Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

OBARVIT ODROSTY MELIREM

OBSAH

Mikádo s ofinou

Extravagantnějším módním střihem je mikádo prostříhávané a s ofinou. I do něj lze pro oživení přidat melír. Zkuste například oživit hnědé vlasy zeleným melírem. Že se vám to nepozdává? Proč ne? Pár pramínků zabarvěte do tmavozelené barvy, budete módní a přitom originální.

Nebo vyzkoušejte objemné mikádo s legendární vlnou nad čelem, které se opět vrací. Na kulmu však zapomeňte, vše musí působit přirozeně a ležérně. Rychlé změny docílíte umístěním pěšinky. Jednou zkuste pěšinku úplně na straně, jindy vlasy rozdělte přímo uprostřed hlavy. No, a máte pokaždé jiný účes.

Zdroj: Francouzské mikádo

Diskuze

V diskuzi BARVENÍ UMĚLÝCH VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

koupila jsem si prices za syntetických vlasu,ale je zhruba o 2 odstiny svetlejsi nez moje barva.barvou na vlasy obarvit nejde,poradi mi, prosim, nekdo,jak obarvit umely vlas?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Čau Pavlo, u umělého vlasového vlákna nejde dodatečně změnit barva. Někdy je to výhoda, například takové vlasy nevyšísují u moře vlivem slunce a slané vody, jako pravé vlasy. Někdy je to nevýhoda, jak o právě ve Vašem případě. Pokud ty Vaše umělé vlasy chcete použít a zahustit tak své vlasy, tak budete muset stáhnout barvu svých vlastních vlasů. Určitě bych si to ale nechala udělat u kadeřnice, tam je větší jistota, že se trefí správná barva.
Pa, Kamila.

Zdroj: diskuze Barvení umělých vlasů

Je vhodné mikádo pro jemné vlasy

Ideálními účesy pro jemné vlasy jsou mikádo a také bob. Mikádo je vhodné pro krátké i polodlouhé jemné vlasy, bob pro ty extra krátké. Mikádo má dokonalou vlastnost – umí při dobrém střihu zvětšit objem vlasů. Jemné vlasy navíc může maskovat více vrstvami střihu, přičemž lze u mikáda využít různé délky pro ofinu, boky účesu a kontrastně vyholenou nebo extrémně krátkou část účesu na krku. Tyto varianty účesům pro jemné vlasy přidávají na objemu. Krátké jemné vlasy milují objemové střihy, ale také styling. Nezapomínejte, že ten ale nesmí být nikdy silně tužící. Příliš by vlasy zatížil. Používejte jemně nebo maximálně středně tužící přípravky ve spreji, výjimečně pěnová tužidla. Objem vlasům kromě vhodného střihu přidáte také barevným tónováním, melírem nebo leskem v barvě.

Zdroj: Francouzské mikádo

Diskuze

V diskuzi ZELENE VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Kamča, ako si sa nakoniec zbavila zelenej farby ? Mne sa stalo to iste 2 mesiace pred svadbou !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Taky by me zajimalo ..uz 9 měsíců s tím zapasim ..jedine zkusit zesvetlit melirem ..ale me se zda ze ta zelená se porad objevuje ..a navíc to strasne ničí vlasy ..

Zdroj: diskuze Zelene vlasy

Za jak dlouho znovu barvit vlasy

Jestli chcete razantněji změnit barvu typicky odbarvit na blond, tak opakované odbarvení by mělo proběhnout buď po důkladném vyfénování, ale lépe po 4 hodinách, aby vlasy pěkně proschly. Jinak se opakovaná barva nedostane dovnitř vlasu a neodstraní původní barvivo a tím dostanou vlasy nažloutlý nádech.

Pokud si chcete udržet stále šmrncovní barvu, tak by opakované obarvení mělo znovu proběhnou každých 6 týdnů, kdy se nejdříve obarví odrosty u hlavy a pak zbytek délky vlasů.

Zdroj: Barvení vlasů nebo raději tónování

Diskuze

V diskuzi BARVENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUCIE.

Měla jsem světlé melíry ve světle hnědých vlasech už několik let a chtěla jsem změnu, tak jsem si dala na hlavu barvu=stříbřitě plavý a dopadlo to tak, že vypadám jako kuře s býlími prameny. A také my vypadalo dost vlasú. Poradíte jestli si mohu obarvit vlasy znovu a jestli mohu použít tmavší barvu.A za jak dlouho se po prvním barvení mohu obarvit znovu. DEKUJU

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Ahoj LUCIE, přesně vím, co teď prožíváš, protože něco podobného se stalo i mě a určitě i stovkám dalších experimentátorek. V tuto chvíli určitě další amoniakovou barvu nepoužívej, protože by sis akorát udělala na hlavě chemlon a to určitě nechceš. Doporučuju pro ztmavení odstínu použít hnědou přírodní bravu od Henny. Zde jsou použité přírodní rostlinné pigmenty, které se sice během měsíce vymyjí, ale zase je možné barvení Hennou použít opakovaně. Nezapoměň také na nějakou masku na vlasy, kterou si aplikuj 2x týdně, pokud máš hodně suché vlasy, tak zařaď i masku z olivového oleje a žloutku, kterou najdeš na tomto webu.

Zdroj: diskuze BARVENI

Čajová osvěžující koupel

Jeden ze způsobů jak se příjemně ochladit během letních měsíců, je ten, že nalijete 1-2 šálky čaje do vany plné vlažné vody, čímž vznikne lázeň, ve které budete po dobu 15 – 20 minut relaxovat. Díky této relaxaci nejen osvěžíte kůži, ale zároveň změkčíte její strukturu a tím si pomůže odpočinout. Ale stále musíte mít na paměti, že je důležité opláchnutí a to důkladně, jinak by to mohlo mít neblahé vedlejší účinky tohoto kosmetického čaje. Tato čajová koupel může dočasně obarvit kůži do hněda.
 

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Poradna

V naší poradně s názvem DULEZITA OTAZKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

dobrý den prosím vás mužu se pri tomto leku obarvit vlasy barvou na vlasy kdyz puzivam tenhle lek ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Můžete, ale postupujte podle návodu od výrobce a proveďte zkušební test před nanesením barvy na celou hlavu.

Zdroj: diskuze Dulezita otazka

Francouzská manikúra, barevné gely

Teď už je na vás, zda se rozhodnete pro francouzskou manikúru, což jsou jen špičky nehtů v bílém či barevném provedení, nebo zda chcete mít nehty barevné po celé ploše, u této volby jsou rychleji vidět odrosty neboli odrostlé části nehtů. Nehtař/ka vám nanese barevný gel na jednotlivé nehty, tentokrát již nebude nanášet na celou ruku najednou, ale bude střídat jeden prst na pravé ruce, poté na levé a neustále dokola, až budou všechny hotové a stejné.

Další možností, jak lze „Francii“ vytvořit, je za pomocí třpytek – nejprve je potřeba nanést bezbarvý gel na část nehtu, kde chcete mít ze třpytek utvořenou francouzskou manikúru. Za pomoci jemného štětečku se nanesou třpytky a nehet se dá do UV lampy zatvrdnout. Opět se střídá jeden nehet z pravé a levé ruky.

Zdroj: Modeláž nehtů

Diskuze

V diskuzi BUKSUS A HOUSENKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Novotný.

Dobrý den,měli jsme dlouhá léta krásné buksusy,během krátké doby začínají žloutnout a usychat.Byly zavlažovány,máme podezření na kočičí moč,ale v tak velkém rozsahu?Můžete mi prosím poradit,co dělat?Na některých místech začínají opět vyrážet nové odrosty.Existuje nějaká i chemická obrana?Budu vděčný za každou radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Buksus a housenky

Jak dlouho trvá aplikace

NANO metoda se provádí vždy za studena, bez chemického zásahu do vlasu. Používají se ty nejmenší kovové kroužky NANO Rings o velikosti většinou cca 3 mm, dostupné v různých barvách, aby co nejlépe splynuly s vaším odstínem vlasů. NANO prodlužování pramenů vlasů je hotovo během několika sekund!

Barvení vlasů se nedoporučuje. Vlasy jsou již chemicky upravené a jejich další zatěžování vede k jejich oslabení. Vždy se pokuste vybrat si svůj odstín nebo obarvit svoje vlasy do barvy prodloužených vlasů. Jestliže se přesto rozhodnete vlasy obarvit, udělejte to pouze jednou. Trvalá ondulace není vhodná! Dále dodržujte pokyny kadeřníka, který vám prodlužování prováděl. Vysoušejte vlasy fénem nastaveným na nejnižší teplotu a nejnižší intenzitu proudění vzduchu. Příliš silný proud vzduchu by mohl vlasy zacuchat. Proud vzduchu by měl vždy směřovat od temena k týlu a od kořínků ke konečkům. Vysoké teploty vlasy vysuší. Prodloužené vlasy si můžete natáčet, kulmovat i žehlit. Vždy používejte ochranná séra na tepelnou úpravu vlasů. Vlasy upravujte v bezpečné vzdálenosti od spojů prodloužení. Pokud chcete vlasy prodloužit, aplikuje se zpravidla od 70 do 100 pramenů. Při zahuštění se většinou aplikuje kolem 50–60 pramenů.

Zdroj: Nanotechnologie při prodlužování vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem BARVENÍ VLASŮ NA MODRO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, dcera (hnědovláska) si chce obarvit vlasy na modro. Znamená to nejprve odbarvení na platinovou blond a pak tu modrou. Má s tím někdo nějaké zkušenosti? Špatné vítány také, alespoň jí to dám přečíst a třeba jí to pustí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čau Dani, jsi skvělá máma, když se takhle preventivně zajímáš o to, jak si má tvoje dcera nabarvit vlasy na modro. :-) Je fajn, když je mezi matkou a dcerou fungující kamarádský vztah.
Teď k tomu barvení. Při barvení tmavých vlasů je třeba skutečně nejdříve stáhnout jejich barvu nějakou barvou na vlasy, která odbarvuje na blond. Při odbarvování vlasů postupujte podle návodu, který je u přípravku přiložen a nepřekračujte maximální dobu působení chemie na vlasech. Po tomto odbarvení dosáhnete podkladového odstínu, který umožní dosáhnout temnou ale sytou modrou barvu. Pokud byste chtěli mít vlasy zářivě modré, tak bude potřeba odbarvení ještě jednou opakovat. Takže zářivé modré vlasy budou vyžadovat dvě balení odbarvovací barvy na vlasy. Mezi odbarvováním nechte vždy přestávku alespoň 2 hodiny, aby mohly vlasy pěkně proschnout. Proschlé vlasy pak lépe vztřebávají další barvu. Mezi barveními nedávejte na vlasy žádnou péči, žádný kondicionér! Kondicionér nebo maska by vlasy zalepily a zkazily by následné barvení na modro.
Po nabarvení modrou barvou vlasy ošetřete jedním balíčkem následné péče po barvení vlasů nebo kondicionérem na barvené vlasy. Zbylé balíčky následné péče o vlasy po barvení, které byly součástí barvy na vlasy, postupně vypotřebujte po každém mytí modrých vlasů.
Modrá barva se bude postupně z vlasů smývat a bude také šísovat na sluníčku. Zároveň jí nesmírně bude ohrožovat chlorovaná voda například v bazánu ale i voda z vodovodu bývá chlorovaná. Chlorovaná voda může postupně změnit modrou barvu do ošklivě zelené anebo třeba i jiné :-(.
Je třeba respektovat skutečnost, že barvení vlasů je nebezpečný proces, který by se měl raději pčenechat odborníkům v kadeřnictví. Vlasy se touto barvící procedůrou v každém případě změní. Po takovém barvení se významě sníží životnost vlasů, které se ve zvýšeném počtu začnou postupem času odlamovat, pokud ještě dříve nevypadnou. S těmito následky je třeba po takovém barvení počítat a věnovat vlasům zvýšenou péči. Po barvení je, jako následná péče, dobrá maska na barvené vlasy, kde je jen rozmýchaný olivový olej a žloutek. Tahle maska na barvené vlasy totiž nezmění barevný odstín obarvených vlasů a přesto je vyživí.
Držím palce, ať se obarvení povede a dcera bude moci být za modrou hvězdu! Napište sem pak, jak to celé dopadlo.

Zdroj: diskuze Barvení vlasů na modro

Jak na zesvětlení tmavých vlasů

Je velmi obtížné získat z tmavých vlasů skutečný blond nebo platinový odstín. V tomto případě se musí tmavý pigment nejdříve „stáhnout“ a až poté je možné aplikovat světlejší barvu. Proces zesvětlování je potřeba opakovat i několikrát za sebou, než se dosáhne kýženého efektu. Výsledný efekt však závisí na kvalitě vlasů. Pro zmírnění odrostů je vhodné aplikovat melír. Melír se postupně vymývá a rozdíly nejsou tak vidět. Přesto platí pravidlo, že chemicky ošetřené vlasy musí odrůst. Na zesvětlení tmavých vlasů se dá použít odbarvovací lázeň. Namíchá se melírovací prášek s 6% peroxidem, do kterého se dá stejné množství vody a šamponu. Z této směsi vznikne řídká hmota a ta se nanáší nejprve na barvené části vlasů a pak na zbylé přírodní tmavé vlasy a k hlavě. Tuto lázeň by měl provádět odborník. Odbarvovací lázeň je šetrnější metoda než stahovat barvu melírem.

Zdroj: Zesvětlení vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem BARVENÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromira.

své vlasy mám barvené hennou do rezava, koupila jsem si evropské vlasy na zhuštění a prodloužení středně hnědé, rezavé jsem nesehnala, jak je dobarvit? henna na mě nechce chytnout

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kupované vlasy je potřeba nejdříve stáhnout odbarvovačem a potom obarvit na zrzavo. Henna bude v tomto případě příliž slabá pomocnice. Použijte klasické chemické barvy. Pro pěkný efekt je nejlepší nechat si barvu prodloužených vlasů upravit od kadeřnice, která je prodlužuje.

Zdroj: diskuze Barvení vlasů

Rizika při zesvětlování tmavých vlasů

Pro správnou aplikaci přípravku dodržujte pečlivě instrukce. Zesvětlování probíhá peroxidem. Čím koncentrovanější je, tím většího zesvětlení dosáhneme. Zesvětlování funguje na principu odstranění vlastní barvy. Po aplikaci je dobré použít výživnou masku, protože vlasy jsou více namáhané než při barvení kvalitní barvou či přelivem. Velice vhodné je také použití doplňkových pečujících produktů na barvené vlasy. Pokud jsou vlasy poškozené, může být změna barvy vlasů o 2 odstíny problematická. Proto se doporučuje obarvit nejprve pouze jeden pramínek vlasů jako test barevného výsledku. Pokud si zesvětlujete vlasy už delší dobu, nanášejte novou barvu pouze ke kořínkům. Vlasy mohou být častým zesvětlováním nadměrně zatěžovány.

Zdroj: Zesvětlení vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem CO S PŘÍLIŽ TMAVOU BARVOU VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, moje přírodní barva vlasů byla vždy tmavě plavá, tak sem se chtěla trochu zvíraznit. Obarvila jsem si hlavu na tmavě hnědo, z čehoš mi vyšla skoro černá ( fotky na krabičce moc neodpovídají ). Chtěla bych zpátky světlejší odstín, ale nic mi nechce chytit.Mám vždy jenom nazrzlé odrostlé vlasy a zbytek černý...
Bojím se větších zásahu ( úplné odbarveni a ještě barva!), abych vlasům nedala moc zabrat... poraďte mi co s tím....
díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zesvětlení obarvených vlasů nejde udělat jinak, než působením peroxidů. Takže je třeba použít barvu na blond odstín, tím stáhnout současnou barvu vlasů a pak aplikovat raději přeliv, protože u něho, když se to nepovede, tak se to za pár dní vymyje šampónem. Příště si raději nechte obarvit vlasy u zkušené kadeřnice. Ušetříte si tím trápení i zničené vlasy od nevhodné bravy na vlasy a následného odbarvování.

Zdroj: diskuze Co s příliž tmavou barvou vlasů

Příprava barvy na vlasy

Smíchejte stejné množství kakaového prášku a jogurtu, obvykle stačí ½ hrnku pro průměrného dospělého člověka, ale pokud máte hodně dlouhé vlasy, budete potřebovat větší množství. Přidejte polévkovou lžíci medu a octa. Ze směsi by měla vzniknout pasta, která je trochu hustší než šampon. Aplikujte směs do čistých, vlhkých vlasů, můžete si obarvit všechny vlasy, nebo vytvořit melír. Nechte kakaovou směs působit ve vlasech po dobu několika minut. Po uplynutí této doby vlasy opláchněte, účinek kakaa uvidíte na první pohled. Jogurt a med slouží jako hydratace pro vaše vlasy, které nyní budou jemné, hedvábné a voňavě čokoládové barvy.

Zdroj: Barvení vlasů kakaem nebo červenou řepou

Poradna

V naší poradně s názvem CO S PŘÍLIŽ TMAVOU BARVOU VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zesvětlení obarvených vlasů nejde udělat jinak, než působením peroxidů. Takže je třeba použít barvu na blond odstín, tím stáhnout současnou barvu vlasů a pak aplikovat raději přeliv, protože u něho, když se to nepovede, tak se to za pár dní vymyje šampónem. Příště si raději nechte obarvit vlasy u zkušené kadeřnice. Ušetříte si tím trápení i zničené vlasy od nevhodné bravy na vlasy a následného odbarvování.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Na přírodní zesvětlení tmavě obarvených vlasů použijte kopřivový odvar! Jak si udělat kopřivový odvar na přírodní zesvětlení vlasů? Jednoduše, natrhejte si čerstvé kopřivové listy a přelijte je horkou vodou. Až odvar z kopřiv na zesvětlení vlasů vychladne, tak ho zceďte a opakovaně si s ním omývejte své vlasy. Po několika měsících takovéhoto opakovaného oplachování tmavých vlasů v kopřivovém odvaru obarvené vlasy zesvětlají. Tento recept ale nepoužívejte na příliš suché vlasy, protože by se mohly jseště více vysušit a zlámat nebo roztřepit u konečků. Trochu zlouhavé, ale odrosty nevhodné barvy by vám trvaly nejspíše ještě mnohem déle.

Zdroj: diskuze Co s příliž tmavou barvou vlasů

Melír nebo barva

Melíry mohou být náročné, pokud jde o dobarvování a následnou péči. Jsou kadeřníci, kteří vám budou chtít aplikovat melír na celou délku vlasů znova a znova, což může vlasy extrémně vysušit a zničit. Promluvte si o tom s kadeřníkem předem, měl by vám následně zesvětlovat jen odrosty. V každém případě se melír stává určitým závazkem. Aby dobře vypadal, je třeba jej pravidelně obnovovat, i když u jemných přirozených odstínů nemusí být odrosty tak patrné. Melírované vlasy ale vždy vyžadují speciální regenerační péči v podobě kvalitních masek a šampónů, aby důsledkem vysušení nedošlo k jejich výraznému poškození.

Rozhodla jste se tedy pro změnu? Není třeba se pouštět do drastických operací, jako je ultra krátký účes nebo rudá barva na blonďaté kštici, postačí jen pár kapek barvy. Možná vám bude stačit jemné, ale viditelné zvýraznění pomocí alobalových proužků. Tak vzhůru do toho, ale mějte na paměti, že když se melíry nezdaří, máte pohromu na několik týdnů, možná měsíců. Navíc je to věc, kterou každý uvidí na první pohled. Zejména pak vy.

Pomůcka: Na melíry se používá i 4% peroxid, na poslední alobaly se pak dává 6%, tím se zajistí, že bude mít melír žlutou barvu při použití produktů od fy Wella.

Nevýhoda barvy na celou hlavu spočívá v tom, že barva rychleji odrůstá, a tak budete chodit častěji ke své kadeřnici, než tomu je u melíru. Melír je však pro vlasy škodlivější než barva. A rozhodně se do zákroku nepouštějte doma.

Melír se obvykle provádí s pomocí speciální čepice a háčku. Tuto metodu musí kadeřnice ovládat, při nezdaru můžete mít pocit, že máte obarvenou celou hlavu a nejsou viditelné žádné pramínky. Pokud kadeřnice použije alobal, tak pravidelnost, že někde pramínky jsou a jinde ne, úplně přebije přirozenost.

Zdroj: Melír

Diskuze

V diskuzi ODBARVENÍ A OBARVENÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den, už asi rok si barvím vlasy na černo.( naposledy asi pred dvěma měsíci) Nyní bych se chtěla vrátit k barvě co jsem mívala kdysi bordo.Koupila jsem si na odbarvení melírovací prášek s 12% peroxidem a chtěla bych se zeptat, zda mohu ihned ten den obarvit vlasy na bordo. Děkuji za odpověd Vlasta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odbarvení a obarvení vlasů

3. Jednodenní půst před kolonoskopií

Den před procedurou už nemůžete jíst nic pevného. Můžete konzumovat pouze čiré (průhledné) tekutiny. Je důležité zůstat hydratovaný pitím spousty čirých tekutin, jako jsou sportovní nápoje, čiré šťávy z jablek a bílých hroznů a čirý normálně ochucený vývar. Limonády jsou v pořádku, stejně jako káva a čaj, ale bez smetany. Můžete si dát i ochucenou želatinu, ale držte se dál od všeho, co je červené, modré nebo fialové. Barviva mohou obarvit výstelku tlustého střeva a ztěžují pak lékaři vidění. Alkohol konzumovat můžete, ale vyhněte drinkům a koktejlům skrze které nevidíte, jako je mléko nebo pomerančový džus.

Čtyři hodiny před zákrokem už určitě nic nepijte ani nejezte. Pokud trpíte metabolickým onemocněním, jako je cukrovka, tak přesný čas, kdy přestat jíst, konzultujte se svým lékařem.

Zdroj: Jak se připravit na kolonoskopii

Historie melíru

Barvení vlasů je známé již z dob Egypta, kdy se používaly různé přírodní přelivy. Melír je technika barvení vlasů, kdy se barví jen některé prameny nebo partie vlasů (například konečky), aby se tak odlišily od původní barvy. Pokud se použije technika balení do fólie, je možné použít na melír více než jednu barvu (takzvaný americký melír) a dosáhnout například efektu tónování. Stejně tak je možné k odbarvení vlasů používat roztoky peroxidu.

Melír nepatří mezi zastaralé a opomíjené techniky, i když by se to tak někomu mohlo zdát. Melíry dostaly novou podobu a kolorování účesů je dnes velkým hitem. Módní melír je často nenápadný, pouze prosvětluje a barvou modeluje účes. Moderní melíry dokážou být i extravagantní. Nestačí jen část účesu zesvětlit nebo ztmavit. Takový melír však patří do rukou profesionálních koloristů, kteří vám ve vlasech vytvoří doslova umělecké dílo. Nebojte se tedy ani barev. Barevný melír je přesně to, kam vlasové účesy s melírem spějí. Barva je povolena, trendy jsou růžový, oranžový, žlutý, modrý, fialový či třeba zelený melír. Naprostým hitem je pak multibarevný melír.

Zdroj: Melír

Jak na barvení vlasů

  • Několik dnů před barvením se snažte nepoužívat kondicionéry a vlasové kúry. Ty totiž uzavírají povrch vlasu, barva do něj hůře proniká a výsledek barvení je mnohem méně intenzivní. Pokud máte vlasy zničené nebo vyšisované od sluníčka, barva může být naopak mnohem intenzivnější. Barvit vlasy se rovněž nedoporučuje dva týdny před nebo po trvalé ondulaci.
  • Barvení vlasů si naplánujte tak, abyste měla sama na sebe alespoň dvě hodiny času a klidu. Ideální je situace, kdy budete třeba sama doma, takže se do koupelny za vámi nebudou dobývat ostatní členové rodiny.
  • Vlasy před barvením permanentní barvou nemyjte, je třeba, aby na pokožce zůstal ochranný film. Ztrátou ochranného filmu by mohlo dojít k podráždění pokožky.
  • Pokožku kolem čela, uší a na krku namažte krémem (zejména pokud nanášíte tmavou barvu).
  • Připravte si celý obsah balení barvy, sklenici nebo misku k přípravě směsi, starý ručník k ochraně oblečení, hřeben nebo štětec na vlasy k nanášení barvy, hřeben s řídkými zuby, nůžky, hodinky nebo kuchyňský budík.
  • Před barvením si vždy udělejte test kožní snášenlivosti. Naneste malé množství barvicí směsi na kůži v loketní jamce a 45 minut počkejte. Pokud vaše kůže výrazně zrudne, raději na tuhle barvu zapomeňte.
  • Vlasy před barvením nemáčejte!
  • Pozorně si pročtěte návod a mějte ho po ruce po celou dobu barvení.
  • Navlečte si přiložené rukavice a do připravené misky nebo sklenice vytlačte obsah sáčků s vyvíjející emulzí a také všechen barvicí krém z tuby.
  • Směs dobře promíchejte.

Správný postup barvení

  • Při samotném procesu barvení určitě nespěchejte a snažte se postupovat velmi pečlivě. Zejména na delších vlasech se vyplatí barvou nešetřit, raději si pořiďte dvě krabičky, abyste měla barvicí směsi opravdu dostatek.
  • Barvicí směs začněte nanášet rovnoměrně pomocí nanášecího štětce, začněte od týla. Směs nanášejte asi 2 cm od vlasových kořínků.
  • Naneste barvicí směs rovnoměrně do vlasů a následně ji aplikujte také ke kořínkům vlasů.
  • Nechte směs působit po dobu, která je uvedena v návodu k použití, nejčastěji 30–45 minut.
  • Pokud chcete obarvit pouze odrosty u kořínků vlasů, zvolte odlišný postup. Barvicí směs se v takových případech nanáší pouze na odrostlé části. Směs pak opět nechte působit po dobu, která je uvedena v návodu k použití.
  • 10 minut před uplynutím doby působení barvicí směsi vlasy rozčešte rovnoměrně hřebenem s řídkými zuby.
  • Po uplynutí doby působení smývejte barvu tak dlouho, dokud nebude z vašich vlasů stékat čirá voda. Teprve potom je umyjte šamponem určeným speciálně pro barvené vlasy.
  • Používejte vlasovou péči určenou speciálně pro barvené vlasy. Barva pak zůstane déle intenzivní a lesklá jako po obarvení.
  • Aplikace barvy je snadná a doba působení relativně krátká. Také výsledný efekt je velmi přesvědčivý a vaše vlasy získají po použití kvalitní značkové barvy krásný sytý odstín a zářivý lesk.

Zdroj: Barvení vlasů

Zesvětlení vlasů šamponem

Samotný šampon, který dokáže zesvětlovat barvy, neexistuje. Existují přelivy, pěny nebo šampony, které žluté odlesky potlačují, avšak nedovedou sjednocovat odrosty či barevné odlišnosti ve vlasech (například melír). K zesvětlení vlasů anebo ke sjednocení barvy dojde pouze při chemickém procesu. Rovněž je velmi obtížné získat z černých vlasů skutečný blond nebo platinový odstín. V tomto případě se musí černý pigment nejdříve „stáhnout“ a až poté je možné aplikovat světlejší barvu. Proces zesvětlování je potřeba opakovat i několikrát za sebou, dokud se nedosáhne kýženého efektu. Výsledek pak ale záleží i na kvalitě vlasů. Pro zmírnění odrostů je vhodné aplikovat melír v barvě, která nejvíce odpovídá vlastním vlasům. Melír se postupně vymývá a rozdíly nejsou tak vidět. Přesto platí pravidlo, že chemicky ošetřené vlasy musí odrůst.

Trh samozřejmě nabízí celou řadu výrobků, jako například šampon na zesvětlení tmavých vlasů, zesvětlující šampon na tmavé vlasy, šampon na zesvětlení melíru, zesvětlující šampon Balea, ale všechny tyto „šampony“ vždy obsahují chemické látky pro úpravu barvy vlasů, které můžete vidět zde.

Zdroj: Vymývací lázeň na vlasy

Rady

Pro co nejdelší zachování barvy se doporučuje vlasy nemýt příliš často a při mytí dávat pozor na teplotu vody: čím je voda teplejší, tím více barva bledne. Používejte přípravky určené pro barvené vlasy, které nejen chrání barvu vlasů před vyblednutím, ale také o vlasy pečují a pomáhají napravit případné škody způsobené barvením. Jednoduchý recept pro dlouhotrvající zářivost barvy: vezměte si s sebou ke kadeřníkovi svůj šampon a nechte si do něj přidat trochu barvy. Tento trik skvěle funguje zejména v případě zrzavých vlasů.

Objem vlasů opticky zvětšuje jakýkoli světlejší odstín. Nechcete-li vlasy zesvětlovat, využijte jemný vícebarevný melír, účes bude na pohled bohatší.

Na barvené vlasy používejte stylingové přípravky s UV filtry, jež chrání vlasy před vyblednutím. Jako účinnou ochranu používejte také pokrývku hlavy (klobouk, šátek, čepici a podobně).

Vlasy vysušené po umytí pevně podržte, nasměrujte fén po směru růstu šupinek (tedy směrem od hlavy) a „přefoukněte‟ je proudem studeného vzduchu. Tak jim dodáte ten nejzářivější lesk, jakého lze dosáhnout.

Co se týče barvení vlasů před dovolenou, brunetky a zrzky mají dvě možnosti: pokud zoufale potřebujete obarvit před odjezdem, samozřejmě můžete, ale počítejte s tím, že vaše barva vybledne. Proto je lepší obarvit vlasy až po návratu z dovolené. Jestli budete opálená, nová barva vaše opálení ještě zvýrazní.

Blondýnkám se naopak doporučuje nechat si udělat melír či barvu přibližně jeden týden před odjezdem. Tím barva vlasů získá jasný a zářivý vzhled, působením sluníčka pak lehce zesvětlá a získá onen plážový nádech. Rozhodně na blížící se dovolenou upozorněte svého kadeřníka, neboť je dobré do vlasů přidat intenzivnější tóny.

Zdroj: Vlasy zničené barvením

Postup na melír doma

Pokud chcete, aby vaše vlasy působily jednotně a přirozeně, musíte si nejvíce dát záležet na volbě odstínu. Ten by měl být světlejší maximálně o dva až tři tóny než vaše původní barva, jinak působí nemoderně a příliš tvrdě.

Nažloutlé odstíny jsou bohužel dalším častým nešvarem. Žlutá barva působí nepřirozeně a lacině.

Druhy melírování:

Melír podle Jenn: Zesvětlovat od obličeje dál, to znamená, že by kolem tváře měl být melír nejhustší a pak by měl přecházet do ztracena. Účes tak získá na plasticitě, ubere roky a světlé pramínky kolem obličeje rozzáří vaši tvář.

Francouzský melír: Kombinujte tři tóny, dosáhnete tak maximálního výsledku. Odstíny musí maximálně ladit, tudíž se od sebe liší jen nepatrně. Navíc melír nezačíná hned u hlavy, tam ponecháte svou původní barvu, která je tmavší. Přirozené vrstvení pramínků, které vykují zpod vrchních vlasů, je zkrátka francouzsky šik.

Tmavší odrosty, horizontální melír: Vyzkoušejte nový trend. Základem jsou dva rozdílné tóny, místo toho, aby se spolu prolínaly vedle sebe různobarevné pramínky, vlasy se barví horizontálně. Tedy tak, že odrosty (až 10 cm) jsou tmavší a konečky přecházejí do světlé. U tohoto typu melíru si můžete dovolit i větší kontrast než tří tónů. Celkový dojem je mladistvý a svěží. Navíc vypadá zajímavě i v ohonu a dalších účesech.

V zimním období vedou béžové a pískové tóny, pro plavovlásky to jsou pak zlatavé a medové pramínky. Rozhodně se vyhněte načervenalým a nažloutlým odstínům.

Postup: Zakryjte si oblečení starým ručníkem, případně oblečte obnošené triko, které můžete zničit. Nastříhejte asi 10centimetrové čtverce alobalu. Vlasy rozčešte hřebenem a vytvořte pěšinku na obvyklém místě.

Barvu smíchejte podle návodu a můžete začít s melírováním. Obarvujte jen tenké pramínky štětečkem a poté balte vlasy do připraveného alobalu. V případě, že chcete mít melírovaný i ohon, sčešte vlasy do ohonu a barvu naneste i na pramínky ze stran.

Melír nechte působit dle návodu výrobce. Poté vlasy opláchněte, umyjte šampónem a ošetřete kondicionérem. Finálně upravte do požadovaného účesu pomocí fénu.

Zde můžete vidět, jak se provádí melír doma.

Zdroj: Melír


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP