Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ZA JAK DLOUHO ZABEROU ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Za jak dlouho zaberou antibiotika na zuby

Ve většině případů antibiotika zaberou do dvou až tří dnů. Antibiotika bohužel dost často způsobují různé nežádoucí účinky. Nejčastěji se jedná o gastrointestinální potíže a alergie.

Otok je dalším průvodním znakem v oblasti zubů. Otok dosahuje maximální velikosti obvykle 3. den po extrakci zubu. Důležité je, abyste si přes otok nahmatali hranu dolní čelisti a abyste neměli horečku. Pokud by se situace ani za 4 dny nelepšila, vyhledejte okamžitě lékaře. U běžných případů otok odezní sám za pomoci studených, ne ledových obkladů.

Zdroj: Jaká antibiotika na zánět zubu

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já jsem užívala Amoksiklav taky a jedla jsem citrusy normálně a nic mi nebylo.

Zdroj: diskuze Antibiotika amoksiklav a citrusy

Kdy zaberou třídenní antibiotika

Azithromycin je antibiotikum stabilní vůči kyselinám, takže jej lze užívat perorálně bez potřeby ochrany před žaludečními kyselinami. Snadno se vstřebává, ale absorpce je větší na prázdný žaludek. Čas do dosažení maximální koncentrace u dospělých je 2,1 až 3,2 hodiny po spolknutí tablety. Vzhledem ke své vysoké koncentraci ve fagocytech je Azithromycin rychle transportován do místa infekce.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Diskuze

V diskuzi CO NA TO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucinka.

Podle jsou nejlepší kapky allergodil allergodil.drmax.cz/

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Presne! Taky allergodil užívám a pohoda :) Kapky zaberou hned a na dlouho ;)

Zdroj: diskuze Alergie

Antibiotika a alkohol

Všeobecně platí, že by se antibiotika neměla kombinovat s alkoholem. Řada lidí se domnívá, že je to proto, že alkohol snižuje účinek antibiotik, nebo že alkohol může u antibiotik vyvolat vedlejší účinky. Tak to ale ve skutečnosti vždy není. U některých antibiotik opravdu může alkohol oslabit jejich účinek, ale jsou i další důvody, které hovoří proto, aby byl alkohol při braní antibiotik vynechán. Vždy platí, že je nutné číst příbalový leták léků a ujistit se, jestli je třeba se alkoholu na daný lék vyvarovat. Proč se tedy nesmí na antibiotika pít alkohol ve skutečnosti? Hlavním důvodem je, že antibiotika oslabují lidský organismus a všechny orgány tak dostávají řádně zabrat, antibiotické látky zatěžují hlavně játra a stejně tak i alkohol. V okamžiku kdy tedy pacient bere antibiotika a zároveň i pije alkoholický nápoj, tak jeho játra dostávají velmi zabrat a může u nich hrozit selhání. Následkem tohoto nezodpovědného chování pak mohou být zničená játra.

  • Penicilin a alkohol – Na Penicilin není vhodné požívat alkoholické nápoje.

  • Klacid a alkohol – U léku Klacid se neuvádí, že by alkohol patřil mezi kontraindikace tohoto antibiotika. I přesto je jistě rozumnější vyvarovat se konzumaci alkoholu ve větším množství.

  • Amoksiklav a alkohol - U léku Amoksiklav se neuvádí, že by alkohol patřil mezi kontraindikace tohoto antibiotika. I přesto je jistě rozumnější vyvarovat se konzumaci alkoholu ve větším množství.

  • Augmentin a alkohol – U Augmentinu doporučují lékaři omezit konzumaci alkoholu na minimum kvůli zvýšené zátěži jater.

  • Zinnat a alkohol – U Zinnatu doporučují lékaři v průběhu braní léků alkohol omezit (ideálně zcela vynechat).

  • Penbene a alkohol – Na lék Penbene se konzumace alkoholu nedoporučuje.

  • Doxybene a alkohol – Během léčby antibiotikem Doxybene se nesmí pít alkoholické nápoje

  • Ospen a alkohol – Lékaři nedoporučují konzumaci alkoholu na lék Ospen.

  • Formilid a alkohol - Na lék Formilid je možné požít velmi malé množství alkoholu.

Zdroj: Antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Za jak dlouho začnou antibiotika působit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Antibiotika začínají působit do 20 minut od spolknutí. Znatelná úleva přichází za 24 hodin. Poslední zbytky antibiotik se z těla vyloučí do dvou dnů od posledního spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za jak dlouho

Jak dlouho působí antibiotika na antikoncepci

Při užívání antibiotik dochází ke sníženému vstřebávání antikoncepce ve střevě. Proto může být účinek antikoncepce během užívání antibiotik nižší, což může způsobit nepravidelnosti cyklu (nepravidelné krvácení) a také snížit antikoncepční účinek. Proto je taky vhodné v daném menstruačním cyklu používat při sexuálním styku ještě jinou formu antikoncepce (například kondom). Po dobrání antibiotik není ve většině případů nutné používat jinou metodu kontracepce, účinek antibiotik na antikoncepci by neměl být snížen.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Antibiotika a sport

Odborníci se shodují, že při užívání antibiotik se nedoporučuje vysoká fyzická námaha. Co je ale ještě přijatelné a co není, to je velmi individuální. Rozhodnout by o tom měl lékař případně spolu s trenérem. Mírná námaha by neměla organismu příliš škodit, nevadí tedy pomalé procházky, mírné posilování ať už doma nebo v posilovně, jednoduchý strečink a jiná jednoduchá cvičení. Ale nesmí se nic přehánět.

Někteří sportovci s antibiotiky i závodí, je nutné ale snížit zatížení alespoň o čtvrtinu. Řada vrcholových sportovců musí počítat také s tím, že budou podrobeni dopingovým testům. Antibiotika by neměly mít velký vliv na dopingové zkoušky. Při dopingu jsou zakázány látky, které mohou sportovci výrazně pomoci.

Řada sportovců se rekreačně ale i závodně věnuje běhu, pak je otázka, kdy začít běhat po dobrání antibiotik. Vždy je důležité nejprve dobrat antibiotika, ideální dobu kdy začít běhat vám poradí lékař. Termín kdy běhat je totiž velmi individuální a závisí na zdravotním stavu i typu onemocnění. Například, pokud byla antibiotika předepsána na zánět průdušek, tak se běhání nedoporučuje ještě několik týdnů po dobrání antibiotik. Rozhodně by se v takovém případě nemělo ještě začínat s běháním po ránu nebo ve smogu.

Jedním z antibiotik, u kterého se doporučuje počkat se sportem až po doléčení, je Amoksiklav. Naopak co se týká antibiotik na zuby a sportu, tak pokud nemoc nedoprovází horečky, tak se sport nezakazuje. Vždy je ale důležité číst příbalové letáky, protože u každého antibiotika to může být jiné.

Zdroj: Antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem AMOKSIKLAV A MLÉČNÉ VYROBKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Suchanková.

Prosím, amoksiklav a mléčné výrobky- někde se uvádí výrobky vynechat, někde jen nezapíjet lék např mlékem. Uškodí mi jeden jogurt ráno? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Amoksiklav je složené širokospektré antibiotikum, které je vhodné užívat společně s trouchou jídla. Je pravda, že mléko může narušit absorpci některých antibiotik. To se ale týká jen antibiotik ciprofloxacin, doxycyklin, norfloxacin a tetracyklin, které se vážou na vápník, jenž se nachází v mléčných výrobcích, jako je mléko, sýr a jogurt. U Amoksiklavu se nemusíte v mléce a v mléčných výrobcích omezovat. Nejlepší je užít lék na začátku běžného jídla. Jogurty a ostatní fermentované mléčné výrobky jsou při léčbě tímto antibiotikem prospěšné, protože doplňují střevní mikroflóru o užitečné acidofilní bakterie, které Amoksiklav může decimovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Amoksiklav a mléčné vyrobky

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO PŮSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Běhůnková.

Beru Dalacin C 300 mg. Clindamycinum . 16 tobolek.Za jak dlouho se mohu naočkovat proti chřipce?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování proti chřipce vždy zváží příslušný lékař, který vás bude očkovat. Měl by znát váš zdravotní stav a vědět o všech lécích, které užíváte.
Obecně se může očkovat, i když užíváte antibiotika. Rozhodující je váš aktuální stav - jestli se cítíte dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Pití alkoholu po dobrání antibiotik

Po dobrání antibiotik už alkohol můžete. Alkohol by se neměl požívat během doby užívání antibiotik.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO ZŮSTÁVAJÍ ANTIBIOTIKA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,

mam dotaz, jak dlouho zůstávají antibiotika v krvi? Brala jsem atb Duracef 3 dni 1 tabletu po 12 hod. Mám jít darovat plazmu, tak nevím jestli mužů.

Dekuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho zůstávají antibiotika v krvi

Fyzická námaha po antibiotikách

Alespoň týden až dva po dobrání antibiotik obecně lékaři doporučují klidový režim. Vždy záleží na rozsahu infekce. Jde o individuální posouzení konkrétní situace.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Kdy by měla být užívána antibiotika?

Antibiotika jsou předepsána pro onemocnění způsobená bakteriemi, ne viry. Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry, ne bakteriemi. Antibiotika nefungují proti virům. Při použití buďte obezřetní, protože antibiotika jsou mocným lékařským nástrojem, který je účinný pouze na bakteriální onemocnění.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Děkuji mnohokrát,
a je možné to mazat něčím, co není antibiotikum?
Nechci je užívat, ale když nebude zbytí...
Něco přírodního, nebo třeba višněvského balzám?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám bude účinkovat jen na folikulitidu. Na močové cesty zaberou ty brusinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

3 denní antibiotika

Název 3denní antibiotika vychází z toho, že se jedná o antibiotika předepisovaná na tři dny. Jsou to tedy krátkodobé antibiotické látky. 3denní antibiotika obvykle utvoří po doužívání všech tří tablet dostatečnou hladinu antibiotických látek, které pak účinkují i v dalších dnech.

Například:

Sumamed – zánět středního ucha

Azitromycin - angína

Zdroj: Antibiotika

Antibiotika a  práce

Pokud lékař předepíše pacientovi antibiotika je jasné, že je jeho onemocnění nutné doléčit v klidu. Je třeba tedy dodržovat dobu rekonvalescence. Organismus tuto rekonvalescenci potřebuje, navíc ani po dobrání antibiotik nebývá organismus ještě zcela v pořádku, a proto je vhodné s antibiotiky zůstat doma, už proto, že v době braní antibiotik je imunita člověka oslabena a on by se mohl lehce nakazit další nemocí. Alespoň dva dny po dobrání antibiotik by měl být na prostředí, v němž se pohybuje, opatrný. Někteří lidé s antibiotiky chodí ale i do práce, pokud nemoc neprovází horečky a není nakažlivá (například antibiotika na zuby), tak chození do práce vlastně nic nebrání. Pokud člověk trpí bakteriální angínou a dostal na ni antibiotika tak by s angínou do práce chodit neměl, i když se cítí lépe, jde právě o to, že je jeho organismus oslabený. Obvykle se pak lékaře ptá, jak dlouho být doma s angínou. To záleží na tom, jak antibiotika zabírají, vždy je dobré zůstat doma po celou dobu léčby.

Zdroj: Antibiotika

Která antibiotika předepisovat?

Lékaři diagnostikují pacienta a zvažují příznaky, aby zjistili, která antibiotika předepsat. Lékaři zjišťují i kultury způsobené bakteriemi. Pro zjištění některých infekcí se používá antimikrobiální vyšetření. Na některé infekce lékaři předepisují širokospektrální antibiotika, která jsou účinná pro léčbu různých bakteriálních druhů. V závislosti na individuálních okolnostech mohou být přepsána i obecná antibiotika.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

ŠIROKOSPEKTRÁ PENICILINOVÁ ANTIBIOTIKA

Účinná antibiotická látka: AMOXICILIN

Obchodní název antibiotik: Ospamox

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu běžných respiračních a močových infekcí.

Dávkování antibiotik: Ospamox: perorálně 0,5 – 1 g za 8 hodin pro dospělou osobu, nebo nitrožilně 0,5 – 1 g za 6- 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: AMOXICILIN (spolu s s KLAVULANÁTEM)

Obchodní název antibiotik: Afreloxa, Amoksiklav, Augmentin, Betaklav, Curam, Duomox, Enhancin, Medoclav, Megamox

Indikace antibiotik: Používají se na močové a respirační infekce.

Dávkování antibiotik: Afreloxa + Megamox: perorálně 1 g za 8 hodin pro dospělou osobu

Amoksilav + Augmentin + Medoclav: perorálně 1 g za 8 – 12 hodin pro dospělou osobu, nebo nitrožilně 1,2 g za 8 hodin pro dospělou osobu

Betaklav + Curam + Enhancin: perorálně 1 g za 8 – 12 hodin hodin pro dospělou osobu

Duomox: perorálně 500 – 1 000 mg za 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: AMPICILLIN

Obchodní název antibiotik: Ampicilin, Penstabil

Indikace antibiotik: Používají se na infekce respiračních a močových cest, záněty žlučových cest, na homofilové a enterokokové infekce a při terapii listeriózy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 – 2 g za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: PIPERACILIN + TAZOBAKTAM

Obchodní název antibiotik: Tazip, Tazocin

Indikace antibiotik: Používají se na vážné pneumonie, infekce močových cest a infekce měkkých tkání.

Dávkování antibiotik: Tazip + Tazocin: nitrožilně 4,5 g za 6- 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Do této skupiny širokospektrých penicilinových antibiotik patří také KARBENICILIN, TIKARCININ (obchodní název antibiotika Ticarpen), AZLOCILIN (obchodní název antibiotika Securopen), MEZLOCILIN, NAFCILLIN, PENICILIN. Ampicillin a Amoxycilin se využívají při léčbě homofilových a enterokokových infekcí, u zánětu močových a žlučových cest, u bronchitid a listeriózy. Karbenicilin, Tikarcinin mají ještě slabý účinek na léčbu pseudomonád a enterobakterií. Zatímco Azlocilin, Mezlocillin a Piperacilin jsou proti pseudomonádám velmi účinné. Všechny širokospektrá penicilinová antibiotika mohou u člověka způsobit nevolnosti, průjmy a alergické reakce.

Zdroj: Seznam antibiotik

POLYPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Do této skupiny Polypeptidových antibiotik se řadí antibiotické látky BACITRACIN (obchodní název antibiotika Framykoin), GRAMICIDIN, COLISTIN (obchodní název antibiotika Colimycine), POLYMYXIN B (obchodní název antibiotika Aerosporin, Otosporin). Polypeptidová antibiotika se využívají k léčbě infekcí způsobenými grampozitivními i gramnegativními bakteriemi. Polypeptidová antibiotika jsou silně toxická a využívají se k lokální aplikaci. Polypeptidová antibiotika mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako poškození ledviny a nervy.

Zdroj: Seznam antibiotik

Jak dlouho jsou antibiotika v krvi

Antibiotika (ATB) jsou léky pro akutní použití, jejich biologický poločas odpovídá přesně tomu, po kolika hodinách se používají, poté se již v těle přemění a vyloučí a je nutno podat další dávku. To znamená, že pokud jsou podávány po 8 hodinách, v těle jsou 8 hodin, pokud po 12 hodinách, tak jsou v těle 12 hodin.

Beta-laktamová antibiotika (peniciliny, cefalosporiny, monobaktamy, karbapenemy) jsou dle své farmakokinetiky řazena mezi time-dependent ATB. Klíčové u nich je, jakou dobu převyšuje koncentrace léku takzvanou minimální inhibiční koncentraci (MIC). Při perorálním podávání proto nevychází 12hodinový interval jako ideální, vhodnější je 8hodinový, nejvhodnější pak 6hodinový, tam ale prudce klesá ochota pacienta spolupracovat – nechce vstávat v noci, aby užil 1 dávku léku. A proto 8hodinová dávkovací strategie vychází nejlépe. Obdobnou kinetiku mají například i glykopeptidy, mezi které patří vankomycin a teikoplanin, které by bylo ideální podávat kontinuální injekcí (účinek záleží na AUC = area under the curve, tedy na eliminační křivce a MIC).

Pro přesné určení, jak dlouho zůstanou po dobrání antibiotika v krvi, není dostatek údajů. Po monitorování TDM (therapeutic drug monitoring) by se dala určit aktuální koncentrace léčiva, byť již při vysazení 1 dávky nám po notnou dobu účinnost antibiotika vypadne (aminopeniciliny nemají post-ATB efekt jako cefalosporiny, karbapenemy nebo aminoglykosidy). Konkrétně dle specifikace antibiotika lze najít poločas eliminace. To je doba, za kterou koncentrace antibiotika v krvi klesne na polovinu.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Za jak dlouho zabere Furolin

Furolin obsahuje účinnou látku nitrofurantoin - antibakteriální, širokospektrální léčivý přípravek, který je zvláště účinný při léčení infekcí močových cest u gram+ a gram- mikroorganismů.

Nitrofurantoin se okamžitě vstřebává z gastrointestinálního traktu. Velikost krystalků má vliv na rychlost absorpce a rychlost vylučování. Koncentrace, která nastane po 30 minutách po perorálním podání, přetrvává 6 hodin.

Zdroj: Antibiotika Furolin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP