Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

SUMAMED A SLUNCE

OBSAH

Třídenní antibiotika

Mezi třídenní antibiotika patří Sumamed a Azitromycin Sandoz, Actavis nebo Mylan. Tato antibiotika patří do skupiny makrolidů a jedná se o totožné léky, přičemž Sumamed je originálním lékem a Azytromycin Sandoz či Mylan jsou generické přípravky.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Užívam terbinafin Milan 5 dní, do toho ale deti doniesli zo škôlky bakterialnu infekciu a lekárka mi predpísala antibiotika 1xdenne Summamed. Zabudol som sa ale opýtať, či ich môžem užívať súčasne s terbinafinom. Po terbinafine pozorujem nadránom kŕče v nohe a cez deň závrate. Je to normálne? Ďakujem za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antimykotikum Terbinafin Mylan a antibiotikum Sumamed je možné užívat společně, protože nemají žádnou vzájemnou interakci. Vámi zmiňované nežádoucí účinky léku Terbinafin jsou běžně a Sumamed je může ještě zesílit nebo se mohou objevit nové. Oba léky mají řadu nežádoucích účinků, které naštěstí vymizí po ukončení léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Zinnat, nebo Sumamed

Sumamed je třídenní antibiotikum, které patří do skupiny makrolidů a jeho účinnou látkou je sloučenina azitromycin. Má poměrně široké využití. Může se užívat u streptokokových infekcí (například spála, angína, růže, záněty středního ucha a podobně) místo penicilinových antibiotik, pokud jsou na ně pacienti alergičtí. Kromě toho poměrně dobře působí na mikroorganismy, jako jsou legionely, chlamydie a mykoplazmata, které mohou způsobovat různé infekce včetně zápalů plic. Sumamed lze použít i u prvního stadia lymské boreliózy a u některých bakteriálních pohlavních nemocí. Sumamed v tabletové formě se u většiny běžných infekcí užívá v dávce jedné tablety o síle 500 miligramů, která se podává po tři dny.

Nevýhoda: Při užívání se objevují trávicí obtíže.

Zinnat se předepisuje na streptokokové infekce dýchacích cest včetně angíny, zánětu dutin a zánětu středního ucha. Další možností využití jsou infekce močových cest včetně zánětů ledvin. Běžná dávka u dospělého člověka je jedna tableta o síle 250 nebo 500 miligramů podávaná každých 12 hodin. Kromě tablet existuje lék i v podobě prášku k přípravě suspenze, která se pije.

Nevýhoda: Při užívání se mohou objevit bolesti hlavy, nechutenství a trávicí obtíže. Dalším nežádoucím efektem jsou alergie, a to i na penicilin.

Antibiotika vždy patří do rukou odborníka, ne laika. Z tohoto důvodu jsou antibiotika na předpis.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinnat a slunce

Lov podle východu a západu slunce

Doba zvěře je u nás dána zákonem. Lov je povolen od jedné hodiny před východem slunce do jedné hodiny po západu slunce. Netýká se to ale zvěře škodné z myslivosti a černé zvěře. U nich je lov povolen i během noci.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRČA.

Můžete mi doporučit nějaký dobrý krém na opalování při rozšířených žilkách na obličej? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Krém na opalování závisí na tvém fototypu a intenzitě slunce. Když jsi světlý fototyp a snadno se spálíš, tak je při jasném počasí vhodný krém 50 a výše. Když reaguješ na slunce zhnědnutím, tak stačí 16 a více. Žilky při výběru krému na opalování nehrají důležitou roli. Spíše se lépe zamaskují při opálené pleti.

Zdroj: diskuze Nejlepší krém na rozšířené žilky obličej

Východ slunce

Procházka lesem při východu slunce bývá myslivci považována za jednu z nejkrásnějších denních chvil. Bývá pro ně potěšením pozorovat probouzející se les. Přestože spousta zvěře je aktivní hlavně v noci, i při východu slunce má pro myslivce význam vydat se na lov. Kolem doby východu slunce totiž srnčí a jelení zvěř vytahuje na pastvu, což je pro myslivce vhodná příležitost, jak k jejímu pozorování, tak i případnému odstřelu. V této době je také možné lovit i pernatou zvěř.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem NEOTEVŘENÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ahoj Cempírku.Jen píši.Lékař udělal stěry,vyšla chlamýdie v levém oku(.Musim podotknout.Jiná vyšetření chlamýdii neukázalo).Dostala jsem i pro přítele Sumamed,je to 7 dní..A piji čaj Anti parazitální a koupila jsem si také Chlamydit Extra.Oči mně ještě nějak neposlochaj.Volala jsem dnes svému očnímu lékaři,ten se musí poradit s odborníky ,jelikož o chlamýdiích v očí ještě neslyšel.Tak tam budu volat ve čt.(Ale při 2 návštěvě také na mně pěkně koukal,hrůza).L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Neuvěřitelné, jsem moc rád za Vaši zpětnou vazbu. Určitě zůstaňte v kontaktu a informujte o průběhu. Zároveň je potřeba se zamyslet, jak se vám do toho oka dostala ta chlamydie. Nejčastější způsob je přenos z prstu ruky při mnutí oka. Takže by byla vhodná nějaká gelová desinfekce na ruce, kterou můžete hned a často kdekoliv během dne použít. Také posílení imunity bude na místě, receptů zde máme mnoho. Po dobrání antibiotik je vhodné absolvovat restart střeva pomocí probiotik na jeden měsíc. Držím palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neotevření víček

Aktuální čas pro západ a východ slunce

Zde uvádíme aktuální časy pro západy a východy slunce a o tom, jak dlouho bude vidět, kdy se stmívá a kdy vychází slunce. Slunce postupuje každý den svojí dráhou přes naší republiku, nejdříve ho přivítá Jablůnkov a Ostrava, pak Brno, Hradec Králové, Praha, Plzeň a nakonec přes Karlovy Vary dorazí až k Aši. Než tuto vzdálenost urazí, tak dochází k rozdílům mezi východem a západem v Ostravě a v Karlových Varech a tak přechod pásu úsvitu nebo soumraku, od východu k západu může trvat přibližně 30 minut.

Dnes 27. 4. 2024 nad územím České republiky vychází slunce v Jablůnkově v 5:27 a rozbřesk skončí v 5:52 v Aši. Vycházející slunce naší republikou prosviští tryskovou rychlostí 1299 Km/h.
Vidět dnes bude 15 hodin a 43 minut. Rozednívat se začne již od 5:04 a vidět bude do večera 20:47, kdy se setmí.
Slunce dnes začne zapadat v 19:57 na východě našeho území a zapadající slunce se postupně dostane až k Aši, kde bude naposledy možné spatřit slunce v 20:25.

Zítra započne východ slunce v Jablůnkově v 5:25 a v Aši skončí v 5:50. Zítřejší doba, po kterou bude vidět, bude trvat 15 hodin a 46 minut. Rozednívat se začne od 5:02 a vidět bude do večera 20:48. Zítra slunce začne zapadat v 19:58 na východě našeho území a západ slunce se postupně dostane až k Aši, kde bude naposledy možné spatřit slunce v 20:26.

Za deset dní bude změna časů denního světla výraznější. Východ slunce započne v Jablůnkově v 5:10 a v 5:34 skončí v Aši. Délka doby viditelnosti bude za deset dní 16 hodin a 19 minut. Rozednívat se začne od 4:44 a vidět bude do večera 21:04. Slunce v tu dobu začne zapadat v 20:12 na východě našeho území a mizející slunce se postupně dostane až k Aši, kde ho bude naposledy možné spatřit v 20:40.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Hajek.

zdravim mam bobkovy list a zacly se mi tvorit na dospelich listech hnede fleky nevite co stim dekuji,umisten na okne v kvetinaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o úpal. Listy, které jsou teď na rostlině, narostly v době, kdy bylo mírné slunce a nyní se nedokáží bez úhony srovnat s tak silným sluncem. Buď změňte stanoviště a nebo očekávejte nové listy, které budou zvyklé na ostré slunce ale zároveň ho budou vyžadovat i v následujících obdobích.

Zdroj: diskuze Bobkový list v květináči

Kdy na slunce po botoxu

Asi týden po aplikaci botulotoxinu je vhodné vyhýbat se pobytu na slunci, jinak by mohlo dojít ke špatnému vstřebávání botoxové injekce. Po aplikaci je možné navrátit se ihned do práce, není nutné žádné delší zotavování.

Zdroj: Botox a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zetová Marie.

Anturie má na listech tmavé skvrny.Jakým přípravkem je odstranit?
Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tmavé skvrny na anturii dělá nejčastěji slunce.

Zdroj: diskuze Anturie škůdci

Za alergie na slunce mohou ozónové díry

Tato alergie na slunce není způsobena jenom čistě tím slunečním zářením. Sluneční alergii hlavně způsobují ozonové díry, které nad námi v atmosféře máme. Ozónové díry propouští škodlivé části slunečního záření, které za normálních podmínek na zemský povrch nedopadnou. Takže v obdobích, kdy je ozónová vrstva oslabena, je důležité používat ochranné opalovací krémy s ochranným faktorem SPF 40 až 50, užívat antihistaminika, trošku se šetřit a nechodit moc na sluníčko hlavně ze začátku. Na případnou sluneční dermatitidu (alergie na slunce) je dobré krátkodobě použít kortikoidní mast, nejdéle dva až tři dny. Kortikoidní mast se nesmí používat, když jdete na slunce, jedině na noc si s ní dermatitidu lehce natřete.

Zdroj: Alergie na slunce

Poradna

V naší poradně s názvem BETA BOJOVNICE SPOLEČENSKÉ AKVÁRIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bety.

Moje Bety mají upně akvárium od řas musím jim ho čistit denně ale řasy tam stejně jsou . Co mám dělat???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Světlo dělá řasy v akváriu. Přemístěte akvárium na místo, kam nesvítí přímé slunce.

Zdroj: diskuze Beta bojovnice společenské akvárium

Třídenní antibiotika

Mezi antibiotika na 3 dny patří:

Sumamed

Sumamed patří mezi antibiotika ze skupiny makrolidů a jeho účinnou látkou je sloučenina azitromycin. Azitromycin blokuje v bakteriálních buňkách tvorbu bílkovin, tím narušuje jejich schopnost množení a oslabuje tak bakteriální populaci v boji s naším imunitním systémem.

Využití: Sumamed má poměrně široké využití. Může se užívat u streptokokových infekcí (například spála, angína, růže, záněty středního ucha a podobně) místo penicilinových antibiotik, pokud jsou na ně pacienti alergičtí. Kromě toho poměrně dobře působí na mikroorganismy, jako jsou legionely, chlamydie a mykoplazmata, které mohou způsobovat různé infekce včetně zápalů plic. Sumamed lze použít i u prvního stadia lymské boreliózy a u některých bakteriálních pohlavních nemocí.

Podávání: Záleží na doporučení předepisujícího lékaře. Sumamed v tabletové formě se u většiny běžných infekcí užívá v dávce jedné tablety o síle 500 miligramů, která se podává po tři dny (označuje se proto jako takzvané třídenní antibiotikum). U lymské boreliózy a těžších infekcí se podává i vyšší dávka. Mimo tablet existuje Sumamed i jako sirup a infuzní roztok k nitrožilnímu podání.

Nevýhody: Speciálně u léků obsahujících azitromycin se objevují především trávicí obtíže.

Azitromycin

Azitromycin patří mezi antibiotika ze skupiny makrolidů a jeho účinnou látkou je stejnojmenná sloučenina azitromycin. Azitromycin blokuje v bakteriálních buňkách tvorbu bílkovin, tím narušuje jejich schopnost množení a oslabuje tak bakteriální populaci v boji s naším imunitním systémem.

Využití: Azitromycin má poměrně široké využití. Může se užívat u streptokokových infekcí (například spála, angína, růže, záněty středního ucha a další) místo penicilinových antibiotik, jestliže jsou na ně pacienti alergičtí. Kromě toho poměrně dobře působí na mikroorganismy, jako jsou legionely, chlamydie a mykoplazmata, které mohou způsobovat různé infekce včetně zápalů plic. Azitromycin lze použít i u první fáze lymské boreliózy, při infekci Helicobacterem pylori a u některých pohlavních nemocí (například kapavka).

Podávání: Záleží na předepisujícím lékaři. Azitromycin se většinou podává 1–2x denně o síle tablet 250–500 miligramů.

Nevýhody: U léků obsahujících azitromycin se objevují zejména trávicí obtíže.

Doplnění: Třídenní antibiotikum azithromycin utvoří po doužívání všech tří tablet dostatečnou hladinu, která vydrží účinkovat více dní. Na druhou stranu mikrobiologové nejsou z antibiotik na tři dny nadšeni, protože jejich účinek neodeznívá hned, ale postupně slábne. Během této doby tak mají bakterie možnost si na něj zvyknout a stávají se odolnými. Z těchto důvodů je vhodnější (kupříkladu u infekcí dýchacích cest citlivých na azithromycin) podávat klasické antibiotikum, například klaritromycin (Klacid).

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Poradna

V naší poradně s názvem MANGO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hronovská.

příjemné odpoledne,
začala jsem z pecky pěstovat mango, vyrostla mi větvička s několika listy, ale nevím, jak postupovat dál, aby se mi nezlomila, protože je velmi slabá. Děkuji za radu. Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Mango je subtropická rostlina, takže ke svému růstu potřebuje teplo a slunce. Dejte rostlinu ven na plné slunce a nechte svému osudu. V zimě přezimujte na svétlém místě. Mango je obrovský strom, podobně velký jako naše hruška. V podmínkách mírného pásu, kde se nachází naše krásná země, nebude moci plodit. Ale můžete radovat alespoň z listů.

Zdroj: diskuze Mango pěstování

Je Furolin citlivý na slunce?

Nitrofurantoin (účinná látka Furolinu) obvykle není spojen s vysokým rizikem rozvoje fotosenzitivní reakce. Přesto existují vzácné zprávy o těchto reakcích s nitrofurantoinem, ale v současné době není známo, zda tyto reakce byly způsobeny medikací nebo zda byly na vině jiné faktory.

Zdroj: Furolin a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobry den,
Ke konci brezna sem dostala k narozeninam orchideje,bohuzel ted jim zacali hnednout listy,nevim co s tim.V kvetinarstvi mi poradili ze je mam ostrigat ale bevim zda je to dobry napad.
Predem moc dekuji za radu
Mirka

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tohle udělá prudké slunce. Jestli jste měla vaší orchidej za oknem, tak v minulých slunečných dnech vám ji slunce takhle spálilo. Ostříhat nebo ne je jedno, listy by stejně uschly. Bohužel se musíte smířit s tím, že míň listů znamená míň květů. Budete muset počkat než vyrostou nové listy a potom můžete očekávat nové květy. A nebo to odpískejte, kupte za 150 Kč novou rostlinu a tešte se z nových čerstvých květů na polostinném ale světlém místě.

Zdroj: diskuze Pěstování a nemoci orchidejí

Je lepší Azitromycin Mylan nebo Sandoz

Azitromycin Mylan, Actavis a Sandoz jsou generická antibiotika k originálnímu léku Sumamed od firmy PLIVA. Účinnost je shodná. Liší se pouze výrobcem. Generický lék obsahuje stejnou léčivou látku ve stejném množství jako příslušný původní originální lék, má stejnou lékovou formu. Výrobce generika prokázat, že generické léčivo je „bioekvivalentní“ k originálnímu léčivu. Znamená to, že se do krevního oběhu dostane stejné množství účinné látky jako v případě léku originálního a rovněž jeho vylučování z organismu je stejné, tedy že se dané léčivo chová v organismu stejně jako originální lék. Pro prokazování této shody jsou stanoveny přísné předpisy, ve všech případech ale platí, že tento postup je mnohem levnější než opakování všech klinických studií, které předcházely uvedení originálního léku na trh.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Poradna

V naší poradně s názvem KANADSKÉ BORŮVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamáš Robert.

Dobrý den. Mám balkónové kanadské borůvky. Vláhu mají, dostatek místa, hnojiva používám pro borůvky, ale listy a květy mi usychají. Přímého slunečního světla mají jen večer. Co dělám špatně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Důvodem bude zřejmě nedostatek slunečního světla. Kanadské borůvky potřebují plné slunce po celý den. Snesou i polostín, ale čím méně slunce mají, tím hůře prosperují. Smrtící pro ně pak je stav, kdy mají málo slunce, díky čemuž nemohou spotřebovat dodané hnojivo, které se hromadí v půdě a rostlinu postupně ničí.
Další příčinou může být nevhodné pH substrátu. Kanadské borůvky vyžadují pH půdy v rozmezí 4 až 5,2. Zjistit pH můžete pomocí lakmusového papírku, kterým změříte kyselost výluhu z vašeho substrátu.
Na balkoně, který je orientován severozápadně, neočekávejte žádné zázraky při pěstování plodonosných rostlin. Můžete ho ale využít pro pěstování krásných begónií nebo na letnění pokojových rostlin, například klívii se bude na tomto balkóně v létě skvěle dařit.

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Západ slunce

Řada zvěře je aktivní hlavně po západu slunce, i přesto že v této době myslivci většinu zvěře nesmí lovit. Mezi zvěř aktivní v noci patří například divoká prasata, lišky, jezevci, jeleni i zajíci. Pokud se myslivec vydá večer do lesa, je lepší dorazit na posed / kazatelnu, ještě před západem slunce, aby nepřišel zrovna v době, kdy zvěř vychází. Zajíci například vychází na pastvu hlavně za soumraku. Na lov se ve večerních hodinách vydává také liška, kterou právě v těchto hodinách mohou nachytat hospodáři, jak se jim „dobývá“ na jejich drobnou domácí zvěř. Je třeba si uvědomit, že to, že zvěř je aktivní v noci, neznamená, že přes den se s ní myslivec nepotká. Zvěř je samozřejmě k vidění, ale častěji jen někde odpočívá, obživu si pak obstarává právě večer a v noci.

Zdroj: Východy a západy slunce

Azithromycin a slunce

Při užívání Azithromycinu vás slunce může snadněji spálit. Vyhněte se slunečnímu záření nebo soláriu. Když jste venku, používejte ochranný oděv a používejte opalovací krém (SPF 30 nebo vyšší).

Azithromycin absorbuje UV záření, pak ho uvolňuje do kůže, což způsobuje buněčnou smrt. Během několika dní se příznaky objeví na exponovaných místech těla. U některých lidí mohou příznaky přetrvávat až 20 let po ukončení léčby.

Azithromycin je v těle přítomen až 15 dní od poslední dávky.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Kdy po botoxu na solárko

To samé jako u slunění platí i pro návštěvu solária. Asi týden po aplikaci botulotoxinu je vhodné vyhýbat se UV záření, aby nedošlo ke špatnému vstřebávání botoxové injekce.

Zdroj: Botox a slunce

Azitromycin Mylan a slunce

Při užívání Azitromycinu Mylan nebo Sandoz či Sumamedu se nedoporučuje slunění. Fotosenzitivní reakce se dle dokumentace vyskytuje maximálně u jednoho procenta uživatelů.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Třídenní antibiotika

Tlak na co nejrychlejší vyléčení je vysoký, a tak se zkracuje i délka léčby antibiotiky. Rozhodnutí o vhodnosti podání třídenních antibiotik je vždy na lékaři po zvážení individuálního stavu pacienta. Mezi třídenní antibiotika patří Sumamed, Azitromycin. Antibiotikum Zinnat patří mezi pětidenní antibiotika.

Léčivé formy produktu Zinnat:

  • filmem obalené tablety 125 a 250 mg (5 nebo 10 ks v blistrech, 1 nebo 2 blistry v balení);
  • granule, ze kterých je připravena suspenze pro požití 125 mg/5 ml (1,25 g v lahvích s dávkovací lžící nebo odměrkou).
  • Přípravek Zinnat se používá k léčbě infekčních a zánětlivých onemocnění způsobených mikroorganismy citlivými na cefuroxim, a to:
  • onemocnění horních cest dýchacích a orgánů ENT, včetně faryngitidy, zánětu středního ucha, tonzilitidy a sinusitidy;
  • infekce dolních cest dýchacích, jako je pneumonie, akutní bakteriální bronchitida a chronická bronchitida v akutní fázi;
  • nemoci močových cest – pyelonefritida, uretritida, cystitida;
  • infekce genitálií – cervicitis, kapavka, akutní nekomplikovaná gonoreální uretritida;
  • počáteční stadium lymské boreliózy;
  • nemoci měkkých tkání a kůže – pyoderma, impetigo, furunkulóza.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Co je Azithromycin

Azithromycin byl objeven v roce 1980 chorvatskou farmaceutickou společností Pliva a schválen pro lékařské použití pod značkou Sumamed v roce 1988. Je na seznamu základních léků Světové zdravotnické organizace. Světová zdravotnická organizace ho klasifikuje jako kriticky důležitý pro humánní medicínu. Je dostupný jako generický lék a prodává se pod mnoha obchodními názvy po celém světě. V roce 2019 to byl 48. nejčastěji předepisovaný lék ve Spojených státech s více než 15  miliony receptů.

Azithromycin je antibiotikum patřící mezi azalidy, podtřídy makrolidových antibiotik. Je to derivát erythromycinu, od kterého se liší v chemické struktuře: atom methyl-substituovaného dusíku je začleněn do laktonového prstence, čímž se stává laktonový kruh 15-členným. Azithromycin je účinnější vůči některým druhům bakterií než erythromycin, z těla se vylučuje pomalu, což umožňuje jeho výhodné dávkování jednou denně po dobu 3 až 5 dnů, v některých indikacích se podává dokonce jednorázově. Azithromycin patří mezi antibiotika na 3 dny.

Mechanismus účinku je založen na manipulaci se syntézou proteinů škodlivých bakterií, čímž je jim zabráněno v růstu. Azithromycin se váže na 50S podjednotku bakteriálního ribozomu a tím inhibuje překlad z mRNA. Azithromycin nemá vliv na syntézu nukleových kyselin.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP