Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

SEMENA

OBSAH

Slovo bodlák v nás evokuje představu škrábajícího plevele rostoucího na okrajích polí. Ovšem i takto nevzhledná rostlina je užitečná a ani byste nečekali, že může být i velmi chutná. Do skupiny bodláků totiž patří například artyčok nebo světlice barvířská. Vyloupaná semena z této rostliny se nabízejí v bio oleji, který má jemnou ořechovou chuť. Díky silnému aroma je olej vhodný ke zdokonalování pokrmů.

Zdroj: Bodlákový olej

Poradna

V naší poradně s názvem SEMENA LÉKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den, našel by se někdo, kdo by mi doporučil dodavatele semena nebo sazenice lékořice?
Děkuji za informaci . Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Semena lékořice můžete objednat v několika obchodech, zde je jejich seznam: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Semena lékořice

Semena bramboříku

Po odkvětu se květní stonek stočí nebo ohne a začnou se tvořit semena. Stonky Cyclamen hederifolium a Cyclamen coum coum se ohýbají na konci, Cyclamen persicum se klene dolů, ale nekroutí se, u Cyclamen rohlfsianum spirálky začínají u hlízy a u Cyclamen graecum se stáčejí v obou směrech, začínající uprostřed.

Plodem je kulatý lusk, který se ve zralosti otevírá několika chlopněmi nebo chcete-li zuby a obsahuje četná lepkavá semena, ve zralosti hnědá. Přirozené šíření semen je způsobeno mravenci (myrmecochory), kteří sežerou lepkavý obal a poté semena odhodí.

Zdroj: Jak rozmnožit brambořík

Poradna

V naší poradně s názvem PIVOŇKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROSLAV ZÁLEŠÁK.

Máme v zahrádce krásnou Pivoňku velkokvětou, po odkvětu zústaly semena anevíme jak se dají využit na rozmnožování, kdy tyto semena vysadit do země, děkuji za radu Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pivoňka se nejlépe množí odkopkem kořenového balu. Tak se může docílit, že pokvete ještě v tom roce, kdy došlo k přesazení. Důležité je označit na rostlině jih v jejím původním stanovišti a při umístění na nové místo ji orientovat zase k jihu. Při množení ze semene se dočkáte prvních květů až za tři roky. Teď co s těmi semeny. Semena nechte dozrát co nejdéle na rostlině. Pak je sesbírejte a dejte je do sucha doschnout. Začátkem října je vysaďte na slunný záhon stejným způsobem jako fazole. Tento způsob venkovní výsadby v časném podzimu dává semenům jejich povinnou průpravu pro vzejití, což je říjnové relativně teplé a vlhké ošetření vystřídané chladem zimy a následované oteplením na jaře. Je to sekvence podmínek, která umožní vyklíčení většiny semen na jaře a v létě příštího roku. Hodně zdaru.

Zdroj: diskuze Pivoňka

Sloní noha kde koupit semena

Zde můžete koupit semena sloní nohy.

Zdroj: Sloní noha

Semena rukoly

V pouzdrech jsou ve dvou řadách hnědá až načervenalá kulovitá hladká semena, velká asi 2,5 mm. Pro výrobu oleje ze semen se ve středoevropských podmínkách pěstovat nevyplatí - průměrné výnosy semene jen do 1 t/ha (řepka ozimá 3 t/ha). Pro technické účely se na největších plochách rukola pěstuje v Indii.

Zdroj: Rukola

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ PIVONĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, prosím o radu. Mám na zahradě pivoňky, krásně každý rok kvetou, ale letos nevím proč, vyrostly až do výšky k 150cm. Sluníčko i vláhu mají. Díky za odpověď. Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Havlikova.

Dobry den,uz 13 roku nam dela radost drevita pivonka. Uz nekolikrat jsem si po odkvetu nechala dozrat dva semeniky s potom semena zasazela. Nikdy mi nevzesla.
Prosim ,poradte,jak semena a kam vyset. Dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Pěstování pivoněk

Kde se dají koupit semena

Semena šalvěje divotvorné se v ČR koupit nedají. Šalvěj se na našem území množí pouze vegetativně (řízkováním). Jedinou možností, jak ji získat je sehnat si řízek nebo rovnou celou rostlinu. Šalvěj se dá koupit na těchto webových stránkách: šalvěj divotvorná prodej.

Zdroj: Šalvěj divotvorná

Diskuze

V diskuzi VĚJÍŘOVKA PŘEVISLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROSLAVA.

Dobrý denprosím, kde se nechají zakoupit semena vějířovky?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vějířovka převislá

Dýně hokaido semena cena

Dýně Hokkaido (Cucurbita maxima) – semena této dýně se obvykle prodávají po 5 ks za cca 36 Kč.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Diskuze

V diskuzi KDE SEŽENU SEMENA AČOKČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gereg josef.

Prosím kdo poradí,kde seženu semínka ačokči.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlína.

Tento týden jsem si je objednávala na www.permaseminka.cz

Zdroj: diskuze Kde seženu semena ačokči

Sloní noha semena

Výsev ze semen není obtížný, ale důležité je získat zdravá semena. Přesto se jedná o poměrně zdlouhavý proces. Jakmile však kmínky semenáčků dosáhnou velikosti třešně, je už zpravidla vyhráno. Rostlinky už mají určitou schopnost zásobit se vodou, takže snášejí v poněkud menším měřítku podobná pěstitelská příkoří jako v budoucnu dospělé rostliny.

Zdroj: Sloní noha

Poradna

V naší poradně s názvem VYSADBA LEVANDULE, JAK HLUBOKO ZASADIT SEMENA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Dobry den , chtel jsem se zeptat, jak hluboko mam zasadit semena levandule do pareniste. Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jeden centimetr.

Zdroj: diskuze Vysadba levandule, jak hluboko zasadit semena?

Semena koriandru

Světle hnědá semínka koriandru jsou u nás známá především jako součást koření používaného k přípravě nálevu pro nakládání zeleniny a hub a také jako nepostradatelná složka indického kari. Semena jsou silně aromatická a na rozdíl od listů nasládlá. Podrcená nebo celá se přidávají do slaných omáček, sladkých jídel a dezertů, například do perníku a sušenek, a do domácího chleba. Odedávna se používají jako koření do mas a salátů, stejné použití mají i mladé listy. Semena samostatně nebo v čajových směsích působí na povzbuzení chuti do jídla, stimulují trávení a účinkují proti nadýmání.

Semena koriandru jsou aromatická, stimulující, mají karminativní účinky, příznivě ovlivňují žaludeční procesy, ochlazují, tonizují, působí jako antibiotikum, diuretikum a afrodiziakum. Jejich žvýkání vám pomůže odstranit nepříjemný zápach z úst. Semena koriandru našla své využití nejen v přírodním léčitelství, ale i v tradiční medicíně. Olej ze semen má totiž silné antibakteriální účinky a používá se například na léčbu vředů nebo revmatismu.

Zdroj: Koriandr setý

Poradna

V naší poradně s názvem SEMENA LÉKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Semena lékořice můžete objednat v několika obchodech, zde je jejich seznam: www.zbozi.cz/hledani…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Děkuji za odpověď. Zdeněk

Zdroj: diskuze Semena lékořice

Semena

Pokud budete chtít smil množit, máte na výběr z celé škály možností - od pěstování ze semínek přes stonkové řízky až po dělení trsů.

Zdroj: Smil italský

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ KOTVIČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

kde se dají sehnat-koupit semena kotvičníku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je vidět obchod i aktuální cena semen kotvičníku zemního (tribulus terestris).
Kotvičník zemní cena: www.zbozi.cz/dum-byt…

Zdroj: diskuze Pestovanie

Vitamíny v ačokči

Plody ačokči obsahují důležité vitamíny C, B1, B2, hořčiny a také beta-karoten. Mladé plody se dají jíst i se semeny (chutnají podobně jako hrášek), ze starších plodů semena musíte odstranit.

Zdroj: Ačokča

Diskuze

V diskuzi SILICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Awera svetla.

Zdravím, Ize použit jen semena? Třeba podrcená? Dík za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze SILICE

Jednoděložné rostliny – foto

Tady je několik fotografií zachycujících jednoděložné rostliny a jejich semena.

Zdroj: Jednoděložné rostliny

Semena petúnií

Nechce-li se vám na jaře kupovat již vzrostlé rostlinky, můžete ušetřit peníze a pěstovat petúnie ze semene. Ty prodávají buď v kamenných obchodech nebo z tepla domova prostřednictvím internetu. Velký výběr semen petúnií naleznete na těchto internetových stránkách.

Zdroj: Petúnie

Hrách setý rolní

Kromě hrachu setého pěstovaného na zahrádkách existuje také polní varianta hrachu, a to hrách rolní (Pisum sativum var. Arvense), známý také pod názvem peluška. Tato odrůda hrachu má fialovobílé květy, malé lusky, její nezralá semena mají natrpklou chuť. Je využívána v zemědělské výrobě jako pícnina ke krmení nebo jako zelené hnojení.

Jako krmivo se využívají semena, která mají obdobné živinové složení jako hrách setý, ale obsahují navíc hořké látky, které tedy zhoršují její chutnost.

Peluška se od hrachu setého odlišuje hlavně červenofialovým zabarvením květu, lodyha je bohatě olistěná, méně poléhavá, další rozdíl je rovněž v úžlabí palistů, kde je patrná antokyanová skvrna. Semena této odrůdy jsou barevná a mají kulovitý tvar.

Hospodářské využití pelušky spočívá především v jejím pícninářském využití. Na semeno se peluška pěstuje pouze pro produkci osiva. Nutno je ještě poznamenat, že tato rostlina má své uplatnění jako meziplodina.

Zdroj: Hrách setý

Jak množit brambořík ze semen?

Množení bramboříků semeny zahrnuje namáčení semen a jejich umístění do země ve správný čas. Obecně platí, že byste měli semena bramboříku namočit do vody až na 24 hodin, než je vložíte do půdy. Pokud chcete semena bramboříku zasadit přímo ven, udělejte to na jaře. Počkejte, až se půda zahřeje na 7 až 12 °C. Budou kvést příštího jara. Pokud množíte semeny pokojové bramboříky, tak je můžete začít namáčet a vysévat již během zimy. To vám pomůže dosáhnout květy ještě v prvním roce.

Množení bramboříků ze semen může být pomalé, přesto je to jediná metoda používaná profesionálními pěstiteli. Vyzkoušejte to, ale mějte hodně trpělivosti. Zralé kvetoucí rostliny v plné velikosti pravděpodobně nezískáte dříve než za 15 měsíců.

Video návody na pěstování bramboříku ze semen naleznete zde: množení bramboříku semeny.

Zdroj: Jak rozmnožit brambořík

Cena ačokči

Ačokču na pultech supermarketů asi ani neobjevíte. Zkuste se po jejích plodech poohlédnout v sezoně spíše na farmářských trzích.

Cena semen

Ceny semen ačokči se pohybují u prodejců kolem 40 Kč za 5–10 semen. Někteří pěstitelé nabízejí semena na Aukru dokonce za 20 Kč/10 ks. Na následujících internetových stránkách se můžete podívat, kde a za jakou cenu lze ačokču pořídit:

Zdroj: Ačokča


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP