Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ZINEK NA PLEŤ

OBSAH

Péče o pleť po čtyřicítce

Pleť po čtyřicítce už potřebuje speciální péči – přípravky, které obnovují tvorbu kolagenu. Na čistění používejte výhradně čisticí mléka, tedy prostředky na krémové bázi. Jsou vhodnější než mycí gely, protože ty více vysušují. Pleť čistěte ráno i večer. Pokud vaše pleť toleruje AHA-kyseliny, tak jednou denně ošetřete pleť přípravkem, který tyto kyseliny obsahuje. Denní krém by měl samozřejmě obsahovat ochranný faktor proti slunečnímu záření. Velmi účinný v péči o zralejší pleť je arganový olej. Na noc zvolte kaviárový krém či sérum. Kaviár zpomaluje proces stárnutí, pomáhá při tvorbě kolagenu.

Zdroj: Péče o pleť

Diskuze

V diskuzi ZINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubosek.

Na zinek mohu rozhodně doporučit následující doplněk stravy - www.klubzdravi.cz/pr… - sám ho mám v poličce poslední tři roky a změna určitě byla citelná :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinek

Péče o pleť při akné

Polovina všech problémů u pleti s akné je způsobena nesprávnou péčí a čištěním. Součástí každodenní péče by mělo být používání speciální kosmetiky na problematickou pleť, která pomáhá stabilizovat činnost mazových žláz, odstraňuje rohovou vrstvu na povrchu pokožky, uvolňuje ústí mazových žláz a působí protizánětlivě a dezinfekčně. Každý den je nutné věnovat čas odlíčení a důkladnému vyčištění pleti nejlépe 2krát denně, a to i když se nelíčíte. Dalším krokem péče o pleť s akné je dočištění a tonizace, které pleť projasní, osvěží a zároveň uvolní ucpané póry a připraví ji pro aplikaci pleťového krému. Po vyčištění pleť ošetřete lehkým hydratačním krémem či speciálním krémem pro aknózní pleť.

Zdroj: Péče o pleť

Diskuze

V diskuzi POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

mám na oblíčeji bolavé pupínky plné nejaké vodíčky a moc boli nevim co dělat pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Red..

Ahoj Evo, nejspíš jde o klasický zánětlivý proces v pokožce. Pokud potíže nezmizí, vyhledejte pomoc dermatologa. Pleť doporučujeme čistit podle typu pokožky. Proti zánětům působí látky jako zinek, panthenol a také pupalka s brutnákem. Z obkladů pomůže heřmánek anebo bylinka řebříček, která má silně hojivé účinky. V první řadě je však potřeba správně určit diagnózu, proto s návštěvou lékaře neotálejte.

Zdroj: diskuze Pomoc

Zinek na akné

Zinek patří mezi nejdůležitější prvky, které bojují s akné. Vytváří totiž v těle nevhodné prostředí pro bakterii vyvolávající akné – zvyšuje imunitní funkci organismu, snižuje zánětlivé reakce pleti, podporuje hormonální rovnováhu a pomáhá rovněž zklidňovat podrážděnou pokožku. Zinek se tak podílí ve velké míře na zdravém vzhledu pokožky. Díky němu je pleť hladká, čistá a chráněná před infekcí. Zinek zlepšuje také hojení ran. S akné bojuje ještě účinněji, kombinuje-li se se selenem. Selen snižuje podráždění tkání zasažených akné, čímž tlumí zánět, takže se zarudlé boláky na kůži díky němu stávají méně viditelnými. Selen přispívá k udržení elasticity kůže, podporuje její celkovou regeneraci a pomáhá také hojit jizvy po akné.

Zdroj: Zinek v péči o vlasy

Diskuze

V diskuzi ZINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanuska.

Já poslední roky doplňuji zinek pomocí tohoto doplňku stravy - www.klubzdravi.cz/pr… :) Žádné problémy jsem s ním neměla a jeho vliv se v pozitivním smyslu určitě projevil.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinek

Jaké ovoce obsahuje zinek

Zinek se v absolutní většině ovoce vůbec nevyskytuje, výjimkou jsou meruňky. Stejně tak se dá ještě zinek najít ve slunečnicových nebo dýňových semínkách, nebo v ořechách.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem ZINEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Lisková.

Beru WARFARIN, Selen a Zinek. Chci vědět, zda se vzájemně tyto léky snášejí a zda mohu některý z nich brát současně s Warfarinem, nebo všechny 3 najednou. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Selen je při léčbě Warfarinem problematický, protože přirozeně zpomaluje srážení krve a Warfarin to dělá také. Užívání selenu spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Selen lze užívat jedině pod kontrolou lékaře, který k tomu přizpůsobí dávkování Warfarinu.
Zinek snižuje účinky Warfarinu když se polyká současně s Warfarinem. Při léčbě Warfarinem je nutné užívat Warfarin a produkty obsahující železo, hořčík a zinek nejméně dvě hodiny od sebe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinek a warfarin

Rajčatová maska

Připravte si pyré z čerstvých rajčat, naneste na pleť. Rajčata mají stahující účinek na póry a odstraňují nečistoty.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VPLYV NA SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Spišiaková.

Dobrý deň,prosím Vás manžel užíva Warfarin 5 mg 2 tabl.denne, chceli by sme mať ešte dieťa. Aký má Warfarin vplyv na kvalitu sperma? Má radšej pri pokusoch o dieťa Warfarin vysadiť a nahradiť ho napr. injekciami Fraxiparin ?
Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin nemá žádný vliv na kvalitu ani na množství spermatu. Rozhodně ho kvůli početí nevysazujte ani nenahrazujte. Na podporu tvorby spermatu použijte zinek. Zinek je nejvíce obsažen v dýňových semínkách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a vplyv na sperma

Cena

Zinek je možné zakoupit v lékárně nebo na internetových obchodech většinou ve složení s dalšími vitamíny jako potravinový doplněk. Cena zinku je různá, záleží na výrobci a prodejci.

Zdroj: Zinek a pes

Diskuze

V diskuzi AKNE DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Ahoj, Normaderm jsou vyhozené peníze. Nic od Vichy neobsahuje žádnou účinnou látku na akné, Jediné co tam najdeš je zinek a ten si můžeš užívat vnitřne, což sej mnohem lepší než si ho patlat na obličej. POkud ti pomohl tak to opravdu závidím. Mně jediné co pomáhá je vitamín B5 500mg na akné, je třeba brát vysoké dávky - ale funguje to. Na červené skvrny a pod makepu používám kalciovou mast, což je vlastně také forma B5 ale v masti, nebo i jojobový olej. Červené skrvrny a sjednotit plet pomáhá frakční laser CO2, je to drahé ale kdo na to má at to zkusí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akne diskuse

Zinek na vlasy

Na vlasy se zinek využívá zejména tehdy, pokud jsou oslabené. Zinek má vliv i na metabolismus cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů a hormonů. Dalším pozitivem u zinku je to, že pomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi. Zinek je nutný pro normální vývoj pohlavních orgánů, je důležitý pro náš reprodukční systém. Z potravinových doplňků jsou vhodné vitaminy z DM. Je v nich zinek (10 mg), B1 (1,4 mg), B2 (1,6 mg), B6 (2 mg), B12 (1 ug), biotin (150 ug), kyselina listová (200 ug), niacin (18 mg), kyselina pantothenová (6 mg). I když se stravujete poměrně zdravě, tak dle recenzí je tento potravinový doplněk velmi účinný a růst vlasů je opravdu viditelný (2 cm za měsíc).

Zdroj: Zinek v péči o vlasy

Diskuze

V diskuzi PROBLEMATICKÁ PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Péče o pleť je komplikovaná. A to i proto, že jednou může být mastná a za pár let suchá. Člověka, který se o ní poctivě stará, odličuje se, čistí, natírá a někdy pomůže třeba výživným přípravkem jako je například Viaderm, pleť zaručeně odmění :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Problematická pleť

Brambora na pleť diskuse

Jaké máte s bramborem zkušenosti Vy? Napište nám své nápady s použitím brambory v diskusi pod článkem.
 

Zdroj: Brambory na pleť

Poradna

V naší poradně s názvem PÉČE O MASTNOU PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
už třetí den používám kosmetiku nourifusion a musím říst, že moje pleť je teď pružnější a hebčí, ale vyskákaly mi popínky..nevím, jestli se teď moje pleť čistí a nebo mi prostě nevyhovuje...mám jí dále používat ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj Marie, napiš mi sem co všechno na svou pleť používáš, jak dlouho to používáš a jak dlouho máš pupínky. Taky ty pupínky více popiš, zdali je to jako akné, nebo jako vyrážka či ekzém. Klidně to vyfoť, dej to na ulozto.cz a hoď sem pak odkaz na svou fotku. Uvidíme co se s tím dá dělat.

Zdroj: diskuze Péče o mastnou pleť

Účinky selenu a zinku na akné

Selen je antioxidant, který likviduje volné radikály. Konzumace selenu má příznivý vliv na akné proto, že selen posiluje imunitní systém, čímž jej činí odolnějším vůči bakteriím, a to i vůči těm, jež způsobují právě akné. Velmi ceněné jsou také jeho protizánětlivé účinky. Selen snižuje podráždění tkání zasažených akné a tím tlumí zánět (zarudlé boláky na kůži se díky němu stávají méně viditelnými). Selen přispívá k udržení elasticity kůže, podporuje její celkovou regeneraci a pomáhá též hojit jizvy po akné. Tyto účinky umocňuje zinek, proto se pacientům trpícím akné doporučuje, aby užívali oba prvky současně. Optimální a zároveň doporučená denní dávka selenu se nesmí překračovat.

Zinek patří mezi nejdůležitější prvky, které bojují s akné. Zinek totiž vytváří v těle nevhodné prostředí pro bakterii vyvolávající akné. Zvyšuje imunitní funkci organismu, snižuje zánětlivé reakce pleti, podporuje hormonální rovnováhu a pomáhá rovněž zklidňovat podrážděnou pokožku. Zinek se tedy podílí ve velké míře na zdravém vzhledu pokožky. Díky němu je pleť hladká, čistá a chráněná před infekcí. Zinek zlepšuje také hojení ran.

Pokud je strava dostatečně pestrá a bohatá na zdroje zinku, tělo by ho mělo mít dostatek. V opačném případě je vhodné užívat doplňky stravy obsahující zinek.

Jak již bylo řečeno, zinek bojuje s akné ještě účinněji, kombinuje-li se se selenem.

Zdroj: Selen a zinek versus akné

Diskuze

V diskuzi PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kacka.

Děkuji, za super nápad, jen je škoda, že když tady máte - Péče o suchou pleť, tak v tom videu to představuje strašně zmalovaná slečna.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pleť

Kolik zinku brát na hubnutí?

Zinek se v potravě běžného člověka, který jí i maso, vyskytuje jen v polovičním množství, než je obvykle třeba. U vegetariánů je přísun zinku bezmasou stravou ještě menší. Denní dávka zinku pro muže je 30 mg a denní dávky zinku pro ženy je 20 až 25 mg. Nejlepším zdrojem minerálního zinku jsou potravní doplňky - tablety s minerálním zinkem. U tabletovaného zinku totiž můžete nejlépe dodržet přesné dávkování. Zinek zabírá na hubnutí nejlépe, když se užívá ve třech stejných dávkách po každém hlavním jídle.

Zdroj: Zinek na hubnutí

Zinek a hubnutí

Kamarádka má pravdu, zinek skutečně pomáhá při hubnutí a dokáže odbourat vnitřní tuk! Zinek totiž prodlužuje hypoglykemický účinek inzulinu, který se vylučuje po každém jídle v závislosti na množství přijatých sacharidů. V praxi to znamená, že pokud má naše tělo dostatek zinku, tak dokáže cukry, vyrobené ze sacharidů pomaleji pouštět do krevního řečiště a tělo je tak může lépe postupně spotřebovat. Naopak málo zinku znamená rychlé vyplavení cukrů do krve, což vystresuje naše tělo, které pak tyto nárazové přebytky krevního cukru ihned uloží do tukových zásob, které tím zbytní - tělo ztloustne.

Zdroj: Zinek na hubnutí

Zinek

I zinek se stejně jako selen řadí mezi stopové prvky. V lidském těle se nachází jak v orgánech, tak i ve svalech, kostelech, kůži, nehtech i ve vlasech. Zároveň je to také esenciální prvek, protože si ho lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí ho přijímat společně se stravou. Člověk zinek přijímá jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Lépe se vstřebává zinek z živočišné stravy. Pokud člověk denně jí maso, tak by neměl mít problém s nedostatkem zinku, protože množství zinku v mase krásně pokryje denní dávku. Z toho vyplývá, že když člověk nejí maso, potřebuje příjem zinku zvýšit někde jinde. Stejně tak i těhotné ženy potřebují vyšší příjem tohoto stopového prvku. Pomoci mohou zinkové pastilky.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Odvar z rozmarýnu

Silný rozmarýnový odvar bezvadně čistí mastnou pleť a je také vhodný k potírání atopických ekzémů, na rány a pohmožděniny. Silný rozmarýnový odvar se připraví ze sušených nebo čerstvých lístků rozmarýnu, které se přelijí horkou vodou a nechají se luhovat až do vychladnutí. Pak se to zcedí a tekutina se používá jako přírodní rozmarýnová čistící voda na mastnou pleť.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Masky na pleť

  • Hroznová pleťová maska – rozmačkejte a jednoduše aplikujte: chladivý, zjemňující a vyživující charakter.
  • Broskvová pleťová maska – rozmačkat dužinu a nanést na pleť a krk: zjemňující a čistící účinek, regeneruje a tonizuje.
  • Okurková pleťová maska s jogurtem – smíchejte ingredience dohromady, přidejte jíl a vymíchejte do pasty. Nechejte působit 10 minut. Odstraňte vlažnou vodou. Má chladivý, zjemňující a tonizační účinek.

Zdroj: Citlivá pleť potřebuje speciální péči

Banánový peeling

Banánový peeling je velmi užitečný při hloubkovém čištění pleti, obsahuje totiž esenciální olej, který pomáhá pokožku hydratovat a vyživovat. Banánový peeling je k odstraňování odumřelých buněk, nečistot a bakterií velmi vhodný, protože vaši pleť nejenže očišťuje, ale také vyživuje.

Zdroj: Účinky banánu na pleť

Potraviny na pleť

Ovoce, bobulovité plody i zelenina obsahují dostatek živin a vitamínů, které pleť uvítá. Pružnou a jemnou pleť získáte díky mangu, meruňkám a dalšímu ovoci, které obsahuje beta-karoten, který pleť vyživuje. Beta-karoten se nachází i v zelenině, konkrétně v mrkvi a melounu. Beta-karoten je přítomný také v bobulovitých plodech, například v jahodách, borůvkách, černém rybízu a v dalších. Ty navíc obsahují velkou dávku vitamínu C, který je přítomen také v citrusech, bramborách, brokolici a v mnoha dalších potravinách a má za úkol celkově chránit organismus i pleť, hojit a podporovat tvorbu kolagenu, nezbytného pro pružnost a krásu pleti. Bobulovité plody jsou považovány za skvělé antioxidanty a jejich pravidelná konzumace ochrání pleť před předčasným stárnutím a vráskami. Všechny zmíněné účinky obsahují také rajčata, v nichž je obsaženo velké množství účinných látek pomáhajících k udržení zdravé a krásné pleti. Za zmínku také stojí avokádo, které je bohaté na vitamíny, stopové prvky, antioxidanty a rovněž nenasycené mastné kyseliny. Působí blahodárně na organismus, pleti dodává potřebnou svěžest, elasticitu, bojuje proti vráskám a významně se podílí na tvorbě kolagenu. Dalšími potravinami, které obsahují velké množství vitamínů a stopových prvků, jsou jednoznačně ovesné vločky, obiloviny, mléko a kvasnice. Jednoduše řečeno, ve vašem jídelníčku by neměly chybět především ty potraviny, které jsou bohaté na beta-karoten, selen, zinek, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, omega-3 mastné kyseliny, vápník, draslík a další minerální látky, zapomenout tedy nesmíte na ryby, lněný olej, semínka a ořechy.

Zdroj: Přírodní péče o pleť


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP