Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ČERNÁNÍ NEHTŮ NA NOZE

OBSAH

Lámání nehtů foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět lámání nehtů.

Myslete tedy na to, že jak u mnoha dalších věcí platí „všeho s mírou“, tak u drastických diet dvojnásobně.

Zdroj: Odlomený nehet na noze

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ NEHTŮ U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Hluchník.

Je prosím na černání nehtů u palce nohy dobré infračervené světlo? Tatínek má na hýždí tumor a měl v noze trombozu, nosí kompresní punčochu a je diabetik na inzulínu.
Děkuji Hluchník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černání nehtů u palce nohy

Dieta a třepení nehtů

Třepení nehtů je viditelné pouhým okem, jedná se o takzvané rozdvojené nehty, které se na povrchu odlamují. Mezi hlavní příčinu třepení nehtů patří špatná životospráva. Pokud člověk konzumuje samé „prázdné“ věci, neustále jí čokolády a další pamlsky, tak si zahrává se svým zdravím, a to se samozřejmě projeví i na nehtech. Velice prospěšné je tedy dodržovat vyvážený jídelníček, který bude obsahovat bílkoviny, sacharidy, vlákninu, cukry a tuky ve správném poměru.

Diety v současné době zažívají boom. Ne každá dieta je však zdravá a hodná pro náš organismus. Výsledky špatné diety, která je chudá na vápník a kolagen, pak vedou i ke špatnému vzhledu vašich nehtů.

Zdroj: Odlomený nehet na noze

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
prosím o radu, při přelakování nehtů na noze jsem objevila na nehtu skvrnky.
Mám zajít na vyšetření k lékaři, nebo se nejedná o nic vážného?
Děkuji za odpovědˇ.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro paní Marii. Zřejmě nepůjde o nic vážného a na vině bude jen krevní výron. Ovšem opatrnosti není v tomto ohledu nikdy dost, proto je na místě nechat si to vyšetřit v ordinaci kožního lékaře. Vyšetření je rychlé a hned víte o co jde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Fotografie černání nehtů u palce nohy

Zde můžete vidět, jak vypadá černání nehtů u palce nohy.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Poznám, zda je barva nehtu na noze projevem plísně nebo něco jiného?
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotografii je vidět, ce se stane s nehtem na palci v úzkých botách. Rozhodně to není plíseň. Váš palec je tak moc utlačován, že nehet na něm změnil směr růstu - odklonil se doleva. Následkem tohoto tlaku je obrovský hematom, který zbarvuje váš nehet do tmava. Je potřeba, abyste co nejdříve navšťívila ortopéda a společně jste našli řešení, jak to napravit. Pokud se situace bude dále prodlužovat, tak krví odchlípnutý nehet bude otevřenou branou pro usídlení plísně a ve finále přijdete o celý nehet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Komplikace při plísni nehtů

Plíseň nehtů je spíše než zdravotní problém, kosmetický a psychosociální problém. Plíseň nehtů často může vést k pocitům studu a nakažení se bojí šíření plísně dále. Mezi hlavní komplikace plísně nehtů patří šíření z nehtu na nehet, což pak vede k jejich úplné ztrátě. Plíseň na nehtu pak na noze může způsobovat bolesti při pohybu. U diabetiků se zase léčba může dlouho vléct v důsledku opožděného hojení, kterým je cukrovka doprovázena.

Zdroj: Plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTU PALCE NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bronislava hájková.

prosím o radu mám zarostený nehet na pamci u nohy už dlouhou dobu stříhání moc nepomáhá ale chtěla bych to zkusit bez chirurga mám hrůzuse strhavání nehtu prosím o radu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sama vidíte, že domácí léčba dlouhou dobu nezabírá, proto bude nejlepší obrátit se na odborníka. Nejdříve zkuste hledat pomoc tam, kde se provádí pedikúra. Pedikérka je obvykle zkušená a v mnoha případech dokáže pomoci. Pokud její snahy nepomohou, tak se poraďte s kožním lékařem. Ne vždy je nutné nehet strhnout. Dnešní postupy jsou bezbolestné a není třeba se ničeho obávat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtu palce na noze

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTU U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana z Brna.

Ahoj, vyrábím domácí mast ze smrku, která je na plíseň na nehtech velmi účinná. Mimo jiné bezvadně funguje na bolavé klouby, bolesti hlavy, ucpaný noc či uvolnění hlenů při nachlazení. Pokud máš zájem, ozvi se mi na E-mail: ivana.uhrova@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katarina Anischova.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat,jestli ještě mate uvedenou masticku ze smrku? Mám na protikuřácká asi plíseň nehtů na noze. Místa a je černá,místa a zelená. Myslíte,ze by to pomohlo? Dekuji za odpověď. Anischova

Zdroj: diskuze Plíseň nehtu u palce nohy

Plíseň na nehtech u nohou

Nejchoulostivějším místem na vznik plísňové infekce nehtů na nohou je poškozený povrch pokožky nebo nehtu, Ten se poškodí neustálým tlakem pracovní obuvi, sportovní obuvi nebo zraněním. Plísňová infekce nehtů má typický průběh, který začíná na předním a bočním okraji nehtu. Ze vstupní části se patogen šíří stále dál dozadu ve směru nehtového valu, dokud není celý nehet zasažen. Pokud není léčena plísňová infekce, tak to většinou povede k celkovému zničení nehtu. Plíseň nehtů se někdy hojí sama, ale je tu riziko šíření na kůži, na jiné nehty nebo přenos na někoho jiného. Nejčastěji při plísni nehtů na noze se objevuje i bolest při běhu.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC NEHTŮ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Urbancová.

Prosím,o radu od září 2011 mi nehty nerostou a stále se třepí.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kde vám tak dlouho nerostou nehty? Na noze nebo ruce?

Zdroj: diskuze Nemoc nehtů ruce

Plíseň nehtů příznaky

Nehty, které jsou infikovány plísní, jsou zbytnělé, křehké, třepí se, jsou drsné a nerovné, zkřivené, matné, šedé nebo nažloutlé barvy. Při neléčené mykóze nehtů dochází k oddělení nehtů od nehtového lůžka, k tak zvané onycholýze. Plíseň může způsobovat bolest v prstech nebo v konečcích prstů a plesnivé nehty mohou i mírně zapáchat. Mezi další příznaky spojené s plísní nehtů jsou kožní léze zvané dermatophytidy. Dermatophytidy mohou způsobovat vyrážku nebo svědění v oblastech těla, které nejsou zamořena plísní, podobně jako alergická reakce nebo i svědivé pupínky kolem nehtu na noze.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ A BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Dražil.

Nikde není psáno, že když je plísen u nehtů na noze, že se není možné obout do plných bot? Píchá na špičce palce jak kdyby zarůstal nehet? Má někdo ten samý problém. V čem chodit teď na podzim? Ani větší bota nepom§že, stačí se jen málo dotknout bolestivého palce. DÍK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V našich zeměpisných podmínkách jsou plné boty nezbytné. Mají být v oblasti prstů dostatečně široké i dlouhé, aby v nich prsty nebyly utiskovány. Na plíseň nehtů máme několik účinných léků, které jsou k dostání na lékařský předpis. Proto navštivte se svým problémem ordinaci kožního lékaře, kde vám palec vyšetří a nabídnou vhodnou léčbu. To je nejrychlejší způsob jak se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a bolest

Správná léčba plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů se nevyléčí sama o sobě, a jestli není léčena, tak se může rozšířit na ostatní nehty. Při nakažení nehtu plísní to chce hodně trpělivosti, abyste se jí zbavili.
Tady je několik rad, co máte dělat, pokud jste nakažení plísní nehtů na nohou.

  • Při plísni nehtů na noze používejte samostatný ručník pro vaše nohy.
  • Při plísni na nehtech musí být vydesinfikováno vše, co přijde do kontaktu s vašimi nehty.
  • Při plísni na nehtech je nutné prát ponožky na 60°C.
  • Při plísni na nehtech berte ohled na lidi kolem a neběhejte na boso, ani doma ani ve veřejných zařízeních.
  • Při plísni nehtů se musí často větrat boty a měla by být i častější jejich výměna. Je to proto, že patogeny se cítí nejlépe v teplém, vlhkém prostředí, které je v zapařené nevětrané botě často.
  • Udržujte své nehty co nejkratší a čisté!

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den, minimálně 3-4 měsíce mám tuto skvrnku v nehtu prsteníčku na noze. Předpokládala jsem, že je to modřinka a odroste, ale ani se nehne a nemizí. Je hnědá. Rády se mi dělají pigmentové skvrny, může to být ono?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše skvrnka na nehtu u třetího prstu není pigmentová skvrna a sama spontánně zmizí, jakmile skončí nadměrné namáhání prstu. Váš třetí prst je utlačován v příliš úzké obuvi. Díky tomu je doslova nalepený na vedlejší druhý prst a kvůli delší hraně nehtu, kterou si něm opečováváte, se tento tlak přenáší do nehtového lůžka, kde jemné tkáně reagují malinkatým krvácením, což zbarvuje tuto oblast dohněda. Udržujte nehet na třetím prstu kratší, alespoň u jeho pravého okraje a při výběru obuvi myslete na dostatečný prostor pro prsty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak se projevuje plíseň nehtů

Plíseň nehtu způsobuje nejčastěji houba, která napadá nehet, postupně ho narušuje a parazituje pod ním. Odborný název tohoto onemocnění nehtů je onychomykóza. Projevuje se tak, že nehet po nákaze mění barvu do žluté a někdy až do černé barvy, v místě nákazy. Dále se plísňové onemocnění může projevit také tvarovými změnami nehtu, který v oblasti nákazy může být zbytnělý a nebo se naopak na konci začne třepit a odlamovat. Toto třepení nehtů bývá nejhorším projevem plísně nehtů, protože při neléčení můžete o celý nehet úplně přijít. V případě, že je toto onemocnění projeveno na prstech nohou, tak při drastickém vylámání nehtu může způsobovat těžkosti při chůzi, protože prst na noze pak nemá patřičnou horní oporu. Nákaza se přenáší zbytky kůže a napadených nehtů z okolí postiženého nehtu a velmi často nákaza pokračuje na okolní kůži i na okolní prsty. Nebývá vyjímkou, že se onemocnění přenese i na ostatní členy rodiny.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Nakažlivá plíseň nehtů

Onychomykóza je velmi nakažlivé onemocnění, které se přenáší z osoby na osobu. Počátky nákazy jsou velmi často na veřejných prostranstvích, jako jsou lázně, sauny, bazény a sprchy u sportovních zařízení. Důvod rychlé nákazy je prostý, lidé zde chodí bosí a tím na sebe přenášejí infekci prostřednictvím styku kůže s podlahou.
Plísňová infekce může ovlivnit různé oblasti nehtu: nehtový val, nehtové lůžko a samotný nehet. Infekce většinou začíná na předním okraji nehtu, odkud se může rozšířit po celém nehtu. Mnozí trpí s viditelnými následky plísně nehtů, protože mají nehty zdeformované se žlutými nebo hnědými či bílými skvrnami.

Typické příznaky plísně nehtů na nohou

  • Nehty s plísní jsou křehké a praskají v jednotlivých vrstvách.
  • Nehty s plísní mají bělavé až žlutohnědé zbarvení.
  • U nehtů s plísní dochází k ztluštění nehtu.
  • Plíseň nehtu na noze může být také doprovázena bolestí při chůzi.

Plíseň nehtů na nohou foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět plíseň nehtů na nohou.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi ODLUPOVÁNÍ NEHTŮ OD LŮŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den, poslední dobou mě hodně svědí část plosky u nohy a trochu i mezi prsty, a začaly se mi odlupovat nehty u prstů na nohou. Už mám dva pryč na jedné noze.Může to být plísní nebo jak to mám ošetřovat nežli se objednám k lékaři.
Děkuji. Drahomíra
srdcee@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odlupování nehtů od lůžka

Proč mám černé nehty na nohou

Při zploštění klenby dochází k prodloužení a rozšíření nohy, takže tlakem a třením o svršek obuvi může vzniknout v rizikových oblastech černání nehtů.

Nepříjemnou komplikací je, když se k poúrazovým změnám nehtů přidá plíseň.

Tmavé nehty s namodralým odstínem, stejně jako konečky prstů na všech končetinách, vás upozorňují na to, že se váš organismus potýká s nedostatkem kyslíku. Může se například jednat o nepříjemné plicní onemocnění, nebo o důsledek těžké infekce, jako je zápal plic, případně ještě vážnějšího plicního onemocnění CHOPN.

Černající prsty u nohou mohou být rovněž projevem cévní aterosklerózy a specifických změn při cukrovce, kterým se říká diabetická angiopatie a stavu souhrnně „diabetická noha“. Je to závažné onemocnění, protože poškozené tkáně snadno podléhají zánětu a z ohraničeného poškození může snadno nastat šířící se zánět (flegmóna), případně se může rozvinout i sepse (otrava krve).

Černání kůže na nohou ve vyšším věku často přichází při žilní insuficienci, tedy při poruchách žilní stěny. Vyhledejte proto svého obvodního lékaře nebo dermatologa, aby zjistil diagnózu a stanovil vhodnou léčbu.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Jak se bránit černání palce u nohy

Pokud jsou černající prsty u nohou způsobeny otlakem při běhu nebo chůzi, je dobré vyměnit tvar boty, některá obuv je zúžená do špice, což vám může působit problémy, takže raději vyhledávejte obuv se širokou špicí.

Pokud jde o poruchu cévní stěny, která propouští krev do periferie, je možné, že malinké cévy přináší do palce méně kyslíku a palec bolí a černá. Pokud neexistuje vhodná léčba, zkuste nějaký alternativní způsob, třeba čaj z jinanu dvoulaločného, střídavé koupele ve studené a teplé voda či cokoliv jiného, co by zvýšilo prokrvení v této oblasti.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Nemoc růže na noze – obrázek

Kožních projevů je celá řada, a tak se zde můžete podívat na fotky, jak nemoc růže na noze vypadá.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP