Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

STŘIH

OBSAH

Fotogalerie

Jak již bylo řečeno, střih účesu je velmi důležitý pro kulatý obličej. A jaký účes sluší kulatému obličeji, můžete vidět názorně zde.

Zdroj: Nejlepší účesy pro kulatý obličej

Diskuze

V diskuzi POSTŘIKY VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kdy je třeba stříkat vinnou révu a jaké přípravky doporučujete?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Prosím o radu, jak poznam dvouleté dřevo u vinné révy.

Zdroj: diskuze Postřiky vinné révy

Účesy pro krátký střih vlasů – foto

Zde jsou vidět fotografie s účesy vhodnými pro krátké vlasy.

Zdroj: Účesy pro krátké vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem SMIL ITALSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Dobrý den, Smil italský pěstuji asi tři roky, je bezvadný čerstvý i sušený do mnoha jídel, nahrazuje kupované Maggi. Keřík je už dost velký, máte někdo zkušenost se stříháním-úpravou keře? Radili mi na jaře ho úplně setřihnout, že znovu obrazí.Prosím, poraďte. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Helichrysum italicum je skutečně úžasná rostlina. Když je umístěna na místě, kde může přijímat sluneční svit alespoň 6 hodin denně, tak bujně roste a může dorůst až 60 cm na výšku a šířka keře může dosáhnout až 90 cm. Nezřídka může tato rostlina přerůst původní očekávání a je třeba ji trochu prostříhat. Střih proveďte před sezónou podle libosti. Rostlina obrazí s novými výhony.

Zdroj: diskuze Smil italský

Raglánový rukáv střih

Střih raglán díky posunutí švů na rukávech usnadňuje propojení designu rukávu s ramenní částí oděvu. Tento střih rukávu umožňuje dokonalou volnost pohybu.

Zdroj: Raglánový rukáv

Poradna

V naší poradně s názvem OLEANDR PO ODKVĚTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Mikulková Skalická.

Dobrý den! Nikde nemohu nejít odpověď na dotaz, co s lusky (plody) po odkvětu oleandru. Stříhat? Asi ano, ale hlavně kdy?
Děkuji, Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jednoduše nic. Oleandr ocení, když ho necháte na plném slunci normálně růst a večer, až zapadne, tak ho celý pokropíte vodou a to je vše. Pro tento keř je důležité přijímat vodu přes listy a subatrát mít spíš sušší a kamenitý, aby se v něm nedržela voda. Když bude mít pocit, že usychá, tak pokvete jako blázen. Se stříháním si taky nelamte hlavu. Ostříhejte keř jak potřebujete. Když je oleandr na plném slunci, tak snese jakýkoliv střih.

Zdroj: diskuze Oleandr po odkvětu

Střihy pro krepaté vlasy

U krepatých vlasů je zpravidla nejlepší volbou takzvaný tupý střih. V každém případě by se profesionální kadeřník, kterému svěříte své vlasy, měl vyhnout efilačním nůžkám na prostříhávání vlasů a břitvám holicích strojků. Efilační nůžky a břity holicího strojku totiž drtí konce vlasů, které pak mají tendenci třepit se a také krepatět.

Zde můžete vidět střihy pro krepaté vlasy.

Zdroj: Suché a krepaté vlasy

Diskuze

V diskuzi KAKI TOMEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olda.

Nejdříve je třeba zjistit, který z tomelů máte. Pokud by to byl nejoblíbenější tomel japonský, tak ten se v našich podmínkách dá pěstovat venku, jen když je naroubován na podnož tomelu viržinského nebo tomelu obecného. Jinak tomel japonský není schopen přežít teplotu klesající pod nulu. Takže, jestli nemáte tomel viržinský, někdy nazýván jako tomel americký, tak budete muset zůstat stále ve skleníku. Strom můžete upravit střihem, aby se vám tam vešel. Střih se provádí jako u jabloní během vegetačního klidu. V příloze je obrázek, na kterém je vidět, jak vypadají stromy po sestřihu.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek Rosa.

Nejprve dekuji za odpoved.Moc tomuto ovoci s moji pani fandime.Tak chci jeste jednu radu.Kde mohu koupit stromek,abych ho mohl pestovat venku na podnozi Tomelu Obecneho nebo podnozi Virzinia.Dekuji.

Zdroj: diskuze Kaki Tomel

Druhy účesů pro kulatý obličej

Růžový bob: Tento účes a barva je hitem sezóny. Úhlová bobová vrstva je navržena s velkým bočním posunem, který má odstupňování vrstev a vylamované, zubaté konce. Tento střih podtrhne rovné vrstvy vlasů.

Mikádo pro kulatý obličej: Pokud správně trefíte mikádo, můžete kulatý obličej velmi efektně prodloužit. Hlavní zásadou je, že by vlasy u mikáda neměly být kratší, než je váš obličej. Naopak by měly být o pár důležitých centimetrů delší, což zajistí optické prodloužení. Konečky mikáda byste neměla podtáčet dovnitř, ale spíše ven od obličeje. Samozřejmě je také můžete nechat rovné. K delšímu mikádu vám bude hezky sedět i zmiňovaná ofina na stranu nebo rovná pěšinka s odkrytým čelem.

Polodlouhé střihy: Polodlouhé vlasy jsou pro kulatý obličej ideální. Svojí délkou obličej opticky natáhnou. Vlasy mohou být postupně sestříhané, což napomůže zakrytí širokých partií v oblasti lícních kostí. Kombinace s delší ofinou na stranu je opět dobrou volbou. Na škodu není ani rovná pěšinka s odkrytým čelem, která dodá obličeji délku. Opět se vyvarujte přílišného objemu po stranách a vlasy foukejte spíše do rovna s větším objemem nahoře hlavy. Konečky vytáčejte ven od obličeje.

Dlouhé střihy: I dlouhé vlasy jsou pro kulatý obličej vhodné. Velmi pěkný je vrstvený střih sčesaný do obličeje. Vhodnou variantou jsou i dlouhé rovné vlasy s odkrytou rovnou pěšinkou. Ve spodních partiích si určitě můžete dovolit i jemné vlnky. Lepší ale je příliš vlasy nevlnit do objemu v oblasti lícních kostí, zbytečně by to rozšířilo obličej. Opět můžete rovné vlasy spojit se sestříhanou delší ofinou. Konečky vytáčejte ven od obličeje, nebo je noste ležérně rozcuchané.

Krátké účesy: Úplně krátké vlasy nejsou pro kulatý obličej úplně nejvhodnější. Jestliže zvolíte špatný střih, tak zaručeně nepotlačíte baculatý obličej. Pokud i přesto preferujete krátký střih, měla byste si dávat pozor, aby byl největší objem hlavně nahoře hlavy, a naopak na stranách byly vlasy sčesané u hlavy. Vlasy by měly být i na krku, a to nejlépe vytočené směrem ven. Zajímavé jsou i kratší rozverné rozcuchy s objemem opět nahoře hlavy. Naopak se vyhněte doširoka vyfoukaným krátkým vlasům.

Zdroj: Nejlepší účesy pro kulatý obličej

Letní řez broskvoní

Ten se provádí na přelomu června a července, kdy se zakracují větve a může se provést redukce plodů.

V dalších termínech na stříhání, tedy v červnu a září, se provádí střih takovým způsobem, že se všechny narostlé výhonky zkrátí o 1/3. Pokud chcete mít krásný stromek a tolik vám nezáleží na tom, za jak dlouho začne plodit, doporučuje se zkracovat výhonky až o 1/2. Když bude nějaký výhonek výrazně silnější a delší než ostatní, musíte ho odstranit úplně, protože by mohl přebrat roli terminálního výhonu.

Zdroj: Podzimní řez broskvoní

Střih yorkshirského teriéra

Yorkshirsky terier vyžaduje mimořádnou každodenní péči o srst, česání, rozplétání zacuchaných partií, u výstavních jedinců dokonce „balíčkování“. Jeho srst je přiměřeně dlouhá, zcela rovná, jemná, lesklá. Zbarvení tmavě ocelově modré (ne stříbřitě modré) dosahuje od týlního hrbolu ke kořeni ocasu, nikdy není smíchané se žlutými, bronzovými ani tmavými chlupy. Srst na hrudi je bohatá, jasně tříslová. Veškerá tříslová srst je tmavší u kořínků než uprostřed a směrem ke špičkám chlupů se plynule zesvětluje.

Zde můžete zhlédnut video zachycující stříhání jorkšírského teriéra.

Zdroj: Jorkšírský teriér - střihy

Střih pro jemné vlasy

Jemným vlasům nesvědčí přílišná délka. Už vlasy delší než 15 centimetrů začínají mít problém, jak udržet svou váhu a zachovat si objem. Ideální jsou proto tupé sestřihy, které by neměly být delší než po ramena. Konce vlasů je vhodné prostříhat, čímž jednak odstraníme roztřepené konečky, ale hlavně vlasům podstatně ulehčíme. Účesy pro jemné a řídké vlasy musí být vzdušné a hravé. Vhodné je také častěji měnit pěšinku, vlasy tak lépe drží od hlavy. Jemným vlasům může pomoci i slabá trvalá, zde je problém s odrosty, případně vhodně zvolená barva. Nejlepší jsou v tomto případě světlé melíry, které účes opticky zvětší a „nadýchají“.

Jemným vlasům svědčí stupňovité střihy, které zajišťují delší udržení účesu. Vhodné jsou i kratší účesy, kdy vlasy nejsou zatíženy délkou. Naopak mikáda a typy účesů, které si vyžadují pro dobrý efekt i objem, nejsou příliš vhodné. Účes, jak již bylo napsáno, je možné oživit i jemnou ofinou, která se snadno udržuje.

Vhodný střih a časté mytí šampónem jsou pro jemné vlasy opravdu důležité. Na trhu jsou také přípravky, které vlasy mírně zpevní. Aplikují se na mokré vlasy těsně po umytí vlasů. Přípravky se silným účinkem nejsou příliš vhodné, neboť vlasy zbytečně zatíží. Pokud se při finální úpravě účesu neobejdete bez stylingových přípravků, použijte je raději pouze na konečky. Lak zvolte takový, který lze z vlasů vyčesat, a tudíž je nezatíží a nevytvoří zplihlé vlasy. Tupírování se zdá být pro jemné vlasy ideální, protože díky jemu nabude účes na objemu. Jenže opak je pravdou, častým tupírováním se poškozuje struktura vlasu, a ten se stává ještě jemnějším a vytváří dojem malého množství vlasů.

Zdroj: Střihy pro jemné vlasy

Střih jako opatření proti rzi

Začnou-li túje z ničeho nic hnědnout, pak vězte, že jejich stav může zapříčinit vícero faktorů, přičemž nezáleží na stáří stromu, neboť hnědnutím trpí všechny věkové kategorie.

Špatný závlahový režim - po výsadbě je sazenice třeba zalít, ale nikoliv utopit. V těžších půdách zalévejte opatrně, v písčitých častěji a vydatněji. Do doby, než túje zakoření, sledujte vlhkost půdy.

Zimní prosychání - je způsobeno nedostatkem vláhy v půdě. Ohroženy jsou hlavně kbelíkové rostliny. Ve volné půdě zalejte túje před jejím zamrznutím a při oblevě doplňujte vláhu.

Přehnojení - nedávejte hnojivo ke kořenům hned při výsadbě, posečkejte s první dávkou přihnojení raději měsíc po výsadbě. Než přehnojit, to raději přihnojujte až příští sezonu, kdy bude kořenový systém vyvinutý.

Nedostatek živin - starší stromy rezaví, chybí-li jim hořčík v půdě. Rozpusťte ve vodě hořkou sůl, postříkejte na větvičky (rychlejší účinek) nebo aplikujte zálivkou.

Zimní oteplení a následující velké mrazy - způsobí popraskání pletiv s rašící mízou. Uschlé větévky nezachráníte, musíte je na jaře celé ustřihnout.

Zimní solení - živé ploty u komunikací trpí prosakováním soli z vozovky. Raději si do těchto míst živý plot nevysazujte, po čase vám uhyne.

Napadení houbami - koncem léta se objevují odumřelé výhony se zčernalými plodničkami. Odstraňte větve a túje postříkejte fungicidem dle návodu.

Napadení škůdci - larvy některých motýlků (molovka tújová) se zavrtají do větviček, které následně koncem léta zasychají. Postřik na savý a žravý hmyz by měl rostlinu škůdce zbavit.

Střih rostlině proti výše uvedeným problémům nepomůže.

Zdroj: Stříhání tújí

Účesy pro ženy s kulatým obličejem

Nejrozšířenější účesy pro kulatý obličej jsou boby s delšími předními prameny a vrstveným sestříháním. Tyto střihy nabízejí nejbohatší stylingové možnosti, které jsou výhodné pro kulatý obličej a jsou v souladu se současnými trendy vlasů. Délka by měla být ideálně delší než samotný obličej. Prodloužení vám dodá také rovná pěšinka, nebo delší ofina na stranu. Výbornou volbou je vrstvený střih spadající do obličeje, který zakryje větší tváře. Tato délka prodlužuje okrouhlou plochu obličeje. Texturované okraje jsou plus pro optické zúžení obličeje. Čelo může být pokryto asymetrickou ofinou nebo zcela otevřeno bez ofiny. Kulatému obličeji většinou pasují nejlépe vlasy rovné, pokud se vám vlnky hodně líbí, přenechejte jim místo ve spodních partiích vlasů. Přírodně vlnité vlasy sčesávejte do obličeje a snažte se je foukáním v oblasti tváří mírně uhladit a ubrat tak těmto partiím na objemu. Tudíž buďte opatrní s kudrlinami ve středních délkách, tyto mohou být příliš objemné, což nepříznivě rozšiřuje obličej! Pokud máte kudrnaté vlasy, dbejte na to, aby kudrliny byly ve střední části co nejmenší.

Ploché boby vypadají fantasticky právě u žen a dívek s kulatými obličeji. Boční dělení a dlouhé boky pokrývají jednu stranu obličeje, který tím podstatně ztenčí. Vyrovnaný, středně dlouhý účes pro kulatý obličej s množstvím vrstev vytváří desítky svislých čar okolo obličeje a přidává tak žádoucí poměrnou délku.

Chcete-li vyzkoušet takzvané chaotické krátké účesy, požádejte svého stylistu, aby nestříhal jednotlivé vrstvy příliš krátké, aby se zabránilo zvýšenému objemu po stranách. Nepravidelný účes vytvarujte pomocí gelu, a to tak, že prameny lehce zvedněte od kořínků. Ujistěte se, že zvednuté prameny nevyčnívají po stranách. Tento střih je vhodný také pro jemné vlasy, které pomocí gelu nabydou na objemu. Dlouhé náušnice podtrhnou dokonalost střihu, také zeštíhlí obličej, a navíc jsou velmi šik.

Zdroj: Nejlepší účesy pro kulatý obličej

Účesy jorkšírů

Jorkšírský teriér má dlouhé hedvábné chlupy, podobné lidským vlasům. Aby srst jorkšíra byla upravená, je potřeba používat speciální šampony, balzámy a kondicionéry. Nedoporučuje se používat kartáč na mokrou srst, jelikož se mohou poškodit chloupky – začnou se dělit a postávat ve všech směrech. Péče o srst a její údržba klade na majitele jorkšírského teriéra velké nároky. Dlouhá hedvábná a modře zbarvená srst patří k hlavním plemenným znakům. Pěstovaná srst v plné délce se obvykle ponechává jen výstavním psům. Všem ostatním psíkům většina majitelů nechá srst zastřihávat do přiměřené délky, aby jim nepřekážela v pohybu a snáze se udržovala. Účes, respektive střih. dodá vašemu mazlíčkovi pěstěný a elegantní vzhled a zvýrazní charakteristiku plemene. Současně s účesem dostane jorkšír u specializovaných odborníků veškerou potřebnou péči a pozornost.

Zde si můžete prohlédnout fotografie účesů, respektive různých střihů jorkšírů.

Zdroj: Jorkšírský teriér - střihy

Jaký účes sluší kulatému obličeji

Kulatý obličej patří k těm méně běžným typům obličeje. Vyznačuje se přibližně stejnou délkou a šířkou. Nejširší bývá v oblasti lícních kostí. Čelo je poměrně nízké, tváře plné, brada kulatá. Hlavním cílem při výběru vhodného střihu vlasů pro kulatý obličej je opticky jej zúžit. Jak se nechat ostříhat podle tvaru obličeje? Vyhněte se vrstvení vlasů kolem obličeje, objemným účesům a symetrickým krátkým střihům. Vyhněte se střihům se zakulacenými liniemi jak v délkách, tak na ofině. Vhodné jsou účesy rovné, dlouhé nebo polodlouhé. Nebojte se ani střihů zasahujících do obličeje, pár pramínků v obličeji jej opticky zúží. Pokud máte rády objem, vsaďte na střih objemný kolem brady. Pozor ale na účesy končící v této oblasti. Vlasy nenoste ani sčesané do culíku – všechnu pozornost přitáhnou ke tvaru vašeho obličeje. Inspirujte se celebritami s kulatým typem obličeje: Mila Kunis, Cameron Diaz, Kirsten Dunst, Gerri Halliwell, Fergie.

Zdroj: Kulatý obličej

Rady k ostříhání

První věcí, kterou je potřeba udělat, je zkrátit si vlasy na střední délku. Zároveň musí dojít k šikmému sestříhání vlasů podél celé hlavy. Stříhání a úprava vlasů začíná na zadní části hlavy (zátylku). Zkrácení vlasů v této části by mělo být na 2,5 centimetru. Pokud chcete postupně tvarovat střih vlasů, docílíte toho pomocí hřebene, čímž dojde k zešikmení směrem nahoru. Jakmile se dostanete na střední délku střihu, vlasy dejte dolů.

Po šikmém ostříhání zadní strany si začněte upravovat ty boční. Zde je důležité, abyste si nejprve stanovila chtěnou délku vlasů. Nejčastěji by měly vlasy sahat k bradě. Pokud máte takto ostříhanou jednu část hlavy, vrhněte se na druhou, ale dejte si pozor, aby byly obě strany stejně dlouhé.

Tento sestřih patří mezi účesy, které nemusí být tvořeny při vyšší teplotě. Po sestříhání je dobré vlasy pročesat středně velkým kartáčem (nejlépe kulatým). Jakmile se dostanete k části vlasů, které chcete zatočit, použijte kulatý hřeben a fén s nízkou teplotou.

Zdroj: Jak se ostříhat na mikádo

Jak se nechat ostříhat podle tvaru obličeje

Mikádo pro kulatý obličej

Pokud zvolíte mikádo, pak by nemělo být kratší než váš obličej. Mělo by končit nejméně centimetr až dva pod linií brady. Toto mikádo můžete oživit delší patkou, která obličej opticky prodlouží.

Účesy pro tlustý obličej

Korigovat tlustý obličej není úplně nejjednodušší. Nejlépe ho jde opticky prodloužit právě pomocí správného účesu. Při výběru účesu pro tento typ obličeje byste se vždy měli snažit o maximální možné prodloužení obličeje a vyvarovat se střihů, které přidávají na objemu v oblasti tváří. Délka by měla být ideálně delší než samotný obličej. Prodloužení dodá také rovná pěšinka nebo delší ofina na stranu. Výbornou volbou je vrstvený střih spadající do obličeje, který zakryje větší tváře. Objemnému obličeji většinou pasují nejlépe vlasy rovné, pokud se vám vlnky hodně líbí, přenechejte jim místo ve spodních partiích vlasů. Přírodně vlnité vlasy sčesávejte do obličeje a snažte se je foukáním v oblasti tváří mírně uhladit a ubrat tak těmto partiím na objemu. Také bohatá patka, která začíná skoro nad spánkem, vykreslí perfektní linii kolem obličeje. Ten se pak bude zdát delší a ohraničený.

Účesy pro kulatý obličej a kudrnaté vlasy

Polodlouhé střihy pro kulatý obličej s kudrnatými vlasy jsou ideální v délce níž, než je brada, spíše až k ramenům. Vlasy mají opět ze stran sahat do obličeje a pod bradou se mohou rozšiřovat. Vrchní partie na hlavě by měla být užší, spíše hladce uhlazená. Ideální je vhodné střihy pro kulatý obličej kombinovat s barvou, která odpoutá pozornost od kulatých partií a naopak vymodeluje opticky protáhlejší tvar. Všechny drdoly a vysoké výčesy umí skvěle prodloužit tvar kulatého obličeje! Nebojte se tedy vysoko vyčesaných a do výšky natupírovaných či vyfoukaných účesů.

Účesy pro kulatý obličej a vysoké čelo

Kulatý obličej a vysoké čelo velmi hezky zkorigujete pomocí ofiny, její střih pečlivě zvažte. Určitě se vyvarujte ofiny rovné, která obličej ještě podstatně zkrátí, a nehodí se ani ofiny, které zakrývají příliš velkou část čela. Naopak sedět by vám měla delší, postupně sestříhaná ofina vedená ke straně. Také vám prospějí zvlněné konce polodlouhých vlasů nebo lehce rozcuchané konečky směrem ven, viz Cameron Diaz.

Účesy pro buclatý obličej

Nevhodné pro tento typ jsou velmi krátké účesy, nechte si vlasy narůst, abyste díky nim svůj obličej opticky prodloužili. Když máte kila navíc, potřebujete schovat dvojitou bradu a silnější krk. Proto zapomeňte na krátké vlasy či mikádo à la bob, které tyto nedostatky odhalí. Vhodné je i tupírování. Nejideálnější jsou pro vás polodlouhé a dlouhé vlasy, které fungují jako závěs – boční části obličeje schovají. Střih by měl mít užší formu, neměl by být příliš krátký na krku. Vyvarujte se objemu do stran, naopak se doporučuje dodat objem na temeni hlavy pomocí tupírování. Zásadní chybou, kterou ženy dělají, jsou příliš krátké vlasy na krku nebo účes, který je příliš prostříhaný. Slušivé pro silnější ženy bude mikádo nebo například sestříhané dlouhé vlasy. Také zapomeňte na vlasy zastřižené do jedné roviny, sestříháním se obličej opticky prodlouží. Vyvarujte se i ostře střižené ofiny, která se hodí více pro podlouhlý obličej, zatímco vašemu obličeji by mohla dodat na kulatosti. Při foukání pamatujte na to, že vlasům byste měla dodat objem hlavně v jejich zadní části a na temeni. Není třeba dodávat bohatost účesu do jeho stran, tam by měl působit spíše dlouze. Slušet vám budou i vlnky v dolních partiích, které obličej zjemní. Na tupírování na temeni pamatujte, i když si budete česat drdol či culík. Dobré je z něho do obličeje spustit pár pramínků. Z barvení se hodí melír, kdy vertikální proužky prodlouží obličej. Kontrastní odstín volte decentně, zapomeňte na barevná oživení ve stylu růžový flek nad čelem. Správně zvolený účes dokáže divy. Inspirací může být zpěvačka Adele.

Účesy pro kulatý obličej pro muže

Základním pravidlem je nenosit účesy, které rozšiřuji obličej. Také páni by se měli vyhnout účesům s pěšinkou a záčesy na bocích, rovným, příliš hustým ofinám a účesům ostříhaným podle misky. Zvolte střih, který je na vrchu hlavy delší a rozcuchaný. Zúžit obličej můžete také pomocí knírku a kotlet, avšak volte kratší délku. Pro mladé muže se hodí dlouhá ofina sčesaná na bok, která opticky prodlouží obličej. Čím delší ofinu si necháte narůst, tím lépe.

Zdroj: Kulatý obličej

Jak stříhat stáleplodící maliny

Stříhání malin, respektive větví, které odplodily, provádíme pokud možno ihned po sklizení úrody, aby měly nové větve, které budou plodit následující rok, dostatek prostoru a světla a mohly zesílit. Na téma, kdy stříhat maliny, probíhají mnohé diskuze, neboť remontantní odrůdy plodí ještě druhý rok, pokud je neostříháme. Odborníci doporučují ostříhat i tyto větve po první úrodě, protože ve výsledku bude celková úroda vyšší – rostlina zesílí a získá víc potřebného světla.

U keřů s dvouletým vývojovým cyklem se provádí střih maliníku tak, že se po dozrání plodů uříznou těsně u země všechny dvouleté výhony, které by už stejně nikdy neplodily. Stejně můžeme seříznout i nové slabší výhony, abychom měli na jednom metru 8 až 10 větví, pokud pěstujeme maliny na zahradě v řadě, což je nejšikovnější způsob. V případě pěstování maliníku jako jednoho polokeře u kůlu necháváme pouze 7 výhonů. To jsou asi ty základní rady, jak se starat o maliny. Konce výhonů nezkracujte, snížili byste tím výnos.

Remontantní odrůdy (plodící na ročních větvích) po podzimní sklizni ostříháme kompletně, aby byly v zimě vidět jen asi tři centimetry dlouhé pozůstatky posledního porostu. Stříhání maliníku provádíme opět především za účelem prosvětlení budoucí vegetace.

Průměrná životnost maliníku je osm až deset let, při dobré péči a u zdravých porostů i více let.

Zdroj: Stříhání malin

Účesy pro ženy 50+

Vyzkoušejte omlazující účesy pro ženy po padesátce, které vypadají, jako byste si chtěly znovu užít svůj zlatý věk mládí osmdesátých let. Účesy, které jsme milovaly v mládí, lze upravit na moderní retro kolekci účesů, do které se kromě 80. let promítají také špetky „květinových“ šedesátek. K elegantnímu stylu v provedení retro účesy 80. léta se přidává slušivý a bohatý objem, měkké tvary kadeří zjemňují rysy, čímž potlačují výrazné mimické vrásky, i vrásky, které do našich tváří vtiskl čas. Barvy účesů jsou v přírodních tónech, ač se nepočítá s vlastní barvou, která už je bohatě, nebo zcela protkaná šedinami. Medový i platina blond střídají hnědé odstíny s nádechem barvy marsala. V účesech se objevuje falešný bob i módní lob. Vlny jsou decentní, délky měkce zaoblené.

Trendy

Barvy, které vypadají přirozeně, ale současně atraktivně, jsou tím, co po padesátce nejvíce ubírá léta a doslova ženy omlazuje. Po vhodně zvolené barvě by měly mít vlasy zdravý lesk. Vlasy je možné prosvětlit je stínováním nebo také decentně přidáním barvy, jakou je například červená v brunet účesu. Právě na kvalitní barvu je v tomto období kladen důraz, a proto jsou účesy pro starší nejnáročnější. Při výběru barevnosti účesu se musí myslet také na to, aby byla barva snadno upravovatelná především v odrostech. Účesy pro ženy po padesátce jsou obvykle náročné na údržbu a dobrý účes je nejen o tom, že nás udělá krásnějšími či mladšími, ale také, že nebude žroutem našeho času a obsahu naší peněženky. V tomto období je kladen důraz na perfektní a snadno udržitelný střih, k čemuž jsou vhodné krátké vlasy po padesátce, kvalitní barvy a dokonalá péče o vlasy.

Není pravidlem, že v padesáti automaticky hodíme vlasy do krátkého střihu, ovšem někdy nic jiného nezbývá. Skvělou inspirací mohou být nové účesy krátkých střihů pro starší se schopností omladit. Jsou prostě dokonale barevně a naprosto skvěle střižené, což je základ!

Pro milovnice delších vlasů je k dispozici pestrá směsice krátkých a polodlouhých účesů. Zkrácení nebo účes nakrátko nemusí znamenat radikální počin a výsledek není nudný. Vždyť zdařilé mikádo, a to i ve variantě s vlnami, ale také svěží pixie účes je sexy a zralou ženu omladí. Můžete zvážit variantu účesu s ofinou nebo bez ní. Nezapomeňte, že s ofinou se dá kouzlit a díky ní mohou účesy pro ženy po padesátce dostávat zcela nové a nové podoby.

Fotogalerie

Zde můžete vidět trendy účesy u žen 50+, které neubírají na atraktivnosti.

Zdroj: Účesy pro ženy staršího věku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP