Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ZÁNĚT ZUBNÍHO NERVU

OBSAH

Zánět zubního nervu

Zub není jen bílá dutá perlička. Pod sklovinou a zubovinou se nachází zubní dřeň plná cév a nervů, které umí potrápit nejen velkou bolestí.

U lidí dodnes přetrvává strach z takzvaného „trhání nervů“, avšak doba, kdy při tomto ošetření trpěli pacienti bolestí, dávno pominula. Strach z odstranění nervů je v současnosti již zbytečný. Pokud se endodontické ošetření provádí správně, je bezbolestné. Zákrok lze vykonat v lokální anestezii, nemáte se tedy čeho obávat. Cílem endodoncie, která zahrnuje ošetření kořenových kanálků a dřeňové dutiny zubu, je zachránit zub se zánětem nervu nebo mrtvý zub před extrakcí (vytržením). Jedná se o náročnou péči, jež vyžaduje jak zkušenost lékaře, tak kvalitní vybavení ordinace (nejlepší nástroje a přístroje). Úspěšnost ošetření kořenových kanálků se procentuálně velmi zvýšila s využíváním operačního mikroskopu. I ve stomatologii jde pokrok kupředu.

Samotné endodontické ošetření probíhá následovně: kořenové kanálky se vyčistí, rozšíří, vydezinfikují a zaplní vhodným materiálem. Aby byla péče co nejkvalitnější, musí mít zubní lékař k dispozici speciální přístroje, například apexlokátor, endodontický motor, ultrazvuk, endoaktivátor či digitální rentgen.

Zdroj: Zánět zubu

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT SEDÍCÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Mám zánět sedaciho nervu. Cvičení injekce nepomahaji a tabletami jsem presynena Muže mi někdo poradit.??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět sedícího nervu

Co znamená zub bez nervu

Zub bez nervu najdeme u jedinců, kteří prodělali zánět zubu. Lékař totiž zachrání zub tím, že odstraní nerv ze zubu a vyplní zubní kanálky. Při plnění zubních kanálků se roztlačuje pečetící pasta do všech bočních kanálků a nedostupných částí zubu, aby se zalepily a nemohly být dalším zdrojem infekce (ne vždy se to ale podaří i při pečlivém ošetření). Jedním z používaných způsobů ošetření je i utěsňování „za studena“ roztlačováním tuhých gumových (gutaperčových) tyčinek do zubního kanálku.

Zdroj: Problémy se zuby

Diskuze

V diskuzi BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anička.

Dobrý den před 14dní jsem prodělala anginu a od té doby mě bolí "jakoby" uzlina a bolest vystřeluje přes zuby a spánek do hlavy. V noci se budím bolesti hlavy. Nemůže to být zánět trojklaneho nervu? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Diagnóza trojklaný nerv

Zánět druhé a třetí větve trojklaného nervu se často projevuje především bolestí zubů, což může někdy vést k nesprávné diagnóze. V případě, že si lékař, především zubař, neuvědomí, že by tyto potíže mohly být způsobeny zánětem trojklaného nervu, může nevhodnými zákroky, jako je vytržení podezřelých zdravých zubů, ještě více poškodit zdraví pacienta. V současné době existuje teorie, která vysvětluje, že zánět vzniká porušením obalu nervu. Diagnostika zánětu trojklaného nervu zahrnuje rentgen hlavy, počítačovou tomografii známou jako „cétéčko“, magnetickou rezonanci, punkci páteře s vyšetřením získaného mozkomíšního moku, evokované potenciály a tak dále.

Zdroj: Trojklaný nerv

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jinddra krejčříková.

prosím o radu ,,co dělat.. mám zánět sedacího nervu už 4 týden vybrala jsem 10 injekcí na uvvolnění svalstva , léky od bolesti a nic nepomáhá, nyní chodím na rehabilitaci , to je cvičení a masáž,,prosím poradte bolest jde do spodní části zad přes levou hyždi a stehna. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V případě vleklého zánětu sedacího nervu se budete muset obrátit na neurologa, protože bude třeba provést vyšetření odhalující příčinu zánětu. Ve Vašem případě dochází k opětovné obnově zánětlivého ložiska a tím se nedaří zhojení a uklidnění bolestí. Nejlepší by bylo provést magnetickou rezonanci nebo CT a podle výsledků určit další léčbu. Stejně tak můžete požádat o pomoc kteréhokoli ortopéda. Hledejte lékaře, který bude mít zájem přijít na příčinu Vašich bolestí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Bylinky na sedací nerv

Na zánět sedacího nervu je velmi vhodná kopřiva. Čerstvou kopřivou přejíždějte po noze od kotníku po vnější straně nahoru až ke kyčli a zpět 2x, pak po zadní straně nohy až k patě 2x, nakonec přejeďte po hýždích a bedrech. Dále se doporučuje jarní kúra z kopřivy, což znamená vypít až 2 litry kopřivového čaje denně. Ten si připravíte tak, že 2 lžičky sušených listů kopřivy necháte louhovat ve ¼ l vroucí vody po dobu 5 až 10 minut. Tento čaj můžete dochutit limetkou a medem.

Zdroj: Zánět sedacího nervu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Klidně to může být zánět trojklanného nervu. Začátek a příčina může být v čelisti a bolestivě to pak přelejzá k uchu. Určitě je potřeba to řešit, ale nejdříve u zubaře a až pak na ORL.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Zánět trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu charakterizují bleskově vznikající bolesti, které vždy postihují pouze jednu polovinu obličeje. Tyto vystřelující bolesti, které jsou často vnímány jako bolest zubů, jsou pro toto onemocnění typické. Vzniku bolestí předchází většinou zarudnutí postižené oblasti kůže a dále nos, slzné a slinné žlázy vylučují větší množství sekretů než normálně. Po každém záchvatu bolesti je postižená oblast kůže na malou chvíli jakoby otupená a necitlivá. Toto onemocnění zachvacuje většinou pouze jednu ze tří větví trojklaného nervu. Postiženi bývají spíše starší lidé.

Zdroj: Trojklaný nerv

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ NOHY I NA CHODIDLE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den. Mám 50 let a už nějaký čas mi otékají nohy na lýtkách nad kotníky. Někdy víc,jindy míň,většinou jedna noha víc než druhá. Křečáky nemám, mám nízkou nadváhu. Na pravé noze jsem měla v dávné minulosti 2 úrazy zlomeninu a výron, před asi rokem mi na ni dost dupl kůň a měla jsem to naražený (?) po zaledování se to zpravilo. Ted mi už nějaký čas (asi 3 měsíce ) při práci v lese na nerovném terénu zcitlivěla na spodní straně chodidla a někdy po námaze ani s prstama moc nepohnu. Nyní mám už nateklý nárt a na omak citlivý. Nevím proč to je,jestli nějaký vliv nedávné naraženiny,nebo jestli jde o většinu dne namáhané nohy,prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tak to vypadá, že to bude náslesek toho zranění od koně. Otok a ostatní příznaky napovídají na zánět nervu. Určitě by to měl vidět ortoped, ten to může vyléčit.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy i na chodidle.

Léčba trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu vzniká postižením senzitivní složky, rozlišujeme primární a sekundární neuralgii. Léčba primární neuralgie je medikamentózní a chirurgická, léčba sekundární neuralgie je podle primárního procesu + symptomatická léčba. Léčba spočívá v podávání analgetik, antiepileptik, injekčních vitamínů a léků z oblasti psychiatrie, jimiž lze změnit vztah pacienta k těžko ovlivnitelným záchvatům bolesti. Zoufalí pacienti často užívají nejrůznější kombinace nejrůznějších léků. Krajní léčebnou možností je operační zákrok na trojklaném nervu, například pomocí gama nože, nebo se aplikuje obstřik.

Zdroj: Trojklaný nerv

Poradna

V naší poradně s názvem POCENI A BOLEST LEVEHO RAMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kanska Eliška.

Dobrý den,asi 4dny mě pobolívá leve rameno,bolest se šíří do cele ruky a mezi lopatky,pak příjde spocení celeho těla ,prosím poradte mi co mám dělat.Děkuji Kanská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Může to být zánět nervu. Nejlépe to určí lékař - ortoped. Doporučuji neodkládat a navštívit tohoto lékaře. Potíže se pak většinou odstraní jednoduchým cvičením, které se naučíte na rehabilitaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poceni a bolest leveho ramene

Kontroly u zubního lékaře

Každých šest měsíců navštěvujte svého zubaře, který vám poradí s čištěním zubům a péčí o ně. Pokud se tvorba zubního kamene zhoršuje, zejména ve stáří, zubní lékař vám doporučí častější odborné čištění.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

Dobry den mam problem kdyz sedim spatne se mi vstava proze mam velke bolesti nevim jak to popsat jako sval v zadku v tech pulkach nejprv sem si myslela jestli to neni kostrc tak nevim je to uz delsi dobu vzdycky premyslim jak vstat aby to nebolelo dekuju za radu valerie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete potřebovat vyšetření na neurologii a ortopeda. Tak zjistíte důvod vašeho nepohodlí. Podle výsledků z vyšetření se pak určí léčba. Samo se to bohužel nezlepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Co způsobuje obrnu lícního nervu v noci

Potížím často předchází vystavení se průvanu, například při jízdě autem s otevřeným okénkem. Postižený se pak ráno probudí s příznaky obrny lícního nervu. Další možností obrny lícního nervu v noci je mozková mrtvice. V případě mozkové mrtvice dochází k centrálnímu typu obrny sedmého hlavového nervu se všemi jeho příznaky. Dále se mohou v rámci mrtvice objevit i poruchy řeči, vědomí, polykání a podobně, to dle rozsahu poškození mozkové tkáně.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ VÁČEK U ZUBNÍHO MŮSTKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

Udělal se mi váček u zubního můstku,poraďte co s tím,mám trochu oteklou pravou tvář,při doteku bolí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší řešení bude návštěva zubního lékaře. Doma si můžete zkusit pomoci výplachem peroxidem vodíku 3% dvakrát denně a vyčistit mezizubním kartáčkem co se dá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubní váček u zubního můstku

Léčba

V počáteční fázi tohoto problému je indikován klid na lůžku a tvrdá rovná matrace na spaní. Zánět je léčen pomocí studených nebo teplých obkladů, vířivou vanou, střiky či fyzioterapeutickými zákroky. Jako doplňková léčba je někdy používána akupunktura. Proti bolestem jsou podávána analgetika. Při léčbě by se měl pacient vyvarovat jakékoliv tělesné námahy. Pokud je léčba neúspěšná a bolesti nesnesitelné, je někdy přikročeno k operaci vyhřezlé ploténky.

Zdroj: Zánět sedacího nervu

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

Dobry den mam problem kdyz sedim spatne se mi vstava proze mam velke bolesti nevim jak to popsat jako sval v zadku v tech pulkach nejprv sem si myslela jestli to neni kostrc tak nevim je to uz delsi dobu vzdycky premyslim jak vstat aby to nebolelo dekuju za radu valerie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Jelínková.

Prosím mám intenzivní silné bolesti vpravo v bederní oblasti a kyčle a bolí mě lýtko až do prstů do nohy Brno mě to a hlavně v noci z bolestí jsem už šílená a již trvají 12 dní jde o ischias?

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Anatomie sedacího nervu

Nervus ischiadicus dostává vlákna z kořenů L4 – S3 a je největším nervem sakrálního plexu. Prochází úžinou v místě foramen infrapiriforme. Je vulnerabilní (zranitelný) zejména po výstupu z foramen infrapiriforme (i. m. aplikace léků do gluteální krajiny) a při anomálním průběhu skrze m. piriformis. Vysílá motorická vlákna pro flexory zadní strany stehna a pro svaly bérce a nohy, senzitivně inervuje laterální a dorzální části lýtka a nohu samotnou. Ve svém průběhu se dělí na 2 hlavní větve — n. peroneus a n. tibialis.

Zdroj: Zánět sedacího nervu

Jak zubní kámen ovlivňuje zuby a dásně?

Jakmile zjistíte, že se vám na zubech začíná tvořit zubní kámen, zkuste jej odstranit pomocí zubního kartáčku a zubní nitě. Ale jestliže se jedná o případ, kdy již bakterie v ústech uvolnily velké množství kyseliny, mohlo dojít k poškození zubní skloviny. Poškozená zubní sklovina následně vede k tvorbě výdutí a ke kazivosti zubů. Více než 90 % dospělých ve věku nad 40 let trpí nějakou formou zubního kazu. Zubní kámen, který se nechává bez povšimnutí, může vést k závažným zdravotním problémům. Bakterie dlouhodobě dráždí a poškozují dáseň a postupem času se projeví progresivní onemocnění dásní, které neléčené mívá vážné důsledky. Nejmírnější formou onemocnění dásní je zánět. Zánět dásní může být zastaven a zvrácen pečlivým čištěním zubů, používáním dentální nitě a pravidelnou návštěvou zubního lékaře.

Pokud je zubní kámen odstraněn, ale zánět dásní není léčen, přechází do vážnějších forem onemocnění, zejména do parodontózy. Parodontóza se tvoří mezi dásní a zuby. Imunitní systém uvolňuje chemikálie proti bakteriím, které poškozují kosti a jiné tkáně držící zuby na svém místě, což vede ke ztrátě zubu a degeneraci kostí v čelistech. Bakterie v dásních mohou rovněž přispívat k srdečním chorobám.

Zdroj: Zubní kámen

Obrna lícního nervu ušního původu

Obrna lícního nervu může provázet i infekce středního ucha, kdy v souvislosti se zánětem středouší dojde k otoku, který může dočasně stlačit lícní nerv. V tomto případě se jedná o periferní obrnu. Lícní nerv je narušen v jádře či dráze za jádrem. Dochází k úplnému výpadku funkce nervu na stejné straně obličeje, čímž zcela vymizí mimika, poklesne koutek a objeví se i neschopnost dovřít oko.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Co je to zubní kámen?

Přestože dbáte na ústní hygienu, jsou v ústech různé bakterie. Tyto bakterie spolu s bílkovinami a potravinami vytvářejí lepkavý film (zubní plak). Zubní plak se usazuje na zubech, a to nejčastěji v místech, která se obtížně čistí (zadní zuby, podél dásní a kolem výplní). Plak následně napomáhá tomu, že se na zubech snadněji přichytávají zbytky jídla a bakterie, které vylučují kyseliny, jež poškozují zubní sklovinu a vedou k dalším problémům se zuby. Tyto kyseliny mohou způsobit i zánět dásní či vytvoření zubního kazu. Problém nastane, když je plak na zubech ponechán a ztvrdne, což se může stát během 26 hodin. Pokud k tomuto dojde, vznikne zubní kámen. Odstranit zubní kámen je pak složitější než očištění od zubního plaku.

Zdroj: Zubní kámen

Projevy obrny lícního nervu

Postižený se ve většině případů u obrny nervus facialis, což je latinský název lícního nervu, ráno probudí a z koutku úst mu vytékají sliny. V zrcadle zjistí, že nemůže zavřít oko, které slzí. Nemůže ani mrknout, na postižené straně jsou vyhlazené vrásky a asymetricky pokleslý ústní koutek.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Zánět ozubice

Periodontitiszánět ozubice, ke kterému dochází, pokud zánětlivý proces postoupí z dřeňové dutiny dál a pronikne hrotem zubního kořene. Dostane se tak do peridonta (ozubice), což jsou vazivová vlákna mezi kořenem zubu a alveolární kosti. V ozubici je i bohaté cévní a nervové zásobení.

Akutní periodontitis – bolest je spontánní, nepřetržitá, bez intervalů klidu. Jedná se o silnou bolest na poklep, dobře lokalizovanou. Pokud je zánět hnisavý, pacient má pocit, že je zub „povystoupený“. Zub je již mrtvý.

Chronická periodontitis – ta nebolí, nebo je jen neurčitá bolest v oblasti kořene. Na poklep pacient udává divný pocit. Bolest se objevuje pouze při akutním vzplanutí zánětu, na rentgenovém snímku je patrný granulom, což je projasnění v oblasti hrotu kořene. Bývá to častý nález u dětí s neošetřeným dočasným chrupem. Zde hrozí nebezpečí postupu zánětu dále do kosti!

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP