Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ŠAMPON NA LUPY A SEBOREA

OBSAH

Capillus seborea 150 ml

Zde můžete vidět, jak vypadá šampon Capillus seborea 150 ml.

Zdroj: Seborea

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Koula.

Ahoj, no pořádně si projdi něco o šamponech www.arecenze.cz/samp… a pečlivě vyber něco na lupy. Tím nemůžeš šlápnout vedle :).

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Šampon na lupy – cena

Zde jsou uvedeny různé druhy šamponů proti lupům a jejich ceny.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den.
Mám 16ti letého syna,kterého trápí už 2 roky lupy. Vyzkoušely jsme různé speciální šamponý na lupy, vajíčkový zábal a nic nepomáhá.
Může někdo poradit?Děkuji

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Kypyderm šampon proti lupům

Kypyderm je vlasová kosmetika pro řešení problémů s vlasy a vlasovou pokožkou. Vlasy tímto šamponem myjte s jemností. Šampon působí proti lupům vytvořeným houbami či způsobeným dysfunkcí vlasové pokožky a s tím spojenou mitózou.

Obsah balení: 250 ml

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PES SI VYKUSUJE SRST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik Šihor.

Dobrý den. Náš labrador si vylízava tak srst, že to má až na kůži vylízané. Čím to může být. Alergií,parazity nebo stresem, ale stres nemá. Může to být, že se nudí?? Jaká je na to mast. Jak často ho koupat a co dělat pro zamezení tohoto vylízavani?? A mám ještě jednu otázku. Náš pes sežere úplně vše je to labrador. Je možné jednou sem mu dal pedigree denta stix a on se pozvracel ale až tak za 4 hodiny . Může to být z této tyčinky na čištění zubů,ale pochybuji,že to může z toho být, protože jsem jí to dával docela často a nic nezvracela. Za odpověď předem děkuji Šihor
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Cigáňov.

Mám Schi-tzu, škrábe se,líže kouše,má lupy mastnou srst,červenou kůži. Léčení veterináře na kvasinky prášky a takový průhledný gelový šampón který se ŕedí.Vařím ji domácí stravu.Maso,zelenina,rýže. Dobrý lepšilo se dobrala prášky a za 14 dní znova červená,kousání atd.opět mastná srst,lupy.Léčba už stála 3000 a žádné zlepšení. Ven chodí pravidelně 3x denně. Děkuji za radu.
.

Zdroj: diskuze Pes si vykusuje srst

Šampony na seboreu

Na seboroickou dermatitidu se obecně doporučuje šampon proti lupům, kolagenová emulze a tonikum Fungi Activ. Pokud se nevyskytuje u onemocnění lupovitost ani svědění, tak se používá Normalizační šampon, kolagenové emulze a tonika podle stavu pokožky.

Účinky podle ohlasů z diskusí

Zde můžete posoudit účinky šamponů na seboroickou dermatitidu.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi JAK SE RYCHLE NADOBRO ZBAVIT LUPŮ VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mmirek.

Měl jsem dlouhou dobu občasný výskyt lupů ve vlasech. Vždy se to opakovalo několikrát do roka. Byla vidět mírně začervenalá a olupující se pokožka ve vlasech, ze které pak vznikaly lupy. Koupil jsem si na to šampon Nizoral a normálně jsem si s ním myl vlasy do jeho vypotřebování (asi jeden měsíc). Nyní mám pokožku bez zarudnutí a bez olupujících se strupů. Takže odpověď na otázku, jak se rychle nadobro zbavit lupů ve vlasech, může být pomocí Nizoralu. Všem Nizoral na lupy asi nepomůže, ale u některých by mohl pomoci. Tady je vidět nejlevnější cena Nizoralu: www.zbozi.cz/hledani…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se rychle nadobro zbavit lupů ve vlasech

Cannaderm Capillus seborea šampon

Cannaderm Capillus seborea šampon je speciální ošetřující šampon proti projevům seborey s čistým konopným proteinem, solí z Mrtvého moře, s účinnými výtažky z grepových semínek, hřebíčku a yzopu pro mytí a ošetřování vlasů a pokožky hlavy. Účinné výtažky rychle působí proti příčinám vzniku seborické dermatitidy, omezují tvorbu kvasinek a upravují mazotok, zmírňují tvorbu lupů, svědění i podráždění skalpu. Šampon jemně a šetrně myje pokožku hlavy i vlasy bez podráždění, vlasy jsou po umytí čisté, lesklé a dobře ošetřené. Doporučujeme po každém mytí nebo mezi mytími ošetřovat skalp také vlasovým sérem Seborea.

Použití: Naneste šampon na mokré vlasy a jemně napěňte zejména na pokožce hlavy a po délce vlasů. Nechte alespoň 3–5 minut působit a pak důkladně opláchněte vodou. Dlouhé vlasy ošetřete balzámem na vlasy.

Složení: Aqua, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate (and) Lauryl Glucoside, Ascorbic Acid, Cannabis Sativa Seed Oil, Eugenia Caryophyllus Oil, Hyssopus Officinalis Extract, Citrus Grandis Extract, Xanthan Gum, Lactic Acid, Salicylic Acid, Cannabis Sativa Seed Extract, Dead Sea Salt, Inositol, Argentum.

Obsah balení: 150 ml

Zdroj: Seborea ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanča.

Je mi 22let a mám svědění hlavy a dst silné a nevím co a tím mám dělat je to hrozné.už to mám dýl jak měsícamám k tpomu lupy může to být aji tím?????????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když svědění hlavy doprovázejí lupy, tak se může jednat o plísňovou dermatitidu. Tu může způsobit třeba plíseň ze zapařené čepice a bebo si ji můžete zanést třeba na prstech, když se drbete, například z klávesnice. Vyzkoušejte přípravek Nizoral. Je to šampon z lékárny a mohl by pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění hlavy

Šampon na seboreu

Cannaderm šampon pro suchou a citlivou pokožku hlavy

Capillus je speciální ošetřující šampon proti projevům seborey s čistým konopným proteinem, solí z Mrtvého moře, s účinnými výtažky z grepových semínek, hřebíčku a yzopu pro mytí a ošetřování vlasů a pokožky hlavy. Účinné výtažky rychle působí proti příčinám vzniku seboreické dermatitidy, omezují tvorbu kvasinek a upravují mazotok, zmírňují tvorbu lupů, svědění i podráždění skalpu. Šampon jemně a šetrně myje pokožku hlavy i vlasy bez podráždění, vlasy jsou po umytí čisté, lesklé a dobře ošetřené. Doporučuje se používat po každém mytí nebo mezi mytími ošetřovat pokožku také vlasovým sérem Seborea.

Použití:

Naneste šampon na mokré vlasy a jemně napěňte zejména na pokožce hlavy a po délce vlasů. Nechte alespoň 3–5 minut působit a pak důkladně opláchněte vodou. Dlouhé vlasy ošetřete balzámem na vlasy.

Složení:

Aqua, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate (and) Lauryl Glucoside, Ascorbic Acid, Cannabis Sativa Seed Oil, Eugenia Caryophyllus Oil, Hyssopus Officinalis Extract, Citrus Grandis Extract, Xanthan Gum, Lactic Acid, Salicylic Acid, Cannabis Sativa Seed Extract, Dead Sea Salt, Inositol, Argentum

Doporučení:

Při problémech s pokožkou hlavy, jako je seborea, lupy, nadměrná tvorba mazu či svědění, používejte k mytí vlasů vždy speciální šampony.

Pro řešení nadměrné tvorby lupů doporučujeme Capillus šampon na lupy, při problémech se seboreou, nadměrným mazotokem a mastnými lupy pak Capillus šampon seborea.

Postup:

Při mytí dodržujte doporučenou dobu působení přípravku na pokožce hlavy – šampon nechte vždy minimálně 3–5 minut působit přímo na pokožce, jinak jeho účinnost výrazně klesá. Poté vlasy i pokožku důkladně opláchněte čistou vodou. Umyté vlasy lehce vysušte froté ručníkem, nikdy však netřete ani nedrbejte vlasy, ani pokožku hlavy příliš silně. Pokud potřebujete delší nebo velmi suché vlasy po umytí ošetřit balzámem, použijte ho jen na konečky nebo délku vlasů. Ani vlasový styling (tužidla, gely, laky, krémy) neaplikujte v případě obtíží s vlasovou pokožkou přímo ke kořínkům vlasů.

Recenze:

  • Nepění, takže jej musíte dát trošku víc než obyčejného šamponu, a je tak větší spotřeba.
  • Redukuje projevy seborey, ne jako šampon, ale jako přípravek po omytí, to znamená, že se vmasíruje do pokožky a nechá se 3 minuty působit, poté se opláchne. Většinou po aplikaci pokožka trochu pálí.
  • Omezuje tvorbu lupů.
  • Má řídkou konzistenci.
  • Balení je praktické, přesně do ruky, vůně zajímavá (konopná).
  • Ideální pro kombinaci s Mediket Ictamo.
  • Po aplikaci jsou vlasy lesklé se zdravým vzhledem, ovšem trochu drsné.

Zdroj: Seborea

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH - NEJÚČINNĚJŠÍ A NEJLEVNĚJŠÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Když jsem byla malá, dávali mi proti lupům obyčejné máslo na pokožku hlavy. Moc si na to už nevzpomínám, jen vím, že jsem měla na hlavě sáček, aby se hlava zapařila. Opravdu mi to tehdy hodně pomohlo. Bohužel si nevzpomínám, jak dlouho jsem ten igelit na hlavě měla a kolik másla se mi na pokožku hlavy dávalo. Nyní mám opět problémy s lupy a i když použiji dražší šampon z lékárny, nezabírá! Nemáte někdo s tímto zkušenosti? Kolik zhruba másla se dává? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Jano, četl jsem Vaši zkušenost s použitím másla při léčbě lupů. Myslím si, že je to možné použít v případě, kdy je lupovitost vlasové pokožky způsobena nadměrně se olupující suchou pokožkou. Mám na mysli, kdy je kůže ve vlasech natolik vysušená, že její vrchní vrstva popraská, vzniknou malé ostrůvky na povrchu, které se pak mechanickým působením odlupují po vrstvách. Významným indikátorem jsou suché vlasy. V tomto případě bych běžné máslo skutečně doporučil na ošetření takovéto pokožky.
Aplikaci bych doporučoval po umytí vlasů a prosušení ručníkem. Máslo by mělo být změklé, tedy je třeba ho nechat několik hodin při pokojové teplotě. Pak si nabrat zhruba velikost lískového ořechu a rozetřít si ho mezi konečky prstů a takto zamaštěnými prsty si masírovat pokožku hlavy. Je dobré si rozdělit plochu hlavy na několik menších částí, například dva boky, vršek a týlní oblast hlavy a každou z těchto oblastí si pěkně promasírovat. Není třeba se zabývat množstvím spotřebovaného másla, ale spíše se soustředit na přijemné pocity při masírování a máslo průběžně doplňovat na prsty. Pokud byste měla pak problémy s vizuálně mastnými vlasy, tak provádějte masáž navečer, na noc si nasaďte na hlavu pletenou čepici a ráno si jemně omyjte vlasy. Jen vlasy! Pokožku co nejvíce ochraňte před stykem se šampónem. Po umytí a osušení vlasů pak použijte jemný kartáč s přírodními štětinami, kterým své vlasy krásně uhladíte do zářivého lesku.
Máslo vám pomůže doplnit vlasům významný antioxidant vitamin E v přírodní formě a tím předejdete i případnému třepení konečků.
Budu velice rád, když vyzkoušíte můj postup a napíšete mi sem své zkušenosti s touto máslovou terapií pro suché vlasy.

Zdraví Cempírek.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech - nejúčinnější a nejlevnější recept

Lupy v obočí

Lupy v obočí souvisejí s potravinovou intolerancí na mléko. Další příčinou vzniku lupů v obočí může být i lepek.

Léčba spočívá v dodržování bezmléčné a bezlepkové diety, čímž se lupů v obočí úplně zbavíte.

Zdroj: Jak si poradit s lupy

Diskuze

V diskuzi LUPY VE VLASECH A VARAZKY V OBLICEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislav Skarupa.

Mam 71 let . Mam problemy s lupy . Ted se mi objevily i zrudnuti a vyrazky v obliceji . Dekuji za odpoved .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech a varazky v obliceji

Co je to seborea

Seborea je druh zánětu kůže, jehož příčina není jednoznačně stanovena. Klasická seboroická dermatitida je většinou lokalizována v oblastech kštice, vlasové hranice, čela, v obličeji po stranách nosu, kořen nosu, na bradě a očních víčkách, dále v oblasti hrudní kosti a mezi lopatkami, často také v oblasti zevního zvukovodu a za ušima. Nejčastějšími příznaky jsou olupování, svědění, zarudnutí a dále červená vyrážka v okolí vlasových váčků.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Jaké jsou příznaky lupů?

Člověk trpící lupy projevy tohoto onemocnění jen těžko skrývá. Lupy se projevují tvorbou žlutých či bílých šupinek, a to zejména na mastné části pokožky hlavy. Někdy může dojít k zarudnutí postižené oblasti kůže.

Zdroj: Lupy

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH - NEJÚČINNĚJŠÍ A NEJLEVNĚJŠÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Dobrý den Jano, četl jsem Vaši zkušenost s použitím másla při léčbě lupů. Myslím si, že je to možné použít v případě, kdy je lupovitost vlasové pokožky způsobena nadměrně se olupující suchou pokožkou. Mám na mysli, kdy je kůže ve vlasech natolik vysušená, že její vrchní vrstva popraská, vzniknou malé ostrůvky na povrchu, které se pak mechanickým působením odlupují po vrstvách. Významným indikátorem jsou suché vlasy. V tomto případě bych běžné máslo skutečně doporučil na ošetření takovéto pokožky.
Aplikaci bych doporučoval po umytí vlasů a prosušení ručníkem. Máslo by mělo být změklé, tedy je třeba ho nechat několik hodin při pokojové teplotě. Pak si nabrat zhruba velikost lískového ořechu a rozetřít si ho mezi konečky prstů a takto zamaštěnými prsty si masírovat pokožku hlavy. Je dobré si rozdělit plochu hlavy na několik menších částí, například dva boky, vršek a týlní oblast hlavy a každou z těchto oblastí si pěkně promasírovat. Není třeba se zabývat množstvím spotřebovaného másla, ale spíše se soustředit na přijemné pocity při masírování a máslo průběžně doplňovat na prsty. Pokud byste měla pak problémy s vizuálně mastnými vlasy, tak provádějte masáž navečer, na noc si nasaďte na hlavu pletenou čepici a ráno si jemně omyjte vlasy. Jen vlasy! Pokožku co nejvíce ochraňte před stykem se šampónem. Po umytí a osušení vlasů pak použijte jemný kartáč s přírodními štětinami, kterým své vlasy krásně uhladíte do zářivého lesku.
Máslo vám pomůže doplnit vlasům významný antioxidant vitamin E v přírodní formě a tím předejdete i případnému třepení konečků.
Budu velice rád, když vyzkoušíte můj postup a napíšete mi sem své zkušenosti s touto máslovou terapií pro suché vlasy.

Zdraví Cempírek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Malá.

Ještě lepší je bambucké máslo.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech - nejúčinnější a nejlevnější recept

Příznaky

Seborea má různé formy v dětském i dospělém věku. U kojenců se seborea může objevit v souvislosti s nevhodnou umělou výživou. Onemocnění se projevuje u kojence tvorbou žlutavě růžových ložisek s nánosem mastných šupin na hlavičce, ve vlasech a v místech se sklonem k opruzení. Na rozdíl od atopického ekzému téměř nesvědí a jen zřídka mokvají. Doporučuje se u miminek promaštění vlasové části vhodným olejem a jemné vyčesávání stroupků až do vymizení.

U dětí předškolního věku i u dospělých se seborea projevuje na obličeji a horních končetinách jako bělavá kruhovitá ložiska s jemným olupováním – podobá se vitiligu.

U dospělých se seborea objevuje v kštici, obličeji, obočí, na víčkách, na hrudi a zádech mezi lopatkami. Seborea vytváří ostře ohraničená ložiska, žlutavě růžová, olupující se mastnými šupinkami. Ve kštici se šupinky vrství ve větší nános. Vhodně zvolená speciální kosmetika může seboreu výrazně omezit.

Zdroj: Seborea

Diskuze

V diskuzi NEJÚČINĚJŠÍ ŠAMPONY NA MASTNOU A SVĚDIVOU POKOŽKU HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sochorova@datkolin.

lupy ve vlasech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Doporučuju Ducray Kertyol PSO www.covybrat.cz/samp… . Vůně není pro každého a je potřeba ji překousnout. Hlavní výhodou je, že skutečně funguje a pomáhá na lupy.

Zdroj: diskuze Nejúčinější šampony na mastnou a svědivou pokožku hlavy

Co to je seborea

Seborea je chronické neinfekční onemocnění pokožky, které se vyskytuje na místech se zvýšenou funkcí mazových žláz (vlasová pokožka, obličej, hrudník a genitálie). Typickými příznaky jsou zvýšená produkce kožního mazu, nažloutlá lupovitost, svědění, pálení, zarudlá a podrážděná pokožka.

Mezi spouštěcí faktory patří zvýšený stres, nezdravý životní styl (alkohol, strava), změna ročního období (jaro, podzim). Další příčinou může být problém s trávením nebo špatná reakce organismu na vybrané potraviny. Nejdůležitější v boji proti seboroické dermatitidě je udržovat vlasovou pokožku čistou a hydratovanou.

Zdroj: Seborea u miminek

Co způsobuje lupy?

Přesná příčina tvorby lupů není známa. S největší pravděpodobností jsou lupy způsobeny kombinací nadprodukce kožního mazu a Malassezia, což je typ kvasinek, které se objevují na hlavě. Jako další příčina se uvádí příliš časté mytí nebo šamponování pokožky či vlasů. Spouštěčem může být i stres, únava, akné, nezřídka může být toto onemocnění zapříčiněno alkoholem nebo změnami počasí (střídání tepla a zimy).

Zdroj: Lupy

Co na lupy nabízí lékárna?

V lékárnách existuje celá škála výrobků určených k boji proti lupům. Jsou zde produkty, jako šampony, kondicionéry a další možné prostředky, které jsou určeny k zastavení tvorby lupů. Dalo by se říci, že škála výběru je velká. Takže se není třeba obávat.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Seborea u kojenců

Seborea u miminka se často vyskytuje v prvních měsících života, jedná se o onemocnění kůže, které není nakažlivé. Nejčastěji je způsobeno oslabeným imunitním systém, špatnou výživou a genetickou dispozicí. Seborea u miminka se může také objevit v souvislosti s nevhodnou umělou výživou.

Projevy

Charakteristickým znakem seboroické dermatitidy u miminka jsou drobné bílé, nažloutlé až nahnědlé lupínky nebo krustičky, které obvykle nesvědí a seskupují se v ložiska, která mohou být začervenalá, popřípadě mohou i krvácet, a to hlavně po rozškrábání.

Zde můžete vidět seboreu u miminka.

Léčba

Seborea u miminka se obvykle hojí spontánně po několika týdnech. Pokud ne, tak se na změkčená ložiska jemně nanese buď šampon proti seboroické dermatitidě anebo mastný krém. Pomocí hustého kartáče na vlasy nebo hřebínku se mohou několikrát denně vlásky se šupinkami vyčesávat. Zasažená místa s ložisky seborey se u miminka také mohou namazat různými oleji, jako je olivový, kokosový, mandlový. Olej se nechá na místě ložiska působit alespoň 15 minut anebo i přes noc a poté se opět kartáčkem na vlásky šupinky vyčešou. U této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šamponem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace. Pokud šupinky i přesto drží a jejich vrstva je silná, mohou si maminky pořídit speciální olejíček obsahující kyselinu salicylovou. Není-li seborea u miminka klasická, tedy umístěna jen na hlavičce dítěte, nebo pokud ložiska krvácejí nebo se nějak rozšiřují, je vhodné, spíše nutné, vyhledat lékaře. To samé platí i v tom případě, kdy se stav seborey nezlepšuje po několik týdnů.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Domácí šampon uspoří peníze

Stejně jako u většiny věcí, které si uděláme domácí výrobou, tak i domácí šampon je mnohem levnější než komerční šampony, které můžeme koupit v obchodě. Zvlášť pokud máte větší rodinu, tak vlastní domácí šampon vám ušetří peníze, které můžete použít jinde.

Zdroj: Domácí šampon

Lupy v srsti

- nezánětlivé příčiny

Tvorba větších a rychle vypadávajících šupin v srsti může mít u senzitivnějších jedinců původ i ve stresu. Další možností je přehnaně časté koupání či koupání v nekvalitních šamponech. Znám majitele, kteří koupou své pejsky dokonce denně! Celá situace vede k přesoušení kůže, narušení její rovnováhy a sklonu k následným dermatitidám. Také krmení psa nekvalitní či domácí nevyváženou stravou může přispět k tomuto problému. Při dobrých znalostech barfování či krmení kvalitními řadami krmiv by problém v důsledku výživy ale neměl nastat. V neposlední řadě existuje řada predisponovaných plemen k šupinatění a tvorbě krust – např. španělé, westíci, baseti, atd. Terapie takových stavů spočívá v úpravě stravy, snížení intenzity mytí psa či podávání vhodných výživových doplňků (např. lososový olej).

- seboroická onemocnění

Jedná se o onemocnění charakterizované zvýšenou tvorbou šupin a krust obsahující 3 základní kategorie: suchá seborea (srst je matná, lomivá, suchá se suchými lupy), olejovitá seborea (srst se nadměrně mastí, má žluklý zápach, šupiny a krusty jsou mastné) a nejtěžší forma seboroická dermatitida, kterou doprovází zánětlivé změny.

Primární seboroická onemocnění jsou vzácnější a často dědičná. Sekundární souvisí se zánětlivým onemocněním. Na dráždění reaguje kůže zvýšenou produkcí mazu a kožních buněk. Nejčastěji tak dochází v důsledku napadení parazity (svrab, dravčíci, atd.), alergických onemocnění, zánětů způsobených kvasinkami atd. Důležitým anamnestickým údajem k rozlišení primárních a sekundárních poruch je svědění – zda se objevilo dříve či později než šupinky. Toto rozlišení pro majitele často ale není snadné, situaci popisují souhrnně jako „svědivou vyrážku s lupy“. K důkladnější diagnostice přistoupí veterinární lékař, který na základě diagnózy navrhne patřičnou léčbu (od aplikace antiparazitik, přes léčebné šampóny až po antibiotickou/antimykotickou terapii).

- lupy a vypadávající srst

Vypadávající srst z důvodu seboroických onemocnění bývá spíše následkem intenzivního škrábání/olizování psa. Tím si pes neustále kůži irituje, srst vypadává a i diagnostika prvotní příčiny se velmi komplikuje. Další možností je kombinace různých onemocnění. Proto se vyplatí nasadit pejskovi ochranný límec a navštívit ordinaci co nejdříve.

Zdroj: Šupinatění kůže - "lupy" u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Err-cist_db udaje(titul, admins, 0)
Err-cist_db udaje(jmeno, admins, 0)
Err-cist_db udaje(prijmeni, admins, 0)

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP