Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ZÁNĚT DÁSNĚ DOMÁCÍ LÉČBA

OBSAH

Akutní zánět dásní

Bolestivý zánět dásní mohou vyvolat bakteriální infekce (například syfilis, kapavka), virové (herpes, HIV) a kvasinkové infekce, dále alergie na rtuť, kovy, plasty, chemikálie obsažené v ústních vodách, zubních pastách, žvýkačkách či v potravě, v neposlední řadě jej může způsobit poranění. Často je postižena nejen dáseň, ale i další části sliznice v dutině ústní a léčba obvykle vyžaduje spolupráci s dalšími odborníky. Nakažlivost je dána příčinou onemocnění, objevuje se – i když výjimečně – i v těhotenství. Někdy je patrný i váček na sliznici.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT V TLAMĚ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav ladman.

Pes bigl špatně žere a má zarudlé dásně. Díky za radu. Jar Ladman

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zarudlé dásně signalizují topické podráždění (například při žvýkání nové hračky), zánět dásní a / nebo infekci. Dásně psa bolí a proto nechce přijímat potravu. Bude potřeba podrobnější vyšetření, aby se našla příčina onemocnění dásní, a mohla se stanovit účinná léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět v tlamě psa

Babské rady na zánět dásní

Chcete-li zánětům dásní předcházet dlouhodobě, zkuste se držet několika babských rad:

  • Pitný režim – ač se to může zdát jakkoli divné, pravidelné pití dostatečného množství tekutin eliminuje záněty dásní.
  • Aloe vera – zázračná rostlina, jejíž šťávy byste si měli každý den natírat na poškozenou oblast.
  • Červená řepa – pitím šťávy z červené řepy či alespoň jejím vyplachováním posilujete své dásně.
  • Mrkev – vyplachování mrkvovou šťávou se kladně promítá také do zánětů mandlí a dásní.
  • Směs vitamínů A, C a E – přidáte-li navíc do svého jídelníčku i sacharidy, vápník, hořčík nebo mléčné výrobky, jste na dobré cestě k potlačení parodontózy.
  • Šalvěj – bylinka, která pomáhá při zánětu dásní.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Klidně to může být zánět trojklanného nervu. Začátek a příčina může být v čelisti a bolestivě to pak přelejzá k uchu. Určitě je potřeba to řešit, ale nejdříve u zubaře a až pak na ORL.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Bolestivé dásně

Někdy stačí zrníčko z housky nebo ostrý drobek, který se zabodne do dásně, a za chvíli bolestí doslova lezete po zdi. Rozjede se tak zánět, který už stejně máte, jen jste mu nevěnovali pozornost. I malý neřešený zánět ale může přerůst v parodontitidu, která pak zatíží nejen pacienta, ale i rozpočet zdravotnictví. Se záněty však nesouvisí jen parodontitida, je to často i nepříjemný zápach z úst. Zánět dásní bývá výsledkem nedostatečné domácí i profesionální dentální hygieny i zanedbávání preventivních prohlídek. Zdravé zuby a dásně jsou zrcadlem tělesného zdraví. Bolestivé dásně se také mohou projevit při opožděném prořezávání zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DÁSNĚ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Já jako prevenci používám bylinnou zubní pastu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aneta.

Nepodceňovat čištění zubů mezizubními kartáčky, to je asi zaklad. Nedávno jsem díky wobenzymu objevila pastu enzymel. Mají i gel, který působí báječně.

Zdroj: diskuze Zánět dásně diskuze

Zánět dásně kolem osmičky

Pokud je zánět kolem osmičky, je potřeba nejdříve zánět zaléčit, potom je teprve možné provádět něco dalšího, už jen kvůli případné anestezii, která nemusí účinkovat.

Zdroj: Nemoci dásní

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DÁSNĚ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Já jako prevenci používám bylinnou ústní vodu i zubní pastu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět dásně diskuze

Babské rady na zánět dásní

Na zánět dásně pomáhají výplachy ze šalvěje, slézu lesního a dubové kůry. Stejně jako při každém jiném zánětu i zde pomáhá heřmánek. Z homeopatik se doporučuje Staphysagria 9CH, Mercurius Solubilis 9CH nebo Hypericum Perforatum 9CH.

Jako domácí léčba se doporučuje výplach z heřmánku a šalvěje, nejlépe si však můžete pomoci zdokonalením zubní hygieny. Prevencí vzniku zánětlivého onemocnění dásní je pravidelné čištění zubů a ústní hygiena. Každých šest měsíců se doporučuje nechat si vyšetřit chrup u stomatologa a absolvovat sezení u dentální hygienistky. Lékaře navštivte, pokud krvácíte při čištění zubů, případně při bolestivosti dásní či při změně jejich barvy.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Diskuze

V diskuzi LÉČBA USTUPUJÍCÍCH DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kišová.

Dobrý den prosím o radu . Jak léčit ustupující dásně , odhalené krčky. Žádné jiné potíže se zuby jsem nikdy neměla . Nemám ani jeden kaz ,dásně nekrvácí. Děkuji Kišová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Pěničková.

na zuby a dásně se mi nejvíc osvědčily české bylinné produkty od Herbadentu, hlavně zubní pasta, ústní voda a bylinný roztok z extraktů bylin. Moc mi to pomohlo.

Zdroj: diskuze Léčba ustupujících dásní

Zánět dásně

Zánět dásní lze snadno diagnostikovat, problém však spočívá v tom, že spousta lidí s ním žije, aniž by si nějakých příznaků všimli a považovali je za varování. V případě, že dásně a zuby bolí, jde spíše o signál, že je již zánět v plném proudu a je napadena kost.

Gingivitida je zánět sliznice dásně, který se projevuje krvácivostí z dásní při čistění zubů, krev se může objevit na kartáčku nebo je při vyplivnutí pasty přítomna narůžovělá tekutina a je zřejmý zápach z úst. Tomuto problému lze předcházet pravidelnou hygienou mezizubních prostorů.

Periodontitida je zánět vazivové tkáně okolo zubního kořene.

Paradontitida je stadium, které je již vážné, protože dochází k postupnému mizení dásní a bakterie napadají čelistní kost, kde jsou uloženy zuby. Jestliže se nezačne včas léčit, hrozí vypadání zubů. Léčba spočívá v nasazení antibiotik a případném chirurgickém zákroku, kdy se postižená část tkáně odstraní, aby se zabránilo dalšímu šíření infekce.

Zdroj: Nemoci dásní

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DÁSNÍ A PARODONTÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Kostopulos.

Dobrý den, dokážete prosím někdo s fotografie laicky naznačit, odhadnout jak velký mám problém? Zde je možnost vložit pouze 1 foto, tak nevím jestli je to vůbec z té jedné fotky možné.Navíc jsem si dnes ještě všiml, že mám po obou stranách modrý jazyk. Pokud bude potřeba více fotek, není problém je zaslat. Děkuji za případné reakce. Moc mě tím pomůžete.
Hezký den. Jozef

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola Lakatošová.

Dobrý večer,mám fialové dásně ale zuby mě nebolí můžu se zeptat čím to jem

Zdroj: diskuze Zánět dásní a parodontóza

Domácí léčba zánětu středního ucha

Léčba zánětu středního ucha patří do rukou lékaře z toho důvodu, aby se předešlo případným komplikacím, které zánět středního ucha může jedinci způsobit. Jako první pomoc můžete použít obklad ucha a čípky ke snížení teploty.

Zdroj: Zánět středního ucha

Jak dlouho trvá zánět dásní

To je těžká otázka. Vždy záleží na pacientovi, jak pečuje o svůj chrup. U lidí trpících dlouhodobě neléčeným zánětem dásní je vysoké riziko hlubšího a nevratného poškození. Velmi důležité je proto včasné zjištění zánětu dásní na základě preventivních prohlídek a následná léčebná opatření ještě před tím, než zánět nenávratně postihne kostěné zubní lůžko a závěsný aparát zubu, což má za následek oteklé dásně, bolest, kolemčelistní zánět zubu, váček.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Poradna

V naší poradně s názvem WOBENZYM DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

kdy pomaha ucinek WOBENZINU USTUPOVAT?MAM ZANET DASNE ASI POD ZUBEM JENOM TAKOVY TLAK ALE JE TO NEPRIJEMNY ZUB SICE NA VYTRHNUTI ALE JSEM OBEDNANA AZ NA ZARI BYLO MI ŘEČENO ZE WOBENZIN BY MOH ZANET POTLACIT..JAKY BALENI BY MI STACILO? ZA TECH 2000 KUPOVAT NECHCI JE TO FINANCNE DOST DRAHY A KE VŠEMU NEVIM JESTLI MI TO POMUZE..DEKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Wobenzym působí systémově, nikoliv akutně a na již existující záněty nezabírá. Já si myslím, že ve vašem stavu vám už Wobenzym moc nepomůže. Doporučuji abyste se již dále netrápila. Jděte na nejbližší pohotovst ve velkém městě a z důvodu velké bolestivosti si nechte zub okamžitě vytrhnout. Například v Praze vám toto vytržení velice dobře udělají na zubní chirurgii FN na Karlově náměstí (www.vfn.cz) bez objednání.

Zdroj: diskuze Wobenzym diskuse

Zánět dásní – příčiny vzniku

Zánět dásní je nejběžnější onemocnění dásní. Trpí jím až 90 % dospělé populace. Můžeme ho dělit do několika skupin:

  • Zánět indukovaný plakem a zánět bez plakové složky (jednou z nejčastějších příčin je beze sporu špatná ústní hygiena)
  • Podráždění kouřem, stresové záněty, záněty u cukrovky, zánět spojený s vyšším věkem nebo genetické dispozice, hormonální změny v pubertě nebo těhotenství

Mezi rizikovou skupinu patří dívky a ženy užívající perorální antikoncepci. Dásně jsou pak citlivější a zánět dásní vzniká snáz. Nemoci všeho druhu mohou organismus oslabit a vznik zánětu dásní je pak otázkou času. Dalším faktorem jsou užívané léky snižující tvorbu slin, které mají ochrannou funkci pro zuby i dásně. Typickou skupinou léků zvyšující výskyt zánětu dásní jsou kortikosteroidy. Vyšší riziko pro vznik zánětu dásní má i pozitivní rodinná anamnéza, tedy genetická predispozice.

Otok dásně vzniká také po extrakci zubu.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKALENA MOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Mam zakalenou moc takovou do bila pri curani me obcas boli bricho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tyhle příznaky můžou souviset s přemnožením bakterií v močových cestách, které postupně mohou vyvolat zánět močového měchýře a močových cest. Doporučuji zajít na urologii a nechat si vyšetřit moč. Tak se dá určit správná příčina a léčba, pomocí které se toho nejrychleji zbavíte. Domácí léčba je také možná, ale nebude tak rychlá a spolehlivá. Spočívá v užívání extraktu z brusinek. Je možné jíst i čerstvé brusinky. K tomu se pije urologický čaj ve větším množství. A dále se užívá česnek, med a citron smíchané dohromady.

Zdroj: diskuze Zakalena moc

Jak dlouho trvá zánět dásní

Zánět dásní se může objevit u dětí, dospělých i seniorů. Souvisí se špatnými stravovacími návyky, ale hlavně ho způsobuje nesprávná ústní hygiena. Pakliže nedojde k léčbě, může se zánět rozvinout až do paradontózy. Kromě neustálého a intenzivního zápachu z úst dochází postupně k obnažení zubů v postižených oblastech, dásně „ustupují“. To může zapříčinit postupné viklání zubů a ve finální fázi jejich vypadnutí. Právě z těchto důvodů zánět dásní v žádném případě nepodceňujte.

Při bolestech dásní, kdy dochází k vytváření zánětu, je vhodné především navštívit zubního lékaře. Ten provede komplexní vyšetření. Odborná léčba spočívá především v odstranění zubního plaku, který je příčinou zánětu. Kromě toho vám lékař předepíše speciální léky, které pomohou k odstranění bakterií, které infekci způsobily.

Domácí léčba jde ruku v ruce s prevencí. Základem je pravidelné čištění zubů kvalitní zubní pastou, a to dle předepsaných postupů. Právě špatné návyky při čištění zubů mohou být také jednou z příčin zánětu dásní. Kromě toho se doporučuje používat i dentální nitě, které pomáhají odstraňovat nečistoty z prostoru mezi zuby. V neposlední řadě pak používejte ústní vodu, která přispívá k zamezení tvorbě zubního plaku.

Zánět dásní není jen otázkou několika dnů. Při neléčení dochází během pár let k závažnějším problémům, které ústí ve vypadávání zubů.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem ŽIVOČIŠNÉ UHLÍ NA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA ŠVANCAROVÁ.

Prosím jaký vliv má Živočišné uhlí na dásně? Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Živočišné uhlí se používalo v minulém století a vyrábělo se spalováním zvířecích kostí. V dnešní době se k farmaceutickým účelům již nepoužívá a nahradilo ho uhlí aktivní. Aktivní uhlí se vyrábí z uhlí, dřeva nebo kokosových ořechů.

Jaký vliv má aktivní uhlí na dásně?
V poslední době se objevují černé zubní pasty používající aktivní uhlí. Tyto zubní pasty obvykle neobsahují fluor, což zvyšuje potenciál zubního kazu a zánětu dásní.
Aktivní uhlí může pomoci odstranit pevné částice, ale nedetoxikuje zuby ani dásně. Pomáhá tak omezovat plak, ale žádné přítomné toxiny pravděpodobně neodstraní.
Pokud nepoužijete další zubní pastu, která se osvědčila jako bezpečná a účinná, budete vystavena riziku zubních kazů a onemocnění dásní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Živočišné uhlí na dásně

Zánět průdušek a antibiotika

Léčba bronchitidy se může lišit v závislosti na příčině a převažujících příznacích. V nekomplikovaných případech si vystačíme s domácí léčbou a přípravky na nachlazení, které jsou běžně k dostání v lékárnách. V závažnějších případech, pokud má lékař podezření na bakteriální infekci, je možné nasadit antibiotika.

Zdroj: Zánět průdušek

Zánět dásní u dětí

Zánět dásní u dětí bývá nejčastěji způsoben nedostatečnou zubní hygienou. Většina dětí si bohužel neumí čistit zuby správně. Zubní plak pak ulpívá v tenké vrstvě na povrchu zubů a dlouhodobé ulpívání zubního plaku vede ke vzniku zubního kamene. Zubní kámen následně dráždí okolí dásně a podporuje vznik infekce (teplota).

Zánět dásní by se rozhodně neměl podceňovat. Nejčastější příznakem je zarudnutí postižené dásně, posléze se dostavuje i zduření zaníceného místa, citlivost dásně na mechanické poškození – kartáček, jídlo a podobně. Často se vyskytuje i svědění. Typickým příznakem je poté krvácení dásní, ať už při čištění, nebo zubní kontrole, a nakonec i samovolné krvácení. Můžete se setkat i se zápachem z úst, případně se k zánětu dásní mohou připojit teploty a afty.

Léčba spočívá v pravidelném čištění zubů – to znamená naučit děti už od prvních zoubků používat pravidelně zubní kartáček, pro nejmenší „prsťáček“. Alternativou u malých dětí může být i čištění zoubků po jídle pomocí látkové plenky, kdy se jednotlivé zoubky otřou ve směru od kořene ke špičce.

Co s tím:

  • Nacvičit správnou techniku čištění, na internetu koluje spousta videí, která vám pomohou s nácvikem správné techniky.
  • Absolvovat pravidelné kontroly u zubaře, případně u dentálního hygienisty, a to nejlépe jednou za půl roku.
  • Dodržovat správnou výživu – dostatek neslazených tekutin, zeleniny, ovoce, tmavého chleba a bílkovin.
  • Používat homeopatika – slabý odvar šalvěje a heřmánku a další.
  • Při problému navštívit zubního lékaře, případně dentálního hygienistu, ti by měli celou situaci posoudit.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně

Antibiotika na zánět dásní

Léčba zánětu dásní spočívá v dokonalém odstraňování zubního plaku, to znamená v důsledném provádění ústní hygieny. Zubní lékař – nebo většinou dnes již dentální hygienistka – provede ordinační vyčištění zubů. Odstraní i zubní kámen, čímž se zlepší možnosti dokonalého odstraňování zubního povlaku v domácích podmínkách. Nezbytná je spolupráce pacienta s lékařem, a to zejména v oblasti dokonalého provádění ústní hygieny, jež zahrnuje čištění zubů správnou technikou a čištění prostorů mezi zuby mezizubními kartáčky a zubní nití.

U akutních forem a pacientů, kde je žádoucí velmi rychlé potlačení projevů zánětu dásně, je možné využít jako podpůrný prostředek i léčebné výplachy úst roztoky s obsahem chlorhexidinu. Základním krokem v boji se zánětem dásní však vždy zůstane mechanické odstranění mikrobiálního povlaku pomocí vhodných pomůcek za použití správné techniky čištění. Vše ostatní, jako jsou ústní vody, zubní pasty a masážní roztoky určené k léčbě zánětu dásní, má pouze omezený a pomocný účinek a samo o sobě bez mechanického odstranění plaku nikoho zánětu dásní nezbaví. Jen v ojedinělých případech se používají antibiotika.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně

Co pomáhá na zánět dásní

Léčba zánětu dásní spočívá v odstranění všech dráždivých podnětů v dutině ústní, v motivaci pacienta a instruktáži ke správné dentální i interdentální hygieně. U akutních forem a pacientů, kde je žádoucí velmi rychlé potlačení projevů zánětu dásně, je možné využít jako podpůrný prostředek i léčebné výplachy úst roztoky s obsahem chlorhexidinu. Doporučuje se používat vhodný zubní kartáček, nezapomínat na pomůcky pro čištění mezizubních prostor a pomáhá také používat přípravky proti zánětu dásní, to znamená speciální zubní pastu a ústní vodu (například GUM Paroex, Listerine).

Nejúčinnější je prevence, a to preventivní prohlídky u zubního lékaře jednou za půl roku, a pravidelná dentální hygiena.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Akutní zánět dásní

Akutní gingivitida je vlastně akutní zánět, který bývá zapříčiněn mechanickými či termickými podněty a nejčastěji bakteriálními povlaky. Plakem podmíněná gingivitida je vlastně zánět způsobený smíšenou bakteriální flórou zubního plaku. Akutní zánět dásní vyvolaný bakteriálními povlaky přechází po několika dnech v chronickou gingivitidu. K příčinám akutní gingivitidy patří špatná ústní hygiena, proto je základním krokem léčby akutního zánětu dásní zlepšení ústní hygieny. Mezi další příčiny může také patřit kouření a stres. Závažným akutním onemocněním je ulcerózní gingivitida .

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Záněty dásní u psů

Parodont (závěsný aparát zubu) je tkáň, která bezprostředně obklopuje zub a ukotvuje jej na daném místě v čelisti. Funguje jako bariéra proti bakteriím a jiným škodlivým vlivům. Onemocnění parodontu je způsobováno zubním plakem a vyskytuje se ve dvou formách, jako gingivitida (ještě vratný zánět dásní) a parodontitida (zánět a nevratné postižení dásní, parodontálního vazu, tmeloviny a alveolární kosti).

Zdroj: Nemocné dásně u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP