Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

TUPÉ

OBSAH

Výhody použití tupé

Největší a nejzjevnější výhodou nošení tupé je to, že zakrývá skutečnost, že dotyčný plešatí.

Ačkoli si mnoho lidí spojuje tupé a parukami se zřejmými a nepřesvědčivými výsledky, kvalitní tupé mohou vypadat docela přirozeně. Obvykle jsou zastřiženy a upraveny tak, aby odpovídaly vašim vlasům, a navrženy speciálně tak, aby poskytovaly extra krytí a zároveň splývaly s okolními vlasy.

Pokud plešatíte a nelíbí se vám představa užívání léků nebo chirurgického zákroku k obnovení vlasů, kvalitní tupé může nabídnout vzhled hlavy plné vlasů.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Diskuze

V diskuzi PROVEDENÍ OPERACE LONGOVOU METODOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babánek.

Dobrý den, 13.10.2016 jsem byl operován longovou metodou. Je normální, že i po 13-ti dnech operace mám pořád bolesti, pálení, v místě operace se mi objevují výrustky, bez krvácení? Vše dodržuji dle doporučení, strava, léky apod. Mám kontaktovat lékaře nebo je to zcela ještě normální? Děkuji, s pozdravem JB.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Knapova.

Dobrý den,jsem po operaci 10den,avšak tupé vnitřní bolesti stále,zejména před toaletou.Jiz několikrát se mi stalo,že v okamžiku bolesti odešla stolice než jsem stačila dojít na toaletu.Je to běžné?Dekuji

Zdroj: diskuze Provedení operace longovou metodou

Jak se rozhodnout

Kvalitní tupé může pomoci zamaskovat řídnoucí vlasy nebo pleš na temeni, a to vše při zachování přesvědčivého přirozeného vzhledu.

I když nošení tupé nabízí určité výhody, nejedná se o léčbu vypadávání vlasů. I když to zakryje skutečnost, že jste plešatí, nošení tupé ve skutečnosti nezpůsobí opětovné dorůstání vlasů ani nezabrání budoucímu zhoršení vypadávání vlasů.

Pokud byste chtěli proti vypadávání vlasů skutečně zasáhnout, můžete si promluvit s licencovaným lékařem a získat přístup k osvědčeným, vědecky podloženým lékům, jako je Finasterid a Minoxidil.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Diskuze

V diskuzi REBBO: PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jája.

No, nevím, jestli odpověď bude ještě k něčemu, ale pokud jste si lupla jak říkáte 'technický borax', tak myslím, že ani ne. Prosím, předtím, než se pustíte do takových závažných experimentů /borax se mimo jiné používá hojně jako prudce jedovatý postřik proti hmyzu/, prostudujte si nemalou škálu poznatků ostatních. Z Vašeho dotazu vyplývá, že o tom nemáte ani malou povědomost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal.

Coto plácáte ? Nestrašte lidi ! Mám také technický borax z fichemy, užívám ho vnitřně už dva měsíce, čistota toho boraxu je 99.9% tedy i kdyby se tam nacházelo 0.1% třeba strychninu tak z toho nemám obavy, neboť než zežeru to kilo co jsem si koupil tak 5 životů prožiji. Tedy i kdybych to zežral najednou, tak mi množství "nečistot" nemůže nic udělat. Tady se někdo klepe strachy že mu tupé ovce přestanou kupovat jeho předraženosti. Je to stejné jako s vit. c. Můžete si koupit celaskon, ve srovnání s čistým vit. C je asi 350x dražší.

Zdroj: diskuze Plíseň

Tupé

Tupé je nejmodernější způsob přírodní náhrady vlasů. Nosit tupé je pohodlné a nikdo nepozná, že máte vlasy prodloužené. Tupé jsou vyrobena z nejkvalitnějších syntetických vláken, anebo z pravých, většinou asijských vlasů, případně z kombinace syntetických vláken s pravými vlasy. Podklad všech našich tupé je tvořen tzv. monofilem nebo jemným mono-tylem, což jsou materiály, které opticky dokonale imitují lidskou pokožku. Do nich jsou vlasy ručně vsazeny tak, že při rozhrnutí vlasů kdekoli máte dojem, že vidíte pokožku hlavy s přirozeným růstem vlasů. Tupé se většinou vyrábí s podkladem v různých velikostech, případně i s různými délkami vlasů. Při jeho výběru se nelekněte délky vlasů a beztvarého účesu. Většina tupé jsou „polotovary“, které je nutné přesně sestříhat k vlastním vlasům, a teprve potom do požadovaného účesu upravit.

Zdroj: Jak zlepšit hustotu a kvalitu vlasů

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKY A ZBYTNĚNÍ KŮŽE NA ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Wolf.

Nosil jsem penis obnažený pro náklonnost k vyrážkám.Když nastala horka a já jezdil na kole v neprodyšných kalhotách,tak vlivem tření kalhot a horka se mi udělala z kůže placka bez hladkého povrchu,spíše zpěněná,rozšiřující se a byla bolestivá.Lékař mi předepsal antibiotika Azitromycin Sandoz 250 mg a různé masti: Fucidin,Pimafucort krém.Tento poslední krém ve žluté tupě působil asi více do hloubky a vznikali v houbě i dirky.Při tlaku na to místo vznikla bolest,krvácení.
Celkový proces nakažení doprovázelo vytékání vody nebo hnisu obarvené do světle kalně až krvavě.Když jsem chtěl místo mechanicky ochránit,namazal jsem vše Imazolem.Místo bylo pak více zbytněné.Imazol vytvořil ochrannou vrstvu,která se hůře odplavila sprchou.
Podezírám horka,málo vzdušné kalhoty,vyprání kalhot ve starém ostrém Radonu,použití WC v Kauflandu,kam chodí i bezdomovci a naposledy dotek s předměty na balkóně,kam zalétají ptáci a dříve i holuby (než jsem dal zrní pod mříž).
Ve slabinách mezi břichem a stehnem se mi udělaly na každé straně tvrdé bulky.
V noci mne budí mechanická bolest,kašel z ovzduší anebo nemohu usnout-až k ránu,protože přes den i poeéhávám.
Na kole jsem kdysi měl bolest zespodu,patrně po nárazu.Proto mně možná vytékal ten hnis,který se nyní trochu omezil.Kůže je ale nadále zdeformovaná s nárůstkem silné placky o velikosti cca 5 x 1,5 cm-na horní straně penisu. Sexuální styk jsem měl naposledy v roce 1987. Předem děkuji za Váš názor.Pavel Wolf, Kadaň

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážky a zbytnění kůže na šourku

Co je to tupé

Tupé (toupee) je druh malé paruky nebo příčesku, který se obvykle nosí k zakrytí plešatého místa na pokožce hlavy. Většina tupé se nosí na temeni hlavy – v oblasti, která je často náchylná k vypadávání vlasů v důsledku mužské plešatosti.

Tupé jsou vyrobeny ze syntetických nebo umělých vlasů a obvykle používají lepidlo k přilepení na pokožku hlavy. Dobré tupé bude navrženo tak, aby splynulo s vašimi přirozenými vlasy a aby vaše vlasy vypadaly, jako by je neovlivnila žádná mužská plešatost.

Herci, umělci, politici a další veřejní činitelé již dlouho používají tupé, aby zakryli vypadávání vlasů, ať už přesvědčivě nebo jinak.

Tupé se od paruky liší svou velikostí. Zatímco termín paruka se obecně používá k označení příčesků, které pokrývají celou pokožku hlavy, termín tupé se týká konkrétně menších příčesků určených pro oblasti postižené řídnutím vlasů nebo úplným vypadáváním vlasů.

Mezi parukami a tupé jsou také určité designové rozdíly. Zatímco paruka je navržena tak, aby pevně držela na pokožce hlavy a může mít dokonce poutka pro přizpůsobení její velikosti, tupé sedí volněji a obvykle je třeba ho přilepit k pokožce hlavy pomocí dočasného lepidla, aby zůstalo na místě.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Základní názvosloví

  • Mužská plešatost je častým problémem, který postihuje více než polovinu všech mužů v době, kdy dosáhnou věku 40 let.
  • Termín tupé odkazuje na malý typ příčesku, který je navržen tak, aby byl nošen nahoře na pokožce hlavy, aby zakryl oblasti postižené vypadáváním vlasů.
  • Tupé mohou vypadat přesvědčivě, když jsou správně nasazeny, ale mohou být nákladné a nepohodlné při každodenním jednání.
  • Pokud chcete léčit vypadávání vlasů, pravděpodobně dosáhnete lepších výsledků používáním vědecky podložených léků, jako je Minoxidil a/nebo Finasterid, než nošením tupé.
  • Pokud máte znatelné vypadávání vlasů, postupy, jako je transplantace vlasů, mohou obnovit vlasy v oblastech pokožky hlavy postižených plešatostí.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Nevýhody použití tupé

Na druhou stranu, tupé mají několik nevýhod. První z nich je, že přesvědčivé tupé může být poměrně drahé, a to jak na nákup, tak na profesionální aplikaci.

Tupé se může pohybovat v ceně od méně než 3000 Kč až po několik desítek tisíc korun. Obecně platí, že čím přesvědčivěji tupé vypadá, tím je pravděpodobnější, že bude mít cenu blízko k horní hranici této stupnice.

Na rozdíl od paruk, které se často kupují rovnou z regálu, kvalitní tupé bude muset být připraveno odborníkem, aby odpovídalo vaší pokožce hlavy, barvě vlasů a účesu.

Existují také náklady spojené s údržbou a péčí o tupé. Stejně jako u přírodních vlasů budete muset své tupé čistit a upravovat pomocí speciálních pečujících přípravků, aby vypadaly co nejlépe. Postupem času to může zvýšit náklady na používání tupé, abyste skryli vypadávání vlasů.

Kromě nákladů mají tupé několik dalších nevýhod. Nepříjemným faktorem je nutnost nanést lepidlo na tupé a před použitím jej pečlivě připevnit na pokožku hlavy.

Je tu také faktor vzhledu. Zatímco některá tupé vypadají prakticky identicky s přírodními vlasy, jiné jsou méně přesvědčivé, což znamená, že si lidé mohou všimnout, že nosíte příčesek, abyste skryli řídnutí nebo plešatost.

Konečně, pokud jde o skutečnou „léčbu“ mužské plešatosti, tupé poskytují dočasné výsledky. Na rozdíl od léků na vypadávání vlasů nebo chirurgického zákroku, jakmile odstraníte tupé, budete mít stále znatelnou lysinu, která se může časem zvětšovat.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Příznaky sesamoiditidy

Sesamoiditida z nadužívání se vyvíjí postupně. Můžete si všimnout tupé bolesti pod palcem u nohy, která narůstá, až k hranici, kdy je obtížné chodit. Příznaky mohou zahrnovat:

  • bolest pod palcem u nohy;
  • obtížné ohýbání palce nohy;
  • potíže s nesením váhy nebo chůze;
  • otok;
  • zarudnutí;
  • modřiny.

Zdroj: Sesamoiditis

Philadelphus lemoinei

Pustoryl Lemoineův je opadavý, hustě větvený keř dorůstající výšky 0,7 až 1,5 metru. Letorosty jsou tenké, hnědavé, borka je odlupčivá. Listy jsou úzce až kopinatě vejčité, 1,5 až 2,5 (výjimečně až 6) cm dlouhé a 7 až 12 mm široké. Na vrcholu jsou krátce zašpičatělé, na bázi tupé až zaokrouhlené, na líci lysé, na rubu šedozelené a drsně chlupaté. Na každé straně listu jsou 2 až 3 hrubé zuby. Květy jsou bílé, silně vonné, 2,5 až 3 cm široké, jednotlivé či v květenství po 3, zřídka až po 7. Kalich i češule jsou lysé. Korunní lístky jsou postavené do kříže a na vrcholu jsou vykrajované. Čnělka je dělená téměř až k bázi. Kvete v červnu.

Zdroj: Pustoryl

Kuřátka žlutá

Kuřátka žlutá patří do skupiny nelupenatých, doba výskytu je od července do října. Plodnice kuřátek žlutých jsou vysoké 70-150 mm, rozvětvené v sírově až citronově žluté větvičky, nahoře s okrovým nádechem. Zpravidla mají 2-3 krátké špičky nebo jsou tupé. Třeň je bělavý až nažloutlý, po poranění přechází do hnědočervené barvy. Kuřátka žlutá rostou jednotlivě a nepříliš hojně. Vyskytují se především v listnatých lesích, zejména v bučinách, méně často i pod smrky a borovicemi. Podobná jsou kuřátka zlatá, která však mají větší plodnice s citronově až oranžově žlutými, ve stáří okrovými větvičkami, v mládí s jasně žlutými špičkami a většími výtrusy.

Jde o jedlý druh vhodný do směsí a polévek, žluté větvičky se skvěle vyjímají v houbách zavařených na kyselo.

Zdroj: Houba kuřátka

Bahnička chudokvětá

Latinský název této trvalky zní Eleocharis quinqueflora. I tato bahnička roste v trsech a může dorůst do výšky 20 cm. Oddenek má krátký, hrubý, s tenkými podzemními výhonky. Lodyhy tuhé, na bázi s červenohnědými listovými pochvami; horní pochvy jsou světle hnědé, šikmo uťaté. Klásky vejčité, 4 až 10 mm dlouhé, tupé, hnědé, v 7květném klásku. Plevy jsou vejčité, tupé, dolní plevy objímají celou bázi klásku. Tyčinky i blizny jsou 2 až 3, štětiny okvětí jsou delší než plody a na vnější straně jsou drsné. Plod je ostře hranatý, lesklý, asi 1 mm dlouhý.

Roste na vlhkých půdách, na okrajích močálů, na bahnitých březích řek, na prameništích, mokrých loukách, někdy i plave na hladině mělkých vod, a to v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky do 2 500 m. Nejvíce jí k růstu vyhovuje písek. V našich podmínkách kvete od května do června.

Rozmnožuje se dělením trsů, které vznikají rozrůstáním oddenků, na nichž se tvoří dceřiné rostlinky. Nejprve se vyjme kus trsu, poté krátce zastřihnou kořínky a trs se dále rozdělí na menší části. Ty se pak dají dělit až na trsky o několika rostlinkách, které se již mohou sázet na zvolené místo.

V ČR patří mezi kriticky ohrožené druhy a je zákonem chráněna.

Bahnička chudokvětá je na pěstování nenáročná rostlina. Potřebuje pouze jemnozrnný substrát a silnější osvětlení. Teplotu snáší až do 27 °C. Optimum pro pěstování je v rozmezí 20 až 25 °C. Rostlina je mrazuvzdorná, a tak může být pěstována i v zahradním jezírku. Voda je vhodná měkká a mírně kyselá nebo neutrální. Přidáváním COa přihnojováním podpoříte její růst.

Zdroj: Bahnička

Kuřátka sličná

Jedovatá kuřátka sličná poznáte podle přechodu tří barev, a to od bílé po žlutou. Kuřátka sličná dorůstají do výšky 17 centimetrů a do šířky 12 centimetrů, obvykle ale plodnice měří okolo 8 nebo 10 centimetrů v průměru. Třeň směrem nahoru tmavne z bílé do žluté barvy s růžovým nádechem. Z něj vyrůstají drobné větvičky připomínající mořské korály. Mají žlutavou či okrovou barvu a tupé zakončení se dvěma nebo třemi zoubky. V mládí se dají poznat podle tří barev: třeň u země je bílý, větvičky lososové a jejich špičky žluté. Starší plodnice se ale určují těžko, proto je možné si jednotlivé druhy kuřátek mezi sebou splést. Kuřátka sličná najdete výhradně v listnatých lesích, vyhovuje jim vápenitá půda a okolí buků. Při procházce lesem je spatříte od léta do podzimu.

Pozor při sběru tohoto druhu hub. Na rozdíl od kuřátek žlutých patří kuřátka sličná k jedovatým houbám a po záměně a požití by vám způsobila silné zažívací obtíže.

Zdroj: Houba kuřátka

Škumpa čínská – polokřídlá

Škumpa polokřídlá (Rhus semialatum Murr.) je keř nebo stromek s velikými lichozpeřenými listy, jejichž hlavní řapík se v hořejší polovině křídlatě rozšiřuje a vejčité pilovité lístky jsou na rubu pokryty plstí. Drobné květy tvoří bohatá latovitá květenství. Plody jsou kulovité, posléze suché, drobné peckovice.

Domovem škumpy polokřídlé je východní Indie, Čína a Japonsko. Na jejích listech tak žijí mšice čínské, které vysávají z listů a řapíků mízu a jsou příčinou toho, že se na těch místech, kde byly listy nabodnuty, vytvoří časem duté, až 7 cm dlouhé tupé rohy a jemnou šedou plstí pokryté hálky neboli galesky, obsahující přes 50 % třísloviny. Tyto hálky se využívají v barvírnách, v koželužství, na výrobu inkoustu i na výrobu taninu, a tak se s nimi obchoduje – říká se jim „čínské duběnky" (gallae chinenses), ve východní Asii je nazývají fuši nebo gobaiši. V čínském lékařství se hálky využívaly i jako prostředek proti průjmům.

Zdroj: Škumpa

Bolest hlavy od krční páteře

Bolest hlavy od krční páteře je spondylogenní bolest hlavy. Podstata tkví v chorobných změnách krčních obratlů, které dráždí okolní struktury – svaly, nervy i cévy v jejich okolí. Ve svalech vznikají kontraktury (spasmy), jež vedou k dalšímu dráždění, případně útisku cév a nervů. K bolesti se mnohdy přidávají i závratě, pocit „tupé“ hlavy, poruchy soustředění, nevolnost i zvracení. Příčinou mohou být nesprávné pohybové stereotypy jako špatné držení těla vsedě u počítače, nesprávná poloha ve spánku apod. Léčba je zaměřena především na uvolnění svalových spasmů podél páteře jak medikamenty, tak především rehabilitací. Je nutné odstranit vyvolávající příčinu a naučit pacienta správnému držení těla. Někdy pomůže úprava výšky pracovní plochy či změna lůžka. Velký měkký polštář je lepší nahradit menším, který podpírá především zátylek a krk. Při sedavém zaměstnání bývá užitečné rozdělit pracovní dobu přestávkami na protažení a jednoduché cviky, jež lze provádět i v kanceláři. Jejich nácvik by však měl vést odborník, protože nesprávnými pohyby lze stav ještě zhoršit.

Zdroj: Bolest hlavy

Kuřátka květáková

Kuřátka květáková, latinským názvem Ramaria botrytis, mají plodnice poměrně mohutné, až 150 mm vysoké a až 200 mm široké. Z robustního bělavého třeně, až 40 mm dlouhého a až 60 mm tlustého, vybíhají různě silné a nadále se rozčleňující větvičky, na jejichž konci jsou jemné korálovité narůžovělé výrůstky zakončené tupě nebo několika zoubky. Větvičky jsou zprvu bělavé, později okrově žluté od výtrusného prachu. Dužnina je špinavě bílá, mramorovaná, ve vrcholcích větviček narůžovělá, neměnná. Vůně je jemně ovocná, chuť mírná, ve vrcholcích větviček někdy nahořklá. Výtrusný prach světle okrový. Výtrusy mají velikost 11-17 x 4-6 µm. Tento druh roste nehojně v listnatých lesích. Upřednostňuje vápenaté půdy. Vyskytuje se v období srpna až listopadu.

Z kuřátek jsou kuřátka květáková (Ramaria botrytis) údajně nejchutnější, jsou však relativně vzácná a měli bychom je spíš chránit a ne konzumovat. Pomineme-li záměnu s kuřátky načervenalými (Ramaria rubripermanens), lze je snadno určit podle velkých bělorůžových plodnic.

Možná záměna s těmito druhy:

  • kuřátka načervenalá (Ramaria rubripermanens) - velmi podobná, rostou častěji v jehličnatých lesích, rozlišit oba druhy dokáže bezpečně jen odborník; jsou mírně nahořklá;
  • kuřátka lososová (Ramaria subbotrytis) - jsou jedovatá;
  • kuřátka bledá (Ramaria pallida) - rovněž jedovatá odrůda.

Zdroj: Houba kuřátka

Tejpování kolene

Meniskus se dá také podpůrně léčit pomocí tejpování. Tejpování kolene účinkuje na širokou škálu bolesti kolen způsobenou různými problémy. Například, když se kolenní čéška nepohybuje správně. Nebo když je roztržen meniskus nebo je prasklý nebo je zanícený. Tejpování může pomoci při artritidě, chondromalacii nebo při jakýchkoli problémech s kostmi, které tvoří koleno. Krása aplikace tejpů na koleno spočívá v relativně jednoduchých účincích vedoucích k vyvážení svalového napětí na koleni a zmírnění tlaku na čéšku a její šlachu.

Problémy s koleny vznikají ze stejného počtu příčin. Svalové dysbalance, špatná běžecká forma, nesprávné postavení kyčlí nebo špatné držení těla, špatná výživa, přetrénování, kompenzace jiného zranění, hyperextenze, artritida a tupé poranění vazů jsou jen některé z nejčastějších příčin bolesti kolen. Tejpování kolene může pomoci snížit bolest a zánět u mnoha běžných zranění.

S aplikací tejpů podle následujícího videa získáte podporu, úlevu od bolesti a normální tělesnou mechaniku bez omezení pohybu nebo krevního oběhu jako je tomu u jiných technik ošetření. Video jak tejpovat koleno při menisku.

Další inspirace k provedení tejpování kolene při menisku je zde: video tejpování kolene.

Mnoho dalších technik přikládání tejpů na koleno můžete vidět tady: seznam videí s tejpováním kolene při menisku.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Rostlina pelyněk pravý

Pelyněk pravý je vytrvalá, plstnatě chlupatá, 50 až 150 cm vysoká bylina výrazně hořké chuti. Lodyha, rostoucí obvykle v trsech, je rýhovaná, větvená, bohatě olistěná a v dolní části dřevnatější. Pelyněk se v českých zemích vyskytuje v nížinách a podhůřích, a to spíše na sušších místech v dusíkaté půdě. Jeho hledání může být obtížnější kvůli mnohem častěji se vyskytujícímu se pelyňku černobýlu, kterému je velice podobný. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté, 3x peřenodílné, úkrojky kopinaté, tupé, lodyžní listy střídavé, méně dělené, přisedlé až krátce řapíkaté. Úbory rostou v bohatě větvené latě, mají 3 až 4 mm v průměru, jsou žluté, převážně trubkovité, zákrovní listeny šupinovité, blanitě lemované, listeny nedělené, kopinaté. Pelyněk kvete od července až do října.

Pelyněk pravý obsahuje silice, z nichž nejvýraznější jsou thujon a azulen, dále glykosidické hořčiny (absinthin, anabsinthin) a třísloviny. Pelyněk je charakteristický svou hořkou chutí. Je třeba pečlivě dodržovat maximální dávky a užívat pelyněk s opatrností, respektive by se měla tato bylina užívat pouze akutně nebo krátkodobě. Thujon je totiž ve vyšších dávkách velmi toxický pro játra a nervovou soustavu. Předávkování může vést k poškození nervové soustavy, svalovým křečím, snížení smyslového vnímání nebo poruchám intelektu. Pelyněk nesmějí v žádném případě užívat těhotné a kojící ženy, neboť bylina má abortivní účinky.

Zdroj: Pelyněk pravý


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP