den mám prosbu,manželka ukončila chemoterapii je možné odjet k moři a slunit se. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chemoterapie je velký zásah do fungování celého organismu a fundovaně může na vaší otázku odpovědět jen onkolog, který chemoterapii vedl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opalování na sluníčku po chemoterapii

Kulma na řasy

Řasy si můžeme natáčet pomocí kulmy, která vydává teplo, což je o mnoho šetrnější než klasické natáčení řas. Při něm se totiž řasy často lámou. Kulma na řasy, to jsou vlastně elektronické kleště. Působením tepla se řasy krásně natočí a při nanesení řasenky se zafixují do požadovaného tvaru. Ovládání kulmy je velice jednoduché. Necháte ji nahřát – vhodnou teplotu poznáte rozsvícením bílého světla – a můžete použít. Přiložíte na řasy, podržíte je v nejvyšší poloze a počkáte, dokud neucítíte teplo na oku. Doba působení záleží jen na vás.

Zdroj: Řasy

Diskuze

V diskuzi LÉČBA NEUROPATIE PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Řičánek.

mám po chemoterapii neuropatii končetin.Gabapentin mně moc nepomáhá.Co by bylo lepší? Dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Položili jste si nebo svým lékařům někdy otázku, proč neuropatii máte nebo co je její příčinou? Bez vyřešení skutečné příčiny neuropatie končetin nepřináší užívání léků trvalé výsledky. Příčinou vzniku neuropatie jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé autoimunitní reakce těla, které napadají a ničí naše vlastní tkáně. Konkrétně u neuropatie jsou ničeny nervová spojení v nohou a rukou. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si neuropatii sami trvale odstranili, a žádné léky jste nepotřebovali. Konzultace zdarma na tel. 608 155 338.

Zdroj: diskuze Léčba neuropatie po chemoterapii

Péče o řasy

Pokud chcete mít pěkné řasy, je dobré o ně pečovat. Můžete jim dopřát zpevňující a omlazující kúru. V dnešní době jsou na trhu již dostupná séra a kapky na řasy. Nebo můžete použít recepty našich babiček, jako například mandlový nebo ricinový olej.

Zdroj: Řasy

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BRNĚNÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Brní mě po chemoterapii. Dá se s tím něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirekjanousek.

dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Léčení brnění chodidel po chemoterapii

Tip na lesklé řasy

Výrazně lesklé řasy lze v domácím prostředí dosáhnout pomocí lékařské vazelíny. Lékařská vazelina řasy obalí, tím je mírně zmohutní a krásně projasní. Vazelína se na řasy musí nanést jen v nepatrné vrstvičce pomocí čistého štětečku z nějaké staré maskary. Tímto štětečkem se pak řasy několik sekund vyčesávají a tím se účasně pomocí vazeliny vyleští. Vazelina řasy nijak zvlášť nevyživuje a ani nijak významně nedráždí oči, Vazelína v oku může na několik minut zapříčinit rozmazané vidění, které se samo napraví. Stejný postup se dá použít i pro lesklé obočí.


Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÉ ŘASY... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Chtěla bych se zeptat jak se starat o poškozené řasy..používám kleštičky takže to bude asi i tím že řasy vypadávají a jsou poškozené ...prosím o radu!všichni mi chválí že mám řasy jak panenka ale jestli to tak půjde dál tak za chvíli nebudu mít žádný...děkuji !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Čau Jano, jak jsou poškozené ty tvoje řasy? Jsou nějak krepaté (pokřivené), popálené nebo ti připadá že jenom vypadávají ve větším množství? Upřesni to prosím, ať je možné si tvůj problém představit a najít pak nějaké řešení.
Když tak sem napiš i počet řas, které ti vypadnou v průběhu jednoho dne.

Zdraví Kamila!

Zdroj: diskuze Poškozené řasy...

Oční řasy foto

Zde si můžete prohlédnout různé typy očních řas.

Zdroj: Řasy

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Bartoníková.

Jsem po léčbě rakoviny prsu, 5 měsíců po chemoterapii a 2 měsíce po ozařování. Mám stále bolesti kostí, kloubů, zad a to hlavně v noci.Prodělala jsem při chemoterapii herpes zofer v zádové oblasti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Ano jsem také pět měsíců po chemoterapii a začaly mě bolet kosti ,záda ,a hlava i zlomenina . Co s tím ? Děkuji Dalibor

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Vlasy po chemoterapii

Některé cytostatické léky působí i na vlasové buňky, což má za následek ztrátu vlasů. Tento vedlejší účinek léků se objeví přibližně za 2–3 týdny od začátku léčby. Tělní ochlupení a obočí může vypadat stejně jako vlasy. Poté, co je léčba ukončena, se většinou obnoví růst přibližně za 4–12 měsíců. Některé pacienty vypadávání vlasů netrápí. Většina se rozhodne si vlasy před začátkem chemoterapie ostříhat, aby změna nebyla tak dramatická. Někteří nosí paruku. Jiní preferují raději klobouk nebo šálu. Nezapomeňte si hlavu chránit před sluncem – používejte sluneční krém s vysokým ochranným faktorem, pokud se pohybujete na slunci. Jestliže vám vypadají řasy, můžete nosit i brýle sluneční, abyste ochránili své oči před větrem.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Proč vypadávají vlasy po chemoterapii?

Vypadávání vlasů je známkou toho, že chemoterapie dělá to, co dělat má. Chemoterapie má totiž podobný účinek i na jiné rychle se dělící normální buňky, včetně těch vlasových. Ne všechny koktejly cytostatik způsobují úplnou ztrátu vlasů, ale pokud je ve směsi silná látka adriamycin, ozdoba hlavy této látce jistě podlehne. Stejně tak i obočí a řasy a ostatní ochlupení po těle. Když vidíte holohlavou ženu, je to přinejmenším nezvyklý pohled, a můžete se vsadit, že jde skoro vždy o pacientku po chemoterapii. Z toho vyplývá dvojí problém: žena nejenže přichází o své vlasy, ale navíc i okolí zjistí, že se léčí s rakovinou.

Ztráta vlasů je častý nežádoucí účinek chemoterapie, který se však nemusí vyskytnout u každého nemocného. I když tento důsledek léčby nemocného neohrožuje, jde o nepříjemný nežádoucí stav. Naštěstí po skončení léčby vlasy v každém případě znovu narostou, často ve znatelně lepší kvalitě, než měly ty původní. S vlasy výjimečně vypadává i obočí, řasy a další ochlupení. Pokud je zřejmé, že je ztráta vlasů nevyhnutelná, cítí se ženy lépe v paruce, kterou by měly získat ještě před prvními příznaky a kterou jim lékař může předepsat. Je možné používat i tužku na obočí a umělé řasy.

Doporučená péče o vlasy v průběhu chemoterapie

  • Používejte nedráždivé šampony.
  • Používejte na vlasy měkké kartáče.
  • Při sušení vlasů nepoužívejte vysokou teplotu.
  • Nepoužívejte barvu na vlasy.
  • Nepoužívejte tepelnou ani chemickou úpravu vlasů (takzvanou trvalou).
  • Ostříhejte si vlasy nakrátko.

Zdroj: Vlasy po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Krausová.

Jsem 2 roky po chemoterapii a rok po ozařován, a v této době mám velké bolesti
v levé noze v koleně, bolest vystřeluje do lýtka i kýčle. Je to právě levá strana,
na které bylo operováno prso. Může bolest vyskytující se v levé noze souviset
s onkologickou léčbou? Prosím o odpověď na výše uvedený email.
S pozdravem
Jaroslava Krausová
Vyškov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola Klímová.

Dobrý den, jsem 3 měsíce po chemoterapii a 3 dny po ozařování a stále mě bolí v kříži a kolena i kyčle , tak neví jestli to je následkem onkologické léčby rakoviny prsu

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Význam očních řas

Oční řasy jsou důležitou součástí oka, zabraňují tomu, aby nám do něj nevnikla nějaká nečistota.

Zdroj: Řasy

Diskuze

V diskuzi BRNENÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mikolajková Věra.

Jsem tři roky po chemoterapii a stále mne brní chodidla.Pomohlo vám někomu něco na to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den, také jsem 3roky po chemo a brní mě nohy hlavně v noci a nemohu usnout. Dost mi pomáhá hořčík, denně si rozpustím 1 tabletu a dost se to zlepšilo a k tomu 1 tablety B komplex forte. Někomu to podle lékařů nikdy nepřestane, ale mě to hodně pomohlo. Mějte se hezky Alena Fiedlerová

Zdroj: diskuze Brnení chodidel po chemoterapii

Prodlužování řas

Jestliže chcete mít dlouhé a husté řasy, nemusíte se dnes už s tímto problémem zabývat tak, jako tomu bylo dříve. Krásné a husté řasy získáte jednoduše navštívením kosmetického salonu. Samotná metoda prodlužování řas spočívá v tom, že vám na řasu přírodní nalepí řasu umělou pomocí silného lepidla na řasy.

Zdroj: Řasy

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM POTREBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

dobry den chodim na chemoterapii a vypadali me vlasy ale jeste mam jit 4 po 14 dnech a to mam mit sylnejsi davky nebyva me zle jsem jen druhy den unavena je to tak v poradku ze me neni zle ale chtela jsem se zeptat jak me vypadaly vlasy a tet uz me rostou mam tam takovy chmiri to jsou vlasy musim to nechat jeste vyholit nebo uz to muzu nechat ze uz me padat nebudou

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vlasy po chemoterapii rostou postupně, nejdřív vykoukne chmíří, které pak postupně sílí až do normální tloušťky vlasu. Po každé nové aplikaci chemoterapie to celé začíná od začátku - vypadnutí. Vlasy se vrátí do normálu až po ukončení všech chemoterapií.

Zdroj: diskuze Prosim potrebuji poradit

Umělé řasy

Umělé řasy si dnes může pořídit každá žena. Jejich aplikace se provádí v různých kosmetických salonech, ale lze to i doma. Mezi ženami a dívkami je tato metoda velmi populární a nepostradatelná, stejně jako kosmetika, manikúra či kadeřnictví. Umělé řasy jsou tvořeny celou řadou řas a lepí se speciálním lepidlem v celku.

Zdroj: Řasy

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÉ ŘASY... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Nějak sem nepostřehla že mi řasy vypadávají..ale pak jsem marodila takže jsem se nějakou dobu nemalovala,ale jakmile jsem se malovala tak sem prostě měla o pár řas míň...bylo to hodně poznat!ale jen řasy na jednom oku..nechápu to!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Hele, to se běžně stává. I mě se stává něco podobného a i opakovaně. Řeším to tím, že nejdříve kolem řas natáhnu vhodnou linku tužkou a pak na vypadané oko použiju řasenku pro objem, trochu více intenzivněji, než na to oko druhé. Tužku používámm tuhle: www.krasa.cz/ocni-li… a řasenku tuhle www.krasa.cz/rasenka…
Důležité je, aby sis zkontrolovala, že ti vyrůstaj malé řasy v místech po těch vypadaných řasách. Kdyby nedorůstaly, tak by bylo třeba toto řešit osobně s dermatologem. Mě se nerovnováha v množství řas spraví do jednoho měsíce.

Ahoj, zdraví Kamila!

Zdroj: diskuze Poškozené řasy...

Příznaky

Různé protinádorové léky vykazují různou míru neurotoxického působení.

Zdroj: Léčba neuropatie po chemoterapii

Jak chemoterapie ovlivňuje vlasy

Ztráta vlasů je častý nežádoucí účinek chemoterapie, nemusí se však vyskytnout u každého nemocného. I když tento problém nemocného neohrožuje na zdraví, jde o nepříjemný nežádoucí účinek. Naštěstí po skončení léčby vlasy v každém případě znovu narostou, často ve znatelně lepší kvalitě, než byla ta původní. S vlasy výjimečně vypadává i obočí, řasy a další ochlupení. Když je ztráta vlasů nevyhnutelná, cítí se zvláště ženy lépe v paruce, kterou by si měly mít ještě před prvními příznaky a kterou jim lékař může předepsat. Je možné používat i tužku na obočí a umělé řasy.

V průběhu chemoterapie vždy používejte nedráždivé šampony. Používejte měkké kartáče na vlasy, které nedráždí pokožku. Při sušení vlasů nepoužívejte vysokou teplotu, abyste zbytečně nevysušovali pokožku hlavy, která je oslabená. Nepoužívejte barvu na vlasy ani jiné chemické úpravy vlasů, jako je trvalá. Ostříhejte si vlasy nakrátko.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Historie modro zelené řasy

Řasy mohou být stejně staré jako samotné moře. Řasy se často nacházejí v oceánech světa. Modro zelené řasy jsou neuvěřitelně důležitou součástí milionu vodních životních cyklů. Tato řasa zodpovídá za dusík v oceánu a vykonává důležitou funkci, což je převod oxygenů do  atmosféry naší planety. Řasy zodpovídají za prodyšnost zemské atmosféry. Také pomáhají v šíření kyslíku do organismů. Většina řas se vyskytuje jen v oceánech, ale některé řasy jsou i v extra slaných vnitrozemských jezerech či ve sladkovodních vodních plochách, jako jsou rybníky.

Zdroj: Modro zelená řasa

Jak se dají řasy prodloužit

Samotný trh nabízí širokou škálu řasenek, které řasy prodlouží, zahustí a díky svému složení jim dodají větší objem. Ovšem máte-li řasy hodně krátké a nevýrazné, budete se každé ráno trápit s líčidly, aniž byste se dočkaly kýženého výsledku. Jednou z možností je vyzkoušet prodlužování řas, které se obvykle provádí v salonech. Syntetické řasy se aplikují v tresách či jednotlivě. Každá z metod má své přednosti i nedostatky, a to především z hlediska časové i finanční náročnosti. Nesmíme opomenout ani skutečnost, že se jedná o doplněk, jakousi „náhražku“, která se nikdy nebude chovat jako naše vlastní řasy, vyžaduje speciální zacházení a používání šetrných kosmetických prostředků.

Zdroj: Prodloužené řasy pro svůdný pohled vašich očí

Nalepovací řasy cena

Cena nalepovacích řas se pohybuje mezi 50 až 200 korunami, záleží na provedení a výrobci.

Zdroj: Řasy

Pěstování modro-zelené řasy

Řasa je sklízena z oceánů a jezer, ve špičce optimálního růstu. To je obvykle během léta, od června do listopadu. Po sklizni pak řasy projdou filtračním procesem, aby se vybraly jen živé rostliny. Posléze jsou odstřeďovány a prodávány buď chlazené, nebo mražené anebo mohou být prodávány i v prášku, který vzniká vysušením řasy při nízkých teplotách.

Zdroj: Modro zelená řasa


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP