Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

SEBOREA LÉČBA

OBSAH

Capillus seborea 150 ml

Zde můžete vidět, jak vypadá šampon Capillus seborea 150 ml.

Zdroj: Seborea

Diskuze

V diskuzi SEBOREA A BARVENÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava.

Dobrý den,
chtěla bych používat na barvení vlasů HENU. Nevím kterou značku si vybrat, tak aby
byla bez škodlivých přísad. Zkusila bych i barvu, která není agresivní k pokožce.
Můžete mi prosím poradit? Používala jsem barvu značky INSIGHT. Poslední barvení jsem měla v prosinci 2021 a od té doby mi padají vlasy ve velkém objemu. Předpokládám, že mám seboru.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Seborea a barvení vlasů

Co je to seborea

Seborea je druh zánětu kůže, jehož příčina není jednoznačně stanovena. Klasická seboroická dermatitida je většinou lokalizována v oblastech kštice, vlasové hranice, čela, v obličeji po stranách nosu, kořen nosu, na bradě a očních víčkách, dále v oblasti hrudní kosti a mezi lopatkami, často také v oblasti zevního zvukovodu a za ušima. Nejčastějšími příznaky jsou olupování, svědění, zarudnutí a dále červená vyrážka v okolí vlasových váčků.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Ivo, co já vím tak biologická léčba je spíš na revma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Příznaky

Seborea má různé formy v dětském i dospělém věku. U kojenců se seborea může objevit v souvislosti s nevhodnou umělou výživou. Onemocnění se projevuje u kojence tvorbou žlutavě růžových ložisek s nánosem mastných šupin na hlavičce, ve vlasech a v místech se sklonem k opruzení. Na rozdíl od atopického ekzému téměř nesvědí a jen zřídka mokvají. Doporučuje se u miminek promaštění vlasové části vhodným olejem a jemné vyčesávání stroupků až do vymizení.

U dětí předškolního věku i u dospělých se seborea projevuje na obličeji a horních končetinách jako bělavá kruhovitá ložiska s jemným olupováním – podobá se vitiligu.

U dospělých se seborea objevuje v kštici, obličeji, obočí, na víčkách, na hrudi a zádech mezi lopatkami. Seborea vytváří ostře ohraničená ložiska, žlutavě růžová, olupující se mastnými šupinkami. Ve kštici se šupinky vrství ve větší nános. Vhodně zvolená speciální kosmetika může seboreu výrazně omezit.

Zdroj: Seborea

Diskuze

V diskuzi ALTERNATIVNÍ LÉČBA ASTMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Růžička.

Co léčba astmatu vodíkem???

Viděl jsem léčbu MLS laserem na longCOVID. Nešlo by i na astma??


Děkuji a s pozdravem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alternativní léčba astmatu

Co to je seborea

Seborea je chronické neinfekční onemocnění pokožky, které se vyskytuje na místech se zvýšenou funkcí mazových žláz (vlasová pokožka, obličej, hrudník a genitálie). Typickými příznaky jsou zvýšená produkce kožního mazu, nažloutlá lupovitost, svědění, pálení, zarudlá a podrážděná pokožka.

Mezi spouštěcí faktory patří zvýšený stres, nezdravý životní styl (alkohol, strava), změna ročního období (jaro, podzim). Další příčinou může být problém s trávením nebo špatná reakce organismu na vybrané potraviny. Nejdůležitější v boji proti seboroické dermatitidě je udržovat vlasovou pokožku čistou a hydratovanou.

Zdroj: Seborea u miminek

Diskuze

V diskuzi LÉČBA ZRAKU PO CMP? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf Flos.

Po CMP mám částečný výpadek zorného pole na obě oči, je možná léčba-rehabilitace? Stalo se mi před osmi měsíci. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba zraku po CMP?

Přírodní léčba

Při použití přírodní léčby seborey se nejčastěji používají bylinné nebo tkáňové soli. Používání bylin je bezpečné. Byliny neobsahují agresivní a chemické látky. Například jetel má širokou škálu léčebných výhod a účinků, které působí jako čisticí tonikum. Tkáňové soli, jako je sodík a draslík, pomáhají s udržováním zdravé kůže a podporují hydrataci pleti.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ditunka.

podívej se na www.bolestikloubu.cz, tam je seznam pracovišť, kde se biologická léčba provádí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

dobry vecer mam lupenku na leve ruce na dlani vyskousel sem vsechny pripravky nic stoho nepomaha skousel sem more slana voda mi pomohla jen nacas potom dovolena skoncila a zase se to vratilo da se sehnat nekde morska sul a jak to funguje dekuji za jakoukoliv radu.zpozdravem pan josef.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Homeopatika na seboreu

Na léčbu seborey se mohou použít tato homeopatika: Lycopodium, Arsenicum Album, Acidum phosphoricum. Staphysagria, Thuja occidentalis, Capillus Veneris.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Hanko, to co mu píchají se jmenuije Remicade, je to biologická léčba, ale říkal že existují i jiný přípravky. Uričtě se ta léčba provádí i jinde ve větších městech ale nevím, kde by jsi našla kontakt.



Zeptej se své lékařky, ta by tě tam stejně musela poslat, nedá se tam jít bez předchozích doporučení. On na té klinice bývá obvykle půl dne. 2 hodiny kapačka a potom ještě na pozorování.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Seborea u kojenců

Seborea u miminka se často vyskytuje v prvních měsících života, jedná se o onemocnění kůže, které není nakažlivé. Nejčastěji je způsobeno oslabeným imunitním systém, špatnou výživou a genetickou dispozicí. Seborea u miminka se může také objevit v souvislosti s nevhodnou umělou výživou.

Projevy

Charakteristickým znakem seboroické dermatitidy u miminka jsou drobné bílé, nažloutlé až nahnědlé lupínky nebo krustičky, které obvykle nesvědí a seskupují se v ložiska, která mohou být začervenalá, popřípadě mohou i krvácet, a to hlavně po rozškrábání.

Zde můžete vidět seboreu u miminka.

Léčba

Seborea u miminka se obvykle hojí spontánně po několika týdnech. Pokud ne, tak se na změkčená ložiska jemně nanese buď šampon proti seboroické dermatitidě anebo mastný krém. Pomocí hustého kartáče na vlasy nebo hřebínku se mohou několikrát denně vlásky se šupinkami vyčesávat. Zasažená místa s ložisky seborey se u miminka také mohou namazat různými oleji, jako je olivový, kokosový, mandlový. Olej se nechá na místě ložiska působit alespoň 15 minut anebo i přes noc a poté se opět kartáčkem na vlásky šupinky vyčešou. U této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šamponem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace. Pokud šupinky i přesto drží a jejich vrstva je silná, mohou si maminky pořídit speciální olejíček obsahující kyselinu salicylovou. Není-li seborea u miminka klasická, tedy umístěna jen na hlavičce dítěte, nebo pokud ložiska krvácejí nebo se nějak rozšiřují, je vhodné, spíše nutné, vyhledat lékaře. To samé platí i v tom případě, kdy se stav seborey nezlepšuje po několik týdnů.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINNOST A JAK JE FIN. NÁROČNÁ LÉČBA CHEMOTERAPII U KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, bylo zjištěno nádorové onemocnění v játrách mého 10letého Briťáčka, chtěla bych se zeptat,jak je účinná-úspěšná a zároveň finančně náročná případná léčba chemotetapii. Děkuji za Vaši odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny odpovědi, které chcete znát jsou velmi individuální a záleží na rozsahu nádorového onemocnění. Co se týče finanční náročnosti, tak počítejte s tím, že jedna aplikace chemoterapie stojí 1200 až 1700 Kč. Aplikace se provádí vpichem do žíly a provádí se v týdenních až třítýdenních intervalech několik měsíců. Cena tak může vyšplhat i přes 30 tisíc. Pokud máte kocourka pojištěného, tak tuto léčbu zaplatí pojišťovna. Doporučuji vyhledat veterinární kliniku, která má ve svém portfoliu onkologii a tam je požádat o konzultaci a dohled nad léčbou. Samotné aplikace cehmoterapie pak může provést váš lokální veterinář, abyste nemusela jezdit každý týden na injekci Bůh ví kam.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinnost a jak je fin. náročná léčba chemoterapii u kočky

Kypyderm šampon proti lupům

Kypyderm je vlasová kosmetika pro řešení problémů s vlasy a vlasovou pokožkou. Vlasy tímto šamponem myjte s jemností. Šampon působí proti lupům vytvořeným houbami či způsobeným dysfunkcí vlasové pokožky a s tím spojenou mitózou.

Obsah balení: 250 ml

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA KOŘENE JAZYKA LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

dobrý den , jsem po operaci kořene jazyka a potřebuji vědět jaká další léčba je nutná a procento za jak dlouho se vrací , rizika ,po léčbě a rizika bez léčby děkuji jaroslava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina kořene jazyka léčba

Cannaderm Capillus seborea šampon

Cannaderm Capillus seborea šampon je speciální ošetřující šampon proti projevům seborey s čistým konopným proteinem, solí z Mrtvého moře, s účinnými výtažky z grepových semínek, hřebíčku a yzopu pro mytí a ošetřování vlasů a pokožky hlavy. Účinné výtažky rychle působí proti příčinám vzniku seborické dermatitidy, omezují tvorbu kvasinek a upravují mazotok, zmírňují tvorbu lupů, svědění i podráždění skalpu. Šampon jemně a šetrně myje pokožku hlavy i vlasy bez podráždění, vlasy jsou po umytí čisté, lesklé a dobře ošetřené. Doporučujeme po každém mytí nebo mezi mytími ošetřovat skalp také vlasovým sérem Seborea.

Použití: Naneste šampon na mokré vlasy a jemně napěňte zejména na pokožce hlavy a po délce vlasů. Nechte alespoň 3–5 minut působit a pak důkladně opláchněte vodou. Dlouhé vlasy ošetřete balzámem na vlasy.

Složení: Aqua, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate (and) Lauryl Glucoside, Ascorbic Acid, Cannabis Sativa Seed Oil, Eugenia Caryophyllus Oil, Hyssopus Officinalis Extract, Citrus Grandis Extract, Xanthan Gum, Lactic Acid, Salicylic Acid, Cannabis Sativa Seed Extract, Dead Sea Salt, Inositol, Argentum.

Obsah balení: 150 ml

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jilmonova.

Prosím o odpověď. Bratr (65 let) má diagnostikován karcinom tlustého střeva v oblasti před konečníkem. Čeká ho operace a dále léčba. Prosím, je zde vhodná protonová léčba?

Děkuji. J.Jilmonová

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Šampony na seboreu

Na seboroickou dermatitidu se obecně doporučuje šampon proti lupům, kolagenová emulze a tonikum Fungi Activ. Pokud se nevyskytuje u onemocnění lupovitost ani svědění, tak se používá Normalizační šampon, kolagenové emulze a tonika podle stavu pokožky.

Účinky podle ohlasů z diskusí

Zde můžete posoudit účinky šamponů na seboroickou dermatitidu.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem INFUZNÍ LÉČBA ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
mám předepsáno 10infuzí s Novalginem a Guajacuranem.Je možno tuto infuzi dostavat každý den nebo musí být mezi tím nějaké volno?
Děkuji za rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Harmonogram léčby musí určit váš ortoped. Jedině on zná váš zdravotní stav a zná i cíl, kam má tato léčba vést a za jak dlouho. Normálně zavolejte na ortopedii a zeptejte se na přesný postup užívání vašich infuzí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infuzní léčba zad

BIODERMA zklidňující a čisticí krém Sensibio DS+ 40 ml

Je zjemňující krém, který efektivně zklidňuje seboroickou a podrážděnou pokožku. Nemastná konzistence krému je přizpůsobena pro použití na šupinatou a zarudlou pokožku.

Účinky:

  • snižuje lokální zarudnutí;
  • upravuje šupinaté stavy na pokožce a obnovuje rovnováhu pokožky.
Výhody:
  • bez parfemace;
  • hypoalergenní (minimalizuje alergické reakce).

Použití:

Naneste 1–2x denně na očištěnou a osušenou pokožku.

Zdroj: Seborea v obličeji

Seboroická dermatitida – příčiny

Nejčastěji je ovlivněna těmito faktory: oslabený imunitní systém, klimatické podmínky, hormonální výkyvy, špatná životospráva a genetické dispozice. Nedostatek vitamínu H, vitamínu B6 a riboflavinu (vitamín B2) může být také jednou z příčin. Kromě toho se experti domnívají, že za propuknutí seboroické dermatitidy mohou být zodpovědné plísňové infekce. V nedávném výzkumu došli odborníci k názoru, že je seborea spojená i s překyselením pokožky. Pokud je pH v krvi a moči příliš nízké, tělo může chybně vyhodnotit bílkoviny jako škodlivé látky a začne se bránit tvorbou protilátek. Ty pak bojují s proteiny a spouští výrobu histaminu v tukových buňkách.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Seborea ve vlasech

Seborea lokalizovaná ve vlasech se obtížně odlišuje od lupů. K rozlišení přispívá výskyt difuzních žlutých mastných šupin, které se mohou rozšířit za vlasovou hranici směrem na čelo.

Projevy

Klinický vzhled ložisek je buď suchý, šedivý a vločkující, nebo naopak mastný, žlutý a šupinatý. Seborea se v dospělosti často vrací. Další vrchol výskytu je mezi dvacátým a třicátým rokem života, častěji u mužů. Ženy jsou postiženy zejména po menopauze. Velmi často je nemoc pozorována u pacientů, jejichž imunitní systém je podstatně oslaben. 80 procent pacientů s AIDS trpí seboroickou dermatitidou. Seboreu však bezpečně pozná zkušený tricholog neboli vlasový specialista, který je vyškolený na anomálie vlasů a vlasové pokožky.

Zde můžete vidět seboreu ve vlasech.

Léčba

K léčbě seborey ve vlasech se používají hlavně šampony s účinnými látkami proti tomuto onemocnění, dále salicylový olej a šampony, které jsou fungicidní. V těžkých případech lékaři předepisují kortikoidy, ale jejich účinek bývá pouze dočasný. Také pobyt na slunci nebo na čerstvém vzduchu, nejlépe u moře nebo na horách, může mít velmi pozitivní účinek a výrazně zmírnit příznaky seborey.

Léčba stravou

Je důležité omezit příjem živočišných tuků na minimum, minimálně konzumovat sladkosti. Při konzumaci jednoduchých cukrů a zejména rafinovaných dochází v těle k úbytku vitamínu B, který je stavebním prvkem zdravé kůže, a v běžných potravinách je ho dost málo, proto je zejména v případě výskytu seborey důležité jeho doplnění, ideálně B-komplexem, kde je již obsažen i B6 a B3 vitamin. Čaj slaďte stévií nebo ho pijte hořký. Obecně pijte hodně čisté pramenité vody (žádné slazené minerálky). Se sportem buďte opatrnější, nepřetěžujte se. Kulturistické preparáty vyměňte za doplňky stravy, které pomáhají proti překyselení organismu, vedou k pročištění (jaterní očista, zlepšení hladiny cholesterolu) a zejména k eliminování kvasinek a plísní.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Balzám na vlasovou pokožku

Recept na výrobu tohoto zázračného elixíru vyžaduje několik cenných komponent.

  1. Výtažek z kopřivy dvoudomé cena a nákup
  2. Měsíčkový olej cena a nákup
  3. Olej Tea Tree cena a nákup
  4. Rozmarýnový olej cena a nákup
  5. Konopný olej cena a nákup
  6. Brutnákový olej cena a nákup

Postup

Do skleničky od dětské výživy odměřte po jednom dílu od všech komponent vyjma rozmarýnového oleje, kterého odměřte jen půl dílu. Uzavřete a dobře protřepejte. Potom směs nalijte do aplikační nádobky a ihned naneste na pokožku. Pomocí prstů to vmasírujte do pokožky.

Zdroj: Seborea a barvení vlasů

Rady pro barvení vlasů

  • Seborea má své fáze, v době erupce je pokožka citlivá a v druhé zklidněná. Proto barvení vlasů naplánujte vždy na dobu po erupci.
  • K přípravě pokožky hlavy před barvením používejte intenzivní kondicionační ošetření pomocí balzámu na vlasovou pokožku (recept na výrobu je k dispozici níže). S aplikací začněte dva dny před barvením vlasů.
  • K barvení vlasů si vyberte barviva, která neobsahují fenylenediaminy, amoniak a peroxid vodíku.
  • 24 hodin před nabarvením celé hlavy vždy vyzkoušejte malý bod barviva na kůži za uchem
  • Než začnete barvit, chraňte pokožku pomocí kalciové masti cena a nákup. Naneste ji na uši, čelo, krk a kolem vlasové linie.
  • Pracujte velmi šetrně, aby nedošlo k poškození pokožky; žádné silné tření ručníky nebo kartáčování.
  • Při barvení a oplachování použijte vlažnou a ne horkou vodu.
  • Vlasy samy o sobě netrpí barvením, je to vaše kůže, která bude pravděpodobně reagovat. Takže barvěte vlasy ve vzdálenosti 3 mm od pokožky hlavy - nebo nejlépe jen na koncích.
  • Na mytí barvených vlasů používejte šampony, které neobsahují Dodecylsíran sodný, jenž může podněcovat riziko zánětu pokožky jejím nadměrným odmašťováním.
  • Zkuste barvit přirozeně. Zkuste hennu nebo podobná 100% přírodní barviva namísto syntetických látek.

Zdroj: Seborea a barvení vlasů

Proč je problém s barvením vlasů u seborey

Citlivá, poškozená nebo zanícená pokožka může velmi bolestivě reagovat na chemické látky v barvě na vlasy. Jestliže je pokožka porušená, mohou tyto chemikálie štípat a způsobit reakci, která vede ke svědění, zánětu a dalšímu poškození pokožky hlavy. Barvení vlasů může na pokožce vytvořit cyklus opakovaného svědění - poškrábání, který lze jen těžko léčit.

Ať už máte seboroickou dermatitidu, ekzém, psoriázu nebo růžovku, každý reaguje odlišně na různé látky, takže není možné říci, jaká kombinace chemikálií v barvě na vlasy vás osobně ovlivní. Naštěstí ale existují věci, které vám to usnadní.

Zdroj: Seborea a barvení vlasů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP