Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ZOVIRAX NEBO HERPESIN

OBSAH

Srovnání HerpesinZovirax

Zovirax je měkká bělavá oční mast. Používá se k léčbě a profylaxi infekcí virem Herpes simplex, vedoucím k zánětu rohovky (keratitida). Dávka je u všech věkových skupin totožná. Přípravek se obvykle používá pětkrát denně, přibližně ve čtyřhodinových intervalech, s výjimkou noci. Z tuby se vytlačí asi 10 mm oční masti a toto množství se nanese do spojivkového vaku. Po odeznění příznaků onemocnění se v léčbě přípravkem pokračuje ještě 3 dny. Zovirax ve formě oční masti je kontraindikovaný u pacientů, u nichž je známá přecitlivělost na aciklovir, nebo na valaciklovir. Pacienti mají být upozorněni, že po podání přípravku mohou přechodně pociťovat mírné štípání. V době užívání acikloviru ve formě oční masti se mají pacienti vyhnout používání kontaktních čoček. Přípravek proniká do mateřského mléka, proto je jeho použití v době kojení indikováno pouze tehdy, převáží-li očekávaný terapeutický efekt možná rizika.

Rozdíl mezi Herpesinem a Zoviraxem je v tom, že Zovirax je oční mast. Zovirax lze také použít na léčbu oparů v oblasti obličeje. Zovirax mast je volně prodejný lék. Herpesin se nesmí používat při léčbě oparů v oblasti oka.

Zdroj: Herpesin

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šafaříková.

Dobrý den, mám pásový opar na zádech, k léčbě jsem dostala Herpesin a tekutý pudr, ale nevím zda mohu postižené místo mýt nebo jen obnovovat krytí pudrem. Až vyrážka zaschne a začne se loupat je dobré používat nějakou mast nebo stále pudr?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar normálně myjte při sprchování a v prvních dnech aplikujte tekutý pudr. Až vyrážka zaschne a začne se loupat, tak místo pudru používejte Dermo chlorofyl gel, ten pomůže s hojením a zabrání vzniku jizev. Tady je cena dermo chlorofylu www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar

Léky na pásový opar

Jak již bylo řečeno, k léčbě pásového oparu se nejčastěji používají virostatika s účinnou látkou aciclovir (Zovirax, Herpesin, Provirsan), jinou možností je látka valaciclovir (Valtrex). Též je k dispozici očkovací látka chránící člověka před planými neštovicemi a pravděpodobně také před pozdějším vznikem pásového oparu. Očkování (jedna dávka) se doporučuje zejména osobám starším 50 let, které prodělaly plané neštovice.

Zde můžete vidět příbalový leták produktu Herpesin − tablety.

Zde můžete vidět, jak vypadá pásový opar.

Zdroj: Pásový opar

Diskuze

V diskuzi OTOK HORNÍHO RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den,již dlouhou dobu bojuji s problémem který začne brněním horního rtu a následně přijde otok tváře pod oky.Nemám jiné příznaky předtím a alergolog mi testy nezjistil žádnou alergii.Už 4 roky si hlídám stravu,zapisuji a stejně se to zničeho nic objeví.A tak s otokem chodím k lékaři,sedím v čekárně až na mě příjde řada,lékař mi předepíše dithiaden po kterém to do týdne odezní a samozřejmě nemohu chodit do práce.První dva roky se to objevilo na jaře,teď třeba i 5x do roka.Nikdo mi nedokázal zdělit příčinu.Máte taky někdo takový problém a jak léčíte?Díky Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dobrý den Hanko,

mám stejný problém, začíná to brněním rtu a poté mi oteče horní i dolní ret a přes celé horní patro aft. U alergologa mi udělali testy a alergie žádná, imunita v pořádku, ale mám v sobě vir herpes. Opar jako takový nikdy nemám. Lékařka mi předepíše Herpesin, ale i když Herpesin nemám tak léčba trvá stejně dlouho, týden. Začínám to přisuzovat spíše stresu.

Zdroj: diskuze Otok horního rtu

Prodej a cena

Herpesin krém je volně prodejný lék. Jeho cena v lékárnách může být různá. Cena produktu Herpesin krém.

Herpesin tablety jsou pouze na předpis. Herpesin 200 a Herpesin 400 jsou v lékárnách bez doplatku. Cena produktu Herpesin tablety.

Zdroj: Herpesin

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena paterová.

Dobrý den dcera prodělala před měsícem zápal plic pak se jí objevil pásový opar v obličeji k lékařce šla až za 14 dní dala jí pouze tekutý pudr. ASI ZA TÝDEN SE PÁSOVÝ OPAR OBJEVIL V NOSE A NA DRUHÉ STRANĚ OBLIČEJE! pOMOHOU ATIVIROTIKA??pATEROVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jde o pásový opar, tak pomůžou antivirotika. Můžete vyzkoušet mazat mastí Zovirax. Určitě doporučuji konzultaci s kožním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar v nose

Bactroban na opary

Pokud se vám vytvořil při výskytu oparu již stroupek, je lépe jej mazat, ale hlavně nestrhávat, nechte ho samovolně odloučit. Při strhávání dochází k poškození kůže a vzniká nový strup. Používají se masti s antibiotiky, například Framykoin nebo právě Bactroban. Opakující se opary se léčí dlouhodobě antivirotiky, to znamená, že minimálně 6 měsíců se bere Herpesin nebo Zovirax 1–2x denně. Doporučuje se odběr na hladinu protilátek proti těmto virům a nasazení dlouhodobé terapie. Tyto viry mají schopnost zůstávat v organismu po celou dobu života a při jeho oslabení (stres, únava, zákrok, operace, sluníčko a podobně) se může opar vyskytnout znovu. Antivirotikové masti jsou vhodné před výsevem puchýřků, jinak nepomáhají. Používá se nejlépe Zovirax nebo Herpesin mast.

Zdroj: Bactroban

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM PŘI LÉČBĚ PÁSOVÉM OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Rusková.

Pomůže Wobenzym při léčbě pásového oparu? Užívám Herpesin 400

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wobenzym při léčbě pásovém oparu

Herpesin a alkohol

Herpesin tablety zvyšují jaterní testy, kromě jater zatěžují i ledviny. Pokud má někdo játra v perfektní kondici, může si dát příležitostně 2 dcl vína, ale z dlouhodobého hlediska to dobré není. Obecně platí, že alkohol by se neměl konzumovat při žádné léčbě.

Zdroj: Herpesin

Diskuze

V diskuzi GENITALNI PASOVY OPAR A LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobry den,chtela bych se poprosit o radu -pasový opar.Koncem března tohoto roku jsem zjistila,že na zádech pod lopatkou a pak nize těsně vedle levého poprsí se mi utvořil pásovy opar.Doktorka mi předepsala herpesin tabletky a mast.Po léčbě jsem uzivala B-vitamin.Před tim jsem asi pul roku mela problémy s mocovymi cestami a pokaždé jsem brala antibiotika.
Znovu se mi pasovy opar vytvoril začátek června v pravem třísle.Byl zrovna vikend tak jsem navstivila pohotovost a byla jsem hospitalizována na gynekologii,kde mi davali po osmi hodinach kapačky herpesin a mast.Po třech dnech jsem byla propuštěna s pokracovanim léčby,herpesin tablety a mast.Doma zjistila,že se mi utvořil pasovy opar v genitaliich.Chtela bych se zeptat mast herpesin je mozne používat i na genitalie na puchyřky?Poradite mi prosim jak se vyvarovat před dalším pasovym oparem,?S pritelem jsme měli pohlavni styk než jsem zjistila,že mám pásovy opar.Ma přítel navštívit lékaře a zahajit take léčbu i kdyz zatim.nemá příznaky?
Děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Genitalni pasovy opar a léčba

Jak dlouho trvá léčba

Léčba pásového oparu bez komplikací trvá 5 až 7 dní. Léčba je symptomatická a podávají se obvykle protizánětlivé, analgetické a virostatické preparáty. Antibiotika jsou podávána jen u starších nebo oslabených lidí, a to jako prevence sekundární bakteriální infekce. Virostatika se podávají buď v tabletkách, nebo v infuzích (nitrožilně). Nejčastěji se používají virostatika s účinnou látkou aciclovir (Zovirax, Herpesin, Provirsan), jinou možností je látka valaciclovir (Valtrex).

K dispozici je očkovací látka proti viru VZV, která chrání před infekcí planými neštovicemi a pravděpodobně také před pozdějším vznikem pásového oparu. Očkování se doporučuje jednou dávkou zejména osobám nad 50 let věku, které prodělaly onemocnění planými neštovicemi.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi HERPES A HLIVA USTRICNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Ja trpela na opary nekolik let. Jak jednou opar vyleze, tak pri snizene imunite zas vyleze. Vyskytoval se hlavne v nose a na rtu, uzivala jsem Herpesin, take naplasti, ale stale se mi vracel..nakonec jsme zacali cela rodina uzivat Hlivu ustricnou s rakytnikovym olejem, ktery zesiluje ucinek hlivy. Od te doby se mi neobjevil, je to take tim, ze hliva resi puvod vzniku herpesu. Da se koupit v lekarnach nebo pres net www.vegi.cz/cz/produ…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Herpes a hliva ustricna

Z

ZAHRON 15MG TBL FLM 28

ZAHRON 30MG TBL FLM 28

ZALASTA 15MG POR TBL DIS 70

ZALASTA 5MG POR TBL DIS 56

ZARZIO 48MU/0,5ML INJ/INF SOL ISP 5X0,5ML I

ZEFFIX 100MG TBL FLM 28

ZEMPLAR 5MCG/ML INJ SOL 5X1ML

ZEPATIER 50MG/100MG TBL FLM 28

ZITROCIN 500MG TBL FLM 3

ZODAC 10MG TBL FLM 30

ZODAC 10MG TBL FLM 60

ZODAC 10MG TBL FLM 90

ZOFRAN ZYDIS 8MG POR TBL DIS 10

ZOVIRAX 200MG TBL NOB 25

ZOVIRAX 400MG TBL NOB 25

ZOVIRAX 400MG TBL NOB 70

ZYKALOR 15MG TBL NOB 56

ZYLLT 75MG TBL FLM 28

ZYPADHERA 210MG INJ PLQ SUS PRO 1+1X3ML

ZYPADHERA 300MG INJ PLQ SUS PRO 1+1X3ML

ZYPADHERA 405MG INJ PLQ SUS PRO 1+1X3ML

ZYTIGA 500MG TBL FLM 60(5X12)

Zdroj: Léky bez doplatku

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Dolénková.

Zdravím :-) Před dvěmi měsíci jsem prodělala pásový opar asi 5 cm v průměru. Léčení probíhalo vitaminy skupiny B vnitřně a mazáním postiženého místa na zádech tekutým
pudrem. Vše proběhlo, ale na zádech mi zůstaly nehezké vystupující červenofialové pupínky.
Lékařka mi k tomu nic neřekne, i v začátku nemoci mi bylo sdělěno, že je to malé a abych znovu přišla pouze kdyby se to rozlézalo dále. Flek nebolí, ale občas hodně svědí. Může mi prosím někdo poradit, čím třeba mazat nebo jak postupovat k odstranění pupínků ? Četla jsem, že následky pásového oparu mohou ztrpčovat život ještě měsíce i roky po prodělání nemoci. Děkuji všem za sdílení zkušeností.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanina.

Dobrý den,můžete mi poradit. Nedávno mi začalo bolet velmi silně ucho, zalehnutí a špatně slyším už po delší dobu, lékař mi dal antibiotika, ale hned na to mě také začalo silně bolet v boku a udělal se mi pásový opar. Lékařka mi napsala Zovirax ten pomohla, současně mi řekla, že je to reakce na ucho. To se nelepší. Pořád je zalehlé a audio ukázalo slabé slyšení.Děkuji Vám za odpověď.Stanina

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Projevy a léčba

Typickým projevem genitálního oparu jsou tedy puchýře obsahující velmi infekční tekutinu, které se zvětšují a po určité době dojde k jejich prasknutí, spodina puchýřů pak vysychá a tvoří se strup, který posléze odpadá. Diagnóza je snadná, provádí se z typického klinického obrazu. K léčbě genitálního oparu se používají takzvaná virostatika (například acyclovir – Herpesin, Zovirax), které však mohou jenom zkrátit dobu výsevu herpetických puchýřů a zkrátit vylučování viru. Virostatika jsou volně prodejná ve formě mastí k lokální aplikaci na postižené místo, či vázaná na předpis lékaře ve formě tablet a injekcí. Toto celkové podání léků proti genitálnímu oparu je na místě především u pacientek s oslabeným imunitním systémem, u primoinfekce či u častých recidiv (opakování se) nemoci. To, jaká forma léčby bude pro vás nejvhodnější, určí dle závažnosti nemoci váš gynekolog. Důležitou součástí léčby jsou léky proti bolesti (analgetika) a samozřejmě dostatek vitamínů.

Zdroj: Jak na genitální opar

Diskuze

V diskuzi HOJENÍ PÁSOVÉHO OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bereneiter.

Po oslabení imunity po nemoci akutního zánětu slinivky se mi vytvořil šíleně bolestivý pásový opar . Postižený levý bok až do půlky zad. Puchýře odezněly po 2 měsících a v současné době mám fialové skvrny na postiženém místě a stále to moc bolí . Zřejmě mám stále vnitřní zánět. Kdo poradí co s tím a jak dlouho ještě budu trpět ? Děkuje penzista 1938 .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rosenkranc zděnek.

druhého ledna se mi vytvořil pasový opar v podobě puchýřů.Při užívání tablet Zovirax 800 mg a měkké zinkové masti se puchýře ztratily.Nyní mám úplně čistou kůži,ale strašně mě bolí,pálí kůže.Neurolog říká,že mám zánět periforních nervů.Nyní je 15.7.20 a stále přetrvávají bolesti.Neurolog mi předepsal lék Gabapentin Aurovitas 400 mg,ale bolesti stále přetrvávají.Prosím o radu jak se těchto bolestí zbavit Předem děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Hojení pásového oparu

Jak léčit pásový opar u dětí

Léčba obecně probíhá buď orálně (tabletkami), nebo nitrožilně, podáváním virostatik – nejčastěji s účinnou látkou acyclovir (Zovirax, Herpesin, Provirsan) nebo valacyclovir (Valtrex). Léčba pásového oparu by měla být zahájena co nejdříve po nástupu příznaků (nejlépe do 3 dnů). Nevyskytnou-li se komplikace, trvá léčba 5–7 dní. Někdy se doporučuje zvýšit příjem vitamínu B (ačkoliv účinnost vitamínů na léčbu pásového oparu nebyla s jistotou prokázána).

Při léčbě pásového oparu je vhodné urychlit zasychání puchýřků například aplikací tekutého pudru, a naopak po zaschnutí a při odlučování krust zvláčňovat postižené místo změkčující mastí s antiseptiky či antibiotiky. Pro nekomplikovaný průběh léčby se doporučuje sucho a teplo a dále existuje mnoho potravinových doplňků, které mohou při léčbě více či méně pomoci. Jsou to například:

  • lysin – podporuje hojení
  • vironal – má protivirové účinky
  • echinacea – zvyšuje obranyschopnost
  • pupalkový olej a vitamín E – příznivý vliv na hojení kůže
  • pivovarské kvasnice – vitamín B
  • česnek – přírodní antiseptické účinky

Proti recidivám pásového oparu je možné očkovat vakcínou Zostavax.

Zdroj: Pásový opar u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žižkova.

Dobrý den , manžel měl v listopadu pásový opar, využíval antibiotika a mazal to mastičkou, v lednu šel k lékaři, že ho to bolí celý bok ,kde měl vyrážku, zůstaly mu i jizvy , chtěla jsem se zeptat ,zda je nějaká pomoc, než jen čekat až to přejde jak říkal doktor , že to bude trvat půl roku děkuji Žižkova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je třeba zmínit, že pásový opar se neléčí antibiotiky. Pásový opar způsobuje virus Herpes Zoster, který se nedá z těla už nikdy odstranit a pouze se tlumí jeho projevy pomocí antiVirotik, nejčastěji je to acyklovir (Zovirax). U každého člověka rekonvalescence probíhá jinak a není zvláštnost, když hojení trvá několik měsíců. Jak postupovat v období hojení, co nejlépe jíst a čím mazat, je popsáno v příspěvku výše. Důvěřujte svému lékaři, který se snaží pomoci vám jak může.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Formy přípravku

Tablety

HERPESIN 200 či HERPESIN 400 jsou určeny pro léčbu kožních a slizničních forem infekcí vyvolaných virem Herpes simplex I a II, pro potlačování nebo jako prevence opakovaných infekcí u pacientů s normálním stavem imunity, jako prevence infekcí virem Herpes simplex u pacientů se změnou imunitní odpovědi, k léčbě infekcí virem Varicella zoster, léčbě pacientů s výrazným snížením imunitní reakce, zvláště s pokročilým AIDS onemocněním nebo u pacientů po transplantaci kostní dřeně. Přípravek je určen pro použití u dospělých i u dětí. HERPESIN 200, HERPESIN 400 nesmí užívat nemocní přecitlivělí na aciklovir. HERPESIN 200, HERPESIN 400 je nutné zapíjet dostatečným množstvím tekutiny. Těhotné a kojící ženy mohou užívat aciklovir jen tehdy, kdy potenciální prospěch převáží možnost rizika. Zejména nesmí být překročeny maximální i jednotlivé denní dávky. Při předávkování nebo náhodném požití přípravku dítětem se poraďte s lékařem.

Krém

Přípravek Herpesin krém je určen k zevnímu použití při léčbě oparu rtů nebo jiných částí obličeje s výjimkou oka a spojivkového vaku. V případě neúmyslného nanesení masti do oka proveďte výplach oční vodou nebo vlažnou vodou. Při dalších potížích požádejte o lékařské ošetření. Krém není určen k léčbě v ústní dutině. Při vniknutí krému do úst může dojít k podráždění ústní sliznice, avšak v tomto případě není třeba dalších opatření. Nepřekračujte stanovenou dávku. Jestliže je postižení oparem rozsáhlejší, lékař doporučí nejvhodnější léčbu. Přípravek nesmí být nanášen na sliznice (například dutina ústní, oko, pochva), protože by mohlo dojít k místnímu podráždění. Herpesin krém je volně prodejný lék.

Zdroj: Herpesin

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Pásový opar jsem měl v asi 30 letech a teď ho mám zase v 72, ale podstatně horší.Kupodivu mi lékařka doporučila tekutý pudr a napsala Zovirax. Až po cca 10 dnech cítím ústup bolesti, ale nemohu ležet, protože mně bolí celý hrudník. Ačkoliv mi puchýřky už hodně zaschly, tak je pokožka hodně bolestivá stále a to i mimo plochu s puchýřky.Plané neštovice jsem jako dítě prodělal také a je mi divné tvrzení v článku "dvakrát a dost".V každém případě je herpes zoster pěkné svinstvo a nikomu ho nepřeji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Mast na opar v nose

Mastičky na opary mají nejlepší účinky pouze v počátečním stadiu nemoci. Někteří pacienti užívají na bolest při výskytu oparů lék Naproxen. Jedná se o nesteroidní antiflogistikum používané pro omezení mírné až středně silné bolesti, horečky a zánětů způsobených celou řadou nemocí včetně osteoartrózy, revmatoidní artritidy a dny. Lék účinkuje potlačením enzymů COX-1 a COX-2. V Česku obsahují potahované tablety Nalgesin S léčivou látku naproxen (naproxenum natricum) ve formě sodné soli. Nalgesin S se používá k léčbě bolesti po úrazech (podvrtnutí kloubů, natažení svalů) a chirurgických operacích, při bolesti hlavy, bolesti zubů, bolesti zad, ke snížení horečky, při menstruační bolesti a také při zánětlivých a degenerativních onemocněních kloubů. Nástup analgetického účinku tablet Nalgesin S je velmi rychlý a dlouhotrvající, jelikož tlumí bolest po dobu 8–12 hodin. Podobně jako jiná antisteroidní antiflogistika může naproxen rušit trávicí trakt, což lze omezit přidáním inhibitoru protonové pumpy. Pokud chcete něco na opary, tak použijte osvědčené masti s antivirovou složkou, v lékárně vám ochotně poradí, jaký výrobek je pro vás nejvhodnější. Mezi volně dostupnými přípravky naleznete taky spoustu léků na opary, jako například gel HERPCLAIR Herpes labialis, který vytváří neviditelnou vrstvu na postiženém místě, omezuje šíření a podporuje proces hojení, tablety Barnys HerpeNormTM nebo krémy ZOVIRAX Duo a Herpesin, které zkracují dobu hojení.

Zdroj: Při rýmě opary

Léčba vaginálního oparu

Tento rod je rozšířen po celém světě. Způsobuje slizniční vředy a kožní puchýřky, vzácně encefalitidu nebo meningitidu. Vakcína neexistuje, existují ovšem látky (aciclovir – Herpesin, valaciclovir), které jsou aktivovány enzymy nacházejícími se jen v buňkách napadených virem. Jsou proto efektivní pouze proti replikujícímu se viru, na viry v latentní fázi nemají valný efekt.

Zdroj: Genitální opar

Opar

Herpes patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekce. Je to nakažlivé puchýřnaté onemocnění vyvolané virem jménem Herpes simplex virus. Patří do skupiny lidských herpetických virů (čeleď herpesviridae) s osmi zástupci vyvolávajícími různá onemocnění.

Onemocnění se přenáší kontaktem. Nebezpečný z hlediska nákazy je proto jakýkoliv kontakt s nemocným, který oparem trpí (přímo líbáním, pohlavním stykem, nepřímo společným používáním osušek, ručníků, příboru). Velice infekční je herpes v době mezi objevením se a vznikem krusty. Po jeho vysušení již riziko nákazy klesá, ale může se v ojedinělých případech stát, že stále obsahuje nějaké množství virů. Rizikovým faktorem je dále jakékoliv oslabení obranyschopnosti jedince, které může vzniknout při velké zátěži fyzickým nebo psychickým stresem, při vysokých teplotách, slunění, jiném onemocnění, v období menstruace.

Nekomplikovaný opar se zahojí do deseti dnů. Pro urychlení léčby oparu a zmírnění bolestí lze užít antivirové přípravky – acyclovir. Jsou podávané ve formě tablet, infuzí (dle závažnosti postižení). Je zapotřebí ale s léčbou začít včas. U oparu rtu se doporučuje použití volně prodejných acyclovirů v mastičce (Herpesin, Zovirax). Mastička se ale musí aplikovat na začátku (v prodromální fázi), kdy cítíme nepříjemné pocity na rtu, nejlépe ještě před vznikem puchýřku. Pokud opar praskl, doba léčby se už neurychlí. Když opar nezmizí ani po dvoutýdenní domácí léčbě, je potřeba navštívit lékaře. V případě genitálního oparu by se měl navštívit dermatovenerolog. Hlavně proto, aby se potvrdilo, zda jde o herpes, nebo o jinou sexuálně přenosnou infekci. Když jsou bolesti velké, je možné použít léky proti bolesti (například ibuprofen).

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět opar na rtu.

Zdroj: Plíseň na rtech

Účinky Herpesinu

Herpesin je určen k léčbě oparu rtů nebo jiných částí těla. Onemocnění opary je přenosné, proto se vyvarujte přímého kontaktu s ložiskem onemocnění (například při líbání) nebo s věcmi společného užívání (ručník a podobně). U pacientů s těžkou poruchou imunity, například u HIV pozitivních pacientů nebo pacientů po transplantaci kostní dřeně, by se mělo zvážit podání acikloviru ve formě tablet. Léčba jakékoliv infekce by měla být u těchto pacientů vedena lékařem.

Přípravek Herpesin krém je určen také pro léčbu dětí a dospívajících. Obsahuje léčivou látku aciclovirum (aciklovir) 5% (50 mg v 1 g krému). Pomocnými látkami jsou: karbomer 934, hydroxid sodný, dimetikon, cetylalkohol, natrium-lauryl-sulfát, methylparaben E 218, propylparaben E 216, čištěná voda. Cetylalkohol může způsobit místní alergickou reakci (například kontaktní dermatitidu).Methylparaben a propylparaben mohou způsobit alergické reakce (pravděpodobně zpožděné).

Jak jsme již uvedli, léčivou látkou přípravku Herpesin je aciclovirum (9-/2-hydroxyethoxymethyl/guanin), což je látka s výrazným virostatickým účinkem zejména proti virům Herpes simplex (I a II) a Varicella zoster (výrazně brání množení těchto virů v lidském organismu). Po průniku do virem infikované buňky je aciklovir postupně fosforylován až na aciklovirtrifosfát, který je vlastní účinnou látkou. První krok tohoto procesu je katalyzován virus specifickou thymidinkinázou. Aciklovirtrifosfát působí jako inhibitor a falešný substrát pro virus specifickou DNA polymerázu a tím brání syntéze virové DNA, aniž by byly významně ovlivněny normální buněčné pochody. Dochází tedy k selektivní inhibici virového enzymu.

Zdroj: Herpesin

Vedlejší účinky

Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí objevit u každého. Jde především o poruchy imunitního systému a poruchy kůže a podkožní tkáně.

Herpesin krém se nedoporučuje vzhledem k jeho možnému dráždivému účinku aplikovat na sliznice, například na sliznice v ústech, spojivkách nebo vagíně. Zvláštní opatrnosti je třeba věnovat tomu, aby krém nebyl náhodně zanesen do očí. Pacienti s velmi těžkou formou oparu by měli vyhledat lékařskou pomoc. Postižení oparem se musejí vyhnout přenosu viru na jiné místo nebo jinou osobu, zvláště při otevřené lézi. Používat přípravek Herpesin krém se nedoporučuje pacientům s oslabeným imunitním systémem. U těžce imunokompromitovaných pacientů, jako jsou pacienti s AIDS nebo pacienti po transplantaci kostní dřeně, by se mělo zvážit podání perorální formy acikloviru. Léčba jakékoliv infekce by měla být vedena lékařem.

Tento krém obsahuje pomocnou látku cetylalkohol, která může způsobit lokální kožní reakce (například kontaktní dermatitidu). Také obsahuje pomocné látky propylparaben a methylparaben, které mohou způsobit alergické reakce (pravděpodobně zpožděné).

Přípravek HERPESIN 200, HERPESIN 400 je obvykle dobře snášen, ale mohou se ojediněle vyskytnout nežádoucí účinky jako gastrointestinální potíže (nechutenství, zvracení, průjmy, bolesti břicha), mírné a přechodné poruchy jaterních a ledvinných funkcí, snížení počtu bílých krvinek a nedostatek krevních destiček, bolesti hlavy, mírné a přechodné neurologické reakce (třes, záchvaty křečí, neklid) zmatenost, ospalost a únava. U některých pacientů se může po dobu léčby objevit kožní vyrážka. Při případném výskytu nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí se o dalším užívání přípravku poraďte s lékařem.

Zdroj: Herpesin

H

HALOPERIDOL-RICHTER 1,5MG TBL NOB 50

HARVONI 90MG/400MG TBL FLM 28

HEDONIN 100MG TBL FLM 90

HEDONIN 200MG TBL FLM 90

HEDONIN 25MG TBL FLM 60

HEMANGIOL 3,75MG/ML POR SOL 120ML

HERPESIN 200MG TBL NOB 25

HUMIRA 20MG INJ SOL 2X0,2ML I

HUMIRA 80MG INJ SOL 1X0,8ML

HUMIRA 80MG INJ SOL 1X0,8ML I

HUMULIN N (NPH) CARTRIDGE 100IU/ML INJ SUS ZVL 5X3ML

HUMULIN R CARTRIDGE 100IU/ML INJ SOL ZVL 5X3ML

HUMULIN R KWIKPEN 100IU/ML INJ SOL PEP 10(2X5)X3ML

HYDROCHLOROTHIAZID TAINEX 25MG TBL NOB 20

HYDROCORTISON VALEANT 100MG INJ PLV SOL 1X10

HYDROCORTISONE PANPHARMA 100MG INJ PLV SOL 1X10

HYDROCORTISONE PHARMASWISS 100MG INJ PLV SOL 1X10

HYDROGENUHLIČITAN SODNÝ 8,4%(W/V)-BRAUN 84MG/ML INF SOL 10X250ML

HYPLAFIN 5MG TBL FLM 100 I

HYPLAFIN 5MG TBL FLM 98 I

HYRIMOZ 20MG INJ SOL 2X0,4ML

Zdroj: Léky bez doplatku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP