Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

TRANSPLANTACE

OBSAH

Transplantace vlasů

Problém řídnoucí kštice je možné v dnešní moderní době vyřešit transplantací vlasů. Jedná-li se o rekonstrukční zákrok, tedy o transplantaci vlasů po určitých zdravotních problémech nebo úrazech, může zákrok uhradit zdravotní pojišťovna. V případě, že si vlasy necháte transplantovat z estetických důvodů, hradíte zákrok z vlastních finančních zdrojů.

V současné době existuje mnoho metod vlasových transplantací. K nejpoužívanějším metodám se řadí: metoda transplantace vlasů FUT (Follicular Unit Hair Transplantation), metoda transplantace vlasů FUE (Follicular Unit Extraction), metoda nastřelování vlasů, metoda transplantace vlasů GHO.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Diskuze

V diskuzi TRANSPLANTACE VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

dobrý den, manžela trápí už několik let kolečko ve vlasech a v posledních měsících se mu začalo dost zvětšovat a neví co s tím... tak jsem uvažovala že bych s ním probrala možnost transplantace vlasů. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Ráda bych to měla podložené jakmile za ním přijdu. Předem děkuji za všechny rady a tipy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucka.

Dobrý večer Andreo, manžel měl podobnej problém, ono to chlapů bývá docela běžný. Zkoušeli jsme různý mastičky, krémy, bylinky apod., ale vždy to mělo jen dočasnej účinek... Tak jsem mu loni na Vánoce "koupila" transplantaci vlasů přes www.newhair.cz ... Ve zkratce zpočátku absolvoval konzultaci, vyšetření, domluvil se termín, v pátek se vydal na cestu a v neděli zpátky, v sobotu mu udělali zákrok a v neděli jel domů- Manžel si pochvaloval jejich profi přístup a svým způsobem to měl i jako výlet když to tak řeknu. Teď už se mu to pěkně zhojilo a má zase pěknou kštici jako kdysi :-D

Zdroj: diskuze Transplantace vlasů

Metoda transplantace vlasů FUE

Metoda transplantace vlasů FUE (Follicular Unit Extraction) se vyvinula z vlasové transplantační metody FUT. Tato transplantační metoda přináší rovněž velmi přirozený efekt a může zajistit dostatečnou hustotu vlasů.

Popis transplantace vlasů metodou FUE: Metoda FUE se provádí tak, že se odeberou malé kruhové plošky o průměru 1 mm a tyto folikulární jednotky vlasů jsou pak rovnou transplantovány do míst, která již zplešatěla nebo značně prořídla. Při odběru zdravých vlasových jednotek vzniknou malé ranky, které se velmi rychle hojí.

Výhody metody FUE: Při odběru nevzniká velká jizva jako při metodě FUT; odebraná tkáň nemusí být pracně rozdělována na jednotlivé mikroštěpy jako u metody FUT; je možná i transplantace ochlupení; její použití je vhodné i pro menší transplantační zákroky.

Nevýhody metody FUE: Jedná se o velice náročnou metodu transplantace; při odběru může dojít k poničení velkého množství vlasových kořínků; vyholení plochy pro odběr vlasových štěpů; obrovský počet drobných ranek po odběru místo jedné velké plochy jako u metody FUT; kvůli poničeným folikulům dochází po transplantaci k větším ztrátám vlasů; touto metodou lze odebrat menší množství štěpů než metodou FUT; jedná se o finančně nákladnější metodu.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKÁŘ PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Jirousková.

Dobrý den,otče Pleskači.Dovoluji si Vás oslovit.Můj bývalý manžel je po transplantaci srdce.Je to necelý rok.Stále mu není dobře.Stále se vrací do pražského Ikemu.Nyní ho opět volali po hospitalizaci.Má špatnou krev.Tedy,špatné výsledky.Proto jsem si myslela,zda by nebylo dobré léčit ho bylinkami.Antibiotikama je nadopovaný dostatečně.Jestli byste byl tak laskav,napište mi svůj názor a radu,jaké bylinky by mu udělaly dobře.Věřím,že mi odpovíte a poradíte.S díky D.Jirousková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Transplantace srdce je tak velký zásah do fungování celého organismu, že zde již tradiční postupy pomocí bylinek nestačí. Jakákoliv transplantace je vzepření se Bohu i osudu. Transplantace orgánu je náhradní šance, zůstat ve světě živých o něco déle, než bylo původně určeno vůlí osudu. Úsilí, které je třeba vynaložit, je obrovské. Dokonce je tak velké, že předčí samotného Boha. Život vašeho bývalého manžela již není v rukou božích, ale zcela v rukou lékařů. Přijměte tento fakt a společně se svým bývalým manželem důvěřujte lékařskému týmu tak silně, jak silná je vaše víra v Boha. Druhá šance, kterou dostal není nárok, ale zázrak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinkář pleskač

Léčba

Obecně platí, že se vzrůstajícím věkem klesá šance na vyléčení. Z tohoto důvodu je zapotřebí každého nemocného před zahájením léčby pečlivě vyšetřit a stanovit tak možná rizika léčby. Jako základní léčebný postup se volí „systémová léčba“, to je léčba, která zasahuje celý organismus. Mezi ni se počítá chemoterapie a imunoterapie. V určitých situacích pak lékař navrhuje použití radioterapie. Mezi speciální formy chemoterapie a imunoterapie patří vysoce dávkovaná léčba s autologní transplantací krvetvorných buněk a alogenní transplantace krvetvorných buněk. Tyto metody jsou známé pod starším označením jako transplantace kostní dřeně. Dále se používá chemoterapie.

Zdroj: Rakovina třísla

Poradna

V naší poradně s názvem NARKÓZA VLIV NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobry den,chci se zeptat,mam jid na transplantaci ledviny a slinivky do Ikemu,pokaslavam,muzu i presto podstoupit operaci,narkozu?co když před tím budu mít zvýšenou teplotu?můžou mi dat nějaké antibiotika během transplantace?Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se té transplantace. V IKEMu jsou ti nejlepší odborníci na výměnu orgánů s bohatou praxí. Proto dokáží bezpečně rozhodnout o operaci podle vašeho aktuálního stavu. Transplantace je dnes velmi pohodlná, prakticky jen usnete a probudíte se s novým orgánem. Když vše dobře dopadne, tak můžete za dva týdny přejít do domácího léčení. Když vám lékař nabídne transplantaci, tak to nevnímejte jako hrozbu, ale jako pozvánku do nového - lepšího života a těšte se na výsledek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkóza vliv na mozek

Transplantace vlasů

Transplantace vlasů se dělí na tři části. V první etapě vás čeká odběr vlasových štěpů. V druhé části si lékař připraví lůžka (dírky) pro nové implantované štěpy. Implantační otvory jsou stejně velké jako odběrová jehla. Štěpy přesně kopírují tvar a rozměry dírek, do kterých jsou implantovány. Třetí krok obsahuje samotnou implantaci štěpů do připravených lůžek pomocí speciálního nástavce. Zákrok je zcela bezbolestný. Jediný nepříjemný pocit může pacientovi působit aplikace lokální anestezie. Pokud vám budou ranky na hlavě krvácet, přiložte na ně kousek čisté gázy nebo kapesníku. Vzniklé stroupky nikdy nestrhávejte, ale nechte je samovolně odpadnout. Důležité také je vyhýbat se po zákroku pití alkoholu a až na dva týdny omezit zvýšenou fyzickou námahu (sport, náročná práce). Je normální, když vám po 2–8 týdnech část transplantovaných vlasů vypadne. Za 2–3 měsíce však začnou růst vlasy nové. Transplantace vlasů pomocí přístroje Punch hair matic je ideální volbou pro navrácení bujné kštice na vaši hlavu. Je to v podstatě jediná možnost, kdy jsou nové vlasy opravdu přirozené.

Zdroj: Kouty ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dalibor.

ahoj co všechno pomáha na padání vlasů co třeba transplantace víte o tom někdo něco ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil.

Ahoj, to je velmi specifické. Může ti to způsobovat stres, nebo nějaké jiné potíže (třeba nedostatek potřebných živin). Rozhodně doporučuju se zamyslet nad svou životosprávou apod. Co se týče transplantace, rozhodně je to řešení, pokud máš třeba genetické problémy s padáním vlasů, to bohužel žádné přípravky atd. nevyřeší. Pokud se rozhodneš podsoupit transplantaci vlasů, tak doporučuju například firmu www.newhair.cz - já se u tuto oblast poměrně dost zajímám, a můžu říci, že jsou opravdu solidní a vše vám vysvětlí do sebemenšího detailu. :)

Zdroj: diskuze Padání vlasů

Metoda transplantace vlasů FUT

Metoda transplantace vlasů FUT (Follicular Unit Hair Transplantation) funguje tak, že se odeberou a transplantují folikulární jednotky, jež mají 1–3 vlasové kořínky. Tato metoda má velmi přirozený efekt a může zajistit dostatečnou hustotu vlasů. Při zákroku lze transplantovat tisíce štěpů.

Popis transplantace vlasů metodou FUT: Před zákrokem se zkrátí vlasy v oblasti, odkud se budou odebírat vlasové štěpy, tedy nejčastěji v oblasti týlu. V některých případech se vlasy zkracují i v místě, kam se štěpy budou transplantovat. Místo odběru se znecitliví anestetickým roztokem. Nejprve dochází k odběru určité vlasové oblasti (maximálně v šíři 1,5 cm). Pro určení velikosti odebírané plochy se používá jednoduchý propočet, a sice z 1 cm2 odebrané plochy zdravých vlasů se vytvoří zhruba 100 folikulárních jednotek. Velikost plochy se pak stanoví podle toho, kolik štěpů se bude do lysé oblasti transplantovat. Po odběru se oblast sešije. Odebrané zdravé vlasy se následně dělí pod mikroskopem v chlazeném roztoku na štěpy obsahující 1–3 vlasy (takzvané folikulární jednotky). Poté se jehlou o různé tloušťce nebo skalpelem připraví drobné nářezy kůže, kam se transplantují připravené štěpy. Konečně se štěpy přenesou speciální pinzetou (mikropinzetou) a umístí na hlavu tak, aby byl růst vlasů v místě transplantace přirozený, tedy aby vlasy rostly ve správném směru. Štěpy se umísťují buď horizontálně, nebo vertikálně.

Výhody metody FUT: Snadnější uchycení transplantovaných vlasů; delší životnost odebraných štěpů; přirozený výsledek transplantace; možnost transplantace asi 1 600 mikroštěpů při jednom zákroku; velmi rychlé hojení po zákroku.

Nevýhody metody FUT: Vzniklá jizva po odběru vlasových štěpů (vzhledem k tomu, že při vyříznutí pruhu vlasů není možno odhadnout, kolik štěpů lze z této oblasti vytvořit, se provádí odběr větší vlasové oblasti, aby byl pak k dispozici dostatek mikroštěpů; většinou se odebírá pruh vlasů o šířce 1–1,5 cm a délce 10–20 cm); připravené štěpy nemusí přesně zapadnout do připravených otvorů.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Poradna

V naší poradně s názvem KOLEČKO VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

pěkný den přeji... začalo se mi dělat prvně kolečko ve vlasech a teď i kouty... zkouším různé šampony bylinky a podobné blbosti ale nic nezabírá... co transplantace víte o tom něco?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Transplantace vlastních vlasů je zatím jediná možnost jak se dají vrátit vlasy tam, kde vypadaly. Druhým nejlepším řešením, jak zastavit vypadávání vlasů, je každodenní aplikace přípravku s obsahem Minoxidilu. To vlasy neobnoví, ale zbrzdí jejich vypadávání. Pro silné vlasy je potřeba upravit jídelníček a přijímat více bílkovin, zejména kolagenu, ze kterého vznikají vlasy. Tuto zmenu ve stravování vám pomůže dosáhnout, když budete používat proteinové nápoje pro kulturisty. Stačí jedna až dvě dávky během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolečko ve vlasech

Léčba

U alkoholické jaterní cirhózy je základním opatřením abstinence, která většinou zabrání dalšímu zhoršování choroby. Podávání glukokortikoidů, imunosupresiv, interferonů, antivirotik v případě autoimunitní nebo postvirové jaterní cirhózy se jeví jako bezvýznamné. Jediným řešením je transplantace jater. Při primární biliární cirhóze zhoršování choroby zpomalí podávání Ursosanu nebo Ursofalku, které snižují koncentraci toxických žlučových kyselin. Imusopresiva (Prednison, Sandimmun, Imuran) mohou být při primární biliární cirhóze efektivní. Řešením je jaterní transplantace, i když k poškození žlučových cest může dojít i v transplantovaných játrech. Sekundární biliární cirhóza se léčí uvolněním (dekompresí) žlučových cest chirurgicky nebo zavedením drénu.

Při léčbě jaterní cirhózy se plošně kortikoidy (Prednison) zásadně nepoužívají. Význam mohou mít pouze při léčbě autoimunitní hepatitidy s přechodem do jaterní cirhózy, při pokročilé cirhóze je jejich efekt problematický. U podpůrných léků (hepatoprotektiv) jako Silymarin, Flavibion, Lagosa nebyl prokázán žádný významný vliv zlepšení prognózy pacientů s jaterní cirhózou.

Ve vybraných případech je možná transplantace jater. Každé transplantaci předcházejí složité testování a důsledný psychologický posudek osoby, jelikož transplantace je složitý proces zasahující pacienta na zbytek života. Po transplantaci musí být přísně dodržovány různé druhy diet, nesmí se pít alkohol, kouřit a každý den pacient musí polykat hrsti léků, které ovlivňují imunitu, aby tělo nezničilo transplantovaný orgán. Jelikož orgánů k transplantaci je málo, musí toto testování probíhat a důkladně prověřit, zda je člověk vhodný k transplantaci

Zdroj: Cirhóza jater

Rakovina jater léčba

Léčba se provádí u každého člověka individuálně, podle typu nádoru. Léčba je obecně buď chirurgická, nebo radiologická, či chemoterapeutická. Tyto typy se mohou kombinovat. Chirurgická léčba spočívá v odstranění napadené tkáně a může být doplněna takzvanou kryochirurgií. Kryochirurgická metoda spočívá v zavedení tekutého dusíku o teplotě -190 °C. Ten zničí zhoubnou tkáň, která se již z těla neodstraňuje. V některých případech lze využít metody chemoembolizace. Pomocí katetru se do jaterních cév vpraví gelové kuličky, které obsahují cytostatika. Kuličky ucpou cévy, ze kterých je nádor vyživován. Po několika hodinách kuličky začnou ze sebe uvolňovat cytostatika. Tímto způsobem přestane být nádor zásoben krví a působí na něj chemoterapie. Tato forma terapie se v České republice provádí od roku 2006. V neposlední řadě lze léčbu provést pomocí transplantace jater. Transplantace se však užívá výjimečně. Ozařování a chemoterapie, dle konstatování lékařů, nemají zatím příliš uspokojivé výsledky u léčby rakoviny jater.

Zdroj: Rakovina jater

Poradna

V naší poradně s názvem KOLEČKO VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Transplantace vlastních vlasů je zatím jediná možnost jak se dají vrátit vlasy tam, kde vypadaly. Druhým nejlepším řešením, jak zastavit vypadávání vlasů, je každodenní aplikace přípravku s obsahem Minoxidilu. To vlasy neobnoví, ale zbrzdí jejich vypadávání. Pro silné vlasy je potřeba upravit jídelníček a přijímat více bílkovin, zejména kolagenu, ze kterého vznikají vlasy. Tuto zmenu ve stravování vám pomůže dosáhnout, když budete používat proteinové nápoje pro kulturisty. Stačí jedna až dvě dávky během dne.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Transplatace je určitě výborným řešením, pokud opravdu nic jiného nezabírá. Víceméně vám totiž vezmou vlasy z oblastí, kde netrpí na padání a přemístí je do holých míst. Bližší informace vám řeknou nejspíše odborníci, zkuste se podívat například na www.newhair.cz - tato společnost řeší transplantace vlasů. Se vším vám pomůžou, zařídí všechno potřebné za vás.

Zdroj: diskuze Kolečko ve vlasech

Nastřelování vlasů

Metoda transplantace vlasů nastřelováním jako taková neexistuje, přesto se o nastřelování hovoří jako o transplantaci vlasů, při níž je „nastřelena“ vlasová cibulka do místa, kde již vlasy nerostou. Výsledek této transplantační techniky působí také velmi přirozeně.

Popis nastřelování vlasů: Z týlní oblasti, jež obsahuje zdravé vlasy, se odeberou plošky vlasů, ze kterých se připraví jednotlivé štěpy a ty se poté po jednom nastřelují do míst, kde si pacient přeje mít znovu vlasy. Tato prázdná nebo prořídlá místa jsou vyplněna připravenými štěpy a čeká se na výsledek nastřelení. První vlasy většinou vypadnou, další již rostou jako vlasy zdravé. Nastřelené vlasy mají stejné vlastnosti, jako měly vlasy v místě odběru, to znamená, že na novém místě začnou znovu růst a nevypadávají. V některých případech je nutno nastřelování vlasů opakovat, aby se dosáhlo požadovaného výsledku.

Výhody nastřelování vlasů: Přirozená metoda transplantace vlasů; samotný zákrok není příliš bolestivý, může vás po něm jen mírně bolet hlava.

Nevýhody nastřelování vlasů: Po zákroku mohou vznikat na obličeji modřiny, které však poměrně rychle vymizí.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKÁŘ PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Transplantace srdce je tak velký zásah do fungování celého organismu, že zde již tradiční postupy pomocí bylinek nestačí. Jakákoliv transplantace je vzepření se Bohu i osudu. Transplantace orgánu je náhradní šance, zůstat ve světě živých o něco déle, než bylo původně určeno vůlí osudu. Úsilí, které je třeba vynaložit, je obrovské. Dokonce je tak velké, že předčí samotného Boha. Život vašeho bývalého manžela již není v rukou božích, ale zcela v rukou lékařů. Přijměte tento fakt a společně se svým bývalým manželem důvěřujte lékařskému týmu tak silně, jak silná je vaše víra v Boha. Druhá šance, kterou dostal není nárok, ale zázrak.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Jirousková.

Dobrý den pane Pleskači.Jen Vám chci poděkovat za Váš názor na můj dotaz ohledně transplantace srdce mého bývalého manžela.Plně s Vámi souhlasím.S Vaším názorem.Bývalý manžel se stále potácí mezi životem a smrtí.Ale přesto je to zázrak,že tahle možnost existuje.Nyní bojuje s bílými krvinkami.No já i rodina si přejeme,aby to jeho léčení dobře dopadlo.Vám také přeji pevné zdraví.

Zdroj: diskuze Bylinkář pleskač

Imunita a střeva

Imunita sídlí ve střevech. Střevo není hladká trubice, jíž by procházelo natrávené jídlo (tzv. trávenina), ale je plné vychlípenin, kterým se říká klky. Klky zvětšují povrch střeva a umožňují tak větší vstřebatelnost živin z tráveniny. Živiny se vstřebávají skrz vlásečnice, jimiž jsou klky hustě protkány, do krve a krví jsou rozváděny po celém těle. Problém nastává tehdy, když máme střevo zanesené a zalepené nastřádaným balastem z potravy. V takovém případě se do těla dostávají toxiny a živiny projdou nezužitkovány ven, protože se přes balast k vlásečnicím vůbec nedostanou. Střevo obsahuje 1,5 kg mikrobů. Receptem na zdravé střevo, i když se to možná zdá nesrozumitelné či zvláštní, je přirozený porod, kojení a nově fekální transplantace. Fekální transplantace je prastará metoda, kdy se transplantuje zdravá stolice do postiženého střeva. Co se týče postupu, nejprve se získá stolice od zdravého dárce (zpravidla od člena rodiny), poté se získaný biologický materiál upraví a nakonec se uskuteční vlastní transplantační krok, a sice vpravení upravených výkalů do zažívacího traktu (obvykle tlustého střeva) nemocného. Léčba fekální transplantací představuje efektivní a zároveň bezpečnou metodu.

Zdroj: Imunita člověka

Diskuze

V diskuzi TRANSPLANTACE ANO NEBO NE ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel.

ahoj už asi 2roky mě trápí problém s padáním vlasu na zacatku to byli jen takove kouty ale ted se my zacalo delat dost hrozne kolecko a pritom mi je sotva po 40 let...skousel sem uz sampony masticky bilinky a nic nepomaha a uvazuju nad transplantaci tak bych se chtel zeptat jestli tu ma z vas nekdo zkusenosti predem dekuji za odpověd daniel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil.

Ahoj, taky s tím mám problém. Trápí mě to už asi 3 roky, ale letos jsem se konečně odhodlal. Na nějakém fóru jsem viděl info o www.newhair.cz měli vánoční akci a nabízeli transplantaci se slevou, tak jsem se odhodlal. Taky jsem zkoušel všechny balzámy, mastičky, masky apod ale už jsem to vzdal - nezabralo nic. Takže jsem se rozhodl pro transplantaci, už jsem podstoupil první konzultaci. Všechno bylo v pořádku a v únoru mám termín.

Zdroj: diskuze Transplantace ano nebo ne ?

Základní názvosloví

  • Mužská plešatost je častým problémem, který postihuje více než polovinu všech mužů v době, kdy dosáhnou věku 40 let.
  • Termín tupé odkazuje na malý typ příčesku, který je navržen tak, aby byl nošen nahoře na pokožce hlavy, aby zakryl oblasti postižené vypadáváním vlasů.
  • Tupé mohou vypadat přesvědčivě, když jsou správně nasazeny, ale mohou být nákladné a nepohodlné při každodenním jednání.
  • Pokud chcete léčit vypadávání vlasů, pravděpodobně dosáhnete lepších výsledků používáním vědecky podložených léků, jako je Minoxidil a/nebo Finasterid, než nošením tupé.
  • Pokud máte znatelné vypadávání vlasů, postupy, jako je transplantace vlasů, mohou obnovit vlasy v oblastech pokožky hlavy postižených plešatostí.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem PANE DOKTORE, MŮŽETE NÁM PORADIT OHLEDNĚ ARYTMIE U 65 LETÉHO MUŽE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Holásková.

Dobrý den, moc prosím o radu pro manžela. trpí extrasystolami( denně 16000) a AV blokádou, levá srdeční komora dle vyšetření pracuje pouze na 30%. Je objednán na upravení rytmu, ale právě o tom pan doktor Šula mluví, že jde vlastně o spálení části srdeční tkáně.Zdá se nám to velmi invazivní, ale v nynějším zdravotnickém systému zřejmě není jiné řešení. Mohl byste nám dát nějakou naději na jiné léčení, které skutečně povede k nápravě?
Moc děkujeme.. Holásková Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady pomůže transplantace srdce a nebo výměna srdce za elektrickou pumpu. Další prostředky ve formě změny životního stylu, kdy se vyloučí stres a úzkost spolu se zákazem konzumace kofeinu, alkoholu a léků proti chřipce a alergii, mají skvělý podpůrný účinek. Doporučuji důvěřovat lékaři a podstoupit zákrok, který navrhuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Léčba hemangiomu na játrech

U asymptomatických pacientů s lézí do 5 cm není vyžadována žádná léčba, ale jen sledování. V těchto případech hemangiom nebolí a ani nijak játrům nevadí. Dlouhodobé pozorování ukázalo, že ve většině případů nedochází k růstu hemangiomu a ani k žádným komplikacím. Ale u pacientů s lézí větší jak 5 cm jsou přechody k rychlému růstu, takže je nezbytné sledování jejich hemangiomu v játrech. U pacientů bez příznaků je velice nízké riziko krvácení a proto se neprovádí preventivní odstranění hemangiomu z jater. Léčba pacientů s potížemi plynoucích z hemangiomu nebo těch, kteří mají velikost hemangiomu přes 10 cm vyžaduje resekci, nebo různé chirurgické zákroky, jako je enukleace, jaterní resekce, nebo dokonce transplantace jater. Mezi nejčastěji prováděnou resekci patří částečná se zachováním okolní jaterní tkáně.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Selhání jater

Akutní jaterní selhání je ztráta jaterní funkce, ke které dochází rychle – během dnů nebo týdnů – obvykle u osoby, která nemá žádné předchozí onemocnění jater. Nejčastěji je to způsobeno virem hepatitidy nebo předávkování léky s obsahem paracetamolu (Paralen). Akutní jaterní selhání je méně časté než chronické jaterní selhání, které se vyvíjí pomaleji.

Akutní selhání jater, známé také jako fulminantní selhání jater, může způsobit vážné komplikace, včetně nadměrného krvácení a zvýšení tlaku v mozku. Tyto stavy vyžadují hospitalizaci. Zvracení v těchto případech může mít barvu zelenou, žlutou, růžovou, krvavě červenou a nebo černou. V závislosti na příčině může být akutní jaterní selhání někdy zvráceno léčbou. V mnoha situacích však může být jediným lékem transplantace jater.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Metoda transplantace vlasů GHO

Metoda transplantace vlasů GHO patří v dnešní moderní době mezi nejvíce propracované transplantační vlasové metody. Tato metoda se označuje jako multiplikace, což znamená, že při odběru vlasových štěpů z týlní oblasti nedochází k úplnému vyjmutí kůže s vlasy. Část vlasového folikulu zůstává v původní oblasti, a proto na tomto místě vyroste znovu vlas. Stejně tomu je i v příjmové oblasti, kam se vlasy transplantují. Nové vlasy tudíž vyrostou na obou místech, tedy v oblasti odběru i v oblasti příjmu.

Popis transplantace vlasů metodou GHO: Odběrová i příjmová oblast se znecitliví lokálním anestetikem. Speciální jehlou jsou z týlní oblasti vyjmuty zdravé vlasové štěpy, jež obsahují 1–3 vlasy. Tyto štěpy se následně namočí do speciálního roztoku, který podporuje ujmutí transplantovaných vlasů. Jehlou stejné velikosti se pak v příjmové oblasti vytvoří otvory pro připravené štěpy. Velikost otvoru a připraveného štěpu je shodná, proto do sebe naprosto přesně zapadnou.

Výhody metody GHO: Tuto metodu lze využít při jakékoliv příčině vypadávání nebo řídnutí vlasů; jedná se o nejšetrnější transplantační metodu; při metodě GHO se nevyužívá skalpel, tudíž nevznikají viditelné jizvy; místa odběru není nutné nijak ošetřovat, zahojí se sama; metoda GHO je téměř bezbolestná, a to jak samotný zákrok, tak i rekonvalescence; při odběru se neničí vlasové kořínky, tudíž nedochází k velkým ztrátám vlasů; při transplantaci nedochází k úplnému vyjmutí štěpu z odběrové oblasti (část vlasu v místě odběru zůstává), a proto z něj může vyrůst nový vlas; po odběru nelze poznat, odkud byly vlasové štěpy získány, ranky jsou opravdu maličké, a mají-li mezi sebou dostatečný odstup, na první pohled skutečně nic nepoznáme; po transplantaci nevznikají na kůži hrbolky, jelikož připravený štěp zapadne naprosto přesně do připraveného otvoru.

Nevýhody metody GHO: Při odběru vlasových štěpů musí nejprve dojít k oholení větší části kůže hlavy; při odběrech vzniká na hlavě velké množství drobných ranek, které se však velice rychle hojí.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Operace u rozedmy plic

V závislosti na závažnosti emfyzému může lékař doporučit jeden nebo více různých typů operací včetně:

  • Operace snižování objemu plic – při tomto postupu chirurgové odstraní části poškozené plicní tkáně. Odstranění nemocné tkáně pomáhá rozšířit se zbytku plicní tkáně – to pomáhá zlepšovat dýchání.
  • Transplantace plic – je možnou volbou, pokud máte vážné poškození plic a jiné možnosti již selhaly.

Většinu takto fatálních plicních chorob lze „vyléčit“ transplantací plic. Jde ale o operaci velmi náročnou nejen po technické stránce, ale i co se následné péče a spolupráce týká. Orgány určené k transplantaci (je jich rozhodně nedostatek) jsou přednostně nabízeny těm nemocným, kteří dobře s lékaři spolupracují a kteří dodržují někdy dost přísná omezení a zákazy. Kouřením a zanedbáváním léčebných režimů lze poškodit i transplantovanou plíci! Domácí léčbu kyslíkem také mohou dostat jen ti nemocní, kteří prokazatelně nekouří!

Zdroj: Rozedma plic konečné stadium

Kmenové buňky nahradí neprůhlednou rohovku.

Zničená oční tkáň rovná se slepota. Obnovení vidění je splněný sen pacientů po celém světě. Nahradit poraněný povrch oka transplantovanou zdravou tkání není pro současnou medicínu nic neobvyklého. Nejvíce transplantací se provádí právě v oblasti očí. A jen v Česku pomáhají znovu úplně nebo alespoň lépe vidět 700 pacientům ročně. Nová tkáň se uchytí jenom v případě, že na okraji rohovky zůstaly zachovány kmenové buňky. Právě díky nim se transplantovaná část rohovky dobře zahojí. Při větších poranění, když byly zničené kmenové buňky celé rohovky, byla dříve operace neúspěšná. Dnes už umí lékaři přenést i kmenové buňky a nahradit tak rohovku kompletně celou.
Každá transplantace, hlavně z jiného těla, má svá rizika a následovat ji mohou velké potíže. Proto lékaři přišli s nápadem, že výhodnější a šetrnější bude, když přenesou jen kmenové buňky namnožené v laboratoři. Stačí jich málo a dokonce ani nemusejí být z oka.

Zdroj: Slepota

Portální hypertenze

Portální hypertenze nastává, když velká portální žíla, která vede krev ze střev do jater, má vyšší krevní tlak, než je normální. Nejčastější příčinou je cirhóza. Může za to i hepatitida C.

Příznaky

Příznaky komplikací portální hypertenze mohou zahrnovat:

  • otok břicha;
  • černá, dehtovitá stolice nebo zvratky tmavé barvy mleté kávy, které se mohou objevit v důsledku krvácení do trávicího traktu;
  • bolest břicha nebo nepohodlí;
  • zmatenost.

Diagnóza

Pokud má váš lékař podezření, že krvácení je výsledkem portální hypertenze, provede řadu testů, jako například:

  • CT vyšetření;
  • magnetická rezonance;
  • ultrazvuk;
  • jaterní biopsie.

Lékař také provede fyzickou prohlídku, aby identifikoval další příznaky a zkontroloval vaši anamnézu. Může provádět krevní testy, aby zkontroloval počet krevních destiček a bílých krvinek. Zvýšený počet krevních destiček a snížený počet bílých krvinek může naznačovat zvětšenou slezinu.

Léčba

Léčba může zahrnovat:

  • léky na snížení krevního tlaku v portální žíle;
  • krevní transfuze pro těžké krvácení;
  • transplantace jater ve vzácných, závažných případech.

Zdroj: Krvácení z pupíku u dospělých


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP