Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

STUDENÁ VLNA

OBSAH

Fotografie

Zde je fotogalerie vlasů po trvalé ondulaci.

Zdroj: Trvalá ondulace – studená vlna

Poradna

V naší poradně s názvem TRVALÁ ONDULACE – STUDENÁ VLNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Jestli máš jemné vlasy a chceš to pro objem, aby nebyly splihlé, tak je nejlepší to dát na velké natáčky 7 cm v průměru. Při vysušení použít tužidlo a difuzér.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

děkuji

Zdroj: diskuze Trvalá ondulace – studená vlna

Postup

Postup na domácí trvalou naleznete zde.

Zdroj: Trvalá ondulace – studená vlna

Návod na domácí trvalou naleznete zde.

Zdroj: Trvalá ondulace – studená vlna

Poradna

V naší poradně s názvem TRVALÁ ONDULACE – STUDENÁ VLNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na které natáčky se natáčí tzv. volná trvalá?? Děkuji moc, s pozdravem Voňková Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli máš jemné vlasy a chceš to pro objem, aby nebyly splihlé, tak je nejlepší to dát na velké natáčky 7 cm v průměru. Při vysušení použít tužidlo a difuzér.

Zdroj: diskuze Trvalá ondulace – studená vlna

Co znamená studená vlna

Trvalá ondulace „Studená vlna“ od firmy Valea (pro domácí použití) je s rostlinnými výtažky a používá se na normální vlasy. Balení obsahuje studenou vlnu (100 ml), fixatér (100 ml) a jednu molitanovou houbičku.

V dnešní době se nemusíte obávat obrovských loken ve stylu vaší babičky. Kadeřnice vědí, co se nosí a co je právě v kurzu, takže kudrlinky, které měly krásky z osmdesátých let, by vám hrozit neměly. Existují dva druhy trvalé, a to teplá a studená vlna. Studená dělá menší kudrlinky a údajně méně škodí vlasům. Každopádně dříve než se rozhodnete dát si trvalou, poraďte se se svou kadeřnicí.

Při trvalé ondulaci dochází k tomu, že vlasy změní svou strukturu a kopírují takový tvar, jaký mají natáčky. Jedná se o proces, který vlasy trošku zatěžuje, proto je nutné vyhnout se trvalé hlavně na odbarvované a zesvětlené vlasy nebo na zničené vlasy. Trvalá ondulace je vhodná jak na dlouhé, tak krátké vlasy.

Studené vlny sice mají stoupající kvalitu, ale jakákoliv chyba při aplikaci může způsobit právě to, co nechcete – poškozené vlasy a nerovnoměrné vlny. Umění není jenom v kvalitě přípravku, který vlas nepreparuje, ale také v šikovnosti a umu natočit na natáčku vlas přesně tak, jak je třeba.

Zdroj: Trvalá ondulace – studená vlna

Diskuze

V diskuzi VÝROBA MEDOVINY ZA STUDENA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kutina Jindrich.

Muzete mi poslat recept na Medovinu za studena dekuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba medoviny za studena recept

Léčba rázovou vlnou

Rázová vlna je nová moderní léčebná metoda, slouží k léčbě bolestí svalových a šlachových úponů, tzv. entezopatií. Již delší dobu je používána především ve Švýcarsku a Německu, v posledních letech je rozvíjena i v České republice. V přístroji se generuje akustická rázová vlna, která se z hlavice aplikátoru šíří radiálním směrem postiženými tkáněmi. V časovém úseku milisekund dochází k deformaci fibroblastů (buněk vazivové tkáně) a mezibuněčných prostor, následuje prokrvení tkáně, novotvoření vazivových vláken a regenerace úponu. Současně dochází k rozrušení a vstřebání kalciových usazenin. To vede v první fázi k útlumu bolestivosti často již v prvních dnech léčby. Následuje zlepšení prokrvení, uvolnění svalových spasmů, regenerace úponů, odeznění bolesti kloubů a trvalé nebo alespoň dlouhodobé zhojení problému. Rázová vlna léčí bolesti svalových úponů v oblasti loktu, tenisový nebo oštěpařský loket.

Zdroj: Tenisový loket

Kdy umýt vlasy po trvalé

Důrazně se doporučuje počkat tři dny, než si vlasy po trvalé poprvé umyjete. Když opouštíte salon, tak se snažte nezmoknout. Nemytím vlasů po trvalé zabráníte tomu, aby voda deaktivovala chemické složky permanentní ondulace, a aby se kadeře rozpadly. Pamatujte, že pokud chodíte plavat, vždy noste koupací čepici.

Týden po trvalé se neupravujte jinak, než konečky prstů. Vlasové přípravky mohou způsobit lámání - nebo způsobit nepřirozené tvarování.

Při prvním mytí vlasů používejte šampony určené speciálně pro kadeře a kondicionéry, které obsahují minerály a bílkoviny.

Vyvarujte se co nejvíce fénování, když už musíte fén použít, tak jedině s difuzérem, pomocí kterého se proud vzduchu rozloží a zabrání tak nadměrnému vysoušení.

Hřebeny s širokými zuby jsou nejlepší, aby se při odstraňování jakýchkoli zamotaných vlasů zabránilo jejich poškození.

Pro pevnější kadeře bude nejlepší udržovat vlasy v copu, čímž se minimalizuje krepatění. A když jsou rozpuštěné, jednoduše vlasy rozdělte prsty.

Zabalení vlasů do hedvábné šály před spaním rovněž ochrání vaši trvalou.

Zdroj: Trvalá ondulace – studená vlna

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kveta.

Dobrý den ,mám problémy s ostruhama na patě-levá víc bolí.
Už mám po rehabilitaci,3xráz.vlna a žádný výsledek.
ještě bych chtěla vyzkoušet ozáření RTG,to hradí pojišťovna.
Klidně bych podstoupila i operaci jen kdyby to pomohlo.
V práci stojím celý den na nohách,nedá se to ustát....
Děkují za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Pavličná.

ostruha už Třetí měsíc beru Hekla lavu a neustále se mi to vrací.Nárazová vlna nic.Prosím o radu.Děkuji

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Domácí lis na olej Piteba

Domácí lis na oleje za studena Piteba je ideální pro domácí využití, pro výrobu vlastního nerafinovaného oleje z olejnatých semen. Pomocí tohoto lisu si připravíte panenský olej doma bez chemie, bez éček, konzervantů, a jen v takovém množství, jaké potřebujete. Vždy čerstvý a zdravý olej. Ruční lis Piteba se čistí jako jakýkoli jiný mlýnek, třeba ten na mák nebo karbanátky. Vřeteno (šroubovice) na lisování je z kvalitního nerezového materiálu a vymontujete ho a omyjete běžným saponátovým prostředkem. Před použitím je dobré některé části promáznout rostlinným olejem.

  • Rozměry: 20 x 13 x 6 cm
  • Váha: 2,3 kg
  • Cena: okolo 2 299 Kč

Zdroj: Ruční lis na olej za studena

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dekuji Kamči za odpvedi a zaslániˇ odkazu,
áda bych znala způsob užiti sirupu a kolik,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Obvykle se používá 5 lžic denně. Ale záleží na intenzitě produktu. Vyzkoušejte a uvidíte.

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Druhy vln u trvalé ondulace

Headlines: Je jemná trvalá na vlasy. Jde vlastně jen o jemné, přirozené zvlnění. Deklarovaná doba, po kterou vám vydrží na vlasech, je asi 8 týdnů. Zkušenosti uživatelů však ukazují, že na kratších či polodlouhých vlasech vydrží podstatně déle, někdy dokonce až do úplného odrostu a odstříhání. Kratší dobu vydrží samozřejmě na vlasech dlouhých, protože vlas je těžký.

Gelová, vymývací trvalá: To jsou další dva pojmy, se kterými se můžete setkat. Gelové trvalé jsou jemné, některé obsahují rostlinné extrakty, jako jsou třeba výtažky z pšeničných klíčků, a vlasy tak po této trvalé získají na viditelném zdraví. Budou lesklé, budou se dobře rozčesávat. Jde však o jemné trvalé, takže se vymývají asi za 3 měsíce, u někoho dříve, u jiného později, a vlasy pouze lehce provzdušní. Těmito přípravky se také provádí takzvané dotrvalení odrostů. Mají hodně společného s „Headlines“, a tak je některé kadeřnice ani nerozlišují. Jejich cena se pohybuje okolo 700 Kč, záleží na ceníku každého salonu.

Trvalá ondulace: U klasické trvalé existuje ještě jedna možnost, jak získat vlasy, které nebudou kudrnaté, ale pouze provzdušněné. Kadeřnice vám může vlasy natočit stylem „jeden pramen natočíme, jeden necháme volný“.

Je úplně jedno, zda zvolíte normální trvalou, či gelovou, nebo jemnou, či nejjemnější. Stále se jedná o chemický prostředek, který vlas ovlivní. Naruší jeho strukturu a změní jeho vlastnosti. Nepreparované vlasy jsou vždy sušší, takže vyžadují speciální péči. Někteří tvrdí, že výhodou trvalé ondulace je, že udělá z mastných vlasů konečně normální vlasy, což však není úplná pravda. Pokud péči o suché a přesušené vlasy zanedbáte, budete mít brzy na hlavě suchý, nevzhledný porost.

Zdroj: Trvalá ondulace – studená vlna

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Recept na sirup z rýmovníku za studena

K přípravě sirupu z rýmovníku za studena je potřeba asi 30 listů z rýmovníku, cukr krupice, 1 pomeranč a 1 citrón. Nejprve si připravíme nádobu, v níž bude sirup z rýmovníku uskladněný. Nádoba musí být suchá a čistá. Do nádoby se dá nejprve vrstva cukru, pak vrstva nakrájeného citrónu, pomeranče a rýmovníku. Tyto vrstvy se pořád střídají, dokud není nádoba plná. Poslední musí být vždy vrstva cukru. Nádobu je potřeba pořádně uzavřít a uskladnit na nějakém chladném a temném místě na několik týdnů. Po celou dobu je potřeba obsah kontrolovat, a když se promění v "kaši", tak se nádoba otevře a její obsah se přecedí přes plátno do čistých sklenic. Sklenice se znovu uzavřou a skladují se znovu skladu. Snad není potřeba zdůrazňovat, že pokud se ve sklenici objeví plíseň, nesmí se sirup konzumovat.

Zdroj: Rýmovník pro děti

Diskuze

V diskuzi NEMOC ŽALUDU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondruška františek.

objevil se mi bílý flíček na žaludu a svědí mě to.nevím co s tím děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emanuel Dobrý.

A zkusil jste si ho omýt teplou vodou a mýdlem? Studená či žádná moc nezabírají.

Zdroj: diskuze Nemoc žaludu?

Vodová ondulace versus trvalá ondulace

Vodová ondulace je dočasné tvarování vlasů. Při technice vodové ondulace se využívá přirozených kvalit a vlastností vlasů. Vlasová struktura se nemění, dochází pouze k dočasnému zploštění průřezu vlasu, a to prostřednictvím tlaku, tahu a usušení. Po namočení vlas nabobtná, ztrácí pružnost a stane se tvárným. Po usušení se mu vrátí pružnost, ale ponechá si dočasně tvar, který mu byl dán za mokra.

Možnosti vodové ondulace: kroužkování vlasů přes prsty, natáčení vlasů přes prsty, pokládaná vlna, foukaná čili sušení vlasů do vln.

Při natáčení musí být vlasy rovnoměrně rozdělené a rozčesané dohladka. Pramínek držíme v levé ruce. Pravou rukou přiložíme ke konečku pramínku natáčku a konce vlasů palcem přidržíme. Poté natáčíme pramínek na natáčku (vlas přidržujeme palcem a ukazováčkem). Když jsou všechny vlasy natočené, usedá zákaznice na 20 minut pod sušák. Po vysušení se vlasy upraví do požadovaného účesu.

Zdroj: Trvalá ondulace

Diskuze

V diskuzi SVÍČKOVA Z VEPŘOVÉHO MASA S HALALI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Chtěla by jsem se zeptat,kde dělám chybu.Někdy se mě omáčka srazí a někdy né.Zachráním jí sice ponorným mixérem,ale chtěla by jsem znát příčinu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MILAN.

Smetana nesmí být studená z lednice,před použitím nechte několik hodin v pokojové teplotě,na procentech tuku nezáleží.

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Horká a studená medovina

Při servírování medoviny máme dvě možnosti. Buď ji můžeme podávat studenou o teplotě kolem 14 °C do sklenky se stopkou. Anebo se dá medovina servírovat ohřátá na teplotu cca 50 °C. Taková medovina nejen lahodně chutná, ale také zahřeje během chladných večerů. Ohřátou medovinu podávejte nejlépe ve skleněných šálcích s plátkem citronu. Dejte však pozor, abyste medovinu nepřehřáli cca nad 60 °C. Při této teplotě totiž medovina ošklivě napění a její chuť je ta tam. Medovina se konzumuje způsobem vychutnávání.

Zdroj: Medovina

Druhy medoviny

Podle výrobního postupu můžeme medoviny rozdělit na nevařené, kdy se med smíchá s vodou za studena, případně za mírně zvýšené teploty (tento postup využíváme u kvalitního medu), a na vařené medoviny, kdy med s vodou povaříme, přičemž sbíráme vznikající pěnu. Medovina se pak vaří tak dlouho, dokud se tvoří pěna. Dalším druhem jsou ovocné medoviny, v nichž je část medu nahrazena ovocnou šťávou – lépe kvasí a snadno se čeří. Medovina připravovaná studenou cestou neztrácí vzácné a cenné látky prvotřídního medu, které blahodárně působí na lidský organismus.

Zdroj: Medovina

Sirup z aronie

Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.

Ingredience: 2 l plodů aronie, 80 g kyseliny citronové, 2 kg cukru

Technologický postup: Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody aronie. Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo. Za 32 až 36 hodin scedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí, což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

Zdroj: Aronie

Pampeliškový med bez vaření

Postup: Střídavě dáváme pampeliškový květ, na který položíme dva plátky citronu, zasypeme stejnou vrstvou cukru a každou vrstvu mírně stlačíme. Takto pokračujeme, dokud není sklenice plná, končí se cukrovou vrstvou. Sklenici uzavřeme a dáme do chladnější místnosti „pracovat“, cca na 2–3 týdny, ale klidně i déle. Cukr se postupně rozpouští a mísí se s výtažkem z bylin. Když je proces u konce, přecedíme vše přes plátýnko nebo plínu, pořádně vymačkáme, nalijeme do lahviček a uchováváme v chladu. Pokud dáte cukru víc, vůbec to není na škodu, naopak, cukr zde funguje jako přírodní konzervant a je třeba si uvědomit, že výsledný produkt budete užívat po lžičkách, ne po litrech, takže se není potřeba děsit množství cukru. Tento sirup připravený za studena se používá při nachlazení a kašli.

Zdroj: Pampeliškový med

Ruční lis na výrobu oleje

Oleje se lisují za studena či horka, anebo se extrahují rozpouštědly. Ruční lis na olej je mechanický lis, jakýsi mlýnek, který lisuje za studena. Určité provozní teploty je ale třeba dosáhnout, aby se odloučil olej od sušiny. Jinak vám z mlýnku poteče jen pasta (třeba burákové máslo nebo sezamová pasta). Lisování za horka funguje na bázi vysokého zahřátí plodiny, kdy se tato rozemele a spaří horkou parou nebo opraží. Vysoká teplota tukové buňky otevře a vyteče olej. Ze zbytků (pokrutin) se vyrábí méně kvalitní stolní olej. Olej lisovaný za tepla není poživatelný přímo, protože páchne. Je potřeba ho ještě rafinovat. Naopak olej z ručního lisu je jedlý a voňavý ihned po vylisování. Samozřejmě že v něm jsou určité malé částečky a zbytky (podobně jako třeba usazeniny z čerstvě lisovaných ovocných džusů), pokud tedy chcete mít olej absolutně čistý a prostý těchto zbytků, stačí ho nechat odstát jeden dva dny, usazeniny klesnou a máte k dispozici čistý a voňavý olej pro přímou konzumaci.

Lze tak doma vyrábět lněný olej, kokosový olej, olej z mandlí, konopí, slunečnicový olej, olej z vlašského ořechu, lískového ořechu, olej z dýňových semínek, ze semínek révy vinné, sezamu, řepky, podzemnice olejné a další. Lze i s úspěchem vyrábět burákové máslo nebo třeba sezamovou pastu. Pro výrobu se hodí olejnatá semena.

Obsluhu ručního lisu zvládne i žena. I když je rozdíl zpracování mezi jednotlivými typy semen. Některá mohou být tvrdší, jiná lehčí. Třeba lněné semínko dá docela zabrat, naopak dýňové jde snadno. Často je to ale i o vlhkosti, respektive vysušení semen. Chce to trochu experimentovat nejen s tím, ale i s plamínkem, který zahřívá tělo mlýnku.

Ručně je možné za hodinu vyrobit něco mezi litrem až dvěma litry oleje. Lisování za studena si vyžaduje pomalejší otáčky, cca 35–50 za minutu, takže není vhodné kombinovat stroj s výkonnějšími pohony, než je lidská ruka (například vrtačka). Nepoužívejte tudíž žádné elektrické pomocníky, i když by vám ulehčily práci. Kromě ručního lisu lze použít elektrický lis. Bazar nabízí i použité výrobky tohoto charakteru.

Zdroj: Ruční lis na olej za studena

Suroviny:

  • 2 kg zralých plodů černého bezu
  • 0,5 kg cukru krupice
  • 1 l rumu
  • 4 celé skořice nalámané na kousky
  • 10 ks hřebíčků
  • 10 koleček čerstvého očištěného zázvoru
  • 100 g mandlových lupínků
  • pomerančová kůra z 1 pomeranče
  • citronová kůra z 1 citronu

Postup:

Omyté a odstopkované plody černého bezu nasypeme do velké sklenice, nejlépe do pětilitrové. Přidáme rum, cukr, skořici, hřebíček, kolečka čerstvého očištěného zázvoru, mandlové lupínky a kůru z citronu a pomeranče. Vše pořádně promícháme. Takto připravené necháme alespoň 6 týdnů v teplé místnosti. V té době občas promícháme. Po uplynutí doby likér přecedíme přes plátno nebo starou utěrku. Čistý likér nalijeme do čistých šroubovacích lahví. Skladujeme v chladu a temnu. Pro dámy je to opravdu velmi dobré pitíčko.

Zdroj: Domácí bezinkový likér


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Jitka Konášová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP