Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ZÁNĚT DÁSNÍ BABSKÉ RADY

OBSAH

Babské rady na zánět dásní

Chcete-li zánětům dásní předcházet dlouhodobě, zkuste se držet několika babských rad:

  • Pitný režim – ač se to může zdát jakkoli divné, pravidelné pití dostatečného množství tekutin eliminuje záněty dásní.
  • Aloe vera – zázračná rostlina, jejíž šťávy byste si měli každý den natírat na poškozenou oblast.
  • Červená řepa – pitím šťávy z červené řepy či alespoň jejím vyplachováním posilujete své dásně.
  • Mrkev – vyplachování mrkvovou šťávou se kladně promítá také do zánětů mandlí a dásní.
  • Směs vitamínů A, C a E – přidáte-li navíc do svého jídelníčku i sacharidy, vápník, hořčík nebo mléčné výrobky, jste na dobré cestě k potlačení parodontózy.
  • Šalvěj – bylinka, která pomáhá při zánětu dásní.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den už 14 dni mám zánět okostice v dasni můj zubar mi první uřízl dasen vyčistil druhý den mi zub vytrhl a třetí den jen drenoval ale bolest je nevidrženi točí se mi hlava bolí mne spánek ucho spatne se mi dícha

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Hlavní příčiny zánětu dásní

Zánět dásní způsobuje nedostatečná ústní hygiena. Mezi rizikové skupiny patří hlavně těhotné ženy, špatně kontrolovaní diabetici, osoby užívající orální antikoncepci, kortikoidy či některé speciální léky. Neléčený zánět dásní se časem rozvíjí v závažnější onemocnění, v takzvanou parodontitis (lidově parodontóza), která je příčinou úbytku kosti kotvící zuby a následně vede až k jejich ztrátě. Zánět dásní způsobují bakterie, které se hromadí v ústech a vytvářejí zubní plak, což je tenká vrstva, která přilne na povrch zubů. Není-li zubní plak pravidelně odstraňován, postupně ztvrdne a změní se v zubní kámen. Ten pak dráždí dáseň a poskytuje větší prostor pro růst bakteriální infekce. Je-li onemocnění dásní zachyceno v počáteční fázi, lze jej úplně vyléčit. U neléčeného pacienta však zubní kámen postupně roste a dráždí okolní dáseň, která reaguje ústupem. Počáteční zánět tak vyústí v parodontitidu, kde společně s dásní ustupuje i kostěné lůžko zubů, které se působením bakterií postupně rozkládá a následně dochází ke ztrátě zubů.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Diskuze

V diskuzi JAK OŠETŘIT ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Ahoj před pár týdnama jsem dostala zánět dásní nevím jak se toho zbavit poradíte mi někdo jak se ošetřit tento problém? Nejlepší by bylo kdyby léčba probíhal doma...:-D děkuji všem kteří mi napíší nějaké řešení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Elisko, v lékárnách je k dostání přípravek určen pro záněty v ústní dutině - Corsodyl, ve formě roztoku k oplachům ústní dutiny. Přesto je vhodné navštívit zubaře, jelikož jak popisujete, zánět přetrvává několik týdnů. V případě opakujících se zánětů užívejte Koenzym Q10, který je vhodný pro regeneraci tkání a odborníci ho doporučují i při ustupujících dásní. Hezký den.

Zdroj: diskuze Jak ošetřit zánět dásní

Babské rady na zánět dásní

Na zánět dásně pomáhají výplachy ze šalvěje, slézu lesního a dubové kůry. Stejně jako při každém jiném zánětu i zde pomáhá heřmánek. Z homeopatik se doporučuje Staphysagria 9CH, Mercurius Solubilis 9CH nebo Hypericum Perforatum 9CH.

Jako domácí léčba se doporučuje výplach z heřmánku a šalvěje, nejlépe si však můžete pomoci zdokonalením zubní hygieny. Prevencí vzniku zánětlivého onemocnění dásní je pravidelné čištění zubů a ústní hygiena. Každých šest měsíců se doporučuje nechat si vyšetřit chrup u stomatologa a absolvovat sezení u dentální hygienistky. Lékaře navštivte, pokud krvácíte při čištění zubů, případně při bolestivosti dásní či při změně jejich barvy.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT V TLAMĚ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav ladman.

Pes bigl špatně žere a má zarudlé dásně. Díky za radu. Jar Ladman

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zarudlé dásně signalizují topické podráždění (například při žvýkání nové hračky), zánět dásní a / nebo infekci. Dásně psa bolí a proto nechce přijímat potravu. Bude potřeba podrobnější vyšetření, aby se našla příčina onemocnění dásní, a mohla se stanovit účinná léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět v tlamě psa

Babské rady na zánět středního ucha

Při zánětu středního ucha použijte šťávu z netřesku. Postup je následující: utrhne se šťavnatý lísteček netřesku a šťáva se přímo vymačká do ucha. Výborný je i octan hlinitý. Na zánět středního ucha babské rady dále doporučují třeba stroužek česneku (tedy všestranný přírodní zázrak s antibiotickými účinky), který velmi dobře dezinfikuje.

Zdroj: Zánět středního ucha

Babské rady na čištění zubů

  • Velmi účinné je používat ústní vodu Listerine alespoň třikrát denně.
  • Častá konzumace studené vody.
  • Kloktání nebo pití slané vody.

Zdroj: Svědění dásní

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Děkuji moc za rady www.babske-rady.eu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babské rady na zánět dásní

Zánět dásní u dětí – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá zánět dásní u dětí.

Zdroj: Zánět dásní

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DÁSNÍ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Já preventivně používám zubní pastu a ustní vodu Herbadent.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět dásní diskuze

Babské rady na zánět zubu

Zánět zubu je velmi bolestivé onemocnění, které do ordinací zubních lékařů přivede i ty, kteří se jim jinak vyhýbají. Zánět bývá způsoben zubním kazem. Jediné, co v tomto případě můžete udělat, je navštívit stomatologa. I v případě samotných příznaků zubního kazu (lokální zvýšená citlivost na některé druhy potravin a nápojů, například na teplé či studené, sladké nebo kyselé), byste se měli co nejdříve objednat do stomatologické ambulance, aby vám mohl být zubní kaz co nejdříve ošetřen, a tak se předešlo riziku rozvoje bakteriálního zánětu a vzniku zubního váčku. Důležitou součástí prevence je rovněž dentální hygiena, stejně jako vyvarování se nadměrné konzumace pochutin s vysokým obsahem cukru, což platí jak pro pokrmy, tak pro nápoje.

Při ostré bolesti pomohou analgetika, studené obklady, výplachy chladným výluhem heřmánku. Ale toto je jen dočasná pomoc, návštěva u stomatologa bude nezbytná.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kuba.

Zánět ucha jsem měla jako malá. Pamatuju si z toho jen vatu na uchu a omotaný šátek. Zato synovi se vracel docela často. Teď už má delší dobu pokoj. Na doporučení lékárnice začal brát Bactoral. Vypadá to, že pomohl.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět dásní

Jak dlouho trvá zánět dásní

To je těžká otázka. Vždy záleží na pacientovi, jak pečuje o svůj chrup. U lidí trpících dlouhodobě neléčeným zánětem dásní je vysoké riziko hlubšího a nevratného poškození. Velmi důležité je proto včasné zjištění zánětu dásní na základě preventivních prohlídek a následná léčebná opatření ještě před tím, než zánět nenávratně postihne kostěné zubní lůžko a závěsný aparát zubu, což má za následek oteklé dásně, bolest, kolemčelistní zánět zubu, váček.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Hájek.

Utrpěl jsem těžký úraz předních zubů při práci,od té ddoby mám problémy se záněty,kdy nestačí speciální výplachy a čištění zubů kartáčkem je velmi nepříjemné.Jít kzubaři mám obavy,že přijdu o větší část zubů a na inplantáty nemám peníze-pojišťovny to neplatí,co dál.Při jídle mám velké problémy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Zánět dásní – foto

Zde je několik fotografií zánětu dásní.

Zdroj: Zánět dásní

Diskuze

V diskuzi AZITROMYCIN MYLAN 500 MG ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk Rosenbaum.

dotaz - třídenní dávka. Lze používat společně s Eliquist 5 mg?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Kadlecova.

Dobrý den, je tento lék dobrý i na zánět a bolest dásní a zubů či paradentozu. Děkuji

Zdroj: diskuze Azitromycin Mylan 500 mg zkušenosti

Jak předejít zánětu dásní

Prevencí vzniku zánětlivého onemocnění dásní je jednoznačně pravidelně a správně prováděná ústní hygiena. Profesionální ústní hygienu v ordinaci zubního lékaře nebo u dentální hygienistky je vhodné podstoupit každých 6 měsíců. V současné době probíhá jednání Ministerstva zdravotnictví ČR s pojišťovnami o hrazení profesionální ústní hygieny. Léčba spočívá v důsledné ústní hygieně. Zubní lékař nebo zubní hygienistka provedou čištění zubů, které kromě eliminace zubního plaku odstraní i zubní kámen, čímž se zlepší možnosti dokonalého odstraňování zubního povlaku v domácích podmínkách. Nezbytná je spolupráce pacienta s lékařem, a to zejména v oblasti dokonalého provádění ústní hygieny zahrnující čištění zubů správnou technikou a čištění prostorů mezi zuby mezizubními kartáčky a zubní nití. Doporučovaným zakončením každodenní ústní hygieny je výplach ústní dutiny ústní vodou.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DÁSNÍ A PARODONTÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Kostopulos.

Dobrý den, dokážete prosím někdo s fotografie laicky naznačit, odhadnout jak velký mám problém? Zde je možnost vložit pouze 1 foto, tak nevím jestli je to vůbec z té jedné fotky možné.Navíc jsem si dnes ještě všiml, že mám po obou stranách modrý jazyk. Pokud bude potřeba více fotek, není problém je zaslat. Děkuji za případné reakce. Moc mě tím pomůžete.
Hezký den. Jozef

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola Lakatošová.

Dobrý večer,mám fialové dásně ale zuby mě nebolí můžu se zeptat čím to jem

Zdroj: diskuze Zánět dásní a parodontóza

Antibiotika na zánět dásní

Antibiotika se předepisují pouze u pacientů s velmi závažným zánětem, po velkém výkonu nebo při sdruženém celkovém onemocnění. Jindy je předepisování antibiotik neúčelné a naopak dochází k rozvoji bakteriální rezistence. Antibiotika nejsou při stomatologických zákrocích předepisována.

Zdroj: Zánět dásní

Zánět dásně kolem osmičky

Pokud je zánět kolem osmičky, je potřeba nejdříve zánět zaléčit, potom je teprve možné provádět něco dalšího, už jen kvůli případné anestezii, která nemusí účinkovat.

Zdroj: Nemoci dásní

Jak je onemocnění dásní léčeno?

Cílem léčby onemocnění dásní je podpořit zdraví dásní, snížit otok, hloubku kapes, riziko infekce a zastavit progresi nemoci. Možnosti léčby závisí na stadiu onemocnění, na reakci na předchozí léčbu a na vašem celkovém zdraví. Léčba začíná nechirurgickými terapiemi, které kontrolují výskyt bakterií, operace je nutná tehdy, pokud je potřeba obnovit podpůrné tkáně.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Jak zubní lékař diagnostikuje onemocnění dásní?

Během vyšetření zubů kontroluje váš zubař tyto věci:

  • krvácení dásní, otok, pevnost a hloubku kapes (prostor mezi dásní a zubem, pokud jsou větní a hlubší kapsy, tak se jedná o vážnější onemocnění);
  • pohyby zubů, citlivost a správné zarovnání zubů;
  • čelist, podle ní odhalí stav kosti kolem zubů.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Akutní zánět dásní

Akutní gingivitida je vlastně akutní zánět, který bývá zapříčiněn mechanickými či termickými podněty a nejčastěji bakteriálními povlaky. Plakem podmíněná gingivitida je vlastně zánět způsobený smíšenou bakteriální flórou zubního plaku. Akutní zánět dásní vyvolaný bakteriálními povlaky přechází po několika dnech v chronickou gingivitidu. K příčinám akutní gingivitidy patří špatná ústní hygiena, proto je základním krokem léčby akutního zánětu dásní zlepšení ústní hygieny. Mezi další příčiny může také patřit kouření a stres. Závažným akutním onemocněním je ulcerózní gingivitida .

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Jak léčit váček u zubu u dětí

Pokud se po ošetření bolavého zubu vytvoří váček u dítěte s prvními zuby, je nutné ho odstranit. Příčinou tvoření váčku je jen a jen zubní kaz. Jestliže je pod dočasným zubem zánět, je opravdu lepší ho vytrhnout, aby se nestal zdrojem infekce pro zárodek stálého zubu. Důležitá je správná dentální hygiena.

Zdroj: Babské rady na zubní váček


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP