Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

OTEKLA TVAR OD ZUBU

OBSAH

Jak zvládnout otok při zánětu zubu

Otok tváře je častá průvodní známka zánětu zubu. Oteklá místa by se v takovém případě měla chladit obklady, mimo to by se měl postižený člověk vyhýbat tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a rovněž by měl vynechat návštěvu sauny. A jak nejlépe chladit otok? Vložte několik kostek ledu do igelitového sáčku a zabalte ho do utěrky. Tu položte na kůži v blízkosti bolavého zubu a 10–15 minut chlaďte. Dojde ke znecitlivění nervů a bolest i otok ustoupí.

Zdroj: Zánět zubu

Diskuze

V diskuzi OTOK TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den včera jsem byla u zubaře přes víkend mi otekla tvář a v pondělí jsem šla k zubaři a tam mi vytrhli zub a tvář je otekla ale už je to lepší mizí mi to ale v určitém momentu me to boli.. je to normální

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otok tváře

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLA TVÁŘ A DASEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobry den mužete mi poradit co mam delat ze vcera na dnesek mi otekla tvar a jde mito od dasne co mam delat jak lecit dekuji Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě navštivte zubního lékaře. Ten vám dásně vyšetří a předepíše roztok na vyplachování úst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest a zánět dásní

Oteklá tvář zevnitř

Tvář oteklá zevnitř může být způsobena plísní, alergenem, bodnutím hmyzem, podrážděním potravou, abscesem nebo od zubu. Příčin je celá řada. Nejčastějším důvodem je otok od zubu, kdy oteče vnitřní strana tváře. K otoku může dojít i po chirurgickém výkonu – objevuje se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývá až druhý či třetí den po chirurgickém zákroku.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Diskuze

V diskuzi STÁLE OTIKAJICI TVAR OD ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den
V sobotu ráno me začal bolet zub 3 na hoře kde zde byl cepel s korunkou. V nedeli ráno již lehce otekle a bolest nesnesitelná byla jsem tedy na pohotovosti.
Zde mi to nad zubem narizli a dali dren a antibiotika.
Bolest byla o něco lepší ale hned během nedělního dopoledne tvar netekla extrémně.
V pondělí sem byla tedy u svého zubaře který mi zub vytrhl. V úterý ráno tvář otekla tak ze uz nemůžu ani skoro otevřít oko. Bolest cítím u spodní 6 zubu. Ale da se to vydržet. Otok je od spodní čelisti přes nos oko horní vicko spodní víčka- prostě celá tvář i s okem a nosem. Prosím nevíte co by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aneta.

Podle popisu tam ještě zánět probíhal. Já jsem měla něco podobného. ejprve strašná bolest, pak dren a atb. Po týdnu extrakce, čištění a šití. Brala jsem na doporučení wobenzym a do tří dnů jsem to měla ok. Ale oproti běžné exrakci bez zánětu, to byla pořádná bolest!

Zdroj: diskuze Jak zmírnit otok tváře

Otok tváře po vytržení zubu

Oteklá tvář souvisí s bolestí zubů po jejich vrtání či se stavem po extrakci (vytržení) zubu. Jak se zbavit otoku zubu? Většinou vám nezbyde nic jiného než navštívit zubního lékaře. Oteklou dáseň však někdy není třeba speciálně ošetřovat, neboť postupně dojde ke zmírnění a opadnutí otoku. Ovšem pokud pocítíte bolest, zvýšenou teplotu a objeví se hnis, bude návštěva lékaře opravdu nutná.

Na otok tváře je vhodné přikládat ledové obklady a vyhýbat se tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a také vynechat návštěvu sauny.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Diskuze

V diskuzi KDO PORADÍ CO S OTOKEM PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Labounkova.

Poraďte prosím někdo. 5.května mi na pohotovosti rezali absces na dasni. Denně výměna drenu,velký otok tváře. Po týdnu mi paní doktorka stejně musela zub vytrhnout. Je to již dvanáct dní,ale otok ač o trochu menší stále nemizi.Už jsem zoufalá ze mi zůstane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janina.

Vážení, také mi vytrhli kořen v pravo na hoře a o druhého dne mi otekla tvář v pravo dole. Leduji, je to trochu menší, ale stále to neustupuje.Nevím jak to bude dlouho trvat. Stává se to po píchnutí anestezie.

Zdroj: diskuze Kdo poradí co s otokem po vytržení zubu

Oteklá tvář zevnitř

Oteklou tvář zevnitř mohou způsobit abscesy. Pokud nejsou ihned léčeny, může infekce dásní rovněž způsobit šíření zánětu do okolních tkání. Také malignita (zhoubné onemocnění) vede k otoku vnitřní strany tváře. Rakovina úst je obvykle spojena se spolupůsobením alkoholu a tabáku, které mají při společném užívání synergické karcinogenní účinky. Otok v lícní oblasti může vyvolat i onemocnění lymfatických uzlin.

Léčba otoku vnitřní strany tváře závisí na příčině stavu. Pokud je otok způsoben z náhodného kousání vnitřní tváře, může si pacient ošetřit toto zranění kloktáním hydrogenuhličitanu sodného smíchaného s vodou. Pravidelná péče o ústní dutinu může přispět k hojení nebo zastavení růstu bakterií, dokonce může dojít k zastavení růstu bakterií, které se vyskytují v koutcích úst. Těžká infekce je obvykle léčena antibiotiky a alergie mohou být léčeny antihistaminiky. Přírodní antibiotika, jako je echinacea, se také doporučují na léčbu otoku vnitřní strany tváře.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZMÍRNIT OTOK TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladiskav.

Otekla mi tvar pruvan v aute.dekuji.za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednou z nejjednodušších věcí, které můžete udělat pro boj s otokem obličeje, je použít horký obklad. Připravte si teplý obklad a přitlačte jej na oteklou oblast. Tím se zlepší prokrvení oblasti a urychlí se hojení. Zmírní to otok a uleví od bolesti. Pokud nemáte horký obklad, můžete také použít horkou vodu a čistou utěrku. Ponořte látku do vody a jemně zatlačte proti vaší tváři. Vydržte 30 sekund a opakujte ještě jednou, nebo dokud neucítíte, že se tvář uklidňuje. Pro optimální výsledky byste měl provádět tento postup třikrát denně. Nejen, že je tento postup velmi účinný, je také jednoduchý na přípravu a nezabere mnoho času. Lze ho provést v kanceláři, doma, v autě, nebo kdekoliv jinde.
Pomoci může také brambor nakrájený na plátky, jenž se přiloží na 15 minut na oteklou tvář.
Omezení soli může taktéž přispět jako prevence proti opakování otoků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zmírnit otok tváře

Použijte led

Led na zánět je vynikající, ovšem jen dočasně a nesmí přijít přímo na kůži. Při dlouhodobém použití zde hrozí vznik omrzlin. Třikrát, maximálně čtyřikrát denně přiložte kus ledu na tvář v místě, kde vás obtěžuje bolavý zub. Zklidníte tím otok a uleví se vám. Led můžete také cucat nebo sát. Pomáhá i přerušované masírování zubu kostkou ledu.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ TVÁŘ, ALE ZUB NEBOLÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrabová.

Dobrý den, mám nějakou dobu mírně oteklou levou tvář. Spím na levém boku a levé tváři. Nevím co s tím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S déle trvajícím otokem na jedné tváři byste se měla obrátit na svého praktického lékaře. On nejlépe zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může tak nejlépe určit další postup, který povede k rychlému návratu do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklá tvář, ale zub nebolí

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Korunka a bolest zubů

S největší pravděpodobností se vždy jedná o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce by mělo dojit k endodontickému ošetření zubu (zaplnění kanálku).

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi BULKA BOLESTIVÁ VE VNITŘNÍ TVÁŘI CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den,asi před rokem mi můj zubní lékař našel na levé vnitřní straně tváře menší bulku s tím že to je něco čemu jsem nerozuměla ale dodal že to není rakovina.Před týdnem jsem zjistila že se trochu zvětšila(asi 1cm ) má tmavě červenou.barvu s bílofi jalovou špičkou ,mírně bolestivá.CHtěla bych poprosit o radu co to může být a z jakým lékařem to řešit.Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika kotlárová.

Už dlouho době mám Bulku v puse u dolním patře zubů u dásně (ve tváři) Do dnes mě to nebolelo začlo mě to bolet a natika mi tvar nemůžu moc otevřít pusu a nevím co stim mohly by ste mi pomoct

Zdroj: diskuze Bulka bolestivá ve vnitřní tváři co to je

Zkoušky a testy na bolesti zubů

Anamnéza a fyzikální vyšetření vedou ke správné diagnóze bolavých zubů. Někdy už panoramatický rentgen zubů a čelisti zobrazí dané problémy. Pokud je příčinou něco jiného než problém s chrupem, může vás lékař poslat do nemocnice nebo k zubaři, aby provedl další kontrolu.

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi UZIVANI W ARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nechybova.

Dobrý den.skoro rok uzivam warfarin a přibrala jsem 7kilo.přitom se SPATNE redim ,při 4mg MAM KVIK 1.58 při zvýšení na 5mg 1.78 a s každým miligramem jdou kila opět nahoru.již rok přísně dodržují TE nekonzumuji nevhodné potraviny a mám zhoršením funkcí ledvin a problémy s kovovým měchýře.vážím UŽ 104 kg a trapim se.můj lékař o změně léků nechce ani slyšet.jak mohu sama napomoci řešení krve a tím snížit dávky w arfarinu?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Volfová.

Dobrý den mám podobný problém po Warfarinu jsem přibrala 20 kg, nejím více nežli jsem jedla a pohyb mám také stejný. Nic jiného než užívání Warfarinu jsenm nezměnila,
když jsem přerušila užívání před trháním zubů tak jsem za týden měla o 3 kila méně.
Cítím oteklá, je možno užívat léky na odvodnění společně s warfarinem?

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice

Léčba

Léčba takto poškozeného zubu je individuální podle rozsahu vydrolení a nálezu. V případě větší destrukce zubu následuje dostavba zubu vsazeným čepem, a to buď titanovým, nebo čepem ze skelných vláken, dále dostavba pahýlku pryskyřicí a celou rekonstrukci završuje korunka.

Zdroj: Drolení zubů

Bolest zubů na skus

Obecně může být citlivost na skus způsobena zánětem v okolí hrotu kořene zubu, prasklým nebo naprasklým zubem, případně přetížením z kousání příliš tuhé stravy.

Zdroj: Bolest zubů

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Po vytažení zubu se běžně objevuje pooperační bolest, případně otok. Abyste zmírnili tyto jevy, je vhodné si ještě před odezněním anestezie (znecitlivění) vzít běžný lék na bolest a chladit tvář v místě zákroku. Případný otok se začíná vstřebávat nejčastěji už druhý den po výkonu, bolest bývá bez problémů zvládnutelná běžnými volně dostupnými analgetiky. V případě, že se otok nebo bolest zvětšují, stejně jako v případě přítomnosti škubavé bolesti, kontaktujte svého lékaře. Hojení dásně po vytržení zubu je individuální, což platí i u zubu moudrosti. Ihned po vytažení zubu dostanete do úst tampon „do skusu“. Ten má zabránit krvácení bezprostředně po výkonu. Tampon je nutné ponechat v ústech cca 15 minut. Pokud by krvácení přetrvávalo nebo se objevilo delší dobu po zákroku, skousněte čistý složený a přežehlený kapesník. Jestliže krvácení přesto neustane, kontaktujte svého lékaře. Narůžovělá slina i dva dny po zákroku je normální a není důvodem ke znepokojení.

Zdroj: Bolest po vytržení zubu

Oteklá tvář po vytržení zubu

Otoky tváře souvisí s bolestí zubů, respektive přesněji s takzvanými kolemčelistními záněty. Otoky se objevují po extrakci zubu nebo jako komplikace po extrakci osmiček. Osmičky jsou pozůstatkem z dob, kdy se člověk živil syrovou stravou, semínky, syrovým masem a podobně a zuby moudrosti zvětšovaly žvýkací, respektive rozmělňovací plochu. Poté, co člověk začal upravovat stravu tepelně, tudíž byla snadněji rozmělnitelná, docházelo postupně k redukci dolní čelisti. Zmenšil se tah žvýkacích svalů a osmičky již nebyly zapotřebí. Jejich zachování však byl chytrý tah přírody, jelikož kvůli nedostatečné zubní hygieně byly často poslední nadějí. Kdysi bylo totiž běžné, že lidem kolem dvacátého věku života často zbývalo jen pár posledních druhých zubů. Nové stoličky tak pomáhaly ke zpracování potravy ještě dalších několik let. V současné době však zuby moudrosti pozbyly svou funkci. Moderní člověk má ve dvaceti letech většinou kompletní druhý chrup, a navíc v důsledku vývoje lidstva došlo ke zmenšení čelisti. Osmičky tak ztratily prostor, který je právě nejčastějším původcem všech problémů s těmito zuby.

Jen pro zajímavost: název zubu moudrosti vznikl pravděpodobně kvůli tomu, že se objevuje mnohem později než ostatní zuby – většinou mezi osmnáctým a pětadvacátým rokem života. Tedy v letech, kdy by většina lidí měla již určité moudrosti dosáhnout.

Náročnost vytržení zubu moudrosti se liší individuálně podle pacientů. Pokud je zub kompletně prořezaný, dá se trhání osmiček přirovnat k běžné extrakci ostatních zubů. V ostatních případech, kdy je zub stále ukrytý v dásni, se provádí takzvaná chirurgická extrakce. Během ní lékař prořízne dáseň, odstraní nepatrné množství čelistní kosti, zub vyjme a ránu zašije několika stehy. Důležité je, že chirurgický zákrok probíhá v lokální anestezii, a je tedy stejně tak jako ostatní zákroky bezbolestný. Pokud je zákrok časově náročný nebo komplikovaný, ošetření může probíhat v analgosedaci. Ta pacienta zcela uklidní, odbourá u něj strach. Charakteristickým projevem je otok po vytržení zubu moudrosti. V těchto případech je vhodné na oteklá místa přikládat ledové obklady a vyhýbat se tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a také vynechat návštěvu sauny.

Zhruba po dvou hodinách, kdy odezní lokální anestezie, může pacient po extrakci pocítit bolest. Tu je možné ztlumit analgetiky a studenými obklady. Ošetřené místo je pak nutné nechat co nejvíce v klidu. Pokud by bolesti a jiné komplikace po extrakci osmiček přetrvávaly i šestý den po ošetření, je nutné vyhledat odbornou pomoc.

Více informací o otoku tváře si můžete přečíst zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Oteklá tvář bez bolesti zubu

Otok tváře může být relativně neškodným příznakem nebo naopak příznakem vážného onemocnění.

Otoky pod očima: bývají způsobeny sníženou funkcí ledvin, kdy se ledviny nemohou vyrovnat s nadbytkem vody.

Dlouhotrvající otok: je pravděpodobně způsoben zánětlivým onemocněním, jako je zánět vedlejších nosních dutin, při kterém zánět postihuje dutiny.

Alergický otok: jestliže je otok doprovázen kožní vyrážkou a problémy s dýcháním, je téměř jisté, že se jedná o alergickou reakci. V takových případech otok trvá jen několik hodin nebo minut. Tyto otoky jsou nejvíce nebezpečné, protože mohou vést k závažným, život ohrožujícím stavům. Alergická reakce může podobně způsobit zarudnutí, otok očí a krku.

Jiné příčiny otoků obličeje jsou:

  • konzumace alkoholických nápojů;
  • přebytek soli v potravě;
  • nedostatek vitamínů;
  • únava;
  • nespavost nebo deficit spánku;
  • špatná výživa;
  • přejídání – převážně v noci.

Všechny z výše uvedených důvodů mohou způsobit nejen otok tváře, ale i jiných částí těla. V dopoledních hodinách se nejčastěji vyskytují ranní otoky pod očima, protože je v těchto oblastech kůže velmi citlivá a jemná.

Mezi hlavní příčiny retence (zadržování) tekutin patří:

  • přesolování – sůl váže vodu, drží ji v mezibuněčných prostorách, a nadto zpomaluje oběh;
  • pití velkého množství tekutin před spaním;
  • únava, neustálý nedostatek spánku, stres;
  • nízká poloha hlavy při spánku;
  • teplé počasí;
  • intenzivní trénink – k edému dochází po deficitu tekutin;
  • použití kosmetiky a následná alergická reakce;
  • nedostatek kyslíku v místnosti;
  • zhoršení metabolických procesů;
  • zácpa – jako výsledek intoxikace celého organismu s následným otokem obličeje;
  • konec menstruačního cyklu – zvýšené hladiny estrogenů ve dnech před menstruací způsobují zadržování tekutin;
  • těhotenství – zejména ve třetím trimestru – tento jev je normální a je způsoben akumulací solí a vody;
  • porušení lymfatických a žilních cest – v tomto případě má kůže žlutý, modrý či fialový odstín.
Nejčastější příčiny otoku tváře:
  • alergie – bývá doprovázena dušností;
  • renální patologie – akutní zánět ledvin vede k neočekávanému zvýšení teploty a k edému, objevuje se otok obličeje a nápadný otok očních víček, která začnou viset přes oči;
  • příušnice – může dojít k otoku tváře v důsledku onemocnění;
  • onemocnění štítné žlázy – snížení její funkce spouští zpomalení metabolismu, zadržování tekutin, otok tváře;
  • hnisavý zánět zubu nebo dásně – objevuje se oteklá tvář zevnitř nebo oteklá vnitřní strana tváře právě od zubu
  • onemocnění srdce a problémy s cévami, revmatické léze myokardu, vrozené srdeční vady;
  • těžká anémie;
  • nevyvážená strava, nedostatek bílkovin;
  • zánět nebo ucpání slinné žlázy.
Otok levé nebo pravé poloviny obličeje je výsledkem následujících onemocnění:
  • infekce vedlejších nosních dutin či mandlí;
  • ochrnutí – výsledkem je zhoršený proces odtoku žilní krve a lymfy z paralytického postižení;
  • trombóza kavernózního sinu – velmi vzácné onemocnění, které začíná otokem jedné poloviny obličeje, průběh onemocnění je však bilaterální;
  • peritonzilyární absces – patří mezi komplikace angíny;
  • jednostranná lymfostáza.

Zdroj: Oteklá tvář, ale zub nebolí

Léčba bolesti zubů

Způsob ošetření bolesti zubů závisí na vašem zubním lékaři. Rutinní a rychlá kontrola by měla ulevit od bolesti zubů. Když se dostavíte na pohotovostní oddělení, sloužící lékař vám samozřejmě předepíše léky, ale pokud budou problémy přetrvávat a objeví se nějaké komplikace, kontaktujte svého zubního lékaře. Rizikovým faktorem je v každém případě kouření, pokud máte problém s odvykáním, poraďte se svým lékařem, jaký postup by vám doporučil.

Zdroj: Bolest zubů

Doporučení

Z velké části se bolesti zubů vyhnete, pokud správně pečujete o svůj chrup – čištění zubů pastou s obsahem fluoridu, používání dentální nitě a pravidelné prohlídky u zubaře. Pokud zubař zjistí, že vaše bolest není zapříčiněna zubním kazem nebo onemocněním dásní, je důležitá rychlá diagnostika a nasazení vhodné léčby.

Zdroj: Bolest zubů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP