Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

KDY ZABEROU ANTIBIOTIKA ZINNAT

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem! 24 hodin po dobrání Zinnatu už popíjet s mírou můžete.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinnat a slunce

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Co nejíst při užívání Zinnatu

Problémy způsobují některé citrusy a mléko. Během užívání antibiotik Zinnat se vyhněte konzumaci grapefruitu a pití grapefruitové šťávy. Nežádoucí je také strava obsahující mléčné výrobky, protože snižuje hladiny cefuroximu - hlavní účinné látky antibiotika Zinnat.

Zdroj: Zinnat a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Děkuji mnohokrát,
a je možné to mazat něčím, co není antibiotikum?
Nechci je užívat, ale když nebude zbytí...
Něco přírodního, nebo třeba višněvského balzám?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám bude účinkovat jen na folikulitidu. Na močové cesty zaberou ty brusinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Za jak dlouho zaberou antibiotika na zuby

Ve většině případů antibiotika zaberou do dvou až tří dnů. Antibiotika bohužel dost často způsobují různé nežádoucí účinky. Nejčastěji se jedná o gastrointestinální potíže a alergie.

Otok je dalším průvodním znakem v oblasti zubů. Otok dosahuje maximální velikosti obvykle 3. den po extrakci zubu. Důležité je, abyste si přes otok nahmatali hranu dolní čelisti a abyste neměli horečku. Pokud by se situace ani za 4 dny nelepšila, vyhledejte okamžitě lékaře. U běžných případů otok odezní sám za pomoci studených, ne ledových obkladů.

Zdroj: Jaká antibiotika na zánět zubu

Diskuze

V diskuzi CO NA TO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucinka.

Podle jsou nejlepší kapky allergodil allergodil.drmax.cz/

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Presne! Taky allergodil užívám a pohoda :) Kapky zaberou hned a na dlouho ;)

Zdroj: diskuze Alergie

Podmínky ukládání

Zinnat by měl být skladován na tmavém místě při teplotě do 30 °C. Uchovávejte jej mimo dosah dětí! Doba použitelnosti tablet je 3 roky, u granulí 2 roky. Připravená suspenze by měla být skladována v chladničce (při teplotě 2–8 °C) a může být používána po dobu 10 dnů.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBÝ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva koubova.

dobry den... asi 15 let kašel vždy se objevi když nastydnu chodim na plicní..předepsan relvar..prašek na vdechnuti....a 3 krat denně 2 vdechy ecosal...ted problem trva 3 tydny a žadny vysledek.... zaberou mě jen antobiotika jen když na plicich jsem čista antibiotika mě nedaji jsem zastance homeopatie....leky nestřidam dohromady...jen vystřidam po 4 dnech jiny medikament když nezabere... tak si řikam proč antibiotika hned zaberou a spreje nepomužou mamli vubec ecosal brat ..lečim se na štitnou žlazu beru letrox 100 vždy před sezonou beru prašky na alergii abych tomu předešla a vysledek žadny..byla jsem asi 4 na hadičce zda nemam reflux a to mi ten suchy dráždivy kašel nevyvolava reflux neprokazan i když jsem brala reflux,,omeprazol jsem z toho zoufala nic nepomaha mužete mi poradit jake dalši vyštřeni mam podstoupit aby lečba byla spravna...přijde mi že nemam problem na plicich ale při polykani my hleny uustanou nahoře svědit v krku mě začne okamžitě a to mi vyvolava ten kašel ...je mi 57 let skoro nepiji jsem odpurce kouřeni mužete mi prosim poradit nalez na plicich po rentgenu v pořadku děkuji moc za kladne vyřizeni z pozdravem eva koubova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva koubova.

prosim o odpověd děkuji

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Cena

Zinnat 125MG POR GRA SUS 50ML

  • Orientační prodejní cena je 142,34 Kč.
  • Orientační doplatek činí 99,71 Kč.

Zinnat 250MG TBL FLM 10

  • Orientační prodejní cena je 105,85 Kč.
  • Orientační doplatek činí 20,58 Kč.

Zinnat 500MG TBL FLM 10

  • Orientační prodejní cena je 182,65 Kč.
  • Orientační doplatek je 12,13 Kč.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Diskuze

V diskuzi VYHŘEZLÁ PLOTÝNKA CVIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Jandová.

Od listopadu jsem v PN. Rehabilitace ani léky nezabírají. Absolvovala jsem obstřiky pod CT a teď čekám, zda zaberou nebo ne. Jsem z toho již nervní, protože mám 4 roky do důchodu a nevím, co si počít.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Schreyerová.

Dobrý den, manžel má úplně stejný problém s páteří jako vy. Nyní byl na prvním obstriku pod CT. Kolikrát jste prosím byla na obstrikach a do kdy po obstriku to tak polevilo?. Děkuji.

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotýnka cviky

Zinnat – recenze

Dávka Zinnatu 2x 500 mg denně je zcela obvyklá. Naopak dávka 2x 250 mg denně postačuje jen u dětí a jedinců s podprůměrnou hmotností. Nemusíte se proto bát žádného poškození zdraví. Zinnat je celkově velmi dobře snášen a užívá se již od nejútlejšího věku. Po užívání antibiotik je vhodné užívat probiotika (mléčné výrobky, laktobacily, Hylak forte) k normalizaci střevní flóry. K ochraně jater je vhodné omezit alkohol, těžká jídla, můžete užívat hepatoprotektiva (silymarin, Essenziale, Lipovitan). Riziko předávkování není žádné, Zinnat je prakticky netoxický.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Furolin mě úžasně pomohl, užívám jej od 25.7. podle návodu, druhý a 100% třetí
den mě již problémy ustaly, zatím si jej ještě večer a zítra vezmu a můj dotaz
je jen jestli po přejítí zdravotních problémů jej mám ještě nějakou a jakou
dobu brát ,aby se vše nevrátilo. Jsem senior a jinak nemám žádné ledvinové
ani jiné problémy kromě léku na štítn.žlázu a locren na trochu vyšší tlak.
Jinak jsem pod stálou lék.kontrolou na tyto léky. Je mi 79 let
Děkuji za sdělení. H.G.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je třeba vždy dobrat všechny. Pokračujte v užívání, i po odeznění obtíží až do poslední tabletky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Furolin

Zinnat a slunce

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem, u některých nelze jíst citrusové plody, jiné zapíjet mlékem, další mohou být fototoxické, proto je nutné se během jejich užívání vyhýbat slunci. Důležité je důkladně si přečíst příbalový leták.

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTIVÉ NARTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Již několik let se potýká s bolestí nártů není dne kdy by mi nebolely-v klidu v noci přes den kdykoliv,resim to léky od bolesti aulin,voltaren,nimesil které zaberou na tři Hodky -lecim se s artrozou na ortopedii,revmatologii ,užívám dva roky trexan 5mg jednou tydne-narty nemám oteklé,mam je vysoké,ale bolestivé,prosim o radu jak se zbavit bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omezte chůzi a jezděte na kole. Do bot si pořiďte ortopedické vložky a domluvte si prohlídku u ortopéda. Nechoďte vůbec nikdy naboso, ale vždy použijte boty s vloženou ortopedickou vložkou a nebo noste vytvarovanou zdravotní obuv v případě domacího použití. Často si masírujte plosky nohou hřejivou emulzí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na neurologické bolesti zad

Zinnat a slunce

Každý člověk bude reagovat při tomto antibiotiku na slunce jinak. Jinak se bude chovat pokožka člověka se světlým fototypem a jinak lidí s tmavší pletí. Obecně platí, že při užívání antibiotika Zinnat může vystavení se slunečnímu záření, a to i na krátkou dobu, způsobit vážné spálení, kožní vyrážku, zarudnutí, svědění nebo změnu barvy. Když začnete tento lék používat: Vyhýbejte se přímému slunečnímu záření, zejména mezi 10:00 a 15:00, pokud je to možné. Noste ochranný oděv, včetně klobouku a slunečních brýlí.

Zdroj: Zinnat a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA KLACID 500 A HELICID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Dobrý den, mohu užívat současně antibiotika klacid 500 a Helicid? Oba druhy léků mám brát po 12 hodinách. A ještě jedna otázka. Co tyto antibiotika a komplexní multivitamín? Konkrétně užívám vitamíny reflex nexgen. Má být mezi užíváním nějaký časový interval? Předem Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě jste řekl svému lékaři, že užíváte Helicid, takže mohl zvážit rizika společného užívání. Tato kombinace léků klaritromycin a omeprazol může znamenat mírné riziko vzniku nežádoucích účinků, ale zatím nejsou k dispozici bližší informace o této interakci, protože je ze zdravotního hlediska bezvýznamná. Takže oba léky užívejte podle předepsaného dávkování. Co se týče multivitamínu, tak není třeba žádný odstup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Klacid 500 a Helicid

Kdy zaberou třídenní antibiotika

Azithromycin je antibiotikum stabilní vůči kyselinám, takže jej lze užívat perorálně bez potřeby ochrany před žaludečními kyselinami. Snadno se vstřebává, ale absorpce je větší na prázdný žaludek. Čas do dosažení maximální koncentrace u dospělých je 2,1 až 3,2 hodiny po spolknutí tablety. Vzhledem ke své vysoké koncentraci ve fagocytech je Azithromycin rychle transportován do místa infekce.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Diskuze

V diskuzi ZA JAK DLOUHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Za jak dlouho začnou antibiotika působit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den chci se optat měla jsem třídenní antibiotika somamed dobrala jsem tak jak jsem měla ten třetí den se mi ulevilo ale čtvrtý a paty den mi je zase mizerne....chci se zeptat zda už antibiotika co jsem dobrala nepůsobí ?nechci do sebe cpát hned další...dekuji

Zdroj: diskuze Za jak dlouho

Kontraindikace

Přípravek Zinnat je kontraindikován při přecitlivělosti na cefuroxim na jakýkoliv přípravek cefalosporinové skupiny nebo na jakoukoli pomocnou složku.

Co se týče použití přípravku Zinnat v pediatrii, tedy jako suspenze, lék není předepisován novorozencům do 3 měsíců, v tabletách pak až do 3 let.

Navíc je ve formě suspenze léčivo kontraindikováno s fenylketonurií.

Tablety nesmí být rozbité a přerušené, takže v této dávkové formě není přípravek Zinnat předepisován pacientům, kteří mají potíže s polykáním, včetně malých dětí, které nemohou spolknout celou tabletu.

Zvláštní pozorování během léčby antibiotiky je nezbytné pro:

  • těhotné ženy;
  • jedince s onemocněními zažívacího traktu;
  • pacienty s poruchou funkce ledvin;
  • kojící ženy;
  • lidi s anamnézou na podezření vzniku alergické reakce na beta-laktamová antibiotika.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Seznam antibiotik předepisovaných na angínu:

Ospen 1000

Xorimax 500

Fromilid 500

Penbene

Klacid 250

Ospamox

Augmentin

Azitrox 500

Zinnat

Torimax

Cefzil

Xorimax

azitromycin

Zdroj: Antibiotika

Třídenní antibiotika

Tlak na co nejrychlejší vyléčení je vysoký, a tak se zkracuje i délka léčby antibiotiky. Rozhodnutí o vhodnosti podání třídenních antibiotik je vždy na lékaři po zvážení individuálního stavu pacienta. Mezi třídenní antibiotika patří Sumamed, Azitromycin. Antibiotikum Zinnat patří mezi pětidenní antibiotika.

Léčivé formy produktu Zinnat:

  • filmem obalené tablety 125 a 250 mg (5 nebo 10 ks v blistrech, 1 nebo 2 blistry v balení);
  • granule, ze kterých je připravena suspenze pro požití 125 mg/5 ml (1,25 g v lahvích s dávkovací lžící nebo odměrkou).
  • Přípravek Zinnat se používá k léčbě infekčních a zánětlivých onemocnění způsobených mikroorganismy citlivými na cefuroxim, a to:
  • onemocnění horních cest dýchacích a orgánů ENT, včetně faryngitidy, zánětu středního ucha, tonzilitidy a sinusitidy;
  • infekce dolních cest dýchacích, jako je pneumonie, akutní bakteriální bronchitida a chronická bronchitida v akutní fázi;
  • nemoci močových cest – pyelonefritida, uretritida, cystitida;
  • infekce genitálií – cervicitis, kapavka, akutní nekomplikovaná gonoreální uretritida;
  • počáteční stadium lymské boreliózy;
  • nemoci měkkých tkání a kůže – pyoderma, impetigo, furunkulóza.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Antibiotika na 5 dní

Tlak na vyléčení je vysoký, a tak se zkracuje i délka léčby antibiotiky. Mezi antibiotika na 5 dní patří: AXETINE, CEFUROXIM KABI, CEFUROXIM PLIVA, CEFUROXIM TEVA, MEDOXIN, XORIMAX, ZINACEF, ZINNAT.

Zinnat 500 mg

Zinnat je antibiotikum ze skupiny cefalosporinů 2. generace a jeho účinnou látkou je sloučenina cefuroxim. Cefuroxim narušuje schopnost bakteriálních buněk vytvářet buněčnou stěnu, která je chrání před okolím, a tím je přímo zabíjí.

Využití: Zinnat lze předepsat na streptokokové infekce dýchacích cest včetně angíny, zánětu dutin a zánětu středního ucha. Další možností využití jsou infekce močových cest včetně zánětů ledvin.

Podávání: Záleží na rozhodnutí předepisujícího lékaře, běžná dávka u dospělého člověka je jedna tableta o síle 250 nebo 500 miligramů podávaná každých 12 hodin. Kromě tablet existuje lék i v podobě prášku k přípravě suspenze (která se pije).

Nevýhody: U cefalosporinů vznikají nežádoucí účinky, jako jsou bolesti hlavy, nechutenství a trávicí obtíže. Dalším nežádoucím efektem jsou alergie. Je nutné být opatrný s předepisováním cefalosporinových antibiotik pacientům alergickým na penicilin – jsou zde totiž časté zkřížené alergické reakce.

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Nežádoucí účinky

Časté nežádoucí účinky pozorované při užívání přípravku Zinnat:

  • superinfekce s houbami rodu Candida;
  • eosinofilie;
  • bolest hlavy, závratě;
  • nevolnost, průjem, bolesti břicha;
  • přechodné zvýšení hladiny jaterních enzymů ACT, ALT, LDH.
Ve vzácných případech je možné:
  • falešně pozitivní Coombsova reakce;
  • trombocytopenie, leukopenie;
  • kožní vyrážky, svědění, kopřivka;
  • zvracení;
  • pseudomembranózní kolitida.
V ojedinělých případech:
  • hemolytická anémie;
  • lékařská horečka;
  • anafylaxe;
  • sérová nemoc;
  • hepatitida;
  • žloutenka (většinou cholestatická);
  • toxická epidermální nekrolýza;
  • Erythema multiforme;
  • Stevens-Johnsonův syndrom.

Předávkování cefuroximem může způsobit zvýšenou excitabilitu mozku, včetně vývoje záchvatů. Sérová koncentrace antibiotika může být snížena peritoneální dialýzou nebo hemodialýzou. Další léčba je symptomatická.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

CEFALOSPORINY II. GENERACE

Účinná antibiotická látka: CEFPROZIL

Obchodní název antibiotik: Cefzil

Indikace antibiotik: Používá se na infekci dýchacích a močových cest a na infekci kůže.

Dávkování antibiotik: perorálně 250 – 500 mg za 12 - 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: CEFUROXIM

Obchodní název antibiotik: Axatine, Cefuroxim, Medoxin, Ricefan, Xorimax, Zinacef, Zinnat

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu respiračních infekcí, homofilové infekce a kapavku.

Dávkování antibiotik: Axatine + Cefuroxim: nitrožilně 1,5 gramu za 8 hodin pro dospělou osobu, nebo perorálně 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Medoxin + Ricefan + Xorimax + Zinnat: perorálně 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Zinacef: nitrožilně 1,5 g za 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také CEFAKLOR (obchodní název antibiotika Vercef), CEFAMANDOL (obchodní název antibiotika Mandol) a CEFOXITIN. Tyto látky se využívají k léčbě způsobené stafylokoky, homofilové infekce, kapavku a chirurgickou profylaxi. Obvykle se používají, až když jiná antibiotika nezaberou. Nežádoucími účinky u těchto látek jsou alergické reakce, nevolnosti a průjmy.

Zdroj: Seznam antibiotik


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP