Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ANTIBIOTIKA NÁZVY DRUHŮ

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Diskuze

V diskuzi TOXICITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Táké jsem jí dříve spokojeně používal když jsem trávil hodně času před obrazovkou teď jsem zjistil že je pravděpodobně Toxická viz cs.wikipedia.org/wik… -nemyslím,že je dobrý nápad její pravidelné použití, ačkoliv jde jen o 3% roztok. PS: Vždy jsem si myslel že to má spíš něco z borovicí než borem, nj názvy názvy :-D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

To víte že je toxická, pro zisky farmaceutických firem, vnitřní užívání teda boraxu, ale kyselina boritá je z něj vyráběná, vás zbaví nejen bolení kloubů.. ale veškerých problémů spojených se špatnou funkcí buněčných stěn, a především bor je nutný k správnému hospodaření s minerály v těle, užívám jej vnitřně, a v tak malém množství, že i kdyby to byl kyanid tak se není čeho bát, 1 lžička boraxu, ve 30ml vody, na dně je nerozpuštěný, z tohoto roztoku piji max. 2 kapky denně s tím že co pár dní dám pauzu.. mimochodem je to 1,5x méně toxičtější než kuchyňská sůl. Proč před tou nevarují ? Ta jim jde na ruku, nerad to říkám ale probíhá zde sofistikovaná skrytá genocida velice hnusným způsobem, vnucují nám sebedestrukční živ. styl, krmí nás totálním odpadem, chtějí po nás čím dál větší výkon, naše nemoci neléčí, ale léky zakrývají.. tohle je holá realita, i když tomu i mnohdy samotný pachatel nechce věřit.

Zdroj: diskuze Toxicita

3 denní antibiotika

Název 3denní antibiotika vychází z toho, že se jedná o antibiotika předepisovaná na tři dny. Jsou to tedy krátkodobé antibiotické látky. 3denní antibiotika obvykle utvoří po doužívání všech tří tablet dostatečnou hladinu antibiotických látek, které pak účinkují i v dalších dnech.

Například:

Sumamed – zánět středního ucha

Azitromycin - angína

Zdroj: Antibiotika

Diskuze

V diskuzi PITYRIASIS VERSICOLOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobry den, vasi radu urcite otestuji, ale chci se zeptat, zda roztoky pripravi v lekarni bez lekarskeho receptu. Nebo nikoliv.
Dik za odpo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Ano, bez předpisu roztoky v lékárně připraví. Pouze jim dejte papírek s názvy roztoků. Věřím, že se nemoci zbavíte.

Zdroj: diskuze Pityriasis versicolor

Která antibiotika předepisovat?

Lékaři diagnostikují pacienta a zvažují příznaky, aby zjistili, která antibiotika předepsat. Lékaři zjišťují i kultury způsobené bakteriemi. Pro zjištění některých infekcí se používá antimikrobiální vyšetření. Na některé infekce lékaři předepisují širokospektrální antibiotika, která jsou účinná pro léčbu různých bakteriálních druhů. V závislosti na individuálních okolnostech mohou být přepsána i obecná antibiotika.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ LÉČENÍ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Dobrý.

Dobrý den,
Již druhý rok mám na stehnech, lýtkách a kotnících vyrážku která se objevila loni v červenci a zmizela cca v říjnu byť po ni zůstaly jizvy. Letos se objevila znovu, téměř ve stejnou dobu. Jedná se o pupínky které hnisaji a když se zmačknou prasknou a někdy krvácí. Z principu volim přírodní léčiva ale zatím bez významných pokroků. Zkusil jsem třeba konopný olej ale ten nepomohl. Pokud má někdo podobnou zkušenost prosím o radu.

Děkuji, hezké dny.

Michal Dobrý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Taková vyrážka, u které se dělají hnisající pupínky a zůstávají po nich jizvy, nepůjde vyléčit jen tak obyčejnými přírodními prostředky. Na to bude potřeba použít antibiotika nebo antivirotika, podle druhu příčiny, vše na lékařský předpis. Neriskujete komplikace nebo další jizvy a zastavte se s tím na kožním. Dostanete předpis na lék, který vás toho rychle zbaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přírodní léčení vyrážky

Kdy by měla být užívána antibiotika?

Antibiotika jsou předepsána pro onemocnění způsobená bakteriemi, ne viry. Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry, ne bakteriemi. Antibiotika nefungují proti virům. Při použití buďte obezřetní, protože antibiotika jsou mocným lékařským nástrojem, který je účinný pouze na bakteriální onemocnění.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC LEDVIN A JEJÍCH PŘÍZNAKY HNĚDÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teri.

Dbrý den.Asi před 2 roky jsem se léčila s ledvinami,nebot mi levá ledvina pracuje jen na 18 procent doporučil mi lékař ledvinu odebrat jiný lékař mě léčil dostávala jsem antibiotika více druhů.Zároven jsem měla zánět močových cest.Počástečném zlepšení antibiotiky se mi na těle hlavně pod prsy na břiše utvořili hnědé docela velké fleky dostala jsem na léčení mast která mi moc nepomáhá.Můžete mi poradit co s tím a nějakou léčbu.Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Teri, podle toho co píšete se nedá takto po internetu jednoznačně určit příčina vašich fleků pod prsy. Může jít o alergickou reakci na antibiotika, může jít také o opruzeniny, které se předčasně opálily a zhnědly a nebo to může souviset s nějakým neznámým komplikovaným onemocněním, které se takto projevuje na kůži. Já bych doporučil zajít s tím na kožní a ukázat to dermatologovi. Jen tak se dá nejrychleji dosáhnout uspokojivého výsledku vyléčením. Vezměte sebou názvy všech ATB, které jste brala i současnou mast a zkuste to takto vyřešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc ledvin a jejích příznaky hnědé fleky

Obvyklé české názvy pro dětská přirození

  • pinek
  • pipinka
  • šulínek
  • kačenka
  • buchtička
  • julinka
  • frantík
  • zvoneček
  • jiné...

Zdroj: Přirození u dětí

Diskuze

V diskuzi FRANTIŠKOVY LÁZNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kozáková.

Můžete mi prosím sdělit názvy ubytovacích zařízení při
komplexní lázeňské léčbě a případně doplatky pacienta.
Děkuji vám za ochotu, chtěla bych u vás asolvovat lázeňskou léčbu. Žádost už je podána, čeká na schválení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Kozáková.

Můžete mi prosím sdělit názvy ubytovacích zařízení při
komplexní lázeňské léčbě a případně doplatky pacienta.
Děkuji vám za ochotu, chtěla bych u vás podstoupit lázeňskou léčbu. Žádost už je podána, čeká na schválení.

Zdroj: diskuze Františkovy Lázně hrazené pojišťovnou

Antibiotika bez předpisu v zahraničí

Některá antibiotika lze volně zakoupit v lékárnách ve Velké Británii, Španělsku, v Egyptě a Jižní Americe. Ceny jsou podobné jako u nás bez přispění pojišťovny. V některých zemích, jako je třeba Mexiko, se dají antibiotika koupit zcela volně.

Zdroj: Volně dostupná antibiotika

POLYPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Do této skupiny Polypeptidových antibiotik se řadí antibiotické látky BACITRACIN (obchodní název antibiotika Framykoin), GRAMICIDIN, COLISTIN (obchodní název antibiotika Colimycine), POLYMYXIN B (obchodní název antibiotika Aerosporin, Otosporin). Polypeptidová antibiotika se využívají k léčbě infekcí způsobenými grampozitivními i gramnegativními bakteriemi. Polypeptidová antibiotika jsou silně toxická a využívají se k lokální aplikaci. Polypeptidová antibiotika mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako poškození ledviny a nervy.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi CHOROBY VYSAZENÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dědík.

Na listech vysazeních rajčat sz od sponích listů objevila na nich bílá vrstva a šíří se nahoru na listech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dobešová Vlasta.

Mám na zahradě rajčata, která mají červené plody, ale špatně se trhají a jsou uvnitř bílé. Není to odrůdou, protože se jedná o jednotlivé rostliny z druhu. Mám několik druhů a je to napříč u všech.

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat

Antibiotika Ospen a alkohol

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, a tak je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední tablety tohoto antibiotika.

Antibiotikum Ospen nemá žádné interakce na alkohol, tudíž po doužívání je možné konzumovat alkohol.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem DOBA LECENI VYHREZU PLOTENKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra .

Dobrý den měla bych na vás dotaz od května jsem doma v bolestech sotva slezu z postele bolest vystreluje do pravé nohy před třemi lety jsem byla operovana v Plzni syndrom kaudy vyhrez plotýnky osm mm nyní je šest ale na opačnou stranu L 5 S 1 podstoupila jsem už druhý obstrik pod ct a nic kapacky také nepomohli doma ležím od května a zajímá mě jak dlouho trvá než mne můj neurolog někam objedná jak dlouho mne může takhle nechat doma v bolestech? Spokojená sním nejsem ale on tvrdí že odejít nemůžu od něj dokud on nedokončí léčbu je to pravda musím trpět tak dlouho v bolestech???? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sepište si průběh dosavadní léčby a názvy použitých léků a normálně se obraťte na jiného neurologa. Jako pacient máte právo vybrat si lékaře podle svého uvážení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doba leceni vyhrezu plotenky

Antibiotika Duomox 1000 a alkohol

Duomox je antibiotikum. Amoxicilin, léčivá látka tohoto přípravku, patří mezi penicilinová antibiotika se širokým spektrem účinku. Tento lék je určen k léčbě řady infekčních onemocnění způsobených bakteriemi. Užívá se zejména v léčbě bakteriálních infekcí způsobených mikroorganismy citlivými na ampicilin.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Alkohol vám může způsobit zažívací potíže nebo nadměrný kašel.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Přehled antibiotik

Antibiotika jsou také rozděleny do tříd podle chemické struktury (aminoglykosidy, amfenikoly, ansamyciny, rifamyciny, cefalosporiny I. generace, cefalosporiny II. generace, cefalosporiny III. generace, cefalosporiny IV. generace, diterpeny, glykopeptidová antibiotika, karbapenemy, linkosamidy, makrolidy – erytromyciny, monobaktamy, antibiotika penicilové řady: úzkospektrá, širokospektrá, polypeptidová antibiotika, chinolony, fluorochinolony, streptograminy, sulfonamidy, tetracykliny, a další.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Furolin mě úžasně pomohl, užívám jej od 25.7. podle návodu, druhý a 100% třetí
den mě již problémy ustaly, zatím si jej ještě večer a zítra vezmu a můj dotaz
je jen jestli po přejítí zdravotních problémů jej mám ještě nějakou a jakou
dobu brát ,aby se vše nevrátilo. Jsem senior a jinak nemám žádné ledvinové
ani jiné problémy kromě léku na štítn.žlázu a locren na trochu vyšší tlak.
Jinak jsem pod stálou lék.kontrolou na tyto léky. Je mi 79 let
Děkuji za sdělení. H.G.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je třeba vždy dobrat všechny. Pokračujte v užívání, i po odeznění obtíží až do poslední tabletky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Furolin

Co je Azithromycin

Azithromycin byl objeven v roce 1980 chorvatskou farmaceutickou společností Pliva a schválen pro lékařské použití pod značkou Sumamed v roce 1988. Je na seznamu základních léků Světové zdravotnické organizace. Světová zdravotnická organizace ho klasifikuje jako kriticky důležitý pro humánní medicínu. Je dostupný jako generický lék a prodává se pod mnoha obchodními názvy po celém světě. V roce 2019 to byl 48. nejčastěji předepisovaný lék ve Spojených státech s více než 15  miliony receptů.

Azithromycin je antibiotikum patřící mezi azalidy, podtřídy makrolidových antibiotik. Je to derivát erythromycinu, od kterého se liší v chemické struktuře: atom methyl-substituovaného dusíku je začleněn do laktonového prstence, čímž se stává laktonový kruh 15-členným. Azithromycin je účinnější vůči některým druhům bakterií než erythromycin, z těla se vylučuje pomalu, což umožňuje jeho výhodné dávkování jednou denně po dobu 3 až 5 dnů, v některých indikacích se podává dokonce jednorázově. Azithromycin patří mezi antibiotika na 3 dny.

Mechanismus účinku je založen na manipulaci se syntézou proteinů škodlivých bakterií, čímž je jim zabráněno v růstu. Azithromycin se váže na 50S podjednotku bakteriálního ribozomu a tím inhibuje překlad z mRNA. Azithromycin nemá vliv na syntézu nukleových kyselin.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Antibiotika alkohol – zpovědnice

Pití alkoholu při užívání antibiotik může mít za následky různé zdravotní komplikace, jako například bolesti břicha, střevní potíže, bolesti hlavy, závratě, teploty, dávivý kašel a podobně.

Antibiotika mohou při konzumaci s alkoholem přestat zabírat a vy si tak prodloužíte dobu léčby. Určitě by bylo dobré alkohol při antibiotické léčbě vynechat.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Informace pro ženy

Antibiotika častou způsobují kvasinkové infekce. Důležité je mít na paměti, že antibiotika inhibují i normální bakterie v pochvě, díky čemuž dochází k tvorbě kvasinkové infekce. Kvasinkové buňky pak začnou napadat tkáně v pochvě a obvykle způsobují svědění, pálení, bolest při pohlavním styku a vaginální výtok.

Antibiotika snižují účinnost antikoncepčních pilulek či přípravků.

Stejně jako jiné léky i některá antibiotika mohou být přenesena na plod a některá mohou dokonce způsobit poškození plodu. Proto byste neměla užívat antibiotika bez souhlasu lékaře, zejména pokud jste těhotná nebo kojíte.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem! 24 hodin po dobrání Zinnatu už popíjet s mírou můžete.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Zánět průdušek a antibiotika

Léčba bronchitidy se může lišit v závislosti na příčině a převažujících příznacích. V nekomplikovaných případech si vystačíme s domácí léčbou a přípravky na nachlazení, které jsou běžně k dostání v lékárnách. V závažnějších případech, pokud má lékař podezření na bakteriální infekci, je možné nasadit antibiotika.

Zdroj: Zánět průdušek

Opatření vedoucí ke snížení rezistence vůči antibiotikům

  • Netrvejte na tom, aby vám lékař předepisoval antibiotika na každou banalitu.
  • Dobré hygienické návyky mohou zamezit vzniku a šíření infekce z rukou. Proto je důležité mytí rukou teplou vodou a mýdlem.
  • Nikdy nepoužívejte antibiotika na virové infekce.
  • Udržujte si zdravý životní styl tím, že budete konzumovat vyváženou stravu, pít dostatek tekutin, cvičit a mít dostatečný odpočinek.
  • Nikdy neužívejte antibiotika, které byla předepsána někomu jinému.
  • Nikdy neužívejte antibiotika, která zbyla z předešlé léčby.
  • Pokud budete mít předepsána antibiotika, vždy je všechny využijte, i když se cítíte zdravě.

Zdroj: Správné užívání antibiotik


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP