Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

WARFARIN PŘEDÁVKOVÁNÍ

OBSAH

Příznaky předávkování Warfarinem

Warfarinem se lze snadno předávkovat. Staří lidé dlouhodobě užívající Warfarin si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, a pak jim hrozí krvácivé projevy. Nejprve se u nich tvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a ke smrti.

Při předávkování Warfarinem je nutno jej ihned vysadit. Jediný lék, který při předávkování Warfarinem alespoň trochu funguje, je vitamín K (preparát Kanavit). Je-li potřeba rychle upravit narušená srážlivost, podává se pacientovi krevní plazma transfuzí.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gregor.

Prosím mohu salvejovy caj s Warfarinem? Díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Šalvějový čaj je opravdu lahůdka. Bohužel, vzhledem k Warfarinu má trochu nepříjemné vlastnosti. Když se látky vypité v šalvějovém čaji matabolizují v játrech, tak zaměstnávají průchod, kterým prochází i Warfarin. Vysledkem pak je zdržení Warfarinu v séru a to až do doby, kdy užijete další tabletku. Normálně by ve vás Warfarin už nebyl, ale se šalvějí ano a další tabletkou si způsobíte předávkování. Míra předávkování závisí na množství vypitého čaje a stavu vašich jater. Když nemusíte, tak šalvějový čaj při Warfarinu radši nepijte a nebo jen jeden šálek ob dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Šalvěj lékařská

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bezděkj.

Eliqvist jsem užíval rok,déle ho pojišťovna nehradí a dávat 2000 Kč za měsíc z důchodu se mě nelíbilo. Nepomohlo ani odvolání,tak jsem se nechal převést na warfarin.Teď se musím hlídat.Proč ten lék pojišťovna nehradí když je všechno jednodušší a levnější.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro pojišťovnu je právě jednodušší a levnější vás převést na Warfarin. Cena Warfarinu je za zlomkovou cenu z ceny Eliquisu. Léčba Warfarinem je i bezpečnější, protože při předávkování stačí aplikovat vitamín K, kdežto při předávkování Eliquisem není jak zastavit vzniklé krvácení. A to platí i pro akutní operace a krvácivá zranění. Warfarin díky své nízké ceně a skvělé spolehlivosti dokázal prodloužit životy mnoha lidí. Pro správnou léčbu Warfarinem stačí vyladit pouze dietu, jinak máte jistotu, že lék vždy dostanete za minimální cenu, narozdíl od drahých léků jako je například Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecba walfarinem

Warfarin a těhotenství

Warfarin se během těhotenství nedoporučuje. Žena, která otěhotní nebo plánuje otěhotnět, by měla v případě, že užívá Warfarin, informovat svého lékaře.

Zdroj: Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem PESTREC MARIANSKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Mravcová.

Dobrý deň,
chvela by som vedieť, či sa môže užívať Pestrec mariansky spolu s Warfarinom
Ďakujem Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ostropestřec mariánský zvyšuje účinky Warfarinu a to tím, že zpomaluje jeho odbourání v játrech. Warfarin tak zůstává v těle delší dobu, což může vést k předávkování s rizikem vykrvácení. Pokud si myslíte, že tato doplňková léčba je pro vás nezbytná, tak se domluvte se svým lékařem, od kterého máte předpis na Warfarin, na jejím řízeném začátku. Ale pokud to chcete jen tak zkusit jako prevenci, tak to radši pusťte z hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto účinkuje podobně jako Warfarin - brání srážlivosti krve. Oproti Warfarinu má však jednu zásadní výhodu. Lék Xarelto nevyžaduje žádnou speciální dietu během užívání. S lékem Xarelto se nesmí užívat aspirin ani přípravky, kde je obsažena kyselina acetylsalycilová. Nevýhodou léku Xarelto je jeho vysoká cena. Za balení 28 tablet o obsahu 15 mg pacient zaplatí okolo 670 Kč, přičemž pojišťovna k tomu doplatí 1 320 Kč. Naopak levný Warfarin stojí jen 30 Kč za 100 tablet o síle 3 mg a pojišťovna uhradí 120 Kč. Další nevýhodou u léku Xarelto je nemožnost zastavení účinku při předávkování, protože zatím neexistuje antidotum. Není li antidotum, tak předávkování lékem Xarelto znamená jistou smrt vykrvácením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Předávkování Warfarinem – příznaky

Jestliže jste užili více přípravku Warfarin, než jste měli, musíte se poradit se svým lékařem, který vám sdělí další instrukce. Byla-li užita velmi vysoká dávka, lze jako první pomoc podat živočišné uhlí, ale přesto musí postižený co nejdříve kontaktovat svého lékaře.

Warfarinem se lze vcelku snadno předávkovat. Staří lidé dlouhodobě užívající Warfarin si mohou brát vyšší dávky, než jim lékař předepsal, a pak jim hrozí krvácivé projevy. Nejprve se u nich tvoří velké modřiny při jakémkoliv poranění (stačí slabý náraz), může se objevit krev v moči, krev ve stolici a častější krvácení z nosu. U těžkého předávkování může dojít k vnitřnímu krvácení a ke smrti.

Zdroj: Lék warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem PŘEDÁVKOVÁNÍ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Rubý.

Dobrý den,
Hodnoty INR se mně v poslední době pohybují v rozmezí 1,2 až 1,5. Přesto mně obvodní lékař nyní předepisuje užívání WARFARINU jednu tabletu denně. Nemělo by se dávkování snížit, aby se hodnota INR mohla vrátit zpět mezi 2,0 až 3,0 ?
Děkuji velice za odpověď. Zdeněk Rubý

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Promluvte si o tom se svým lékařem specialistou, který u vás započal léčbu Warfarinem. Měl by dát jasné stanovisko v jakých mezích držet terapeutické hodnoty. Praktický (obvodní) lékař je pak bude dodržovat. Warfarin je pro vás lék na delší život a je třeba, abyste léčbě věřil. Ujištění od lékaře specialisty vyřeší vaše pochybnosti a vy si pak dál budete moci užívat prodlouženého života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Předávkování Warfarinem

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Mohou nastat problemy s ledvinami při vysoke sražlivosti posledni INR je 6.7

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Uvedené INR je příliš vysoké. Vše nad hodnotu 4 znamená předávkování antikoagulancii (léky proti srážení krve). Při takto zpomaleném srážení krve hrozí nezastavitelené krvácení a tvorba modřin bez příčiny. Toto není rozhodně dobrý stav vůbec pro nic, ani pro ledviny.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Warfarin a ledviny

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, včera jsem si vzala 6 tablet chlorella organic a došlo u mě k šílené reakci (opravdu silný průjem a intenzivní zvracení,které přešlo až acidonemické fáze ?!?!?). Vše trvalo asi 4h. Je to možné ? Případně, zda je tedy pro mě vhodné ji užívat???
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průjem je normální účinek chlorelly, ale zvracení takové intezity svědčí spíše na předávkování. Zkuste snížit počet tablet na polovinu a v detoxikaci pokračujte. Podobná předávkování se stávají, když koupíte tablety s opravdovou chlorellou a dávkujete je jako předchozí, které nebyly tak kvalitní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella nežádoucí účinky

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.

Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky cibulové šťávy na Warfarin

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem PŘEDÁVKOVÁNÍ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobrý den.
Otec měl mozkovou příhodu. Bral malé dávky warfarinu.
Týden před než se mu to stalo navštívil doktora na kontrolu.
Vše bylo v pořádku. Jenže za týden měl mozkovou
pŕihodu a řekli mi že měl vysokou dávku warfarinu
která mu tu příhodu způsobila a to až 7!!!
Optimální je 2-3. Bral to poctivě dle předpisu.
Dodnes mi nikdo nevysvětlil tak rapidní předávkování.
U doktora si stěžoval na malátnost, spouštěla se
mu krév z nosu.
Netušíte někdo co mohlo způsobit tak zvýšené
hodnoty warfarinu?
Dekuji za odpověď.
Jarda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je zvláštní lék, co se týče jeho vstřebávání. Po spolknuti předepsané dávky se asi jen 3% vstřebají do organismu a zbytek se vyloučí z těla ven bez užitku. Míra vstřebávání se ale rapidně zvýší, když se sní například grep, některé doplňky stravy a nebo se zvýší příjem vitamínu K, který je v zelených potravinách. To pak schopnost Warfarinu vstřebat se do organismu stoupne několikanásobně a trvá delší dobu než se z těla vyloučí. Ta doba je delší, než čas do další dávky, která je rovněž ještě akcelerována, jako ta předchozí, takže se roztáčí spirála předávkování se všemi riziky zvýšeného krvácení. Proto se musí v případě užívání Warfarinu dodržovat stravovací opatření, které zabezpečí stále stejné množství vitamínu K v přijímané stravě. K tomu jde ruku v ruce pravidelné a časté měření srážlivosti krve, tak zvaný Quickův test INR. Ke změření by měl váš otec docházet každé 3 týdny. Warfarin je skvělý lék a dokáže za málo peněz zachránit mnoho životů, ale jen když se dodržuje neměnný jídelníček a často se měří jeho účinky. Jen tak může být bezpečný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Předávkování warfarinem

Warfarin a jed na krysy

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.

Zdroj: Lék warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PAZITKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu pazitku když užívám warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pažitku můžete jíst i když užíváte Warfarin. Pažitka obsahuje hodně vitamínu K, ale vzhledem k tomu, že pažitku používáte jen v malém množství k ochucení pokrmu, tak se nemusíte hlídat v jejím množství. Jedna polévková lžíce nasekané pažitky obsahuje 6,5 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Příznaky při předávkování Warfarinem

Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Zdroj: Warfarin a luštěniny

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Nebyly prokázány žádné účinky.

Přípravek Warfarin Orion obsahuje monohydrát laktózy. Pokud víte, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, informujte o tom lékaře ještě před zahájením užívání přípravku Warfarin Orion.

Zdroj: Warfarin - příbalový leták

Warfarin a med

Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.

Zdroj: Warfarin a potraviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP