Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

SUMAMED A SLUNÍČKO

OBSAH

Třídenní antibiotika

Mezi třídenní antibiotika patří Sumamed a Azitromycin Sandoz, Actavis nebo Mylan. Tato antibiotika patří do skupiny makrolidů a jedná se o totožné léky, přičemž Sumamed je originálním lékem a Azytromycin Sandoz či Mylan jsou generické přípravky.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Užívam terbinafin Milan 5 dní, do toho ale deti doniesli zo škôlky bakterialnu infekciu a lekárka mi predpísala antibiotika 1xdenne Summamed. Zabudol som sa ale opýtať, či ich môžem užívať súčasne s terbinafinom. Po terbinafine pozorujem nadránom kŕče v nohe a cez deň závrate. Je to normálne? Ďakujem za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antimykotikum Terbinafin Mylan a antibiotikum Sumamed je možné užívat společně, protože nemají žádnou vzájemnou interakci. Vámi zmiňované nežádoucí účinky léku Terbinafin jsou běžně a Sumamed je může ještě zesílit nebo se mohou objevit nové. Oba léky mají řadu nežádoucích účinků, které naštěstí vymizí po ukončení léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Zinnat, nebo Sumamed

Sumamed je třídenní antibiotikum, které patří do skupiny makrolidů a jeho účinnou látkou je sloučenina azitromycin. Má poměrně široké využití. Může se užívat u streptokokových infekcí (například spála, angína, růže, záněty středního ucha a podobně) místo penicilinových antibiotik, pokud jsou na ně pacienti alergičtí. Kromě toho poměrně dobře působí na mikroorganismy, jako jsou legionely, chlamydie a mykoplazmata, které mohou způsobovat různé infekce včetně zápalů plic. Sumamed lze použít i u prvního stadia lymské boreliózy a u některých bakteriálních pohlavních nemocí. Sumamed v tabletové formě se u většiny běžných infekcí užívá v dávce jedné tablety o síle 500 miligramů, která se podává po tři dny.

Nevýhoda: Při užívání se objevují trávicí obtíže.

Zinnat se předepisuje na streptokokové infekce dýchacích cest včetně angíny, zánětu dutin a zánětu středního ucha. Další možností využití jsou infekce močových cest včetně zánětů ledvin. Běžná dávka u dospělého člověka je jedna tableta o síle 250 nebo 500 miligramů podávaná každých 12 hodin. Kromě tablet existuje lék i v podobě prášku k přípravě suspenze, která se pije.

Nevýhoda: Při užívání se mohou objevit bolesti hlavy, nechutenství a trávicí obtíže. Dalším nežádoucím efektem jsou alergie, a to i na penicilin.

Antibiotika vždy patří do rukou odborníka, ne laika. Z tohoto důvodu jsou antibiotika na předpis.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Poradna

V naší poradně s názvem NEOTEVŘENÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ahoj Cempírku.Jen píši.Lékař udělal stěry,vyšla chlamýdie v levém oku(.Musim podotknout.Jiná vyšetření chlamýdii neukázalo).Dostala jsem i pro přítele Sumamed,je to 7 dní..A piji čaj Anti parazitální a koupila jsem si také Chlamydit Extra.Oči mně ještě nějak neposlochaj.Volala jsem dnes svému očnímu lékaři,ten se musí poradit s odborníky ,jelikož o chlamýdiích v očí ještě neslyšel.Tak tam budu volat ve čt.(Ale při 2 návštěvě také na mně pěkně koukal,hrůza).L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Neuvěřitelné, jsem moc rád za Vaši zpětnou vazbu. Určitě zůstaňte v kontaktu a informujte o průběhu. Zároveň je potřeba se zamyslet, jak se vám do toho oka dostala ta chlamydie. Nejčastější způsob je přenos z prstu ruky při mnutí oka. Takže by byla vhodná nějaká gelová desinfekce na ruce, kterou můžete hned a často kdekoliv během dne použít. Také posílení imunity bude na místě, receptů zde máme mnoho. Po dobrání antibiotik je vhodné absolvovat restart střeva pomocí probiotik na jeden měsíc. Držím palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neotevření víček

Azitromycin Mylan 500 mg

Azitromycin Mylan 500 mg je také generické antibiotikum a má stejnou účinnou látku s originálním lékem Sumamed. Generické léky Azitromycin Mylan, Azitromycin Sandoz, Azitromycin Actavis jsou totožné léky. Držitelem rozhodnutí o registraci je firma Generics [UK] Ltd, Potters Bar, Velká Británie.

Azitromycin – příbalový leták.

Zdroj: Lék Azitromycin

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČENÍ KOPŘIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš Prázný.

Dobrý den, již asi dva roky chodím na kožní kliniku v Hradci Králové nejprve se seboroickou dermatitidou, která přešla v kopřivku. Nejprve mi dávali Elocom, který pomáhá i na kopřivku, pak Xados,, Jovesto a nyní Advantan krém, Sumamed a Ewofex, který se bojím vzít, protože jsem byl před měsícem na čtvrté negativní biopsii prostaty a měl jsem
brát Tanyz Eras 0,4 mg. Když však vezmu oba tyto poslední léky, zastavuje se mi močení.
Kopřivka je čím dál větší v rozsahu a když ji namažu jakýmkoli krémem /Nivea, Advantan,
Bepanthen/ kopřivka po hodině na namazaném místě se ztratí a vyrazí ve větší formě jinde a na více místech a ve větším rozsahu, to zn. třeba na celé lopatce a i jinde najednou.
Jsem již nešťastný a domnívám se, že nejsem dobře léčen. Můžete mi pomoci?
Děkuji Vám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léčby kožního onemocnění, která trvá déle než dva roky a nikam nevede, tak je lepší změnit kožního lékaře. Tím se vám dostane nového zájmu nevyčerpaného lékaře a možná se pak povede i vyléčení. K takto zapeklitému výskytu kopřivky bude těžké hledat pomoc na internetu, protože bez vyšetření a biochemických testů je to jako házet hrách na zeď. Zkuste najít ochotného kožního třeba v Pardubicích a nebo někde jinde v Hradci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená vyrážka na břiše

Třídenní antibiotika

Mezi antibiotika na 3 dny patří:

Sumamed

Sumamed patří mezi antibiotika ze skupiny makrolidů a jeho účinnou látkou je sloučenina azitromycin. Azitromycin blokuje v bakteriálních buňkách tvorbu bílkovin, tím narušuje jejich schopnost množení a oslabuje tak bakteriální populaci v boji s naším imunitním systémem.

Využití: Sumamed má poměrně široké využití. Může se užívat u streptokokových infekcí (například spála, angína, růže, záněty středního ucha a podobně) místo penicilinových antibiotik, pokud jsou na ně pacienti alergičtí. Kromě toho poměrně dobře působí na mikroorganismy, jako jsou legionely, chlamydie a mykoplazmata, které mohou způsobovat různé infekce včetně zápalů plic. Sumamed lze použít i u prvního stadia lymské boreliózy a u některých bakteriálních pohlavních nemocí.

Podávání: Záleží na doporučení předepisujícího lékaře. Sumamed v tabletové formě se u většiny běžných infekcí užívá v dávce jedné tablety o síle 500 miligramů, která se podává po tři dny (označuje se proto jako takzvané třídenní antibiotikum). U lymské boreliózy a těžších infekcí se podává i vyšší dávka. Mimo tablet existuje Sumamed i jako sirup a infuzní roztok k nitrožilnímu podání.

Nevýhody: Speciálně u léků obsahujících azitromycin se objevují především trávicí obtíže.

Azitromycin

Azitromycin patří mezi antibiotika ze skupiny makrolidů a jeho účinnou látkou je stejnojmenná sloučenina azitromycin. Azitromycin blokuje v bakteriálních buňkách tvorbu bílkovin, tím narušuje jejich schopnost množení a oslabuje tak bakteriální populaci v boji s naším imunitním systémem.

Využití: Azitromycin má poměrně široké využití. Může se užívat u streptokokových infekcí (například spála, angína, růže, záněty středního ucha a další) místo penicilinových antibiotik, jestliže jsou na ně pacienti alergičtí. Kromě toho poměrně dobře působí na mikroorganismy, jako jsou legionely, chlamydie a mykoplazmata, které mohou způsobovat různé infekce včetně zápalů plic. Azitromycin lze použít i u první fáze lymské boreliózy, při infekci Helicobacterem pylori a u některých pohlavních nemocí (například kapavka).

Podávání: Záleží na předepisujícím lékaři. Azitromycin se většinou podává 1–2x denně o síle tablet 250–500 miligramů.

Nevýhody: U léků obsahujících azitromycin se objevují zejména trávicí obtíže.

Doplnění: Třídenní antibiotikum azithromycin utvoří po doužívání všech tří tablet dostatečnou hladinu, která vydrží účinkovat více dní. Na druhou stranu mikrobiologové nejsou z antibiotik na tři dny nadšeni, protože jejich účinek neodeznívá hned, ale postupně slábne. Během této doby tak mají bakterie možnost si na něj zvyknout a stávají se odolnými. Z těchto důvodů je vhodnější (kupříkladu u infekcí dýchacích cest citlivých na azithromycin) podávat klasické antibiotikum, například klaritromycin (Klacid).

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Diskuze

V diskuzi JE TO NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Prosím poraďte - anturie mi začaly "brečet" = všude okolo rostliny je na okně i parapetu lepkavá, mazlavá hmota. Zdá se mi, že rostliny přijímá mnohem méně vody než dřív, kvete normálně. Vzala jsem ji tedy ven, osprchovala vodou, očistila listy a po jejich oschnutí jsou již zase lepkavé. Co mám dělat, poraďte. Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna M.

Dobrý den,mám zvláštní zkušenost s likvidací puklic.Snad každý ví jak obtížně se puklice likvidují a mě se náhodou podařil zázrak.Dala jsem dvě rostlinky zasažené puklicí letnit na sluníčko.Loňské léto bylo opět velmi horké a citroník s bobkovým listem byly celou dobu na plném slunci.Samozřejmě byly na plném sluníčku od jara,takže byly zvyklé na slunce a horko.No a puklice vyschly,upekly se.A opravdu jsem dělala vše možné abych je zlikvidovala.Nic nepomáhalo,až sluníčko a velké horko pomohlo.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Azitromycin a antikoncepce

Při antibiotické léčbě se má žena chránit po dobu užívání antibiotik a ještě následujících 7 dní po poslední tabletě. Účinek antibiotik na snížení vlivu kontracepčního účinku hormonálních tablet je hodně přeceňován. Nemusíte se ničeno obávat. Pokud hormonální antikoncepční tablety užíváte pravidelně, nic se nestane.

Problém by mohl vzniknout v případě, že by se při léčbě antibiotikem vyskytl průjem či zvracení a antikoncepční tableta by se řádně nevstřebala.

Účinnost antikoncepce mohou snižovat penicilinová antibiotika (Ospen, Augmentin, V-PNC, Curam...), některá cefalosporinová antibiotika (Zinnat, Xorimax...), přípravky s obsahem doxycyklinu (Doxybene, Deoxymykoin, Doxyhexal...). Zde je při léčbě vhodné použít i nehormonální kontracepční metody.

Sumamed, Azitromycin Actavis, Azitromycin Mylan, Azitromycin Sandoz, což jsou totožné léky, účinnost při správném dávkování a užívání hormonální antikoncepce neovlivňují.

Zdroj: Lék Azitromycin

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA-DARUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slunicko66@seznam.cz.

Daruji tibetskou houbičku,
osobní předání Praha nebo Jičín, stačí mi napsat email. Sluníčko

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sluníčko.

Dobrý den všem, bohužel jsem v době Covidu všechnu houbičku rozdala tak již nenabízím.

Zdroj: diskuze Tibetská houba-DARUJI

Je lepší Azitromycin Mylan nebo Sandoz

Azitromycin Mylan, Actavis a Sandoz jsou generická antibiotika k originálnímu léku Sumamed od firmy PLIVA. Účinnost je shodná. Liší se pouze výrobcem. Generický lék obsahuje stejnou léčivou látku ve stejném množství jako příslušný původní originální lék, má stejnou lékovou formu. Výrobce generika prokázat, že generické léčivo je „bioekvivalentní“ k originálnímu léčivu. Znamená to, že se do krevního oběhu dostane stejné množství účinné látky jako v případě léku originálního a rovněž jeho vylučování z organismu je stejné, tedy že se dané léčivo chová v organismu stejně jako originální lék. Pro prokazování této shody jsou stanoveny přísné předpisy, ve všech případech ale platí, že tento postup je mnohem levnější než opakování všech klinických studií, které předcházely uvedení originálního léku na trh.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Diskuze

V diskuzi PIVONKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tesařova.

Dobrý den, mám na zahradě pivonky ale letos nevykvetly.Sluničko a vláhu mají.Děkuji za odpovědˇ Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor Hašpica.

množím a pěstuji již dlouho tel 777464691

Zdroj: diskuze Pěstování pivoněk

MAKROLIDY – ERYTROMYCINY

Účinná antibiotická látka: AZITROMYCIN

Obchodní název antibiotik: Azibiot, Azithromycin, Azitrox, Sumamed, Zitrocin

Indikace antibiotik: Používají se na infekce respiračních cest; na léčbu borélie a chlamýdií.

Dávkování antibiotik: Azibiot + Azithromycin + Azitrox + Sumamed + Zitrocin: perorálně 500 mg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, komorová tachyarytmie, nevolnost, průjem, zvracení, žloutenka

Účinná antibiotická látka: KLARITROMYCIN

Obchodní název antibiotik: Fromilid, Klabax, Klacid, Klaritromycin, Klimicin

Indikace antibiotik: Používají se na infekce dýchacích cest při alergii na betalaktamy a při atypické pneumonii. Klimicin se navíc používá i na břišní abscesy, kožní flegmony a na léčbu osteomyelitidy.

Dávkování antibiotik: Fromilid + Klabax + Klaritromycin: perorálně 250 – 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Klacid: perorálně 250 – 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu, nebo nitrožilně 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Klimicin: nitrožilně 300 – 600 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, komorová tachyarytmie, nevolnost, průjem, zvracení, žloutenka

Účinná antibiotická látka: SPIRAMYCIN

Obchodní název antibiotik: Rovamycine

Indikace antibiotik: Používá se na infekce dýchacích a močových cest, na léčbu toxoplazmózy u těhotných žen.

Dávkování antibiotik: 1,5 – 3 mil za 8 – 12 hodin

Nežádoucí účinky: alergické reakce, komorová tachyarytmie, novolnost, průjem, zvracení, žloutenka

Do této skupiny antibiotický látek Makrolidů – erytromycinů patří také ACETYLISOVALERYLTYLOSIN (obchodní název antibiotika Aivlosin), DIRITROMYCIN, ERYTROMYCIN (obchodní název antibiotika Erytrocin), JOSAMYCIN (obchodní název antibiotika Wilprafen), KITASAMYCIN, OLEANDOMYCIN, ROXITROMYCIN (obchodní název antibiotika Rulid), TILMIKOSIN (obchodní název antibiotika Pulmotil), TYLOSIN (obchodní název antibiotika Tylo-Kel), TROLEANDOMYCIN. Tyto antibiotické látky Makrolidů – erytromycinů se používají k léčbě streptokoků, listeriózy, záškrtu, bakteriálního zápalu plic a atypických pneumonií, legionářské nemoci. Makrolidy – erytromyciny mohou v organismu vyvolat nežádoucí účinky jako nevolnost a zvracení, žloutenku, alergické reakce a komorovou tachyarytmii.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA-DARUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slunicko66@seznam.cz.

Daruji tibetskou houbičku,
osobní předání Praha nebo Jičín, stačí mi napsat email. Sluníčko

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sluníčko.

Dobrý den,
bohužel jsem veškerou houbičku v době Covidu rozdala, tak již nenabízím. Bohužel mi nejde původní příspěvek v diskuzi smazat.

Zdroj: diskuze Tibetská houba-DARUJI

Třídenní antibiotika

Tlak na co nejrychlejší vyléčení je vysoký, a tak se zkracuje i délka léčby antibiotiky. Rozhodnutí o vhodnosti podání třídenních antibiotik je vždy na lékaři po zvážení individuálního stavu pacienta. Mezi třídenní antibiotika patří Sumamed, Azitromycin. Antibiotikum Zinnat patří mezi pětidenní antibiotika.

Léčivé formy produktu Zinnat:

  • filmem obalené tablety 125 a 250 mg (5 nebo 10 ks v blistrech, 1 nebo 2 blistry v balení);
  • granule, ze kterých je připravena suspenze pro požití 125 mg/5 ml (1,25 g v lahvích s dávkovací lžící nebo odměrkou).
  • Přípravek Zinnat se používá k léčbě infekčních a zánětlivých onemocnění způsobených mikroorganismy citlivými na cefuroxim, a to:
  • onemocnění horních cest dýchacích a orgánů ENT, včetně faryngitidy, zánětu středního ucha, tonzilitidy a sinusitidy;
  • infekce dolních cest dýchacích, jako je pneumonie, akutní bakteriální bronchitida a chronická bronchitida v akutní fázi;
  • nemoci močových cest – pyelonefritida, uretritida, cystitida;
  • infekce genitálií – cervicitis, kapavka, akutní nekomplikovaná gonoreální uretritida;
  • počáteční stadium lymské boreliózy;
  • nemoci měkkých tkání a kůže – pyoderma, impetigo, furunkulóza.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva anna.

dobry den, mam zajem o tibetskou houbu, je mozne si od vas odkoupit a vyzvednout v praze? dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sluníčko.

Dobry den,
jak jsem uváděla již několikrát výše, NAPIŠTE MI PŘÍMO NA EMAIL:

slunicko66@seznam.cz

a domluvime predani. Krasny den Sluníčko

Zdroj: diskuze Tibetská houba-DARUJI

Co je Azithromycin

Azithromycin byl objeven v roce 1980 chorvatskou farmaceutickou společností Pliva a schválen pro lékařské použití pod značkou Sumamed v roce 1988. Je na seznamu základních léků Světové zdravotnické organizace. Světová zdravotnická organizace ho klasifikuje jako kriticky důležitý pro humánní medicínu. Je dostupný jako generický lék a prodává se pod mnoha obchodními názvy po celém světě. V roce 2019 to byl 48. nejčastěji předepisovaný lék ve Spojených státech s více než 15  miliony receptů.

Azithromycin je antibiotikum patřící mezi azalidy, podtřídy makrolidových antibiotik. Je to derivát erythromycinu, od kterého se liší v chemické struktuře: atom methyl-substituovaného dusíku je začleněn do laktonového prstence, čímž se stává laktonový kruh 15-členným. Azithromycin je účinnější vůči některým druhům bakterií než erythromycin, z těla se vylučuje pomalu, což umožňuje jeho výhodné dávkování jednou denně po dobu 3 až 5 dnů, v některých indikacích se podává dokonce jednorázově. Azithromycin patří mezi antibiotika na 3 dny.

Mechanismus účinku je založen na manipulaci se syntézou proteinů škodlivých bakterií, čímž je jim zabráněno v růstu. Azithromycin se váže na 50S podjednotku bakteriálního ribozomu a tím inhibuje překlad z mRNA. Azithromycin nemá vliv na syntézu nukleových kyselin.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Diskuze

V diskuzi JAK PĚSTOVAT ORCHIDEE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVETA NOVOTNA.

Dobrej den,A orchdej mně spálilo sluníčko byla na přímém slunci a listy jsou žluté a dá se ještě zachránit a tak jaké prostředí orchodej potřebuje.A předem Vám mnohokrát děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak pěstovat orchidee

Třetí stadium boreliózy

Třetí fáze nemoci může nastat až několik měsíců či let od nakažení. Nemoc se v tomto stadiu projevuje jako roztroušená skleróza anebo zánět mozkových blan. Tělo se nedokáže a neumí bránit trvalé nákaze. Dochází k trvalému poškození nervů, poruchám soustředění, nefunkční krátkodobé paměti a ke ztrátě orientace v prostoru.

Projevy: záněty kůže, kloubů a zánět mozku, míchy, srdce nebo oka, bolestivý krk a zvětšené uzliny, pískot v uších, motání hlavy, bolest páteře a kloubů, popřípadě i výrůstky na kloubech, chronická únava způsobená chronickým únavovým syndromem, který borelióza vyvolává.

Léčba a komplikace ve třetím stadiu: Klasickou léčbou v boji proti borelióze v počátečním stadiu jsou antibiotika předepisována zpravidla na 3 týdny, díky nimž se předejde chronickým potížím a zabrání se přestupu do vyšších stadií infekce. Antibiotika účinná v léčbě časné fáze jsou: doxycyklin, amoxicilin, sumamed, erytromycin, ceftriaxon. Ve třetím stadiu nemoci se už mohou podávat takové léky, jako jsou například kortikosteroidy nebo imunosupresiva, což jsou látky tlumící imunitní reakce organismu.

V současnosti neexistuje žádný test, který by pacientovi zcela jednoznačně potvrdil, že jsou jeho zdravotní obtíže způsobeny právě boreliózou, nebo se z boreliózy vyléčil. Zásadním faktorem při řešení tohoto závažného onemocnění je včasná, rychlá a přesná diagnostika. Čím dřív se necháte vyšetřit, tím lépe.

Zdroj: Borelióza

Diskuze

V diskuzi MELANOM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rene.

zrovna dneska šel kluk na operaci melanomu zhoubny ma 11 roku hral fotbal tak asi to sluníčko opravdu škodí měl na ličku melanom něco jak bradavice na pohled ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Livi .

Dobry den.Vim jak vam je.U dcery na to prisli na zacatku prazdnin.Je ji 16.Ma melanom in situ.Mnela tmavsi znamenko ma ruce.Nevim jak to zvladate vy.ale ja jsem na nervy.Nema zadnou lecbu jenom kontroly.Ta bezmoc je hrozna.Nevim co mam udelat aby se to uz nokdy nevratilo.S pozdravem Livie

Zdroj: diskuze Melanom

Co byste ještě měli vědět o opalování:

  • Značkové přípravky nejsou jen marketingovým tahem, ale představují záruku kvality. Jsou testované pod přísným dohledem a jejich tvrzení podporují dermatologické studie.
  • U moře používejte přípravky s vyšším UV filtrem – minimálně 25 SPF, než v našich zeměpisných šířkách, kde postačí 15 až 20 SPF.
  • Přípravek by se měl natírat v hrubší souvislé vrstvě a nechat krém či mléko vsáknout.
  • Sluníčko opaluje i přes mraky, takže se snadno můžete spálit. Intenzita UV záření se díky oblakům snižuje jen zhruba o 30 – 40%.
  • UVA záření proniká i sklem. Pokud tedy máte prosluněnou kancelář, kde na Vás sluníčko „praží“ celý den, je vhodné používat ochranné prostředky (dnes se UV filtry přidávají i do běžných krémů). Typickými projevy jsou např. neúměrné stárnutí poloviny tváře, jedné ruky atd.
  • Pro léto jsou vhodné rovněž lehké parfémy a speciální kosmetika na tělo i vlasy (solární vlasovou kosmetiku nabízí Redken, Kérastase anebo Kléral).
  • Nevhodné přípravky mohou způsobit fleky na kůži, které se velmi těžko odstraňují.
  • Pobyt na sluníčku se vůbec nedoporučuje během užívání některých léků, všech typů antibiotik, ale i některých druhů antikoncepce. Pokožka se může snadněji spálit, způsobit alergii anebo pigmentové skvrny. O pobytu na sluníčku se proto vždy poraďte s lékařem.

Autor: redakce zdravi-lecba.cz

Zdroj: Slunění v létě

Zesvětlení vlasů citronem

Jedna z asi nejstarších a nejpopulárnějších metod zesvětlení tmavých vlasů využívá citronovou šťávu. Vymačkáme dva citrony a přidáme k nim trošku panenského olivového oleje (ten bude mít ochrannou a vyživovací funkci). Směs naneseme opatrně na vlasy, rozčešeme a vyjdeme ven na sluníčko. Procházíme se dvě hodiny mimo stín. Samozřejmě ochrana pleti je nutná (použijeme krém se silným faktorem), užitečné je mít s sebou také dostatek tekutin na pití. Po návratu domů ještě počkáme a za hodinu si vlasy umyjeme. Zesvětlení můžeme výrazně zesílit opakováním, ale nepřeháníme to. Abychom vlasy nepoškodili, měli bychom proceduru aplikovat maximálně jednou za týden.

Zdroj: Zesvětlení vlasů

Sázení aloe vera

Vezměte si připravený květináč zasypaný zeminou, utvořte do zeminy díru prstem a vložte do ní aloe vera kořeny směrem dolů. Podržte rostlinu ve vzpřímené poloze a přimáčkněte. Pokud nezůstane rostlina ve svislé poloze, zasuňte za ni tyč jako podpěru. Lehce rostlinu zalijte a umístěte ji na světlém místě, ale mimo dosah přímého slunečního záření, protože vám může sluníčko listy spálit. Ničeho se nelekejte, pokud se rostlina zbarví do červena nebo se listy mírně scvrknou, je to přirozená součást procesu růstu aloe vera.

Než aloe začne růst, tak není potřeba rostlinu zalévat, tedy asi po dobu čtyř až šesti týdnů.

Zdroj: Přesazování aloe vera

Za alergie na slunce mohou ozónové díry

Tato alergie na slunce není způsobena jenom čistě tím slunečním zářením. Sluneční alergii hlavně způsobují ozonové díry, které nad námi v atmosféře máme. Ozónové díry propouští škodlivé části slunečního záření, které za normálních podmínek na zemský povrch nedopadnou. Takže v obdobích, kdy je ozónová vrstva oslabena, je důležité používat ochranné opalovací krémy s ochranným faktorem SPF 40 až 50, užívat antihistaminika, trošku se šetřit a nechodit moc na sluníčko hlavně ze začátku. Na případnou sluneční dermatitidu (alergie na slunce) je dobré krátkodobě použít kortikoidní mast, nejdéle dva až tři dny. Kortikoidní mast se nesmí používat, když jdete na slunce, jedině na noc si s ní dermatitidu lehce natřete.

Zdroj: Alergie na slunce

Jak provést derivační koupel?

Podstatou derivační lázně je osvěžování pohlaví studenou (ne však ledovou) vodou, a to velmi jemným třením (připomínajícím drsný jazyk kočky) pomocí kousku látky nebo žínkou. Žínku ponoříte do vody a okamžitě začnete pohybem shora dolů. Poté žínku ihned znovu namočíte a pokračujete bez přerušení po celou dobu koupele. Tření má být jemné. Nesmí bolet ani dráždit. Zbytek těla však musí být v suchu a teple. Po koupeli je nezbytné se dobře zahřát, nejlépe se schovat pod peřinu nebo si sednout na sluníčko. Koupel by se nikdy neměla provádět po jídle a během menstruace.

Délka koupele závisí na hmotnosti. Do váhy 70 kg stačí 10 minut na jednu koupel. Lidé vážící nad 70 kg potřebují 15–20 minut. Chcete-li se zbavit velké zátěže, nebo spěcháte-li s výsledkem, můžete ji provádět dvakrát denně, avšak pro běžné používání stačí jednou za den. Doporučená udržovací kůra je čtyřikrát či třikrát týdně. Nejdůležitější je pravidelnost.

Zdroj: Derivační koupel

Ukázka smutečního proslovu

Drazí truchlící!

Chtěl bych vám vyjádřit svou soustrast. Vy a celá vaše rodina jste utrpěli velkou ztrátu. Musíte se rozloučit se svým dítětem.

Staří Řekové našli tato slova útěchy: „Koho bozi milují, umírá mlád“. Jeden arabský prorok vyslovil myšlenku, že naše děti nejsou našimi dětmi. Přicházejí pouze skrze nás, ale ne z nás. A přestože jsou s námi, přece nám nepatří. Jejich tělům smíme poskytovat domov, ale ne jejich duším. Jejich duše sídlí v domě zítřka, který nemůžeme navštívit ani ve snu. Můžeme se snažit být jako oni, ale nemůžeme je přizpůsobit k obrazu svému. Život totiž neběží zpět, pouze se včera pozdržel.

Živote, živote, kouzlo tvé uvadlo, nad mojí mladostí slunéčko zapadlo.

Loučíme se s tebou sluníčko naše.

Smuteční verše, které jsou vhodné k poslednímu rozloučení s dítětem, popřípadě mladým člověkem, protože smrt si bohužel nevybírá a někdy nás opouštějí i ti, kteří měli ještě celý život před sebou.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu dítěte


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jitka Konášová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP