V dnešní době trápí lidstvo řada onemocnění, některá z nich mohou být spojená i s nerovnováhou kyselin a zásad v organismu, které při časté nerovnováze mohou vést k různým zdravotním problémům a onemocněním. Někteří lékaři se nedomnívají, že by tato nerovnováha mohla být nějak výrazně riskantní, ale proč riskovat, když zajištění rovnováhy kyselin a zásad v těle není zas tak náročné. Tato nerovnováha může být problematická, pokud se pojí s jinými onemocněními.
TABULKA KYSELOTVORNÉ A ZÁSADOTVORNÉ POTRAVINY
Příběh
V příběhu TABULKA KYSELOTVORNÉ A ZÁSADOTVORNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.
Dobrý večer, potřebovala bych poradit, jak je to s kysaným zelím. Máme své naložené ale nevím, za nezvýší kyselost organismu. Toto by se mělo týkat také zeleniny, která se nechá mléčně kvasit. Pokud b jste někdo mohl poradit, byla bych moc ráda. Přeji všem lidem hezký týden Kohoutková
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: Příběh Tabulka kyselotvorné a zásadotvorné potraviny
Hladina cukru v krvi – tabulka
Tabulka rozsahů hodnot krevního cukru při odběru na lačno (krev odebraná ze žíly) pro muže
Rozsah [mmol/litr] | Stav |
< 3,3 | hypoglykemie – nebezpečné! |
3,9–5,5 | normální hladina cukru |
> 5,5 | glykemie – zvýšená hladina cukru |
Hodnoty nad 7 mmol/litr signalizují cukrovku – hyperglykemie!
Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů
Poradna
V naší poradně s názvem WARFARIN A ZASADOTVORNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlada.
Patřím k těm, kdo užívá warfarin. Chtěl bych poprosit o zkušenosti s jeho užíváním a s možnou konzumací zásadotvorných potravin a pochutin. Jde mi např. také o kávovinovou směs Melta, arašídové křupky, různé masové paštiky a pomazánky. Předem děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem zásaditost potravin nehraje vůbec žádnou roli. Při léčbě Warfarinem je důležité udržet stále stejné množství přijatého vitamínu K. Potraviny, které jste vyjmenoval, neobsahují žádný vitamín K. Takže je můžete použít v libovolném množství, i když užíváte Warfarin. Zpravidla je třeba hlídat denní příjem potravin, které vyrostly (plody a rostliny).
Zdraví Cempírek!
Zdroj: Příběh Warfarin a zasadotvorné potraviny
Tabulka gravidity podle hCG
3 týdny 5–50 mlU/ml
4 týdny 5–456 mlU/ml
5 týdnů 18–7 340 mlU/ml
6 týdnů 1080–56 500 mlU/ml
7–8 týdnů 7650–229 000 mlU/ml
9–12 týdnů 25 700–288 000 mlU/ml
13–16 týdnů 13 300–254 000 mlU/ml
17–24 týdnů 4 060–165 400 mlU/ml
25–40 týdnů 3 640–117 000 mlU/ml
žena po menopauze méně než 9,5 mlU/ml
Zdroj: Hladina hCG a těhotenství
Maximální limit purinů na den
U purinové diety by se mělo denně přijmout maximálně 100 až 150 mg purinů.
Poradna
V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monja.
Jak vysoká je hladina purinů u vlašských ořechů ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
100 gramů vlašských ořechů obsahuje 25 mg kyseliny močové. Jde o nízkou hodnotu, proto vlašské ořechy patří mezi vhodné potraviny pro nemocné dnou.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: Příběh Puriny tabulka
Dělení
Celkový obsah purinů (mg na 100 gramů krmiva) Kategorie
- > 300 Velmi vysoký
- 200–300 Vysoký
- 100 až 200 Mírný
- 50–100 Nízký
- < 50 Velmi nízký
Zdroj: Puriny tabulka
Příběh
V příběhu TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Burda.
Dobrý den,
dnou trpím asi č roky. Prozatím nic vážného, ale asi jednkrát za půl roku se objeví nepříjemné náznaky nemoci přestože vynechávám většinu potravin s vysokým obsahem purinů. A to je právě ten problém s kterým si nevím rady. Prolistoval jsem desítky stránek, jak papírových, tak i webových ale mám dojem, že potraviny doporučené- nedoporučené u této nemoci v těchto informacích se jaksi kříží. A to jsem ještě hodně přizemi.
Jasně. Tabulka purinů je jedna věc, ale pokud bych vzal ze všech posbíraných informací ty nejhorší potraviny a nejedl je, musím mít ovocný sad anebo umřít hlady.
Navštívil jsem s tímto problémem svého obvodního lékaře, byl u několika lidí, kteří tvrdí že vědí kde je problém, ale jejich doporučení se diametrálně rozcházela. Dají se někde najít optimální stravovací návyky při této nemoci? Já nevím kde.
Děkuji za odpověď.
Hezký den.
Zdeněk Burda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Norbert Vaněk.
Je to přesně tak, jak píšete. Nejenže jsou tabulky s hodnotami purinů anebo přímo kyseliny močové někdy chybné, ale často se s nimi rozcházejí také písemné informace přímo pod nimi!
Věc řeším měřením kyseliny močové a ověřováním si, které potraviny (s hlasem poradním v tabulkách) opravdu omezit a které naopak do jídelníčku skutečně zařadit častěji.
N. V.
Zdroj: Příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů
Tabulka
Každý pacient by měl mít stanoveny své vlastní cílové hodnoty glykemie. Pro tělo je nebezpečná nízká i vysoká glykemie, stejně tak není dobré časté kolísání mezi nimi, protože zvyšuje riziko vývoje pozdních komplikací.
U starších pacientů a malých dětí se lze spokojit i s poněkud vyššími hladinami glykemie (cukru v krvi), aby se tak předešlo těžké hypoglykemii, která může být nerozpoznaná a může být i život ohrožující. Naopak u mladých diabetiků, zvláště pak 1. typu, je cílem co nejtěsnější kompenzace (tedy vyrovnané hladiny glykemie odpovídající zdravé populaci). Cíle se samozřejmě mohou s každou kontrolou u lékaře upravovat.
Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l.
Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se v zahraničních jednotkách uvádí mezi 72–108 mg/dl.
Poradna
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Švábová.
Může se jíst mák mletý na dnu .
Děkuji Švábová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mák obsahuje vysoké množství purinů a proto pacienti léčící se se dnou, by měli mák konzumovat jen v malém množství a nebo mohou sníst normální množství, ale ten den již nesmí jíst žádné maso nebo jiné potraviny s vysokým obsahem purinů.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: Příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů
Dieta a výše purinů za den
Purinový metabolismus, což je rozpad purinových molekul, produkuje v játrech kyselinu močovou. Kyselina močová je antioxidant a má příznivé účinky při zachytávání volných radikálů, když se hromadí v krvi, ale může způsobit dnu, hyperurikémii a další zdravotní problémy. Dna je forma artritidy způsobená nahromaděním krystalů kyseliny močové v kloubech.
Puriny v potravinách, jako je maso a mořské plody, jsou spojeny s vysokým rizikem dny. Zatímco vyšší míra spotřeby mléčných výrobků, zejména sušených druhů, je spojena se sníženým rizikem dny. Mírný příjem zeleniny a bílkovin bohatých na puriny není spojován se zvýšeným rizikem dny. Udává se i pozitivní vztah mezi dnou a fruktózou, typ cukru nalezeným v ovoci.
Podle mezinárodní společnosti se doporučuje udržovat spotřebu purinů pod 400 mg za den. Ale například v Americe nemají doporučený denní příjem purinů nebo kyseliny močové.
Dle zahraničí lze potraviny rozdělit do pěti skupin na základě celkového purinového obsahu a úrovně rizika hyperurikémie a dny.
Zdroj: Puriny tabulka
Co je to purin
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.
Jaké příznaky má zvýšený cukr v krvi
Typické projevy:
- častý pocit žízně
- zranění a rány se hojí mnohem déle
- problémy se soustředěním
- může se objevit rozostřené vidění
- objevují se infekce, které mají tendence se vracet
- bolestivý žaludek
- častý pocit hladu
- trvalý pocit sucha v ústech
- rychlý nárůst na váze
- pocit nadměrné únavy
Poradna
V naší poradně s názvem CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka matouskova.
CO užívám caltrate tak mě pálí žáha je to možné ? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Caltrate pálení žáhy nezpůsobuje, protože obsahuje jen zásadotvorné látky. Příčinou pálení žáhy bude nejspíše strava, jako například moukou zahuštěné omáčky a polévky, kečup, fast food, knedlíky, atd. Na pálení žáhy je dobrý Anacid a nebo Gaviscon, oboje volně prodejné v lékárně.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: Příběh Caltrate vedlejší účinky
Hladina cukru v krvi po jídle
Obvyklé hodnoty:
- před snídaní: 3,9–5,9 mmol/l
- před obědem: 3,9–6,1 mmol/l
- hodinu po jídle: méně než 8,9 mmol/l
- dvě hodiny po jídle: méně než 6,7 mmol/l
- mezi 2. a 4. hodinou ranní: více než 3,9 mmol/l
Puriny v potravinách
Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Obsah purinů v potravinách
Obsah purinů v potravinách (mg/100 g) – naleznete zde běžně používané potraviny, abecedně seřazené:
Brambory, luštěniny, zelenina
- brambory 6
- celer 10
- cibule 1
- čočka 70
- fazole 44
- fazolové lusky 5
- houby 5
- hrách 45
- chřest 14
- kapusta 6
- kedlubny 5
- květák 10
- mrkev 2
- okurky 3
- pór 3
- rajčata 4
- reveň 4
- ředkvičky 6
- řepa červená 5
- salát hlávkový 5
- špenát 23
- zelený hrášek 80
- zelí bílé 5
- zelí červené 8
Maso, uzeniny
- anglická slanina 25
- hovězí 40
- králičí 38
- kuřecí 4
- skopové 46
- šunka 24
- telecí 48
- vepřové 48
- zvěřina 35–39
Mléko, vejce
- bílek 1
- mléko 1
- vejce 2
- žloutek 5
Mouka, pekárenské výrobky
- žitná nebo pšeničná mouka 0
- bílé pečivo 8
- celozrnný chléb 14
- ovesné vločky 30
Ovoce
- borůvky 2
- hroznové víno 1
- hrušky 1
- jablka 1
- jahody 5
- meruňky 0
- pomeranče 1
- švestky 1
Ryby
- kapr 54
- losos 22
- pstruh 56
- sardinky 120
- sleď 69
- štika 48
Tuky, ořechy, kakao
- kakaový prášek 1900
- lískové ořechy 10
- mandle 9
- vlašské ořechy 8
Vnitřnosti
- játra 95
- jazyk 55
- ledvinky 80
- telecí brzlík 400
Více se o této problematice dozvíte zde.
Ideální hladina
Ideální hladina je jen orientační hodnota, a proto i uvedené hodnoty jsou pouze informační.
U dětí:
- glykovaný hemoglobin pod 59 mmol/mol
- glykemie nalačno 5–8 mmol/l
- glykemie 2 hodiny po jídle 4–10 mmol/
- glykemie před spaním 6,7–10 mmol/l
- glykemie v noci 4,5–9 mmol/l
- glykovaný hemoglobin pod 45 mmol/mol
- glykemie nalačno 4–6 mmol/l
- glykemie 2 hodiny po jídle 5–7,5 mmol/l
Aminokyseliny tabulka
Požadavky (mg/kg tělesné hmotnosti/den)
- histidin – kojenci: 28, děti: ?, dospělí: 10
- isoleucin – kojenci: 70, děti: 28, dospělí: 10
- leucin – kojenci: 161, děti: 42, dospělí: 14
- lysin – kojenci: 103, děti: 44, dospělí: 12
- methionin – kojenci: 58, děti: 22, dospělí: 13
- fenylalanin a tyrosin – kojenci: 125, děti: 22, dospělí: 14
- threonin – kojenci: 87, děti: 28, dospělí: 7
- tryptofan – kojenci: 17, děti: 3, dospělí: 5
- valin – kojenci: 93, děti: 25, dospělí: 10
Rozeznává se 20 aminokyselin a 3 vzácné aminokyseliny.
Zdroj: Esenciální aminokyseliny
Co jsou puriny?
Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.
Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.
Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.
Zdroj: Tabulka potravin s puriny