Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

SVĚDÍCÍ KŮŽE

OBSAH

Choroby kůže

Nejčastější chorobou kůže je akné, jedná se o ucpání mazových žláz mazem z infikovaných mazových žláz, což způsobuje zánětlivé vřídky na povrchu kůže. Další choroba člověka viditelně odlišuje od ostatních, jedná se o albinismus, což je dědičná vada, kdy člověk nemá dostatek melaninu, takže jeho kůže a vlasy jsou velmi světlé. I s další chorobou se setkala většina lidí, jedná se o bradavice, což jsou nezhoubné výrůstky na kůži. Člověka může omezovat i dermatitida, neboli zánět kůže často způsobený alergií. Kůže může trpět i na ekzémy, tedy záněty kůže provázené svěděním a puchýři. Alergie na potraviny může způsobit kopřivku, tedy svědící zanícené skvrny. Mezi kožní onemocnění patří i lupénka, jedná se o nemoc, při které se zanítí kůže a potáhne se stříbrnými šupinkami. Některé lidi může trápit i mateřské znaménko, což je pigmentová skvrna na kůži různých velikostí. Kůži může zasáhnout i přehřátí, které se projeví červenými skvrnami a pocením. Kůže je velmi citlivá na spálení sluncem, navíc při častém slunění se zvyšuje riziko rakoviny kůže (melanom). V neposlední řadě lidi s tmavší kůží může zasáhnout vitiligo, což je ztráta barvy kůže.

Zdroj: Vše o pokožce

Diskuze

V diskuzi LÉČITEL OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie vitovjáková.

Dobrý den,
prodělala jsem zánět žil na pravé noze a hrozí mi operace ( metodou parvacross ). Existuje nějaká možnost, že bych se mohla operaci vyhnout ? Mám totiž strach z anestezie, přece jen už nejsem nejmladší ( 66).
Prosím o radu.
mvit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den prosím o radu na svědící konečnik. Děkuji

Zdroj: diskuze Léčitel otec pleskač

Bolest při rakovině kůže

V raných stadiích onemocnění se rakovina kůže neprojevuje žádnou bolestí. Většinou dochází ke změně tvaru znamének, která v dalších stadiích metastazují a způsobují problémy v postižených orgánech. Nejčastěji rakovina kůže ve vlasech postihuje starší ženy.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Diskuze

V diskuzi JAK VYPADAJÍ POTNIČKY U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek 23.

prosim o radu pri sezeni se me delaji cervene pupinky ktere,svedi nezkdy pali nevim co stim muze me nekdo poradit predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magdalena Šajinovičová.

No potničky ,tady Vám to píšou . Začíná to pupínky ,pak je okolí zarudlé ,svědící až pálivé ,které se pak vytvoří do puchýřků .Také se to stává v létě když se potí noha v kožených (i jiné materiály) botech ,sandálech přímo se dotýkajících kůže .
Shora uvedený článek je jasný a velmi dobrý . Magdalena

Zdroj: diskuze Jak vypadají potničky u dospělých

Svědění kůže v těhotenství

V těhotenství je zvýšena produkce hormonu estrogenu, zvyšuje se hladina cukru, a to mají kvasinky rády. Proto nejen těhotné ženy, ale také diabetičky mívají často mykotické záněty. Sledování charakteru poševního výtoku během těhotenství je velmi důležité, zvláště v období blízko před porodem. Některé ženy svědí kůže v průběhu těhotenství zejména na břiše, stehnech, prsou a pažích.

Možné příčiny

Svědění kůže v těhotenství může mít více příčin, jednou z nich však bývají těhotenské hormony, které mívají na svědomí nadměrnou produkci žlučových kyselin. To může vést k takzvané těhotenské cholestáze. Faktorů, které mohou způsobovat svědění kůže v těhotenství, je samozřejmě více. Může to ukazovat na kopřivku, atopický ekzém, mykózu, ale i na svrab.

Léčba

Pro miminko může být cholestáza nebezpečná, takže objeví-li se svědění v těhotenství, nepodceňujte ho. Poraďte se se svým gynekologem o dalším postupu. Lékař by měl provést krevní testy, mimo jiné jaterní test a test na obsah žlučových kyselin v krvi, které mohou potvrdit, že jde právě o cholestázu. V tom případě lékař pomůže upravit odtok žlučových kyselin a pomocí vhodně zvolené léčby zmírnit svědění. Považovat svědění za banalitu a snažit se léčit pomocí babských rad by se v tomto případě nemuselo vyplatit.

Další rady, co proti svědění:

  • Používejte na pokožku vysoce kvalitní hydratační krém. Aplikujte tento krém alespoň jednou nebo dvakrát denně, se zaměřením na oblasti, kde je svědění nejzávažnější. Doporučujeme například Vanicream, Cetaphil, Eucerin CeraVe a další.
  • Vyvarujte se škrábání. Zakryjte svědící oblast, pokud se nemůžete udržet před poškrábáním.
  • Použijte chladné, vlhké obklady.
  • Používejte bavlněné oblečení s hladkou texturou. To vám pomůže vyhnout se podráždění pokožky.
  • Zvolte mýdla bez barviv a parfémů. Po umytí naneste hydratační krém na ochranu pokožky.
  • Používejte jemné, neparfémované prací prostředky na praní oblečení, ručníků a ložního prádla. Zkuste použít extra dlouhý máchací cyklus pračky.
  • Vyhněte se látkám, které dráždí kůži nebo vyvolávají alergickou reakci. Patří sem nikl, šperky, parfémy, čisticí prostředky a kosmetika.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Diskuze

V diskuzi VODOVE SVEDICI PUPINKY NA OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA RUZICKOVA.

Dobry den udelaly se mi vodove svedici pupinky kolem nosu a ust,lekarka mi dala mast s antibiotiky po aplikovani na postizena mista se problem zhorsil,natrela jsem si mista vcelym propolisem a pupinky se zklidnily a castecne zmizely,po dvou dnech se problem opet zhorsil poradte co mam delat je to velmi neprijemne dekuji vam Alena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vodove svedici pupinky na obličej

Více informací o melanomu kůže

Zde je několik informačních zdrojů, které blíže rozebírají problematiku melanomu: 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Diskuze

V diskuzi PSYLLIUM NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindriska Steinmannova.

Vazeni, rada bych se dozvedela, co zpusobuje svedeni a nebo vyrazka(jaky vliv to ma na celeho "cloveka"), kdyz uzivam 1 cajovou lzicku Psyllia jednou za dva dny. Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindriska Steinmannova.

Uzivam 1 caj. lzicku psyllia nepravidelne. Objevuje se mi svedici vyrazka. Co to znamena pro organizmus???? Dekuji

Zdroj: diskuze Psyllium nežádoucí účinky

Příznaky rakoviny kůže ve vlasech

Rakovina kůže se může objevit na pokožce hlavy, a to zejména v oblastech, které nejsou dobře pokryté vlasy. Může dojít ke zničení kožní buňky a tkáně a v některých případech i k metastázím do jiných částí těla. Rakovina kůže se může projevit například změnami mateřských znamének, a to na základě změny jejich růstu nebo tvorby nových pigmentových znamének, dále výskytem vředu, který se nehojí, nebo může dojít k dlouhodobému podráždění kůže. Mezi tři nejčastější typy rakoviny kůže patří bazální karcinom kůže, spinocelulární karcinom kůže a melanom.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den.
Mám 16ti letého syna,kterého trápí už 2 roky lupy. Vyzkoušely jsme různé speciální šamponý na lupy, vajíčkový zábal a nic nepomáhá.
Může někdo poradit?Děkuji

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Kůže

Kůže je nejrozsáhlejším orgánem na lidském těle. Latinský název tohoto orgánu je cutis, derma. Kůže má u některých zvířat podobu kožichu. Úkolem kůže je oddělovat vnitřní prostředí těla od vnějšího prostředí. Většina savců (včetně lidí) je pokryta ochlupením (zvířata srstí). U dospělého člověka plocha kůže dosahuje 1,6 až 1,8 m2, její hmotnost se pohybuje kolem 7 % z celkové hmotnosti jedince. Nejvíce kůže na lidském těle je na dolních končetinách (36 %), na trupu (30 %), horních končetinách (23 %) a nejméně kůže je na hlavě a krku (11 %). Přestože kůže některých lidí působí, že je silná zhruba jako papír, tak její tloušťka se pohybuje od 0,4 mm do 4 mm. Kůže je nejsilnější na zádech, naopak nejslabší je na očních víčkách, na části hlavy, kde rostou vlasy a u mužů na penisu.

Zdroj: Vše o pokožce

Diskuze

V diskuzi FTN KRČ KOŽNÍ ODDĚLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Dudáková.

Prosím o radu či pomoc.
Maminka (86 let)má kožní problém na nohou. Nemůže už chodit a má velké bolesti. U pravé nohy zánět od prstů přes nárt, kotníky, stehna až po třísla. Největší bolest má od vnitřní stěny nohy. Udělali se jí červené pupeny a ztvrdlá kůže na lýtkách. Obvodní lékař jí na uvedené dal LOCOID (hydrokortizóní mast) a po 12ti hodinách OFLOXIN antibiotika(maminka je alergická na celou penicilinovou řadu).
Prosím o radu či pomoc, jak postupovat. Bydlíme na Praze 4 Jižním Městě a naší spádovou nemocnicí je FTN v Krči, která však nemá kožní odd.
Děkuji Dudáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav Hrouda.

Dobrý den. Dostal jsem doporučení od PL na kožní. Již třetí měsíc mám svědící exantém na trupu a DK. Lék který jsem myslel, že to vyprovokovalo už neužívám. Ale svědění pokračuje. Je to velice nepříjemné. Tímto vá prosím o vyšetření ve vaší ambulanci. Předem děkuji Hrouda Václav Praha 4 Tf. 731 553 191

Zdroj: diskuze Ftn krč kožní oddělení

Kůže jako produkt (surovina)

Pokud se mluví o zpracovávání kůže, myslí se tím kůže zvířecí (jen některé přírodní národy výjimečně zpracovávají kůži lidskou), využívá se na výrobu oděvů, obuvi, doplňků, hudebních nástrojů a nejrůznějších artefaktů,

Zdroj: Vše o pokožce

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA JAKUBOWSKA´.

Manžel má 82 let 20,12,2018 mu byla provedena TEP levé kyčle .Po operaci měl v tříslech velké zarudnutí dostal Zinkovou mast.Moc mu to nepomohlo.Od 22,1,2019 byl měsíc v Lázních Darkov.Jodovými kopelemi stav zhoršen,navíc po celé levé půlce zad, prsou i na levém lokti svědící ,hlavně v tříslích ,červená vyrážka . Po příjezdu 22,2,2019 z lázní zde na obv.odd.mu lékařka dala Zodac1ráno na 14dní a 1 večer Dithiaden a mast Imacort krem 20g,vymazalo se 6 balení,vyrážka-malé červené flíčky se trochu vytratily,na výskytu se loupe kůže.Mast už nemá ,nyní maže Calciovou mastí.
Zítra jde znovu k lékaři.Jak jsem viděla spalničky na obrázku připadá mi to tak na zádech, V tříslích to je jeden velký flek vel.15x 6cm na obou nohách až k přirození, Teplotu nemá .Děkují za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kupte v lékárně mast Clotrimazol a mažte postižená místa ráno a večer po dobu jednoho měsíce. Tady je odkaz, kde je vidět jak mast vypadá a kolik stojí: www.drmax.cz/clotrim…

Zdroj: diskuze Dotaz

Obrázky rakoviny kůže ve vlasech

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina kůže ve vlasech.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘKY NA TĚLE DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Vnučce se udělali nějake puchýře a nevím co to je od narozeni trpi na eksem ale toto nemela. Nemá někdo s timto zkušenost?
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět urtikaria, což je lékařský termín pro kopřivku. Kopřivka se projevuje jako červená, svědící, vyvýšená oblast pokožky. Nejčastěji je to kvůli nějaké alergii a vzhled není vždy stejný. Někdy může být kolem oblasti paže nebo nohou, jindy zas může být pouze na zádech. Velikost a tvary se také liší. U většiny případů mohou příznaky zmizet během několika dní nebo týdnů. Ale při vážném stavu to trvá i měsíce. Bližší informace o kopřivce se dozvíte zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýřky na těle dítěte

Smažená vepřová kůže

Ingredience: 400 g vepřových kůží, sůl, pepř, olej

Technologický postup: Vepřové kůže očistíme a zbavíme zbývajících štětin, omyjeme, osušíme, osolíme a můžeme je i opepřit. Takto připravené kůže zavěsíme do chladné místnosti, kde proudí vzduch, a necháme je zde takto sušit týden. Vysušené kůže si nakrájíme na menší kousky a smažíme je v rozpáleném oleji. Kůže nám během smažení nabobtná a chutná skvěle. Podáváme společně s okurkou. Kůže se dá smažit jen v rozpáleném oleji a jen když je dostatečně suchá a křupavá.

Další tip je ten, že kůži před smažením nastrouháme a pak do ní cokoliv obalíme jako trojobal – místo strouhanky použijeme kůži. Nakonec pokrm standardně usmažíme.

Zdroj: Vepřové kůže

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Klimešová.

Taky bych se ráda zeptala na problém s vlasovou pokožkou. Lupy nemám, ale pokožka na hlavě mě svědí již 2 roky. Taky v noci mě to budí. Nemůžu být delší dobu opřená o polštář, tak to začne svědit až pálit. Někdy si musím přikládat led. Vyzkoušela jsem již spoustu šamponů, ale bezúspěšně. Napadají mě taky, že se jedná o plísně, ale kožní doktorka mi odběr vzorků nikdy nenavrhla, nevím, zda to vůbec dělá.Beru již 2 roky prothiaden, po kterém mám pocit, že je to lepší. Jinak bych se udrbala. Už jsem to vzdala. Nevím, si vůbec rady. Můžete mi prosím poradit. Moc děkuji za radu.S pozdravem.

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Svědění kůže na předloktí

Svědění kůže na předloktí může být alergického či psychogenního původu, pokud by nestačilo promazávání, kupte v lékárně některé volně prodejné antihistaminikum. Pokud by se obtíže stupňovaly nebo se objevila vyrážka, navštivte lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Svědění kůže na zádech

Za svědění kůže na zádech mohou různé příčiny.

Možné příčiny

Za svěděním kůže na zádech může být kopřivka. Kopřivka se neobjevuje pouze v dětském věku, ale také u dospělých osob. Kopřivka je vlastně místní alergická reakce. Přítomné jsou při ní obvykle červené pupínky. Při větších problémech je třeba vždy vyhledat odborného lékaře.

Svědění kůže na zádech mohou způsobovat také rozmnožené plísně. Jedná se obvykle o kvasinku Candida albicans.

Dále může jít o alergické reakce, pocení, akné, Dermatitis pratensis (ta vzniká při kontaktu kůže s rostlinami).

Léčba

Léčba vždy souvisí s primárním onemocněním, které diagnostikuje lékař.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Jak vzniká husí kůže?

Jak jste si možná všimli, husí kůže má tendenci se tvořit, když je vám zima. Tvoří se také, když zažíváte silné emocionální pocity, jako je extrémní strach, smutek, radost a sexuální vzrušení.

Husí kůže se může objevit také během fyzické námahy, a to i při malých činnostech, jako když právě kakáte na záchodě. Je to proto, že fyzická námaha aktivuje váš sympatický nebo instinktivní nervový systém. Někdy se může stát, že naskočí husí kůže bez důvodu například jen na jedné noze.

Mnoho zvířat také zažívá to, co by se dalo kategorizovat jako husí kůže, včetně dikobrazů a psů. V těchto případech je husí kůže tělesnou reakcí na situace, kdy je výhodné vypadat větší a silnější, například během konfrontace nebo námluv.

U lidí se odborníci domnívají, že husí kůže je produktem evoluce fungující podobným způsobem, jako je tomu u jiných savců.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Svědění prstů na rukou

Na první pohled by se mohlo zdát, že svědění konečků prstů bude spadat do působnosti kožního lékaře, ale není to tak docela pravda – svědění může být příznakem i mnoha systémových a závažných chorob. Úporné svědění je velice nepříjemné a někteří lékaři ho označují za určitý podtyp bolesti. Poškrábání svědícího místa sice na chvíli pomůže, ale kůži podráždí ještě víc, takže je velká šance, že se svědění zase objeví. Škrábáním se navíc poškodí kožní kryt (včetně případného stržení strupů) a do kůže v tomto místě může proniknout bakteriální infekce (dojde k takzvané impetiginizaci). Vzhledem k této komplikaci je rozumnější si svědící místa neškrábat, i když je to nemožné vydržet.

Příčiny

Plísňová onemocnění mohou způsobit svědění. Jsou obvykle léčena kožním lékařem. Kromě léčby je někdy dobré si položit otázku, proč dotyčný mykózou onemocněl. Plísně častěji napadají oslabené jedince, nemocné s narušenou imunitou (včetně poruchy imunity u AIDS) a více se vyskytují i u lidí s cukrovkou (zejména jde o cukrovku 1. typu i 2. typu). To samozřejmě vůbec neznamená, že každý s mykózou musí některým z výše uvedených nemocí trpět, detailnější vyšetření pacientů s chronickými plísňovými onemocněními není nicméně vůbec špatný nápad.

Rovněž dlouhodobé užívání antibiotik může být provázeno vznikem kožní mykózy, protože bakterie oslabené antibiotikem uvolní v těle člověka místo plísním a ty se rozmnoží (na plísně antibiotika neúčinkují). Kromě svědění bývá přítomno i zčervenání kůže, někdy i nepříjemné pálení. Plísně se léčí pomocí takzvaných antimykotik, obvykle podávaných ve formě mastí či tablet.

Léčba by měla být směřována proti nemoci, která svědění způsobila. I samotné svědění jako příznak se tlumí, poměrně účinná jsou v tomto ohledu takzvaná antihistaminika. Antihistaminika se používají i jako protialergické léky, u chronického svědění se poměrně často využívá sloučenina bisulepin (Dithiaden). Má poměrně dlouhý poločas účinku, ale způsobuje ospalost a útlum. Mějte na paměti, že antihistaminika pouze tlumí pocit svědění a neléčí jeho příčinu.

Atopický ekzém je chronické alergické kožní onemocnění, které může vzniknout v jakémkoliv věku, obvykle se však vyskytuje již v dětství a provází postiženého celý život. Jeho léčba je velmi obtížná a většinou spočívá v kombinaci léků a režimových opatření.

Svrab je relativně časté onemocnění, které je způsobené parazitem zvaným zákožka svrabová. Samička tohoto parazita si hloubí chodbičky pod kůží, což vede k nepříjemnému svědění. Častěji postižená je jemnější kůže mezi prsty, na zápěstí, v předkožce penisu a podobně.

Alergie jsou častým původcem svědění, obvykle se jedná o kontaktní a potravinové alergie, které vyvolávají svědění prstů.

Léčba

Léčba by měla být směřována proti nemoci, která svědění způsobila. Nejčastěji jsou používána antihistaminika i jako protialergické léky, u chronického svědění se poměrně často používá Dithiaden, který má poměrně dlouhý poločas účinku, ale způsobuje ospalost a útlum.

Zdroj: Svědění dlaní

Plíseň

Svědění kůže (pruritus) je nejtypičtějším příznakem některých kožních plísní. Při svědění kůže je vhodná nedráždivá dieta, zásada nemýt pokožku příliš často mýdlem (vyjma speciálních mýdel vhodných při svědění, jako je například rašelinové mýdlo). Nenoste dráždivé prádlo a šaty a eliminujte provokační faktory, jako je prach, pocení, tření. Osvědčuje se používání rašelinové kosmetiky nebo konopné kosmetiky, která výrazně zklidňuje a snižuje svědění kůže. Úlevu přinášejí teplé koupele, vhodné jsou koupele v medicinálních olejích.

Zdroj: Příčiny svědění kůže

Jak na bělení kůže

Při léčbě zesvětlení kůže byl v minulosti velmi oblíben hydrochinon. Až do nedávna bylo použití hydrochinonu považováno za nejbezpečnější a nejefektivnější léčbu nejen hyperpigmentace, ale i pigmentových a stařeckých skvrn, melasma a podobného zabarvení kůže. Dnes ale nový výzkum naznačuje, že tato léčba může mít vážné nežádoucí účinky spojené s dlouhodobým užíváním syntetického hydrochinonu. Proto se výrobci zesvětlovačů kůže od této látky odklánějí a hledají inspiraci v přírodních látkách, jako například citronová šťáva, výtažek z lékořice a nebo japonská kyselina Kojic. Účinek spojení citronové šťávy a skořice pro bělení kůže není znám, ale existuje několik účinných a bezpečných látek, které mohou kůži vybělit. Více se o nich dočtete zde: Nové trendy v bělení kůže.

Zdroj: Jak vybělit kůži?

Barva kůže

Barvu kůže ovlivňují barviva: melanin, karoten a hemoglobin. Melanin má červenohnědou až černou barvu. Pokud má tedy člověk tmavší kůži je to způsobeno tím, že má více melaninu. Karoten je oranžové barvivo a hemoglobin má růžový nádech.

Zdroj: Vše o pokožce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP