Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

SOLUTIO JARISCH JAK SE POUŽÍVÁ

OBSAH

Krása něco stojí, to je známý fakt. Krémy, které skutečně fungují, jsou většinou drahé – vzácné výtažky, nové technologie, výzkumy – to vše se odráží v jejich ceně. Jsou ale výjimky. Právě v lékárnách se mnohdy skrývají skvosty, které vaší pleti dodají přesně ty látky, které potřebujete.

Zdroj: Jarischův roztok a jeho účinky na pleť

Diskuze

V diskuzi JARISCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Přesně popsáno. Velmi mi pomohl a za jeho objevení děkuji dr Pluhařové.Šikovná paní!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jarisch

Cena

Pro předpis na roztok není třeba chodit k lékaři. Lékárny vám ho prodají i bez předpisu. Jarischův roztok 1L nebo 0,5 l je možné koupit například v lékárnách Dr Max či přes internet, kde jej nabízí třeba Pilulka.cz. Solutio Jarisch (Jarischův roztok) musíte do dvou měsíců po otevření spotřebovat.

Jarischův roztok je velmi levnou a účinnou alternativou při pravidelné péči o pleť na celém těle. Zde naleznete cenu, za kterou ho lze pořídit.

Zdroj: Jarischova voda

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Richtrova.

Dobrý den ,měla bych dotaz ,muj pes měl bradavici kousek od čumáku,jenže přišel pán a myslel si že je to klíště a utrhl jí to,muže se něco stát?!Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrozí zde infekce kůže, protože pejsek čichá všude kolem a může si ránu infikovat.
Kupte v lékárně desinfekční roztok Solutio Novikov a tím ránu potřete. Vytvoří se tak zelená ochranná vrstva, která zabrání vniku infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice u psa

Vzorec

Lugolův roztok se skládá z 5 g jódu (I2) a 10 g jodidu draselného (KI), smíšených s 85 ml destilované vody. Vzniká hnědý roztok s celkovým obsahem jódu 130 mg/ml. Český lékopis uvádí 10 g jódu, 25 g jodidu draselného a 965 g vody. Jodid draselný umožňuje rozpuštění jódu ve vodě tím, že vznikají ionty I3-. Vzniklý roztok nelze zaměňovat s jednoduchými roztoky jodové tinktury, která vzniká rozpuštěním jódu v etanolu. Lugolův roztok totiž neobsahuje žádný alkohol. Další názvy pro Lugolův roztok jsou IKI (anglicky Iodine-Potassium Iodide) Markodine, Solutio Lugoli, Solutio iodi aquosa, Iodii solutio aquosa.

Zdroj: Lugolův roztok

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚ ZUBU POD MŮSTKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.Šestáková.

Dobrý den,včera mi natekly zuby pod můstkem,byla jesm u lékaře ten bohužel v únoru zemřel,začíná se mi zvedat teplota,potřebovala bych radu než najdu nověko lékaře,můžu si vzít paralen chladím si pod nosem?vyplachuji si ústa ředěnýmS Solutio Alumini Acetico-Tartariciještě mám trochu v lékarně nemají Šestáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte co nejdříve k zubaři, protože bude potreba zjistit stav korunek a provést pročištění. Sama můžete postupovat tak, že si v lékárně koupíte proplachovací kanylku a tou si budete proplachovat mezizubní prostory. Kanylka vypadá jako injekční jehla, ale je bez ostré špičky a je trochu ohnutá. Nasazuje se na injekční stříkačku ve které je antiseptická ústní voda. Proudem tekutiny se pak vyplachují prostory mezi zuby třikrát denně. Tady se můžete podívat, jak takova kanyla vypadá: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Záně zubu pod můstkem

SLOŽENÍ CYTEALU

Účinné látky Cytealu:

  • Hexamidini diisetionas 100 mg,
  • Chlorhexidini digluconatis solutio (20%) 100 mg,
  • Chlorcresolum 300 mg.

Pomocné látky Cytealu:

  • Lauramidopropylbetain,
  • diolamid kokosové kyseliny,
  • edetová kyselina,
  • parfém,
  • mléčná kyselina,
  • čištěná voda ad 100 ml.

Zdroj: Cyteal - příbalová informace

Diskuze

V diskuzi ATOPICKY EKZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobry den,chtel bych jse zeptat zjistili mi atopicky ekzem na obliceji, 20 roku jse nebyl v nemocnici, 14 dni v nemocnici na koznim stacilo,vylecili ale porad jse mi to objevuje. Zjistili mi alergie na pyl,seno,prach,kocky a celoplosna plisen, muzete mi poradit co a jak dik. Nyni pouzivam elidel a nejakou michanou mast. Rano na 15 minut jarisch. Dekuju moc za radu. Je mi 35 let a mam to na obliceji navic delam cisnika

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Atopicky ekzem

Složení kloktadla

Formaldehydi Kutvirti gargarisma 20g je odborný název pro Kutvirtovo kloktadlo. To obsahuje mentholum racemicum (levomentholum) 2,0 g, ratanhiae tinctura 5,0 g, formaldehydi solutio 35% 10,0 g, ethanolum 60% 85,0 g.

Zdroj: Kutvirtovo kloktadlo

Diskuze

V diskuzi VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

k bělení včelího vosku se používá kyselina fosforečná,slyšel jsem,že se používá i
kyselina sírová.máte s tím někdo nějakou zkušenost?--co a jak---

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyvařování včelího vosku

Boraxglycerin na afty

Afty jsou oválné bělavé nebo žlutobílé léze/eroze na sliznicích vzniklé prasknutím puchýře (vezikulu). Povrch afty je tvořen fibrinovou masou s neutrofilními granulocyty. Jedná se o mělký vřídek. Afty jsou vždy bolestivé, mohou krvácet nebo mohou být kontaminovány bakteriemi. Afty se tvoří nejčastěji na sliznici dutiny ústní, dále pak na sliznicích genitálií. Často vznikají afty při infekcích herpesviry či viry ze skupiny Coxsackie. Afty vznikají v důsledku stresu a následné imunitní reakce organismu na bakterie, které se běžně vyskytují v ústní dutině.

Solutio boraxglycerin může být 20%, 10%, 3%. Boraxglycerin je dostupný pouze na recept.

Účinky

Boraxglycerin má antiseptické, protiplísňové a protivirové schopnosti, je pouze mírně antibakteriální. Úspěšně se používá při léčení Candidy albicans.

Použití

Boraxglycerin je antimykotikum vhodné především na kvasinkové infekce, soor a podobně. Aplikuje se 2x denně na ložiska výskytu, a to po dobu jednoho týdne.

Zdroj: Roztok borax glycerin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Kdy se používá -před jídlem nebo po jídle

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívání Warfarinu není závislé na způsobu podání, takže je jedno, jestli ho užijete s jídlem, před jídlem a nebo po jídle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Kde se dá koupit, prodej a cena

Iodi Solutio Aguosa:

  • vyrábí Fagron a.s., Holická 1098/31M, Olomouc
  • nutné chránit před světlem, skladovat při 15–25 stupních
  • přípravek není sterilní
  • určen pro MagistraLiter přípravu
  • po odběru uzávěr důkladně dotáhnout
  • expirace je cca 9 měsíců

Lugolův roztok si můžete objednat zde.

Lugolův roztok si můžete připravit i doma:

Rozpusťte 25 g jodidu draselného ve 40 ml destilované, popřípadě čištěné vody. Poté přidejte 10 g jódu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Pokud dáte více vody než 40 ml, bude rozpouštění jódu velmi zdlouhavé. Když je vše rozpuštěné, doplňte 960 ml vody. Výsledný roztok je dobré přefiltrovat, ale nutné to není. Není vhodné si připravovat Lugolův roztok ve velkém množství, protože jód z něj bude sublimovat a po nějaké době to již nebude ten samý roztok, který jste si připravili. Lugolův roztok skladujte ve skle a pokud možno s originálním uzávěrem, který byl použit na lékovce s jódem. Tento uzávěr má speciální materiál, který brání sublimaci.

Zdroj: Lugolův roztok

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ HYPERMANGANU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Řepka.

smí se manganistan používat do otevřených ran?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Manganistan draselný se používá jako mokrý obklad na vysušení ran na povrchu kůže, které jsou puchýřovité nebo z nich vytéká hnis. Manganistan draselný se používá jako topický přípravek pro péči o rány nebo kožní onemocnění v komunitním a nemocničním prostředí. Manganistan draselný je klasifikován jako „oxidační činidlo“, o kterém se předpokládá, že má baktericidní vlastnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypermangan

Solutio

Jde buď o 10%, nebo 20% roztok tetraboritanu sodného (Na2B4O7.10H2O) v 85% glycerolu (C3H803).

V případě 10% roztoku obsahuje 9,2 až 10,8 % Na2B4O7.1OH2O a 74,6 až 79,3 % C3H8O3 a v případě 20% roztoku obsahuje 19,0 až 21,0 % Na2B4O7.10H2O a 66,3 až 70,5 % C3H8O3.

Příprava

Předepsané množství tetraboritanu sodného (10,0 g nebo 20,0 g) se zahříváním rozpustí za stálého míchání v předepsaném množství 85% glycerolu (90,0 g nebo 80,0 g).

Vlastnosti

Čirá, téměř bezbarvá sirupovitá tekutina.

Zkoušky totožnosti

K 0,2 ml se přidají 2 ml hexahydroxoantimoničnanu draselného RS a promíchá se. Během několika minut se vyloučí bílá jemně krystalická sraženina (sodík).

K množství odpovídajícímu asi 0,2 g tetraboritanu sodného se v porcelánové misce přidá 1 ml kyseliny sírové R, přidají se 3 ml lihu 96% R a směs se zapálí. Plamen, zvláště při dohořívání, je zbarven na okrajích zeleně (kyselina boritá).

1 ml se smíchá s 1 ml kyseliny dusičné R a směs se opatrně převrství 1 ml dichromanu draselného RS; na styku obou vrstev postupně vznikne fialově modrá zóna (glycerol).

Zkouška na čistotu

5,0 g se zředí vodou R na 25,0 ml. Tento roztok je čirý a bezbarvý.

Stanovení obsahu

Tetraboritan sodný: 4 000 g roztoku 10% nebo 2 000 g roztoku 20% se zředí vodou R na 25 ml a titruje se kyselinou chlorovodíkovou 0,1 mol/l VS za potenciometrické indikace bodu ekvivalence (skleněná a nasycená kalomelová elektroda). Ztitrovaná tekutina se použije ke stanovení glycerolu.

1 ml kyseliny chlorovodíkové 0,1 mol/l VS odpovídá 1,907 mg Na2B4O7.10H2O.

Glycerol: Ztitrovaná tekutina ze stanovení tetraboritanu sodného se kvantitativně převede do odměrné baňky na 100 ml, doplní se vodou R po značku a promíchá se. Do baňky se zabroušenou zátkou se odměří 5,0 ml (v případě 10% roztoku) nebo 10,0 ml (v případě 20% roztoku), zředí se vodou R na 50 ml, přidá se 0,3 ml červeně bromkresolové RS a tolik hydroxidu sodného 0,1 mol/l RS, až se žluté zbarvení roztoku změní na fialově červené. Přidá se 1,5 g jodistanu sodného R, baňka se uzavře a obsah se občas promíchá. Za 5 minut po rozpuštění jodistanu sodného se přidá 1,5 ml propylenglykolu R a titruje se hydroxidem sodným 0,1 mol/l VS do fialového zbarvení s tím, že se před dotitrováním přidá ještě 0,1 ml stejného roztoku indikátoru. Nalezená spotřeba se koriguje výsledkem slepé zkoušky.

1 ml hydroxidu sodného 0,1 mol/l US odpovídá 9,209 mg C3H8O3.

Uchovávání

V dobře uzavřených obalech.

Zdroj: Roztok borax glycerin

Poradna

V naší poradně s názvem K ČEMU SE POUŽÍVÁ HOŘKÁ SŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Dopita.

Kde prosím seženu tu súl!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Glauberova hořká sůl se dá koupit v lékárně jako síran sodný a nebo na internetu například zde: www.alternamedica.cz…

Zdroj: diskuze K čemu se používá hořká sůl

Na co se má užívat Magnosolf

Na co se používá Magnosolv? Na léčbu stavů provázených nedostatkem hořčíku, které nevyžadují parenterální substituci. Používá se také jako podpůrná léčba u onemocnění koronárních tepen.

Kontraindikace:

Přecitlivělost na složky přípravku. Zvýšené opatrnosti je třeba u těžší poruchy funkce ledvin a u dehydratace (retence hořčíku při hladině sérového kreatininu 500 μmol/l a vyšší odpovídá asi 6 mg/100 ml).

Zdroj: Na co se používá Magnosolv?

Poradna

V naší poradně s názvem K ČEMU SE POUŽÍVÁ HOŘKÁ SŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Glauberova hořká sůl se dá koupit v lékárně jako síran sodný a nebo na internetu například zde: www.alternamedica.cz…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Muze ji nahradit epsomska sůl? Dekuji

Zdroj: diskuze K čemu se používá hořká sůl

Octanový krém příbalový leták

Krém má adstringentní (stahující) účinek, působí mírně chladivě a zastavuje kapilární krvácení. Také má antipruriginózní (tlumí svědivé pocity) a slabé antiseptické účinky (ničí choroboplodné zárodky).

Přípravek se používá na opruzeniny po malých zraněních končetin bez otevřené rány, po podvrtnutí, pohmožděninách, k prevenci a léčbě otoku při bodnutí hmyzem, při zánětech kůže po ozáření a popáleninách, na omrzliny I. stupně a po poradě s lékařem k léčbě hemoroidů. Pomáhá i jako prevence a léčba proleženin a opruzenin.

Přípravek mohou používat dospělí, mladiství a děti (u dětí do 2 let po konzultaci s lékařem).

Nepoužívejte lék

Nepoužívejte tento přípravek, pokud jste alergičtí (přecitlivělí) na léčivo (roztok octanu a vínanu hlinitého) nebo na kteroukoli další složku přípravku.

Nepoužívejte tento přípravek, jestliže máte otevřené krvácející rány, pyodermie (hnisavé kožní onemocnění) a infekční dermatózy.

Přípravek nesmí přijít do styku se sliznicemi a hlavně očima.

Léky

Pokud používáte ještě jiné kožní léky, před použitím přípravku je vhodné je smýt.

Používání přípravku s jídlem a pitím

Jelikož se krém používá pouze zvenčí, účinek není ovlivněn jídlem nebo pitím.

Těhotenství a kojení

Krém lze používat během těhotenství a kojení.

Řízení a obsluha strojů

Krém nemá žádný vliv na schopnost řídit nebo obsluhovat stroje.

Důležité informace o některých složkách přípravku

Žádné.

Používání přípravku

Vždy používejte přípravek přesně tak, jak vám řekl lékař. Pokud si nejste jisti, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Krém se rovnoměrně nanese na postižená místa 1–3krát denně. Délka léčby je individuální a závisí na charakteru onemocnění.

Interakce

O vhodnosti použití přípravku s jinými kožními léky se poraďte se svým lékařem.

Pokud použijete více přípravku

Při správném použití přípravku předávkování není možné. Při náhodném požití přípravku dítětem vyvolejte zvracení a vyhledejte lékaře.

Možné nežádoucí účinky

Tak jako všechny léky může i tento přípravek způsobit nežádoucí účinky, ačkoli se neprojeví u každého.

Výjimečně se může vyskytnout alergie na některou jeho složku projevující se výrazným zarudnutím kůže, svěděním až pálením nebo jako výsev drobných puchýřů.

Pokud se u vás objeví kterýkoli z nežádoucích účinků nebo pokud zaznamenáte nežádoucí účinky, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, sdělte to prosím svému lékaři.

Skladování

Přípravek uchovávejte v dobře uzavřeném obalu při teplotě do 25 °C, chráněný před mrazem a přímým slunečním světlem. Uchovávejte mimo dosah dětí.

Přípravek nepoužívejte po datu použitelnosti uvedeném na obalu. Datum použitelnosti se vztahuje na poslední den v měsíci.

Co krém obsahuje složení masti

Léčivou látkou je: 10 g aluminii acetotartratis solutio (roztok octanu a vínanu hlinitého) ve 100 g přípravku.

Pomocnými látkami jsou: lanolin (vosk z ovčí vlny), vaselinum flavum (žlutá vazelína), aqua purificata (čištěná voda).

Jak vypadá krém a velikost balení

Krém je nažloutlé barvy, slabě zapáchající po kyselině octové.

Obsah balení: 80 g.

Zdroj: Octanová mast otoky

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Růžičková.

Je možné použít hypermangan na dezinfekci dutiny ústní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to možné. Hypermangan se používá jako ústní voda, pomůže na vředy v ústech nebo na bolest dásní, popřípadě při angíně a to tím, že dezinfikuje ústa. Na kloktání se používá velmi zředěný roztok! V jednom litru horké vody se rozmíchá 100 mg hypermanganu. Tekutina se nechá vychladnout a pak se kloktá. Zvláštní pozornost je třeba brát v případě, že jsou v ústech umělé zuby. Hypermangan rozpouští keramické korunky.

Zdroj: diskuze Hypermangan

Použití pro kojence

Jarischův roztok se používá pro ošetření dětské pokožky a při opruzeninách. Používá se i při problémech se svěděním pokožky hlavy. Roztok lze používat ve formě rozprašovače a dle potřeby tak zvláčňovat pleť. Na pokožce nepálí a příjemně chladí.

Zdroj: Jarischova voda

Jarischův roztok a pleťový krém

Jarischův roztok se používá na záněty a podobně, ale je to také asi nejlepší pleťová voda. Používá se před nanesením krému na pleť. Pleť pak budete mít jako miminko, hladkou, jemnou a ve skvělé kondici. Jarischův roztok klasicky nalijte na vatový tamponek a naneste na obličej. Navíc je tento roztok neuvěřitelně levný: 1 litr roztoku stojí asi 60 Kč. Moc se o tom neví, také proč, že? Veliká konkurence drahých značek. Kdo to zkusí, už by v životě nedal za 250ml tonizační vodu ani korunu.

Zdroj: Na co se používá Jarischova voda

Jak použít Jarischův roztok

Jarischův roztok má blahodárné účinky na pleť a používá se zevně, je vhodný k obkladům obličeje, ale i na jiné plochy těla. Má protizánětlivé a mírně antimikrobiální účinky. Vysušuje méně než borová voda. Hodí se k vysýchavým obkladům na mokvající projevy.

Jarischův roztok se používá při zahájení terapie akutních mokvajících projevů ekzémů, a to tak, že se na postižené místo přikládají gázové obklady namočené v roztoku, jehož účinkem dochází k vysychání postižené oblasti.

Na akné se Jarischův roztok používá tím způsobem, že se roztok aplikuje jako běžná pleťová voda, to znamená omýváním nebo potíráním postižené oblasti. Jarischův roztok má antibakteriální vlastnosti, takže napomáhá snížení počtu baktérií nacházejících se na kůži a uvnitř akné. Jarischův roztok zmenšuje množství jizevnaté tkáně.

Zdroj: Na co se používá Jarischova voda

Holtova mast a Jarischův roztok

Holtova mast se používá pro léčbu chronických forem atopického ekzému, lupénky a hlavně seboroické dermatitidy. Holtova mast podporuje tvorbu nových buněk pokožky, používá se jako doplněk péče při povrchových zarudnutích kůže a ekzémech. Holtova mast obsahuje kyselinu stearovou, ichtamol, lanolin, kakost, tetraboritan sodný (borax), mentol.

Účinky a způsob společného použití je vhodný z toho důvodu, že Jarischův roztok čistí pokožku a Holtova mast je účinná při léčbě ekzémů a dalších forem kožních problémů. Proto je léčba snadnější a doba hojení kratší.

Zdroj: Na co se používá Jarischova voda

Jarischův roztok

Jarischův roztok je kombinací kyseliny borité s glycerinem, rozpuštěné v demineralizované vodě. Jeho pH je mírně kyselé.

Jarischův roztok je dermatologikum, které má toto složení: 0,067 % methylparabenu, 0,033 % propylparabenu, a glycerolu a kyseliny borité 2 %.

Používá se na mastnou, problematickou a citlivou pleť se sklonem k akné, na ekzémy a pro celkové zklidnění pokožky. Je běžně k dostání v lékárně bez předpisu v balení 0,5l nebo 1l. Do dvou měsíců po otevření se musí roztok spotřebovat.

Zdroj: Na co se používá Jarischova voda


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP