Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ŽLUTÝ POVLAK PO EXTRAKCI

OBSAH

Jak dlouho trvá suché lůžko

Začátek potíží je obvykle udáván mezi prvním až třetím dnem po extrakci. Hojení po extrakci zubu je individuální. Zvýšené riziko vzniku alveolární ostitidy nastává, pokud je přítomna perikoronitis, periapikální infekce, periodontitis, gingivitis či malhygiena. Dalšími faktory vzniku jsou zejména kouření, užití orální antikoncepce, menses, anestetika (pro účinek vasokonstrikční složky), traumatická protrahovaná extrakce a nepřiměřená pooperační irigace extrakční rány. Při správné péči a klidovém režimu by se mělo suché lůžko zahojit během 7 až 10 dnů.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi ZAZIVACI PROBLEMY A ZLUTY POVLAK NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobry den,
mam dost dlouhou dobu zazivaci problemy (paleni zahy, nafouknute bricho i zaludek, ci pocit tezkosti atd.). V poslednim case se mi objevil dost silny zluty povlak na jazyku, ten se snazim odstranit pri cisteni zubu kartackem a vyplachovanim ustni vodou. Bohuzel se odstranuje jen castecne, tedy stale prtrvava. Nemuze to znamenat nejakou plise v tele? A pokud ano, daji se pouzit nejake bylinky? Dekuji za komentare
Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondřej Kadlec.

Potřeboval bych se zeptat jaktoze mám žlutý povlak na jazyku. Bojím se abych neměl něco s ledvinami.

Zdroj: diskuze Zazivaci problemy a zluty povlak na jazyku

Příznaky

Někdy se stane, že rána po extrakci sice bolet přestane, ale s novou, daleko větší intenzitou se objeví znovu, zpravidla se tak stane až třetí den po provedené extrakci. Je to způsobeno tím, že krevní koláč v ráně se působením mikrobů přítomných v ústní dutině rozpustil a obnažila se kost zubního lůžka. Tento stav, který je spojen s šedým a páchnoucím povlakem zubního lůžka (někdy je lůžko prázdné a vidíme jenom obnaženou kost), se označuje jako suché lůžko. V případě této komplikace je třeba, aby pacient co nejdříve vyhledal lékařskou péči. Ostatně bolest provázející tuto komplikaci je tak intenzivní, že k tomu pacienta donutí.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Podle vaší fotografie se nezdá, že by byl váš jazyk postižen rakovinou. Kašel může souviset s předchozí virózou, kterých je v současnosti všude mnoho. Jestli chcete mít jistotu, že v hrdle ani na jazyku nemáte rakovinu, tak požádejte lékaře na oddělení ORL, aby vám krk prohlédl. Zároveň s ním prodiskutujte i svůj kašel. Případně se s těmito problémy můžete obrátit na zubního a plicního lékaře. Zubař vyšetří jazyk a plicař zase příčiny kašle.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Děkuji a čím myslíte že je zapříčiněn ten žlutý povlak na jazyku ?

Zdroj: diskuze Dotaz

Příčiny žlutého jazyka

Silný žlutý povlak může být známkou zažívacích problémů, jako je zácpa. Pokud je povlak suchý, bývá obvykle problém v žaludku a střevech, pokud je mokrý, jde o přebytek hlenu. Tenký žlutý povlak může znamenat plicní infekci.

Zdroj: Nemoci jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ PO EXTRAKTU STOLIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Korčáková.

Manžel užívá prostředek pro ředění krve, lékaři to opomnel sdělit. Dnes je druhý den po extrakci, manžel přidržuje u rány tvrdý smotek gázy, ale krvácení nepřestává. Léky na ředění krve vysadil, dnes je třetí den po extrakci.
Předem děkuji za radu. DK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba se neprodleně spojit s lékařem, který předepisuje Warfarin a sdělit mu tuto situaci. Z vašeho dotazu není jasné, proč Warfarin užívá a jaká tedy hrozí rizika při jeho vysazení. Ihned lékaři zavolejte a zeptejte se, jak máte dále postupovat. Tato zkušenost je pro vašeho manžela ponaučení pro příště, aby věděl, že musí informovat jiné lékaře o tom, že užívá Warfarin. Je to nebezpečné a při ztrátě velkého množství krve může být ohrožen na životě. Nepodceňujte to a hned volejte lékaře!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení po extraktu stoličky

Co znamená žlutě zbarvený jazyk

Žlutě zbarvený jazyk signalizuje poruchy metabolismu. Pokud máte žlutý jazyk, můžete mít zvýšenou hladinu žluči v žlučníku anebo onemocnění jater. Žlutý povlak na jazyku nejčastěji signalizuje poruchu funkce žlučníku. Žlutá barva v zadní části jazyka, pokud ho zdvihneme k patru, může být jedním z příznaků žloutenky. Žlutý povlak na jazyku může rovněž signalizovat artritidu nebo dnu. Silný žlutý povlak může být známkou zažívacích problémů, jako je zácpa. Pokud je povlak suchý, bývá obvykle problém v žaludku a střevech, pokud je mokrý, jde o přebytek hlenu. Tenký žlutý povlak může znamenat plicní infekci.

Zdroj: Žlutý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem MÍRNĚ BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU KOJENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

nevím tedy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý povlak na jazyku kojence byste měla konzultovat s dětským lékařem. Dnes je povlak mírný, ale za týden se může rozvinout a léčba bude náročnější. Proto neodkládat a jít za doktorem co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mírně bílý povlak na jazyku kojence

Nemoci podle jazyka

  • Bílý povlak na špičce jazyka signalizuje zánět sliznice žaludku.
  • Bílý povlak ve středu jazyka značí onemocnění dvanácterníku.
  • Žlutý povlak signalizuje zánět jater nebo cirhózu.
  • Hnědý povlak znamená onemocnění žlučníku.
  • Suchý jazyk oznamuje onemocnění cukrovkou.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem MALINOOSTRUŽINA-BÍLÝ POVLAK NA STONCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip Vesely.

Dobrý den,na mladém malinoostružiníku se mi tvoří na stoncích jakýsi bílý práškový povlak..nevím o co se jedná,nikde jsem o tom nic nenašel.Prosím poradíte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Bílý prášek na rostlinách maliníku je plíseň způsobená houbou Sphaerotheca macularis, která ovlivňuje maliny a způsobuje zkadeření listů. Obvykle jsou plísní pokryty spodní strany listů. V těžkých případech se houba objeví na horním povrchu listu. Normálně je tato plíseň známa jako padlí jahodníkové a používá se i stejná chemická ochrana jako u jahod. Pro postřik se používá fungicid z řady dostupných výrobků, z kterých nejznámější je TALENT. Mezi další účinné fungicidy patří: AMISTAR | COSAVET DF | DAGONIS | FLOSUL | IQ-CRYSTAL l | KUMULUS WG | LUNA PRIVILEGE | LUNA SENSATION | ORTIVA | SERENADE ASO | THIOVIT JET | TOPAS 100 EC | ZATO 50 WG.
Postřik proveďte co nejdříve v den, kdy nebude po dlouhou dobu pršet. A opakujte ho dvakrát po třech týdnech. Větve, které jsou napadeny a můžete je obětovat, tak radši hned ostříhejte a spalte.

Zdroj: diskuze Malinoostružina-bílý povlak na stoncích

Žlutý jazyk

Silný povlak žluté barvy signalizuje žlučníkové obtíže. Zežloutnutí v zadní části jazyka je příznakem plísňové nebo bakteriální infekce v ústech či žloutenky.

Jak se zbavit žlutého jazyka

Eliminovat příznaky vzniku žlutého zabarvení jazyka, zmírnit překyselení organismu pomocí detoxikace.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá žlutý jazyk.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLEJ POVLAK ZEMINY U ORCHIDEI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosím o radu na substrátu na orchidejí mám bílý povlak co s tím. Dočetla jsem se že je to častou zálivkou já zaléváme 1krat týdně je to moc,? Děkuji za odpověď
Vesecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše orchidej má bílou plíseň. Plísně potřebují ke svému životu vlhko a to přichází z vaší zálivky. Pravděpodobně máte substrát s větší schopností nasáknout vodu. Proto bude stačit zalévat jednou za dva až tři týdny. Zde je návod, co dělat:
Odstraňte všechen substrát s povlakem. Aby se zabránilo šíření choroby, pak použijte sprej proti plísním Fugispray bezchlórový. Zde je jeho cena: www.zbozi.cz/hledani…
Roztok aplikujte na místa odkud byl odebrán plesnivý substrát. Při rozsáhlé kontaminaci je možné roztok nalít do celého substrátu v rámci zálivky v ředění jedna lžíce na 3 litry vody. Rostlině to neublíží. Pokud nemáte fungispray, pak do postižené oblasti nalijte v plné síle peroxid vodíku z lékárny. Opakujte každé 2 až 3 dny, dokud se nezastaví jeho šumění.

Zdroj: diskuze Bílej povlak zeminy u orchidei

Jak léčit nažloutlý jazyk

Léčba je individuální dle příčin onemocnění. Pokud máte žlutě zbarvený jazyk, respektive žlutý povlak na jazyku, měli byste omezit konzumaci živočišných tuků, mléka, mléčných výrobků, smažená jídla, kouření, alkohol, kávu. Naopak se doporučuje užívání lněných semínek.

Zdroj: Žlutý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lela gujdova.

dobrý den moje malá 1měsíčíní dcera má ož druhým dnem od poloviny jazyka dozadu ke kořeni zelený povlak,původně bílý povlak od mléka zmizel a vystřídal ho zelený,čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zelený povlak na jazyku u kojenců se objevuje často a nejčastěji ho způsobuje přemnožená Candida Albicans. Když je krátkodobý a trvá jen týden, tak nemusíte mít strach. Pokud by problém přetrvával déle, tak se poraďte se svým dětským lékařem. Často se společně s tímto zeleným povlakem na jazyku objevují i afty v dutině ústní.

Zdroj: diskuze Zelený jazyk

Léčba

Léčba je individuální. Pokud nemáte žádné další obtíže, může povlak vymizet sám od sebe nebo může pomoci dostatečně pít vodu, čaje, ovocné šťávy a vyplachovat ústa po konzumaci potravin. Pokud máte jakékoli další obtíže, doporučuje se vyhledat lékaře, aby vás prohlédl a určil příčinu tohoto problému.

Zdroj: Žlutý povlak na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Gabriel Ing..

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: dne 8.11. 2023 jsem byl operován na metastázu dlaždicobuněčného karcinomu do krčních uzlin vlevo - yp T0N3M0 st. IVA, metastáza (40x30mm) s extradonálním šířením. Stanovena další léčba radioterapií v oblasti hlavy. Dotaz : je nutné pro tuto léčbu extrahovat všechny zuby v celé ústní dutině ? Stomatologem zjištěno - chrup stálý , kariézní zuby 22,45 po endodontickém ošetření různé kvality. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Extrakce zubů před radiační terapií se doporučuje pro snížení rizika osteonekrózy čelistí po ozáření hlavy a krku. Riziko osteonekrózy v ozařovaných oblastech je přítomno po celou dobu života pacienta. Neexistuje žádný „bezpečný“ časový limit pro čekání na extrakci nebo operaci v těchto oblastech. Proto musí být pacient před zahájením radiační terapie informován o potenciálním celoživotním riziku, i když jsou zuby velmi zdravé.
Extrakcí zubů před ozařováním se riziko osteonekrózy eliminuje. Pokud extrakci zubů odmítnete, což je jedna z možností, riskujete významné budoucí komplikace ve formě odumření čelistní kosti a její následné vyoperování, což není vůbec nic hezkého.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Černý povlak na jazyku

Povlak tmavé až černé barvy vychází z nedostatku vitamínu B3 (niacin), dehydratace, nadměrného pití kávy a kouření, nízké imunity, z nemoci trávicího traktu.

Jak se zbavit černého povlaku

Jednoduše, je nutné odstranit příčinu projevu a pravidelně doplňovat tekutiny.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá červený povlak na jazyku.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Diskuze

V diskuzi KOKOSOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Měla jsem bílý povlak na jazyku, který opravdu nešel seškrábnout. Zkusila jsem mlsat kokosový olej a povlak zmizel. Zřejmě tedy kvasinky, plísně..Tak si občas zamlsám a problém se nevrací.:-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kokosový olej

Hnědý povlak

Hnědý povlak jako příznak nemoci signalizuje nesprávnou funkci jater, onemocnění žlučníku, vysoký cholesterol.

Jak se zbavit hnědého povlaku

Odstranit příčinu a hydratovat organismus. Vhodné je kloktat třeba šalvějí nebo slanou vodou, eventuálně kloktadlem Tantum Verde.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá hnědý povlak jazyka.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTIVÉ BOLÁKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den, jsem 7.den po operaci - odstraneni obou krcnich mandli. Od druheho dne od operace jazyk zacal natekat a zacly se objevovat afty. Dostavala jsem pravidelne v nemocnoci kapacky od bolesti,ted jiz jen talvosilen.
Jazyk urputne boli, je bily a afty jsou hlavne vepredu. Uzivam bekomplex,tantum verde, borax, i homeopatika,piju salvejovy a hermankovy caj. Mista po mandlich uz ani neboli, zato ten jazyk velmi. Bolest vystreluje do usi. Jist se temer neda. Uz zacinam byt zoufala.
Existuje neco co by mi ucinne pomohlo nebo musim jen vytrvat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, který dozoroval extrakci mandlí. Může jít o pouhou avitaminózu, ale i o nastupující infekci. Správné určení vyžaduje vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolestivé boláky na jazyku

Co znamená bolest okolních zubů po extrakci

Bolest okolních zubů po extrakci může být důsledkem podráždění nervu zánětlivým procesem či otokem dásně a pohmožděním, po zaléčení zánětu odezní, pokud ne, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Co znamená bílý povlak po vytržení zubu

Po vytažení zubu je nutno věnovat zvýšenou péči ústní hygieně. Doporučuje se čistit zuby častěji, než je obvyklé, nejlépe po každém jídle, zvláště pečlivě pak na noc. Povlak se zpravidla objevuje po úraze jako následek zhmoždění tkání, rovněž tak i po jakémkoliv chirurgickém výkonu. Pokud se navíc dostaví otok, bolest a teplota, je nutné navštívit lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Jak poznat zánět po vytržení zubu

Zánět po extrakci zubu bývá závažnou, ale poměrně častou komplikací a jeho řešení je většinou dlouhodobé a vyžaduje velice dobrou spolupráci pacienta. Projevuje se bolestí, otokem, hnisem a teplotou. ATB terapie a výplachy jsou v rukou stomatologa, co vy můžete udělat, je pečlivá ústní hygiena, výplach Corsodylem, ledovat postižené místo, užívat léky na snížení otoku dásně (například Aescin 2-2-2), NSA na bolest a snížení zánětu (například Ibalgin 400 mg, dle potřeby), někteří stomatologové doporučují Wobenzym.

Rána po extrakci se nesmí takzvaně vybublávat!!!

Po extrakci zubu hrozí rovněž alveolitida (zánět, suché lůžko). A kuřák by měl raději počkat s cigaretami cca 4 hodiny, aby nedošlo k rozpadu přirozeného obvazu, což je krevní sraženina (totéž způsobuje vybublávání).

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Žlutý jazyk u dětí

Pokud povlak na jazyku dítěte vypadá jako „zažloutlé sražené mléko“, které nejde z jazyka setřít, tak se pravděpodobně jedná o moučnivku. Onemocnění zvané moučnivka (soor) se často vyskytuje u dětí do 2 let. Moučnivka je způsobená přemnožením kvasinky z rodu Candida. U moučnivky nemívá dítě zvýšenou teplotu, ale může se objevit nechutenství a odmítání jídla, které dítě v pusince dráždí. Pokud není moučnivka včas odhalena a léčena, mohou se kvasinky rozšířit z úst do hltanu a přes trávicí soustavu projít až do konečníku dítěte. Tam se potom nákaza moučnivkou projevuje zčervenáním sliznice, výsevem povlaku až mokvajících puchýřků. Poté může dítě reagovat zvýšeným neklidem až plačtivostí, zejména před přebalováním, protože jej zadeček svědí, až bolavě pálí. Pokud má vaše dítě dlouhodobě žlutě povleklý jazyk, navštivte pediatra. Ten vaše dítě vyšetří na přítomnost infekce v ústech, nosohltanu i okolí a případně provede potřebné stěry.

Zdroj: Žlutý jazyk

Příčiny

Barva zdravého jazyka je jasně živě růžová – bledý, nafialovělý či jasně rudý jazyk už signalizují, že je něco špatně. Co se týče povlaku, měl by být bílý, jemný, v tenké vrstvě a měl by jít velmi snadno odstranit při čištění zubů. Takto vypadající povlak jazyka je zcela přirozený, neboť i buňky v dutině ústní odumírají, olupují se a poté, co se smísí se slinami a potravou, usazují se na sliznici a jazyku. Je však důležité tento plak pravidelně odstraňovat při hygieně ústní dutiny, a to nejen očištěním zubů, ale i tváří a jazyka. Na jazyku by dále neměly být žádné rýhy, zářezy, pupínky či flíčky a jeho okraje by měly být hladké, bez otisků zubů.

Povlak na jazyku je zcela přirozený a měl by mít světlou, spíše bílou barvu. Pokud je však jeho vrstva příliš silná, případně nabírá žluté odstíny, máte možná co do činění s vážnou bakteriální infekcí. Je třeba, abyste si při čištění zubů alespoň dvakrát za den přeběhli kartáčkem i jazyk a odstranili odumřelé buňky spolu s nečistotami. Nezapomínejte na ústní vodu a jazyk pravidelně kontrolujte. Pokud nezdravý povlak nechce zmizet, navštivte lékaře. Je docela možné, že budete potřebovat antibiotickou léčbu.

Než však začnete panikařit, ujistěte se, že jste nespáchali nějakou dietní chybu. Možná jste snědli něco „barvícího“ nebo jste udělali něco jiného, co běžně neděláte. Možná budete mít chřipku či angínu. Nebo používáte novou ústní vodu. Případně jste snědli něco, co se úplně nelíbilo vašim střevům. Určitě to za pár dní přejde. Pokud nechcete čekat a máte podezření na něco vážnějšího, kontaktujte svého lékaře.

Nebo zkuste nejprve použít Psyllium, což jsou slupky z indického jitrocele, lidově řečeno vláknina, která dokáže pročistit střeva. Silný žlutý povlak může být totiž známkou zažívacích problémů, jako je zácpa. Pokud je povlak suchý, bývá obvykle problém v žaludku a střevech, pokud je mokrý, jde o přebytek hlenu. Žlutý povlak může znamenat i plicní infekci. Zadní část jazylka je spojena s ledvinami, střední část se žaludkem a slinivkou, pravá a levá strana jazyka se propojuje se stavem jater. Špička jazyka patří žlučníku, srdci a tenkému střevu.

Diagnóza podle vzhledu jazyka však není absolutně spolehlivou a samostatně diagnostickou metodou.

Zdroj: Žlutý povlak na jazyku

Příznaky

  • Bílé nebo krémově žluté skvrny v ústech, na dásních, měkkém patře a jazyku, ale pozor na možnou záměnu se zbytky mlíčka.
  • Dítě je neklidné, plačtivé.
  • Odmítá potravu.

Zdroj: Bílý povlak na jazyku u kojence


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP