Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ZA JAK DLOUHO NAROSTOU VLASY PO CHEMOTERAPII

OBSAH

Barvení vlasů po chemoterapii

Ženy po chemoterapii by se neměly stresovat svými vlasy, pokud zatím nejsou po nemoci takové, jaké by si přály mít. Chce to jen trochu trpělivosti a času, než se vše vrátí k normálu. Domácí barvení vlasů po chemoterapii se nedoporučuje, protože barva může chytnout špatně nebo může vlasy a pokožku poškodit. Před barvením si nikdy nemyjte vlasy, protože pokožka hlavy je chráněna alespoň přirozenou vrstvou tuku. Barvu použijte až po konzultaci s odborníkem, který zhodnotí kvalitu vašich vlasů a doporučí vám tu nejšetrnější variantu vhodnou právě pro vaše vlasy.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem SLABÁ TRVALA NA VLNITÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat, jestli je možné si dát jemnou trvalou na vlnité vlasy jelikoš je mám hřitčí,tak bych je chtěl objěmově zvětčit. Dělá se mi také malá pleš,ale používám Alpecin šampon a Toniku a docela mi to pomáha. Tak jsem se chtěl jen zeptat jestli je ta trvala možná v mém případě, předem Děkuji s pozdravem. Míra
p.s. dělal jsem si byt zhruba před 3 měsíci.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkus to a uvidíš. Když se to nepovede, tak za chvíli ti vlasy narostou nový. Máš pěkně vlnité vlasy i bez trvalé. Jsi moc hezký sympatický klučina.

Zdroj: diskuze Slabá trvala na vlnité vlasy

Jak chemoterapie ovlivňuje vlasy

Ztráta vlasů je častý nežádoucí účinek chemoterapie, nemusí se však vyskytnout u každého nemocného. I když tento problém nemocného neohrožuje na zdraví, jde o nepříjemný nežádoucí účinek. Naštěstí po skončení léčby vlasy v každém případě znovu narostou, často ve znatelně lepší kvalitě, než byla ta původní. S vlasy výjimečně vypadává i obočí, řasy a další ochlupení. Když je ztráta vlasů nevyhnutelná, cítí se zvláště ženy lépe v paruce, kterou by si měly mít ještě před prvními příznaky a kterou jim lékař může předepsat. Je možné používat i tužku na obočí a umělé řasy.

V průběhu chemoterapie vždy používejte nedráždivé šampony. Používejte měkké kartáče na vlasy, které nedráždí pokožku. Při sušení vlasů nepoužívejte vysokou teplotu, abyste zbytečně nevysušovali pokožku hlavy, která je oslabená. Nepoužívejte barvu na vlasy ani jiné chemické úpravy vlasů, jako je trvalá. Ostříhejte si vlasy nakrátko.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi VYPADAVANI VLASU PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra 23 let.

Dobry vecer, chtela jsem se vas zeptat. Jsem 11 dní po chemoterapii,byla celkem silná, 4-denní. Mám dlouhe vlasy a zadna chemoterapie me uz neceka. Kdyz si prohrabnu vlasy zacinaji padat, pokazde kdyz vlasy procesu rukama. Myslite ze uz je mam oholit? jeste jich mam celkem dost. Jen se bojim,abych je neoholila predcasne,oni pak zacly rust a pak zase vypadaly. Jak rikam uz me zadna chemoterapie neceka. Dekuji za odpoved.Krasny vecer.:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena susenkova.

Mám melamony v kostni dreni budu brat 3 dni chemo za jak dlouho vypadaji vlasy ma nekdo toto za sebou?

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu po chemoterapii

Opětovný růst vlasů po chemoterapii

Naštěstí je ztráta vlasů u většiny lidí, kteří podstupují chemoterapii, dočasná. Jak dlouho trvá, než vlasy dorostou, se liší od člověka k člověku. Chloupky mohou začít znovu růst, i když stále podstupujete chemoterapii nebo hned po ukončení léčby. Mnoho lidí uvádí, že zaznamenávají růst vlasů přibližně čtyři až šest týdnů po ukončení léčby.

Když vlasy a chlupy dorostou, připravte se, že mohou mít jinou strukturu nebo možná i jinou barvu, než byla před zahájením léčby. Pokud jste například měli rovné vlasy, mohou vám znovu narůst kudrnaté. Někteří lidé také zjistí, že jim vlasy šednou a až po několika měsících se jim vrátí jejich přirozená barva.

Při opětovném růstu vlasů po chemoterapii používejte jemný šampon a kondicionér. Možná budete chtít barvit vlasy po chemoterapii, zvláště pokud vaše nové vlasy dostaly barvu, která se vám nelíbí. Prvních šest měsíců je třeba počkat s chemickými procesy, jako je trvalá nebo barvení vlasů, protože nové vlasy jsou stále křehké a pokožka hlavy je stále velmi citlivá. Poškození vlasů může také způsobit použití vysoušeče vlasů nebo kulmy/žehličky. Poraďte se se svým onkologem a dermatologem, aby vám na toto téma lépe poradili.

Zdroj: Šedivé vlasy po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi VLASY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Suchá.

Absolvovala jsem 3 pondělky po sobě chemoterapii.Po té třetí mi začaly vypadávat vlasy.Chemoterapií budu absolvovat ještě více.Na rady zkušených pacientek jsem si nachala oholit hlavu,ale ne zcela dohola (prý je to lepší pro vlasové cibulky).Teď samozřejmě padají ty malé vlásky.Je to nepříjemné,ale s tím jsem počítala,nosím chladivý šáteček z prodejny paruk,ten vždycky vyklepu,abych nedělala nepořádak po bytě.Vadí mi jen svědění hlavy.Měla jsem vždy citlivou pokožku na hlavě,po barvení vlasů mě vždy svědila a byla začervenalá.Chtěla bych se poradit,zda neexistuje nějaký prostředek,kterým bych si hlavu občas natřela a který by trochu zamezil svědění.Asi by to taky chtělo nechat hlavu častěji "dýchat" úplně holou na vzduchu.Děkuji za každou zkušenost,kterou mi sdělíte.
Vím,že vlasy jsou to poslední co je důležité,zase narostou.Důležité je se vyléčit,čemuž musíme věřit.Psychika je důležitá.Ale dá to fušku.
P.S.Paruku mám už koupenou krásnou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Adamcová.

Dobrý den Jani, v první řadě Vám chci říct že Vám budu držet palce, ať vše dopadne dobře

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu po chemoterapii

Proč vypadávají vlasy po chemoterapii?

Vypadávání vlasů je známkou toho, že chemoterapie dělá to, co dělat má. Chemoterapie má totiž podobný účinek i na jiné rychle se dělící normální buňky, včetně těch vlasových. Ne všechny koktejly cytostatik způsobují úplnou ztrátu vlasů, ale pokud je ve směsi silná látka adriamycin, ozdoba hlavy této látce jistě podlehne. Stejně tak i obočí a řasy a ostatní ochlupení po těle. Když vidíte holohlavou ženu, je to přinejmenším nezvyklý pohled, a můžete se vsadit, že jde skoro vždy o pacientku po chemoterapii. Z toho vyplývá dvojí problém: žena nejenže přichází o své vlasy, ale navíc i okolí zjistí, že se léčí s rakovinou.

Ztráta vlasů je častý nežádoucí účinek chemoterapie, který se však nemusí vyskytnout u každého nemocného. I když tento důsledek léčby nemocného neohrožuje, jde o nepříjemný nežádoucí stav. Naštěstí po skončení léčby vlasy v každém případě znovu narostou, často ve znatelně lepší kvalitě, než měly ty původní. S vlasy výjimečně vypadává i obočí, řasy a další ochlupení. Pokud je zřejmé, že je ztráta vlasů nevyhnutelná, cítí se ženy lépe v paruce, kterou by měly získat ještě před prvními příznaky a kterou jim lékař může předepsat. Je možné používat i tužku na obočí a umělé řasy.

Doporučená péče o vlasy v průběhu chemoterapie

  • Používejte nedráždivé šampony.
  • Používejte na vlasy měkké kartáče.
  • Při sušení vlasů nepoužívejte vysokou teplotu.
  • Nepoužívejte barvu na vlasy.
  • Nepoužívejte tepelnou ani chemickou úpravu vlasů (takzvanou trvalou).
  • Ostříhejte si vlasy nakrátko.

Zdroj: Vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM POTREBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

dobry den chodim na chemoterapii a vypadali me vlasy ale jeste mam jit 4 po 14 dnech a to mam mit sylnejsi davky nebyva me zle jsem jen druhy den unavena je to tak v poradku ze me neni zle ale chtela jsem se zeptat jak me vypadaly vlasy a tet uz me rostou mam tam takovy chmiri to jsou vlasy musim to nechat jeste vyholit nebo uz to muzu nechat ze uz me padat nebudou

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vlasy po chemoterapii rostou postupně, nejdřív vykoukne chmíří, které pak postupně sílí až do normální tloušťky vlasu. Po každé nové aplikaci chemoterapie to celé začíná od začátku - vypadnutí. Vlasy se vrátí do normálu až po ukončení všech chemoterapií.

Zdroj: diskuze Prosim potrebuji poradit

Ztráta vlasů při rakovině

Je dobré vědět, že ztráta vlasů je dočasný stav. Vlasy obvykle začnou růst do jednoho nebo dvou měsíců od ukončení léčby. Mohou opět získat svou původní podobu, ale obvykle se stává, že narostou jiné, než byly dříve, dochází ke změně kvality, hustoty, také barva a textura vlasů může být odlišná. Během léčby tedy není nutná žádná zvláštní péče o pokožku hlavy, protože vlasy opět narostou, ale můžete požádat svého lékaře, aby vám předepsal vitamínové doplňky, zejména vitamín B, který je nezbytný pro růst vlasů. Také se doporučuje hýčkání nově rostoucích vlasů. Nedoporučuje se provádět chemické ošetření vlasů, barvení nebo tvarování účesů.

Někteří jedinci mají zkušenost s vypadáváním vlasů po fyzickém nebo psychickém poškození organismu. K vypadávání vlasů může dojít i po operaci (obvykle do tří měsíců), ale naštěstí je to jen ztráta dočasná. Zvýšené vypadávání vlasů trvá jen několik týdnů až měsíců.

Zdroj: Vlasy, pleť a nehty při rakovině

Diskuze

V diskuzi VLASY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den. Po chemoterapii mi vlasy začaly růst až po 7 týdnech, hrozně pomalu a ne po celé hlavě. Nyní jsem 16 měsíců po chemu a na temeni mám hodně prořídlé vlasy. Říká se, že pak rostou vlasy jak o závod a jsou lepší a pevnější. Mám jich sotva polovinu a někde mi prosvítá hlava. Dřív jsem měla hodně husté vlasy. Obočí mám poloviční. Od kožního jsem dostala Methionin a 2x týdně Alpicort. Léčbu jsem absolvovala s toxickou ablací nehtů a po čtyřech posledních dávkách jsem měla i teploty. Mám šanci, že se cibulky obnoví po tak dlouhé době? Zatím žádný náznak, že by přibývaly, jen obočí se stále snaží? Vím, že důvodů může být víc - menopauza, štítná žláza (je léčená), stres.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den,dávejte si obklady z ricínového oleje.Mně vyrostli vlasy husté,pevné a bez šedin.Ale cca o dva až tři odstíny tmavší.Tak vydržte.Ala

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu po chemoterapii

Barvení vlasů po chemoterapii

Při imunosupresivní léčbě často dochází ke ztrátě vlasů, které se po skončení chemoterapie znovu obnoví. Obnova je však pomalá a je třeba hýčkat každý vlásek. Proto i při jejich barvení je třeba dbát zvýšené opatrnosti a v domácích podmínkách zvolit raději tónování. Barvení vlasů po chemoterapii je možné, ale měl by ho provést profi kadeřník, neboť hrozí, že barva bude reagovat s novými vlasy a pokožkou atypicky. Může vlasy popálit nebo chytnout do špatného odstínu nebo vyvolat neočekávanou, alergickou reakci a proto je lepší mít odborníka při ruce.

Zdroj: Barvení vlasů nebo raději tónování

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM POTREBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

dobry den chtela jsem se zeptat jezdim na chemoterapii po 14 dnech a vypadaly me vlasy uz me to zase roste musim to nechat zase oholit chemoterapii mam az do unora to me budou padat porat vlasy co delat kdyz se me v paruce poti hlava a dela me to zle prosim poratte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte šátky na hlavu. Tady jsou vidět fotografie, jak se dají šátky na hlavě upravit: www.google.cz/search…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim potrebuji poradit

Barvení během chemoterapie

Během chemoterapie je nutné vyhnout se barvení vlasů, odbarvování a dalším chemickým úpravám. Vhodné není ani používání žehličky, kulmy a krepovacích kleští! Nové vlasy je třeba chránit před velkým teplem a přímým sluncem a také před mrazem, musíte tedy volit vždy vhodnou, lehkou pokrývku hlavy.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Vlasy po chemoterapii

Některé cytostatické léky působí i na vlasové buňky, což má za následek ztrátu vlasů. Tento vedlejší účinek léků se objeví přibližně za 2–3 týdny od začátku léčby. Tělní ochlupení a obočí může vypadat stejně jako vlasy. Poté, co je léčba ukončena, se většinou obnoví růst přibližně za 4–12 měsíců. Některé pacienty vypadávání vlasů netrápí. Většina se rozhodne si vlasy před začátkem chemoterapie ostříhat, aby změna nebyla tak dramatická. Někteří nosí paruku. Jiní preferují raději klobouk nebo šálu. Nezapomeňte si hlavu chránit před sluncem – používejte sluneční krém s vysokým ochranným faktorem, pokud se pohybujete na slunci. Jestliže vám vypadají řasy, můžete nosit i brýle sluneční, abyste ochránili své oči před větrem.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Co je chemoterapie

Chemoterapie je název pro léčbu zhoubného nádoru pomocí léků, které se nazývají cytostatika. Tyto léky ničí nádorové buňky, ale zároveň poškozují i některé zdravé buňky. Z toho pak vyplývají mnohé nežádoucí účinky, které chemoterapii doprovázejí. Protože některá cytostatika účinkují lépe v kombinacích, skládá se chemoterapie často z několika léků, a to podle toho, který orgán nebo oblast jsou postižené. Léčba chemoterapií je velmi účinná, a pokud nedokáže pacienta vyléčit, může mu pomoci žít déle s lepší kvalitou života. O tom, jaká cytostatika bude pacient dostávat, rozhodne pouze odborný lékař na základě výsledků diagnostiky a celkového zdravotního stavu pacienta. Lékař také rozhodne dle druhu nádoru a jeho rozšíření v organismu, v jakých cyklech bude pacient chemoterapii dostávat. Její podávání může být buď každodenní, nebo jednou týdně, či jednou měsíčně. Během této léčby je obvyklá třítýdenní přestávka, aby měl organismus možnost vytvářet v orgánech a tkáních nové zdravé buňky. Léčba chemoterapií ve většině případů trvá 3 měsíce, ale někdy může celkově trvat až 3 roky. Odborný lékař však dokáže odhadnout, jak dlouho se bude chemoterapie podávat. Pokud má během léčby pacient jakékoliv potíže, je důležité je včas sdělit ošetřujícímu lékaři, protože na tom záleží úspěch léčby. Pokud se pacient během léčby bude cítit dobře a jeho zdravotní stav bude dobrý, může pokračovat i ve svém zaměstnání. Jestliže je lék podáván formou infuze, lze jeho podávání posunout na odpolední hodiny.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Chemoterapie a vypadávání vlasů

Jedním z nejhorších vedlejších účinků chemoterapie je často vypadávání vlasů. Rakovinové buňky se dělí rychlým tempem, stejně jako buňky vlasových folikulů. Chemoterapie nedokáže tyto dva typy buněk od sebe odlišit, takže lék má tendenci napadat oba druhy.

Rozsah vypadávání vlasů se může značně lišit v závislosti na tom, jaké typy léků se používají a jaké dávky. Někteří lidé mohou zaznamenat pouhé řídnutí, zatímco jiní mohou ztratit všechny vlasy.

Proces ztráty vlasů obvykle začíná po několika ošetřeních. Vlasy mohou vypadávat postupně nebo mohou vypadávat v chomáčích. Někteří pacienti se rozhodnou oholit si hlavu a někdy nosí paruky nebo šátky, aby se nemuseli dívat, jak jejich vlasy vypadávají. Zbývající vlasy mohou během chemoterapie vypadat matně nebo mohou být suché.

Někteří pacienti neztrácejí nejen vlasy na hlavě, ale ztrácí ochlupení po celém těle.

Zdroj: Šedivé vlasy po chemoterapii

Výhody a nevýhody

Pravé vlasy evropské

  • výhody: Jemné vlasy vhodné pro výrobu příčesků světlých odstínů. V případě přírodních barev je barevná stálost poměrně dobrá.
  • nevýhody: Vlasy vyžadují zvýšenou péči. Z důvodu obrácené kutikuly mají v místě poutkování tendenci k zacuchávání.

Pravé vlasy indické

  • výhody: Vlasy jsou chemicky upraveny a zbaveny kutikuly, takže se velmi snadno udržují.
  • nevýhody: Vlasy jsou kvalitní pouze v případě tmavých odstínů. U světlých barev jsou vlivem odbarvení již velmi narušeny.

Umělý vlas

  • výhody: Vlas je barevně velmi stálý a vyžaduje minimální péči. Vlas může být vystaven i kontaktu s mořskou vodou.
  • nevýhody: Vlas nepůsobí zcela přirozeným dojmem, zejména u delších vlasů. V místě, kde dochází ke kontaktu s pokožkou, vytváří vlas takzvaný krep.

Mix pravé a umělé vlasy

  • výhody: V případě tmavších odstínů a kratších střihů se jedná o velmi dobré řešení. Vlasy jsou barevně stálé a velmi dobře drží tvar střihu. Vlasové produkty jsou zvláště vhodné pro každodenní nošení.
  • nevýhody: Při vyšším procentu umělých vlasů nepůsobí vlasy u dlouhých a velmi světlých odstínů zcela přirozeným dojmem.

Zdroj: Vlasy po chemoterapii

Prognóza

Polyneuropatie indukovaná chemoterapií představuje častý a z hlediska kvality života onkologických pacientů také jeden z nejzávažnějších nežádoucích účinků protinádorové léčby, který může pacienty limitovat i po úspěšném zvládnutí vlastního nádorového onemocnění. Neurologické komplikace protinádorové léčby se přitom vyskytují u širokého spektra protinádorových léků včetně nových, velmi drahých a účinných preparátů. Je tedy pravděpodobné, že se s tímto problémem budou onkologicky léčení pacienti setkávat i nadále.

Polyneuropatie po cytostatické léčbě může přetrvávat velmi dlouho a mít nejen vliv na kvalitu života, ale i na soběstačnost pacienta a eventuálně mohou vést i k jeho invaliditě. Bývá problémem rovněž u léčby paliativní, kde je zachování kvality života pacienta jedním z hlavních cílů.

Zdroj: Léčba neuropatie po chemoterapii

Obnova vlasů po chemoterapii

Ztráta vlasů (alopecie) je naštěstí dočasná, po ukončení chemoterapie dojde k obnovení vlasového porostu. Stupeň poškození pohlavních orgánů cytostatiky a s tím související funkční důsledky, stejně jako možná změna (reverzibilita) tohoto poškození, závisí na několika okolnostech, ale především na druhu a dávce podaného cytostatika. Pozdní následky po radioterapii se objevují po třech a více měsících od ukončení léčby (12 až 24 měsíců) a jsou neměnné (ireversibilní). Jedná se o některá orgánová poškození, vznik nežádoucích účinků radioterapie závisí do určité míry na dávce ozáření a ozařovaném místě, například oblast hrudníku, oblast malé pánve. Po ozařování místa s vlasovým porostem může být ztráta vlasů (alopecie) trvalá, někdy zůstává v ozařovaném místě i zvýšená pigmentace kůže.

Zdroj: Vlasy po chemoterapii

Za jak dlouho znovu barvit vlasy

Jestli chcete razantněji změnit barvu typicky odbarvit na blond, tak opakované odbarvení by mělo proběhnout buď po důkladném vyfénování, ale lépe po 4 hodinách, aby vlasy pěkně proschly. Jinak se opakovaná barva nedostane dovnitř vlasu a neodstraní původní barvivo a tím dostanou vlasy nažloutlý nádech.

Pokud si chcete udržet stále šmrncovní barvu, tak by opakované obarvení mělo znovu proběhnou každých 6 týdnů, kdy se nejdříve obarví odrosty u hlavy a pak zbytek délky vlasů.

Zdroj: Barvení vlasů nebo raději tónování

Péče o chemlonové vlasy

I chemlonové vlasy je třeba pěstit. Chemlonové vlasy jsou suché mrtvé vlasy, kterým chybí především tuk. Takže hlavní péčí o chemlonové vlasy bude jejich pravidelné promašťování kokosovým olejem. Kokosový olej je na chemlonové vlasy vhodnější než olivový olej, protože nezanechává po sobě typický olivový zápach a zanechává vlasy jemně hydratované a nezplihlé.
 

Zdroj: Slabé chemlonové vlasy

Výživa vlasů po chemoterapii

Při péči o vlasy se snažte být co nejvíc šetrní. Používejte jemné přírodní přípravky, a pokud vás pokožka hlavy svědí, zkuste oleje (například rozmarýnový) a zvlhčovače. Pomohou vám mnohem víc než šampony proti lupům. Rychlejší růst vlasů podporuje také lepší prokrvení pokožky. Po prodělané chemoterapii se proto doporučuje pravidelné cvičení a každodenní masáž hlavy – malými krouživými pohyby masírujte pokožku 5 až 10 minut. Zdraví vlasů hodně ovlivňuje stres. Snažte se mu pokud možno vyhýbat, častěji odpočívejte a dopřejte si dostatek spánku, klidně 8 až 9 hodin denně. Nově narostlé vlasy po chemoterapii mohou dočasně získat jiný barevný odstín nebo strukturu, mohou být například kudrnatější nebo naopak rovné. Dalším faktem je, že vlasy dorůstají rychleji než obočí a řasy.

Vlasy jsou tvořené převážně z bílkovin, proto je pro jejich správný a rychlý růst klíčové přijímat bílkoviny ve stravě v dostatečném množství, doporučují se například fazole nebo čočka, občas vajíčka. V rybím mase se navíc nacházejí další důležité látky jako omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Pro výživu a urychlení růstu vlasů jsou nezbytné také minerály a vitamíny, zejména ze skupin B, E a C. Jeden ze skupiny B vitamínů – inositol – je navíc potřebný ke správným buněčným funkcím v pokožce hlavy a pomáhá vytvářet vlasové buňky. Inositol naleznete například v hnědé rýži, celozrnném chlebu, listové zelenině nebo ořeších.

Mezi ženami s rakovinou jsou oblíbené paruky, které v kvalitním provedení věrně nahrazují dočasně ztracenou kštici, ale bohužel nejsou zrovna levnou záležitostí. Pokud chce žena paruku v barvě svých původních vlasů, může si jich část schovat a později k výrobě náhradní pokrývky hlavy využít.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP