Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

SEBOREA VE VLASECH

OBSAH

Co je to seborea

Seborea je druh zánětu kůže, jehož příčina není jednoznačně stanovena. Klasická seboroická dermatitida je většinou lokalizována v oblastech kštice, vlasové hranice, čela, v obličeji po stranách nosu, kořen nosu, na bradě a očních víčkách, dále v oblasti hrudní kosti a mezi lopatkami, často také v oblasti zevního zvukovodu a za ušima. Nejčastějšími příznaky jsou olupování, svědění, zarudnutí a dále červená vyrážka v okolí vlasových váčků.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Maršíková.

Mám pásový opar na obličeji, v oku a ve vlasech. Po 9 dnech na kapačkách v nemocnici jsem byla propuštěna domů a zajímalo by mě, kdy bych si mohla umýt vlasy. Puchýřky ve vlasech i na obličeji mám již zaschlé, ale ještě ne všechny vyloupané. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Umej to hned. Když je to zaschlý, tak nehrozí žádnej problém. Nedrbej to, jen lehce konečky prstů zavrť ve vlasech a spláchni to.

Zdroj: diskuze Pásový opar ve vlasech

Capillus seborea 150 ml

Zde můžete vidět, jak vypadá šampon Capillus seborea 150 ml.

Zdroj: Seborea

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATIDY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dělají se mi ve vlasech bílé strupy které svědí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická dermatitida není jediná možná příčina těchto obtíží. Ještě to může být mimo jiné i psoriáza. Oboje spouští stres, což je v této hysterické době kolem šíření koronaviru velmi pravděpodobný viník. Zvládnutí stresu přinese i úlevu v těchto obtížích. Další léčba je závislá na určení přesné příčiny a to teď nevíme jistě, co to vlastně je. Může vám pomoci dehtový šampon www.zbozi.cz/hledani… a masáž pokožky lékařskou vazelínou www.zbozi.cz/kosmeti…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba seboroické dermatidy ve vlasech

Homeopatika na seboreu

Na léčbu seborey se mohou použít tato homeopatika: Lycopodium, Arsenicum Album, Acidum phosphoricum. Staphysagria, Thuja occidentalis, Capillus Veneris.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ KŮŽE VE VLASECH PROSIM POMOZTE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Eliášová.

Mám to ASI TAKY - zkouším šampon s konopím, je to na ekzemy ve vlasech, což fohle asi je. Nebo plíseň. Chce to návštěvu kožaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aladerma.

Terapeutický šampon Energy Cytosan, který patří do řady tzv. humátových přípravků. Tento šampon je určený k aplikaci při kožních problémech ve vlasové pokožce, tedy například lupy, ekzémy, lupénka či jiné druhy dermatitidy. Při použití šamponu Cytosan dochází k hlubší očistě vlasové pokožky a její detoxikaci.
Šampon Cytosan je velmi vhodný u jemných a mastnějších vlasů, které dobře očistí a zpevní. Pokud máte vlasy spíše suché a lámavé, počítejte s nutností aplikace balzámu Nutritive pro lepší hydrataci. Jsou-li vlasy i tak přesušené a nepoddajné a máte potíže s jejich úpravou, použijte některý z vlasových olejíčků (doporučujeme třeba Weleda Rozmarýnový olej).
Cytosan šampon byl vyvinut pro terapeutické použití, a proto se nedoporučuje k dlouhodobé aplikaci. Střídejte je proto s některým šamponem pentagramu, například Protektinem nebo Artrinem. Dále byste měli vědět, že vzhledem k vysokému obsahu humátů v tomto šamponu, je třeba u světlých vlasů počítat s jejich mírným zabarvením do zrzava. Tento jemný nádech snadno vymyjete 2-3 aplikací jakéhokoli jiného, nejlépe přírodního, šamponu.

Zdroj: diskuze Suchá kůže ve vlasech PROSIM POMOZTE!!!

Příznaky

Seborea má různé formy v dětském i dospělém věku. U kojenců se seborea může objevit v souvislosti s nevhodnou umělou výživou. Onemocnění se projevuje u kojence tvorbou žlutavě růžových ložisek s nánosem mastných šupin na hlavičce, ve vlasech a v místech se sklonem k opruzení. Na rozdíl od atopického ekzému téměř nesvědí a jen zřídka mokvají. Doporučuje se u miminek promaštění vlasové části vhodným olejem a jemné vyčesávání stroupků až do vymizení.

U dětí předškolního věku i u dospělých se seborea projevuje na obličeji a horních končetinách jako bělavá kruhovitá ložiska s jemným olupováním – podobá se vitiligu.

U dospělých se seborea objevuje v kštici, obličeji, obočí, na víčkách, na hrudi a zádech mezi lopatkami. Seborea vytváří ostře ohraničená ložiska, žlutavě růžová, olupující se mastnými šupinkami. Ve kštici se šupinky vrství ve větší nános. Vhodně zvolená speciální kosmetika může seboreu výrazně omezit.

Zdroj: Seborea

Kypyderm šampon proti lupům

Kypyderm je vlasová kosmetika pro řešení problémů s vlasy a vlasovou pokožkou. Vlasy tímto šamponem myjte s jemností. Šampon působí proti lupům vytvořeným houbami či způsobeným dysfunkcí vlasové pokožky a s tím spojenou mitózou.

Obsah balení: 250 ml

Zdroj: Seborea ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem KOLEČKO VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

pěkný den přeji... začalo se mi dělat prvně kolečko ve vlasech a teď i kouty... zkouším různé šampony bylinky a podobné blbosti ale nic nezabírá... co transplantace víte o tom něco?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Transplantace vlastních vlasů je zatím jediná možnost jak se dají vrátit vlasy tam, kde vypadaly. Druhým nejlepším řešením, jak zastavit vypadávání vlasů, je každodenní aplikace přípravku s obsahem Minoxidilu. To vlasy neobnoví, ale zbrzdí jejich vypadávání. Pro silné vlasy je potřeba upravit jídelníček a přijímat více bílkovin, zejména kolagenu, ze kterého vznikají vlasy. Tuto zmenu ve stravování vám pomůže dosáhnout, když budete používat proteinové nápoje pro kulturisty. Stačí jedna až dvě dávky během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolečko ve vlasech

Přírodní léčba

Při použití přírodní léčby seborey se nejčastěji používají bylinné nebo tkáňové soli. Používání bylin je bezpečné. Byliny neobsahují agresivní a chemické látky. Například jetel má širokou škálu léčebných výhod a účinků, které působí jako čisticí tonikum. Tkáňové soli, jako je sodík a draslík, pomáhají s udržováním zdravé kůže a podporují hydrataci pleti.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Prosím, dcerka má ve vlasech, co je to?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše je to veš. Na vši koupíte v lékárně přípravek vyrobený ze speciálního oleje, kterým pak vši udusíte. Tady je vidět jak to vypadá a kolik to stojí: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti ve vlasech

Šampony na seboreu

Na seboroickou dermatitidu se obecně doporučuje šampon proti lupům, kolagenová emulze a tonikum Fungi Activ. Pokud se nevyskytuje u onemocnění lupovitost ani svědění, tak se používá Normalizační šampon, kolagenové emulze a tonika podle stavu pokožky.

Účinky podle ohlasů z diskusí

Zde můžete posoudit účinky šamponů na seboroickou dermatitidu.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi CITLIVÁ POKOŽKA VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Klimešová.

Dobrý den, prosím Vás obracím se na Vás s prosbou. Od ledna 014 mě svědí/až bolí, když se opřu o hlavu/ pokožka na hlavě. Nejvíce vzadu a nad ušima, bohužel lupy ani jiný problém nemám. Mám sušší pokožku po barvení a velmi husté vlasy. Již jsem vyzkoušela/Nizoral, Linola/. Mám i kortokoidy, ale bohužel ani ty mi nepomáhají. Jediné co mí zmírní svědění je Claritin na alergie.Vyzkoušela jsem kůru z bahna od f. Kapyderm, mám jejich šampon i gel, ale zatím výsledek žádný. Již opravdu nevím, co mám dělat. Kožní už neví, co by mi dala. Kupuji další šampony a učinek nulový.Odborník od f. Kapydermu mi řekl, že mám seboroiskou dermatitidu. už jsem o tom přečetla spustu článků, ale zjistila jsem, že každému pomůže něco jiného. Dokáže někdo udělat opravdu diagnozu pokožky, co by to mohlo být? Moc prosím o radu, nebo na koho se obrátit. Moc děkuji za odpověď. 

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gizela Podraná.

Mám ty samé problémy jako ti ostatni ženy pokožku ve vlasech mám červenou svedi pali už před pulroku na kožním sem býla pořadne mně neproližela me pokožku hlavu a dálami letak na žampon vic nic toje vše děkuju za pochopeni gituš

Zdroj: diskuze Citlivá pokožka ve vlasech

Fotogalerie svrabu ve vlasech

Ve fotogalerii se můžete podívat, jak vypadá svrab ve vlasech.

Zdroj: Může být svrab ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem PLISEN VE VLASECH SAMPONY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

jak se zbavit supinate a zhrubele kuze ve vlasech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Olino, jak to přesně vypadá? Jsou to ostrůvky s načervenale zabarvenou kůží a s nažloutlými šupinkami? Místa, kde se tvoří šupinky, jsou suchá a nebo mastná či mokvající? Mění se intenzita projevu - v létě je toho méně a v zimě naopak více? Svědí to? Máte to jen ve vlasech nebo ještě někde jinde? Jak to máte dlouho? Viděl to někdy nějaký lékař? Popište to trochu více, abych Vám mohl lépe pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plisen ve vlasech sampony

Cannaderm Capillus seborea šampon

Cannaderm Capillus seborea šampon je speciální ošetřující šampon proti projevům seborey s čistým konopným proteinem, solí z Mrtvého moře, s účinnými výtažky z grepových semínek, hřebíčku a yzopu pro mytí a ošetřování vlasů a pokožky hlavy. Účinné výtažky rychle působí proti příčinám vzniku seborické dermatitidy, omezují tvorbu kvasinek a upravují mazotok, zmírňují tvorbu lupů, svědění i podráždění skalpu. Šampon jemně a šetrně myje pokožku hlavy i vlasy bez podráždění, vlasy jsou po umytí čisté, lesklé a dobře ošetřené. Doporučujeme po každém mytí nebo mezi mytími ošetřovat skalp také vlasovým sérem Seborea.

Použití: Naneste šampon na mokré vlasy a jemně napěňte zejména na pokožce hlavy a po délce vlasů. Nechte alespoň 3–5 minut působit a pak důkladně opláchněte vodou. Dlouhé vlasy ošetřete balzámem na vlasy.

Složení: Aqua, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate (and) Lauryl Glucoside, Ascorbic Acid, Cannabis Sativa Seed Oil, Eugenia Caryophyllus Oil, Hyssopus Officinalis Extract, Citrus Grandis Extract, Xanthan Gum, Lactic Acid, Salicylic Acid, Cannabis Sativa Seed Extract, Dead Sea Salt, Inositol, Argentum.

Obsah balení: 150 ml

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PUPENEC VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doxy.

co je pupenec ve vlasech? Prý je to tukový nádorek,jak se to odstraňuje???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Štefanka.

nasla jsem sn pupenec ve vlasek nevim co to je poradte

Zdroj: diskuze Pupenec ve vlasech

Jak pečovat o lupénku ve vlasech – video

Zde je video, na kterém je vidět péče o lupénku ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA KŮŽE VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika chocholova.

Dobrý den!neteri se udělal ve vlasech kruh ze kterého ji rostou sede vlasy a sice a moc se lamou.Má to již dva roky.Nyní ji to trochu na teklo. Muže to byt rakovina?Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina kůže ve vlasech

Psoriáza ve vlasech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět psoriázu ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Co to je seborea

Seborea je chronické neinfekční onemocnění pokožky, které se vyskytuje na místech se zvýšenou funkcí mazových žláz (vlasová pokožka, obličej, hrudník a genitálie). Typickými příznaky jsou zvýšená produkce kožního mazu, nažloutlá lupovitost, svědění, pálení, zarudlá a podrážděná pokožka.

Mezi spouštěcí faktory patří zvýšený stres, nezdravý životní styl (alkohol, strava), změna ročního období (jaro, podzim). Další příčinou může být problém s trávením nebo špatná reakce organismu na vybrané potraviny. Nejdůležitější v boji proti seboroické dermatitidě je udržovat vlasovou pokožku čistou a hydratovanou.

Zdroj: Seborea u miminek

Seborea u kojenců

Seborea u miminka se často vyskytuje v prvních měsících života, jedná se o onemocnění kůže, které není nakažlivé. Nejčastěji je způsobeno oslabeným imunitním systém, špatnou výživou a genetickou dispozicí. Seborea u miminka se může také objevit v souvislosti s nevhodnou umělou výživou.

Projevy

Charakteristickým znakem seboroické dermatitidy u miminka jsou drobné bílé, nažloutlé až nahnědlé lupínky nebo krustičky, které obvykle nesvědí a seskupují se v ložiska, která mohou být začervenalá, popřípadě mohou i krvácet, a to hlavně po rozškrábání.

Zde můžete vidět seboreu u miminka.

Léčba

Seborea u miminka se obvykle hojí spontánně po několika týdnech. Pokud ne, tak se na změkčená ložiska jemně nanese buď šampon proti seboroické dermatitidě anebo mastný krém. Pomocí hustého kartáče na vlasy nebo hřebínku se mohou několikrát denně vlásky se šupinkami vyčesávat. Zasažená místa s ložisky seborey se u miminka také mohou namazat různými oleji, jako je olivový, kokosový, mandlový. Olej se nechá na místě ložiska působit alespoň 15 minut anebo i přes noc a poté se opět kartáčkem na vlásky šupinky vyčešou. U této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šamponem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace. Pokud šupinky i přesto drží a jejich vrstva je silná, mohou si maminky pořídit speciální olejíček obsahující kyselinu salicylovou. Není-li seborea u miminka klasická, tedy umístěna jen na hlavičce dítěte, nebo pokud ložiska krvácejí nebo se nějak rozšiřují, je vhodné, spíše nutné, vyhledat lékaře. To samé platí i v tom případě, kdy se stav seborey nezlepšuje po několik týdnů.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Seborea ve vlasech

Seborea lokalizovaná ve vlasech se obtížně odlišuje od lupů. K rozlišení přispívá výskyt difuzních žlutých mastných šupin, které se mohou rozšířit za vlasovou hranici směrem na čelo.

Projevy

Klinický vzhled ložisek je buď suchý, šedivý a vločkující, nebo naopak mastný, žlutý a šupinatý. Seborea se v dospělosti často vrací. Další vrchol výskytu je mezi dvacátým a třicátým rokem života, častěji u mužů. Ženy jsou postiženy zejména po menopauze. Velmi často je nemoc pozorována u pacientů, jejichž imunitní systém je podstatně oslaben. 80 procent pacientů s AIDS trpí seboroickou dermatitidou. Seboreu však bezpečně pozná zkušený tricholog neboli vlasový specialista, který je vyškolený na anomálie vlasů a vlasové pokožky.

Zde můžete vidět seboreu ve vlasech.

Léčba

K léčbě seborey ve vlasech se používají hlavně šampony s účinnými látkami proti tomuto onemocnění, dále salicylový olej a šampony, které jsou fungicidní. V těžkých případech lékaři předepisují kortikoidy, ale jejich účinek bývá pouze dočasný. Také pobyt na slunci nebo na čerstvém vzduchu, nejlépe u moře nebo na horách, může mít velmi pozitivní účinek a výrazně zmírnit příznaky seborey.

Léčba stravou

Je důležité omezit příjem živočišných tuků na minimum, minimálně konzumovat sladkosti. Při konzumaci jednoduchých cukrů a zejména rafinovaných dochází v těle k úbytku vitamínu B, který je stavebním prvkem zdravé kůže, a v běžných potravinách je ho dost málo, proto je zejména v případě výskytu seborey důležité jeho doplnění, ideálně B-komplexem, kde je již obsažen i B6 a B3 vitamin. Čaj slaďte stévií nebo ho pijte hořký. Obecně pijte hodně čisté pramenité vody (žádné slazené minerálky). Se sportem buďte opatrnější, nepřetěžujte se. Kulturistické preparáty vyměňte za doplňky stravy, které pomáhají proti překyselení organismu, vedou k pročištění (jaterní očista, zlepšení hladiny cholesterolu) a zejména k eliminování kvasinek a plísní.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Ekzém ve vlasech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět ekzém ve vlasech.

Zdroj: Ekzém ve vlasech

Příznaky

  • zarudlé plochy na kůži nebo ve vlasech pokryté šupinkami
  • popraskaná kůže, puchýřky, bolestivá poranění
  • svědění postižených míst

Zdroj: Lupénka ve vlasech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP