Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ŠAMPONY NA SEBOREU

OBSAH

Šampony na seboreu

Na seboroickou dermatitidu se obecně doporučuje šampon proti lupům, kolagenová emulze a tonikum Fungi Activ. Pokud se nevyskytuje u onemocnění lupovitost ani svědění, tak se používá Normalizační šampon, kolagenové emulze a tonika podle stavu pokožky.

Účinky podle ohlasů z diskusí

Zde můžete posoudit účinky šamponů na seboroickou dermatitidu.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi NEJÚČINĚJŠÍ ŠAMPONY NA MASTNOU A SVĚDIVOU POKOŽKU HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sochorova@datkolin.

lupy ve vlasech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Doporučuju Ducray Kertyol PSO www.covybrat.cz/samp… . Vůně není pro každého a je potřeba ji překousnout. Hlavní výhodou je, že skutečně funguje a pomáhá na lupy.

Zdroj: diskuze Nejúčinější šampony na mastnou a svědivou pokožku hlavy

Homeopatika na seboreu

Na léčbu seborey se mohou použít tato homeopatika: Lycopodium, Arsenicum Album, Acidum phosphoricum. Staphysagria, Thuja occidentalis, Capillus Veneris.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi CIBULE NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,
nápady zde jsou dobré, ale už se nikde nepíše, zda po těchto procesech si ještě dotyčný má umýt hlavu šamponem, vodou nebo ničím (potom ale podle mě vlasy budou zapáchat).
Tato informace je podle mého názoru taky velice důležitá??


Děkuji předem za radu

Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eurona.

Pro mě jsou nejlepší šampony ty z Eurona by Cerny - připadají mi takové povzbuzující. Vlasy jsou pak krásně lesklé. Hebké a bohatší a líp se upravují. www.katalogdrogerie.cz a www.r-club.webnode.cz

Zdroj: diskuze Cibule na vlasy

Seboroická dermatitida – diagnostika

Někdy není snadné seboreu diagnostikovat, protože se příznaky kryjí s jiným kožním onemocněním, například způsobenými alergií, atopickým ekzémem nebo lupénkou. Seboreu však bezpečně pozná zkušený tricholog, který je vyškolený na anomálie vlasů a vlasové pokožky. Seboroická dermatitida často postihuje kojence v prvních měsících života, ale i mladé muže.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NA KŮŽI NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Potřebuji poradit s plísní na zádech. Objevila se u u mého otce, který je nyní trvale na lůžku. Bojim se, aby se mu to nerozmokvalo a netrpěl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lili25.

Já bych za sebe ještě mohla doporučit konopnou kosmetiku. Měla jsem mastičku z konopí a moc mi to pomáhalo ale hlavně šampony ty byli luxusní.

Zdroj: diskuze Plíseň na kůži na zádech

Seborea ve vlasech

Seborea lokalizovaná ve vlasech se obtížně odlišuje od lupů. K rozlišení přispívá výskyt difuzních žlutých mastných šupin, které se mohou rozšířit za vlasovou hranici směrem na čelo.

Projevy

Klinický vzhled ložisek je buď suchý, šedivý a vločkující, nebo naopak mastný, žlutý a šupinatý. Seborea se v dospělosti často vrací. Další vrchol výskytu je mezi dvacátým a třicátým rokem života, častěji u mužů. Ženy jsou postiženy zejména po menopauze. Velmi často je nemoc pozorována u pacientů, jejichž imunitní systém je podstatně oslaben. 80 procent pacientů s AIDS trpí seboroickou dermatitidou. Seboreu však bezpečně pozná zkušený tricholog neboli vlasový specialista, který je vyškolený na anomálie vlasů a vlasové pokožky.

Zde můžete vidět seboreu ve vlasech.

Léčba

K léčbě seborey ve vlasech se používají hlavně šampony s účinnými látkami proti tomuto onemocnění, dále salicylový olej a šampony, které jsou fungicidní. V těžkých případech lékaři předepisují kortikoidy, ale jejich účinek bývá pouze dočasný. Také pobyt na slunci nebo na čerstvém vzduchu, nejlépe u moře nebo na horách, může mít velmi pozitivní účinek a výrazně zmírnit příznaky seborey.

Léčba stravou

Je důležité omezit příjem živočišných tuků na minimum, minimálně konzumovat sladkosti. Při konzumaci jednoduchých cukrů a zejména rafinovaných dochází v těle k úbytku vitamínu B, který je stavebním prvkem zdravé kůže, a v běžných potravinách je ho dost málo, proto je zejména v případě výskytu seborey důležité jeho doplnění, ideálně B-komplexem, kde je již obsažen i B6 a B3 vitamin. Čaj slaďte stévií nebo ho pijte hořký. Obecně pijte hodně čisté pramenité vody (žádné slazené minerálky). Se sportem buďte opatrnější, nepřetěžujte se. Kulturistické preparáty vyměňte za doplňky stravy, které pomáhají proti překyselení organismu, vedou k pročištění (jaterní očista, zlepšení hladiny cholesterolu) a zejména k eliminování kvasinek a plísní.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Prosim o radu mam patni ostruhy nevim jak je znicit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alois Dočkal.

Vážený pane,
prosím o radu pro svou manželku.Před půl rokem jí začaly vypadávat vlasy,vyskoušela všechny možné šampony,ale bez výsledku,Je zdravá léky nebere
rok nar.1949.Předem děkuji za pochopení.A.D

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Příznaky

Seborea má různé formy v dětském i dospělém věku. U kojenců se seborea může objevit v souvislosti s nevhodnou umělou výživou. Onemocnění se projevuje u kojence tvorbou žlutavě růžových ložisek s nánosem mastných šupin na hlavičce, ve vlasech a v místech se sklonem k opruzení. Na rozdíl od atopického ekzému téměř nesvědí a jen zřídka mokvají. Doporučuje se u miminek promaštění vlasové části vhodným olejem a jemné vyčesávání stroupků až do vymizení.

U dětí předškolního věku i u dospělých se seborea projevuje na obličeji a horních končetinách jako bělavá kruhovitá ložiska s jemným olupováním – podobá se vitiligu.

U dospělých se seborea objevuje v kštici, obličeji, obočí, na víčkách, na hrudi a zádech mezi lopatkami. Seborea vytváří ostře ohraničená ložiska, žlutavě růžová, olupující se mastnými šupinkami. Ve kštici se šupinky vrství ve větší nános. Vhodně zvolená speciální kosmetika může seboreu výrazně omezit.

Zdroj: Seborea

Poradna

V naší poradně s názvem ŠAMPONY NA PLÍSEŇ VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Vojtěchová.

dobrý den chci se zeptat a hlaně poradit. Mám tak trochu problémy se žaludkem a už mně trápí tak tři měsíce ve vlasech bílé fleky vypadá to jako lupy ale nejsou, jsou to bílé mapy na hlavě, které svědí Můžete mi doporučit něo na tento problém,nehi zkoušet drahé věi, hlaně aby něo zabralo Děkuju Vojtěchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Danielo, to vypadá jako nějaká dermatitida. Vyzkoušej na to Kapyderm speciální krém, který se nanáší zevně, takže nezhorší vaši situaci se žaludkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Šampony na plíseň ve vlasech

Léčba mírné lupénky hlavy

Pokud máte mírnou lupénku hlavy, tak vám lékař může doporučit tyto procedury:

Výrobky z černouhelného dehtu

Výrobky z černouhelného dehtu jsou volně prodejné, zejména se jedná o šampony, krémy, gely, masti a mýdla. Účinnost těchto procedur se liší, ale mohou pomoci v růstu kůže a snížení zánětu, svědění a velikosti lupénky. Chcete-li používat černouhelný dehtový šampon, tak ho nejprve musíte vmasírovat do pokožky hlavy a nechat ho působit po dobu 5 minut před důkladným opláchnutím. Také můžete použít další výrobky, které obsahují dehet a účinkují přes noc. Barvení a specifická dehtová vůně jsou hlavní nevýhodou. Nemedikovaný kondicionér po šamponování může způsobit reakci dehtového šamponu.

Kyselina salicylová

Tento chemický peelingový prostředek je k dispozici ve volně prodejných přípravcích, které nejsou na předpis. Jedná se o šampony a mýdla. Používají se ke změkčení šupinatění, díky čemuž je pak snazší odstranění lupů.

Léčivé šampony

Tyto šampony jsou k dispozici jak s obsahem černouhelného dehtu, tak i jiných dehtů. Dehtové šampony se mohou používat denně na léze na hlavě.

Steroidy

Steroidy mohou být aplikovány do izolovaných lézí na hlavě, pokud se jedná jen o několik lézí.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PÉČE O KRÁTKÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa.

Dobrý večer, mám mikádo, ale mám jemné vlasy a nevím si rady i když používám kvalitní šampon, tužidlo, lak, masku, stejně mi vydrží vlasy hodinu pěkně a pak splihnou a udělám culík. Prosim o radu jak zvětšit objem vlasů. Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eurona by cerny.

Ahoj. Kupuju si šampony od Eurona by Cerny - protože mi přijde, že když si s nim umyju vlasy, tak jsou moje vlasy bohatší, jemné a hrozně lesklé. Jde navíc o ekologickou kosmetiku, takže nezatěžuje životní prostředí. www.katalogdrogerie.cz a www.r-club.webnode.cz

Zdroj: diskuze Péče o krátké vlasy

Kritéria hodnocení dTestu

  • velmi dobře: 100–80 %
  • dobře: 79–60 %
  • uspokojivě: 59–40 %
  • dostatečně: 39–20 %
  • nedostatečně: 19–0 %

Zdroj: Nejlepší šampony pro intenzivní péči

Poradna

V naší poradně s názvem KOLEČKO VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

pěkný den přeji... začalo se mi dělat prvně kolečko ve vlasech a teď i kouty... zkouším různé šampony bylinky a podobné blbosti ale nic nezabírá... co transplantace víte o tom něco?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Transplantace vlastních vlasů je zatím jediná možnost jak se dají vrátit vlasy tam, kde vypadaly. Druhým nejlepším řešením, jak zastavit vypadávání vlasů, je každodenní aplikace přípravku s obsahem Minoxidilu. To vlasy neobnoví, ale zbrzdí jejich vypadávání. Pro silné vlasy je potřeba upravit jídelníček a přijímat více bílkovin, zejména kolagenu, ze kterého vznikají vlasy. Tuto zmenu ve stravování vám pomůže dosáhnout, když budete používat proteinové nápoje pro kulturisty. Stačí jedna až dvě dávky během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolečko ve vlasech

Řešení

Tvorba lupů je proces, který nemůžeme zcela eliminovat. Mírné šupinatění kůže, které není způsobeno žádnou kožní nemocí, lze ohlídat správným mytím a používáním kvalitních přípravků. Při dlouhodobém problému můžeme použít šampony s přídavkem látek s účinkem pro snížení tvorby lupů (selen, zinek). Tyto látky snižují intenzitu dělení buněk v povrchové vrstvě pokožky vlasů. Výborným přírodním prostředkem je extrakt z aloe vera anebo tea tree oleje, které mají protiplísňové účinky. Z přípravků z lékárny můžete sáhnout po výrobcích, které obsahují účinné látky klimbazol (Climbazole), pirocton olamin (Piroctone Olamine) a dosud i ketokonazol (Ketoconazole).

Doporučené přípravky z lékárny:

  • DUCRAY šampony a séra (nejširší nabídka na trhu i pro velmi vážny stav lupů)
  • Skin CAP šampon a spray (speciální roztoky)
  • Šampony (účinné látky ketokonazol 1%, octopirox 1%)

Doporučené profesionální přípravky pro lehký stav lupů

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den.
Mám 16ti letého syna,kterého trápí už 2 roky lupy. Vyzkoušely jsme různé speciální šamponý na lupy, vajíčkový zábal a nic nepomáhá.
Může někdo poradit?Děkuji

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Seborea u kojenců

Seborea u miminka se často vyskytuje v prvních měsících života, jedná se o onemocnění kůže, které není nakažlivé. Nejčastěji je způsobeno oslabeným imunitním systém, špatnou výživou a genetickou dispozicí. Seborea u miminka se může také objevit v souvislosti s nevhodnou umělou výživou.

Projevy

Charakteristickým znakem seboroické dermatitidy u miminka jsou drobné bílé, nažloutlé až nahnědlé lupínky nebo krustičky, které obvykle nesvědí a seskupují se v ložiska, která mohou být začervenalá, popřípadě mohou i krvácet, a to hlavně po rozškrábání.

Zde můžete vidět seboreu u miminka.

Léčba

Seborea u miminka se obvykle hojí spontánně po několika týdnech. Pokud ne, tak se na změkčená ložiska jemně nanese buď šampon proti seboroické dermatitidě anebo mastný krém. Pomocí hustého kartáče na vlasy nebo hřebínku se mohou několikrát denně vlásky se šupinkami vyčesávat. Zasažená místa s ložisky seborey se u miminka také mohou namazat různými oleji, jako je olivový, kokosový, mandlový. Olej se nechá na místě ložiska působit alespoň 15 minut anebo i přes noc a poté se opět kartáčkem na vlásky šupinky vyčešou. U této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šamponem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace. Pokud šupinky i přesto drží a jejich vrstva je silná, mohou si maminky pořídit speciální olejíček obsahující kyselinu salicylovou. Není-li seborea u miminka klasická, tedy umístěna jen na hlavičce dítěte, nebo pokud ložiska krvácejí nebo se nějak rozšiřují, je vhodné, spíše nutné, vyhledat lékaře. To samé platí i v tom případě, kdy se stav seborey nezlepšuje po několik týdnů.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem WWW PADANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Chtěla bych se prosím zeptat jak se vyrábí taková domácí maska na vlasy z konopí? Koupené šampony atd. mi také nepomáhají, a vlasy stále padají...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Lucie, po konopí to nebude s padáním tvých vlasů lepší! Zajdi raději do nějakého vlasového centra, například HairCentrum Praha. Tam ti vlasy prohlédnou, prozkoumají také vlasovou pokožku a jen tak se dozvíš, proč ti padají vlasy. Držím palce!

Zdroj: diskuze Www padani vlasu

Šampon na seboreu

Cannaderm šampon pro suchou a citlivou pokožku hlavy

Capillus je speciální ošetřující šampon proti projevům seborey s čistým konopným proteinem, solí z Mrtvého moře, s účinnými výtažky z grepových semínek, hřebíčku a yzopu pro mytí a ošetřování vlasů a pokožky hlavy. Účinné výtažky rychle působí proti příčinám vzniku seboreické dermatitidy, omezují tvorbu kvasinek a upravují mazotok, zmírňují tvorbu lupů, svědění i podráždění skalpu. Šampon jemně a šetrně myje pokožku hlavy i vlasy bez podráždění, vlasy jsou po umytí čisté, lesklé a dobře ošetřené. Doporučuje se používat po každém mytí nebo mezi mytími ošetřovat pokožku také vlasovým sérem Seborea.

Použití:

Naneste šampon na mokré vlasy a jemně napěňte zejména na pokožce hlavy a po délce vlasů. Nechte alespoň 3–5 minut působit a pak důkladně opláchněte vodou. Dlouhé vlasy ošetřete balzámem na vlasy.

Složení:

Aqua, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate (and) Lauryl Glucoside, Ascorbic Acid, Cannabis Sativa Seed Oil, Eugenia Caryophyllus Oil, Hyssopus Officinalis Extract, Citrus Grandis Extract, Xanthan Gum, Lactic Acid, Salicylic Acid, Cannabis Sativa Seed Extract, Dead Sea Salt, Inositol, Argentum

Doporučení:

Při problémech s pokožkou hlavy, jako je seborea, lupy, nadměrná tvorba mazu či svědění, používejte k mytí vlasů vždy speciální šampony.

Pro řešení nadměrné tvorby lupů doporučujeme Capillus šampon na lupy, při problémech se seboreou, nadměrným mazotokem a mastnými lupy pak Capillus šampon seborea.

Postup:

Při mytí dodržujte doporučenou dobu působení přípravku na pokožce hlavy – šampon nechte vždy minimálně 3–5 minut působit přímo na pokožce, jinak jeho účinnost výrazně klesá. Poté vlasy i pokožku důkladně opláchněte čistou vodou. Umyté vlasy lehce vysušte froté ručníkem, nikdy však netřete ani nedrbejte vlasy, ani pokožku hlavy příliš silně. Pokud potřebujete delší nebo velmi suché vlasy po umytí ošetřit balzámem, použijte ho jen na konečky nebo délku vlasů. Ani vlasový styling (tužidla, gely, laky, krémy) neaplikujte v případě obtíží s vlasovou pokožkou přímo ke kořínkům vlasů.

Recenze:

  • Nepění, takže jej musíte dát trošku víc než obyčejného šamponu, a je tak větší spotřeba.
  • Redukuje projevy seborey, ne jako šampon, ale jako přípravek po omytí, to znamená, že se vmasíruje do pokožky a nechá se 3 minuty působit, poté se opláchne. Většinou po aplikaci pokožka trochu pálí.
  • Omezuje tvorbu lupů.
  • Má řídkou konzistenci.
  • Balení je praktické, přesně do ruky, vůně zajímavá (konopná).
  • Ideální pro kombinaci s Mediket Ictamo.
  • Po aplikaci jsou vlasy lesklé se zdravým vzhledem, ovšem trochu drsné.

Zdroj: Seborea

Poradna

V naší poradně s názvem PADÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrá den, obracím se na Vás s žádostí o radu. Dcera je po dvou porodech.Druhý porod byl před třemi lety. Nyní ji začaly extremně moc padat vlasy. Byla na vyšetření ,ale v krvi nic nenašly. Užívá různé vitaminy, koupila si speciální šampony na padání vlasů,ale řádný velký účinek. Můžete prosím poradit co s tím? Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Navštívit trichologii a nechat si tam vlasy prohlédnout. Trichologie je zdravotnický obor zabývající se problémy s vlasy na vědecké úrovni. Trichologická poradna bývá k nalezení v okresních a větších městech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač www stránky

Přípravky ke koupání

Měli byste vybírat šampóny s vhodným pH, balzámy a oleje, aby srst psa byla čistá, krásná, lesklá a přitom si zachovala svoji kvalitu. Někdy je lepší vsadit na osvědčenou značku, doporučenou chovatelem vašeho plemene nebo veterinářem. Možná se vám nebude líbit jeho vyšší cena proti ostatním přípravkům, ale pohled na spokojeného psa, který se stále neškrábe, nebo z něj nepadají lupy, vám bude odměnou. Přípravek musíte volit podle mnoha kritérií: jestli jde o štěně (šampón pro štěňata), jaký je stav kůže (veterinární šampóny na zlepšení jejího stavu), jakou má srst barvu (některé šampóny jsou například bělicí), typ srsti (pro psy s hedvábnou dlouhou srstí šampón s výživnými oleji), zda chcete použít šampón proti vnějším parazitům. Kvalitní šampóny byste měli používat pro malá plemena (mají sušší a citlivější kůži) nebo pro plemena s jemnou a hlavně dlouhou srstí (vlas musí vypadat zdravě). K dostání jsou i šampóny antibakteriální, bylinkové, usnadňující rozčesávání, nebo dokonce 2 v 1 (kondicionér a šampón jsou v „jedné láhvi“). Vždy byste měli dát přednost takovému, který z hlediska zdravotního nebude psovi způsobovat potíže. Takže u psa s bílou srstí, který má problémy s kůží, odložte bělicí šampón na někdy jindy a raději použijte veterinární na zlepšení stavu kůže (po předchozí poradě s veterinářem). Některé šampóny můžete mezi sebou i kombinovat, a to tak, že na první mytí použijete třeba běžný šampón pro štěňata a při druhém mytí veterinární na zlepšení stavu kůže. Dalším přípravkem by měl být vhodný kondicionér, zvolený podle typu srsti (ten by měl zajistit zpevnění chlupu, usnadnit rozčesání, dodat srsti vlhkost). Bez kvalitního oleje, většinou norkového (nebo použijte alespoň balzám s norkovým olejem), se neobejde závěrečná údržba hlavně jemné hedvábné srsti. Olej by měl nejenom srst dobře promastit, ale měl by jít dobře ze srsti vymýt a neměl by srst zabarvit do žluta (u bílých psů).

Zdroj: Suchá koupel pro psy

Suchý šampón pro psy

Suchý šampón pro psy je určen k mytí psa bez vody. Čistí důkladně a jemně, poskytuje přirozenou ochranu kůže a srsti, dodává srsti hedvábný lesk a propůjčuje jí svěží vůni. Je vhodný také k částečné očistě (tlapky, břicho...). Při pravidelném používání minimalizuje plstnatění srsti. Neobsahuje dioxiny ani formaldehyd a je biologicky odbouratelný. Některé suché šampóny mohou obsahovat také purcelín, což je patentovaná látka, která má podobné složení jako zvířecí tuk a po vykoupání ošetří pokožku lehkým filmem a zabrání okamžité produkci mazu z tukových žlázek. Srst tak vydrží déle hebká a ani časté mytí jí neškodí.

Tento typ šampónu nasypte na suchou srst. Ochraňte smyslové orgány zvířete. Vmasírujte ve směru proti srsti. Pak vyčešte všechny zbytky prášku.

Tyto šampóny se skládají ze speciálního pudru, přírodních absorbéru tuků, purcelínu, látky na ošetření srsti a aromatické látky.

Zdroj: Suchá koupel pro psy

Příznaky u dospělých

Seboreu není jednoduché diagnostikovat, protože její příznaky se kryjí s jiným kožním onemocněním, způsobeným například alergií, atopickým ekzémem nebo lupénkou. Seboreu však bezpečně pozná zkušený tricholog, který je vyškolený na anomálie vlasů a vlasové pokožky. Seboroická dermatitida často postihuje kojence v prvních měsících života, stejně tak mladé muže. Nejčastěji ji najdete ve vlasech a na obličeji, postihuje nosoretní rýhy, ušní záhyby, obočí a okraje víček i oblast vousů. Vyskytuje se i na hrudi a mezi lopatkami, v záhybech pod prsy a v oblastech pubického ochlupení. Projevem seborey jsou ploché, tečkovité, kruhové nebo oválné hnědorůžové nebo lososově růžové plošky s temnějším středem a zdůrazněným zarudlým okrajem. Ložiska místy a v různém rozsahu mapovitě splývají a často jsou potažená mastnými žlutavými šupinkami a krustami máslovitého vzhledu, které se samovolně olupují, jindy naopak spíše mokvají a úporně ulpívají.

V současné době nejsou konkrétní příčiny vzniku onemocnění známy. Je možné, že roli hraje oslabený imunitní systém, výkyvy počasí, hormonální nerovnováha nebo genetické dispozice. Další možnou příčinou je přemnožení kvasinek rodu Malassezia.

Seborea se léčí přípravky, které jsou fungicidní. Pokožka se může ošetřit rašelinovými zábaly, které odstraní stroupky a lupovitost. V těžkých případech jsou lékařsky předepisovány kortikoidy, které ale při dlouhodobém užívání mají výrazné negativní účinky. Pobyt na slunci nebo na čerstvém vzduchu, nejlépe u moře nebo na horách, může mít velmi pozitivní účinek a výrazně zmírnit příznaky. Seboroická dermatitida se vyskytuje i u zvířat, kde lze zmírnit obtíže používáním šamponů s biotinem.

Seborea má souvislost s životním stylem a stravou. Doporučuje se omezit smažená a tučná jídla (především živočišné tuky), mléko, sýry, dále cukr, bílou mouku, čokoládu, mořské živočichy a burské oříšky. Naopak do jídelníčku zařaďte velké množství syrové zeleniny a dostatek ovoce. Je totiž potřeba zbavit se primárně všech plísní na kůži, které jsou většinou kvasinkového původu a živí se cukrem. S tím souvisí i acidobazická rovnováha v těle, snažte se o odkyselení svého těla. Pomůže užívání doplňků stravy s obsahem vitamínů podporujících regeneraci a výživu kůže. Jde především o beta karoten (provitamín A), který působí proti infekci a snižuje vysušování kůže, vitamín C (na podporu obranyschopnosti) a vitamín E (podpora regenerace, doporučuji silný preparát firmy Generica), dále minerálů zinku (napomáhá při hojení) a selenu (který má silné antioxidační účinky). Dále se doporučují preparáty s obsahem probiotik (zejména lactobacillu acidophilu). Tyto mléčné bakterie brání růstu patogenních a hnilobných bakterií. Zabraňují tak rozvoji plísňových a houbových onemocnění a zvyšují odolnost vůči mikrobiálním a virovým infekcím. B-komplex je potřebný pro zdravou kůži a vlasy.

Takto vypadá seborea.

Zdroj: Seborea v obličeji

Účinky kofeinu na vlasy

O kofeinu je prokázáno, že se umí ukládat ve vlasech. Pro absorpci kofeinu ve vlasech jsou důležité folikuly.

Avšak při studiu vlivu kofeinu na vláskové buňky vnitřního ucha se zjistilo, že folikuly degenerují a vlásky se zkracují. Podobná zjištění vedla některé badatele k tomu, že označili kofein za jeden ze čtyř hlavních zabijáků vlasů a pro omezení padání vlasů nebo při snahách o stimulaci růstu vlasů radili vynechat pití kávy.

Na druhé straně však vyvolala velkou pozornost studie týmu z univerzity v Jeně, která ukázala, že kofein stimuluje růst vlasových folikulů. Němečtí badatelé izolovali 600 vlasových folikulů z temena asi 20–30 mužů a pěstovali je v laboratoři. Zjistili, že přidání kofeinu stimulovalo u 46 % folikulů jejich růst. Podle závěru této studie se tedy kofein jeví jako potenciální stimulátor růstu vlasových folikulů a je možné ho doporučit pro jeho dlouhodobý terapeutický a profylaktický účinek. Zjištěný účinek je přičítán tomu, že kofein brání působení testosteronu. O tyto výsledky se opírají i některé kosmetické firmy, které velmi pohotově začaly nabízet vlasové šampony s kofeinem. Podle nich by se v jedné dávce při umytí vlasů mělo aplikovat na kůži takové množství kofeinu, jaké odpovídá asi 60–80 šálkům kávy. Kofeinové šampony se doporučují zvláště pro mladé muže. Šampony s kofeinem získaly poměrně rychle velkou oblibu. Ale není ověřeno, kolik kofeinu skutečně šampony obsahují, a také nebylo zjištěno, zda kofein nemůže mít při tak dlouhodobém používání vliv na plodnost těchto mladých mužů.

Z toho můžeme usuzovat, že kofeinu ve vlasech by mělo být právě tolik, kolik je ještě užitečné. Nedodržení terapeutické dávky může mít účinky opačné nebo nežádoucí. To si však musí každý vyzkoušet na vlastní hlavě, pokud chce experimentovat. U kosmetických přípravků totiž nemají výrobci povinnost provádět studie a dokumentovat dlouhodobé působení svých výrobků.

Zdroj: Kofein na vlasy

Šupinky na hlavě

Šupinky odlupující se ze zrohovatělé vrstvy vlasové pokožky se označují jako lupy. Lupy mají podobu bílých smítek, která se nacházejí jak ve vlasech, tak i na šíji a ramenou. Co se týče příčin tvorby lupů, existuje jich hned několik: použití nevhodných vlasových šamponů nebo jejich nedostatečné vymytí z vlasů, mytí vlasů příliš horkou vodou, sušení vlasů horkým vzduchem a podobně. Kvalitu vlasů a vlasové pokožky ovlivňuje rovněž časté střídání teplot, nošení pokrývek hlavy, nadměrný stres, špatná životospráva či hormonální změny. Působení mužských pohlavních hormonů, které v menším množství obsahuje i ženský organismus, zvyšuje činnost mazových žlázek.

Zde můžete vidět, jak vypadají šupinky na hlavě.

Základem léčby lupů je ošetřování vlasů a pokožky na hlavě speciálními šampony, které většinou obsahují síru nebo dehet. Účinnější jsou pak šampony s látkami, jež hubí kvasinky. Mezi tyto látky patří například ketokonazol, jenž se nachází ve známém šamponu NIZORAL. Šampony by měly nastolovat rovnováhu v pokožce (dejte si pozor na hojně rozšířené přípravky na mastné vlasy, protože jejich časté používání může kůži vysušovat a nutit ji tak k větší tvorbě mazu). Přípravky proti lupům jsou běžně dostupné v lékárnách i bez lékařského předpisu. Po několika dnech jejich používání se tvorba lupů obvykle sníží a až po několika týdnech lupy postupně zmizí. Šampon můžete doplnit vhodnými kondicionéry nebo oleji. V případě, že se stav navzdory uvedeným opatřením nelepší, je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Šupinky na kůži

Domácí šampóny a kondiconéry

Zde je pár ozkoušených receptů, které se dají použít na místo šampónů z drogérie. Ingredience bývají velmi podobné, jako při výrobě domácích zábalů na vlasy.

Domácí vajíčkový šampon pro lámavé vlasy

  • 2 vajíčka,
  • minerální neperlivá voda,
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa.

Rozmíchejte vajíčka (žloutek i bílek dohromady) s minerální vodou a přidejte ocet nebo citronovou šťávu. Tuto směs pak naneste na vlasy a jemně masírujte vlasovou pokožku i samotné vlasy. Po tom, co vás to přestane bavit to opláchněte studenou vodou. Vlasy po tom budete mít posílené, hebké a lesklé.

Domácí šampón pro suché vlasy

  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce šťávy z citrónu

Rozmíchejte vajíčko a ještě jeden žloutek navíc s medem a šťávou z citrónu a pak vetřete do vlhkých vlasů. Masírujte a nechte působit asi tak 5 minut, pak to opláchněte studenou vodou.

Domácí kondicionér na suché vlasy

  • 3 lžíce klasického kondicionéru z drogérie
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • několik kapek oblíbeného vonného olejíčku
  • 1 lžička olivového oleje
  • 3 lžíce kopřivového výluhu

Vlasy nejprve umyjeme šampónem. Po umytí naneseme směs ze zde uvedených ingrdiencí a necháme působit 10 minut.

Autor: redakce

Foto: Fotolia.com

Zdroj: Domácí koupele a šampóny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP