Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

SRAŽENINA

OBSAH

Káva zhoršuje hojení

Poté, co vám zubař odstraní zub, vytvoří se nad otvorem v dásni krevní sraženina. Tato krevní sraženina pomáhá chránit otvor před bakteriemi a podpoří proces hojení.

Pití horké kávy po jakékoliv orální operaci, tedy i po trhání zubu, může zabránit tvorbě této krevní sraženiny nebo uvolnit nově vytvořenou krevní sraženinu. To může vést ke stavu zvanému suché lůžko, který může způsobit značnou bolest a nepříjemnou chuť v ústech. Abyste snížili riziko vzniku suchého lůžka, zdržte se několik dní po odstranění zubu pití kávy.

Zdroj: Káva po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Jak dlouho asi trvá než se středně těžká plicní embolie vrátí do normálu,jak dlouho můžu být na neschopence. Nohu kterou jsem měla oteklou od kotníku až ke stehnu, se už vrací do původní velikosti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Plicní embolie je komplikace při hluboké žilní trombóze v nohách a pažích. Nastává, když se krevní sraženina oddělí od hluboké žilní trombózy a projde krevním řečištěm, projde pravou síní a pravou komorou a usadí se v plicích.

Primární léčbou je antikoagulace pomocí léků na ředění krve. Tyto léky prodlužují dobu srážení krve. Zabraňují tvorbě nových sraženin a zvětšování stávajících sraženin. Antikoagulancia ale nedokážou sraženinu rozpustit, to si musí tělo udělat samo. Sraženina je časem přirozeně odbourána, někdy úplně, někdy jen částečně.

Jak tělo přirozeně absorbuje sraženinu v průběhu několika týdnů až měsíců, příznaky, které krevní sraženinu doprovázely, se postupně zlepšují a často nakonec vymizí. Příznaky se obvykle zlepší během několika dnů po zahájení antikoagulační léčby. Většina pacientů se zcela uzdraví během několika týdnů až měsíců bez významných komplikací nebo dlouhodobých nežádoucích účinků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Jak lék Brilique funguje

Brilique působí na buňky zvané „trombocyty“. Tyto velmi malé krvinky pomáhají zastavit krvácení tím, že se seskupují a ucpávají malé otvory v cévách, které jsou rozříznuté nebo jinak poškozené.

Krevní destičky však mohou také vytvářet sraženiny v poškozených cévách v srdci a mozku. To může být velmi nebezpečné, protože:

  • sraženina může zcela přerušit průtok krve; To může způsobit srdeční infarkt (infarkt myokardu) nebo mozkovou mrtvici, popř
  • sraženina může částečně blokovat krevní cévy vedoucí k srdci; To snižuje průtok krve do srdce a může způsobit občasnou bolest na hrudi (nazývanou „nestabilní angina pectoris“).

Brilique pomáhá předcházet agregaci krevních destiček. Tím se snižuje pravděpodobnost tvorby krevní sraženiny, která může snížit průtok krve.

Zdroj: Lék Brilique

Poradna

V naší poradně s názvem ODDĚLENÝ NEHET U KOŘENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosím o radu.
Můj syn 9 let, před 3 týdný si poranil prsteníček u nohy. Tekla krev, 3 dny pobolíval, pak relativně dobrý. U kořene nehtu se vytvořila asi krevní sraženina, ale prst nebolel. Nyní jsem si všimla. že je nehet od kořene oddělený a že vyrůstá nehet nový. Je třeba poraněný nehet nechat strhnout, nebo odroste,když drží cca z poloviny na lůžku a druhá polovina ta u kořene je odchlíplá? Moc děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Udržte starý nehet co nejdéle, něž ho vytlačí dosrůstající nový nehet. Nechte, ať nehet odpadne přirozeně sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co se stane kdyz je nehet cerny diskuze

Druhy embolie

Tromboembolie: je nejčastější příčinou, přičemž vmetkem je krevní sraženina, která vzniká hlavně v žílách dolních končetin a pánve. Její nebezpečí spočívá v tom, že se může utrhnout a je krví odnášena do pravé poloviny srdce a do plic, kde se v důsledku své velikosti zaklíní v některých z plicních tepen. Krevní sraženina se může vytvořit i v srdci, a to v případě, že se některá z jeho částí správně nestahuje, například při fibrilaci síní. Pak se může krevní sraženina z levé síně utrhnout a je levou komorou vypuzena do velkého oběhu. Tato krevní sraženina se může dostat do mozku a způsobit infarkt mozku.

Tuková embolie: vzniká při poranění kostí, tupém poranění tukové tkáně nebo při popáleninách. Tukové částečky nejsou okem vidět a mohou se zaklínit v kapilárách mozku či ledvin.

Vzduchová embolie: vzniká při proniknutí vzduchu do periferních žil, který na základě fyzikálních zákonů může zabránit toku krve v cévě. Vzniká při operacích, kdy se vzduchová bublinka dostane do periferní žíly prostřednictvím zavedené kanyly. Rovněž sem patří i kesonová nemoc, která vzniká při rychlém stoupání během potápění. I malé množství vzduchu může vyvolat smrt.

Embolizace plodové vody: může vzniknout jako komplikace porodu. Vzniká v důsledku nasátí plodové vody do žilního systému dělohy v průběhu porodu a ta se krví dostane do plic.

Embolizace cizího tělesa: vzniká při zanesení cizího předmětu do krevního oběhu. Může se jednat například o ulomené špičky jehly a podobně.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem UŽ BEZ XARELTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondřej.

Dobrý den, v roce2008 jsem prodělal žilní trombozu ,lýtko,léky na ředění jsem neužíval, následkem toho 2018 znovu tromb v lýtku, následně masivní plicní embolie, ale že nebyla nějak nebezpečná. Po ni jsem začal poctivě a opravdu každý den užívat xarelto, nyní xarelto 20mg které si dělím na polovinu, takže spíš 10mg, vše po konzultací a odběrů s doktorem.. Proč ale píšu, jsem mimo a léky mi došly, takže jsem od včera neměl.Mohu takhle fungovat několik dní až týden, pokud na sobě nebudu nic pozorovat? děkuji za odpověď, vím že je riskuju ale prostě nemám teď možnost..:-(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takovéto vysazení léků na ředění krve není dobré. Poslední tableta léku na ředění krve přestane zcela účinkovat po 30 hodinách. Potom je váš organismus vystaven riziku tvorby sraženin. Subjektivně na sobě nepoznáte, že se vám tvoří sraženiny v krvi, teprve až když sraženina někde uvízne a ucpe průtok krve, tak potom to ucítíte, ale to je pozdě. Nejlepší by bylo spojit se s lékařem, aby vám poradil, jak máte postupovat. Je potřeba si uvědomit, že lék na ředění krve pro vás znamená lék na život. Měl byste mít vždy dostatek léku v zásobě, aby se neopakovalo toto nedobrovolné vysazení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Už bez xarelta

Léčba

Pokud se hluboká žilní trombóza neléčí, může dojít ke vzniku plicní embolie (situace, kdy se krevní sraženina uvolnila ze svého původního místa a zasekla se v jedné z plic). Při léčbě se používají léky, kterým se říká antikoagulancia (léky proti srážení krve).

Antikoagulancia brání dalšímu zvětšování krevní sraženiny (odborně narůstání trombu). Současně také pomáhají rozpouštět již vzniklý trombus a brání tomu, aby se sraženina utrhla a byla zanesena do plic, kde by mohla způsobit embolii. Přestože se léčiva ovlivňující srážlivost krve často označují jako „léky na ředění krve“, neředí krev v pravém slova smyslu, ale ovlivňují chemické látky obsažené v krvi a brání tomu, aby se krevní sraženiny tvořily tak snadno.

K léčbě hluboké žilní trombózy se používají dva různé druhy antikoagulačních léčiv, a to konkrétně heparin a warfarin. Heparin je obvykle předepisován jako lék první volby, protože účinkuje okamžitě a brání tak dalšímu zvětšování sraženiny. Po počáteční léčbě heparinem jsou pacienti obvykle převedeni na warfarin, který brání vzniku dalších sraženin.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Štichová.

Dobrý večer, po operaci šedého zákalu mi bylo doporučeno užívání Luteinu Complex Premium. Poté mi byl nasazen Warfarin pro srdeční arytmii (fibrilaci srdečních síní). Nevím, zda mohu Lutein užívat. Děkuji za odpověď. Jitka Štichová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Ryšavá.

Dobrý den,před několika dny jsem uklouzla venku na namrzlých schodech a pořádně jsem si namlela.Mám hlavně hodně velkou modřinu na zadní části těla.Mám obavy,aby nebyl nějaký problém kvůli modřině a neutrhla se krevní sraženina a nedošlo k ucpánícévy.Modřina pořádně bolí ,nemohu se pořádně hýbat,ale to vše unesu ,jen nevím,jestli nebudou nějaké komplikace.Koupila jsem si mast Hirudoid a několikrát denně si modřinu potírám.Prosím Vás o odpověd,jestli je třeba jít k lékaři,nerada bych zbytečně obtěžovala,pokud se modřina vstřebá a nehrozí problém s ucpáním.Warfarin užívám pravidelně denně a Inero jsem měla před 5ti dny 2,82 tak snad by nemuselo být nějak hůř.Moc se omlouvám,že tímto zatěžuji a děkuji za možnou Vaší odpověd.Přeji příjemný den Ryšavá Jarmila

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Léčba ledvinové koliky

Léčba ledvinové koliky je konzervativní nebo chirurgická, spočívá hlavně v odstranění kaménku nebo jiné překážky (krevní sraženina, hnis) z močových cest. Konzervativní léčba spočívá v aplikaci analgetických a spasmolytických léků a ve zvýšení příjmu tekutin, případně infuzní terapii pro podporu spontánního vyloučení konkrementu.

Zdroj: Ledvinová kolika

Co je to embolie

Embolie obecně je náhlý vznik uzávěru cévy v důsledku zaklínění pohyblivého předmětu, tedy vmetku. Vmetkem bývá nejčastěji krevní sraženina, ale může se jednat rovněž o tukové kapénky, vzduchové bublinky či vzácněji o plodovou vodu. V důsledku ucpání některé z cév dochází k ischémii, tedy místní neprokrvenosti tkáně, kterou příslušná céva zásobovala. Následky embolie mohou proběhnout bez jakýchkoliv projevů, ale rovněž mohou způsobit i smrt pacienta.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Otok kotníku po úrazu

Každé poranění vyvolá v těle souhrn obranných dějů jako přirozenou odpověď na poškození tkáně. Z poškozených buněk se uvolňují chemické látky a vzniká zánět. Vše doprovází otok, krevní sraženina (hematom) a bolest. Déletrvající otoky zhoršují prokrvování a transport potřebných živin do tkáně a komplikují celý léčebný proces. Obecně se při poranění pohybového aparátu vyskytuje otok postižené tkáně, modřina, bolest a zánětlivá reakce jako obrana organismu na poškození, často také omezení hybnosti.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Co znamená ucpaná krkavice

Nebezpečným problémem při onemocnění krčních tepen je zvýšené riziko ischemické mozkové mrtvice (ICMP). Zúžená krční tepna mění tok krve, což je spojeno se zvýšenou tvorbou krevních sraženin. Takto vytvořená sraženina se pak může z krkavice uvolnit a ve formě embolu (vmetku) putovat do mozku a způsobit mrtvici neboli cévní mozkovou příhodu (CMP). Může dojít ke stavu, kdy vznikne neprůchodnost krční tepny, a pokud se tento život ohrožující stav neřeší, nastává po přerušení krkavic vykrvácení a smrt.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Příznaky embolie dolních končetin

U některých pacientů se nemusí toto onemocnění projevovat žádnými příznaky, většinou však bývá spojeno s následujícími projevy:

  • bolest, otok a pocit napětí v postižené dolní končetině (obvykle v lýtku);
  • silná bolest v postiženém místě;
  • teplá pokožka v místě, kde se utvořila krevní sraženina;
  • zčervenání kůže, zejména na zadní straně postižené dolní končetiny v oblasti pod kolenem.

Onemocnění obvykle postihuje jenom jednu dolní končetinu, ale nemusí to být vždy pravidlem. Bolest se zhoršuje při pohybu špičky nohy nahoru (směrem ke kolenu) nebo dolů.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Zúžení krční tepny příznaky

Zužování krkavic nemusí mít dlouho žádné příznaky, to znamená, že se neprojevuje ani bolestí. Jindy však může být spojeno se zhoršeným prokrvením mozku v zátěžových situacích, jako je pokles krevního tlaku, dehydratace a podobně. To se pak u starých lidí projevuje únavou, motáním hlavy, či zmateností. Mnohem nebezpečnější problém je při zúžení krkavice zvýšené riziko ischemické mozkové mrtvice, které může předcházet tranzitorní ischemická ataka. V zúžené krkavici se totiž mění tok krve a to je spojeno se zvýšenou tvorbou krevních sraženin. Takto vytvořená sraženina pak může z krkavice vletět do mozku a způsobit mrtvici.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Tromboflebitida

Tromboflebitida postihuje zánětlivým procesem povrchové žíly a velmi často doprovází křečové žíly (varixy). Můžeme ji dále rozdělit na formu infekční, která vzniká vniknutím bakterie, a neinfekční, ta souvisí s drážděním žilní výstelky. Neinfekční tromboflebitida může vzniknout jako následek traumatu či lékařského výkonu.

Povrchová flebitida bývá jedním z projevů tromboembolické nemoci (TEN). Nejčastěji vzniká tromboflebitida v žíle, která ztratila svou pružnost a má méně funkční chlopně. V takto změněné žíle krev špatně proudí a vzniká sraženina, na kterou následně nasedá zánět. Při léčbě by měl být kladen důraz na kompresi končetiny a mobilizaci nemocného. Dále se podávají lokální přípravky, jako je heparin.

Onemocnění není nijak vážné a je snadno léčitelné.

Zdroj: Zánět žil

Hemokoagulace

Srážení krve neboli hemokoagulace je soubor enzymatických reakcí, jejichž výsledkem je přeměna tekuté krve v nerozpustný gel. Je důležitým procesem hemostázy, tedy zástavy krvácení. Principem srážení krve je tvorba nerozpustné sítě tvořené fibrinem, do které se zachytí červené krvinky a krevní destičky. Vzniklý červený trombus, tedy krevní sraženina, ucpe defekt ve stěně cévy a zamezí tak krvácení.

Riziko srážení krve roste v případě zpomalení krevního oběhu, snížení množství vody v krvi, zánětu v těle, vlivem toxických látek poškozujících cévy a složky krve. Právě při těchto stavech vzniká to největší hrozba pro vznik trombózy. Největším rizikem trombózy pak je, že se krevní sraženina uvolní a začne putovat krevním oběhem do té doby, až někde v těle způsobí ucpání cévy. Pokud k tomu dojde v plících, srdci anebo mozku, může to mít pro dotyčného fatální důsledky (může zemřít).

Vyšetření krevní srážlivosti se provádí jak z důvodu podezření, tak i v rámci již stanovené diagnózy, kdy se jedná o kontrolu stavu a účinnosti léků. Další indikací je screening před nějakým zákrokem (biopsie, operace) nebo hodnocení jaterní proteosyntézy. V rámci vyšetření krevní srážlivosti se provádí APTT, Quickův test, zjišťuje hladina fibrinogenu a D-dimery.

APTT: Tento odběr je takový malý rituál. Krev se totiž bere z prstu a je přitom nutná jistá zručnost. Není to totiž jako u cukrovky, kdy se krev namačká do kepu. Zde se krev musí natáhnout do titěrné trubičky, a to ještě k tomu tak rychle, aby se nesrazila, pak do ní vložit kousek kovu, zašpuntovat, projet magnetem a odnést do laboratoře. Tento test zjišťuje aktivaci srážlivého faktoru X. Optimum je 28–40  s.

Quickův test: Quickův test, jinak INR, je klasický odběr z žíly. I zde se jedná o zjištění, jak rychle začne vznikat tkáňový tromboplastin, který ovlivňuje krevní srážlivost. Norma je 12–15 s.

D-dimery: Nejčastěji se zjišťují při podezření na infarkt myokardu, ale zvýšená hladina je například i u plicní embolie.

Zdroj: Trombocyty

Co jsou to hemoroidy

Slovo hemoroid pochází z řečtiny a označuje tok krve či krvácení. Oblast, kde se hemoroidy vyskytují, se označují jako řitní kanál, což jsou poslední 2–3 cm tlustého střeva. Tato část střeva je pod povrchem sliznice protkána sítí cév, které vytvářejí drobné polštářkovité útvary. Tyto útvary jsou přítomny ve střevě již před narozením a po celý lidský život. Když se ovšem tyto polštářky zvětší, začnou se projevovat prvními příznaky obtíží, jako je svědění, krvácení a bolest.

Hemoroidy rozlišujeme vnější a vnitřní:

  • Vnější hemoroidy se nacházejí kolem řitního otvoru. Většinou jsou nebolestivé, pokud se v nich ovšem nevytvoří krevní sraženina.
  • Vnitřní hemoroidy obvykle vznikají kolem stěn řitního kanálu. Mohou vystupovat řitním otvorem ven zároveň se stolicí, poté opět zmizí. Pozor, mohou krvácet.

Zdroj: Přírodní léčba hemoroidů

Kdy a jak hemoroidy znepříjemňují život

Samy o sobě hemoroidy potíže nezpůsobují. Problémy ovšem nastanou, pokud se polštářky zvětší, zanítí, dojde v nich ke sražení krve, nebo vyhřeznou z řitního otvoru. Také špatné defekační návyky (vyprazdňování stolice) způsobují zvýšení tlaku na řitní oblast, zhoršení žilního návratu a následné zvětšení žilních uzlíků. Vnitřní hemoroidy nebolí, jelikož v této oblasti nejsou žádná nervová zakončení. Projevují se však krvácením při vyprazdňování. Vnější hemoroidy může postihnout zánět, protože takto postižené místo je drážděno řitním hlenem a zbytky stolicí. Kůže je poté zarudlá, pálí a svědí. V této oblasti může vzniknout i krevní sraženina (trombus) v důsledku nadměrného tlačení při stolici, zácpě, a fyzické námaze. Kožní přívěsy způsobují další komplikace. Mechanicky zabraňují dokonalému očištění při vyprazdňování a zbytky stolice pak způsobují zánět.

Zdroj: Přírodní léčba hemoroidů

Fraxiparine a pití alkoholu

Účinek tohoto léku trvá průměrně 16-18 hodin od podání. Je bezpečné pít alkohol při užívání tohoto léku? Interakce Fraxiparinu s alkoholem není známa a před konzumací většího množství alkoholu je vhodné poradit se s lékařem.

Obecně platí, že pro antikoagulační léčbu je třeba přijmout zvláštní opatření týkající se konzumace alkoholu. Jeden drink (nebo sklenka vína) denně není problém a nemá to vliv na srážlivost krve. Nadměrné pití alkoholu však může nepříznivě ovlivnit srážlivost krve. Kvůli operaci se může v tepnách vytvořit nežádoucí krevní sraženina. Tomu se říká trombóza. Trombóza může úplně uzavřít krevní cévu, takže orgány za zablokovanou krevní cévou nedostanou žádnou nebo nedostatečnou krev. Aby se zabránilo trombóze, lékař předepisuje léky proti srážení krve. Fraxiparine je jedním z takových léků. Mírná konzumace alkoholu není problém, ale nadměrná konzumace alkoholu se důrazně nedoporučuje.

Zdroj: Fraxiparine a alkohol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP