Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

SEZNAM ANTIBIOTIK

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

RIFAMYCINY

Účinná antibiotická látka: RIFAXIMIN

Obchodní název antibiotik: Normix

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu střevních infekcí a jaterní encefalopatie.

Dávkování antibiotik: perorálně 200 mg za 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: poškození jater

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také RIFAMYCIN, RIFAMPICIN (obchodní název antibiotik Arficin nebo Rifampicin) a RIFABUTIN (obchodní název antibiotik Mycobutin). Tyto antibiotické látky se používají na léčbu tuberkulózy a dalších infekcí způsobených grampozitivními bakteriemi. Nežádoucím účinkem způsobeným těmito látkami může být závažné poškození jater.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÉ POCENÍ,BEZ PŘÍČINY?JDU DO ČTVRTÝCH ANTIBIOTIK. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra123.

Vážený pane léčiteli.Došla mě další věc,která asi komplikuje můj zdravotní stav.Chyba je asi na mé straně,ale neudělala jsem to schválně.Brala jsem dlouhodobě medrol/ od revmatologa,on mě ho dovolil přestat brát po 3 letech,přibývala jsem na váze a otékala jsem.brala jsem nejnižší sílu Medrolu.Neřekl,že postupně nebrat a další lék Lyrica 135 mg.jsem měla od neurologa na neuropatii,tu jsem vysadila sama,když jsem měla potíže s vyléčením močových cest.Zatajila jsem to v nemocnici,na kapačkách.Lyrica mě také dělala hodně vedlejších problémů.teprve te´d mě došlo,že to pocení,ta stálá vlhkost těla,která neustupuje může být z toho.Poradíte co s tím,nechci se k těmto lékům už nikdy vracet.nedělaly mě dobře.Děkuji předem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypravte se za svým revmatologem a sdělte mu svou současnou situaci s užíváním léků, které Vám předepsal. Poraďte se s ním o svých komplikacích s pocením a také o tom, jak máte dál postupovat v léčbě neuropatie. Vezměte s sebou seznam všech léků a doplňků stravy, které užíváte nebo hodláte užívat. Určitě najdete řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlé pocení,bez příčiny?

AMFENIKOLY

Účinná antibiotická látka: CHLORAMFENIKOL

Obchodní název antibiotik: Chloramphenicol

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu břišního tyfu a hemofilní meningitidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: nausea, rozvoj aplastické anémie, zvracení

Do této skupiny antibiotik patří také AZIDAMFENIKOL, FLORFENIKOL, THIAMFENIKOL. Tato antibiotika se využívají k léčbě salmonelózy, meningokokových a pneumokokových infekcích. I tato antibiotika mohou ale vyvolat nežádoucí účinky v organismu a to zvracení, rozvoj aplastické anémie a nauseu.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIE, MYKOPLASMATICKÉ VIRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Čiháková.

Mohu synovi 17 let-- při opakujícím se nakažení Chlamydiemi a myko-plasmatickými viry k léčbě antibiotik nasadit Wobenzim ? Kolik tablet a jak časový odstup k braní antibiotik.
děkuji Čiháková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Wobenzim je velice dobrý na podporu iminity a můžete brát i k jiným lékům tady i antibiotikum.Je velice přínosný k uvedené nákaze. Někdy jde jen o vysokou cenu kdy si ho lidé nedopřejí. Renata Allohová

Zdroj: diskuze Chlamydie, Mykoplasmatické viry

ANSAMYCINY

Do této skupiny se řadí dvě antibiotické látky a to GELDANAMYCIN A HERBIMYCIN. Zatím se obě látky využívají v experimentální protinádorové léčbě. Přesné nežádoucí účinky ještě nejsou známé.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danule.

Probiotika mi už delší dobu pomáhají, při užívání antibiotik. JEdnu dobu jsem měla při užívání antibiotik střevní potíže. V lékárně mi doporučili Probiolact. Během dvou dnů bylo vše v pořádku. Od té doby si ke každým antibiotikám kupuji i Probiotika.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Přehled antibiotik

Antibiotika jsou také rozděleny do tříd podle chemické struktury (aminoglykosidy, amfenikoly, ansamyciny, rifamyciny, cefalosporiny I. generace, cefalosporiny II. generace, cefalosporiny III. generace, cefalosporiny IV. generace, diterpeny, glykopeptidová antibiotika, karbapenemy, linkosamidy, makrolidy – erytromyciny, monobaktamy, antibiotika penicilové řady: úzkospektrá, širokospektrá, polypeptidová antibiotika, chinolony, fluorochinolony, streptograminy, sulfonamidy, tetracykliny, a další.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koloušek.

Už nějakou dobu mi při užívání antibiotik nebývá dobře. Doktorka mi doporučila nějaká probiotika. Od té doby k antibiotikám beru vždy Probiolact a léčení probíhá v pořádku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simča.

Při užívání antibiotik mám občas střevní potíže. V lékárně mi jednou doporučili Probiolact. Moc mi pomohl. Od té doby ho při antibiotikách beru pokaždé a vše je v pořádku.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

MONOBAKTAMY

Do této skupiny antibiotický látek patří AZTREONAM (obchodní název antibiotika Azactam). Monobaktamy se užívají proti gramnegativním aerobním bakteriím. Nežádoucími účinky u nich jsou nevolnost, průjem, vyrážka.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ela.

Moje zkušenosti s probiotiky jsou jen pozitivní. Probiolact mi zklidnit žaludek při užívání antibiotik, při různých střevních potížích, posilují imunitu celé rodině.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Matyáš.

Při každém užívání antibiotik polykám i probiotika Probiolact. Vyhnu se tak střevním potížím, které jsem dřív míval.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Seznam antibiotik předepisovaných na angínu:

Ospen 1000

Xorimax 500

Fromilid 500

Penbene

Klacid 250

Ospamox

Augmentin

Azitrox 500

Zinnat

Torimax

Cefzil

Xorimax

azitromycin

Zdroj: Antibiotika

Diskuze

V diskuzi OČNÍ ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Platí zákaz alkoholu i u očních antibiotik v formě kapek a masticek?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční antibiotika

CEFALOSPORINY IV. GENERACE

Účinná antibiotická látka: CEFEPIM

Obchodní název antibiotik: Cefepim, Maxipime,

Indikace antibiotik: Používají se na pneumonii, na sepse, nitrobřišní infekce i na infekce močových cest.

Dávkování antibiotik: Cefepim + Maxipime: nitrožilně 1 – 2 g za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, krvácivost, nevolnost, průjem

Do této skupiny antibiotický látek patří také CEFPIROM (obchodní název antibiotika Cefrom), CEFQUINOM (obchodní název antibiotika Cobactan) a CEFALONIUM (obchodní název antibiotika Cepravin). Jedná se o širokospektrá antibiotika určená hlavně k léčení závažných infekcí, imunosuprese a neutropenie. Tyto antibiotické látky mohou také vyvolat nevolnosti, průjmy, alergické reakce a krvácivost.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Já osobně považuju za nejdůležitější hlavně ta probiotika, protože na negativní následky antibiotik dost trpím, takže si už nedovedu představit antibiotika bez probiotik. Navíc jsem zjistila, že je dobré je užívat i nějaký čas po dobrání antibiotik (nevím, zda je to možné u všech, ale u biopronu 9, který si kupuji já je dlouhodobé užívání možné), protože dají dohromady střeva i imunitu, která je po antibiotikách většinou hodně nabouraná.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika

KARBAPENEMY

Účinná antibiotická látka: ERTAPENEM

Obchodní název antibiotik: Invanz

Indikace antibiotik: Používá se na vážné nemocniční infekce.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 g za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, epileptické záchvaty, nevolnost, průjem, zvracení

Účinná antibiotická látka: MEROPENEM

Obchodní název antibiotik: Archifar, Meronem, Meropenem

Indikace antibiotik: Používají se na závažné infekce.

Dávkování antibiotik: Archifar + Meronem + Meropenem: nitrožilně 1 – 2 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, epileptické záchvaty, nevolnost, průjem, zvracení

Do této skupiny antibiotik spadá také antibiotická látka IMIPENEM (zvaná také CILASTEN, obchodní název antibiotika Tienam). Antibiotické látky spadající do skupiny Karbapenemů se využívají k léčbě velmi nebezpečných nosokomiálních infekcí, akutní nekrotizující pankreatitidu, bakteriální meningitidu. Karbapenemy mohou způsobit alergické reakce epileptický záchvat, nevolnosti a zvracení.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi NÁHLÉ POCENÍ,BEZ PŘÍČINY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Děkuji za odpověď,když já se těch antibiotik bojím,měla jsem drsné vedlejší účinky,ja jsem z toho zničená.Rozbor dostal lékař z laboratoře,asi šest druhů jmenovitých antibiotik.Ukazoval mě to,dvoje jsem už měla.To mě zabere třeba až to šesté?Vydržím to?Začala jsem užívat doplněk stravy Uroval a manozu,je mě po tom trochu líp.Myslíte,že by to mohlo také vyléčit?Děkuji za odpověď od vás,napište zase,beru vaše rady vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra 123.

Pane léčiteli,máte mou důvěru.Jdu do čtvrtých antibiotik,nic jiného mě nezbývá.právě jsem přijela od lékaře.Musím věřit.Zdravím vás a přeji hezký den.

Zdroj: diskuze Náhlé pocení,bez příčiny?

POLYPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Do této skupiny Polypeptidových antibiotik se řadí antibiotické látky BACITRACIN (obchodní název antibiotika Framykoin), GRAMICIDIN, COLISTIN (obchodní název antibiotika Colimycine), POLYMYXIN B (obchodní název antibiotika Aerosporin, Otosporin). Polypeptidová antibiotika se využívají k léčbě infekcí způsobenými grampozitivními i gramnegativními bakteriemi. Polypeptidová antibiotika jsou silně toxická a využívají se k lokální aplikaci. Polypeptidová antibiotika mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako poškození ledviny a nervy.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eli.

Při užívání antibiotik jsem už nějakou dobu měla střevní potíže. V lékárně mi doporučili Probiolact a bylo po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

GLYKOPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Účinná antibiotická látka: TEIKOPLANIN

Obchodní název antibiotik: Targocid

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu břišní hnisavé infekce, kožních flegmonů a osteomyelitidy.

Dávkování antibiotik: nejprve nitrožilně 400 mg za 12 hodin a poté 400 mg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: potíže s dýcháním, otoky, vyrážka, svědění, horečka, třes

Účinná antibiotická látka: VANKOMYCIN

Obchodní název antibiotik: Edicin, Vandomycin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu sepsí, břišních abscesů a klostridiové kolitidy.

Dávkování antibiotik: Edicin + Vandomycin: nitrožilně 0,5 – 1 g za 6 – 12 hodin pro dospělou osobu, u klostridiové kolitidy se perorálně dávkuje 125 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: třes, otoky, dýchací potíže, závratě, vyrážka,

Tyto antibiotické látky se využívají na léčbu infekcí způsobených multirezistentními grampozitivními bakteriemi. V humánní medicíně se používají až, když jiná antibiotika nezabírají, nebo selžou.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

TETRACYKLINY

Účinná antibiotická látka: DOXYCYKLIN

Obchodní název antibiotik: Deoxymykoin, Doxybene, Doxyhexal, Vybramycin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu borélie, chlamydií a mykoplasmaty.

Dávkování antibiotik: Deoxymykoin: perorálně 100 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Doxybene + Doxyhexal: perorálně 100 – 200 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: fotosenzibilace, nevolnost, průjem, zbarvení skloviny, zvracení

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také DEMEKLOCYKLIN, CHLORTETRACYKLIN, METACYKLIN, MINOCYKLIN (obchodní název antibiotika Minocin), OXYTETRACYKLIN, TETRACYKLIN (obchodní název antibiotika Tetracycline K), THIACYKLIN. Většina těchto antibiotik působí na léčbu infekcí způsobených grampozitivními a gramnegativními bakteriemi, dále také léčí riketsie, chlamydie a mykoplasmata. Tetracykliny mohou u lidí vyvolat nevolnosti, průjmy, zvracení, fotosenzibilitu a zbarvení skloviny.

Zdroj: Seznam antibiotik

DITERPENY – PLEUROMUTILINY

Do této skupiny antibiotický látek patří TIAMULIN využívaný ve veterinární medicíně jako léčba a prevence dyzentérie prasat. Také sem patří látka VALNEMULIN, i ta se využívá ve veterinární medicíně. Obě antibiotické látky se mohou využít i v humánní medicíně, pokud jiná antibiotika nefungují.

Zdroj: Seznam antibiotik

ÚZKOSPEKTRÁ PENICILINOVÁ ANTIBIOTIKA

Účinná antibiotická látka: BENZYLPENICILIN

Obchodní název antibiotik: Penicilin G

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu běžných infekcí, erysipelu a tonsilitidu.

Dávkování antibiotik: Penicilin G: nitrožilně 1 – 5 mil za 4 – 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: OXACILIN

Obchodní název antibiotik: Prostaphlin

Indikace antibiotik: Používá se na stafylokokové infekce, na léčbu ostemolyelitidy a endokarditidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 – 4 g za 4 – 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Do této skupiny spadají také další antibiotické látky jako PROKAIN-BENZYLPENICILIN, BENZATINY-BENZYLPENICIN (obchodní název antibiotika Pendopen), PENICILIN V (obchodní název antibiotika Ospen), CLOXACILIN, DICLOXACILIN, METICILIN a NAFCILIN. Úzkospektrá penicilinová antibiotika se využívají k léčbě streptokokových a pneumokokových infekcí, meningokoků, stafylokoků, syfilisu, kapavky, záškrtu, spály, angíny, leptospirózy, revmatické horečky, Limeské boreliózy. Mezi nežádoucí účinky u úzkospektrých penicilinových antibiotik patří nevolnosti, průjmy, alergické reakce.

Zdroj: Seznam antibiotik

LINKOSAMIDY

Účinná antibiotická látka: KLINDAMYCIN

Obchodní název antibiotik: Clindamycin, Dalacin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu břišních abscesů, na kožní flegmony a na léčbu osteomyelitidy.

Dávkování antibiotik: Clindamycin: nitrožilně 300 – 600 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Dalacin: perorálně 150 – 300 mg za 6 -12 hodin pro dospělou osobu, nebo 300 – 600 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolest břicha, průjem, abnormální výsledky jaterních restů, nevolnost, zvracení, vyrážka, kopřivka

Do této skupiny antibiotických látek patří také LINKOMYCIN a PIRLIMYCIN. Antibiotické látky skupiny Linkosamidů se využívají na léčbu infekcí kostí a měkkých tkání, proti stafylokokům, na parazitní onemocnění, malárii, toxoplasmózu. Linkosamidy mohou v organismu vyvolat nežádoucí účinky, jako jsou bolesti břicha, nevolnosti, průjmy, zvracení a vyrážky.

Zdroj: Seznam antibiotik

AMINOGLYKOSIDY

Účinná antibiotická látka: AMIKACIN

Obchodní název antibiotik: Amikacin, Amikin

Indikace antibiotik: Používají se na entrobakterie, sepse, stafylokoky a na endokarditidu.

Dávkování antibiotik: Amikacin + Amikin: nitrožilně 15 mg/kg zhruba za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: poškození ledvin, závratě, ztráta sluchu

Účinná antibiotická látka: GENTAMICIN

Obchodní název antibiotik: Gentamicin

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu entrobakterií, pseudomonas, na léčbu stafylokoků a infekční endokarditidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 80 – 240 mg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: poškození ledvin, závratě, ztráta sluchu

Do skupiny Aminoglykosidů se dále také řadí AMPRAMYCIN, DIHYDROSTREPTOMYCIN, FRYMCETIN, KANAMYCIN, NEOMYCIN (obchodní název antibiotika Bykomycin nebo Mycerin), NETILMICIN (obchodní název antibiotika Netromycine), STREPTOMYCIN,TOBRAMYCIN (obchodní název antibiotika Brulamycin nebo Nebcin). Všechna antibiotika této skupiny se užívají na léčbu infekcí způsobených gramnegativními bakteriemi (např. E.coli,), působí také proti leptospirám a stafylokokům. Některá tato antibiotika se využívají v humánní a jiná ve veterinární medicíně. Nežádoucími účinky těchto antibiotik můžou být poškození ledvin, závratě a ztráta sluchu.

Zdroj: Seznam antibiotik

STREPTOGRAMINY

Do této skupiny antibiotických látek spadá QUINUPRISTIN-DALFOPRISTIN (obchodní název antibiotika Synercid). Jedná se o antibiotikum, které se užívá v okamžiku, kdy jiná antibiotika nezabírají, používá se proti nebezpečným infekcím vyvolaných multirezistentními kmeny enterokoků. Obvykle se používá, když selže Vankomycin. Tato antibiotická látka může u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako gastrointestinální obtíže, hyperbilirubinemie

Zdroj: Seznam antibiotik


Autor obsahu

Mgr. Jitka Konášová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP