Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ZÁNĚT V PALCI U NOHY

OBSAH

Příčiny

Příčiny mohou být různé, může se jednat o banality, jako je otlak palce z bot, nebo se může u daného jedince objevit artróza kloubu palce u nohy či zánět.

Nejčastější příčiny:

  • Mortonův neurom – jde o zánět plantárního nervu mezi základy prstů. Obvyklé příznaky jsou bolest chodidla, podivné pocity nebo necitlivost v oblasti bříška chodidla a bolest palce nohy. Zánět je obvykle způsoben v důsledku nošení vysokých či těsných bot.
  • Sesamoiditis – sezamské kůstky, někdy také nazývané „ložiska nohy“, jsou drobné kostky v šlachách. Obvykle vznikají, když se šlachy kolem palce zraní či zanítí. Objevují se často u mladých lidí se zvýšenou fyzickou aktivitou, jako je běh či tanec.
  • Artritida, včetně dny – dna je zánětlivé onemocnění, při kterém se krystaly urátu pravidelně ukládají v kloubech, což způsobuje silné bolesti a otoky. Nejčastěji je postižen kořenový kloub palce nohy. Dna je vzácná u mužů před 30. rokem a u žen před menopauzou.
  • Vbočený palec (Hallux valgus) – jde o velmi častou deformitu nohy, která může být dědičná, ale častěji vzniká v pozdějším věku vlivem nošení nevhodného typu obuvi. Deformace vzniká v důsledku ochabnutí vazů a svalů, kdy dojde k poklesu a rozšíření přední příčné klenby (vzniká takzvaně rozšlápnutá noha). Následně dochází k přetížení palcové strany nohy, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů, k rotaci palce, který mění svou osu. Vlivem tlaku obuvi často vzniká kostěný výrůstek, otlaky a kuří oka a zánět. Nejlepší prevencí je nošení vhodné obuvi a ortopedických nebo gelových vložek.
  • Zarůstající nehty – vyskytují se, když kůže na jedné nebo obou stranách nehtů roste přes nehty. Zarůstající nehty mohou být bolestivé, případně mohou vést k infekcím.

Zdroj: Zánět palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT NEHTOVÉHO LŮŽKA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Stoláriková.

Zdravím,mám dotaz na palci u nohy se mi neustále vytváří zánět -ke kterému odbornému lékaři si mám zajít? Děkuji Stoláriková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Opakovaný zánět nehtového lůžka stále na stejném místě by vám mohl pomoci vyléčit praktický lékař. Z odborných lékařů pak kožní lékař a také ortopéd.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět nehtového lůžka?

Bříško palce nohy

Bříško palce u nohy se odborně nazývá metatarzofalangeální (MTP) kloub, který připevňuje palec k noze. Tento kloub je životně důležitý pro podporu těla a umožňuje palci ohýbat se nahoru a dolů. Pomáhá v pohybu člověka vpřed tím, že působí jako odrazový bod při chůzi nebo běhu.

Onemocnění, která ovlivňují MTP kloub, mohou způsobit bolest a otok kolem palce nohy. Bolest v tomto kloubu může omezit pohyb v dané oblasti a ovlivnit schopnost člověka chodit.

Tento článek pojednává o některých příčinách bolesti v kloubu palce nohy a jak je léčit.

Příčiny bolesti v kloubu palce nohy mohou zahrnovat artritidu, vyvrtnutí, zlomeninu, vbočený palec a zánět šlach.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT POLCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Nováková.

před 3 dny se udělal bolestivy žánět na palci nohy ,pomuže mi na toVišněvskeho s bukovym dehtem nebo co jiného volně prodejneho,k lekaři nemám možnost jet,děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud na palci nemáte otevřenou ránu, tak višněvského balzám můžete s úspěchem použít. Aplikujte dvakrát denně a překryjte to vždy obvazem, aby co nejvíce balzámu zůstalo na postiženém místě. Do tří dnů bude patrné zlepšení stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višněvského balzám

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem ONYCHOMYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rambousková Květuše.

tuto nemoc mám již 3 měsíce na třech nehtech ruky a předtím jsem ji měla na palci nohy asi 3 roky. Léčím se na kožním odd. lakem Loceryl ale stále se to rozšiřuje. Mám použít chytrou houbu? Dále mám na palci druhé nohy zarostlý nehet se zánětem. Již 3x řezáno na chirurgii a nelustupuje to a stále se tvoří granulace. Prosím o radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Léčba plísně nehtů je zdlouhavá. Dlouho trvá, než se plísně zbavíte a pak se musí čekat až vyroste zdravý a silný nehet, který roste pomalu. Celé je to tak na rok až dva. Loceryl je velmi účinný lak na nehty proti plísni, doporučuji vytrvat a nenahrazovat ho. Nejistotu v léčbě a případné neúspěchy s ní konzultujte se svým lékařem, protože on zná nejlépe váš zdravotní stav a může podle toho měnit formu a intenzitu léčby. Když by se ukázalo, že Loceryl u vás nestačí, tak ještě existují pilulky na plíseň, které se potýkají a ničí plíseň zevnitř.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onychomykóza

Osteoartróza

Bolest kloubů palce u osteoartrózy (OA) může způsobit bolest v chodidle při chůzi, což často způsobuje kulhání. Kloub může být oteklý a citlivý na dotek. Může se také objevit necitlivost na základně kloubu v důsledku stlačení nervu.

To vše jsou příznaky hallux rigidus, který se vyvíjí kvůli OA a kostnímu výběžku, který lékaři nazývají kostní ostruha.

Hallux rigidus nastává, když se pohyb palce u nohy stává bolestivým a obtížným. Rozsah pohybu je zvláště omezený, když se prsty ohýbají dozadu, jako například ve fázi „po špičkách“ na konci kroku při chůzi.

Pokud je hallux rigidus mírný, bolest se často objeví právě tehdy, když palec dosáhne konce rozsahu pohybu. Bolest ve středním rozsahu pohybu může signalizovat závažnější artritidu.

OA je forma artritidy, ke které dochází, když se chrupavka opotřebovává v kloubech. V průběhu času způsobí OA v palci u nohy erodování chrupavky a vzájemné tření kostí. Tření způsobuje bolest a zánět.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi ČERNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hančí.

Mám už asi rok černý nehet na palci u nohy a nemohu se toho zbavit.Ví někdo, co by to mohlo být a jak s tím zatočit? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PODHÁJČAN.

nojo, ja to chytim vzdy na Podhájskej termál, voda vyzerie nechty a potom sa tam usadi kadejaka plesen - ucinne, lacne na znicenie po par tyzdnoch PITRALON prip. zelená voda 378

Zdroj: diskuze Černý nehet

Dna

Dna způsobuje bolesti kloubů palce nohy, jako jsou intenzivní záchvaty nebo zápaly, které přicházejí a odcházejí. Tyto záchvaty ostré bolesti mohou začít během spánku. Člověk může pociťovat silnou bolest, když se cokoli dotkne nohy.

Zápal ze dny může trvat dny nebo týdny s obdobími bez příznaků, která trvají měsíce nebo roky. Kloub palce nohy může být bolestivý, oteklý, červený a teplý. 50 % prvních příznaků dny se vyskytuje na palci u nohy, ale postižen může být kterýkoli kloub.

Dna je také druh artritidy. Vzniká, když kyselina močová krystalizuje v kloubech. Kyselina močová je odpadní produkt z trávení, který prochází krevním řečištěm, než odejde ledvinami ven z těla jako moč.

Vysoké hladiny kyseliny močové mohou vést ke krystalizaci a tvorbě malých usazenin. Když k tomu dojde v kloubech, může to být velmi bolestivé.

Dna se kromě chodidel může objevit i v jiných částech těla. V průběhu času může způsobit, že se pod kůží na postižených místech vytvoří hrudky.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi NEHET NA PALCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Před asi rokem mi strhavali nehet na palci u nohy. Nehet dorostl,ale je asi 2x širší než ostatní nehty a není tak placatý jak o ostatní nehty, jakoby stlacuje palec a při doteku - což je třeba i botou pořád bolí. Copak s tím?? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nehet na palci

Poranění prstů na noze

Poranění prstů na noze, jako jsou výrony a zlomeniny, mohou způsobit bolest a otok v kloubu prstu. Zlomenina nebo podvrtnutí mohou být při chůzi zvláště bolestivé.

Podvrtnutí může snížit rozsah pohybu nebo způsobit bolest v kloubu, když se testuje rozsah pohybu. K podvrtnutí dochází, když se vazy na palci utrhnou nebo natáhnou. To může být způsobeno běžným sportovním zraněním, ke kterému dochází v důsledku nadměrného nebo opakovaného tlaku na ohnutý prst.

Zlomeniny mohou být chronické nebo akutní. Chronická zlomenina bolesti může přicházet a odcházet a zhoršuje se s aktivitou. Akutní zlomenina je okamžitá v době poranění.

Stresová zlomenina je malá trhlina v kosti, která se vyvíjí v důsledku opakované síly, což je příklad chronického poranění. Zlomenina prstu na noze může také pocházet z jediného intenzivního úderu do oblasti, což by bylo akutní zranění.

Zlomeniny mohou ovlivnit i oblasti přesahující samotný kloub prstu a bolestivě zasahovat do blízkých částí nohy.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi UŽ MNE PALCE U NOHOU NEBOLÍ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Rád bych se dozvěděl kde a jak přesně zarůstající nehet na palci u nohy pilovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bumbes.

Stručně řečeno, nehet nekopíruje konec lůžka, ale je zastřižen rovně - tedy, uprostřed je zastřižen těsně u kraje lůžka a směrem k bokům nehtu je zastřižen tak, aby byl kraj (růžek) nehtu zároveň s kůží. Ostré hrany pak lehce obrousím.

Zdroj: diskuze Už mne palce u nohou nebolí...

Projevy

Projevem této komplikace je defekt, který vznikne kdekoliv na noze. Častým místem je oblast plosky pod prsty, na palci a na patě. Tento defekt se nehojí, naopak se zvětšuje.

Zdroj: Diabetický palec versus dna

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Metela.

Dobrý den,má někdo zkušenost s operací palce u nohy?mám na levném palci u nohy vboceny první článek smerem k prstum a lékař mi řekl,že mě čeká operace a,že mi ze ten prvni článek prisroubuji k ktomu druhýmu,protoze už mezi kustkama není chrupavka,prosím o odp.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magda.

To je rozumné řešení. Odstraní se tím současné komplikace spojené s vybočením nefunkčním kloubem mezi články.

Zdroj: diskuze Artróza

Sesamoiditida

Sesamoiditida v chodidle může způsobit bolest na základně palce, kam se upíná kloub - na bříšku palce u nohy. Charakteristické je, že bolest se vyskytuje jen na spodní straně chodidla a ne nahoře. Stav může také vést k otokům nebo modřinám.

Oblast může být zvláště citlivá, když je špička palce ohnutá nebo narovnaná. Bolest se vyvíjí postupně v průběhu času.

Sesamoiditida je zánět ve šlachách obklopujících sezamské kůstky. Jedná se o formu tendinitidy (zánět šlach). Může být také výsledkem zlomeniny sezamských kůstek. Tento stav je často důsledkem nadměrného používání palce u nohy. Baletní tanečníci a běžci mají často sklon k rozvoji sesamoiditidy.

Sezamské kůstky na chodidle sedí pod MTP kloubem. Na tyto kůstky se upínají šlachy a podporují pohyb v dané oblasti.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi TMAVEHNEDE SKVRNY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
Váš dotaz je sice dva roky starý,ale stejný problém se mi objevil též, zjistila jste co je důsledkem?

díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Richard Kros.

Dobrý den,udělal se mi podobný tmavý flek na palci u nohy - už ho tam mám cca 4měsíce - můžete mi říci jaká je příčina ? děkuji Kros R.

Zdroj: diskuze Tmavehnede skvrny na nehtech

Příčiny

Artritida: K nejčastějším revmatickým onemocněním patří artróza, která postihuje mimo jiné i klouby palce na noze s různou intenzitou. Ve větší míře je artróza způsobena důsledkem stárnutí a degenerace kloubu. Pokud zatěžujeme klouby ještě nadváhou, nepřiměřenou životosprávou nebo neadekvátní zátěží, koledujeme si navíc o různé záněty v kloubu a náš zdravotní stav se může výrazně zkomplikovat.

Revmatoidní artritida: Ta postihuje malé klouby i na nohou. V kloubu dochází k zánětu a ten postihuje kloubní výstelku. Dochází ke zbytnění tkáně na chrupavce. V případě neléčení zánětu může dojít až k deformaci kloubu a poruše jeho funkce. Lidé s touto diagnózou by se měli vyvarovat chladu a mít přiměřený pohyb. Tímto onemocněním trpí ve větší míře ženy.

Dna: Toto onemocnění velmi bolestivě postihuje klouby především na palci nohy a vzniká poruchou látkové výměny a zvýšeným hromaděním kyseliny močové. Krystaly kyseliny močové se ukládají v chrupavce a v ledvinách a způsobují pak akutní bolest. Příčina tohoto onemocnění není zcela jasná, ale významnou roli hraje dědičnost nebo špatná funkce ledvin. Nemocní s touto diagnózou mohou trpět ještě navíc nadváhou, diabetem, vysokým krevním tlakem nebo poruchou cév. Diagnóza se stanovuje po důkladném fyzikálním vyšetření, které zahrnuje krevní testy, rentgenové vyšetření a rozbor kloubního výpotku.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám už skoro ulomený nehet na palci u nohy,zalepila jsem ho náplastí a nevím co dál,v létě jsem si nehet otlačila na tůře,zmodral a bolel,je ulomený až u lůžka.Poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tomto případě je vhodné nehet zcela opilovat až k místu, kde pevně drží na ploténce. Obnažená ploténka je už zacelená a snese otěr bez nehtu. Také se vám bude okolí dorůstajícího nehtu lépe udržovat, než když tam je teď odfouklý nehet. Preventivně, než nehet znovu překryje celou ploténku, doporučuji občas zastříknout sprejem proti plísni s názvem Clotrimazol, který je volně prodejný v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemocný nehet

Zánět nehtového lůžka na nohou

Zánět nehtového lůžka může postihnout i prsty na nohou. Hnisavě zánětlivé onemocnění bývá často zaviněno špatným stříháním nehtů na nohou do obloučku nebo příliš těsnými botami. Dbáme tedy na to, abychom nehty na nohou zastřihávali rovně.

Při výběru obuvi pak myslíme i na své prsty a nehty, které si z nevhodných bot mohou odnést nepříjemné deformace. Důležitá je důsledná hygiena nohou, nošení funkčních ponožek, které denně měníme. Přírodní medicína doporučuje večer před spaním koupel nohou v odvaru z dubové kůry a následně aplikaci nějakého bylinného balzámu na nohy, který obsahuje složky, jako je výtažek z tymiánu, šalvěje, rozmarýnu, měsíčku, mentolu a kafru.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den,
náhodou jsem objevila na palci levé nohy,tmavý pruh. Nejsem si vědoma úrazu a ani dřív jsem si ho nevšimla. Můžete mě, prosím, uklidnit.
Moc děkuji za odpověď, Draha

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se! Je to jen krev, která vám obarvuje nehet při jeho vzniku. Může to časem přestat a nebo to může být trvalé, ale nebezpečné to není.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Fotografie černání nehtů u palce nohy

Zde můžete vidět, jak vypadá černání nehtů u palce nohy.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Kdy je potřeba odvodnit nohy

Oteklé nohy mohou indikovat mnohé nemoci, od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce. U těchto případů je lékařská pomoc nutná a neměla by se rozhodně odkládat. Není také od věci zjistit, zda někdo z vaší rodiny měl některé tyto potíže, jsou totiž dědičné. Není nutné panikařit pokaždé, když vám trochu nateče lýtko, ale pokud se otoky objevují často a bez důvodu, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak odvodnit nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP