Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

XORIMAX A ZINNAT

OBSAH

Seznam antibiotik předepisovaných na angínu:

Ospen 1000

Xorimax 500

Fromilid 500

Penbene

Klacid 250

Ospamox

Augmentin

Azitrox 500

Zinnat

Torimax

Cefzil

Xorimax

azitromycin

Zdroj: Antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA XORIMAX 250GR NA ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Košťál Jan.

Užívám Warfarin 3 mg,mohu užívat Xorimax 250 gr. na zánět močového měchýře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Xorimax (Cefuroxim axetil) jsou k dispozici jen na lékařský předpis a lékař, který vám je předepsal, určitě zvážil rizika spojená se společným užíváním. Xorimax posiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Možná budete potřebovat častější sledování INR po zahájení léčby Xorimaxem nebo vždy, když je léčba ukončena, a v případě potřeby je třeba provést odpovídající úpravy dávky Warfarinu. Pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, například závratě, měl byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Xorimax 250gr na zánět močového měchýře

CEFALOSPORINY II. GENERACE

Účinná antibiotická látka: CEFPROZIL

Obchodní název antibiotik: Cefzil

Indikace antibiotik: Používá se na infekci dýchacích a močových cest a na infekci kůže.

Dávkování antibiotik: perorálně 250 – 500 mg za 12 - 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: CEFUROXIM

Obchodní název antibiotik: Axatine, Cefuroxim, Medoxin, Ricefan, Xorimax, Zinacef, Zinnat

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu respiračních infekcí, homofilové infekce a kapavku.

Dávkování antibiotik: Axatine + Cefuroxim: nitrožilně 1,5 gramu za 8 hodin pro dospělou osobu, nebo perorálně 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Medoxin + Ricefan + Xorimax + Zinnat: perorálně 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Zinacef: nitrožilně 1,5 g za 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také CEFAKLOR (obchodní název antibiotika Vercef), CEFAMANDOL (obchodní název antibiotika Mandol) a CEFOXITIN. Tyto látky se využívají k léčbě způsobené stafylokoky, homofilové infekce, kapavku a chirurgickou profylaxi. Obvykle se používají, až když jiná antibiotika nezaberou. Nežádoucími účinky u těchto látek jsou alergické reakce, nevolnosti a průjmy.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinnat a slunce

Antibiotika na 5 dní

Tlak na vyléčení je vysoký, a tak se zkracuje i délka léčby antibiotiky. Mezi antibiotika na 5 dní patří: AXETINE, CEFUROXIM KABI, CEFUROXIM PLIVA, CEFUROXIM TEVA, MEDOXIN, XORIMAX, ZINACEF, ZINNAT.

Zinnat 500 mg

Zinnat je antibiotikum ze skupiny cefalosporinů 2. generace a jeho účinnou látkou je sloučenina cefuroxim. Cefuroxim narušuje schopnost bakteriálních buněk vytvářet buněčnou stěnu, která je chrání před okolím, a tím je přímo zabíjí.

Využití: Zinnat lze předepsat na streptokokové infekce dýchacích cest včetně angíny, zánětu dutin a zánětu středního ucha. Další možností využití jsou infekce močových cest včetně zánětů ledvin.

Podávání: Záleží na rozhodnutí předepisujícího lékaře, běžná dávka u dospělého člověka je jedna tableta o síle 250 nebo 500 miligramů podávaná každých 12 hodin. Kromě tablet existuje lék i v podobě prášku k přípravě suspenze (která se pije).

Nevýhody: U cefalosporinů vznikají nežádoucí účinky, jako jsou bolesti hlavy, nechutenství a trávicí obtíže. Dalším nežádoucím efektem jsou alergie. Je nutné být opatrný s předepisováním cefalosporinových antibiotik pacientům alergickým na penicilin – jsou zde totiž časté zkřížené alergické reakce.

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Co nejíst při užívání Zinnatu

Problémy způsobují některé citrusy a mléko. Během užívání antibiotik Zinnat se vyhněte konzumaci grapefruitu a pití grapefruitové šťávy. Nežádoucí je také strava obsahující mléčné výrobky, protože snižuje hladiny cefuroximu - hlavní účinné látky antibiotika Zinnat.

Zdroj: Zinnat a alkohol

Diskuze

V diskuzi ERDOMED 300 MG TOBOLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Machackova.

Dobry den.kdyz budu mit recept stoji lek 190kc nebo zaplatim jen 60kc?dekuji za odpoved machackova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nemeckae.

Měla jsem recept od doktora (na zánět průdušek) předepsaný Xorimax a Erdomed a lékárník mě za Xorimax naúčtoval 6 Kč a za Erdomed plnou cenu a řekl mě sleva na něm není. Platila jsem za něj 168 Kč + 6 Kč xorimax = 174 Kč. Měla jsem málo peněz,volala jsem domů ať mě peníze dovezou. Je mě 68 let,vůbec nemarodím,na tlak užívám Rivocor což je 10 Kč na měsíc,tak jsem myslela,že když potřebuju něco na chřipku,že to bude zadarmo. Kamarádka se mě pak smála,že málo chodím do lékárny,že mám vědět že když už tam jdu tak musím nejméně 100 Kč utratit,aby měli tržbu.

Zdroj: diskuze Erdomed 300 mg tobolky

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem! 24 hodin po dobrání Zinnatu už popíjet s mírou můžete.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Cena

Zinnat 125MG POR GRA SUS 50ML

  • Orientační prodejní cena je 142,34 Kč.
  • Orientační doplatek činí 99,71 Kč.

Zinnat 250MG TBL FLM 10

  • Orientační prodejní cena je 105,85 Kč.
  • Orientační doplatek činí 20,58 Kč.

Zinnat 500MG TBL FLM 10

  • Orientační prodejní cena je 182,65 Kč.
  • Orientační doplatek je 12,13 Kč.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTKY NA KOŘENI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina Vacko.

Dobrý den, je mi 16 let.
Dnes jsem dobrala poslední antibiotikum Xorimax 500 mg, které jsem brala 8 dní na vyléčení angíny - Silnějšího streptokoka). Prášky mi hned pomohly a přestala jsem na druhý den pociťovat bolestivé polykání. Celý průběh braní léků jsem nic nepociťovala... Až včera se mi sem tam špatně polklo v levé straně krku. Dnes ráno jsem vyplázla jazyk před zrcadlem, posvítila jsem si na něj a spatřila jsem na kořeni jazyka střední výrůstky růžové barvy, okolo je bílo. Stále mě lehce potrápí občasné "nepříjemné polknutí na levé straně.". Dodám, že nejspíše z těchto antibiotik mě postihl průjem, který se snažím zlepšit probiotiky. Ten už mě trápí tak 3 dny. Nemůže být změna jazyka z následků průjmu? Už mě napadly i šílené věci, jako například Rakovina jazyka. Nevím, zda je to u mě pravděpodobné. Jako každý mladý člověk se o víkendu něčeho napiju, ale ne v extremu a cigarety už skoro měsíc nekouřím. Nikdy jsem nebyla silný kuřák. Moc děkuji za odpověď, snad mě uklidní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xorimax je antibiotikum, které často vyhubí střevní flóru a tím způsobí vodnatý průjem. Důležité je kontrolovat, aby průjem neobsahoval hlen s krví, pokud to obsahuje, je třeba neprodleně kontaktovat lékaře. Jinak se vše spraví, když budete užívat probiotika ve dvojnásobné dávce v prvním týdnu a pak další dva týdny v normální dávce. Po dobrání antibiotik byste měla zajít na kontrolu a při této příležitosti upozorněte lékaře na ty růžové výrůstky. Nebojte, rakovina to určitě nebude.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Azitromycin a antikoncepce

Při antibiotické léčbě se má žena chránit po dobu užívání antibiotik a ještě následujících 7 dní po poslední tabletě. Účinek antibiotik na snížení vlivu kontracepčního účinku hormonálních tablet je hodně přeceňován. Nemusíte se ničeno obávat. Pokud hormonální antikoncepční tablety užíváte pravidelně, nic se nestane.

Problém by mohl vzniknout v případě, že by se při léčbě antibiotikem vyskytl průjem či zvracení a antikoncepční tableta by se řádně nevstřebala.

Účinnost antikoncepce mohou snižovat penicilinová antibiotika (Ospen, Augmentin, V-PNC, Curam...), některá cefalosporinová antibiotika (Zinnat, Xorimax...), přípravky s obsahem doxycyklinu (Doxybene, Deoxymykoin, Doxyhexal...). Zde je při léčbě vhodné použít i nehormonální kontracepční metody.

Sumamed, Azitromycin Actavis, Azitromycin Mylan, Azitromycin Sandoz, což jsou totožné léky, účinnost při správném dávkování a užívání hormonální antikoncepce neovlivňují.

Zdroj: Lék Azitromycin

Podmínky ukládání

Zinnat by měl být skladován na tmavém místě při teplotě do 30 °C. Uchovávejte jej mimo dosah dětí! Doba použitelnosti tablet je 3 roky, u granulí 2 roky. Připravená suspenze by měla být skladována v chladničce (při teplotě 2–8 °C) a může být používána po dobu 10 dnů.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Zinnat – recenze

Dávka Zinnatu 2x 500 mg denně je zcela obvyklá. Naopak dávka 2x 250 mg denně postačuje jen u dětí a jedinců s podprůměrnou hmotností. Nemusíte se proto bát žádného poškození zdraví. Zinnat je celkově velmi dobře snášen a užívá se již od nejútlejšího věku. Po užívání antibiotik je vhodné užívat probiotika (mléčné výrobky, laktobacily, Hylak forte) k normalizaci střevní flóry. K ochraně jater je vhodné omezit alkohol, těžká jídla, můžete užívat hepatoprotektiva (silymarin, Essenziale, Lipovitan). Riziko předávkování není žádné, Zinnat je prakticky netoxický.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Zinnat a slunce

Každý člověk bude reagovat při tomto antibiotiku na slunce jinak. Jinak se bude chovat pokožka člověka se světlým fototypem a jinak lidí s tmavší pletí. Obecně platí, že při užívání antibiotika Zinnat může vystavení se slunečnímu záření, a to i na krátkou dobu, způsobit vážné spálení, kožní vyrážku, zarudnutí, svědění nebo změnu barvy. Když začnete tento lék používat: Vyhýbejte se přímému slunečnímu záření, zejména mezi 10:00 a 15:00, pokud je to možné. Noste ochranný oděv, včetně klobouku a slunečních brýlí.

Zdroj: Zinnat a alkohol

Kontraindikace

Přípravek Zinnat je kontraindikován při přecitlivělosti na cefuroxim na jakýkoliv přípravek cefalosporinové skupiny nebo na jakoukoli pomocnou složku.

Co se týče použití přípravku Zinnat v pediatrii, tedy jako suspenze, lék není předepisován novorozencům do 3 měsíců, v tabletách pak až do 3 let.

Navíc je ve formě suspenze léčivo kontraindikováno s fenylketonurií.

Tablety nesmí být rozbité a přerušené, takže v této dávkové formě není přípravek Zinnat předepisován pacientům, kteří mají potíže s polykáním, včetně malých dětí, které nemohou spolknout celou tabletu.

Zvláštní pozorování během léčby antibiotiky je nezbytné pro:

  • těhotné ženy;
  • jedince s onemocněními zažívacího traktu;
  • pacienty s poruchou funkce ledvin;
  • kojící ženy;
  • lidi s anamnézou na podezření vzniku alergické reakce na beta-laktamová antibiotika.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Třídenní antibiotika

Tlak na co nejrychlejší vyléčení je vysoký, a tak se zkracuje i délka léčby antibiotiky. Rozhodnutí o vhodnosti podání třídenních antibiotik je vždy na lékaři po zvážení individuálního stavu pacienta. Mezi třídenní antibiotika patří Sumamed, Azitromycin. Antibiotikum Zinnat patří mezi pětidenní antibiotika.

Léčivé formy produktu Zinnat:

  • filmem obalené tablety 125 a 250 mg (5 nebo 10 ks v blistrech, 1 nebo 2 blistry v balení);
  • granule, ze kterých je připravena suspenze pro požití 125 mg/5 ml (1,25 g v lahvích s dávkovací lžící nebo odměrkou).
  • Přípravek Zinnat se používá k léčbě infekčních a zánětlivých onemocnění způsobených mikroorganismy citlivými na cefuroxim, a to:
  • onemocnění horních cest dýchacích a orgánů ENT, včetně faryngitidy, zánětu středního ucha, tonzilitidy a sinusitidy;
  • infekce dolních cest dýchacích, jako je pneumonie, akutní bakteriální bronchitida a chronická bronchitida v akutní fázi;
  • nemoci močových cest – pyelonefritida, uretritida, cystitida;
  • infekce genitálií – cervicitis, kapavka, akutní nekomplikovaná gonoreální uretritida;
  • počáteční stadium lymské boreliózy;
  • nemoci měkkých tkání a kůže – pyoderma, impetigo, furunkulóza.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Zinnat a slunce

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem, u některých nelze jíst citrusové plody, jiné zapíjet mlékem, další mohou být fototoxické, proto je nutné se během jejich užívání vyhýbat slunci. Důležité je důkladně si přečíst příbalový leták.

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Nežádoucí účinky

Časté nežádoucí účinky pozorované při užívání přípravku Zinnat:

  • superinfekce s houbami rodu Candida;
  • eosinofilie;
  • bolest hlavy, závratě;
  • nevolnost, průjem, bolesti břicha;
  • přechodné zvýšení hladiny jaterních enzymů ACT, ALT, LDH.
Ve vzácných případech je možné:
  • falešně pozitivní Coombsova reakce;
  • trombocytopenie, leukopenie;
  • kožní vyrážky, svědění, kopřivka;
  • zvracení;
  • pseudomembranózní kolitida.
V ojedinělých případech:
  • hemolytická anémie;
  • lékařská horečka;
  • anafylaxe;
  • sérová nemoc;
  • hepatitida;
  • žloutenka (většinou cholestatická);
  • toxická epidermální nekrolýza;
  • Erythema multiforme;
  • Stevens-Johnsonův syndrom.

Předávkování cefuroximem může způsobit zvýšenou excitabilitu mozku, včetně vývoje záchvatů. Sérová koncentrace antibiotika může být snížena peritoneální dialýzou nebo hemodialýzou. Další léčba je symptomatická.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Dávkování a podávání

Ve formě tablet je přípravek Zinnat předepisován dospělým osobám:

  • u infekcí močových cest – 125 mg dvakrát denně;
  • u mírných a středně závažných infekcí dolních cest dýchacích, pyelonefritidy a většiny dalších infekcí – 250 mg dvakrát denně;
  • u závažných onemocnění spodního respiračního traktu, pneumonie (nebo u nichž je podezření na ně), lymské boreliózy (včetně dětí starších 12 let) – 500 mg dvakrát denně;
  • u neúplné kapavky je obvykle postačující, aby byl jednou podán 1 gram cefuroximu.

Děti starší 3 let jsou zpravidla jmenováni:

  • u závažných infekčních onemocnění a otitis media – 250 mg dvakrát denně;
  • v ostatních případech – 125 mg dvakrát denně.

Ve formě suspenze připravené z granulí je přípravek Zinnat předepisován dětem starším než 3 měsíce. Dávka závisí na věku a/nebo hmotnosti dítěte. Množství recepcí: 2x denně.

U infekcí mírné až střední závažnosti:

  • kojenci 3–6 měsíců (s hmotností 4–6 kg) – 40–60 mg (ne více než 1/2 měřicí lžíce 5 ml);
  • děti 6–24 měsíců (s hmotností 6–12 kg) – 60–120 mg (1/2–1 měřicí lžíce);
  • děti 2–12 let (s hmotností 12–20 kg) – 125 mg (1 měřicí lžíce).
Při průměrném zánětu středních očí a závažných infekčních onemocnění:
  • kojenci 3–6 měsíců (s hmotností 4–6 kg) – 60–90 mg (asi 1/2 nebo trochu víc než polovina odměrky);
  • děti 6–24 měsíců (s hmotností 6–12 kg) – 90–180 mg (1–1,5 měřicí lžíce);
  • děti 2–12 let (s hmotností 12–20 kg) – 180–250 mg (1,5–2 měřicí lžíce).

Tablety a suspenze se doporučují po jídle.

Délka léčby je obvykle 5–10 dní, u lymské boreliózy pak 20 dnů.

Zdroj: Antibiotika Zinnat


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP