Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

VOLNĚ PRODEJNÁ ANTIBIOTIKA NA ZÁNĚT

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Antibiotika bez předpisu v zahraničí

Některá antibiotika lze volně zakoupit v lékárnách ve Velké Británii, Španělsku, v Egyptě a Jižní Americe. Ceny jsou podobné jako u nás bez přispění pojišťovny. V některých zemích, jako je třeba Mexiko, se dají antibiotika koupit zcela volně.

Zdroj: Volně dostupná antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie .

dobrý den. už 3 týdny mě každý večer hrozně svědí ruce víc a víc nevím jak se toho zbavit dekuji za radu Lucie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mazat, mazat a mazat. Zkuste krémy s heřmánkem, popřípadě můžete zkusit promazávat kalciovou mastí, která je volně prodejná v lékárně. Když to nepřejde, tak bude potřeba vyšetření u kožního lékaře, který určí příčinu a zvolí vhodnou léčbu.

Zdroj: diskuze Svědení rukou

Antibiotika na zuby bez předpisu

Na zánět zubu nejsou volně dostupná antibiotika. Antibiotika jsou indikována na základě klinických příznaků a jasných známek bakteriální infekce. Patří sem například abscesy v bukálních prostorech, vestibulární abscesy, retrofaryngeální abscesy. Dále pak infekce s charakteristickými klinickými nálezy, a to dentální infekce, streptokoková tonzilitida a infekční mononukleóza.

Mezi lehké infekce nevyžadující léčbu patří například chronická periodontitida, akutní periodontitida, akutní exacerbace chronická periodontitida. Zvýšená opatrnost je nutná u pacientů s leukemií, diabetem a imunosupresí. Většina pacientů u zánětu zubu nepotřebuje antibiotika, ovšem někdy je nutná extrakce.

Zdroj: Jaká antibiotika na zánět zubu

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHÉ KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na suché kolem nosu je dobré použít mast Borosan. Mast Borosan je volně prodejná v lékárně. Mast Borosan je také vhodná na odřený nos od smrkání. Spotřebovává se velmi pomalu, takže na dlouho vydrží.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suché kolem nosu

Venofarmaka volně prodejná

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA XORIMAX 250GR NA ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Košťál Jan.

Užívám Warfarin 3 mg,mohu užívat Xorimax 250 gr. na zánět močového měchýře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Xorimax (Cefuroxim axetil) jsou k dispozici jen na lékařský předpis a lékař, který vám je předepsal, určitě zvážil rizika spojená se společným užíváním. Xorimax posiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Možná budete potřebovat častější sledování INR po zahájení léčby Xorimaxem nebo vždy, když je léčba ukončena, a v případě potřeby je třeba provést odpovídající úpravy dávky Warfarinu. Pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, například závratě, měl byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Xorimax 250gr na zánět močového měchýře

Zánět průdušek a antibiotika

Léčba bronchitidy se může lišit v závislosti na příčině a převažujících příznacích. V nekomplikovaných případech si vystačíme s domácí léčbou a přípravky na nachlazení, které jsou běžně k dostání v lékárnách. V závažnějších případech, pokud má lékař podezření na bakteriální infekci, je možné nasadit antibiotika.

Zdroj: Zánět průdušek

Poradna

V naší poradně s názvem DYSHIDROTICKÝ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý je to ekzém ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět rozsáhlá infekce kůže. Tento stav se nazývá "atletická noha" (tinea pedis). Většina těchto infekcí je způsobena jedním ze tří druhů hub zvaných dermatofyty. Často bývá doprovázena plísní nehtů nebo meziprstí. Co s tím dělat? Užitečné jsou koupele v roztoku epsomské soli (volně prodejná sůl v lékárně). Další pomocníci jsou topické protiplísňové léky, například Clotrymazol (volně prodejný v lékárně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dyshidrotický ekzém?

Volně prodejná hnojiva

Chcete-li vytvořit co nejlepší kombinaci půdy v co nejkratším čase nebo bez zakládání vlastního kompostu, naleznete ve specializovaných prodejnách velký výběr volně prodejných schválených hnojiv. Tyto produkty obvykle obsahují krev, kostní moučku, řasy, rybí prášek a granulované kuřince, tyto složky vám poskytnou dostatečný zdroj dusíku, fosforu i draslíku a obohatí vaši zahradní zeminu. Jejich nevýhodou ale je, že za jejich snadné použití zaplatíte vyšší cenou.

Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koplikova.

Dobrý den,nás pes už cca 3 týdny kycha a z jedné nosní dírky mu občas vyletí žlutý gelovy sekret,vždy jen z pravé.mám ještě vyčkat,nebo zajít k veterináři,jinak je pes aktivní,žere,prostě v pohodě,
Děkuji koplikova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Veterinář je v tomto případě prospěšný, protože váš pejsek má nejspíše bakteriální zánět dutin a bude potřebovat antibiotika.

Zdroj: diskuze Rýma u psa

Látky chránící cévní stěnu - venofarmaka

Rostlinné látky

  • rutin,
  • hesperidin,
  • aescin (z jírovce),
  • ženšen,
  • vilín, extrakt z listů vinné révy.

Polosyntetické látky

  • oxerutin,
  • troxerutin,
  • diosmin (modif. hesperidin).

Syntetické látky

  • dobesilan vápenatý,
  • tribenosid,
  • analgetika a antiflogistika.

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKUM FRAMYKOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karol.

Nevíte prosím, pod jakým názvem se dá objednat Framykoin na zahraničních internetových obchodech?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Framykoin obsahuje v 10 gramech masti dvě účinné látky:
- bacitracinum zincicum 2500 m. j.
- neomycini sulfas 52 mg (což odpovídá neomycinum 1000 m. j./33 mg).
Obě účinné látky jsou antibiotika. S Framykoinem byly v poslední době problémy s jeho dostupností v lékárnách. Pro udržení dostupnosti tohoto léčiva lékárníci umožnili přípravu masti přímo v lékárně smícháním těchto dvou antibiotik, ale musí to být na receptu napsáno - rozpis magistraliter. Takže pokud chcete dostat Framykoin nebo jeho ekvivalent, dohodněte se svým lékařem na předpisu. Je to nejjednodušší způsob k získání tohoto léčiva. Další řešení je objednat si podobnou mast ze zahraničí. Ve Spojených státech je volně prodejná mast Neosporin, která obsahuje také tato dvě antibiotika, jako Framykoin, a navíc ještě třetí antibiotikum s názvem Polymyxin B. Je možné ji objednat na internetu na této adrese:
www.amazon.com/s?k=n… Zásilka půjde z USA, takže musíte počítat s vyšší cenou za poštovné a platbou předem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotikum Framykoin

Za jak dlouho zaberou antibiotika na zuby

Ve většině případů antibiotika zaberou do dvou až tří dnů. Antibiotika bohužel dost často způsobují různé nežádoucí účinky. Nejčastěji se jedná o gastrointestinální potíže a alergie.

Otok je dalším průvodním znakem v oblasti zubů. Otok dosahuje maximální velikosti obvykle 3. den po extrakci zubu. Důležité je, abyste si přes otok nahmatali hranu dolní čelisti a abyste neměli horečku. Pokud by se situace ani za 4 dny nelepšila, vyhledejte okamžitě lékaře. U běžných případů otok odezní sám za pomoci studených, ne ledových obkladů.

Zdroj: Jaká antibiotika na zánět zubu

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOČÁKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marťas.

Zánět močáku mě trápil docela dlouho. Dělám v dost chladném prostředí a problémy s močákem jsem míval hodně často. Pokaždé jsem dostal antibiotika. Pak mi kdosi v práci poradil Probilact. Co jsem ho začal brát, nevím, co to zánět je. Bomba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radim.

Dlouho jsem nevěděl, jak na zánět močových cest. Stačilo se trochu nachladit a hned jsem měl problémy. Preventivně jsem si dával brusinky nebo různé preparáty s nima. Ale když už se zánět rozjel, skončil jsem doma na antibiotikách. Jednou jsem dokonce musel i do špitálu. Tam mi výborně poradili. Ošetřující doktor mi řekl o probiotikách. Za zkoušku prý nic nedám. Vyzkoušel jsem Probiolact a už víc než půl roku mám od zánětu pokoj.

Zdroj: diskuze Zánět močáku

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ ANTIBIOTIKA NA ZÁNĚT ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kadlecová.

Když jsou zubní kanálky vyčištěny zubním lékařem a následně se zánět léčí antibiotiky Dalacin C 300 - otok tváře zmizí, silná bolestivost nad zubem také, ale stále je to na tlak mírně bolestivé. Je vhodné užívat ještě jedno balení tohoto léku? Děkuji za odpověď. Kateřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je vždy důležité užít všechny. Když lékař předepíše dvě balení, tak je nutné užít obě balení, i když příznaky zánětu již odezněly. Předejde tím komplikacím spojených s rezistentními bakteriemi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaká antibiotika na zánět zubu

Volně prodejná antibiotika na angínu

Akutní zánět hltanu, který se projevuje bolestmi v krku, zčervenáním postižené sliznice a bolestmi při polykání, můžete zkusit léčit sami. Ke zmírnění obtíží vám pomohou léky proti teplotě a léky s místním účinkem na záněty sliznice nosu, hltanu a dýchacích cest. Nejlepších výsledků se dosáhne při včasném zahájení léčby. Buďte tedy připravení a mějte při sobě vždy dostatečně vybavenou cestovní lékárničku. Při projevech streptokokového zánětu krčních mandlí (typická „angína“, často doprovázená vyšší teplotou), je třeba vyhledat pomoc lékaře.

Bioparox

Bioparox je originální lék na záněty dýchacích cest, je řešením pro léčbu nekomplikovaných zánětů dýchacích cest.

Bioparox – popis:

  • Obsahuje účinnou látku fusafunginum.
  • Jde o lék ve spreji.
  • Lokální antibiotikum – působí výhradně místně na povrchu sliznice.
  • Je dostupný v lékárně i bez receptu.
  • K použití do nosu i do krku – léčí rýmu, zánět hltanu i záněty dalších, částí horních cest dýchacích.
  • Jeho protizánětlivý účinek zabezpečuje rychlý ústup příznaků nachlazení.
  • 1 balení obsahuje 400 dávek účinné látky.
  • 1 balení můžete používat opakovaně až do vypršení doby použitelnosti.
  • 1 balení obsahuje 2 nástavce: žlutý nosní pro vstřik do nosu, bílý ústní pro vstřik do úst.
  • Dávkování je u všech typů onemocnění stejné: 2 vstřiky do každé nosní dírky, 4 vstřiky do úst (během nádechu), 4x denně (není nutné vstávání v noci, stačí ráno po probuzení, v poledne, odpoledne, večer před spaním).
Praktické rady:
  • Před podáním se vysmrkejte.
  • Lahvičku držte při aplikaci do nosu i do úst svisle.
  • Při stisknutí se nadechněte.
  • Vstřikujte nejlépe po jídle a bezprostředně po podání nic nepijte, nejezte a necucejte.
  • 2 vstřiky každou nosní dírkou, 4 vstřiky ústy – 4x denně.
  • Dodržujte popsané dávkování a léčbu nepřerušujte při prvních známkách zlepšení stavu.
  • Před prvním použitím si přečtěte pečlivě příbalový leták.
  • Působí pouze místně.

Zdroj: Dostupná antibiotika bez receptu

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,přítel už od června 2017 má problém s jedním zubem.Zubař mu vyčistil kanálky,nějakou dobu měl vždy hojivou provizorní výplň ale stejně vždy se dostavila bolest,otok a vše se opakovalo.V prosinci už pan doktor zub zaplnil bílou plombou a v lednu zase problém.Plomba se odvrtala,dostal antibiotika.Ted v únoru má zase další antibiotika,otok tváře i oka.Poradi někdo co dělat?
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Něco podobného mám. Zánět dutiny čelistní dutiny. Jít na ORL, udělat ČT dutiny a antibiotika. RTG nemusí zánět ukázat. To se stalo mě.

Zdroj: diskuze Dotaz

Venofarmaka

Venofarmaka jsou látky, které podle jejich výrobců chrání cévní stěnu a pomáhají zlepšit její funkci. Jejich působení zatím u žádného z nich nebylo řádně objasněno a ani klinicky prokázáno, s výjimkou nespecifických analgetik a látek tišících zánět. To ale neznamená, že jsou nutně neúčinné. Hypotetické mechanismy účinku jdou od vlivu na cévní a lymfatický systém, přes protizánětlívý vliv, antitrombotický účinek, vliv na hladké svaly a pojivo cévní stěny až k vlivu na genovou expresi: například syntézu lamininů (tribenosid) nebo expresi cykloxygenázy (ženšen). Mohou být přírodního, polosyntetického i syntetického původu. Často se jedná o rostlinné flavonoidy, jejich glykosidy, nebo saponiny. Jejich účinek byl kdysi vysvětlován antioxidačním působením, což je však nepřípustným zjednodušením. Účinnost proteolytických enzymů (třeba propagovaný Wobenzym) nebyla klinicky nikdy prokázána.

Používají se především při zánětu žil (akutní tromboflebitidě), varixech (křečových žilách) a hemoroidech.[1]

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT POLCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Nováková.

před 3 dny se udělal bolestivy žánět na palci nohy ,pomuže mi na toVišněvskeho s bukovym dehtem nebo co jiného volně prodejneho,k lekaři nemám možnost jet,děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud na palci nemáte otevřenou ránu, tak višněvského balzám můžete s úspěchem použít. Aplikujte dvakrát denně a překryjte to vždy obvazem, aby co nejvíce balzámu zůstalo na postiženém místě. Do tří dnů bude patrné zlepšení stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višněvského balzám

Zánět prostaty podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že prostatitida je zánět předstojné žlázy, spíše známé pod názvem prostata. Jedná se o nejčastější urologický problém mužů do 50 let. Mezi symptomy tohoto zánětu patří horečka, zimnice, dysurie či sexuální poruchy. K léčbě jsou indikována antibiotika.

Typy prostatitidy:

  • akutní prostatitida
  • chronická bakteriální prostatitida
  • chronická prostatitida – syndrom chronické pánevní bolesti
  • asymptomatická zánětlivá prostatitida

Zdroj: Zánět prostaty

Jak se dají volně koupit antibiotika

Antibiotika působí především proti bakteriím, některá jsou však účinná také proti houbám a parazitickým prvokům. Mají však různé vedlejší účinky a v ČR jsou vydávána na předpis. Z chemického hlediska jsou antibiotika různorodou skupinou látek, ale většinou mají molekulární hmotnost menší než 2000 Da. Antibiotika nezabírají na onemocnění virového původu.

Velkým pomocníkem při rozhodování, zda antibiotika ano, nebo ne, se může stát přístroj na zjišťování hodnot C-reaktivního proteinu neboli CRP z kapky krve, který už si někteří lékaři pořídili. Pouze zvýšené hodnoty CRP svědčí o tom, že je podávání antibiotik namístě, v případě hodnot nízkých či zanedbatelných půjde spíše o virovou infekci. U vleklých chorob nebo tam, kde nehrozí nebezpečí z prodlení, by měl lékař poslat vzorek výtěru třeba z krku na laboratorní kultivaci, která určí přímo, jaké bakterie nemocného trápí, a podle toho se vybere přesně cílené antibiotikum. Dávat totiž takzvaně na jistotu ta nejsilnější antibiotika, zvaná širokospektrální, není nejlepší volba, zvláště kvůli riziku vzniku rezistence.

Zdroj: Volně dostupná antibiotika

POLYPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Do této skupiny Polypeptidových antibiotik se řadí antibiotické látky BACITRACIN (obchodní název antibiotika Framykoin), GRAMICIDIN, COLISTIN (obchodní název antibiotika Colimycine), POLYMYXIN B (obchodní název antibiotika Aerosporin, Otosporin). Polypeptidová antibiotika se využívají k léčbě infekcí způsobenými grampozitivními i gramnegativními bakteriemi. Polypeptidová antibiotika jsou silně toxická a využívají se k lokální aplikaci. Polypeptidová antibiotika mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako poškození ledviny a nervy.

Zdroj: Seznam antibiotik

Volně prodejná antihistaminika

Fenistil por.gtt.sol.1x20ml

Účinná látka: Dimetinden

Charakteristika: Dimetinden je antihistaminikum, které má výrazný protialergický a protisvědivý účinek. Léková forma gelu má příjemný chladivý účinek.

Použití: K terapii alergických projevů na kůži (alergický ekzém, poštípání hmyzem), u solární dermatitidy a u popálenin 1. stupně.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na dimetinden. Nesmí se aplikovat do očí. Aplikace v těhotenství a v období kojení je možná pouze na základě předchozí konzultace s lékařem.

Nežádoucí účinky: Ojediněle se může vyskytnout pálení a zarudnutí v místě aplikace či alergická kožní reakce.

Dávkování: Obvykle se dospělým i dětem aplikuje ve formě gelu nebo pomocí speciální kuličky (roll-on) 2–4krát denně v tenké vrstvě na postižená místa.

Patří sem například Fenistil gel, Fenistil Roll-on.

Zde můžete vidět cenu Fenistilu.

Zdroj: Antihistaminika

Antibiotika na zánět zubu

Pokud je zánět zubu rozsáhlý, mohou se podávat antibiotika.

Phenoxymethylpenicillin

Phenoxymethylpenicillin je penicilinové baktericidní antibiotikum s úzkým antibakteriálním spektrem.

Kontraindikace: přecitlivělost na penicilinová antibiotika a těžká renální insuficience.

Nežádoucí účinky: nauzea, zvracení, průjem, alergické kožní reakce a vzácně anafylaktický šok.

Interakce: zvyšuje toxicitu methotrexatu, antacida snižují jeho biologickou dostupnost.

Dávkování: 500 mg po 6 hodinách perorálně.

Amoxicilin/klavulonát

Amoxicilin/klavulonát je kombinace širokospektrého penicilinového antibiotika a inhibitoru β-laktamázy kyseliny klavulánové.

Kontraindikace: přecitlivělost na penicilinová antibiotika, infekční mononukleóza, těžká renální i hepatální insuficience.

Nežádoucí účinky: nauzea, zvracení, průjem, alergické kožní reakce, anafylaktický šok, zvýšení transamináz až poléková hepatitida a pseudomembranózní kolitida.

Interakce: zvyšuje toxicitu methotrexatu, účinek perorálních antikoagulancií a současné podávání allopurinolu zvyšuje výskyt alergických kožních reakcí.

Dávkování: 625 mg po 8 hodinách perorálně.

Klindamycin

Klindamycin je linkosamidové bakteriostatické antibiotikum s úzkým antibakteriálním spektrem.

Kontraindikace: přecitlivělost na linkosamidová atb, průjem neznámé etiologie, těžká renální i hepatální insuficience.

Nežádoucí účinky: nauzea, zvracení, průjem (vede k přerušení terapie!), alergické kožní reakce, vzácně pseudomembranózní kolitida a poruchy krvetvorby.

Interakce: zvyšuje účinek nedepolarizujících myorelaxancií, jeho účinek snižují až antagonizují makrolidová antibiotika.

Dávkování: 300 mg po 6 hodinách perorálně.

Dále se používají tato antibiotika:

  • Fluconazol: 100 mg po 12 hodinách perorálně.
  • Metronidazol: 250 mg po 12 hodinách perorálně.
  • Cefuroxim: 500 mg po 12 hodinách perorálně.

Zdroj: Jaká antibiotika na zánět zubu

Přehled antibiotik

Antibiotika jsou také rozděleny do tříd podle chemické struktury (aminoglykosidy, amfenikoly, ansamyciny, rifamyciny, cefalosporiny I. generace, cefalosporiny II. generace, cefalosporiny III. generace, cefalosporiny IV. generace, diterpeny, glykopeptidová antibiotika, karbapenemy, linkosamidy, makrolidy – erytromyciny, monobaktamy, antibiotika penicilové řady: úzkospektrá, širokospektrá, polypeptidová antibiotika, chinolony, fluorochinolony, streptograminy, sulfonamidy, tetracykliny, a další.

Zdroj: Seznam antibiotik


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP