Ingredience: 2,25 l vody nebo vývaru, 450 g brambor, 5 g tuku, 5 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1 větší cibule, mletá paprika, mletý pepř, kmín, sůl
Postup: V hrnci zpěníme dozlatova cibulku, přidáme na kousky nakrájené brambory, zaprášíme hladkou moukou a paprikou, vše podlijeme trochou vody, nebo lépe vývarem, osolíme, opepříme a za občasného míchání ještě dusíme do změknutí brambor. Před dokončením varu přidáme ještě utřený česnek se solí a posypeme majoránkou. Můžeme podávat s bylinkovými krutony.
Tip: V létě lze přidat při vaření ještě 2 pokrájená rajčata a drobně nakrájenou papriku.
Výše bylo představeno několik variací na zaručeně nejlepší gulášovou polévku jako od babičky. A jaké originální recepty máte vy? Pochlubte se!
Ingredience: 2 plátky másla, 1 střední cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 špetka pepře, sůl, 1 kostka hovězího bujónu, 3 nožičky párků, 2 střední brambory, 1 lžíce hladké mouky, 100 g slaniny, 50 ml mléka, 100 g slaniny
Postup: Na másle osmažíme najemno nakrájenou cibulku, přidáme špetku pepře a mletou papriku. Zasypeme moukou a připravíme jíšku. Zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme bujón a vaříme. Brambory nakrájíme na kostičky, přidáme do polévky a osolíme. Uvaříme do poloměkka. Na pánvi osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a párek, poté obojí vybereme z tuku a přidáme do polévky. Přilijeme mléko, promícháme a případně dosolíme. Podáváme s pečivem jako svačinovou pochoutku.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.
Slyšela jsem, že kuřecí maso při dně není vhodné, a pak také že nevhodná je brokolice. Je tedy vhodná brokolicová polévka z vašeho jídelníčku?
díky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Brokolice obsahuje přibližně 70 miligramů purinů na 100 gramů. Díky tomu se brokolice řadí do skupiny potravin s nízkým obsahem purinů – potraviny s velmi vysokým obsahem purinů mají více než 300 mg na 100 g. To znamená, že brokolice je dobrou volbou pro lidi s dnou.
Maso je obecně problém při dně. Nejhorší je maso červené. Kuřecí je druh masa s nejnižším množství purinů a proto je možné si dopřát jednu porci kuřecího jednou za dva dny.
Tradiční česká kuchyně se zase vrací na výsluní. Opravdu dobrá gulášovápolévka je umění. Gulášovápolévka je tradiční druh uherské polévky, která obsahuje rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Typická je její červená barva, výrazná chuť a vysoká hustota. Připravuje se buď i se všemi ingrediencemi, anebo se dá zakoupit v podobě předpřipraveného instantního obsahu, který se nasype do vroucí vody.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.
Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.
Ingredience: 300 g hlívy ústřičné, 300 g brambor typu B, 1 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, špetka soli, špetka pepře, kmín, tymián, sladká paprika
Postup: Na trošce řepkového oleje orestujte nasekanou cibulku. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a na plátky nakrájenou hlívu ústřičnou. Duste přibližně 5 minut. Zasypte sladkou paprikou, přidejte tymián a kmín. Podlijte 1,5 l vody, nebo zeleninovým vývarem. Vařte doměkka, tedy 20 minut. Polévku dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
Tip: Ke konci můžete přidat ještě nastrouhanou bramboru, která polévku přirozeně dohustí, a několik stroužků rozmačkaného česneku, můžete přisypat i majoránku. Jakmile jsou brambory měkké, polévka je hotová. Případně ji ještě dosolte či dochuťte vegetou bez glutamátu. Gulášovou polévku s hlívou ústřičnou můžete podávat s chlebem nebo pečivem podle chuti.
Tradiční gulášovápolévka obsahuje maso, cibuli a vařené brambory. Má charakteristickou červenou barvu, kterou docílíme mletou paprikou. Polévka má výraznou chuť a měla by být dostatečně hustá.
Ve svém příspěvku RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.
Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.
Dobrý den, já vařím buřtguláš podle své maminky i babičky a smetanu tam nikdy nedávaly. Ale každý má přece své zvyky, své chutě, nikde není dáno, že dané jídlo musí být přesně takhle. Tak proč se kvůli tomu hádat?
Ingredience: 1/2 kg brambor, 50 g tuku, 1 malá cibule, 50 g hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, mletá sladká paprika, chilli paprička, mletý pepř, kmín, česnek, sůl, majoránka, petrželová nať
Postup: V osolené vodě uvaříme brambory nakrájené na kostičky. Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli a mouku (připravíme růžovou jíšku), vmícháme mletou papriku (případně i jemně nasekanou chilli papričku) a zalijeme chladným vývarem. Dobře rozšleháme. Přidáme pepř a kmín a polévku provaříme. Vložíme vařené brambory a znovu přivedeme k varu. Na závěr dochutíme drcenou majoránkou, petrželovou natí a česnekem utřeným se solí. Báječně chutná s domácím žitným kmínovým chlebem.
Tip: Pokud máte mezi strávníky masožravce, opečte jim k polévce na kostičky nakrájený měkký salám nebo párek. Porci uzeniny vložte do talíře a přelévejte polévkou.
Ingredience: 500 g předního hovězího masa, 100 g sádla, 200 g cibule, 5 stroužků česneku, 1 lžíce kmínu, 3 vrchovaté lžíce sladké papriky, 80 g hladké mouky, 1,5 l hovězího vývaru nebo vody, 700 g brambor typu B, mletý pepř, majoránka, sůl
Postup: Maso nakrájíme na malé kostičky (cca 1,5 x 1,5 cm), osolíme a opepříme. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatohnědé barvy, přidáme kmín a maso, opečeme, přidáme nasekaný česnek (4 stroužky, jeden si ponecháme na konečné dochucení), osmahneme, zasypeme paprikou, znovu krátce osmahneme, zasypeme moukou, opět krátce osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou, lehce osolíme, přivedeme k varu a vaříme, dokud není maso měkké. Poté přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a vaříme je doměkka, na závěr polévku dochutíme utřeným česnekem se solí a majoránkou. Tato poctivá domácí gulášovka s krajícem chleba nahradí i hlavní jídlo.
Ingredience: 3 brambory, 1 cibule, 1 polévková lžíce gulášového koření, 1 kávová lžička majoránky, 300 g mletého masa (mix), 1 polévková lžíce bezlepkové mouky, 2 lžíce oleje, 1 kávová lžička sladké mleté papriky, cca 2 g soli, 2 l vývaru nebo vody, 2 stroužky česneku
Postup: Česnek utřeme, brambory oloupeme a rozkrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli posekáme nadrobno. Nasekanou cibuli orestujeme s mletým masem na oleji v polévkovém hrnci, po přidání gulášového koření a mleté papriky ještě několikrát nad ohněm promícháme. Ve dvou lžících vody rozmícháme lžíci bezlepkové mouky, rozmíchanou mouku vmícháme do masové směsi. Poté do hrnce vsypeme nakrájené brambory, zalijeme asi dvěma litry vody nebo vývarem a po promíchání vaříme, dokud brambory nezměknou. Nakonec polévku ochutíme solí, utřeným česnekem, majoránkou a ještě chvíli povaříme. Polévku podáváme teplou ihned po uvaření.
V naší poradně s názvem PROSÍM O RECEPT NA VYSYCHÁNÍ KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Sláma .
Dobrý den,otec Pleskač říkal v rádiu recept na vysychání kloubů.Chtěl bych poprosit o recept.Moc děkuji za recept.Sláma Stanislav
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Recept proti vysychání kloubních pouzder podle Otce Pleskače: V potravinách si kupte želatinu, kterou si večer připravte v množství dvě lžičky rozmíchat do vody a ráno to vypijte. Takto postupujte každý den po dobu jednoho měsíce. Tady je záznam z rádia, kde o tom Otec Pleskač hovoří (48. minuta): http://prehravac.rozhlas.cz…
Postup: Maso očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli dozlatova. Jakmile má pěknou barvu, přidáme maso a osmažíme. Ochutíme kmínem a vše zasypeme červenou paprikou, sladkou i pálivou. Maso jen lehce orestujeme a ihned ho podlijeme vývarem. Maso vaříme doměkka, asi hodinu. Polévku ochutíme solí a majoránkou. Ve druhém hrnci si připravíme jíšku. Máslo rozpustíme, zaprášíme moukou a zamícháme. Jíšku jen lehce opražíme, aby nebyla hořká, poté ji velmi opatrně vmícháme do polévky a mícháme, aby se rozpustila a dobře spojila. Polévku vaříme do zhoustnutí. Přidáme lisovaný česnek, podle chuti ještě osolíme a opepříme. Hotovou polévku podáváme s chlebem, ozdobíme nakrájenou bílou paprikou a chilli papričkou. Polévka je díky ingrediencím velmi pikantní.
Ve svém příspěvku BYLINNÁ MAST Z LEVANDULE RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lennanov.
Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? http://www.oveckarna.cz/byl…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 40 g sádla, 40 g cibule, troška hladké mouky, mletá sladká paprika, vývar, mletý pepř, 100 ml mléka, 100 g frankfurtských párků, petrželová nať
Postup: Na sádle dozlatova osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a taky ji krátce osmahneme. Ke konci posypeme paprikou, aby se polévka hezky zabarvila. Za stálého míchání zředíme vývarem (nebo vodou s masoxem), povaříme a dochutíme pepřem a solí. Přidáme mléko, párky nakrájené na kolečka a ještě krátce povaříme. Můžeme přidat i krájenou petrželovou nať. Podáváme s rohlíkem.
Toto je základní recept, samozřejmě že si každý může vytvořit svůj originální recept nebo používat rodinný originální recept (normy) podle vlastní chuti.
Postup: Květák očistíme, zbavíme listů a nakrájíme na malé růžičky. V hrnci rozpustíme máslo a zaprášíme ho moukou. Důkladně promícháme, aby vznikla hladká jíška. Přilijeme trochu vývaru, promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nevznikly hrudky. Do polévky dáme květák, zalijeme ho zbytkem vývaru a vaříme tak dlouho, dokud nebude měkký. Polévku ochutíme muškátovým oříškem, kmínem, nadrobno nakrájeným rozmarýnem, solí a pepřem. Jakmile je květák měkký, polévku rozmixujeme. Do polévky nalijeme smetanu a ještě krátce povaříme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky a opražíme je nasucho na pánvi. Hotovou polévku podáváme s kostičkami toastu.
Tip: Příprava polévky trvá 30 minut, recept postačí na 2 až 4 porce (dle strávníků) a vyjde do 50 Kč.
Kulajda je typická jihočeská polévka, která se skládá z vody, smetany, koření, hub, vajíčka, kopru a brambor. Charakteristická je svou vysokou hustotou, bílou barvou a příznačnou chutí. Základní surovinou polévky jsou houby, které jí propůjčují typickou vůni. Pro přípravu kulajdy neexistuje jednotný, univerzální recept. Vyskytuje se mnoho variant, které se liší kořením a dalšími ingrediencemi přidávanými do polévky. Občas se kulajda pro svoji sytost podává jako samostatný hlavní chod místo předkrmu.
V hrnci rozehřejeme sádlo, na něm zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Poté za stálého míchání rozředíme studenou vodou a necháme vařit. Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do hrnce. Potom si nakrájíme květák na menší kousky, případně i s pěknými listy, pokud tam jsou, a přidáme do hrnce společně s kostkou bujonu, drceným pepřem a špetkou soli. Vaříme asi 15 minut. Vše musí být měkké na skus – pozor nerozvařit! Na dochucení, jak radí naše babičky, použijeme maggi a muškátový květ, případně můžeme dosolit.
Polévka má název podle frankfurtského párku a v Čechách se vše, co obsahovalo párek, jmenovalo stejně, například frankfurtská pečeně. Název polévky tedy není odvozen podle oblasti či města, ale podle frankfurtských párků.
Dobrý den, já vařím buřtguláš podle své maminky i babičky a smetanu tam nikdy nedávaly. Ale každý má přece své zvyky, své chutě, nikde není dáno, že dané jídlo musí být přesně takhle. Tak proč se kvůli tomu hádat?
Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? http://www.oveckarna.cz/byl…
Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept.
Velice díky za recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Sháním ještě recept na výrobu takovéhoto měsíčkového krému. http://www.oveckarna.cz/byl… Neznáte náhodou nějaký??