Po vytvoření bílé plomby vás vždy bude zubař informovat, za jak dlouho od ošetření smíte jíst. U většiny bílých plomb se smí jíst téměř okamžitě. Pozor byste si ale měli dávat na barevné potraviny.
Ve svém příspěvku CENA BÍLÁ PLOMBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ach ach.
Ach, ach tvrzení cituji: "O amalgámové výplni se říkalo, že je toxická a nebezpečná i pro dítě a kojící matky. Hypotéza se vědecky nepotvrdila"
Je velmi problematické, doporučuji lépe zkoumat zahraniční literaturu.
V 70 letech 20stol byly v Německu pitvány mrtvé plody tyto obsahovaly rtuť.
Ani placenta nestaví dostatečnou bariéru !!!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.
Ať je to rtuť v amalgámu, nebo bisfenol-a v bílé plombě. Vždy záleží na tom, kdo tu hmotu vytváří a kolik má rozumu. Pokud nějaký lempl v ordinací míchá amalgám ručně, tak by měl vždy přesně odvažovat poměry látek které spolu míchá, protože jde právě o to jak kvalitní směs vytváří, a jak pevná bude, čím horší poměr mezi rtutí a dalšími látkami, tím nekvalitnější plomba a zde bych opravdu měl obavy, neboť je vysoká pravděpodobnost že se z plomby bude rtuť či bisfenol u pryskyřice, uvolňovat.. Ale kvalitně připravená plomba, je naprosto mizivým rizikem pro zdraví. Protože taková kvalitní volba, ano je vyrobena a obsahuje rtuť, ale v tak silné vazbě s další látkou, že se uvolňuje v naprosto bezpečném téměř nulovém množství. Více bych se zaměřil, na vše mrtvé v ústech, tedy umrtvené. To je větší hrozba pro zdraví.
Otázka, kdy můžujíst po plombě, je opravdu důležitá, protože nedodržení stanovené doby může vést k nevratnému poškození výplně a nutnosti jejího předělání. To se týká především tmavých výplní z amalgámu.
Tmavá plomba
U amalgámové výplně se nesmí nic kousat po dobu minimálně 2 hodin od jejího dokončení.
Bílá plomba
U fotokompozitní bílé plomby se může kousat ihned po jejím dokončení.
V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef schurger.
co pri nem nesmim jist
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst co chcete. Jen u některých potravin musíte dávat pozor na množství. Jde především o zelenou zeleninu, jako je například zelí, kapusta, okurky, zelený hrách, chřest, jarní cibulka, brokolice. Vše, co je zelené a vyrostlo to, tak toho by se mělo jíst jen trochu. Všechno ostatní můžete jíst dle libosti.
Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.
V naší poradně s názvem WARFARIN CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.
Dobrý den, užívám warfarin a chci se zeptat, zda mohu jíst okurky (čerstvé, sterizilované, kvašáky)
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud jste na Warfarinu, tak byste měla udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni. Vitamín K je hlavně v zelených věcech. Ani okurka není vyjímkou. Obsah vitamínu K v okurkách není moc velký, takže když dostanete chuť na okurku, tak si ji s klidem dejte, ale v ten den už nejezte tolik zelených vecí, jako obvykle. Jedné okurce se vyrovná třeba jeden klas kukuřice, jedna velká hruška nebo menší brokolice.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .
Společné užívání warfarinu a pangaminu je možné jen pod dohledem lékaře. Některé vitamíny řady B (B6 a B8) zvyšují účinky Warfarinu a může pak docházet ke krvácení.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Fojtik jaroslav.
DOBRY DEN . UŽIVAM WALFARIN . LEKAŘ MI ŘEKL ŽE NESMIM JIST ŽADNOU ZELENINU ANI OVOCE . MAM DOTAZ ZDA MUŽU CIBULI A ČESNEK . A POKUD MOŽNO PROSIM ZDĚLTE KTERE POTRAVINY OBSAHUJI VITAMIN K. TAK NEVIM CO MUŽU JIST A CO NE. DĚKUJI FOJTIK
Mléko a mléčné výrobky lze jíst podle libosti, ovšem kromě jogurtů, ty konzumujte pouze omezeně, neboť obsahují bakterie podporující tvorbu vitaminu K. Bez omezení lze jíst vaječné bílky, u žloutků se doporučuje maximálně jeden denně. Z tuků je optimální hlavně řepkový a slunečnicový olej, vzhledem k dosti vysokému obsahu vitaminu K je nutné omezovat olivový a sójový olej. Dieta při léčbě Warfarinem omezuje i některé druhy ovoce, a to mango, kiwi, ostružiny, sušené švestky a maliny.
Z masa je povoleno vepřové a rybí podle zásad správné výživy, u vepřového tedy jedině libové. U drůbeže, hovězího a telecího se doporučuje menší příjem, protože mají poměrně vysoký obsah vitaminu K. Nepovoluje se konzumace jater či jiných vnitřností.
Warfarinová dieta nemá s hubnutím nic společného, je určena výhradně pro pacienty užívající tento lék na úpravu krevní srážlivosti. Dnes už lékaři netrvají na přísném omezení nebo úplném vynechání určitých potravin. Mnohem důležitější jsou stabilní hodnoty vitaminu K, bez výkyvů. Doporučuje se proto především vyvážená strava založená na pestrém jídelníčku.
V naší poradně s názvem WARFARIN A TĚSTOVINY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Můžu jíst těstoviny? A luštěniny třeba čočku půl skleničky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Těstoviny, jako všechny výrobky z pšeničné mouky, obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez obav do syta.
200 gramů uvařené čočky obsahuje jen 3,4 mikrogramu vitamínu K proto není třeba tuto potravinu moc hlídat.
Fazole jsou na tom trochu hůře. 200 gramů vařených žlutých fazolí obsahuje 20 mikrogramů vitamínu K a je třeba s nimi počítat pro udržení nezbytné dávky vitamínu K.
Hrách uvařený 200 gramů obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K.
Bylinné čaje se doporučují v malém množství – 1 šálek denně. Zelený čaj je nevhodný, ovšem černý čaj nebo ovocné čaje si můžete dopřát bez omezení. Z alkoholu se denně povoluje půllitr piva, dvě deci vína nebo štamprle destilátu. Ovšem pozor, větší množství alkoholu než uvedené výrazně zvyšuje riziko krvácení.
V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.
Dobrý den, užívám warfarin (5 mg)a chci se zeptat, zda můžu jíst rajčata a pokud ano v jakém množství denně? Mohu také jíst kapustu?
Děkuji
Iveta Mikendová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je dobře, že se na to ptáte. Rajčata jsou ve spojení s Warfarinem relativně bezpečná a můžete jich sníst kolik chcete. S kapustou je to horší. Kapusta je zelená rostlina, která obsahuje vitamín K. Hlávková kapusta, která je vidět na těchto fotografiích https://www.google.cz/image… má jen vyšší obsah vitamínu K a je možné ji občas v MALÉM množství zařadit do jídelníčku. Nebezpečí hrozí u kadeřávku https://www.google.cz/image… ten má opravdu vysoké množství vitamínu K a pokud užíváte Warfarin, tak byste rozhodně neměla kadeřávek vůbec konzumovat. Mezi další podobné druhy, které je třeba hlídat patří: růžičková kapusta, brokolice, vařený i čerstvý špenát, vařené zelí, čerstvá brokolice, chřest, okurka a zelená jablka. Když si něco z těchto věcí dáte, tak v ten den musíte omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.
U kojenců a batolat bílé skvrny tohoto původu nebývají. Pokud se skvrny u malého dítěte objeví, můžete tento problém konzultovat s lékařem. Většinou nemusí jít o nic závažného, o žádnou nemoc. Od toho jsou preventivní prohlídky, abyste lékaře upozornili.
Bílé fleky na obličeji mohou mít mnoho příčin, viz níže.
Příčiny
Příčinou vzniku bílých fleků v obličeji může být onemocnění štítné žlázy. Pokud se objevují tečky s vyblednutím o velikosti 1–2 mm a pokud se vyskytují na hrudníku a objevily se na opálené kůži, může jít o světlou variantu výsevu mykotické infekce.
Riziko vzniku dny je větší u těch, kteří pravidelně konzumují pivo, než u lidí, kteří pijí ekvivalentní množství alkoholu ve formě lihovin či vína. Dna byla dvaapůlkrát častější u mužů, kteří pijí dvě lahve piva denně, zatímco dvě sklenky vína denně nebyly spojeny se zvýšeným rizikem vzniku dny.
Ojedinělé skvrny barvy bílé kávy, takzvané café-au-lait spots, má spousta dětí i dospělých.
Příčiny
Vyskytují-li se bílé skvrny v počtu více než 6 a pokud jsou větší než 0,5 mm (před pubertou) nebo větší než 1,5 cm (po pubertě), mohou být způsobeny neurofibromatózou 1. typu (Recklinghausenova choroba).
Ať je to rtuť v amalgámu, nebo bisfenol-a v bílé plombě. Vždy záleží na tom, kdo tu hmotu vytváří a kolik má rozumu. Pokud nějaký lempl v ordinací míchá amalgám ručně, tak by měl vždy přesně odvažovat poměry látek které spolu míchá, protože jde právě o to jak kvalitní směs vytváří, a jak pevná bude, čím horší poměr mezi rtutí a dalšími látkami, tím nekvalitnější plomba a zde bych opravdu měl obavy, neboť je vysoká pravděpodobnost že se z plomby bude rtuť či bisfenol u pryskyřice, uvolňovat.. Ale kvalitně připravená plomba, je naprosto mizivým rizikem pro zdraví. Protože taková kvalitní volba, ano je vyrobena a obsahuje rtuť, ale v tak silné vazbě s další látkou, že se uvolňuje v naprosto bezpečném téměř nulovém množství. Více bych se zaměřil, na vše mrtvé v ústech, tedy umrtvené. To je větší hrozba pro zdraví.
DOBRY DEN . UŽIVAM WALFARIN . LEKAŘ MI ŘEKL ŽE NESMIM JIST ŽADNOU ZELENINU ANI OVOCE . MAM DOTAZ ZDA MUŽU CIBULI A ČESNEK . A POKUD MOŽNO PROSIM ZDĚLTE KTERE POTRAVINY OBSAHUJI VITAMIN K. TAK NEVIM CO MUŽU JIST A CO NE. DĚKUJI FOJTIK
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst co chcete. Jen u některých potravin musíte dávat pozor na množství. Jde především o zelenou zeleninu, jako je například zelí, kapusta, okurky, zelený hrách, chřest, jarní cibulka, brokolice. Vše, co je zelené a vyrostlo to, tak toho by se mělo jíst jen trochu. Všechno ostatní můžete jíst dle libosti.