Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

SVĚDIVÁ KŮŽE NA HLAVĚ

OBSAH

Svědění hlavy a kvasinky

Na svědění hlavy způsobené kvasinkami je účinný lék bez receptu například Nizoral šampon či Clotrimazol sprej.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDIVÁ BOULE NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Dobrý den udělala se mi v týle taková vyvýšenina ve vlasech pod kůží,někdy to svědí..je to nepříjemné...nikdy jsem nic podobného neměla.....měla jsem silnou alergickou reakci po celém těle..na týle,krku,rukách,hrudníku asi po šamponu...to časem asi 14 dní odeznělo a toto na hlavě zůstalo mám to asi 2 měsíce...prosím o radu Zdeňka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nově vzniklý útvar pod kůží na hlavě bude třeba vyšetřit v ambulanci kožního lékaře. Už samotná alergická reakce měla být konzultována s lékařem. Nejdříve navštivte kožní a pak i imunologa, aby vám pomohl najít alergen, kterému se pak můžete vyhnout a předejít dalším podobným komplikacím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědivá boule na hlavě

Svědění hlavy a vypadávání vlasů

Pokud trpíte svěděním hlavy a vypadáváním vlasů, zkuste zakoupit například Kelual DS šampon od firmy Ducray, pacienti si ho chválí. Vlasy samozřejmě mohou vypadávat z důvodu postižení vlasové pokožky. Pokud budou projevy přetrvávat, navštivte kožního lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Poradna

V naší poradně s názvem NA PRSOU -POD PRSY ŠUPINATÁ ZANÍCENÁ SVĚDIVÁ KŮŽE -CO S TÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel A.Krystofová.

Jak posáno výše červená zanícena kůže pod prsy a na briše šupinatá. Jak léčit? LUPÉNKA TO NENÍ!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může jít o kvasinky. Zkuste 10 dní používat volně prodejný Clotrimazol krém. Pokud nepomůže, budete muset ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na prsou -pod prsy šupinatá zanícená svědivá kůže -co s tím

Boule vzadu na hlavě

Boule vzadu na hlavě se může vytvořit po úrazu nebo jako kožní útvar.

Zdroj: Boule na hlavě

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VILIAM ČONKA.

Chtěl bych zjistit z čeho mě stále svědí kůže v hlavě na zádech konečník a to snad celé tělo trpím s akné mám CHOPN

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Na svědění konečníku používám hemostop.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Diskuze

V diskuzi SVEDIVA VYRAZKA NA HLAVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada (Morava).

Dobry den,prosim vas o radu.Kolem krcni patere,v oblasti zacinajicich rustu vlasu se mi casto,nekdy kazdy mesic,nekdy co ctvrt roku,utvori mala vyrazka,ktera me dost svedi.Kdyz si ji poskrabu,nebo nekdy zavadim hrebenem,zacne svedit jeste vic a udela se mi tvrdsi boule,asi dvoucentimetrova a postupne se mi udelaji dalsi boule,ktere postupuji vys do hlavy a dost svedi.V dobe,kdy se mi utvori mne boli hlava,mam zpomalene mysleni,nekdy je mi spatne a jsem malatna,bez horecky.Za necely mesic mi pak boule zmizi.Jsem celorocni alergickou upornou rymu,jsem alerg.na peri,kocku,roztoce,prach.Kocku nemame,z peri taky nic.Mam prelecenou toxoplazmozu,jiz 15 let a teno problem s vyrazkou mam asi pet let.Uz jsem zkusila ruznou vnitrni cistici lecbu bylinkama,kdyz jsem brala antib.take nezabraly,ani je nemuzu brat casto kvuli imunity,mam ji dost oslabenou. Dekuji Vam za radu,krasny den preji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

asi bych na vasem miste volila alternativni celostni medicinu,nebo konstitucni homeopatii,jestli neverite na zazraky,tak po homeopaticke lecbe se budete divit,co vsechno se vam v tele i v dusi optimalizuje.Hledejte lekare homeopata,hodne zdarua pryc s problemy a starostmi....

Zdroj: diskuze Svediva vyrazka na hlave

Svědivá vyrážka

Svědivé vyrážky bývají vyvolány infekcemi, alergiemi nebo kousnutím hmyzem. Některé druhy vyrážek jsou běžné zejména u novorozenců a kojenců.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Svědění hlavy po barvení

Po obarvení vlasů se může stát, že se objeví svědivá vyrážka, která je vedlejším účinkem barev na vlasy. Dalším problémem, který může způsobit tyto potíže, je alergická reakce, která je zapříčiněna alergií na některou ze složek obsažených v barvách. S těmito případy se doporučuje navštívit kožního lékaře, který vám poradí a doporučí správný postup.

Zdroj: Svědění hlavy

Babské rady na svědění hlavy

Osvědčilo se po umytí vlasů do posledního opláchnutí přidat citron nebo ocet a dobře promasírovat. Zbavíte se tak svědění i lupů.

Podrážděnou pokožku hlavy uklidňuje levandule, která navíc ovlivňuje tvorbu vlasového mazu. Zmírňuje i svědění pokožky a celkově porost regeneruje.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Diskuze

V diskuzi DRUHY VYRÁŽEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamara Vodnanska.

Dobry den. Opakovaně se mi na nohou objevi silně svědivá kruhova vyrazka-jakoby hrosí kůže. V miste vyrazky je snizena citlivost. Co to muze byt? Prikladam foto. Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy vyrážek

Příčiny

Ve většině případů je svědění kůže na hlavě spojeno s jinými kožními problémy, jako jsou například lupy, atopický ekzém, seborea či lupénka. Svědění kůže hlavy může být rovněž způsobeno použitím nevhodné vlasové kosmetiky, například šamponů a kondicionérů s nadměrnou parfemací či s obsahem parabenů. Přílišné kartáčování vlasů a zvýšená produkce potu problému také neprospívají.

V první řadě je potřeba najít šampon, který od nepříjemného svědění pomůže. Doporučuje se volit přípravky s obsahem antibakteriálních a antimykotických látek, jako jsou zinek, pyrithion, bílý ichthyol, octopirox či climbazol. Pokud se po použití šamponu neuleví, zvažte návštěvu kožního lékaře, který dokáže přesně určit příčinu obtíží a doporučit vhodnou terapii.

Pokud si na svědění hlavy stěžuje dítě, je velmi pravděpodobné, že má vši. Tento kožní parazit se rychle šíří hlavně v dětských kolektivech, nezávisle na hygieně. Při výskytu vší bychom si na vlasech povšimli bělavých hnid.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Diskuze

V diskuzi VÝRUSTKY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chytil.

naší fence jorkšír, vyrostli na hlavě výrůstky na hlavě.
Prosím o radu jak postupovat.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výrustky na hlavě

Svědění hlavy a pupínky

Pokud trpíte svěděním hlavy a pupínky, může jít o folikulitidu, což je zánět vlasových kořínků, nebo o projev seborhoické dermatitidy. Zkuste volně prodejné šampony, například Mediket ictamo či Mediket plus. Je vhodné jejich dlouhodobé používání a šampony je třeba nechat vždy chvíli působit.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Diskuze

V diskuzi BOLEST KŮŽE NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Zdravím, už 3 týdny mně bolí na pravé straně hlavy kůže pod vlasy. Je to velmi nepříjemné že mně současně pobolívá i za uchem. Poradíte co s tím. Děkuji Božena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest kůže na hlavě

Svědivá vyrážka v tříslech

Svědění je obvykle vyvoláno dotykem s některými druhy tkanin nebo s látkami, na které jste citliví. Někdy je svědění známkou skryté nemoci nebo psychického stresu. Též při nadměrném mytí chemickými prostředky, kdy se odstraní přirozený kožní ochranný plášť, může dojít ke svědění.

Příčin vzniku svědivé vyrážky v tříslech je velká řada. Svědivou vyrážku v rozkroku může způsobit:

  • Ekzém (dermatitida) různého původu – vyrážka se skládá z více ploch začervenalé kůže, neostře ohraničené, je svědivá, postižené plochy mají šupinatý vzhled nebo se odlupují. Tvorbu ekzému může podpořit nevhodné mýdlo, které podráždí vaši pleť, různé alergeny, klima, a dokonce i stres.
  • Kousnutí hmyzem (blechy, štěnice, bodavý hmyz) – jedná se o řadu samostatných, lehce vyvýšených svědivých míst na malé ploše.
  • Kopřivka (urticaria) – je zde více ploch jasně červených a vyvýšených svědivých skvrn, vyskytuje se jako reakce na určitou složku stravy nebo na léky, chlad či horko.
  • Kandidóza (houbová, plísňová nemoc) – vyrážka se skládá z více ploch začervenalé kůže, nejvíce jsou postiženy vlhké plochy mezi záhyby kůže (třísla, podpaží, pod prsy).
  • Reakce na léky – jedná se o hodně rozšířenou svědivou vyrážku.

Léčba je vždy individuální dle příčiny vzniku onemocnění. Ke zmírnění svědivosti vám pomohou lokální antihistaminika.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Poradna

V naší poradně s názvem SVEDIVA KUZE OBLIČEJE SVEDIVE OTOKY NA CELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Scukova.

Svediva část obličeje s otoky na čele

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste na to použít Claritine. To je lék na zklidnění alergie a je k dostání v lékárně bez předpisu. Pokud chcete zjistit příčinu, tak budete muset na vyšetření ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svediva kuze obličeje svedive otoky na cele

Svědění hlavy a krku

Pokud trpíte svěděním hlavy a krku, může se jednat o plísňové onemocnění. Také může jít buď o reakci na nějaký šampon, nebo o parazity, či silně přesušenou pokožku hlavy. Může to ale být i začínající lupénka, což by bylo závažnější. Každopádně se doporučuje navštívit dermatologa, který odborně zhodnotí stav, případně odebere stěry na kultivaci, aby zjistil, o co přesně se jedná.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Svědění hlavy a těla

Svědění hlavy a těla může být způsobeno alergickou reakcí na prací prášek, ve kterém je vypráno ložní prádlo, zkuste tedy tento prací prášek změnit, dále byste mohli vždy před spaním užít nějaké antihistaminikum, například Zyrtec (balení s 10 tabletami je volně prodejné v lékárně). Budou-li potíže i nadále přetrvávat, doporučuje se konzultace na kožním oddělení.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Příčiny svědění hlavy

Svědění pokožky hlavy je velmi běžné. Může být spojeno s poruchou pokožky hlavy a doprovázeno lupy. Také může být způsobeno vnějším podrážděním.

Budeme-li se zmiňovat o svědění způsobeném bez doprovodu kožního onemocnění, pak v popředí bude stát tvorba lupů. Vyskytnou-li se lupy ve vlasech, budou dozajista příčinou podrážděné pokožky na hlavě. Je však nutné si uvědomit, že urputným drbáním pokožku na hlavě ještě více podráždíme, a navíc zcela běžný problém můžeme změnit v nepříjemnou infekci. Proto bude nejlepším řešením zakoupit si přípravky pro péči o citlivou pokožku. Ty nejenže zabrání následnému tvoření lupů, ale navíc jsou jemné, šetrné a mají zklidňující účinek na podrážděnou pokožku hlavy. Svědění hlavy nemusí být však způsobeno jen lupy. Může se jednat také o kožní chorobu, svědění kůže, která se rozšiřuje i do vlasaté části hlavy. Na mysli máme nyní lupénku.

Zdroj: Svědění hlavy

Svědění hlavy a lupy

Svědění pokožky a šupinky kůže, lupy, jsou kousky odumřelé kůže. Někteří odborníci vidí příčinu v jediné věci, jiní zmiňují působení více faktorů najednou. Příčiny jsou: vypjaté emoce, stresové situace, prodělané trauma, nedostatek vitamínu B2, nadměrná činnost mazových žláz, maštění hlavy (zde má patrně vliv i hormon testosteron), vysušení vlasů (časté mytí, vysušující vlasové přípravky), plísně napadající kůži, snížená imunita, genetika, vrozené dispozice, přítomnost v rodině, jiné kožní onemocnění (například lupénka, psoriáza), kvasinková infekce. Dnes existuje na trhu celá řada účinných prostředků pro nesvědivý vlasový porost, informujte se ideálně v lékárně. Léčba by však neměla znamenat jen zakoupení drahé vlasové kosmetiky, ale též změnu stravy (zdravá výživa).

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Léčba parazitů

Svědění je nejznámějším projevem vyrážky způsobené parazity. Léčba parazitů nesnese odkladu, protože před zahájením léčby může dojít k extrémnímu rozmnožení těchto parazitů. Oblečení a ložní prádlo, které přišlo do styku s nemocným, musí být vypráno při teplotě 60°C. Položky, které se nedají prát, mohou být zmraženy, aby došlo k inhibici parazitů. Během léčby je důležitá pravidelná dezinfekce napadené části. Léčba probíhá pomocí mastí nebo emulzí obsahujících protiparazitní činidla.

Pokud se první pokus léčby nezdaří, dochází k opakování léčby. I když dojde k odstranění parazitů, nemusí svědivá vyrážka mizet, proto je vhodná následná léčba za pomoci krémů, mastí nebo tinktur zmírňujících svědění.

Svědivá vyrážka zapříčiněná koupáním a vyvolaná parazity nepotřebuje žádnou rozsáhlejší léčbu. Nejčastěji se používají krémy a masti, zejména antihistaminika, která zmírňují svědění. U závažných alergických reakcí však dochází k závratím, problémům s krevním oběhem, horečce, nevolnosti nebo masivnímu otoku. Tyto problémy je nutno konzultovat s lékařem, protože v nejhorším případě mohou být život ohrožující, může dojít k anafylaktickému šoku.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Svědění dlaní a HIV

Svědění dlaní je jedním z prvních příznaků akutní primární infekce virem HIV, tak zvané primoinfekce. Svědění dlaní se dostavuje v době čtyř týdnů po nákaze a trvá přibližně dva týdny. Stav primoinfekce HIV je dále doprovázen výraznou bolestí očí při pohledu nahoru, nenápadnou vyrážkou na hlavě, krku a hrudníku a zvýšenou teplotou 38,3 až 38,5 °C trvající konstantně po dobu 4 dnů. Následující tři dny teplota ustupuje. Osmý den zmizí teplota, bolest očí i vyrážka a nakažený se cítí zcela zdráv.

Zdroj: Svědění dlaní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP