Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

DALACIN A SLUNÍČKO

OBSAH

LINKOSAMIDY

Účinná antibiotická látka: KLINDAMYCIN

Obchodní název antibiotik: Clindamycin, Dalacin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu břišních abscesů, na kožní flegmony a na léčbu osteomyelitidy.

Dávkování antibiotik: Clindamycin: nitrožilně 300 – 600 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Dalacin: perorálně 150 – 300 mg za 6 -12 hodin pro dospělou osobu, nebo 300 – 600 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolest břicha, průjem, abnormální výsledky jaterních restů, nevolnost, zvracení, vyrážka, kopřivka

Do této skupiny antibiotických látek patří také LINKOMYCIN a PIRLIMYCIN. Antibiotické látky skupiny Linkosamidů se využívají na léčbu infekcí kostí a měkkých tkání, proti stafylokokům, na parazitní onemocnění, malárii, toxoplasmózu. Linkosamidy mohou v organismu vyvolat nežádoucí účinky, jako jsou bolesti břicha, nevolnosti, průjmy, zvracení a vyrážky.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO PŮSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Běhůnková.

Beru Dalacin C 300 mg. Clindamycinum . 16 tobolek.Za jak dlouho se mohu naočkovat proti chřipce?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování proti chřipce vždy zváží příslušný lékař, který vás bude očkovat. Měl by znát váš zdravotní stav a vědět o všech lécích, které užíváte.
Obecně se může očkovat, i když užíváte antibiotika. Rozhodující je váš aktuální stav - jestli se cítíte dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

DALACIN C

Přípravek DALACIN C patří do skupiny antibiotik a je ve velké míře využíván stomatology jako antibiotikum na zuby.

Tyto léky se užívají k léčbě bakteriálních, případně i jiných infekcí. Přípravek DALACIN C obsahuje léčivou látku klindamycin. Ta zastavuje růst určitých typů bakterií nebo je usmrcuje. Přípravek mohou užívat i pacienti přecitlivělí na jiná antibiotika, například peniciliny a cefalosporiny. Přípravek DALACIN C se používá u dětí a dospělých k léčbě infekcí postihujících horní a dolní cesty dýchací (například zánět vedlejších nosních dutin nebo středního ucha, angína, spála, zápaly plic či zánět průdušek), infekcí kůže a měkkých tkání (například akné nebo jiné záněty kůže projevující se vznikem hnisavých puchýřků a nebo záněty podkoží), infekcí kostí a kloubů, krve, srdce, zubů a ústní dutiny, gynekologických infekcí v oblasti malé pánve (například zánět vejcovodů či vaječníků či děložní sliznice), břišních infekcí (například zánět pobřišnice).

Tento léčivý přípravek obsahuje laktózu. Sdělil-li vám někdy lékař, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, kontaktujte před užitím přípravku DALACIN C svého lékaře.

Přípravek DALACIN C s jídlem a pitím

DALACIN C tobolky se užívají s jídlem nebo se zapíjejí plnou sklenicí vody (250 ml), aby se zabránilo podráždění jícnu.

Těhotenství, kojení a fertilita

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Účinky klindamycinu na schopnost řídit a obsluhovat stroje nebyly systematicky hodnoceny.

Jak se přípravek DALACIN C užívá

Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistí, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Užívejte pouze dávky předepsané lékařem. Níže je uvedeno běžné dávkování, které se však může lišit podle závažnosti a typu infekce.

Dospělí: obvyklá dávka je 600 až 1 800 mg/den rozdělená do 2, 3 nebo 4 stejných dávek.

Děti (od 1 měsíce věku): 8–25 mg/kg/den ve 3 nebo 4 stejných dávkách.

Novorozenci (do 1 měsíce věku): pro tuto věkovou skupinu pacientů je určena injekční forma přípravku DALACIN C.

Jestliže jste užili více přípravku, než jste měli

Pokud náhodně užijete příliš mnoho tobolek, informujte o tom svého lékaře. Jestliže jste zapomněli užít přípravek DALACIN C, nezdvojnásobujte následující dávku, abyste nahradili vynechanou dávku.

Možné nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Časté nežádoucí účinky, které se vyskytly u 1 až 10 pacientů ze 100: bolest břicha, průjem, abnormality jaterních testů.

Méně časté nežádoucí účinky, které se vyskytly u 1 až 10 pacientů z 1 000: nevolnost, zvracení, vyrážka ve formě skvrn a pupínků, kopřivka.

Četnost není známa (z dostupných údajů nelze určit): snížení počtu určitého typu bílých krvinek (agranulocytóza), snížení počtu krevních destiček (trombocytopenie), zvýšení počtu určitého typu bílých krvinek v krvi (eosinofilie), přechodné snížení počtu neutrofilů (druh bílých krvinek), leukocytů (druh bílých krvinek), alergické reakce (anafylaktoidní reakce), porucha chuti, vřed jícnu, zánět jícnu, žloutenka, závažné kožní reakce (známé jako Stevens-Johnsonův syndrom, toxická epidermální nekrolýza, multiformní erytém), při kterých dochází k tvorbě vyrážky, výsevu puchýřů, cárovitému odlučováním svrchní vrstvy kůže, v ještě závažnějších případech s horečkou a současným postižením sliznic, kožní puchýře, svědění, odlučování povrchových vrstev pokožky (příznaky exfoliativní dermatitidy), vyrážka podobná spalničkám, svědění, zánět poševní sliznice, tvorba puchýřků na kůži (vezikulobulózní dermatitida).

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, sdělte to prosím svému lékaři nebo lékárníkovi.

Jak přípravek DALACIN C uchovávat

Uchovávejte tento přípravek mimo dohled a dosah dětí. Nepoužívejte tento přípravek po uplynutí doby použitelnosti uvedené na obalu. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Nevyhazujte žádné léčivé přípravky do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí. Uchovávejte při teplotě do 25 °C v původním obalu, aby byl léčivý přípravek chráněn před vlhkostí.

Obsah balení a další informace

DALACIN C obsahuje léčivou látku clindamycin. Dalšími složkami jsou kukuřičný škrob, monohydrát laktózy, mastek, magnesium-stearát, oxid titaničitý, želatina.

Popis přípravku

  • DALACIN C 150 mg: bílé tvrdé želatinové tobolky označené „Clin 150“ a „Pfizer“, obsahující bílý prášek.
  • DALACIN C 300 mg: bílé tvrdé želatinové tobolky označené „Clin 300“ a „Pfizer“, obsahující bílý prášek.
  • Velikost balení: 16 a 100 tvrdých tobolek, PVC/Al blistr, krabička.
  • Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Držitel rozhodnutí o registraci

Pfizer spol. s r.o., Praha, Česká republika

Výrobce

Pfizer PGM, Pocé-sur-Cisse, Francie

Zdroj: Jaká antibiotika na zánět zubu

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY RET V KOUTKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, udělal se mi aft v horní části rtu v koutku. ...zapomněla jsem ho mazat AZ se drobet zvetsil a zezloutnul. Tak jsem ho začala natírat fialovou vodickou na afty. Ale pote mi začal strasne natykat v koutku dolní a horní ret. Co to prosim muže byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi to nebude aft, ale spíše folikulitidní puchýřek. Na ten nejlépe zabírá antibiotický roztok Dalacin T. Ten je k dostání v lékárně na lékařský předpis, takže bude nejvhodnější, když se zastavíte na kožním a požádáte je tam o vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly ret v koutku

Vhodná strava po antibiotikách

Užívání antibiotik zatěžuje hlavně játra. Z toho důvodu byste se měli během léčby úplně vyvarovat alkoholu. Nejde však jen o alkohol, nějakou dobu byste měli vynechat rovněž kávu a ostře kořeněná či jinak dráždivá jídla. Užívání některých antibiotik vylučuje konzumaci kyselých potravin (Dalacin nebo Biseptol). Antibiotika také mohou způsobovat vyšší citlivost kůže na sluneční záření. Antibiotika vás sice zbaví škodlivých bakterií, ale zdecimují také užitečné mikroorganismy, které žijí ve střevě. To se může projevit nejen průjmem či naopak zácpou, ale také celkovou tělesnou a psychickou slabostí. Do svého jídelníčku proto zařaďte větší množství zeleniny a případně i ovoce, které vám poskytne dostatek vitamínů a vlákniny. Regeneraci střevní mikroflóry pak napomůže kvalitní jogurt či kefír, případně některý z přípravků s obsahem laktobacilů a probiotik. Někteří odborníci pak doporučují „detoxikační“ doplňky stravy, jako jsou přípravky s obsahem sladkovodní řasy chlorella, která obsahuje mnoho žádoucích stopových prvků a minerálních látek. Všechny patřičné informace tohoto druhu by vám měl poskytnout lékař či lékárník.

Zdroj: Očista organismu po antibiotikách

Poradna

V naší poradně s názvem BOULIČKA NA CHRUPAVCE NA TRAGUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,před 3 dny jsem si sáhla na levé ucho a cítila jsem že mě bolí,myslela jsem si že se mi dělá bedar.Druhý den jsem už jsem měla na chrupavce před vstupem do ucha (tragus) bouličku a místo nateklé a na dotek bolestivé.V uchu mě nic nebolí.Nedalo mi to a zkoušela jsem to mačkat.Nic z toho neteklo.Jenže jsem si na té chrupavce od toho mačkání udělala bolák.Dnes to mám už nateklé pouze na té chrupavce v okolí už nikoliv.Chci se zeptat,co to mohlo způsobit a za jak dlouho se taková chrupavka s bolákem zahojí.Děkuji Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to byla folikulitida a nejčastěji ji způsobí bakterie. Hojení je závislé na typu původce a trvá přibližně 10 dní. V případě opakování zkuste použít roztok Dalacin k potírání. Jsou to antibiotika na předpis a výrazně zkrátí hojení a zmírní bouřlivý průběh.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boulička na chrupavce na Tragus

Léčba

Při léčbě stomatolog odstraní zubní kaz, odstraní nervové cévní svazky, vyčistí a vyplní kanálky. Léčba zubních (kořenových) kanálků neboli endodoncie má pro další osud zubu velký význam. Jedná se o klíčové ošetření, díky kterému může zub zůstat na svém místě, jinak by odumřel. Proto při léčbě zubních kanálků využívají zubní lékaři nejmodernější technologie, jež jsou mnohem efektivnější než klasický endodontický zákrok. Jak již bylo výše řečeno, ošetření spočívá v důkladném pročištění kořenových kanálků (to jest odstranění nežádoucí odumřelé dřeně) a v jejich hermetickém zaplnění. Dlouhodobý úspěch endodoncie zajišťují tyto postupy:

  • kořenový kanálek je zbaven co nejdokonaleji všech nežádoucích látek;
  • kořenový kanálek je vysterilizován chemicky, ozonem či laserem;
  • kořenový kanálek je trojrozměrně hermeticky zaplněn materiálem zajištujícím těsnost po celé jeho délce;
  • zub je po zaplnění proteticky ošetřen (umělou korunkou, kompozitní dostavbou).

Takto ošetřený zub může pacientovi sloužit po zbytek jeho života.

Jestliže je zánět masivní, uvedenou léčbu stomatolog doplní léčbou antibiotiky. Nejčastěji se používají antibiotika Duomox, Dalacin a Entizol.

Ovšem nejúčinnější je prevence. Preventivní opatření spočívají v pravidelném odstraňování zubního plaku důkladným čištěním zubů správnou technikou, a to alespoň dvakrát denně. Samozřejmou součástí péče by pak mělo být i čištění mezizubních prostor pomocí mezizubních kartáčků a zubní nitě. Jakou velikost mezizubních kartáčků zvolit vám poradí ošetřující stomatolog či dentální hygienista. V každém případě je na místě omezit konzumaci sladkých a kyselých jídel a nápojů a dvakrát ročně docházet na pravidelné preventivní zubní prohlídky. Pokud vás přepadne jakákoli bolest zubu nebo objevíte v ústech kaz nebo vám vypadne zubní výplň, kontaktujte svého stomatologa.

Zdroj: Zánět zubu

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ ANTIBIOTIKA NA ZÁNĚT ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kadlecová.

Když jsou zubní kanálky vyčištěny zubním lékařem a následně se zánět léčí antibiotiky Dalacin C 300 - otok tváře zmizí, silná bolestivost nad zubem také, ale stále je to na tlak mírně bolestivé. Je vhodné užívat ještě jedno balení tohoto léku? Děkuji za odpověď. Kateřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je vždy důležité užít všechny. Když lékař předepíše dvě balení, tak je nutné užít obě balení, i když příznaky zánětu již odezněly. Předejde tím komplikacím spojených s rezistentními bakteriemi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaká antibiotika na zánět zubu

Co byste ještě měli vědět o opalování:

  • Značkové přípravky nejsou jen marketingovým tahem, ale představují záruku kvality. Jsou testované pod přísným dohledem a jejich tvrzení podporují dermatologické studie.
  • U moře používejte přípravky s vyšším UV filtrem – minimálně 25 SPF, než v našich zeměpisných šířkách, kde postačí 15 až 20 SPF.
  • Přípravek by se měl natírat v hrubší souvislé vrstvě a nechat krém či mléko vsáknout.
  • Sluníčko opaluje i přes mraky, takže se snadno můžete spálit. Intenzita UV záření se díky oblakům snižuje jen zhruba o 30 – 40%.
  • UVA záření proniká i sklem. Pokud tedy máte prosluněnou kancelář, kde na Vás sluníčko „praží“ celý den, je vhodné používat ochranné prostředky (dnes se UV filtry přidávají i do běžných krémů). Typickými projevy jsou např. neúměrné stárnutí poloviny tváře, jedné ruky atd.
  • Pro léto jsou vhodné rovněž lehké parfémy a speciální kosmetika na tělo i vlasy (solární vlasovou kosmetiku nabízí Redken, Kérastase anebo Kléral).
  • Nevhodné přípravky mohou způsobit fleky na kůži, které se velmi těžko odstraňují.
  • Pobyt na sluníčku se vůbec nedoporučuje během užívání některých léků, všech typů antibiotik, ale i některých druhů antikoncepce. Pokožka se může snadněji spálit, způsobit alergii anebo pigmentové skvrny. O pobytu na sluníčku se proto vždy poraďte s lékařem.

Autor: redakce zdravi-lecba.cz

Zdroj: Slunění v létě

Diskuze

V diskuzi KLEBSIELLA V POCHVE LECBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Mám v pochvě bakterii Klebsiellu Beru Cifloxinal 500mg.Beru už třetí balení zatím bez efektu.Předtím jsem brala Dalacin zaváděla ovestin večer a ráno k tomu Cicatridinu asi 5dní. Nyní jsem začala brát Wobenzzm 3x po 5 tabl deně a k tomu 1xprobiotikum. Bohužečl už je to 3.měsíc já už to nezvládám hlavně nespím Děkuji za radu popř.pomoc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Klebsiella v pochve lecba

Sázení aloe vera

Vezměte si připravený květináč zasypaný zeminou, utvořte do zeminy díru prstem a vložte do ní aloe vera kořeny směrem dolů. Podržte rostlinu ve vzpřímené poloze a přimáčkněte. Pokud nezůstane rostlina ve svislé poloze, zasuňte za ni tyč jako podpěru. Lehce rostlinu zalijte a umístěte ji na světlém místě, ale mimo dosah přímého slunečního záření, protože vám může sluníčko listy spálit. Ničeho se nelekejte, pokud se rostlina zbarví do červena nebo se listy mírně scvrknou, je to přirozená součást procesu růstu aloe vera.

Než aloe začne růst, tak není potřeba rostlinu zalévat, tedy asi po dobu čtyř až šesti týdnů.

Zdroj: Přesazování aloe vera

Diskuze

V diskuzi PARODONTÁLNÍ ABSCES se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Kalábková.

Dobrý den, včera jsem navštívila zubní lékařku pro velkou bolest zubů. Rentgenem mi byl zjištěn chobot, který propláchla. Dnes mi začala z nosu vytékat žlutá tekutina a také trochu při smrkání.
Je to v pořádku, nebo se mám něčeho obávat. Bylo mi sděleno, že pokud bolesti ustoupí, nemám brát předepsaná ATB / Dalacin C CPS DUR 300MG 16/.
Bolesti ustoupily a ATB jsem brát nezačala.
děkuji za odpověď
M. Kalábková, Brno

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Parodontální absces

Za alergie na slunce mohou ozónové díry

Tato alergie na slunce není způsobena jenom čistě tím slunečním zářením. Sluneční alergii hlavně způsobují ozonové díry, které nad námi v atmosféře máme. Ozónové díry propouští škodlivé části slunečního záření, které za normálních podmínek na zemský povrch nedopadnou. Takže v obdobích, kdy je ozónová vrstva oslabena, je důležité používat ochranné opalovací krémy s ochranným faktorem SPF 40 až 50, užívat antihistaminika, trošku se šetřit a nechodit moc na sluníčko hlavně ze začátku. Na případnou sluneční dermatitidu (alergie na slunce) je dobré krátkodobě použít kortikoidní mast, nejdéle dva až tři dny. Kortikoidní mast se nesmí používat, když jdete na slunce, jedině na noc si s ní dermatitidu lehce natřete.

Zdroj: Alergie na slunce

Diskuze

V diskuzi JE TO NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Prosím poraďte - anturie mi začaly "brečet" = všude okolo rostliny je na okně i parapetu lepkavá, mazlavá hmota. Zdá se mi, že rostliny přijímá mnohem méně vody než dřív, kvete normálně. Vzala jsem ji tedy ven, osprchovala vodou, očistila listy a po jejich oschnutí jsou již zase lepkavé. Co mám dělat, poraďte. Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna M.

Dobrý den,mám zvláštní zkušenost s likvidací puklic.Snad každý ví jak obtížně se puklice likvidují a mě se náhodou podařil zázrak.Dala jsem dvě rostlinky zasažené puklicí letnit na sluníčko.Loňské léto bylo opět velmi horké a citroník s bobkovým listem byly celou dobu na plném slunci.Samozřejmě byly na plném sluníčku od jara,takže byly zvyklé na slunce a horko.No a puklice vyschly,upekly se.A opravdu jsem dělala vše možné abych je zlikvidovala.Nic nepomáhalo,až sluníčko a velké horko pomohlo.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Ukázka smutečního proslovu

Drazí truchlící!

Chtěl bych vám vyjádřit svou soustrast. Vy a celá vaše rodina jste utrpěli velkou ztrátu. Musíte se rozloučit se svým dítětem.

Staří Řekové našli tato slova útěchy: „Koho bozi milují, umírá mlád“. Jeden arabský prorok vyslovil myšlenku, že naše děti nejsou našimi dětmi. Přicházejí pouze skrze nás, ale ne z nás. A přestože jsou s námi, přece nám nepatří. Jejich tělům smíme poskytovat domov, ale ne jejich duším. Jejich duše sídlí v domě zítřka, který nemůžeme navštívit ani ve snu. Můžeme se snažit být jako oni, ale nemůžeme je přizpůsobit k obrazu svému. Život totiž neběží zpět, pouze se včera pozdržel.

Živote, živote, kouzlo tvé uvadlo, nad mojí mladostí slunéčko zapadlo.

Loučíme se s tebou sluníčko naše.

Smuteční verše, které jsou vhodné k poslednímu rozloučení s dítětem, popřípadě mladým člověkem, protože smrt si bohužel nevybírá a někdy nás opouštějí i ti, kteří měli ještě celý život před sebou.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu dítěte

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA-DARUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slunicko66@seznam.cz.

Daruji tibetskou houbičku,
osobní předání Praha nebo Jičín, stačí mi napsat email. Sluníčko

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sluníčko.

Dobrý den všem, bohužel jsem v době Covidu všechnu houbičku rozdala tak již nenabízím.

Zdroj: diskuze Tibetská houba-DARUJI

Jak bělit kůži rychle a přirozeně?

Nadměrné slunění se může projevit několika škodlivými účinky. Tím, že se správně nechráníte před slunečními paprsky, si můžete přivodit nejen úpal, ale i problémy s kůží, popáleniny, skvrny a nerovnoměrné zbarvení. Nechtěné zbarvení pokožky však mohou způsobit i jizvy. Chcete-li tyto problémy odstranit, zkuste nejprve bělit pleť přirozeným způsobem, protože krémy a hydratační přípravky nabízené na trhu často obsahují nebezpečné chemikálie.

Důležitá je však i prevence. Chraňte svoji pleť před nadměrným slunečním zářením. Sluníčko dodá vaší kůži zdravější barvu, ale všeho moc škodí.

Jestliže budete používat k zesvětlení pleti potraviny obsahující vitamín C, dejte pozor na možné podráždění kůže. Mnohem účinnějším a bezpečnějším prostředkem na bělení kůže je lékořicový extrakt. Je známý po celá staletí, zejména v asijských zemích, jako vzácný prostředek užívaný ženami ke zkrášlení pleti. Většina v současnosti dostupné kosmetiky s obsahem lékořice obsahuje kromě typické chemické směsi i jiné aktivní složky.

Zdroj: Přirozené zesvětlení kůže

Diskuze

V diskuzi PIVONKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tesařova.

Dobrý den, mám na zahradě pivonky ale letos nevykvetly.Sluničko a vláhu mají.Děkuji za odpovědˇ Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor Hašpica.

množím a pěstuji již dlouho tel 777464691

Zdroj: diskuze Pěstování pivoněk

Bakopa velkokvětá

Rostlina pochází z Jižní Afriky a u nás je pěstována jako letnička. Odrůdy 'Falls' se vyznačují větším vzrůstem a velkými květy. Jsou vhodné k výsadbě do nádob na slunná nebo polostinná místa. Velmi dobře vyniknou také ve smíšených výsadbách.

Bakopu můžete pěstovat od jara až do podzimu venku, a jelikož se jedná o trvalku, můžete ji během chladných měsíců zazimovat.

Rostlina disponuje dlouhými stonky, které zdobí drobné zelené lístky, ty jsou následně posety velkými květy. Na dlouhých převislých stoncích nese drobné vejčité jemně zubovité listy, které jsou světle zelené. Stonky jsou listy posety tak, že tvoří hustý zelený koberec posetý něžnými hvězdicovitými květy, které vyrůstají z listového paždí. Drobné květy samy opadávají, takže se vlastně rostlina sama čistí a odkvetlé květy nemusíme obírat. Plodem je tobolka.

Při výsadbě do venkovního truhlíku je potřeba vyvarovat se ranním mrazíkům. S vysazením rostlin tedy čekáme přibližně až do poloviny května. Bakopám se nejvíce daří v dobře propustné a na živiny bohaté půdě – tu zakoupíte například ve formě univerzálního substrátu pro balkonové rostliny. Pokud se rozhodnete umíchat si substrát doma, vytvořte jej ze zeminy, kompostu a písku. Zeminy by měla být zhruba polovina a kompostu s pískem po čtvrtinách.

Bakopy velkokvěté pro svůj růst potřebují dostatek světla a tepla. Najděte jim tedy světlé stanoviště, přímé sluníčko ale není podmínkou. Ideální jsou světové strany jih nebo jihovýchod, kde je dostatek světla po celý den.

Rostlinu byste při zalévání neměli zbytečně přemokřovat, ale ani naopak její substrát nechat extrémně suchý – ideální je, když má bakopa ve svém květináči stále vlhko. Při přemokření se mohou objevit plísně a další nepříjemní škůdci. Během letní sezóny se vyplatí rostlinu přihnojit tekutým hnojivem (bohatým na železo), po kterém krásně poroste.

Bakopa je schopna odolávat mrazům až do pěti stupňů pod nulou. To znamená, že ji stačí zazimovat na konci podzimu. Po odkvětu by se měla seříznout tak, aby její velikost nepřesahovala 20 centimetrů.

Pokud chcete rostlinu nechat přezimovat, na podzim po odkvětu rostlinu seřízněte asi na 20 cm a uložte ji na světlé chladné stanoviště bez mrazu. Ideální je teplota okolo 10 °C. Na jaře rostlinu přesaďte, v době, kdy začnou rašit nové výhony, ji umístěte ven.

Jestliže budete chtít bakopu sami množit, máte dvě možnosti. Bakopa se dá řízkovat nebo vypěstovat ze semínek, která získáte po jejím odkvětu. Pokud máte na výběr, doporučuje se spíše první způsob, jelikož je jednodušší a spolehlivější. Rostlinu lze pořídit kolem 30 korun za kus.


Zdroj: Bakopa

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA-DARUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slunicko66@seznam.cz.

Daruji tibetskou houbičku,
osobní předání Praha nebo Jičín, stačí mi napsat email. Sluníčko

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sluníčko.

Dobrý den,
bohužel jsem veškerou houbičku v době Covidu rozdala, tak již nenabízím. Bohužel mi nejde původní příspěvek v diskuzi smazat.

Zdroj: diskuze Tibetská houba-DARUJI

Květina bakopa

Bakopa je letnička, která vám nejlépe vynikne v závěsné nádobě nebo truhlíku. Na dlouhých převislých stoncích nese drobné vejčité jemně zubovité listy, které jsou světle zelené. Stonky jsou listy posety tak, že tvoří hustý zelený koberec posetý něžnými hvězdicovitými květy, které vyrůstají z listového paždí. Drobné květy samy opadávají, takže se vlastně rostlina sama čistí a odkvetlé květy nemusíme obírat. Plodem je tobolka.

Bakopa je rozšířena v tropech a subtropech Afriky, Asie, Austrálie a Ameriky. V Asii je to především jižní Indie, kde se již 3000 let využívá v ájurvédě pod názvem „Brahmi“, což znamená kosmické vědění. Slouží k léčbě mužské i ženské neplodnosti a v současné době také jako „mozkový nutrient“. Známa je i v Nepálu, na Srí Lance, v Číně, na Tchaj-wanu a ve Vietnamu. Roste zde na vlhkých, bahnitých a zaplavovaných místech, často i v tekoucích vodách.

Tato okrasná rostlina pochází z Jižní Afriky, má tedy ráda teplé klima. Na pěstování není však náročná, je tedy vhodná i pro začátečníky v zahradničení. Bakopu můžete pěstovat od jara až do podzimu venku, a jelikož se jedná o trvalku, lze ji během chladných měsíců zazimovat. Běžně dostupné jsou především odrůdy Bacopa 'Snowflake' a Bacopa 'Pink Domino'. První zmíněná má květy bílé barvy, druhá je zbarvena dorůžova.

Bakopa tvoří převislé dlouhé stonky, které jsou porostlé drobnými kulatými lístečky s výraznými zuby. V paždí listů vyrůstají drobné pěticípé květy bílé nebo růžové barvy. Výška bakopy je 50–100 cm, listy jsou vejčité, zubovité a řapíkaté. Rostlina kvete od června do září, disponuje dlouhými stonky, které zdobí drobné zelené lístky, ty jsou následně posety malými kvítky. Na rozkvetlé bakopy je tak opravdu nádherný pohled.

Pěstování bakopy je nenáročné. Jelikož se jedná o převislou rostlinu, doporučujeme ji zasadit do truhlíku nebo květináče vhodného k zavěšení. Na dno nádoby nasypte nejlépe drenáž, neměly by chybět ani otvory pro odtok přebytečné vody.

Při sázení do venkovních truhlíků je potřeba vyvarovat se ranním mrazíkům. S vysazením rostlin tedy počkejte přibližně až do poloviny května. Bakopám se nejvíce daří v dobře propustné a na živiny bohaté půdě, tu zakoupíte například ve formě univerzálního substrátu pro balkonové rostliny. Pokud se rozhodnete si substrát umíchat doma, vytvořte jej ze zeminy, kompostu a písku. Zeminy by měla být zhruba polovina a kompostu s pískem po čtvrtinách.

Bakopy pro svůj růst potřebují dostatek světla a tepla. Najděte jim tedy světlé stanoviště, přímé sluníčko však není podmínkou. Ideální jsou světové strany jih nebo jihovýchod, kde je dostatek světla po celý den.

Rostlinu byste při zalévání neměli zbytečně přemokřovat a ani její substrát udržovat extrémně suchý – ideální je, když má bakopa ve svém květináči stále vlhko. Při přemokření se mohou objevit i plísně a další nepříjemní škůdci. Během letní sezóny se vyplatí rostlinu přihnojit tekutým hnojivem, po kterém krásně poroste. To by mělo být bohaté na železo.

Rostlina je schopna odolávat mrazům až do pěti stupňů pod nulou. To znamená, že ji stačí zazimovat na konci podzimu. Pokud chcete tedy rostlinu nechat přezimovat, na podzim ji po odkvětu seřízněte asi na 20 cm a uložte ji na světlé chladné stanoviště bez mrazu. Ideální je teplota 10 °C. Na jaře rostlinu přesaďte a v době, kdy začne rašit nové výhony, ji umístěte ven.

Pokud si ji budete chtít rozmnožit, máte dvě možnosti. Bakopa se dá buď řízkovat, nebo vypěstovat ze semínek, která získáte po jejím odkvětu. Jestli máte na výběr, doporučuje se spíše první způsob, jelikož je jednodušší a spolehlivější.

Zdroj: Bakopa

Existuje několik druhů fototypů:

I - velmi citlivá, která vždy zrudne a nikdy nezhnědne

II - citlivá vždy zrudne, hnědne málo

III - normální někdy zrudne, poměrně rychle zhnědne

IV – odolná, která nezrudne téměř nikdy, snadno hnědne

Proč kůže hnědne?

Zhnědnutí kůže způsobuje kožní barvivo melanin, které se aktivuje po pobytu na sluníčku. Je přirozeným ochranným filtrem. Čím menší je schopnost organismu tvořit melanin, tím větší je riziko poškození kůže. Nejnebezpečnější složkou slunečního záření je UV záření – A, B a C. UVA paprsky nehřejí, ale pronikající hluboko do kůže, kde mohou způsobit změny vedoucí až ke kožním nádorům. Jsou přímou příčinou předčasného stárnutí, pigmentových skvrn, působí na vypadávání vlasů a oslabují imunitní systém. UVB paprsky jsou velmi silné a způsobují spálení kůže, kožní reakce a alergie (fotodermatózy) a další. Rozhodně není pravda, že pouze lidé se světlejší pokožkou trpí alergiemi na sluníčko. Taková přecitlivělost se může objevit i u lidí s tmavším typem pleti. Jinými slovy, každá pokožka reaguje individuálně a je tedy nevyhnuté věnovat ji tolik pozornosti, jakou potřebuje.

Možnosti ochrany pokožky

1. Oblečení, nejlépe s dlouhým rukávem a pokrývka hlavy

V létě je vhodné nosit lehké bavlněné oblečení a pokožku dostatečně chránit. Pokrývka hlavy by měla být automatickou součástí, chrání před úpalem, úžehem, solárními alergiemi atd.

2. Opalovací krémy s vysokým UV faktorem

Podle výše SPF faktoru poznáte, jak dlouho můžete bezpečně pobývat na sluníčku a současně i za jakou dobu kůže bez ochrany zrudne. Prostředek s ochranným faktorem například SPF 15 umožňuje trávit na sluníčku bezpečně 15 minut a současně označuje, že po zhruba 2,5 hodině fototyp I určitě zrudne.

Faktor 50+ představuje maximální ochranu a nic vyššího už na trhu nenajdete. Přípravky s vysokými filtry by měli používat hlavně děti, lidé s fototypem I a II, dále lidé s kožními alergiemi, zraněním či jinými kožními problémy. Kvalitní ochranný přípravek by měl obsahovat UV A a UV B filtr. Osvědčené neparfémované přípravky vhodné i pro citlivou pokožku nabízejí značky jako např. Bioderma, Daylong, Altermed.

Mnoho lidí zapomíná na citlivé části obličeje – rty, nos a uši. Proto je důležité používat přípravky speciálně pro tyto oblasti: pomády, krémy. Velmi nebezpečné je slunění u kojenců a batolat, kteří ještě nemají vyvinutý ochranný systém proti UV záření. Odhadovaná bezpečná doba pobytu na sluníčku je max. 45 – 60 minut, nejlépe však s ochranným krémem s vysokým UV faktorem a kloboučkem. Přehled přípravků vhodné pro citlivou pokožku dětí najdete zde: solární dětská kosmetika.

Móda bronzové pleti si vybírá daň v podobě zhoubných i méně nebezpečných nádorů. Nejvíce škodlivé je „spálení“ kůže v dětském věku anebo při vystavení bílé pokožky náporu slunečních paprsků. Pro pokožku to představuje takový šok, že není divu, když reaguje spálením anebo vznikem kožních nádorů. Kůže má obrovskou paměť, a když kožní buňky nasbírají dostatek škodlivých impulsů, dochází v jádru buněk k poškození vedoucí k nekontrolovatelnému dělení buněk – tj. k nádoru. Existují však studie, které prokázaly, že pravidelné, ale hlavně pomalé opalování nevedlo k zvýšenému výskytu zhoubných kožních nádorů (např. u dělníků vystavených sluníčku).

3. Přípravky po opalování pro zklidnění pokožky

Po slunění ztrácí pokožka pružnost, hydrataci, je napnutá, obvykle červená a podrážděná. Na konci dne je potřeba pokožku osprchovat a očistit od písku a chlorované nebo slané vody. Přípravky po slunění snižují podráždění a pečují o pokožku a navíc prodlužují kýžené opálení. Najdete je ve formě hydratačního mléka, oleje či sprejů. Při mírných spáleninách jsou vhodné především výrobky s vysokým obsahem aloe vera, panthenolem (např. panthenolovou pěnu Dr.Muller, Altermed). Vhodné jsou také obklady z uvařeného, vychlazeného černého anebo zeleného čaje, pomáhá také smetana, bílý jogurt.

4. Doplňky stravy s obsahem antioxidantů

Pomáhají pokožce tím, že vážou volné radikály, dodávají pokožce látky pro zachování pružnosti a některé podporují tvorbu melanimu a urychlují opálení. Mezi významné antioxidanty nejčastěji obsažené v doplňcích stravy patří betakarotén, lykopen, C vitamin, E vitamin, selen, koenzym Q10 a další. Doplňky stravy je nutné užívat zhruba 3 – 4 týdny před létem anebo plánovanou dovolenou u moře a doporučuje se nepřestat s užíváním ani po dovolené. Patří sem například Inneov Sensibilite anebo novinka na trhu Neobotanics SUN Complex, který je v současné době asi tím nejlepším, co trh nabízí.

Máte příliš mastnou pokožku obličeje, a proto se vyhýbáte používání ochranných krémů na obličej? Vhodný nemastící přípravek nabízí Eucerin – zmatňující emulzi na obličej s SPF 30.

Zdroj: Slunění v létě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP