Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ROZTOK HYPERMANGANU

OBSAH

Dezinfekce

Roztok hypermanganu se používá jako dezinfekce. Výborný je jako kloktadlo při bolesti v krku, také se s ním v některých zemích oplachuje ovoce.

Dávkování a ředění

Rozpusťte jedno zrníčko hypermanganu ve ¼ litru vlažné vody a tímto roztokem buď kloktejte, nebo potírejte postižená místa. Používejte maximálně 3x denně po dobu jednoho týdne.

Zdroj: Na co je dobrý hypermangan

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGÁN ROZTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sarer.

Hovoříte zde o zrníčkách hypermanganu. Jenže hypermangangan je i v prášku. Takže kolik gramů jsou například 4 zrníčka hypermanganu? Neboli přesněji, kolik gramů hypermanganu je ještě vhodných na 1 litr
- postřiku květin
- postřik stromů
- zálivku - prolívku půdy proti škůdcům atd.
Dík Sarer

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hypermangán roztok

Sedací koupel

Sedací koupel se provádí při mykózách, opruzeninách, ekzémech a při hnisavých ložiskách. Nežádoucím účinkem hypermanganu je dočasné zhnědnutí kůže nebo sliznice. Koupele z hypermanganu nejsou vhodné pro jedince trpící suchou pokožkou.

Dávkování a ředění

Na hypermangan pozor – je to žíravina, kterou je potřeba velmi dobře rozpustit a hodně naředit, pak ale pomáhá, proto 1–2 zrníčka rozpusťte ve sklenici vody, ale tak, aby skutečně byla dokonale rozpuštěná. Tuto vodu nalijte do umyvadla nebo vany – výsledný roztok musí být jen lehce růžový. Sedací koupel provádějte krátce (do 5 minut), maximálně 3x denně, a to po dobu jednoho týdne. Určitě ale dávejte pozor, aby se roztok nedostal do úst a očí.

Roztok je vhodný také na opruzeniny, které jím můžete lehce otírat. To platí jak pro dospělé, tak pro děti. Jedná se o velmi účinnou léčbu.

Zdroj: Na co je dobrý hypermangan

Diskuze

V diskuzi ROZTOK HYPERMANGANU.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Parez.

Mohu slabým roztokem hypermanganu mořit cesnek pred výsadbou

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Roztok hypermanganu.cz

Roztok hypermanganu

Slabý roztok hypermanganu se používá na omývání či výplachy při kondylomatech (lékař by měl poradit, jak koncentrovaný by měl roztok být).

Zdroj: Léčba kondylomat

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

Zdravím chci se zeptat, když čistím mokvavou ránu zředěným hypermanganem, musím to pak oplachovat? Nebo to můžu nechat na ráně? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokožka po koupeli v hypermanganu se neoplachuje, nýbrž se jen osuší ručníkem. Pokud by se roztok hypermanganu dostal na zdravou pokožku, tak je třeba ji hned omýt mýdlem a opláchnout čistou vodou. Podrobný návod, jak použít hypermangan ke koupeli je zde: www.ceskenemoci.cz/k…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypermangan

Hypermangan jako postřik

Pokud se vám na rostlinách vyskytla plíseň, můžete ji odstranit pomocí hypermanganu. Do nádoby o obsahu 1,5 litru dejte cca 4 zrníčka, aby byla barva roztoku slabě fialová. Po důkladném naředění roztok přelijte do postřikovače a rostlinu za suchého počasí postříkejte. Pokud byste použili roztok silnější, došlo by ke spálení rostlin.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Poradna

V naší poradně s názvem BAZÉN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den, mám dotaz. manžel inteligentně vysypal větší množství hypermanganu do bazénu a nyní máme tmavě fialovou vodu. Máme 5 letou dceru, která do bazénu pochopitelně chce. Dá se nějak neutralizovat? nebo je třeba bazén celý vyčerpat??? dkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vodný roztok hypermanganu, nebo-li manganistanu draselného, se dá neutralizovat koncentrovaným peroxidem vodíku nebo kyselinou šťavelovou a také kyselinou sírovou. Koncentrovaný peroxid vodíku (H2O2) se dá koupit v drogérii a je to asi nejbezpečnější způsob. Přidávejte ho dokud nebude roztok bezbarvý. Bezpečné je také použití kyseliny šťavelové (C2H2O4), ale její pořízení není běžné. Kyselina sírová (H2SO4) se dá běžně koupit, ale její použití vyžaduje zkušenosti, protože je to silná žíravina - rozkládá biologické tkáně. Ve všech uvedených případech je nutné výsledný roztok zkontrolovat lakmusovým papírkem - musí mít neutrální pH (7). U všech uvedených způsobů neutralizace se z roztoku uvolňuje čistý kyslík, který může vybuchovat. Na dně se pak vysráží černý prášek, což je oxid manganičitý, který je potřeba vysát.
Z výše uvedeného je vidět, že neutralizace hypermanganu je možná, ale přináší mnoho rizik. Zvažte tedy jestli nebude jednodušší vodu kompletně vyměnit.

Zdroj: diskuze Bazén

Aplikace hypermanganu

Manganistan draselný je látka používaná především k dezinfekci všech druhů ran, včetně ran hnisavých. Lze jej použít k dezinfekci ran po akné, přičemž je třeba pamatovat na to, že roztok může zbarvit kůži do růžova nebo růžovofialova v závislosti na použité koncentraci. Roztok manganistanu draselného lze použít k dezinfekci hrdla během infekce, ale nesmí se polykat. Roztok lze použít do koupele, která pomáhají při léčbě ran, odřenin a štípanců i u malých dětí.

Zdroj: Moderní použití hypermanganu

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Růžičková.

Je možné použít hypermangan na dezinfekci dutiny ústní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to možné. Hypermangan se používá jako ústní voda, pomůže na vředy v ústech nebo na bolest dásní, popřípadě při angíně a to tím, že dezinfikuje ústa. Na kloktání se používá velmi zředěný roztok! V jednom litru horké vody se rozmíchá 100 mg hypermanganu. Tekutina se nechá vychladnout a pak se kloktá. Zvláštní pozornost je třeba brát v případě, že jsou v ústech umělé zuby. Hypermangan rozpouští keramické korunky.

Zdroj: diskuze Hypermangan

Moření česneku v hypermanganu

Do roztoku hypermanganu stroužky česneku namočit můžete, nic tím nepokazíte. Česnek hypermanganový roztok natáhne, bude rychleji kořenit a bude méně náchylný k chorobám.

Zdroj: Moření česneku hypermanganem

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ HYPERMANGANU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Řepka.

smí se manganistan používat do otevřených ran?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Manganistan draselný se používá jako mokrý obklad na vysušení ran na povrchu kůže, které jsou puchýřovité nebo z nich vytéká hnis. Manganistan draselný se používá jako topický přípravek pro péči o rány nebo kožní onemocnění v komunitním a nemocničním prostředí. Manganistan draselný je klasifikován jako „oxidační činidlo“, o kterém se předpokládá, že má baktericidní vlastnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypermangan

Jak z hypermanganu vyrobit mořidlo na česnek

Ve studené vodě rozmícháte pár krystalků hypermanganu tak, aby vznikl světlerůžový roztok. Můžete v něm stroužky ponechat i celou noc. Ráno vodu slijte a můžete vysazovat ihned nebo nechte česnek mírně oschnout.

Zdroj: Moření česneku hypermanganem

Poradna

V naší poradně s názvem KOUPELE V HYPERMANGANU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Dobrý den,
používám hypermangan na opruzeniny v tříslech a chtěl bych se zeptat, jak jej správně dávkovat, protože v oblasti třísel nic cítit není a ještě jsem se ani nepopálil.
1. den použití jsem si jej nasypal do koupele, aby byl roztok růžový (byl jsem několikrát lékárníkem upozorněn, že se mohu popálit) a po několika minutách voda byla opět čirá, jako kdybych hypermangan nepoužil.
2. den jsem dal vyšší dávku, kde voda byla spíše fialová a po několika minutách připomínala vodu ze zarezlého vodního řádu.
Takže nevím, zda ho používám správně nebo ne. Protože v oblasti třísel nic necítím při koupeli, že by to desinfikovalo a je ta koupel podobná, jako kdybych jej tam neměl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Hypermangan normálně reaguje tak, že zbarví vodu do fialova. Čím větší koncentrace hypermanganu, tím tmavší fialová barva. Při moc fialovém roztoku skutečně hrozí popálení. Po chvíli, co je roztok na vzduchu, tak reaguje s atmosférickým kyslíkem a mění barvu z fialové na hnědou. Nepíšete jestli vám to nějak pomáhá léčit opruzeniny. Na opruzeniny je vhodné použít isopropylalkohol 60 - 99%, kterým se pokožka potře. Po vyprchání se hned aplikuje mast na opruzeniny s obsahem zinku. Mast se běžně prodává v oddělení s plenami. Takto se opruzenin zbavíte do tří dnů. Pak na postižených místech preventivně 2 krát do týdne provádějte desinfekci pokožky pomocí isopropylalkoholu. A budete mít pokoj. Isopropylalkohol 99% volně koupíte v lékárně za pár korun. Zředit ho můžete vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koupele v hypermanganu

Co je hypermangan?

Hypermangan, chemicky KMnO4, je černofialová lesklá krystalická sůl velmi dobře rozpustná ve vodě, přičemž vzniká růžovofialový až tmavofialový roztok (záleží na koncentraci). Z roztoku se hypermangan dá zpětně odstranit dialyzační blánou. V medicíně se používá jako antiseptikum, k potírání ekzémů a plísní na nohou. Při používání hypermanganu je třeba si dávat pozor, protože roztok zanechává na pokožce hnědé skvrny, které však do 48 hodin zmizí. Z textilu se fleky od hypermanganu čistí octem.

Zdroj: Hypermangan – použití

Poradna

V naší poradně s názvem POLKNUTI HYPERMANGANU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novotna.

Dobry den prosim co delat,kdyz maly oblizil hypermangan?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při náhodném polknutí krystalů hypermanganu je třeba ihned vypít půl litru vody nebo mléka. Není vhodné provokovat zvracení ani podávat aktivní uhlí. Pokud bylo množství spolknutého hypermanganu velké, tak je nutné vyhledat zdravotnické zařízení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polknuti hypermanganu

Hypermangan do půdy

Pokud se vám na zemině u rostlin vyskytl šedý až nazelenalý povrch, můžete jej odstranit pomocí hypermanganu. Do zálivkové vody, většinou do PET lahve o obsahu 1,5 litru, dejte cca 4 zrníčka, aby byla barva roztoku slabě fialová. Pokud použijete roztok silnější, spálíte plodiny na povrchu země.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Roztokhypermanganu a ředění

Hypermangan musí být používán ve velmi zředěné formě, aby se předešlo popáleninám. Dokonce i zředěné roztoky způsobují podráždění kůže a opakované použití vede k popáleninám.

Zdroj: Co je hypermangan

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK STOJÍ ROZTOK BATRAFEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Šárová.

Je v současné době koupit na recept v lékárnách Batrafen roztok na nehtovou plíseň?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výdej léčivého přípravku Batrafen je v současné době možný. Jeho výdej je vázán na lékařský předpis a je běžné k dispozici v celé síti lékáren.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik stojí roztok batrafen

Co je hypermangan?

Hypermangán je manganistan draselný, chemicky KMnO 4, a je to černo-fialová lesklá krystalická sůl. Hypermangán je velmi dobře rozpustný ve vodě, kdy vzniká růžovo-fialový až tmavofialový roztok (záleží na koncentraci). Z roztoku se hypermangan dá zpětně odstranit dialyzační blánou. V medicíně se používá jako antiseptikum, k potírání ekzémů a plísní na nohou. Hypermangan je oxidační činidlo, proto musí být v určité vzdálenosti od rezavějících kovů. Pokud budeme železnou tyč pravidelně namáčet v "čerstvém" vodném roztoku hypermanganu, tak za krátko nám zreziví. Hypermangan je minerál, který má molární hmotnost cca 158 g / mol a hustotu asi 2,7 g / cm 3.
Při použití hypermanganu je třeba si dávat pozor, protože roztok hypermanganu skutečně vytváří na pokožce hnědé skvrny, zejména pak hnědé klouby na rukou. Ale nebojte tyto hnědé klouby a hnědé skvrny do 48 hodin zmizí. Z textilu se fleky od hypermanganu čistí octem, který urychlí vyblednutí hnědých fleků i z pokožky. Hypermangan nezpůsobuje žádnou otravu kůže, můžete být klidná.

Zdroj: Hnědé klouby a hnědé fleky po hypermanganu

Hypermangan na rány

Desinfekce ran je důležitá prevence rozvoje infekce. Hypermangan ve formě fialového roztoku je účinný dezinfekční prostředek na rány, který navíc způsobuje stahování okrajů čerstvé rány, což urychluje hojení. K přípravě desinfekčního roztoku budete potřebovat misku s vodou, ve které rozpustíte tolik krystalů hypermanganu, abyste získali fialově zbarvenou kapalinu, kterou lze poté ránu omýt. Poté je potřeba ji chránit před kontaminací náplastí nebo obvazem. Roztok hypermanganu by neměl být moc tmavý ani moc světlý. Pěkně sytě fialový.

Zdroj: Moderní použití hypermanganu

Hypermangan cena

Cena na trhu za 200 g hypermanganu je přibližně 45 Kč. Aktuální přehled nejlevnějšho hypermanganu je zde: hypermangan cena.

Zdroj: Hnědé klouby a hnědé fleky po hypermanganu

Je hypermangan škodlivý?

Při použití hypermanganu buďte velmi opatrní. Hypermangan by se měl vždy používat jako vodný roztok, protože samotné krystaly jsou silná žíravina. Rovněž tak i použití roztoku s příliš vysokou koncentrací je žíravé! Koncentrace od 0,025 do 0,05 % (250 až 500 mg na litr vody) je považována za bezpečnou a zároveň účinnou. Lze ji také získat rozpuštěním deseti krystalů ve sklenici vody. Pokud náhodou roztok hypermangan spolknete nebo vypijete, ​​měli byste ihned po incidentu vypít sklenici mléka, abyste jed neutralizovali.

Je třeba si uvědomit, že použití roztoku hypermanganu způsobuje zhnědnutí kůže.

Hypermangan je antiseptická látka (působí proti zánětu), která při použití v nízkých koncentracích je bezpečná pro použití na kůži a sliznice, zatímco v příliš vysokých koncentracích může pálit a podráždit pokožku.

Možné vedlejší účinky hypermanganu

Nesprávně použitý roztok hypermanganu může způsobit některé nežádoucí účinky. Ve vysokých koncentracích může být tato sloučenina vysoce korozivní. Nejčastěji může nesprávné použití roztoku vyvolat: křeče, podráždění kůže a sliznic, kožní alergické reakce.

Zdroj: Moderní použití hypermanganu

Kde s dá koupit hypermangan

Krystaly hypermanganu lze v Česku zakoupit online v internetovém obchodě nebo ho také prodá vaše oblíbená lékárna. Zde se můžete podívat jaká je aktuální cena hypermanganu při objednání online na internetu: Hypermangan cena.

Zdroj: Moderní použití hypermanganu

Vzorec hypermanganu

Vzorec hypermanganu je KMnO4.

Zdroj: Jak použít hypermangan


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP