Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

VYPADLÁ ZUBNÍ KORUNKA

OBSAH

Co je to zubní sklovina

Zubní sklovina pokrývá korunky, je průsvitná. Zubní sklovina je složená především z hydroxyapatitu substituovaného uhličitany a z menšího množství vody, proteinů a stopových prvků, včetně fluoridu.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem LEPENÍ ZUBU ZUBNÍ NÁHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kubečková.

Ze zubní náhrady, se mi při zakousnutí do steaku ,mi vypadla jednička zub.Lze použít nějaké domácí lepidlo?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na přilepení zubu do zubní náhrady se může použít kyanoakrylát. To je vteřinové lepidlo. Některá z nich jsou určená pro lepení ve zdravotnictví. Například lepidlo Loctite 4061. Zde je vidět jak vypadá: www.loctite.cz/Locti…
A tady je jeho cena a obchody, kde se dá koupit: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lepení zubu zubní náhrady

Léčba eroze zubní skloviny

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu poškození. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá pouze lepení. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubní lékař vám doporučí krytí zubu korunkou, ta uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PLOMBA TRVANLIVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Keatsnok.

Zajímá mne trvanlivost zubní plomby. Preferuji, aby byla co nejdelší a jsem ochoten si za to připlatit. Dříve amalgamové plomby vydržely i několik desetiletí. Loni se mi stalo, že UV tvzená plomba mi vypadla po OSMI dnech. Ke cti dentistky uvádím, že v rámci reklamace jsem neplatil nic a nová plomba (tentokrát s použitím Kofferdamu) zatím odolává zubu času již 3 měsíce.
Jednoduchá otázka zní: v případě, že zubní plomba vypadne,do kdy od jejího zhotovení mohu nárokovat její bezplatnou obnovu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zubní výplň, neboli plomba (blomba) nemá žádnou záruční dobu. To, jestli vám ji zubní lékař opraví zdarma, záleží výlučně na jeho ochotě a tu může ovlivnit mnoho faktorů, jako vzájemná sympatie, serióznost stomatologa, atd. Obvykle bývá dobrým, leč nepsaným zvykem, že zubní výplň je zhotovena zdarma, pokud se poškodí nebo zcela vypadne do tří měsíců ode dne zhotovení. Případné konflikty z toho plynoucí posuzuje Česká stomatologická komora, její odborná komise, v rámci a reklamačního řízení. K tomu je třeba napsat písemnou stížnost, která musí obsahovat alespoň jméno, příjmení a adresu stěžovatele. Potřebné doklady pro rozhodnutí, například záruční list – pokud byl vystaven – nebo doklad o úhradě si pak vyžádá příslušná revizní komise, která se bude případem zabývat.

Zdroj: diskuze Zubní plomba trvanlivost

Co když vypadne dočasná korunka

Pokud není možné dostat včas finální korunku, zubař obvykle nejprve nainstaluje dočasnou korunku. Představte si to jako náhradní řešení. Je to vyplnění místa v ústech, kde bude nakonec nainstalována vaše trvalá korunka. Dočasnou korunku můžete mít i na několik týdnů.

Vzhledem k tomu, že dočasné korunky jsou obvykle připevněny pouze s dočasným cementem, budete muset být obzvláště opatrní. Váš zubař vám pravděpodobně doporučí vyhýbat se tvrdým, žvýkacím a lepkavým potravinám.

I při péči a pozornosti je možné, že dočasná koruna vypadne. Určitě to řekněte svému zubaři a požádejte o pokyny. Mezitím dodržujte stejný základní protokol, jaký byste dělali, kdyby vypadla trvalá korunka.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Kabourková.

Dobrý den,zajímalo by mne jestli jde udělat korunka na pravou horní čtyřku. Kořen je zdravý,ale část zubu se mi ulomila. Lékař tvrdí, že si korunku budu vykusovat a zub mi chce vytrhnout a řešit můstkem přes 3 zuby. Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Jak je léčena ztráta zubní skloviny?

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu problému. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá jen „lepení“. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubař vám doporučí krytí zubu korunkou. Korunka uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Diskuze

V diskuzi ČÍM ZALEPIT KORUNKU ZUBU CO VYPADLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan stránský.

nepůjdu k zubaři, protože on mne nevezme, nebo tam budu čekat jako trubka. zalepitnapř. kukident, nebo dentemp?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím zalepit korunku zubu co vypadla

Co nedělat, když vypadne korunka

Nejdůležitější věc, kterou si zapamatujte, pokud se vaše korunka uvolní, je toto: Nepolykejte ji! Pokud vám vypadne z čelisti, hned ji najděte a vyndejte ji z úst.

Další důležité kroky, které musíte udělat, když vám chybí korunka v ústech:

  • Vyhněte se potravinám, které jsou lepkavé, tvrdé nebo vyžadují hodně žvýkání.
  • Snažte se vyhnout žvýkání jídla na postižené straně úst.
  • Při čištění zubů buďte opatrní.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Diskuze

V diskuzi ÚHRADA ZUBNÍ PROTÉZY POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA .

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,dnes jsem dostala náhradu na vytržené zuby než se zhojí rány platila jsem za ni 2036kč.až dostanu protézu 4 zubu bude mě to stát necelých 15000 jsou to spodní zuby,mohu žádat pojišťovnu o příspěvek?mám 211.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Růžena.

Dobrý den,mám dotaz,zda musím uhradit zubni náhradu, kterou po třech letech potřebuji vyměnit.Zubni lékařka po mě požaduje 5 000-kč za celkovou zubní náhradu horní. Děkuji moc za odpověd

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Příčiny uvolnění korunky

Možná si ani neuvědomíte, že se vaše korunka uvolnila, dokud skutečně nevypadne. Existuje však řada důvodů, proč se to může stát.

Někdy se může objevit zubní kaz ve zbytku zubu pod korunkou. Bakterie se mohou vplížit pod korunu a způsobit hnilobu, zvláště pokud se část cementu opotřebuje nebo odplaví. Jak se rozpad ujme, může to ovlivnit usazení korunky.

Korunka se může uvolnit a je pak náchylnější k vypadnutí. Někdy prostě nezbývá dost zubu, aby korunku držela pevně na místě.

Další příčiny uvolněných korunek:

  • od začátku špatně nasazená korunka;
  • nedostatek cementu drží korunku na místě;
  • lepkavé potraviny a žvýkačky, které vytahují korunu z místa;
  • skřípání zubů;
  • vážně oslabený zub.

Někdy se korunka uvolní jen částečně. Pokud nestabilně visí na jedné straně, možná budete lepší ji úplně uvolnit a vyndat z úst.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Diskuze

V diskuzi UHRADA ZUBNI NAHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena.

Dobrý den, mám dotaz, zda musím uhradit zubní náhradu, kterou po třech letech potřebuji vyměnit. Zubní lékařka požaduje 5 000,- Kč
Děkuji za odpověď Klásková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Uhrada zubni nahrady

Metalokeramická a celokeramická korunka

Cena za korunku z jedné strany bílou keramickou a z vnitřní strany kovovou (metalokeramická korunka) činí 6 411 Kč. Cena za celokeramickou korunku, která je celá bílá, činí 8 367 Kč. Výsledkem bude celokeramická korunka s počítačem frézovanou konstrukcí.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • Broušení zubu, při kterém se používá schůdková preparace zaručující maximální šetrnost protetické práce vůči okolním tkáním, zejména dásni a závěsnému aparátu zubu.
  • Otisky pomocí A-silikonových materiálů jednorázovou metodou, které prokazují největší přesnost při reprodukci situace v ústech
  • Kompletní práce a materiál laboratoře, kde jsou použity vysoce odolné a estetické keramické hmoty nejnovější generace.
  • Výběr barvy laborantem přímo v ústech pacienta pro dosažení lepšího estetického efektu, než při výběru barev podle standardizovaného vzorníku.
  • Nacementování korunky v ústech.
  • Nácvik zubní hygieny a zacházení s korunkou.
  • Výsledkem je vysoce estetická korunka zhotovená s přesností v řádu mikrometrů.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Diskuze

V diskuzi ÚSTNÍ DUTINA PO VYTRŽENÍ STOLIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika Malátová.

Dobrý den,
včera jsem byla na zubní pohotovostní službě, kde mi byla vytržena stolička v levé horní části čelisti /asi šestka/.
Po příchodu domů jsem zjistila, že mi z ranky po vytržené stoličce vykukuje kousíček-štráfeček přes ranku po vytržené stoličce asi zubu nebo nevím, zda to není kořen /asi 3-4 mm x 0,8-1 mm napříč rankou po vytržené stoličce/.
Místo po vytržení mi nebolí, je to normální, že v rance po vytržené stoličce se něco objeví, jak jsem shora napsala?
Děkuji za odpověď.
Hedvika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hedvika Malátová.

Dobrý den,
včera jsem byla na zubní pohotovostní službě, kde mi byla vytržena stolička v levé horní části čelisti vlevo/asi šestka/. Před 2 dny mi napřed vypadla z této stoličky plomba, včera při kousnutí do papriky se mi ona stolička bez plomby začala hýbat /ve zprávě od mudr.zubaře je uvedeno "....vertikální fraktura zubu, nepatrná perkuse-bolestivá....".
Např. při skousnutí a někdy následně i dotyku horní čelisti se spodní čelistí mi ona pohyblivá stolička velmi zabolela . Z toho důvodu jsem šla na zubní pohotovost, tam my stoličku mudr. zubař vytrhl.
Po příchodu domů jsem zjistila, že mi v rance - přímo dole v dírce na dásni po vytržené stoličce vykukuje kousíček-štráfeček přes ranku po vytržené stoličce asi zubu nebo nevím, zda to není kořen /délka asi 3-4 mm x šířka 0,8 -1 mm napříč rankou po vytržené stoličce/. I dnes je dírka po vytržené stoličce v tomto stavu.
Místo po vytržené stoličce mi nebolí, nekrvácí.
Je to normální, že v rance po vytržené stoličce se něco objeví, jak jsem shora napsala?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Hedvika

Zdroj: diskuze Ústní dutina po vytržení stoličky

Ošetření zubu po vypadnutí korunky

Poté, co se vaše korunka uvolní, zubař prohlédne místo korunky i korunku samotnou.

V závislosti na integritě korunky a stavu vašich úst se bude muset rozhodnout, zda korunku znovu připevnit, nebo vytvořit korunku novou.

Pokud potřebujete novou korunku a váš zub je poškozený, zubař bude muset váš zub připravit, což může znamenat pilování zubu nebo přidání výplňového materiálu k jeho vybudování. Poté zubař nainstaluje dočasnou korunku, aby získal čas pro výrobu nové korunky.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Zelenka.

zlomil se mi dratek na zubni proteze kde ho mam nechat opravit kdyz nemam zubare a da se to vubec udelat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Měl byste mít svého zubního lékaře, najděte si ho, je to důležité pro vaše zdraví a spokojený život.
Prasklý drátek na zubní protéze vám opraví v zubní laboratoři. Nejbližší zubní laboratoř najdete na chytrém telefonu, kde si zobrazíte mapy Google:
www.google.cz/maps/s…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úhrada zlomeného drátku snímatelné protézy

Metalokeramická korunka zhotovená na implantát

Cena konstrukcí metalokeramických korunek na implantáty je kalkulována často na míru, podle typu použitého implantátu, ale obvykle stojí kolem 8 500 Kč.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • Otisky pomocí A-silikonových materiálů jednorázovou metodou, které prokazují největší přesnost při reprodukci situace v ústech.
  • Krytí implantátu takzvaným vhojovacím válečkem do doby než je nacementována korunka do ůst. Vhojovací váleček tvaruje okolní dáseň. Jeho použití umožní obnovit mezizubní papily, což jsou trojúhelníkovité výběžky dásně mezi vlastními zuby, i okolo implantátu a zajistí tak dokonalý estetický dojem.
  • Kompletní práce a materiál laboratoře, kde se použijí jen vysoce odolné a estetické keramické hmoty nejnovější generace.
  • Výběr barvy laborantem přímo v ústech pacienta pro dosažení lepšího estetického efektu než při výběru barev podle standardizovaného vzorníku.
  • Nacementování korunky v ústech.
  • Nácvik zubní hygieny a zacházení s korunkou.
  • Výsledkem je vysoce estetická korunka zhotovená s přesností v řádu mikrometrů.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den chtěl se zeptat je mi 23 let na horním patře mám pár svích zubu a mástek mám nárok na zubní protézu od pojištovny děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den.Je mi 69 let dělala mi doktorka korunku predního zubu nahoře uz dvakrát mi vypadla. Chtěl bych se zeptat pokud mi bude dělat nahradu ještě dvou zubu vedle kolik budu platit jako duchodce.Děkuji

Zdroj: diskuze Dotaz

Obrázky

  • Zubní protézy – foto: zde je možné vidět fotografie, jak vypadá zubní protéza: zubní protézy.
  • Zubní implantáty – foto: tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět zubní implantáty.

Zdroj: Zubní protézy

Diskuze

V diskuzi BLOMBA PLNĚ HRAZENÁ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bouše Nová.

Dobrý den,
jsem pojištěnec ŽP MV, je mně 66let mam doposud vsechny zuby o které se pečlivě starám a chodím na preventivní prohlídky každý půl roku, pokud budu potřebovat bombu existuje výplň hrazená plně pojišťovnou? Zohledňuje pojišťovna pacienty kteří se celý život starají o svůj chrup?
Děkuji za odpověď, Jana Bouše Nová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Denisa.

Po těhotenství mám slabou sklovinu a drolí se mi ,přišla jsem o osm stoliček,a zbytek mám rozvrtanych,jsem na mateřské moc peněz nemám,jake je pro mě řešení,mela jsem na dvou stolickach foto kompozitní bílou blombu ta mi po dvou měsících vypadla,dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Blomba plně hrazená pojišťovnou

Budete potřebovat

  • Měkký zubní kartáček
  • Zubní nit
  • Ústní vodu

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Jak zabránit vypadnutí korunky

Není toho moc, co byste mohli udělat, pokud vaše korunka nebyla správně nasazena do úst nebo pokud zeslábl cement. Ale stále můžete být proaktivní v péči o svou korunku, abyste snížili pravděpodobnost, že se uvolní.

Několik rad proti vypadnutí korunky:

  • nekousejte led (například z nápojů);
  • vyhněte se nebo buďte velmi opatrní při konzumaci velmi lepkavých nebo potravin vyžadujících dlouhé žvýkání;
  • čistěte si zuby dvakrát denně;
  • pravidelně používejte nit;
  • používejte mezizubní kartáček, abyste odstranili veškerý plak z oblasti, kde se vaše dáseň setkává se zubem a korunkou.

Pokud v noci skřípete zuby, zubař vám může také doporučit, abyste nosili chránič zubů, který chrání korunku a ostatní zuby.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Odstranění zubního kamene

Zubař nebo zubní hygienik dokáže odstranit zubní kámen, který se vytvořil nad a pod dásní. Používá rovněž nástroje na seškrábání a uvolnění zubního plaku a kamene z povrchu zubů. Pokud je veškerý plak a zubní kámen odstraněn, vaše zuby jsou lesklé, hladké a na povrchu čisté.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Bolest zubu pod korunkou

Čím lépe se bude pacient o korunky starat, tím déle mu budou dobře sloužit. Zuby nesoucí korunku jsou i nadále náchylné ke vzniku zubního kazu v oblasti krčku, kde je umístěn okraj korunky. Zároveň se v případě zanedbávání ústní hygieny může rozvinout zánět dásní. Korunka umístěná na živý zub tudíž při špatné hygieně nezaručí bezkazovost a případnou bolest vzniklou zánětem.

Bolest mrtvého zubu pod korunkou

Pokud se objeví bolest mrtvého zubu pod korunkou, jedná se s největší pravděpodobností o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce se doporučuje bolestivé zuby endodonticky ošetřit, to znamená zaplnit kanálky.

Citlivý zub pod korunkou

Pokud je zub citlivý pod korunkou, tak pravděpodobně nejde o mrtvý zub. Problém může být v tom, že korunka je nepřesná a je zde spára, kvůli níž dochází ke dráždění dřeně. Nebo je zub po obroušení korunkou drážděn. Více se zjistí podle vyšetření a RTG snímku u lékaře.

Kaz pod korunkou

Pokud je kaz pod korunkou, korunka se musí sejmout, kaz ošetřit a vyrobit se nová korunka.

Zdroj: Zánět zubu pod korunkou

Co dělá zubní sklovina?

Zubní sklovina chrání zuby 24 hodin denně, a to nejen při žvýkání, kousání, křupání a mnoha dalších činnostech, ale i v klidu. Také izoluje zuby od potenciální bolestivé teploty a od chemikálií. I když zubní sklovina zuby chrání, může dojít k jejímu poškození nebo prasknutí. Na rozdíl od zlomeniny kosti, která se může zahojit, porušení zubní skloviny je poškozením trvalým. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Co dělat, když vypadne korunka

Představte si tuto situaci: kousnete, ale na jazyku ucítíte něco zvláštního a hrudkovitého. Vaše koruna se uvolnila a pohybuje se v ústech.

Pokud se vám to stane, nejdůležitější je vylovit korunku z úst, abyste ji mohli vzít k zubaři. Je tu šance, že to dokáže vyčistit a přilepit ji zpátky do pusy.

Zavolejte zubaře a domluvte si schůzku. Budete muset buď korunku vyměnit, nebo získat novou. Zeptejte se svého zubaře, zda existují nějaké další speciální pokyny, které byste měli dodržovat až do návštěvy jeho ordinace.

Někteří zubaři mohou navrhnout, abyste zkusili korunku znovu přilepit na její místo. Nejprve byste museli jemně vyčistit vnitřek korunky zubní pastou. Poté pomocí dentálního lepidla nebo pomocí žvýkačky bez cukru dočasně přilepte korunku zpět na její místo na čelisti. Můžete použít i dočasný zubní cement, který si můžete koupit v lékárně nebo objednat na internetu.

Dokud nezískáte svou novou korunku, měli byste se také snažit být opatrní při jídle a vyvarovat se žvýkání na straně, kde máte tuto uvolněnou korunku. Stravu složte z měkkých potravin a tekutin, dokud ji nebudete moci vyměnit.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP