Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ČÍM VYPLACHOVAT PUSU PO SEŠITÍ

OBSAH

Co dělat po vytržení zubu

Pacient by měl vědět, že první den po zákroku má jen minimálně vyplachovat ústa, následně dodržovat zvýšenou hygienu ústní dutiny. Velmi vhodné je instruovat pacienta nejen verbálně, ale také formou psané informace, kterou si může následně v klidu domova pročíst.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Děkuji za odpověď, pane Cempírku. Tak se už nebudu obávat cucat pár hřebíčků, když mě zlobí zuby nebo si vyplachovat ústa hřebíčkovým výluhem.

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Význam pusy na čelo

Pusa na čelo se řadí k takzvaným nepartnerským polibkům. Takovýto polibek se užívá pro vyjádření určitého citu či náklonnosti. Pokud se kupříkladu chlapec ještě neodváží děvče políbit na pusu, učiní tak jemněji, sladce – na čelíčko. Stejnou formu vyjádření lásky často praktikují i maminky se svými batolátky. Najít by se daly jistě i další příklady. Co pro někoho také znamená pusa na čelo? Jde o projev nadřazené přízně a požehnání například dítěti. V podstatě pusa na čelo znamená ochranu jedince. Takže pokud vás přítel líbá na čelo, buďte si jistí, že vás vždy ochrání. Polibek na čelo má své kouzlo, nezapomínejte na něj!

Zdroj: Pusa na čelo

Diskuze

V diskuzi KDO PORADÍ CO S OTOKEM PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Labounkova.

Poraďte prosím někdo. 5.května mi na pohotovosti rezali absces na dasni. Denně výměna drenu,velký otok tváře. Po týdnu mi paní doktorka stejně musela zub vytrhnout. Je to již dvanáct dní,ale otok ač o trochu menší stále nemizi.Už jsem zoufalá ze mi zůstane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Turtáková.

před 2 dny vytrhl doktor vnučce mléčný špičák .Nebolí ji nic díra se hojí jen mmá strašně oteklou pusu obličej až oko . Ledujeme ale nevím co s tím vůbec to nemizí

Zdroj: diskuze Kdo poradí co s otokem po vytržení zubu

Domácí léčba váčku na dásni

Po antibiotikách se může narušit přirozená rovnováha mikroorganismů na sliznicích. Corsodyl je dezinfekce, tím nic nepokazíte.

Také pomáhá alternativní léčba pomocí bylinek. Zkuste často (několikrát za den) vyplachovat pusu silným teplým odvarem ze šalvěje a řepíku (uvařit vždycky čerstvý). Jestli se stav sliznice nezačne zlepšovat do 2–3 dnů, je nutná návštěva lékaře.

Na váček na dásni přiložte rozpůlený česnek, česnek je přírodní antiseptikum.

Je nutná zvýšená ústní hygiena.

U dětí se doporučuje genciánový roztok.

Tak jako tak, pokud váček na dásni neodezní do 3 dnů, je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Váček na dásni

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobrý den, mám to samé, po injekci při opravě 7. Vlevo dole, už skoro 14 dní, je to velice nepříjemné, bojím se jít k zubarce, protože pusu ani neotevřu, děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef J..

Dobrý den paní Věro,

bohužel nejsem odborník na tuto problematiku, abych Vám poradil, co máte dělat. Jsem ale ten, kdo tím byl postižený a psal tento dotaz. Stalo se to před rokem, možná dvěma, už nevím. Nikdo mi samozřejmě tehdy na můj dotaz neodpověděl. Až teď (po letech) Vy, paní Věro.
Napíšu Vám tedy jak to se mnou tehdy dopadlo. Nakonec dobře, abych Vás moc nenapínal. Byla to ale záležitost, možná dvou měsíců,už si to nepamatuji.

Zubního lékaře jsem navštěvoval každý týden a ten se mi snažil (v podstatě násilím) otvírat ústa. On otvíral a já proti němu zase zavíral. Prostě to nešlo, bolelo to jako čert a někdy mi i slzy vytryskly. Jedl jsem jen něco tekutého, abych nemusel moc otvírat pusu. Ukousnout si rohlík bylo fakt utrpení (pokud jsem neotvíral pusu, nic nebolelo). Nikomu bych to nepřál. Lekař radil, že musím doma pomocí rukou otvírat pusu, aby se mi nezkrátily žvýkací svaly. Tak jsem to dělal, vždy večer a vždy to stále bolelo. Po několika týdnech jsem pozoroval zlepšení a možná po dvou měsících to zmizelo úplně. Zůstala jen neblahá vzpomínka na nepovedené umrtvení zubu. Dnes je to jen zlý sen.
Vám, paní Věro, přeji brzké uzdravení. Vím, čím si procházíte, ale pozvolna to odezní, uvidíde. Přeji, aby to bylo co nejrychleji!

Zdroj: diskuze Trolklaný nerv

Přenos – prevence

Způsoby, jak zabránit kandidóze v ústech a krku:

  • udržovat zdravý stav ústní sliznice pomocí pravidelné ústní hygieny;
  • po použití inhalačních kortikosteroidů vyplachovat ústa nebo si vyčistit zuby.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobry den udelal se mi vaček na dasni a mam nateklou pusu jak nejrichleji se toho zbavit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váček na dásni, kdy je již viditelně nateklá celá pusa, je nejlepší řešit v ordinaci zubního lékaře. Pro případ opakování je důležité důsledně provádět čištění mezizubních prostor a vyplachovat ústa ústní vodou po každém jídle. Když se i přes tato opatření váček začne vytvářet, tak existuje roztok s názvem Herbadent, který se nanáší štětičkou na postižené místo 3 krát denně. Herbadent je volně prodejný a mají ho běžně v každé lékárně. Všechny tyto postupy nijak neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Bezpečnost

  • Při kontaktu s očima – otevřené oko vyplachovat po dobu několika minut.
  • Po spolknutí – vypláchnout ústa a vypít dostatečné množství vody.
  • Po vdechnutí – zajistit přívod čerstvého vzduchu.
  • Při kontaktu s kůží – omýt vodou a mýdlem.

Neužívat vnitřně. Při práci s výrobkem se zakazuje jíst, pít a kouřit, a je nutné dodržovat základní hygienické požadavky a předpisy.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Diskuze

V diskuzi OTOK PRAVÉHO HORNÍHO RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Když zavřu pusu cítím že mám nějaký výstupek z toho rtu. Nebolí to, ale je to nepříjemné. Na první pohled to vypadá jako opar.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otok pravého horního rtu

Léčba

Léčba je individuální. Pokud nemáte žádné další obtíže, může povlak vymizet sám od sebe nebo může pomoci dostatečně pít vodu, čaje, ovocné šťávy a vyplachovat ústa po konzumaci potravin. Pokud máte jakékoli další obtíže, doporučuje se vyhledat lékaře, aby vás prohlédl a určil příčinu tohoto problému.

Zdroj: Žlutý povlak na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem TUHNUTÍ ČELISTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elis.

Ještě se chci zeptat a moc poděkovat za odpověd....mám už asi tři dny stuhlou pusu dolní čelist a panty a jako by tlak občas až křeče...myslíte ,že to může také souviset s krční pátečí?Nebo z čeho by to mohlo ještě být?Hořčík doplnuji moc děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, i takové pocity ztuhlosti kolem úst můžou být zaviněny útiskem nervů v oblasti krční a hrudní páteře. Myslím, že vhodně vedená rehabilitace a následně pak trocha Vaší vůle, by mohly pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tuhnutí čelisti

Hřebíček na bolavé zuby

10 g hřebíčku a asi polovinu větší tyčinky skořice naložte do 0,5 litru lihu (alespoň 60%) a nechte nejméně 14 dní uzavřené na teplém místě louhovat. Potom tekutinu přeceďte a uschovejte v tmavé uzavřené láhvi. Tinkturou si pravidelně 2x denně vyplachujte a masírujte dásně. Při bolestech zubů se doporučuje vyplachovat ústní dutinu tinkturou. Případně lze tinkturou pokapat například kousek vaty a přiložit na postižené bolavé místo.

Zdroj: Jak se dá použít hřebíček

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopecká Naďa.

Zdravím,máme pejska asi 13 let starého(je to nalezenec asi ve dvou letech)Letos se u něho objevil epulis na vrchní dásni.Byl mu chirurgicky operován,do měsíce to měl znovu.Prý na to není žádný lék,ale začali jsme mu aplikovat MSM.Psík má pořád chuť k jídlu,běhá,chodí na procházky i když ne tak dlouhé.Pan doktor mu píše léky proti bolesti.
Ale proč píši,je vhodné jej nechat uspat,má bolesti které my nevidíme nebo ještě počkat až bude viditelně apatický?
Děkuji za odpověď Kopecká N.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dobrman.

náš dobrman ma od 1 roku(je mu 9) epulis,plnou pusu v nicem mu to nevadi jednou za čas kousek krvaci to je tak +6-4 dny mel jsem ho dat proto uspat?
HRUZA co se lidi ptaji tak asi to zviere nemaji rady

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Jak si udržet střeva zdravá

  1. Naučte se, jak vyprázdnit střeva bez namáhání.
  2. Ujistěte se, že pijete dostatek vody.
  3. Jezte zdravou a pestrou stravu.

Jak vyprázdnit střeva bez namáhání

Základem je správný posed na záchodě:

  • držte záda rovně, předkloňte se
  • opřete si předloktí o kolena
  • mějte kolena výše než boky nadzvednutím podpatků nebo pomocí podnožky držte nohy od sebe
  • nechte břišní svaly tlačit dopředu, to vám pomůže rozšířit pas
  • nechte pusu mírně otevřenou a vydechněte, ale nezadržujte dech

Když skončíte s vyprázdněním, tak stáhněte své anorektální svaly (svaly, které ovládají vaše dno). Tím se zlepší schopnost uzavřít střeva.

Zdroj: Jak vyvolat vyprázdnění

Diskuze

V diskuzi OTOKY TRHÁNI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.nouzecka.

Byla mě operována uzdička a pravá pulka dásně.Bolí to i když to bylo provedeno25.10.Otok se zvětšuje.Mám dělat výplachy a ledovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Kadlubová.

Dobrý den, včera mi byla vytržena šestka vlevo nahoře. Ráno jsem se probudila s nateklou levou tváří. Při doteku na tvář je dáseň v okolí vytrženého zubů citlivá, ale nic mně nebolí, horečku nemám. Tvář leduji. Mohu již ránu vyplachovat, anebo ještě počkat, otok až otok opadne? Děkuji.

Zdroj: diskuze Otoky trháni zubu

Jak se zbavit váčku na dásni

Mechanická traumatizace měkkých tkání dásně by mohla podnítit vznik lokálního zánětu a vznik váčku na dásni. Doporučuje se zvýšení ústní hygieny, jíst měkké tekuté potraviny, lokálně je možné aplikovat Mundisal či Herbadent, vyplachovat přechodně Corsodylem, pokud nedojde ke zlepšení, vyhledejte zubního lékaře.

Pokud se jedná o váček na zubu, ať děláte cokoliv, ať se cpete léky proti bolesti nebo ne, bolest se sice zmírní, ale nezastaví se, naopak, čím déle čekáte, tím horší a horší to bude.

Zdroj: Váček na dásni

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Fialová.

Trpím na "Zadní rýmu" snad odjakživa od podzimu do jara. Pravidelně chodím na prohlídky na ORL, beru Zulbex, Desloratadine Actavis a sprej Mometason furoát Cipla.
Přečetla jsem si o "Zadní rýmě" už toho dost, ale nedočetla jsem se nikde, že by v důsledku toho bylo i to, že postižený rýmu, kterou nevysmrká, tak ji rovnou polyká. Přes den to ještě jde, ale když večer ulehnu, tak je to jeden nekonečný proud, který přeruším akorát sprejem. Sice se potom vyspím, ale ráno mám v puse všechno suché jako na Sahaře (jazyk, patro, uvnitř krku), že nemohu ani polknout. Beru ho jen v nouzi (nevyspaná - unavená). Z napolikaného hlenu mne potom bolí žaludek a někdy ráno se musím vyzvracet (sám hlen). Hlava nebo v krku mne nebolí a ani jinak se necítím nemocná. Akorát mám nutkání pořád něco jist alespoň trochu, že mne méně bolí žaludek. Vcelku dobře a rychle zabírá uvařené teplé brambory jen tak bez ničeho.
Rýma se mi sama spustí akorát když brečím, krájím cibuli nebo v zimě když se slunce odráží v čerstvě napadaném sněhu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Pani Aleno,

vyzkoušejte na zadní rýmu, výplach nosu konvičkou, kterou naplníte slanou vodou, vyplachovat se může každý den. Zakoupíte v lékárně a jistě Vám tam i poradí jak s konvičkou pracovat. Synovi velmi se zadní rýmou výplach nosu pomáhá.

Zdravím Jarmila

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Rada na zubní váčky

Co se týče zubních váčků, tak určitě je pacient dohodnutý se zubním lékařem, musí dodržovat maximální zubní hygienu. Poté může na váčky používat výtažky z grepového jadýrka, jelikož mají desinfekční účinek. Ústa se mohou vyplachovat odvarem ze šalvěje a doporučuje se užívání koenzymu Q10 vnitřně, jelikož zpevňuje dásně. Zubní váček a domácí léčení ve formě propichování, by mělo zůstat jen na experimentátorech. Při propichování zubních váčků je třeba použít sterilní jehlu a místo vpichu před i po zákroku vydezinfikovat lihem. Když zubní váček moc bolí, tak pomáhají klasické léky na bolest. Fotografie, kde je dobře vidět zubní váček a jeho příznaky jsou zde. 

Zdroj: Jarní očistná kůra

Diskuze

V diskuzi BULKA BOLESTIVÁ VE VNITŘNÍ TVÁŘI CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den,asi před rokem mi můj zubní lékař našel na levé vnitřní straně tváře menší bulku s tím že to je něco čemu jsem nerozuměla ale dodal že to není rakovina.Před týdnem jsem zjistila že se trochu zvětšila(asi 1cm ) má tmavě červenou.barvu s bílofi jalovou špičkou ,mírně bolestivá.CHtěla bych poprosit o radu co to může být a z jakým lékařem to řešit.Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika kotlárová.

Už dlouho době mám Bulku v puse u dolním patře zubů u dásně (ve tváři) Do dnes mě to nebolelo začlo mě to bolet a natika mi tvar nemůžu moc otevřít pusu a nevím co stim mohly by ste mi pomoct

Zdroj: diskuze Bulka bolestivá ve vnitřní tváři co to je

Někdy je pes chronický olizovač

Nejlepším způsobem, jak zjistit, zda se váš pes stal chronickým okusovačem tlapek, je sledovat ho. Pokud si všimnete, že tímto chováním tráví abnormálně mnoho času, podívejte se blíže na oblast, kterou okusuje. Pokud je noha nebo tlapka bolavá, rozbolavělá, zanícená nebo pokud chybí srst, měli byste zpozornět.

Je normální, že si psi okusují nohy?

Mnoho psů si čas od času žvýká tlapky. Někdy jde jen o rozšíření běžné očisty nebo to může být zvyk, který se vytváří časem. Pro některé psy však může být žvýkání tlapek známkou základního problému, který vyžaduje lékařskou péči.

Jak zabráním tomu, aby si mu můj pes okusoval nohu?

Řekněte „FUJ“ a okamžitě se přestaňte pohybovat. Nehýbejte nohama ani nohama, protože pohyb by ve skutečnosti okusování odměňoval – pohyb je pro psy super odměna. Když se vaše štěně zastaví, chvalte ho jako blázen a poté nasměrujte své štěně na jinou vhodnou věc, na které si zaměstná svou pusu (hračku nebo psí žvýkačku).

Zdroj: Pes si okusuje nohy

Angína první pomoc

V žádném případě si bílé tečky v krku nepropichujte, ani je nevymačkávejte, nejsou to žádné beďary, akné se v krku nedělá! První pomoc při propuknutí akutní angíny je co nejrychleji pomoci svému tělu v likvidaci nechtěných bakterií.
 

Rychlá léčba angíny  - první pomoc:

  • vzít jednu tabletu Apo-Ibuprofen 400 mg a jednu tabletu vitamínu C 400 mg a zapít je 300 ml vody.
  • pak vycucat antibiotickou pastilku, například Stepsils. 
  • pak po půl hodině použijte spray Jox, kterým postříkejte důkladně bolavá místa v krku. Těsně po aplikaci Joxu se snažte nepolykat. Klidně se nakloňte nad umyvadlo, otevřete pusu a nechte vytékat vznikající sliny. Neděste se, bude jich hodně, budou vazké a budou postupně měnit barvu do zlato-hněda. To vše nastane vlivem Joxu, respektive vlivem jódu, který Jox obsahuje. 
  • pak si obalte krk šálou a udržujte ho v teple a naplánujte si návštěvu lékaře, protože bude nutné nasadit léčbu antibiotiky, které bez lékařského předpisu nepořídíte.

Zdroj: Bílé tečky v krku

Lze aplikovat Clotrimazol do úst?

Mykóza v ústech se léčí antimykotiky, konkrétně léčivy jako nystatin, ketokonazol nebo fluknazol. Ústní dutina se může vyplachovat zředěným roztokem peroxidu vodíku, genciánovou violetí a roztokem chlorhexidinu. Na mykózy kůže se používají obvykle lokální antimykotika ve formě roztoků nebo zásypů (například Lamisil nebo Canesten). Při rozsáhlejších mykózách se užívají perorální antimykotika.

CLOTRIMAZOL AL SPRAY 1%

Clotrimazol AL spray 1% je širokospektré antimykotikum (přípravek určený k léčbě mykotických, plísňových či kvasinkových, infekcí) u dospělých. Na doporučení lékaře lze přípravek použít i u dětí od 2 let. [1]

Clotrimazol AL spray 1% se používá k léčbě kožních a slizničních infekcí (mykóza v puse), které jsou způsobeny kvasinkami, plísněmi a některými bakteriemi. Mykózu v ústech lze po konzultaci s lékařem řešit i tímto prostředkem, a to pomocí vatových tyčinek nastříkaných tímto roztokem 2krát až 3krát denně. Maximální délka léčby je 3–4 týdny. Pokud se obtíže nezlepší do 14 dnů nebo se zhorší, poraďte se s lékařem.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba

Bellova obrna

Obrna lícního nervu se projeví velmi rychle. Jedinec je večer naprosto zdráv a ráno se probudí s plně rozvinutými příznaky. Diagnostika není vzhledem k typickým příznakům nijak složitá a spadá do kompetence neurologa. Včasné určení diagnózy je velmi důležité pro další vývoj nemoci. Velkou pozornost je třeba věnovat postiženému oku. Jeho rohovka je náchylná k vysychání, což může vést až ke ztrátě zraku.

Podle příznaků rozlišujeme dva typy Bellovy obrny:

  • Centrální forma obrny lícního nervu je charakteristická neschopností dovřít pusu na jedné straně. Postižený koutek je pokleslý a z úst vytékají volně sliny. K projevům dochází na jiné straně, než na které byl postižen lícní nerv.
  • Periferní forma obrny je kromě pokleslého koutku typická také nemožností zavřít oko. To zpočátku silně slzí a nemocný není schopen ani mrknout. V tomto případě je postižena celkově veškerá mimika na dané půlce obličeje.

Bellova obrna postihuje zpravidla pouze jednu půlku obličeje, pokud se příznaky projeví na obou částech, je nutné uvažovat o jiném neurologickém onemocnění.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Nesnesitelná bolest zubů

Bolest zubů může být způsobena zubním kazem nebo jejich přecitlivělostí na teplé či studené pokrmy a nápoje. V takovém případě bolest vzniká v oblasti obnažených zubních krčků, které nechrání zubní sklovina.

Příčiny

Příčina bolesti bývá různá, ale měli bychom se snažit zjistit její původ, abychom věděli, jak jí čelit. Nejčastějším důvodem je zubní kaz a zánět dásně. Některé bolesti zubů jsou spojeny se záněty vedlejších nosních dutin. Někdy také bolí zuby, které mají podobné nervové zakončení jako orgány v těle. Potíže se zuby mohou v takovém případě signalizovat nerovnováhu žlučníku nebo jiné obtíže trávicí soustavy.

Rychlá léčba

Jestliže v dásni probíhá zánět, bývá obvykle dobré postižené místo chladit. Opět se vyplatí hygiena ústní dutiny. Navíc můžeme použít některé protizánětlivé látky, které máme doma. Výborné je vyplachování úst výluhem šalvěje či heřmánku. Můžeme zkusit i česnek, propolis nebo dezinfikovat ústa slivovicí. Někdy může být výhodnější místo chlazení ústa vyplachovat teplou vodou. To je obzvlášť vhodné, pokud máme dojem, že otok obsahuje hnis, a chceme, aby se absces provalil a nám se ulevilo od bolesti.

Zdroj: Co na bolest zubů

Babské rady na afty

  • Při výskytu aft vyplachujte pusu silnějším odvarem šalvěje, nepolykejte.
  • Pokud máte aftu v dutině ústní, cucejte během dne opakovaně rozkousané hroznové víno. Látky v něm obsažené pomáhají léčit afty. Většinou již za 24 hodin je afta na ústupu.
  • Proti aftám v ústech pomůže aloe vera. Stačí šťávou z čerstvě uříznutého listu afty několikrát denně potírat. Afty méně bolí a rychleji se uzdraví.
  • Na afty je nejlepší sníst hrst borůvek, pomáhají čerstvé i kompotované.
  • Dejte si do pusy navlhčený čajový sáček. Vydržte 5 min.
  • Jako kloktadlo při léčbě aft poslouží levandule lékařská.
  • Med působí na afty. Brání přerůstání kvasinek v dutině ústní.
  • Vyplachujte odvarem z ostružníku křovitého, 10 polévkových lžic na 1 l, vařte 5 minut, 10 minut nechte odstát. Pijte po doušcích.
  • Bolest aft zmírníte tak, když si tampónek namočíte do propolisové tinktury a afty s ním potřete.
  • Na afty žvýkejte šťávu ze šťovíku.
  • Na jemno nasekejte listy netřesku, vylisujte šťávu a vmíchejte několik kapek olivového oleje. Aplikujte na postižená místa.
  • Při aftách pečlivě dbejte na hygienu ústní dutiny; při čistění zubů buďte opatrní, používejte kartáček s měkkými štětinami; pokud vám některý zub dráždí dásně, navštivte zubního lékaře. Dávejte si pozor, abyste se nekousali do vnitřní strany tváří; opakují-li se u vás afty častěji, omezte nebo nejlépe vůbec nejezte kořeněná jídla, nepijte kávu a nežvýkejte žvýkačky, předejdete tím dráždění sliznice.

Zdroj: Afty – příčina a léčba


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP