Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

TMAVY PROUZEK NA NEHTU

OBSAH

Melanom pod nehtem

Pokud má nehet měnící se tmavý pruh, je čas navštívit dermatologa kvůli kontrole, zda se nejedná o rakovinu kůže. Tmavý pruh může být totiž melanom, což je nejzávažnější druh rakoviny kůže.

Příznaky

Melanom pod nehtem (subunguální melanom) zpočátku obvykle vypadá jako bradavice, modřina nebo mozol, lidé si ho proto často ani nevšimnou. Tato forma je poměrně vzácná, přesto není radno ji podceňovat. Ne každý tmavý pruh je melanom, ale vždy je dobré nechat ho dermatologem prozkoumat.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá melanom pod nehtem.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi BILE NEHTY A SLUNECNI VITAMIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Svačina.

Celý život mne provází bílé skvrny na nehtech ,v letním období pouze odrůstají a nové nepřibívají,tak že napodzim jsou téměř čisté přes zimu opět intenzivně nastoupí míval jsem víc bílé než prirozené barvy po ročním užívání hořčíku intenzita značně klesla,trpím epilepsii ,neměl jsem úraz tak to lékaři přisuzují poruše látkové výměny,to mne vede zabývat se takovými detaily jako jsou bílé skvrny na nehtech.
Děkuji za případné zkušenosti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stehlíková Jaroslava.

Dobrý den,asi před týdnem se mi udělal tmavý, podélný proužek pod nehtem na palci u nohy.
Nemám tušení od čeho,neměla jsem úraz,nic takového.Prouzek je kousíček nad okrajem nehtu- jak je měsíček,tak kousíček nad ním.
Děkuji vám za odpověď.Stehliková

Zdroj: diskuze Bile nehty a slunecni vitamin

Co je to modeláž nehtů

Modeláž nehtů je úprava nehtů do požadovaného tvaru, délky, barvy a hlavně i odolnosti každodenní námahy a poškození či opotřebení.

Zdroj: Modeláž nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den, už tak cca 3 měsíce mám na palci a ukazováčku tmavý pruh na nehtu. Prosím poraďte co s tím. Mám obavy z melanomu. Přikládám foto. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte, tohle melanom není. Tyto proužky vznikají podobně jako jaterní skvrny na kůži a přicházejí s věkem. Časem může proužek pod nehtem ještě ztmavnout, ale stále se nebude jednat o rakovinu. Pro vaši jistotu a klid, že nejde o nic vážného, se můžete zastavit v ordinaci kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Diskuze

V diskuzi PROBLÉM S NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den, na nehtu u nohy (prst vedle malíčku) jsem v srpnu objevila tenký hnědý svislý proužek, zčásti s bílými flíčky (proužek vystupoval jakoby směrem od kořene nehtu, tam byl širší). O úrazu nevím, ale běžně se někdy kopnu do prstu. Proužek je nyní širší, nehet v místě proužku jeví známky poškození, odlupování. Zabarvení se mi jeví pouze v nehtu, pod ním ne. Ta bílá místečka se posouvala směrem nahoru, nehet jsem i s proužkem odstřihovala, ale proužek pořád je. Asi měsíc se snažím nehet obrušovat a natírat přípravkem Fungal nail . Na kožním jsem byla dvakrát, pokaždé mi paní doktorka řekla, že to odroste. Mně však připadá, že to odrůstá velmi dlouho (přes 4 měsíce), nehet nebolí. Nevíte, co by to mohlo být? Jsem z toho velmi nervózní a bojím se melanomu. Přikládám fotografii. Děkuji .
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Problém s nehtem

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi TMAVÝ FLEK PO MODŘINĚ POD OKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mujkus.

Syn se před pár měsíci porval a měl monokla (ne poprvé) a tentokrát mu zůstal pod okem tmavý kruh (flek) a nechápeme proč??Poradíte jak se ho zbavit a jak je to vůbec možné?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tmavý flek po modřině pod okem

Ukázky modeláže nehtů

Modeláž nehtů a výsledek této práce si můžete prohlédnout jak na fotografiích, tak na videu, které vám modeláž přiblíží.

Zdroj: Modeláž nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPŮSOBUJE ŽLUTÉ FLEKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Žluté skvrny v obličeji neboli žloutenka kůže poukazuje na těžší nemoci jater, slinivky ale i nemoci žlučníku a žlučových cest. Nejmarkantněji se to projevuje u infekční žloutenky, kdy žluč nemůže volně odtékat do dvanáctníku a odchází do krevního oběhu. Obvykle jsou nažloutlá zároveň i bělma očí. Při jakémkoliv náznaku zažloutnutí pokožky bychom se měli vyhýbat masu a nadměrnému solení a spíše konzumovat zeleninu. Vhodné je také zahájit efektivní detoxikaci - odjedování těla například užíváním zelené bio řasy chlorella -> www.zdravi-lecba.cz/… Také novorozeňata bývají lehce nažloutlá, mají novorozeneckou žloutenku, která se pitím mateřského mléka postupně eliminuje. Tento stav značí, že jejich matka jedla v těhotenství příliš mnoho potravin živočišného původu. Takový start do života není příliš příznivý a nastávající maminky by proto měly sestavovat opravdu pečlivě svůj jídelníček.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den chtěla bych se zeptat na tváři se mi udělal žlutý flíček už to pozoruji déle a dřív byl tmavý co to může být .Nemusím se bát vážné nemoci je mi 42 let děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Co způsobuje žluté fleky v obličeji

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem ČÍM UMÝT BARVU NA VLASY Z KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorka.

Ale uz se stalo-barvila jsem vlasy doma a na hodne tmavy odstin-co tedy? Jak ,nebo cim ji odstranim z obliceje?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tmavé skvrny na pokožce po barvení vlasů nejlepé odstraní šťáva z citronu anebo také jedlá soda. Každé ale samostatně, nemíchat dohromady!.

Zdroj: diskuze Čím umýt barvu na vlasy z kůže

Žluté nehty

Žluté nehty mohou být známkou něčeho, co se děje uvnitř těla. Například nemocné plíce a revmatoidní artritida mohou způsobit žluté nehty. Můžete mít také závažnou infekci nehtů, která vyžaduje neodkladnou léčbu.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • žloutnutí nehtů;
  • ztluštění nehtů;
  • špatný růst nehtů.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají žluté nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Kašpar.

Jak použít sodu proti plísni nehtů, nohy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Bohužel mám čerstvou zkušenost a dělala jsem si koupele v lavoru se sodou a pak jsem pokapávala tímto www.biomineraly.cz/d… Opravdu to vypadá jako krev :-) Ale je to míza stromu, potírala jsem jí i prsty, záhyby, prostě i vše okolo...

Zdroj: diskuze Jedlá soda na plíseň nehtů

Příznaky nehtové plísně

Plíseň nehtů se projevuje jako bílé až žlutavě hnědé zbarvení nehtů, které jsou zbytnělé, změkčené a také deformované. Nejběžnější forma plísně nehtu se nazývá boční subunguální onychomykóza, která se obvykle vyskytuje na palci u nohy. Plíseň nehtu se vyskytuje jen vzácně ve formě, kdy je infikován pouze povrch nehtu, pak je na něm křídově bílý povrch, který zle oškrábat z nehtu. Promixální subunguální onychomykóza je plíseň v nehtovém lůžku a je také velice častá. Plíseň se dostane nejprve lokálně na nehet a až posléze se dostává a rozšiřuje do nehtu.

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů - onychomykóza foto.

Zdroj: Plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi TMAVY PRUH POD NEHEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristina B..

Dobry den, mam uz nekolik let tmavy pruh pod nehtem. byla jsem u dvou koznich lekaru. Pry je to zrejme po uderu, o kterym ja tedy nemam ani potuchy.
Nevim na koho se obratit, aby se zjistilo z ceho ten pruh je.. Spatna funkce nejakych organu ? melanom ? dekuji
zasilam foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Mnohokrat dekuji za Vasi odpoved.

Zdroj: diskuze Tmavy pruh pod nehem

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Vzory zdobení nehtů – foto

Zde můžete vidět fotografie zdobení nehtů.

Zdroj: Zdobení nehtů

Diskuze

V diskuzi TMAVEHNEDE SKVRNY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
Váš dotaz je sice dva roky starý,ale stejný problém se mi objevil též, zjistila jste co je důsledkem?

díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Richard Kros.

Dobrý den,udělal se mi podobný tmavý flek na palci u nohy - už ho tam mám cca 4měsíce - můžete mi říci jaká je příčina ? děkuji Kros R.

Zdroj: diskuze Tmavehnede skvrny na nehtech

Bílé vodorovné pruhy na nehtu

Bílé pruhy na nehtu způsobuje otrava arzenikem. Mohou se objevit na jednom, nebo na několika nehtech, směřují rovnoběžně ke špičce nehtu. Důležitý je následný test vlasů a tkáně, aby mohla být otrava potvrzena.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Komplikace při plísni nehtů

Plíseň nehtů je spíše než zdravotní problém, kosmetický a psychosociální problém. Plíseň nehtů často může vést k pocitům studu a nakažení se bojí šíření plísně dále. Mezi hlavní komplikace plísně nehtů patří šíření z nehtu na nehet, což pak vede k jejich úplné ztrátě. Plíseň na nehtu pak na noze může způsobovat bolesti při pohybu. U diabetiků se zase léčba může dlouho vléct v důsledku opožděného hojení, kterým je cukrovka doprovázena.

Zdroj: Plíseň nehtů

Stříhání nehtů pomáhá vyléčení

Bylo prokázáno, že krátký nehet, každý týden odstřihnutý vždy těsně u nehtového lůžka má větší šanci se rychle vyléčit od plísně nehtů, než nehet, který je sice pravidelně čištěný, ale je dlouhý. Pod dlouhým nehtem se totiž vytváří po delší dobu příhodné klima pro růst plísní než u krátkého nehtu.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Nehty se zvířátky – foto

Zde můžete vidět fotografie s ukázkou zdobení nehtů s motivy zvířátek.

Zdroj: Zdobení nehtů

Postup a ukázky zdobení nehtů – video

Zde můžete vidět postup a ukázku zdobení nehtů.

Zdroj: Zdobení nehtů

Plíseň nehtů foto

  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na rukou, jsou zde.
  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na nohou a žluté nehty, jsou zde.

Zdroj: Clotrimazol - kožní sprej na plíseň nehtů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP