Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

LECBA SUCHEHO LUZKA ZUBU

OBSAH

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Diskuze

V diskuzi SUCHÉ LŮŽKO PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edita.

Dobrý den, mám dotaz.Pred měsícem mi byl vytržený zub 6v pravo dole.Skoro dva roky mě ten zub bolel i přes umrtvovaci pastu.Zub jsem si nechala vytrhnout.A docházela jsem k zubaři na čištění suchého lůžka.a před týdnem mi zubařka vyndala drén ať se rána zatáhne, jenže to stále bolí.Myslite že by nebylo špatné udělat rentgen?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suché lůžko po vytržení zubu

Korunka a bolest zubů

S největší pravděpodobností se vždy jedná o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce by mělo dojit k endodontickému ošetření zubu (zaplnění kanálku).

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem AUTOLOGNÍ LÉČBA SY SUCHÉHO OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Karešová.

Dobrý den, chci se zeptat, zda je pro mě vhodná autologní léčba sy suchého oka. Jsem 2 roky po transplantaci kostní dřeně pro AML a bojím se, že se to bude zhoršovat.
Schimer OP 6, OL 3 mm, fluoresc OPL 0, beng.č. OPL 0
Děkuji za odpověď Jana Karešová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Autologní sérum na syndrom suchého oka by mohlo pomoci i ve vašem případě. Léčbu nedostanete hned, ale až po pečlivém vyšetření očním lékařem, takže můžete mít jistotu, že jste zvolila správně. U metody autologních sér se používá upravený biologický materiál pocházející z vaší krve. Tím jsou prakticky vyloučeny alergie nebo překrvení oka prorůstajícími cévami. Zeptejte se na možnost této léčby suchého oka svého očního lékaře. Když nebude k tomu ochotný, tak zkuste jiné oční ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Autologní léčba sy suchého oka

Léčba

Léčba takto poškozeného zubu je individuální podle rozsahu vydrolení a nálezu. V případě větší destrukce zubu následuje dostavba zubu vsazeným čepem, a to buď titanovým, nebo čepem ze skelných vláken, dále dostavba pahýlku pryskyřicí a celou rekonstrukci završuje korunka.

Zdroj: Drolení zubů

Rizikové faktory

Výživa obvykle nehraje roli při vzniku syndromu suchého oka, ale můžeme uvést jiné faktory, které zvyšují riziko vzniku syndromu suchého oka. Ohroženou skupinou jsou ženy a lidé ve věku nad 65 let. Některé léky na krevní tlak a nosní kapky mohou zvýšit riziko vzniku syndromu suchého oka. Také některé zdravotní potíže zvyšují pravděpodobnost vzniku syndromu suchého oka, například diabetes, onemocnění štítné žlázy a revmatoidní artritida.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHÝ BETON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlík.

cena suchého betonu na obrubníky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Zde naleznete aktuální ceny různých druhů suchých betonů: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdroj: diskuze Suchý beton

Příčiny syndromu suchého oka

Syndrom suchého oka má dvě hlavní příčiny. Tou první je porucha normální tvorby a toku slzného filmu a nedostatečné vyživování oční tkáně. Druhou příčinou je abnormální složení slzného filmu. Slzný film má tři vrstvy, první vrstva je na sliznici, druhá vrstva je vodová, třetí mastná. Pokud jsou tyto vrstvy v nevyváženém poměru, mohou se objevit příznaky syndromu suchého oka. Výživa nehraje žádnou roli v množství nebo kvalitě slz, které oči produkují.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VÍČKA KTERÁ SVĚDÍ A JSOU NATEKLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Petrakovičová.

Dobrý den,chtěla bych prosím poradit.Je to víc jak rok,co si nechávám prodlužovat řasy,teď se mi stalo,že mi pravé horní víčko nateklo,svědí,a je červené,je to dost nepříjemné a bolestivé..neustále ho pak šudlím prstem ať tolik nesvědí,ale je to pak ještě horší,moc děkuji za radu co s tím dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Mám každý den strašně nateklé pod víčka už nevím co mám dělat mám syndrom suchého oka slzí mi oči mám i mastičku kapky antibiotické od lékařky a nic nepomáhá tak prosím poradte Děkuji

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Nepohodlí

Povrch oka vyžaduje konstantní „mazání“, ale chronický syndrom suchého oka způsobuje na povrchu oka suché skvrny, což vede k nepohodlí a podráždění. U mnoha lidí trpících chronickým syndromem suchého oka může dojít k pálení na povrchu oka. Umělé slzy pomáhají zmírnit tyto příznaky, ale pokud se zlepšení nedostaví, měli byste kontaktovat očního lékaře, aby zjistil, jestli není zapotřebí indikovat jinou léčbu.

Zdroj: Chronické příznaky syndromu suchého oka

Poradna

V naší poradně s názvem L DOBRY DE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den po vytržení zubů mi tam paní zubarka nedala žádný tampon ale jen vložku a na tu vložku mi dala naky byli prášeka rekla mi. Že mám přijít až 17.8kdyby byl naky problém jinak že prý ta vlozka vipadne sama může vipadnou sama děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Počkejte až sama vypadne. Když ne, tak běžte na prohlídku 17.8. Nezanedbejte čištění zubů a to včetně místa po vytrženém zubu.

Zdroj: diskuze Dobry den

Zklidňující léčba

Základní problém s dlouhodobým syndromem suchého oka je zánět. V těchto případech je třeba, aby byla použita protizánětlivá léčba. Do proti zánětlivé léčby patří:

  • Steroidní oční kapky a masti
  • Ústní tetracykliny
  • Cyklosporinové oční kapky

Steroidní oční kapky a masti

Steroidy jsou účinnými protizánětlivými léky, které mohou být použity ve formě očních kapek nebo mastí jen v nejkrajnějším případě syndromu suchého oka. Steroidy mají vedlejší účinky, jako je zvýšení nitroočního tlaku, který byl objeven asi u 30% lidí, a způsobují také šedý zákal. Tato léčba by měla být použita, pouze pokud jste pod dohledem očního lékaře v oční klinice.

Ústní tetracykliny

Nízké dávky tetracyklinu mohou být použity jako protizánětlivé látky po minimální dobu 3 – 4 měsíců, někdy i mnohem déle. Nejběžněji užívaným lékem je Doxycyklin, ale může být někdy předepsány i Oxytetracyklin a Lymecyklin.

Cyklosporinové oční kapky

Cyklosporin je lék na potlačení imunity, který se používá při léčení syndromu suchého oka. Tyto kapky jsou k dispozici pouze na očních klinikách.

Zdroj: Léčba syndromu suchého oka

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ SVĚDĚNÍ NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaboko.

Pokud bych osobně nezažila, neuvěřila bych. Roky mám problémy se svěděním nosu, s kýcháním atd. a vše jsem připočítávala - tu změně počasí, tu klimatizaci v autě... až jednoho dne jsem svůj problém objevila. Léta si kvůli syndromu suchého oka kapu oční kapky a jednoho dopoledne po nakapání do očí se strhla asi 4 hodinová alergická reakce...Syndrom suchého oka mám stále, do očí si nekapu (značku kapek do očí jsem měnila, přesto reakce vždy stejné...) a od té doby zmizelo svědění nosu, kýchání atd...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Časté svědění nosu

Odstranění příznaků

Mnoho lidí s chronickým syndromem suchého oka trpí nadměrným vlhnutím oka. Tuto reakci vyvolává nedostatečná vlhkost v oku. Nadměrné vlhnutí však oku nepomáhá, nadprodukce slz totiž odstraňuje mazací film a zvyšuje problém syndromu suchého oka. Někteří lidé se syndromem suchého oka mají silnou vláknitou propustnost, která je způsobena špatným slzným filmem. Pomocí umělých slz, léků nebo chirurgického zákroku může dojít k rovnováze slz a zlepšení kvality slzení, neboť dojde ke zlepšení nadměrného zalévání a vláknitého vypouštění.

Zdroj: Chronické příznaky syndromu suchého oka

Diskuze

V diskuzi LÉČBA ZÁNĚTU KOŘENŮ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radim.

periodontitida - vždy jsem chodil s každým kazem k zubaři. Plomby však vypadávaly a tak se otvor v zubu zvětšoval, až bylo zubařem přistoupeno k pročištění zubních kanálků a jejich vyplnění cizí látkou. Cca 5 roků po zákroku bylo náhodou, bez jakékoliv bolesti, na rentgenu zjištěno, že v kořenech takto ošetřeného zubu je zánět. Navržena extrakce, do které se mi nechce, neboť mi připadá zbytečná, když nic nebolí. Jaké máte zkušenosti?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba zánětu kořenů zubů

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem ČMELÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Čmelín nemám, ale mám dotaz. Před 14 dny se u nás v Ostravě na zahradě objevil čmelák, který vypadá jak by byl celý posypaný pylem. Začali jsme mu říkat špindíra. Dnes se objevilo více těchto čmeláků. Nezdá se mi to normální. Fotka čmeláka mi nešla vložit . Děkuji za odpověď jedné zvědavé ženské.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

To, co vidíte na čmelákovi, zřejmě není pyl, ale piliny. Někde poblíž je kus suchého dřeva, ve kterém si čmeláci hloubí chodbičky, kde pak přezimují. Vykutaný materiál jim ulpívá na jejich tělech a díky tomu vypadají, jako by byli zaprášení.

Zdroj: diskuze Čmelák

Doporučení

Máte-li syndrom suchého oka, může vám lékař doporučit, abyste používali umělé slzy. Tyto oční kapky neobsahují léky a obvykle nezpůsobují žádné vedlejší účinky, takže jsou bezpečné a lze je používat několikrát denně. V mnoha případech umělé slzy poskytují pravidelnou úlevu od příznaků spojených se syndromem suchého oka. Pokud však tyto kapky nepomáhají, může vám lékař doporučit léky na zvýšení produkce slz, nebo vám může doporučit chirurgický zákrok.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Hájek.

Utrpěl jsem těžký úraz předních zubů při práci,od té ddoby mám problémy se záněty,kdy nestačí speciální výplachy a čištění zubů kartáčkem je velmi nepříjemné.Jít kzubaři mám obavy,že přijdu o větší část zubů a na inplantáty nemám peníze-pojišťovny to neplatí,co dál.Při jídle mám velké problémy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Léčba bolesti zubů

Způsob ošetření bolesti zubů závisí na vašem zubním lékaři. Rutinní a rychlá kontrola by měla ulevit od bolesti zubů. Když se dostavíte na pohotovostní oddělení, sloužící lékař vám samozřejmě předepíše léky, ale pokud budou problémy přetrvávat a objeví se nějaké komplikace, kontaktujte svého zubního lékaře. Rizikovým faktorem je v každém případě kouření, pokud máte problém s odvykáním, poraďte se svým lékařem, jaký postup by vám doporučil.

Zdroj: Bolest zubů

Domácí léčba zánětu zubu

Zánětu zubu zabráníte pravidelnými preventivními prohlídkami u zubního lékaře. Prevencí je také pravidelná a důkladná ústní hygiena. To znamená, že po vyčištění zubů zubním a mezizubním kartáčkem se doporučuje ústní dutinu propláchnout ústní vodou a dočistit zuby zubní nití. Zásadním předpokladem pro úspěšnou léčbu je včasná a přesná diagnostika. Domácí léčba se v tomto případě nedoporučuje! U domácí léčby – kromě nesnesitelné bolesti, která trvá, dokud nerv v zubu zcela neodumře – je rizikem šíření zánětu dál na kost a vznik smrtelně nebezpečného kolemčelistního zánětu, proto vždy zajděte k lékaři. Samotné ošetření zahrnuje otevření zubu a vyčištění kořenových kanálků. Zákrok probíhá vždy v lokální anestezii, tedy zcela bezbolestně. Následuje rekonstrukce zubu výplní nebo korunkou – záleží na rozsahu postižení.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poškozené nehtové lůžko

V nehtovém lůžku se tvoří nehet, který má stejnou funkci jako pokožka. K poranění nehtového lůžka dochází při práci nebo neopatrné manikúře při zastřihávání kůžičky. I přes všechna varování, že by se kůžička kolem nehtového lůžka neměla stříhat, většina z nás sáhne po nůžkách i s tím rizikem, že se můžeme zranit.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Zkoušky a testy na bolesti zubů

Anamnéza a fyzikální vyšetření vedou ke správné diagnóze bolavých zubů. Někdy už panoramatický rentgen zubů a čelisti zobrazí dané problémy. Pokud je příčinou něco jiného než problém s chrupem, může vás lékař poslat do nemocnice nebo k zubaři, aby provedl další kontrolu.

Zdroj: Bolest zubů

Příznaky

Někdy se stane, že rána po extrakci sice bolet přestane, ale s novou, daleko větší intenzitou se objeví znovu, zpravidla se tak stane až třetí den po provedené extrakci. Je to způsobeno tím, že krevní koláč v ráně se působením mikrobů přítomných v ústní dutině rozpustil a obnažila se kost zubního lůžka. Tento stav, který je spojen s šedým a páchnoucím povlakem zubního lůžka (někdy je lůžko prázdné a vidíme jenom obnaženou kost), se označuje jako suché lůžko. V případě této komplikace je třeba, aby pacient co nejdříve vyhledal lékařskou péči. Ostatně bolest provázející tuto komplikaci je tak intenzivní, že k tomu pacienta donutí.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Olejové slzy jako oční kapky

Oční kapky, které doplňují mastné slzy a snižují odpařování vody z povrchu oka jsou stále více populární. Tyto přípravky obsahují prvky guarové gumy nebo lipozomální spreje. Lipozomální spreje jsou léky, které nejsou na lékařský předpis. Tyto lipozomy se nastříkají na uzavřené okraje očních víček. Když oči otevřete, lipozomy se šíří po povrchu oka a vytvářejí nový mastný film. Jedná se o zvláště užitečný lék, pokud máte blefaritidu nebo trpíte odpařováním slz, které je způsobené syndromem suchého oka.

Zdroj: Léčba syndromu suchého oka


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP